norge-ålesund+-resa

Resa till Norge,
Ålesund, Trollstigen, Geirangerfjorden, Runde mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Norge, Ålesund, Trollstigen, Geirangerfjorden, Runde mm

ålesund, trollstigen, trollveggen, geiranger, geirangerfjorden, norangsdalen, hellesylt, runde, romsdalen, öye och leknes var några platser jag besökte på denna resa till norge, rainer stalvik 

Även om solen inte skiner varje dag man är i Norge, det gjorde den åtminstone inte under denna resa, är Norge ett land som bjuder på många fantastiska naturupplevelser.

Flera av Norges vackraste sevärdheter finns runt den 62:a breddgraden; den världsnatursarvsklassade Geirangerfjorden, Hjörundfjorden, ön Runde med Norges sydligaste fågelberg, en av landets mest dramatiska vägar Trollstigen, Europas högsta lodräta fjällvägg Trollveggen, staden Ålesund med sin fantastiska arkitektur i jugendstil mm Därför är det inte svårt att förstå att resenärer från alla världens hörn söker sig hit. Norge är ett av världens vackraste länder, enligt min uppfattning. Den som kommer hit ångrar sig aldrig! Finns det inga nackdelar med Norge? Jo, det är fruktansvärt dyrt att semestra här…..

Under denna resa besökte jag staden Ålesund, gjorde båtturer till Hjörundfjorden och Geirangerfjorden (med en av Hurtigruttens båtar), besökte ön Runde som bjöd på fågelklippor och ett ruskigt oväder, jag körde den berömda och krokiga Trollstigen, besökte Trollveggen och körde genom den mäktiga Norangsdalen i Sunnmöre Alperna mm Genom båtresorna, med hjälp av en hyrbil och lokala bussar kunde jag ta mig runt i regionen och på så sätt besöka några av de vackraste platserna. Logi hade jag bokat på det förträffliga Ålesund Vandrarhem med sin trevliga personal. Det kan jag rekommendera.

Ålesund

Staden Ålesund, cirka 40 000 invånare, på det norska Vestlandet förstördes till största delen av en stor brand den 23 januari, 1904. Branden startade tidigt på morgonen och rasade i 16 timmar. När stadens invånare fått den under kontroll hade 850 hus brunnit ned till grunden och cirka 10 000 invånare blivit hemlösa. Trots denna omfattande katastrof omkom endast en person och han bodde närmast brandstationen!

Efter storartade insatser av stadens invånare och andra som kommit hit för att hjälpa till med återuppbyggnaden stod en stor del av stadens centrala del klar redan år 1907. De unga arkitekterna som formade staden var inspirerade av tankar hämtade från den nationalromantiska skolan såväl som från den populära europeiska jugendstilen, vilket resulterade i en unik stadsbild som inte finns i andra norska städer. Ålesund räknas som en av världens finaste städer byggd i jugendstil.

Jag promenerade bland den centrala stadens hus under en eftermiddag och en förmiddag och fick på så sätt se de flesta av de gamla husen som är så karaktäristiska för Ålesund. Staden valdes till Norges vackraste stad år 2007 av landets invånare och därför är det inte svårt att förstå varför besökare gärna kommer hit från alla världens hörn, inte minst genom de stora kryssningsfartygen som ofta lägger till här.

Stadens centrala del är koncentrerad runt hamnen och det är lätt att promenera runt bland de vackra husen eller upp på berget Aksla för att få fina vyer över staden och dess omgivningar. Var beredd på att du får gå 836 trappsteg, 418 upp och lika många ned, för den fina vyn. Passa på att fika på restaurangen ”Fjellstua” på bergets topp.

Jag tyckte om Ålesund för den lugna och fina atmosfären i staden, naturen och naturligtvis stadsmiljön med alla vackra hus. Ålesund är verkligen värt ett besök!

Hjörundfjorden – en majestätisk fjordpärla

Den mäktiga Hjörundfjorden upptäcks av allt fler besökare för sin naturskönhet. Fjorden skär sig 35 kilometer rakt in i Sunnmöre Alperna, ett område med många vackra och mäktiga berg. på båda sidor av fjorden. De högsta topparna når 1 700 meter över havet, Flera av topparna är snöklädda även på sommaren. På bergssidorna klamrar sig gårdar fast och minner om generationers kamp för överlevnad.

Jag gjorde en båttur in i fjorden arrangerad av företaget ”62 grader Nord”, som har flera olika rundtursprogram. Båtturen startade vid kajen mitt i Ålesund och gick till den lilla byn Öye, djupt inne i fjorden. Turen tog cirka fyra timmar fram och tillbaka.

I Öye finns det imponerande Hotell Union helt byggt i trä på 1890-talet. I matsalen hängde till och med ett porträtt på kung Oscar II, Sveriges och Norges kung fram till unionsupplösningen år 1905.

Till Hotel Union sökte sig många ur den norska societeten redan i slutet av 1800-talet och här har även ett stort antal andra världskändisar övernattat. Att bo på detta anrika hotell är säkert en häftig upplevelse.

Geirangerfjorden – Världsarvet

Geirangerfjorden är 15 kilometer lång och av många ansedd som världens vackraste fjord. Geirangerfjorden är sedan länge känd som ”Pärlan bland Norges fjordar” och den 14 juli 2005 togs fjorden och omkringliggande område officiellt upp på den prestigefyllda UNESCO-listan över världsnaturarv. När guideboksföretaget Lonely Planet utsåg världens vackraste orörda platser i naturen kom Geirangerfjorden på första plats! På det djupaste stället är fjorden 260 meter djup och de omkringliggande bergen når en höjd av 1 600 meter. Längs fjorden finns flera berömda och mäktiga vattenfall, som Friaren, De Sju Systrarna och Brudslöjan. På flera, nästan otillgängliga, platser finns gårdar som minner om svunna tider. Den sista, i Matvika, som var i drift lades ned 1961. Anledningen till att den lades ned var för att mjölkbåten från Hellesylt drogs in. Med Ålesund som bas kan man besöka flera fjordar med endera båt, bussar eller bil.

Mitt besök i Geirangerfjorden började i och med att jag gick ombord på M/S Trollfjord, en av de stora båtarna som seglar Hurtigrutten. Varje morgon klockan 09.30 lämnar en av Hurtigruttens båtar Ålesund med destination Geiranger. Resan som tar cirka fyra timmar är en fantastisk upplevelse. Här blandas man med passagerare som åker med på hela båtturen mellan Bergen och Kirkenes, en av världens vackraste båtturer. De som gör hela turen är avslappnade och ägnar sig åt olika sysselsättningar medan vi som bara åker en kort tur hela tiden står på däck, om vädret tillåter, för att uppleva den mäktiga naturen.

Från Ålesund gick båtfärden via Sulefjorden, Storfjorden och Sunnylvsfjorden in i Geirangerfjorden. Det var bara att stå på däck och ”lapa i sig” de otroliga naturupplevelserna; fjordarna, bergen, gårdarna, vattenfallen osv.

Hurtigruttens båtar är för stora för att kunna lägga till vid kaj i det lilla samhället Geiranger längst in i fjorden varför en matarbåt kommer ut till det stora skeppet och hämtar passagerarna som skall stiga i land. Jag var en av dem eftersom jag valt att åka buss tillbaka till Ålesund istället för att ta samma båt tillbaka. Detta alternativ gav mig möjlighet att under fyra timmar utforska samhället.

Vid 18-tiden avgår en buss till Eidsdal där man färjar över till Linge. I Linge stiger man på en  ny buss som kommer fram till Ålesund kl 21.10 på söndagskvällarna. Bussen som går från Geiranger gör ett stopp i den berömda Örnesvingen varifrån man har en vacker vy över samhället och Geirangerfjorden.

Detta var en mycket fin tur som jag varmt kan rekommendera!

Ön Runde – Fågelparadiset

På den lilla ön Runde bor endast 150 människor permanent. Under häckningsperioden från februari till augusti invaderas ön av mer ön 500 000 (!) fåglar vilket har gjort ön till Norges sydligaste fågelkoloni, och tredje största. På de branta fågelklipporna häckar fler arter än någon annanstans i Norge. Man når fågelklipporna endera genom att vandra på branta stigar över bergen eller med hjälp av rundtursbåt. Fågellivet är fredat sedan 1957 och 1981 utökades skyddet till att omfatta även geologin och floran.

Runde kallas även för ”Skattkammarön” efter att man hittat guld från det holländska fartyget ”Akerendam” som förliste utanför ön år 1725.

Man kan besöka Runde med lokala transporter, bussar och färja, på en dagsresa från Ålesund, men bästa sättet att komma dit är naturligtvis med egen bil. Runde var första platsen jag besökte med min hyrbil. Från Ålesund körde jag till Sulesund varifrån jag tog färjan till Hareid och därifrån körde jag till Runde via Ulsteinvik och Fosnavåg. Samma väg tillbaka.

Så här skrev jag i en dagbok på nätet efter mitt besök på Runde:

Måndag 5 juli

Naturupplevelser är alltid storslagna, men inte alltid behagliga. Som idag…..

Jag lämnade Ålesund på det norska Vestlandet strax efter klockan nio i morse med bilen som jag hyrt. Målet var en tur till ön Runde, där Norges tredje största, och sydligaste, fågelberg finns.

Det hade regnat lite under natten. På morgonen tittade blå fläckar fram genom molntäcket och det blåste en ganska kraftig vind. Förmodligen kommer det att klarna upp under dagen tänkte jag trots att det kom små, korta regnskurar medan jag körde till färjeläget i Sulesund. När jag kom över till Hareid efter den cirka 30 minuter långa och vackra färjeturen tittade till och med solen fram.

Färden mot Runde bjöd på vackra vyer över berg, öar och hav, men även på en och annan kort regnskur.

Vid 12-tiden kom jag till bron som leder över till den lilla ön. Jag noterade vad som stod på skylten vid brofästet ”Vid hård vind stängs bron av”. Det blåste kraftigt varför jag undrade om jag skulle kunna köra tillbaka. På infocentrat fick jag en karta över stigarna till fågelklipporna.

När jag parkerat bilen för att påbörja vandringen på den branta leden uppför berget kunde jag knappt hålla emot bildörren på grund av den hårda vinden.

Jag kände det lätta regndiset nästan redan från starten och satte därför på mig en regnjacka, drog ned kepsen ordentligt för att vinden inte skulle ta den och vek upp jackkragen som skydd. De tre svenska damerna jag mötte på stigen hade vänt om för att de var rädda för att ramla över klippkanterna på grund av den hårda blåsten. Själv kämpade jag vidare och fick ibland gå i 45 graders vinkel för att klara vinden. Det var ont om fåglar den första timmen. Regnet ökade.

Efter cirka en och en halvtimmes kämpande kom jag fram till fågelklipporna vid Raudenipa. Här häckade tusentals med havssulor och många lunnefåglar flög in och ut från klipporna för att mata sina ungar eller ge sig iväg för att få tag på föda till dem. Vindstyrkan gjorde att jag inte vågade gå ända fram till klippkanten för att kunna se fåglarna ordentligt. Men jag satte mig ned och tittade på de tusentals fåglarna nedanför mig. Vinden och regnet tilltog varför jag bestämde mig för att vända tillbaka till bilen.

Uppe på kalfjället var jag helt oskyddad för vindarna, som nu nått nästan stormstyrkor. Det tog inte lång stund innan jag kände hur regnvattnet kröp in under jackan och rann ned på ryggen. Vandringsbyxorna var sedan länge genomblöta. Genom glasögonen såg jag knappt stigen för allt vatten som samlats på dem. Jag kom in på fel led och fick gå cirka en halvtimme längre än nödvändigt. Nu var också skorna vattenfyllda. Kameran räddade jag genom att stoppa den i innerfickan på regnjackan.

Efter cirka en timmes vandring var jag tillbaka vid bilen, helt genomblöt. De torra kläderna fanns på hotellet i Ålesund! Jag hällde ut vattnet ur skorna, kramade ur strumporna så gott det gick, satte på mig enbart regnbyxorna för de var torrast. Startade bilen och satte luftkonditioneringen på +26 grader och högsta fläkthastigheten. Yttertemperaturen visade +12 grader. Fötterna var iskalla och våta. Nu hade jag cirka två och en halv timmes bilresa till Ålesund framför mig!

En tanke flög blixtsnabbt genom huvudet ”Varför kan inte du ägna dig åt vanliga intressen som bridge, samla frimärken, spela golf etc. då hade du sluppit utsätta dig själv för detta?” Men så mindes jag gårdagens fantastiska båtresa med Hurtigrutten in i Geirangerfjorden, lördagens vackra in i Hjörundfjorden och tänkte på morgondagens bilresa till Trollstigen. ”Du hör inte alltid till de vanliga” för det är de häftiga naturupplevelserna som ger dig de kickar du söker, och alla är inte beredda att ”betala det pris som krävs för dem.”

Jag var genomfrusen när jag kom tillbaka till hotellet i Ålesund!

Trollstigen och Trollveggen

Vägen Trollstigen beskrivs i en turistbroschyr som ”Dramatisk och spännande – en stor natur- och kulturupplevelse”. Jag instämmer till 100 %!

Den slingrande Trollstigen har attraherat turister ända sedan den öppnades år 1936 av Norges kung Haakon. Under 2008 besökte cirka 800 000 personer Trollstigen! Den smala och slingrande vägen med 11 hårnålskurvor leder upp till 858 meters höjd och kantas av vackra bergstoppar som Biskopen, Kungen och Drottningen. Delar av vägen har huggits ut ur berget och på andra ställen har man byggt stenvallar för att komma fram. År 2011 får Trollstigen status som Nationell turistväg vilket innebär att den redan nu har utrustats med nya utsiktsplatser och ökad säkerhet. Trollstigen är stängd under vintrarna och öppnar vanligtvis i slutet av maj, om snöförhållandena tillåter.

Trollveggen är Europas högsta lodräta fjällvägg. Från foten av berget till toppen är det 1 800 meter. Av den totala höjden är hela 1 000 meter lodrät! På Trollveggen finns Europas längsta klättringsrutt, den 3,5 kilometer långa Trollryggen. Trollryggen bestegs för första gången 1958 och blev den första klättringsrutten med övernattning på bergsväggen i Norge. Först med att kasta sig utför Trollväggen med fallskärm blev finländaren Jorma Öster år 1980. Han fick snabbt efterföljare, men när flera dödsfall inträffat förbjöds fallskärmshoppning/paragliding år 1986.

Naturligtvis skulle även jag köra Trollstigen och besöka Trollveggen under denna resa varför jag gav mig iväg tidigt en morgon från Ålesund med min hyrbil. Färden gick rakt österut. I Sjöholt köpte jag ett nybakat skolebröd, en bulle med vaniljkräm och kokos, som man bara måste äta varje dag man är i Norge. Endast Norge riktiga skolebröd har! Vägen över Örskogfjellet bjöd på vackra naturupplevelser. Vackra naturupplevelser, fast av helt annan karaktär, fick jag även när jag körde längs Tresfjorden, där vägen gick på båda sidor av fjorden. Strax innan man kommer fram till Åndalsnes kommer man till den vackra Grytten kyrka, en åttakantig träkyrka byggd i barockstil år 1732. Efter att jag besökt kyrkan följde jag skyltarna som pekade mot Trollstigen in i Isterdalen.

Naturen i Romsdal är dramatisk och vacker och när jag svängde in på vägen mot Trollstigen tornade höga berg upp sig i fjärran. Jag körde mot dem och efter bara några kilometer började vägen gå uppför. Stigningen ökade ju närmare Trollstigen jag kom. Vyerna var sagolika med höga berg och vattenfall varför jag stannade flera gånger för att fotografera. Till slut var det det äntligen dags att köra den slingrande vägen upp för berget och jag hade sällskap av en hel del andra turister. Ettan och tvåans växlar var de som jag för det mesta använde under färden uppför på grund av den branta stigningen. Jag kom ikapp husbilar och bussar som långsamt kämpade sig uppför. En del gick att passera när de svängde in på utsiktsplatser för att njuta av vyerna. Andra kunde jag köra om när det fanns en tillräckligt lång raksträcka. Gick inte det var det bara att ligga bakom dem och vänta….

När jag kom upp på toppen av berget möttes jag av en fullpackad parkeringsplats, restauranger, souvenirbutiker och, just nu byggnadsarbetare. Alla som kommer hit skall promenera till någon utsiktspunkt för att njuta av vyerna och sedan fika, äta eller shoppa. Jag passade på att dricka mitt kaffe sittandes på en sten med hela dalgången nedanför mig och kunde därmed njuta både av de spektakulära vyerna och det färska skolebrödet jag köpt i Sjöholt. Efter cirka en timmes promenader runt utsiktsplatserna körde jag nedför Trollstigen, tillbaka mot Åndalsnes för att besöka Trollveggen. Jag väntade dock på att trafikstockningen lösts upp i nedre delen av vägen.

Lite ”kuriosa”. Dagen efter att jag kört Trollstigen hörde jag på nyheterna att en tysk buss fastnat i en kurva när chauffören körde in i den för snävt. Bussen hade fastnat så illa att ett par av bakhjulen hängde utanför vägen. Den bussen hade jag inte velat sitta i! När jag stängde av radion vid 19-tiden på kvällen hade Trollstigen varit avstängd i över sex timmar för att man inte kunnat få loss bussen. Vilken tur att jag inte kört Trollstigen denna dag….

Vägen mot mot Dombås går genom Romsdalen, även den kantad av höga och vackra berg. Det mest imponerande är Trollveggen, Europas högsta lodräta fjällvägg. Tyvärr täckte tjocka dimmoln bergets toppar när jag körde in på parkeringsplatsen vid turistinformationen. De lättade dock senare varför jag kunde se hela den majestätiska väggen. I väntan på bättre väder körde jag till campingplatsen och vandrade där på stigar som ledde till floden nedanför berget. Mixen av den brusande floden och den höga bergsväggen var en imponerande naturupplevelse. Ett besök här kan jag verkligen rekommendera! Senare på eftermiddagen lättade molnen över Trollveggen varför jag fick de bilder jag så gärna ville ha.

Resan tillbaka till Ålesund gick på samma vägar som jag kört på morgonen. Jag stannade till i Tresfjord och på Örskogsfjellet för att njuta lite extra av naturen innan jag var tillbaka i Ålesund vid 19.30-tiden efter en upplevelserik dag.

Norangsdalen

Den vackra Norangsdalen är en av Norges smalaste dalgångar med mäktig natur och sparsam bebyggelse. Naturkrafter har ändrat landskapet i dalen under tidens gång och år 1908 skapades den lilla sjön Lyngstöylvatnet efter ett jordskred. I slutet av 1800-talet började båtar med förmögna turister anlöpa den lilla byn Öye som ligger längst in i Norangsfjorden för att bo på det unika Hotel Union, en vacker byggnad helt i trä. Den enda landsvägen från Öye gick genom Norangsdalen till Hellesylt och länge var häst och vagn enda enda möjligheten som stod till buds om man ville ta sig till Hellesylt och sedan vidare till Geiranger. Efter den norska kungens och drottningens ”Silverjubileumskryssning” till Öye år 1993 och vidare transport fick vägen genom Norangsdalen smeknamnet ”Drottningvägen”. Sedan dess har sju europeiska drottningar åkt vägen genom Norangsdalen! Även för en ”vanlig dödlig” är ett besök här en ”majestätisk” upplevelse.

Min sista hela dag i Ålesund, och med tillgång till bil, bestämde jag mig för att besöka Norangsdalen långt inne i Sunnmöre Alperna. För att komma dit körde jag från Ålesund till Magerholm varifrån jag tog färjan över till Örsneset. Från Örsneset körde jag först till Sykkylven, som är känt för sin möbeltillverkning. Här köpte jag ett nybakat skolebröd. Ingen dag i Norge utan ett skolebröd! Söder om Sykkylven körde jag genom ett mäktigt fjällområde innan jag nådde den lilla staden Stranda, där båten genom Hjörundfjorden lagt till. Efter Stranda körde jag genom den bördiga Strandadalen där stora bondgårdar ligger vid foten av höga berg. På ett ställe var jag tvungen att stanna bilen då jag mötte en flock med flera hundra getter! Innan man kommer till Hellesylt kör man genom två långa tunnlar. Vid den sista tunneln finns en parkeringsplast varifrån man har vackra vyer över Geiranger- och Sunnylvsfjorden.

Hellesylt är ett litet trevligt samhälle som får besök av många turister. Härifrån kan man ta färjan in i Geirangerfjorden. När jag tittade på en färjeavgång var båten fylld till absolut sista plats och bilar som inte kunde köra ombord fick vända utan att komma vidare, om de inte inväntade nästa färja. Andra sevärdheter i Hellesylt är det gamla Grand Hotel, en stor fors och Per Gynt Galleriet. Vid forsen i Hellesylt drack jag mitt kaffe och åt mitt skolebröd innan jag körde vidare mot Norangsdalen.

Tyvärr var det molnigt och det kom en regnskur ganska snart efter att jag kört in i dalen vilket påverkade vyerna, men jag kunde ändå till stor del uppleva de mäktiga bergen på båda sidor om vägen. Jag blev helt hänförd av den vackra naturen och stannade ofta för att bara njuta av den, eller för att fotografera. När jag kom till Öye upplevde jag åter den magiska känsla jag haft när jag kom hit med båten genom Hjörundfjorden. Efter en kort promenad i Öye körde jag vidare till den lilla byn Leknes. Då är man verkligen vid ”vägs ände” för vid kajen tar vägen slut. Eftersom regnet nu vräkte ner blev mitt besök i Leknes kortvarigt och jag började långsamt köra tillbaka samma väg som jag kommit. Jag var tillbaka i Ålesund vid 19-tiden och därmed var mitt besök i Sunnmöre och Romsdal nästan slut. Det som återstod var en övernattning, att lämna tillbaka bilen och flyga hem med nya fina minnen från det vackra Norge. Ibland önskar jag att tiden kunde stå stilla för då hade jag kunnat stanna här längre!

När det gäller naturupplevelser kan få länder mäta sig med Norge! Här finns snöklädda berg, djupa fjordar, klippöar i havet, brusande älvar, vattenfall, sjöar inramade av skogsklädda berg, jöklar och stora vidder. Fågellivet är på sina håll rikt och intressant.

Resa Norge, Ålesund, Trollstigen, Geirangerfjorden

Varje gång jag besökt Norge har tiden inte räckt till för allt jag vill göra när jag är här, så även denna gång. Det var med ett visst vemod jag lämnade Ålesund och dess vackra omgivningar. Längtar jag tillbaka hit har jag mina minnen och alla bilder att titta på. Visst vill jag återvända hit, men det finns många andra spännande platser i Norge som jag ännu inte besökt. För tillbaka till Norge det ska´ jag! Den som ännu inte besökt landet har mycket vackert att se fram emot.

Resan gjord 2012

Mer information     Grundfakta Norge     Landsfakta Norge

Andra resor jag gjort i Norge

Hardangervidda / Sognefjord/ Rondane     Jotunheimen     Lofoten

Setesdalen / Lysefjorden / Preikestolen     Svalbard

Min gamla hemsida     www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dem på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik