tjeckien-resa

Resa till Tjeckien,
Prag, Cesky Krumlov, Terezin, Kutna Hora, Trebic, Telc mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Tjeckien, Prag, Cesky Krumlov, Terezin, Trebic, Telc mm

tjeckien, prag, cesky krumlov, krummau, rozemberk nad vltavou, zlata koruna, rimov, terezin, theresienstadt, telc, kutna hora, zelena hora, trebic, litomysl, hluboka, holasovice, ceske budejovice, karlovy vary, krkonose, spindleruv mlyn, sneska, melnik, cesky raj, marianske lazne, cheb, liberec, sedlec, prachatice och loket är platser jag besökt under mina resor till tjeckien, rainer stalvik

Första gången jag besökte Tjeckoslovakien var sommaren 1967. Gränspassagen väckte starka känslor hos mig, som då var en oerfaren resenär. Gränsen bevakades av patrullerande vakter försedda med maskingevär och/eller stora schäferhundar, ilsket blängande på turisterna. Bilen genomsöktes rigoröst efter begärligt gods som man kunde ge bort till de fattiga tjeckerna. Blanketter skulle fyllas i och väntetiden för att få köra vidare var lång. Öststatsdepressionen och gråheten fullkomligt svepte in land och människor på ett förlamande sätt.

Vid mitt besök i juli 1968 var det helt annorlunda. Byråkratin var kvar, men nu var gränsvakterna glada och trevliga. Invånarna andades optimism och överallt möttes man av öppenhet och glada människor. Framtidstron under ledning av president Alexander Dubcek var stor. Detta var strax innan Warzawastyrkorna inledde sin invasion av Tjeckoslovakien.

Resor i landet efter 1968 gav ett helt annat intryck.

Senaste besöket i Tjeckien gjorde jag i mars 2014 och kunde notera att hela landet till stor del nu var upprustat, dock finns det i varje stad eller by byggnader som är i stort behov av renovering. Allting har blivit dyrare, men det är fortfarande billigt att resa i Tjeckien jämför med många andra Europeiska länder. Museer och andra sevärdheter som tidigare var gratis var nu avgiftsbelagda.

Mars är kanske inte den bästa månaden att besöka Tjeckien. Dels är vädret inte det bästa och dels är flera av landets sevärdheter stängda. April, maj och september är bra tider att besöka Tjeckien då man får uppleva våren, eller sensommaren, och man slipper att ”slåss” med de stora turistskarorna som besöker landet under sommarmånaderna.

Under åren har jag besökt Tjeckoslovakien / Tjeckien ett tiotal gånger och därmed hunnit se en hel del av landet, framför allt Böhmen. Här finns många städer, samhällen och naturområden som man omedelbart tycker om. Städerna och samhällena har en gammaldags charm och vackra, medeltida centra. Här finns många, mycket vackra slott och borgar, som kittlar fantasin och man leker gärna med tankarna hur det såg ut när riddare, furstar eller kungar formade livet under de gångna århundradena. Några av slotten jag besökt är Karlstejn, Konopiste och Hluboka, tre magnifika slott alla väl värda att besöka.

Några av de platser jag besökt och gärna vill framhålla, dels för att det är vackra städer eller för att platserna ger en tankeställare att besöka, är huvudstaden Prag, Cesky Krumlov, Prachatice, Cesky Budejowise, Karlovy Vary, Marianske Lazne, Liberec, Kutna Hora, Melnik, Sedlec, Trebic, Telc, Litomysl, Nationalparken Krkonose och Cesky Raj, ”Det böhmiska Paradiset” . Några av dem beskriver jag i korta ordalag här nedan.

Resa till Tjeckien

Prag – ”Den gyllene staden” (UNESCO- listat världsarv) 

Prag, Tjeckiens huvudstad, c:a 1 268 000 invånare i mars 2011, en gammal stad och blev av betydelse på 1300-talet när kung Karel IV blev regent. Kung Karel anses som grundaren av den tjeckiska nationen. På 1400-talet skakades Prag av religiösa konflikter som resulterade i, bland annat att den protestantiske reformatören Jan Hus brändes på bål år 1415 och år 1419 slängdes ett antal katolska präster ut genom ett fönster i det nya stadshuset. År 1526 tog den Habsburgska monarkin över makten i Prag. År 1618 startades nya religiösa konflikter när två Habsburgska representanter slängdes ut genom ett fönster i Pragborgen. Denna incident blev starten på det 30-åriga kriget. År 1648 intog svenska styrkor Pragborgen. År 1784 slogs de fyra städerna Stare Mesto, Nove Mesto, Mala Strana och Hradcany  officiellt samman till en enda stad – Prag.

Den 28 oktober, 1928 blev Prag huvudstad i det nya landet Tjeckoslovakien som bildades efter första världskriget.

Den 15 mars, 1939 ockuperade tyskarna Böhmen och Mähren och gjorde Prag till huvudstad i det nya protektoratet.

År 1942 mördades den tyske nazisten Reinhard Heydrich i Prag.

Den 8 maj, 1945 drevs de tyska ockupanterna ut ur Prag.

Den 9 maj intog den sovjetiska Röda armén staden.

I februari 1948 genomfördes en kommunistisk kupp.

År 1968 införde tjeckerna flera reformer under ledning av president Alexander Dubcek. Natten mellan den 20 och 21 augusti svarade ryssarna på reformerna med att ockupera landet.

Den 17 november, 1989 inleddes ”Sammetsrevolutionen” som ledde till att Tjeckoslovakien bröt med kommunismen.

Första gången jag var i Prag var 1967. När jag kom till staden gav den ett mycket grått och trist intryck. Dagens Prag skiljer sig markant från hur det såg ut då. Nu är stora delar av innerstaden renoverad. Husen är uppfräschade. Människorna bär kläder i gladare färger och de går inte längre omkring med nedböjda huvuden. Turisterna har kommit i stor omfattning.

Prag, med sina mer än 500 tinnar och torn, bjuder besökaren på många sevärdheter i form av vackra gamla hus, intressanta miljöer och ett intressant folkliv. Prag slapp undan Andra Världskrigets förstörelse och har därför lyckats behålla den fina gamla atmosfären i stor omfattning. I delar av staden är det lätt att med tankens hjälp flytta sig bakåt i tiden för att återuppleva svunna tider, fjärran från jäkt och stress.

Staden har många sevärdheter. Jag har besökt de flesta. Några av de mest sevärda tycker jag följande är.

Wenzelplatsen är en stor boulevard som går genom ”Den gamla staden” och är Prags pulsåder. I ena änden av Wenzelplatsen ligger det stora Nationalmuseet som är värt att besöka en regnig dag. Utefter boulevarden ligger affärer, restauranger och stora hotell. Missa inte ett besök på Hotel Europa som är byggt i art-noveau-stil. Wenzelsplatsen har många gånger varit en samlingsplats för den politiska oppositionen och det var här studenten Jan Palach brände sig själv till döds i protest mot Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien 1968.

Det 65 meter höga Kruttornet byggdes 1475 och var tidigare en del av stadens befästningsverk. På 1700-talet blev det krutmagasin. Ett besök i tornet ger en fin bild över staden.

Nära Kruttornet ligger det otroligt vackra Obecni dum, Prags representationshus, en byggnad i art-noveau-stil med vackra skulpturer och mosaiker uppförd under åren 1905 till 19111. Restaurangen, inne i byggnaden, har kvar sin helt orörda interiör. Det var här som den tjeckoslovakiska staten utropade sin självständighet den 28 oktober 1918.

Det stora torget Staromestske namesti, Rådhustorget, i Gamla Stan är ett av Prags vackraste torg, som under många århundraden varit handelsplats för köpmän och invånare. Runt torget ligger hus med ståtliga fasader från olika tidsepoker som grundades på 1100-talet. Under många århundraden var torget en handelsplats för köpmän och invånare. Runt torget ligger hus med ståtliga fasader från olika tidsepoker.

Rådhustornet med sitt berömda ur är en av de första byggnader man lägger märke till på torget. Redan på 1340-talet kunde Pragborna njuta av anblicken av det 70 meter höga tornet. Det astronomiska uret är alltid en samlingsplats för nyfikna turister, framför allt vid varje heltimme. Uret visar nämligen, förutom tiden, även jordens placering mellan månen och solen. Därunder ser man de tolv djurkretstecknen omgivna av tolv kalenderbilder som visar årets gång, från sådd till skörd. Figurerna högst upp i uret är kanske de mest intressanta. Vid varje heltimme utför de samma skådespel, som de gjort i århundraden. Döden inleder genom att klämta med en klocka och vända sitt timglas. Därefter gal den förgyllda tuppen och flaxar med vingarna. Sedan kommer de tolv apostlarna som vandrar sin lilla rundtur. Figurerna är inte original. De ursprungliga förstördes 1945. Urverket däremot är från 1490. Det konstruerades av urmakaren Hanus u Ruze som gick ett grymt öde till mötes. Stadens invånare var så stolta över sitt tornur att de inte ville se det kopierat någon annanstans. Därför lät man riva ut ögonen på honom för att förhindra att han byggde ett liknande ur.

De två höga kyrktornen, Adam och Eva, som höjer sig högt över husgavlarna på Rådtorget tillhör Tynkyrkan. En gotisk byggnad som började byggas på 1300-talet. Kyrkan uppvisar en pampig interiör i barockstil. Här inne finns astronomen Tycho Brahes kista, den danske astronomen som valde att lämna Danmark för att verka i Prag. Tycho Brahe dog i Prag år 1601.

Vid det gamla torget ligger också den vackra Sankt Nikolaus kyrkan som är en vacker barock kyrka byggd under åren 1732 till 1737. Den ersatte en äldre kyrka som brann ned år 1689.

Prags judiska stadsdel Josefov ligger inte långt från Den gamla stadens torg och grundades på 1200-talet. Mycket av stadsdelen försvann när kvarteren byggdes om under åren 1893 – 1913. Endast några av de viktigaste judiska byggnaderna sparades.

Den Gamla-Nya synagogan är den äldsta bevarade i Centraleuropa och byggdes på 1200-talet i gotisk arkitektur.

Den judiska begravningsplatsen anlades på 1400-talet och användes fram till 1787. Nu är den en kulturell sevärdhet med sina tätt stående gravstenar. Eftersom man inte får lägga igen en judisk grav och det inte fanns möjligheter att utvidga begravningsplatsen lade man mera jord ovanpå de gamla gravarna. På sina ställen ligger det tolv lager gravar ovanpå varandra. Det lär ligga 12 000 människor begravda på denna lilla yta.

En av Prags största sevärdheter är Karlsbron som binder samman stadsdelarna Stare Mesto och Mala Strana. Dagens bro ersatte den äldre Dagens bro ersatte den äldre Judithbron som förstördes av en översvämning år 1342. Karlsbron började byggas den 9 juli 1357. Bron är 510 meter lång, 10 meter bred och har 16 bågspann. Karlsbron är dekorerad med ett 30-tal stora och vackra skulpturer. Dessa är dock av senare datum och tillkom på 1700-talet. Folklivet på bron är intensivt och här trängs målare, gatuartister och allehanda försäljare tillsammans med mängder av turister och Praginnevånare. I varsin ände av bron finns ett försvarstorn. Det ena från 1100-talet och det andra från 1464.

På en höjd ovanför staden ligger den mäktiga borgen Hradcany, borgens äldsta delar stammar från 800-talet. Huvuddelen av byggnaderna uppfördes dock under 1700-talet. Sedan 1918 är Hradcany residens för den tjeckiske presidenten. Borgens byggnader är imponerande att ströva runt bland och bland dem finns St Veits-katedralen, Prags kanske vackraste kyrka. Katedralen började byggas 1344 på uppdrag av Karl IV med anledning av att Prag utsetts som biskopssäte. Till huvudarkitekt utsågs Matthias av Arras som hade de stora franska katedralerna som förebild. Byggnationen fortsatte fram till 1440 då arbetet upphörde på grund av hussiterkriget. Sedan fortsatte det i mindre skala under de kommande århundradena för att återupptas på allvar 1837. Kyrkan ansågs helt färdigbyggd 1929, 600 år efter byggstart! I Kyrkan ligger St Vaclav-kapellet som använts vid kröningar av flera böhmiska kungar.

Sankt Georges basilika är en av de äldsta sakrala byggnaderna i Pragborgen, dess romanska arkitektur har ingen motsvarighet i övriga Böhmen. Basilikan grundades år 920 av prins Vratislan I och byggdes om på 1100-talet. På 1600-talet fick basilikan sin vackra barockfasad.

Från Hradcany fortsätter många sitt strövtåg till Zlata Ulica, Guldsmedsgatan, som är en pittoresk liten gränd med en rad små, vackra hus från 1500-talet. Här bodde bland annat den kände författaren Franz Kafka.

Prag har flera stora, vackra och imponerande kyrkor. En av dem är pilgrimskyrkan Loreta vars barockfasad från 1740-talet utgör en grandios entré.

Prag är en av de vackraste städer jag besökt och har oerhört mycket att erbjuda besökare. Ovanstående är bara ett litet axplock.

Ett besök i Prag bjuder inte bara på intressanta gamla byggnader. Staden har ett rikt kulturliv och även för den musikintresserade finns ett stort utbud. Den matintresserade kan stilla sin nyfikenhet genom besök på restauranger eller värdshus med skiftande miljöer och menyer.

Prags historiska centrum togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1992.

Cesky Krumlov (Krummau)  – Moldaus pärla (UNESCO listat världsarv)

Min absoluta favorit i Tjeckien är den gamla medeltida staden Cesky Krumlov, c:a 14 000 invånare, som ligger vid en krök av floden Vltatva, i södra Böhmen. Staden har delvis renoverats med stöd av medel från UNESCO och finns numera upptagen på deras lista över Världskulturarv sedan 1992.

Första gången jag besökte Cesky Krumlov var år 1967. Då var staden i starkt förfall eftersom det saknades resurser att renovera den stora borgen, kyrkorna och de gamla husen. Förutom UNESCO har även österrikiska och tyska organisationer samt privatpersoner skänkt pengar till renoveringsarbeten varför staden nu blivit en av de vackraste medeltida städerna i Tjeckien.

År 1309 noterades Cesky Krumlov som stad för första gången. Stadens största sevärdhet är den stora borgen vars äldsta delar härstammar från 1200-talet. Denna ligger högt uppe på en klippudde på flodens Vltavas högra sida.

Borgen har under de gångna århundradena bebotts av flera olika adelssläkter, som alla satt sin prägel på den. Wilhelm av Rosenberg började ha björnar i vallgraven under 1500-talets senare häft och de har funnits här sedan dess. I slottet finns cirka 300 rum. Några av dem är öppna för allmänheten. Den praktfulla masksalen i den berömda barockteatern från 1748, med fantasifulla väggmålningar är en av höjdpunkterna. Borgen i Cesky Krumov är landets näst största, bara Prag-borgen är större. Från borgen har man en fantastisk vy över staden och det omkringliggande landskapet med berget Klet, 1 084 möh, i fjärran. Ett besök i borgens höga torn får man inte missa. Det bjuder på fantastiska vyer över staden och dess omgivningar!

När man ser vyn över den gamla staden och floden Vltava kommer man ofelbart att tänka på Smetanas komposition ”Vltava / Moldau”.

Att ströva runt i stadens historiska centrum med smala och trånga gator, ger ett bra exempel på medeltida stadsplanering. Det är inte svårt att framkalla känslan av att plötsligt ha förflyttats tillbaka flera hundra år i historien under en vandring genom den gamla staden. Gatorna är trånga och kullerstensbeklädda och husen ligger tätt hopträngda. Det vackra rådhuset vid stadens praktfulla torg med den stora peststatyn är en upplevelse att besöka bara det. Här ligger flera små restauranger som man kan besöka och i dem förstärks den medeltida atmosfären.

Nära torget ligger den stora och vackra, sengotiska St Vitus-kyrkan byggd 1409-1439. Kyrkan har en mycket vacker interiör med ett välvt tak, fresker och ett högaltare i barockstil.

Gör gärna också ett besök i stadens bryggeri, Eggenberg, som grundades redan på 1500-talet. Guidade visningar hålls dagligen.

Cesky Krumlovs historiska centrum togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1992.

Rimov (Rimau) – Tusenårs byn

Rimov är en liten by som varit bebodd i mer än ettusen år och ligger i ett böljande jordbrukslandskap knappt två mil söder om Cesky Krumlov. Anledningen till att besöka byn är för att gå en gammal pilgrimsled med tjugofem stationer där troende kan stanna till för att be. De icke troende har behållning att vandra denna led för att den går genom ett vackert landskap. Pilgrimsleden tillkom förmodligen på 1700-talet.

Klostret Zlata Koruna

Klostret Zlata Koruna är ett av Centraleuropas vackraste byggnadsverk i gotisk arkitektur. Klostret grundades år 1263 av Ottokar II som genom detta ville demonstrera sin makt och rikedom.

Zlata Koruna ligger cirka 8 kilometer söder om Cesky Krumlov.

Rozemberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau)

Rozmberk nad Vltavou, cirka 350 invånare, är en liten by  med vackert läge vid en av floden  Moldaus krökar. Här finns ett av den mäktiga ätten Rosenbergs slott som ligger på en höjd med fina vyer över byn.

På höjden har det funnits två slott; det gamla som byggdes på 1200-talet förstördes i en brand år 1522. Av det återstår endast ett vackert rundtorn. Det nya slottet började byggas på 1330-talet och byggdes om i renässansstil på 1550-talet. Enligt legenden hemsöks detta slott av ett spöke som kallas för ”Vita frun”, en av de tidigare slottsgemålerna.

I byn finns också några gamla hus från 1600-talet och en stor och vacker kyrka.

Terezin (Theresienstadt) – Staden med ett mörkt förflutet

Terezin, c:a 3 000 invånare, är en gammal stad och grundades på 1780-talet av den Habsburgska adelssläkten för att försvara norra gränsen mot Preussen. I oktober 1941 beslutade Reinhard Heydrich och det nazistiska överkommandot att göra om hela staden till ett judiskt ghetto för att användas som genomgångsläger för judar som skulle transporteras vidare till Auschwitz.

Stadens ursprungliga invånare flyttades bort och och transporter med judar började anlända. Inom ett år hölls närmare 60 000 judar internerade här under mest svåra, tänkbara förhållanden. Vid slutet av kriget hade nästan 300 000 judar deporterats till Terezin och vidare till andra dödsläger, framför allt Auschwitz. Bara cirka 17 500 fanns kvar här vid befrielsen den 8 maj, 1945.

Vid flera tillfällen användes Terezin i propagandasyfte av nazisterna. Man skapade ett ”idylliskt” läger i vilket invånarna hade egen orkester etc., för att ge sken av att människorna levde ett harmoniskt liv. Verkligheten var en helt annan.

Under Pragvåren 1968 växte idén fram om att göra Terezin till museum tillägnat speciellt det judiska ghettots historia.

Terezin kan man besöka om man kommer med egen bil från gränsstaden Teplice i norr. Man kör då rakt genom staden och det är lämpligt att göra ett besök i det forna koncentrationslägret för en stunds reflektion över några av mänsklighetens grymheter.

Tyvärr har Terezin även figurerat i negativa sammanhang på senare år då stadens borgmästare ville bygga en mur runt ett kvarter som huvudsakligen beboddes av romer för att ha dem under kontroll.

Melnik – Där floder förenas

Staden Melnik, c:a 19 000 invånare, ligger ungefär 33 kilometer norr om Prag, ligger i hjärtat av Böhmens vinodlingsdistrikt. Stadens historia går tillbaka till 800-talet då orten överläts till Premyslidätten som en del av en hemgift till en prinsessa. Vinodling blev stadens huvudsakliga näringskälla när Karl IV lät importera från druvor från Bourgogne i längtan efter sin ungdoms franska vin. Melnik har en liten fin stadskärna med vackra arkader.

Placerat på en en höjd ovanför slätterna ligger stadens stolthet, ett renässansslott som också innehåller ett ortsmuseum. Från höjden har man en fin vy ned över sammanflödet av floderna Labe (Elbe) och Vltava (Moldau) och den tillhörande kanalen. Flodtrafiken var förr så intensiv att man reglerade den med hjälp av trafikljus för att undvika olyckor.

Kutna Hora (Kuttenberg)  – Silverstaden (UNESCO listat världsarv)

Kutna Hora började blomstra i slutet av 1200-talet med upptäckten av silverfyndigheter i omgivningarna. I nästan tvåhundrafemtio år var Kutna Hora Böhmens mest betydelsefulla stad efter Prag. En mycket stor del av stadens rikedomar användes till att smycka Prag och till att bygga stora kyrkor i Centraleuropa. I slutet av 1300-talet bodde här lika många människor som i London. Mot slutet av 1500-talet sinade gruvorna och välståndet tog därmed slut. I dag är Kutna Hora en liten stad med drygt 20 000 invånare.

Stadens stora sevärdhet är den magnifika och imponerande Sankta Barbaras katedral, med på UNESCO:s lista över världsarv, som förmodligen började byggas år 1388. Arbetet avbröts i samband med Husitkriget på 1400-talet, men fortsatte under 1500-talet. Trots detta hann kyrkan aldrig att byggas färdigt innan nedgången för Kutna Hora kom. Först år 1905 blev den helt färdigbyggd! Kyrkan är ritad av samme man som ritade den stora katedralen i Milano.

Katedralen är 70 meter lång och 40 meter bred. Invändigt delas kyrkan upp av 20 höga pelare och är upplyst av 50 fönster.

I Kutna Horas historiska innerstad finns många vackra gamla byggnader och platser. Några jag besökte var ”Huset av sten” en sekulär byggnad i sengotisk arkitektur från 1480-talet, ”Fontänen av sten” som ingick i stadens vattensystem uppfördes å 1495,  kyrkan tillägnad Den helige Johannes av Nepomuk, i vacker böhmisk barockstil byggd på 1700-talet, det gamla torget med Pestkolonnen byggd år 1713, den italienska innergården och slottet.

Sedlec – ”Benkapellet och katedralen Jungfru Maria”  ” (UNESCO listade världsarv)

I Kutna Horas förort Sedlec ligger en gammal munkkyrkogård med ett gotiskt kapell. I detta finns det makabra underjordiska ossuariet med mängder av människoben.

Benkapellet

När helig jord från Jerusalem ströddes ut över kyrkogården på 1100-talet , ville alla Böhmens adliga bli begravda här. Skeletten växte i antal tills det fanns 40 000. Myndigheterna oroades över det stora antalet varför man år 1870 utsåg Frantisek Rint att göra någonting av dem. Han antog utmaningen och skapade fyra jättelika kyrkklockor av ben, en i varje hörn av kryptan, och hela väggar av skelettdekorationer, inklusive ätten Schwarzenbergs vapensköld. Rint till och med byggde en kandelaber av kroppens alla ben. Bristen på utrymme begränsade så småningom hans möjligheter att skapa ytterligare föremål. Han hade kunnat fortsätta eftersom det fortfarande finns gott om ”byggnadsmaterial” kvar i form av stora högar med ben. Dessa är dock numera förvarade bakom galler inne i kapellet.

Ett besök i detta kapell är minst sagt en makaber och omskakande upplevelse, men ger en tankeställare över livets förgänglighet.

Katedralen ”Jungfru Maria” i Sedlec är Centraleuropas äldsta gotiska katedral och byggdes ursprungligen som en del av det första klostret i Böhmen. Katedralen började byggas på 1290-talet och stod färdig år 1320. Kyrkan låg i ruiner under nästan trehundra år efter att Hussiterna attackerade den år 1421. Återuppbyggnaden pågick mellan åren 1699 – 1709. 

Katedralen är byggd i form av ett latinskt kors med en totallängd av 87 meter.

Båda byggnaderna togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1995.

Telc – Staden med de vackra husen (UNESCO listat världsarv)

Den lilla staden Telc, cirka 6 000 invånare, skall man ägna mera tid åt än att bara komma hit på några timmars besök då man annars missar den specialla atmosför som finns här. Telc ligger i södra Morava, Mähren. Telc omges av tre konstgjorda sjöar som tidigare ingick i stadens försvarssytem.

Telc grundades på 1300-talet av adelssläkten Hradec som en fortifierad bosättning. Runt denna anlades konstgjorda sjöar som dels ingick i försvarssystemet och dels försåg befolkningen med fisk. Efter en förödande brand år 1530 beordrade adelsherren Zacharias att staden skulle återuppbyggas i renässansstil. Som hjälp tillkallades italienska stenmästare. Efter Zacharias död år 1589 upphörde stadens ombyggnad. Resultatet av hans verk kan idag beskådas runt det stora torget.

I norra delen av stadens torg ligger slottet nu byggt i renässansstil. Det var ursprungligen byggt i gotisk stil. Sitt nuvarande utseende fick det efter ombyggnationen under åren 1553 till 1568. I slottet finns kvarlevorna av Zacharias z Hradce, stadens store man och grundare.

Slottet får endast besökas genom guidade turer. Det hade tyvärr inte öppnat för säsongen under mitt besök.

Den största sevärdheten enligt min uppfattning är dock stadens stora torg med de omkringliggande husen i renässans och barockstil, arkaderna och de små och smala gatorna som leder till/från torget. Den ursprungliga bebyggelsen runt torget i gotisk arkitektur förstördes under en brand år 1530.

Flera av husen är av speciellt stort intresse när det gäller arkitekturen såväl som deras historia till exempel:

Det vackra stadshuset, hus nummer 10, är torgets största byggnad och har fått en tillbyggnad på fasaden som döljer taket för att få det att se ut som att byggnaden har en tredje våning. Sitt nuvarande utseende fick huset år 1574. 

Hus nummer 61 tillhörde ursprungligen bagaren Mikael. När han köpt detta år 1553 lät han bygga om det och dekorera det. Han ville ha stadens vackraste hus eftersom han hade ambitionen att bli stadens borgmästare. När huset var färdigrenoverat år 1555, årtalet finns på husets gavel, hade det fått en vacker renässansgavel och målningar med motiv hämtade ur gamla testamentet.

Hus nummer 59 har en vacker barockfasad som byggdes till på 1600-talet.

Hus nummer 47 har en gavel försedd med två flaska fönster och är  torgets högsta hus. Efter att först ha varit ett bostadshus blev huset stadens bryggeri och sedan en flickskola.

Hus nummer 46 har en mycket vacker barockgavel.

I detta hus bodde en familj med en vacker dotter. Med tiden blev hon sjuk och dödförklarades. Föräldrarna som älskade sin dotter prydde henne med dyrbara smycken innan hon lades i kistan för att begravas. Mannen som skulle begrava henne tyckte det var dumt att så dyrbara smycken skulle grävas ned och tänkte behålla dem innan han begravde flickan. Halsband och armband var lätta att ta av. Ringen på fingret gick inte att ta av varför han tänkte kapa fingret för att komma över ringen. När han skulle kapa fingret för att komma åt ringen började flickan skrika, vilket räddade hennes liv. Hon hade varit skendöd.

Föräldrarna blev naturligtvis glada över att flickan levde och lät bli att bestraffa mannen som tänkt stjäla smyckena. Flickan levde flera år till men avled innan hon blev giftasvuxen.

Hus nummer 39 är ett vackert renässanshus. Ursprungligen var detta ett hus byggt i gotisk stil på 1500-talet. Här har det under en period legat ett apotek.

I hus nummer 40, till vänster om hus nummer 39 på bilden, bodde jag. I detta bor en man som hyr ut ett trivsamt rum med tillhörande kök.

Hus nummer 31 är att av de vackraste husen byggt i renässansstil och kallas för ”Telcs hus”. Inne i huset finns tillträde till flera källare av stadens hus. Källaren var en viktig plats i huset. I den fanns i regel en vattenkälla, i den förvarades spannmål och den var en del av försvarssystemet.

Hus nummer 15 är kanske stadens mest spännande hus och har en vacker alkov. Alkoven var en del av husets försvar då man via denna kunde se husets sidor. Huset har fantastiska målningar på hela huset som upptäcktes förs år 1952 efter att ha varit övermålade i flera århundraden.

Hus nummer 54 och 55 är två typiska renässanshus med vackra fasaddekorationer. Hus nummer 54 ägdes i slutet av 1700-talet av Jan Pavel Bilek, läkare, apotekare och veterinär. Han var initiativtagare till firandet av stadens 700 års jubileum år 1799.  

Värt att också notera på torget är Mariakolonnen som tillkom i början av 1700-talet.

Under min vistelse i Telc bodde jag i ett av de gamla husen, nummer 40, vid torget och fick på så sätt uppleva den medeltida atmosfären på nära håll.

Slottet och de vackra husen runt torget togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1992.

Trebic (Trebitsch) – Staden med tre världsarv (UNESCO listat världsarv)

Staden Trebic, cirka 40 000 invånare, ligger i södra Morava (Mähren) vid floden Jihlava och är en lite sliten industristad. De tre UNESCO listade världsarven har dock rustats upp och är i fint skick.

Jag besökte Trebic på en dagsutflykt från Telc och kunde på så sätt komplettera min lista över besökta världsarv.

Första världsarvet jag besökte var Sankt Procopius basilika, en gigantisk kyrka som började byggas på 1230-talet av inhyrda franska stenmästare. Kyrkan är en del av det forna Benediktinerklostret som grundades på 1100-talet och är nu en del av slottet. Klostret byggdes om till ett slott på 1500-talet av adelsmannen Wallenstein.

Sankt Procopius basilika skadades svårt när staden Trebic belägrades av ungerska trupper år 1468 och låg sedan i ruiner i ett par hundra år till den renoverades under åren 1725 till 1731. år .

St Procopius basilika får endast besökas genom guidade turer och man går in i den genom den magnifika ”Paradisets port”, som omges av vackra stenarbeten föreställande apostlarna, blommor och djur.

Inne i kyrkan råder fotograferingsförbud, tillåtet endast i kryptan.

Kyrkans interiör är mycket vacker med sitt välvda tak,  det stora altaret, en stenbalkong där de högst uppsatta kyrkorepresentanterna en gång satt mm

I kyrkans krypta med 36 stenpelare, alla i olika utföranden är det svalt. Förr förvarades de avlidna munkarnas och de stora donatorernas kroppar här nere. Senare användes kryptan till att förvara öl i. På väggarna har de franska stenmästarna huggit in sina symboler.

Trebics judiska kvarter, med på UNESCO:s lista över världsarv, anses var ett av de bäst bevarade i hela centraleuropa. Att ströva runt i dessa ger en bra bild av hur judiska kvarter såg ut förr. De flesta husen är fint renoverade och här finns flera intressanta byggnader.

Man tror att de första judarna kom till Trebic i samband med byggnationen av St Procopius basilika på 1200-talet. Det judiska kvarteret utökades successivt och nådde sin höjdpunkt under senare hälften av 1600-talet. Under andra världskriget deporterades samtliga invånare och endast ett tiotal överlevde koncentrationslägrens fasor.

I den judiska stadsdelen finns 123 historiska och minnesvärda byggnader, till exempel den gamla synagogan byggdes år 1639 och är därmed en av de äldsta byggnaderna i kvarteren, den nya synagogan, byggd 1669, talet, det gamla stadshuset och Rabbinens hus. Dessutom finns här en husgenomgång som visar hur husen i stadsdelen var förbundna med varandra.

Tredje världsarvet i Trebic är den gamla judiska kyrkogården som ligger cirka 600 meter norr om den gamla synagogan. Den är en av landets största med en yta på 11 772 kvadratmeter och rymmer mer än 11 000 gravar, de äldsta från 1630-talet.

Samtliga världsarv i Trebic togs upp på UNESCO:s lista år 2003.

Missa inte att besöka Trebic om Du är i regionen!

Zelena Hora, Zdar nad Sazavou – Pilgrimskyrkan (UNESCO listat världsarv)

På kullen Zelena hora, Det gröna berget, strax utanför staden Zdar nad Zazavou i södra Morava, Mähren, ligger en kyrka tillägnad den Helige Johannes av Nepomuk, som är ett UNESCO listat världsarv.

Kyrkan byggdes på 1720-talet i form av en stjärna med fem spetsar. Kyrkan tillägnades den helige Johannes av Nepomuk efter att han fått sin tunga utskuren för att han inte villa svära den kungliga eden. Efter detta kastades han från Karlsbron och drunknade i floden Moldau. På platsen där han druknade visade sig fem stjärnor vilket gav kyrkan dess form.

Pilgrimskyrkan togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1994.

Litomysl – Den forna handelsstaden (UNESCO listat världsarv)

Den lilla staden Litomysl, cirka 11 000 invånare, ligger östra delen av Böhmen. Första gången staden omnämndes var år 981 och år fick stadsprivilegier år 1249 av kung Premysl Otakar II. Litomysl är en liten trivsam stad med ett unikt slott som är klassat som världsarv av UNESCO. Jag besökte Litomysl på min väg från Telc till Kutna Hora. Stadens mest berömda person är kompositören Bedrich Smetana som föddes här år 1824.

Litomysl var en viktig knutpunkt på den gamla handelsvägen mellan Böhmen och Mähren.

Runt stadens stora torg, Smetanovo nam, 495 meter långt, ligger många vackra gamla hus barock- och neoklassisk arkitektur. Väl värda att titta på även om de inte kan mäta sig med dem runt torget i Telc. Det finaste av dem kallas för ”Riddarhuset” och byggdes på 1640-talet.

Det som dock drog mig till Litomysl var det vackra, världsarvslistade barockslottet byggt på 1500-talet. Slottets utsida har vackra dekorationer och fina valv. I teatern, från 1700-talet, gjorde den unge Smetana sin pianodebut.

Slottet får endast besökas via guidade turer och då jag var i tidsnöd fick jag nöja mig med att titta på det från utsidan. En vänlig vaktmästare gav mig dock tillstånd att gå en trappa upp i slottet så att jag kunde ta några bilder över borggården.

Slottet togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1999.

Prachatice (Prachatitz) – ”Den gamla saltstaden”

Där Libins sluttningar förenar sig med Otavas och Vlatvas slättland ligger den lilla marknadsstaden Prachatice som grundades 1325 och blomstrade under de följande århundradena.

Under medeltiden var Prachatice en viktig handelsstation på vägen mellan Böhmen och Bayern, på den så kallade ”Gyllene Vägen”. Saltet var den viktigaste handelsvaran och handeln gav staden dess välstånd. Välståndet fick dock ett hastigt slut 1692 när Leopold I själv tog hand om salthandeln. Det finns dock en del spår kvar i staden från storhetsperioden. Prachatice är fortfarande delvis omgiven av en stadsmur uppförd mellan 1300 och 1500-talen. Kring torget ligger flera gamla borgarhus och ett vackert rådhus från 1571. Många av husens fasader har vackra målningar. Under 1500-talet var det populär att måla husets fasader. På 1800-talet återupplivades traditionerna. Speciellt vackert dekorerat är det gamla Rådhuset.

Ceske Budejovice (Budweis) – Det goda ölets stad 

Staden Budweis, cirka 95 000 invånare, är ”födelseplatsen” för ett av Europas bästa öl – Budweiser, men staden har andra kvaliteter också! Stadens stora torg är ett av Europas största.

Ceske Budejovice fick kungliga rättigheter redan år 1265 av kung Premysl Otakar II. På 1300-talet var staden den mäktigaste i södra Böhmen. Under det ”Trettioåriga kriget” drabbades staden av en förödande brand år 1641 och halva stadens bebyggelse förstördes. Industrialiseringen började när kontinentens första tåg anlände till staden från Linz i Österrike år 1832. Efter första världskriget tillföll staden det nya landet Tjeckoslovakien trots att mer än hälften av stadens invånare var tyskar. Efter andra världskriget, år 1945, förvisades i stort sett alla tysktalande från Budweis, en del av den stora etniska rensningen av Sudettyskar.

Jag fascinerades av Ceske Budejovices stora torg, Namesti Premysla Otakara II, och de vackra byggnaderna med sina arkader runt detta. Radnice, rådhuset, fick en ny barockfasad år 1731.

Några andra sevärdheter jag tittat på var Cerne Vez, Det svarta tornet, byggt 1553. Katedrala sv Mikulase, St Nikolas katedral, byggd som kyrka på 1200-talet och ombyggd år 1649. År 1784 blev kyrkan utsedd till katedral. Zelena pana, ett torn från 1400-talet som fungerat som fängelse.

Holasovice – Vacker by i bondbarock (UNESCO listat världsarv)

Holasovice ligger cirka 15 kilometer väster om Ceske Budejovice och kan nås med lokalbuss. Byn ligger avsides varför tillgång till egen bil är bäst om man vill utforska denna och dess omgivningar.

Jag kom till Holasovice en regnig dag i mars men kunde trots detta njuta av de fantastiskt vackra husen i så kallad sydböhmisk bondbarock. Husen är vackert dekorerade och framför vissa finns den gamla vattenpumpen bevarad. De tjugotal hus som utgör den gamla byn ligger samlade runt en damm och togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1998.

Att invånarna i byn värnar om sitt kulturarv syns på de välvårdade husen.

Officiella högtider och festivaler firas på traditionellt sätt i byn.

Marianske Lazne (Marienbad)

När kurorten Marianeske Lazne, cirka 14 000 invånare, var som populärast sökte sig berömdheter som Franz Kafka, Goethe, Thomas Edison och olika kungligheter hit tillsammans med 20 000 andra besökare för att få bot för olika krämpor, eller dricka brunn.

Än idag kan man få en vision av hur det såg ut ”då det begav sig” och fortfarande kommer det hit stora mängder med kurgäster, och turister.

Det jag tog till mig under besöket i Marianske Lazne var det vackra parklandskapet och de vackra gamla byggnaderna med den renoverade Kolonada, Kolonnaden, i gjutjärn som ”mästerstycket”.

I parken finns fina små promenadvägar att ströva runt på.

Karlovy Vary (Karlsbad)

Enligt legenden upptäcktes den första hälsokällan i Karlovy Vary när kung Karl IV:s hund föll ned i denna under en jakt på 1350-talet. År 1358 lät kungen bygga en jaktstuga vid källan och det lär ha varit upptakten till den omfattande kurverksamhet som utvecklades i Karlovy Vary under årens lopp. Hit kom kungligheter som den ryske tsaren Peter den Store, Fredrik I av Preussen och drottningen Maria Theresa. Goethe lär ha varit här tretton gånger!  Även många kompositörer besökte hälsokällorna; Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Liszt, Grieg med flera.

Jag fascinerades av alla de vackra byggnaderna i Karlovy Vary och den unika kurmiljön under mitt besök i staden samt Grandhotel Pupp som figurerade i James Bond-filmen Casino Royale.

Loket nad Ohre (Elbogen)

Loket nad Ohre, cirka 3 200 invånare, är en vacker by som omges av floden Ohre. Loket lär ha varit Goethes favoritplats.

Jag besökte Loket på vägen till Karlovy Vary (Karlbad). De största sevärdheterna i byn är det gamla torget med sina vackra byggnader och borgen.

Som kuriosa kan nämnas att Goethe brukade bo på Hostinec Bily kun, Värdshuset Vita Hästen, vid torget. Största attraktionen i Loket är dock hrad Loket, borgen, som är byggd på en plats där romarna hade en försvarsanläggning. Dagens borg dateras till slutet av 1300-talet. Från 1788 till 1947 användes borgen som fängelse. På 1970-talet renoverades borgen. Under sina glansdagar kallades borgen allmänt för ”Nyckeln till Böhmen”. Sevärd är också tortyrkammaren, som även har ljudeffekter. Sommartid ges konserter etc på borggården.

Loket är väl värt en avstickare!

Cesky Raj – ”Det böhmiska paradiset”

Mindre än 10 mil från Prag ligger Cesky Raj, ett tätt skogsbevuxet område med stora, märkligt formade sandstensklippor, som i över etthundra år varit ett populärt mål för Pragborna. Naturparken Cesky Raj har en areal på cirka 125 kvadratkilometer. Det är ett egendomligt landskap som präglats av geologiska förhållanden. De mjukare bergarterna har under årtusendens lopp eroderat och bildat märkliga klippformationer. Det finns flera olika områden med dessa märkliga klippformationer, alla lika spännande att besöka. Ett av de finaste är Hruba Skala nära staden Turnov. Det är fascinerande att vandra bland klippformationerna som har formats på ett märkligt sätt efter att varit exponerade för vindars och regns framfart under årtusenden. Av och till ser man klättrare på väg uppför de lodräta klipporna, som sannerligen inte är någon lätt uppgift. De klättrar alltid med livet som insats. Från flera olika utsiktspunkter kan man beundra klippformationerna uppifrån vilket ger en helt annan dimension av dessa. Ett annat område med vackra klippformationer att besöka är Prachovske Skaly nära staden Jicin.

Krkonose – ”Jättebergen”

I Böhmens nordöstra del ligger bergskedjan Krkonose, Riesengebirge, som bildar gräns mot Polen på en cirka 40 kilometer lång sträcka. Tidigare utgjorde de en del av det forna kungadömets nordöstra gräns. Bergen var obebodda ända fram till 1200-talet. De befolkades då av människor som nåtts av ryktet att det fanns enorma rikedomar i bergen. De första bosättarna var glas- och gruvarbetare från Tyskland och Italien.

Namnet Krokonose, Jättebergen, fick de på 1400 – 1500-talen då sägner berättade om att det bodde en jätte i bergen vid namn Krakonos, som uppträdde i olika förklädnader. Han visade sin vrede genom att framkalla snö, regn och åska.

Idag är Krokonose en nationalpark som erbjuder fina vandringsmöjligheter. Naturupplevelserna störs dock av att det på vissa stora områden förekommer skogsdöd som uppkommit genom nedfall av surt regn. Trots detta är Krokonose ett populärt besöksmål varför det i bland kan vara lite problematiskt att hitta övernattningsmöjligheter. Själv bodde jag i en så kallad bouda, en alphydda, med fina små rum och gott kök.

Hjärtat i Krokonose är den lilla staden Spindleruv Mlyn (Spindlermuehle), 850 meter över havet. Här finns det flera hotell och ett ganska stort utbud av restauranger. Det finns flera olika vandringsleder, av olika längd, i området. Enklaste sättet att orientera sig är att skaffa en vandringskarta och sedan lägga upp sina egna vandringsetapper. Några av de finaste gick upp på Sneska, Tjeckiens högsta bergstopp 1 602 meter hög, och till Labes (Elbe) källa. Ibland vandrade man på gränslinjen som delar bergen mellan Tjeckien och Polen. Man kan även göra dagsvandringar in i Polen, bland annat till en gammal norsk stavkyrka som flyttats dit.

Trots att bergen inte är speciellt höga kan de bjuda på bistert klimat under sommaren varför man alltid bör ha en varm tröja och ett regnplagg i dagryggsäcken. Vintertid kan det ligga ett par meter snö i bergen.

Resa till Tjeckien, Prag, Cesky Krumlov, Terezin, Kutna Hora, Trebic. Telc mm

Tjeckien, det lilla landet i Europas mitt, har mycket mer att erbjuda än ovanstående. Det är lätt att åka runt i landet med egen bil. Vägarna är i stort sett bra. Biltrafiken inte alltför stor på landsbygden. Platserna man kommer till har ofta vackra, ålderdomliga miljöer som är intressanta att studera. Huvudstaden Prag och den lilla medeltida staden Cesky Krumlov är några av landets två juveler.

Resor gjorda 1967, 1968, 1991, 2014

För mer information      Tjeckien-Grundfakta   Tjeckien-Landsfakta

Min gamla hemsida       www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik