irland-resa

Resa till Irland,
Dublin, Galway, Connemara, Wexford, Limerick mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Irland, Dublin, Galway, Connemara, Bunratty, Limerick mm

dublin, hill of tara, newgrange, kells, rosscommon, knock, newport, westport, kylemore abbey, murrisk, galway, kinvarra, connemara, burren, shannon, cliffs of moher, bunratty, limerick, adare, loch gur, tipperary, rock of cashel, killarny, dingle, ring of kerry, kenmare, cobh, youghal, ardmore, wexford, waterford, new ross och rosslare var några platser jag besökte under denna resa till irland, rainer stalvik

Irland är bedövande vackert, när solen skiner!

Under min mer än 2 000 kilometer långa biltur på Irland besökte jag flera av republikens historiska sevärdheter, vackra naturlandskap, mysiga städer och mötte många trevliga irländare. Flera kvällar lyssnade jag till den känsloladdade irländska folkmusiken och fick se prov på spontana danser. I Dublins nöjeskvarter, Temple Bar, fick jag pröva på det hektiska nöjeslivet i huvudstaden.

Resan genomfördes helt i egen regi. Jag hyrde bil och fick på så sätt stor frihet att besöka de platser jag valt ut redan vid planeringen och jag bodde genomgående på vandrarhem, vilket resulterade i många trevliga internationella kontakter.

Besöket på Irland, som var alldeles för kort enligt min uppfattning, gav mersmak och jag återvänder gärna till ”Den Gröna Ön”.

Informationen om platserna jag besökt är ett axplock bland alla jag besökt. Presentationen följer mina dagsetapper.

Resa till Irland

Dublin

Huvudstaden Dublin firade sitt 1 000 års jubileum 1988, men det har funnits bebyggelse i området långt tidigare. De första, tidiga, keltiska bosättningarna låg på stränderna vid floden Liffy. De första vikingarna anlände till ön i slutet av 700-talet efter Kristus och grundade Dublin år 841. De besegrades av Brian Boru i slaget vid Clontarf år 1014. Efter att de besegrats integrerades de med den irländska befolkningen. Därefter utvecklades staden relativt långsamt. På 1700-talet växte Dublin kraftigt och endast London var en större stad i det brittiska riket. Under påskupproret 1916 förstördes stora delar av den centrala staden. Med inträdet i den Europeiska Unionen 1973 började en expansiv förändring av Dublin och Irland.

Under min irländska resa stannade jag i Dublin i två dagar och hann att besöka en del av de intressantaste sevärdheterna i innerstaden, samt njuta av ett par kvällar med irländska folkmusik. Jag hann också få en inblick i det hektiska nöjeslivet i Temple Bar-området.

O´Connell Street är Dublins huvudgata. Den har en fin blandning av olika arkitektoniska stilarter. Utefter den finns många statyer av berömda irländare och det magnifika Monument of Light, en spira i rostfritt stål, som är 120 meter hög. General Post Office är den ståtligaste byggnaden utefter gatan. Här utkämpades en del av ”Påskupproret” år 1916. Då förstördes stora delar av byggnaden, liksom andra på O´Connell Street. Statyn på Daniel O´Connell, som står närmast O´Connell Bridge, tog 19 år att fullborda för konstnären John Foley. Folklivet på gatan är intressant att följa.

Rotunda Hospital är Europas första specialbyggda BB som grundades 1745 av Dr. Bartholomew Mosse. Mitt emot sjukhuset ligger Conway´s Pub. Den grundades också 1745 och har sedan dess varit ett populärt tillhåll för blivande fäder.

Garden of Remembrance är en liten fridfull park som tillägnats de män och kvinnor som har dött i kampen för Irlands frihet. Här finns en korsformad bassäng med mosaik föreställande trasiga svärd, spjut och sköldar. I ena änden finns en stor bronsstaty som föreställer de legendariska Kung Lirs barn. De förvandlades till svanar av sin styvmor enligt en irländsk legend.

Moore Street skall man besöka om man vill se en aktiv och färggrann frukt-, grönsaks- och blomstermarknad.

Christ Church Cathedral byggdes på order av den irländsk-nordiska kungen av Dublin, Sitric Silkenbeard, och Dublins första biskop, Dunan, på en plats där det tidigare legat en vikingakyrka av trä, uppförd 1038. År 1186 byggdes kyrkan om på uppdrag av ärkebiskopen John Cumin. Kyrkan är stor och imponerande med en intressant interiör.

Dublin Castle var under 700 år en symbol för det engelska styret, ända sedan anglonormanderna byggde en fästning på denna plats på 1200-talet. Ingenting återstår dock av den ursprungliga byggnaden, förutom det ombyggda Record Tower. Sin nuvarande layout fick slottet efter en brand 1684.

Trinity College grundades 1592 av drottning Elisabeth I på platsen där det tidigare låg ett augustinerkloster. Ursprungligen var det ett protestantiskt universitet. Inte förrän på 1970-talet började även katoliker att studera här. Universitetet är Irlands mest prestigefyllda läroanstalt och här har många berömdheter utexaminerats. Här finns flera intressanta sevärdheter, utöver de vackra byggnaderna; Old Library, det gamla biblioteket, uppfördes 1732. Det är 64 meter långt och inrymmer, bland annat, 200 000 antika skrifter och Irlands äldsta harpa. Book of Kells är den mest utsmyckade av landets medeltida illustrerade manuskript, som förmodligen skapades av munkarna från Iona på 700-talet. De flydde till Kells år 806 efter att vikingarna attackerat klostret. Boken flyttades till Trinity College på 1600-talet. Den 30 meter höga kampanilen, klocktornet, byggdes 1853.

Temple Bar är ett område med trånga, kullerstensklädda gator mellan Bank of Ireland och Christ Church Cathedral. På 1700-talet var detta ett, mer eller mindre, suspekt område med många bordeller. Idag ligger här flera av Dublins bästa restauranger och nattklubbar samt mängder med trevliga och anrika pubar. Jag besökte Temple Bar för att lyssna på traditionell irländsk folkmusik, som kan avnjutas på olika pubar, och för att njuta av det intensiva folklivet. Under de kvällar jag besökte Temple Bar pågick flera så kallade ”Hens Party”, vilket innebär att vilt festande singeldamer drar runt på pubarna. Ett sånt ”hålligång”!

Bilresa Dublin – Newport

Första dagsetappen med bil gick från Dublin till Newport, på den irländska västkusten. Resan innehöll besök vid många intressanta historiska platser och bjöd på en del vackra naturavsnitt.

Hill of Tara

Tara var det keltiska Irlands politiska och andliga centrum. Här hade högkungarna sitt säte fram till 1000-talet e Kristus. Kristendomens spridning förändrade Taras betydelse. Här finns en gånggrift från stenåldern och flera järnåldersfästningar. I Royal Enclosure står en fruktbarhetssymbol och kungarnas kröningssten. Under en rundvandring på platsen känner man verkligen forntidens vibrationer!

Newgrange

Newgrange är en av Europas viktigaste gånggrifter. Gravarna byggdes cirka 3 200 före Kristus och var orörda fram till 1699 då de återupptäcktes. När de utforskades på 1960-talet upptäckte arkeologerna att vid vintersolståndet, 21 december,  tränger solens strålar in i kryptan och lyser upp mittkammaren vilket gör Newgrange till världens äldsta solobservatorium.

Kells

Klostret i Kells anlades av munken St. Columba redan på 500-talet e Kr. Dess storhetstid inföll dock först år 806 då munkarna flydde hit från ön Iona efter en attack av vikingarna. Man tror att det var munkarna i Kells som illustrerade den vackra ”Book of Kells”, som nu finns på Trinity College i Dublin. Klostret, som ligger väster om staden, är koncentrerat kring en 1700-tals kyrka. Här finns även ett rundtorn och flera vackra högkors från 800-talet.

Rosscommon

I staden ligger det gamla fängelset som hade en kvinna som sista bödel. Hon dömdes till döden för att ha mördat sin son år 1780, men benådades genom att gå med på att bli fängelsets bödel. Roscommon Castle  är en anglonormandisk fästning byggd 1269 av Robert dÚfford, Irlands överdomare. Idag är det en imponerande slottsruin med vackra 1500-tals fönster.

Knock

I Knock ligger kyrkan St John the Baptist där två kvinnor från trakten fick en uppenbarelse år 1879 av Jungfru Maria, Josef och evangelisten Johannes. Kyrkan är sedan dess en viktig pilgrimsplats och besöks av nästan en och en halv miljon människor årligen. Jag trodde knappt mina ögon när jag kom till parkeringsplatsen där ett hundratal bussar stod parkerade. Bussarna hade kört pilgrimer till kyrkan från hela Irland. Besöket i den fullsatta kyrkan blev en stark upplevelse.

Newport

Övernattningen i Newport skedde på ett vandrarhem, cirka en mil utanför staden. Jag höll knappt på att hitta det ödsligt belägna huset, som ligger vackert vid en sjö. Tyvärr såg jag ingenting av naturen eftersom det var kolmörkt när jag väl hittat fram, och dessutom stormade det med kraftiga regnskurar. Jag njöt av att komma inomhus, men glädjen blev inte långvarig när vandrarhemsvärden kom och hämtade mig och den andre gästen för att hjälpa till att ösa vatten som rann in i huset. Under mer än en timme sopade och moppade vi vatten tills rörmokaren kom vid 23-tiden och rensade dagvattenbrunnarna som korkats igen av slam. Då hade jag blåsor i händerna och värkande armar. Som tack för hjälpen bjöd vandrarhemsvärden på ett stort glas irländsk whiskey.

Bilresa Newport – Galway

Resan genom västra Irland gick genom ett lantligt, glesbefolkat och naturskönt område. Här finns vackra bergsområden och en landsbygd som kantas av långa stenmurar och torvmossar, det traditionella Irland. Speciellt vacker var sträckan mellan Louisburg och Leenane som gick genom ett vilt bergsområde med många sjöar, genom Connemara National Park och kustvägen söderut från Clifden via Roundstone till Cashel.

Westport

Staden Westport har ett centrum med färgglada hus, som ger ett livligt och välmående intryck. Här finns flera trevliga pubar, caféer och små mysiga affärer. En trivsam stad att ströva runt i. Invånarantalet uppgår till cirka 5 000.

Murrisk

Murrisk skall man åka till om man vill besöka Irlands heligaste berg, Croagh Patrick. Berget är vackert konformat, vulkanliknande, och nästan 800 meter högt. På och runt berget finns bosättningar som dateras cirka 3 000 år tillbaka i tiden. Det sägs att Irlands nationalhelgon St. Patrick tillbringade 40 dagar på berget med att fasta och be för Irlands folk år 441 e Kr. Jag hade planerat en vandringstur till bergets topp, men regnet som stundtals vräkte ned fick mig att avstå. Dock kunde jag njuta av de vackra vyerna över Clew Bay från St. Patricks statyn mellan skurarna. Vid havet, inte långt från statyn, finns resterna av ett gammalt kloster som är värt att besöka.

Kylemore Abbey

Slottet Kylemore byggdes av Mitchell Henry Kylemore (1826 – 1911) från Manchester som en present till sin hustru. Efter att hans hustru och dotter hastigt avlidit såldes slottet och blev istället ett kloster åt nunnor som flydde från Belgien under Första Världskriget. Klostret fungerar idag som en exklusiv internatskola för flickor. Delar av klostret får besökas av allmänheten.

Connemara National Park

Bilfärden genom Connemara National Park, som består av hedar, sjöar och berg, bjöd på många fina naturupplevelser. Högsta berget i nationalparken är Benbaum, cirka 730 meter högt. Det finns flera vandringsleder i området.

Galway

Galway är centrum för de gaelisktalande delarna på västra Irland och en universitetsstad. Under anglonormanderna var Galway en blomstrande handelsstad. År 1652 förstördes staden till största delen av Cromwells styrkor. Galway är en trevlig stad med ett brusande folkliv och har flera intressanta sevärdheter. Eyre Square är ett modernt shoppingcenter som innefattar delar av den gamla stadsmuren. Spanish Arch byggdes 1584 för att skydda hamnen, som vid denna tidpunkt låg utanför stadsmuren. Här lossade spanska köpmän sina skepp.

Bilresa Galway – Limerick

Även denna bilfärd bjöd på fantastiska naturupplevelser, som Burren med sin vidsträckta kalkstensplatå och sina fornlämningar och de mäktiga Cliffs of Moher. Dessutom bjöd denna dagsetapp på flera intressanta kulturupplevelser.

Kinvarra

Första anhalten på dagsetappen var Kinvarra, är en liten charmig fiskeby vid Galway Bay. Staden har fina små, färgglada hus. I hamnen kan man få se de så kallade Galwayskutorna, som är traditionella segelbåtar med breda, svarta skrov och tjocka master. Norr om Kinvarra, på en udde i havet, ligger Dunguaire Castle som är uppfört på 1500-tlaet.

Burren

Det märkliga Burren är en vidsträckt kalkstensplatå i grevskapet Clares nordvästra del. Namnet kommer från boireann, vilket på gaeliska betyder klippområde. Kanske skall Burren upplevas på våren eller försommaren för att det skall göra ett besök full rättvisa, då är marken täckt av en prunkande flora. Själv fascinerades jag av det märkliga landskapet med sina kalkstenstrottoarer, som formats av is, regn, vind och erosion. En av Burrens stora attraktioner, förutom geologin och det märkliga landskapet, är fornlämningarna i området. Den mest kända är Poulnabrone Dolmen, en stor portalgrav från 2 500 – 2 000 f Kr. Inte heller bör man missa ett besök vid Caherconnell Stone Fort som är en ringomgärdad bosättning från 1 000-talet e Kr. Denna typ av bosättningar med skyddsmurar användes ända fram till 1600-talet på Irland. Leamaneagh Castle är en imponerande slottsruin från 1600-talet. I Kilfenora finns en katedral byggd på 1100-talet och flera vackra högkors. En del av dessa var på renovering vid mitt besök varför jag endast kunde titta på ”West Cross”. Kilfenora är ett katolskt stift med påven som biskop!

Cliffs of Moher

En av Irlands främsta attraktioner är Cliffs of Moher, som höjer sig 200 meter rakt upp ur havet längs en sträcka av 8 kilometer. När jag besökte dessa mäktiga klippor blåste mycket hårda Atlantvindar in över klipporna varför jag fick vara extra försiktig under min klippvandring för att inte blåsa ner i havet, något som hade inneburit en säker död.

Bunratty

Dagens sista sevärdhet jag besökte var det imponerande Bunratty Castle byggt på 1400-talet, som räknas till Irlands främsta attraktioner. Tyvärr hade slottet stängt för dagen varför jag inte kunde gå in i det. I stället gick jag till puben Dirty Nelly´s på kvällen, som ligger mittemot slottet. Den grundades 1692 och har varit i drift sedan dess! På kvällarna kommer några av traktens musiker till puben för att spela irländsk folkmusik. Vilken stämning det kan bli när musikerna får igång åhörarna. När jag efter flera timmar lämnade puben njöt jag av det vackra, strålkastarbelysta slottet.

Bilresa Limerick – Killarney

Under dagens bilfärd körde jag huvudsakligen genom jordbruksbygder. Det regnade kraftigt hela förmiddagen varför det var svårt att besöka vissa platser för att titta på intressanta historiska sevärdheter. Bilturen bekräftade dock att benämningen ”Den Gröna Ön” stämmer mycket väl.

Limerick

Limerick är Irlands tredje största stad som grundades av vikingarna på 1100-talet. Efter slaget vid Boyne den 1 juli, 1690 drog sig den besegrade jakobitiska armén tillbaka hit. Engelsmännen belägrade därför staden och tvingade fram ett fördrag som förnedrade irländarna. Stadens centrum består av tre historiska distrikt. Ett av dem är Kings Island som var det första området vikingarna bebyggde. Här ligger King John´s Castle och St. Mary´s Cathedral, två av stadens främsta sevärdheter.

King John´s Castle grundades år 1200 av King John strax efter vikingarnas ankomst. Det är ett stort och imponerande slott med fem massiva torn och solida murar.

På andra sidan Thomond Bridge, som ligger nära King John´s Castle, står The Treaty Stone, som markerar den plats där Limerickfördraget signerades 1691.

Tyvärr regnade kraftigt när jag var i Limerick varför jag bara stannade en kort stund i staden.

Adare

Regnet fortsatte att ösa ner när jag körde in i Adare, som brukar kallas för Irlands vackraste by. Adare genomgick en omfattande renovering på 1820- och 1830-talen och är nu full av pittoreska stenhus med halmtak och färgglada hus utefter huvudgatan.

Loch Gur

På stenåldern, 2 000-talet före Kristus, bodde många människor runt den lilla sjön Loch Gur, som ligger cirka 26 kilometer söder om Limerick. Runt sjön har man byggt upp en arkeologisk park där man kan följa livsvillkoren för människorna som levde här. Här finns också gravar från stenåldern och en stor stencirkel som är 4 000 år gammal. Den hittar man dock en bit utanför parken, intill vägen mellan Limerick och Killmallock.

Tipperary

”It´s a long way to Tipperary ….” sjöng jag när jag passerade stadsgränsen. Att få komma hit hade jag drömt om i många år. Inga guideböcker nämner staden för att ha några större sevärdheter. Jag tyckte dock att Tipperary var en liten fin och trevlig stad med färgglada hus utefter huvudgatan.

Rock of Cashel

Dagens sista besök gjorde jag i Cashel för att titta på den imponerande fästningen Rock of Cashel, som på ett dramatiskt sätt höjer sig högt över Tipperary-slätten. Fästningen var i över 1 000 år en symbol för kungens och prästerskapets makt. Från 400-talet var fästningen säte för kungarna av Munster. År 1101 skänkte de Cashel till kyrkan och fram till 1647 fungerade fästningen som ett religiöst centrum tills dess att Cromwells styrkor belägrade den. Belägringen slutade i en fruktansvärd massaker i vilken mer är 3 000 människor dödades. Idag är Rock of Cashel en stor historisk sevärdhet.

Bilresa Killarney – Cork

Denna dagsetapp präglades av underbart vackra naturupplevelser vid Lakes of Killarney, en tur runt Dingle halvön och delar av Ring of Kerry. Här hade jag till största delen soligt väder varför jag tyckte att Irland visade upp sin vackraste sida.

Killarney

I Killarney stannade jag två dagar för att hinna titta lite djupare på staden och dess natursköna omgivningar. På kvällarna besökte jag olika pubar för att lyssna till traditionell irländsk folkmusik. På en av pubarna blev jag bekant med en man vars döttrar spelade fiol.

Staden Killarney är en ganska typisk och trivsam irländsk stad, dock kanske mera turistinriktad än de flesta andra jag besökte under resan. Här finns gott om restauranger och affärer, som har öppet till sent på kvällarna, och hästdroskor vars förare raggar turister på traditionellt turistmanér.

I anslutning till staden finns intressanta och natursköna platser att besöka. Ross Castle är en pampig slottsruin som ligger bara några kilometer utanför staden vid sjön Lough Leane. Slottet byggdes år 1420 och var det sista fästet som intogs av Cromwells styrkor 1653.

Lakes av Killarney är känt för sin vackra natur vilket har gjort området till en av Irlands främsta turistattraktioner. De tre sjöarna ligger inom Killarney National Park. I nationalparken finns fina vandringsleder och för den som vill, går det att åka båt på Lough Leane mellan Ross Castle och Innisfallen. En biltur på Ring of Kerry leder förbi Ladie’s View varifrån man har en fantastisk utsikt över Upper Lake och Purple Mountain (832 möh).

Dingle Peninsula

Dingle-halvön är en av Irlands naturskönaste platser. Dagen jag bestämde mig för att göra denna rundtur började med hårda vindar, kraftigt regn och dimma. Först hade jag tänkt ställa in rundturen, men ångrade mig när jag fick höra att det skulle klarna upp längre fram på dagen.

Det regnade fortfarande när jag kom fram till den lilla byn Dingle varför jag passade på att fika i väntan på att regnet skulle upphöra. Jag promenerade runt i hamnen och tittade på fiskebåtarna, på huvudgatan och i omgivningarna. Vid promenaden utefter havet hade jag hoppats på en skymt av den delfin, som numera är Dingles mest kända invånare, som bosatt sig i Dingle Bay. Tyvärr såg jag inte Fungie.

Strax efter lunchtid började molntäcket spricka upp varför jag gav mig iväg från Dingle, mot halvöns västligaste delar. Landskapet var sagolikt vackert med kusten på ena sidan och höga berg på den andra sidan. Bergssluttningarna var ofta uppodlade och vackert gröna.

Halvön har varit bebodd sedan forntiden och det finns flera intressanta fornlämningar att besöka. Dunbeg Fort är en stenåldersfästning på en udde och en av de bäst bevarade på hela Irland. Fästningen ligger vackert på en klippa med branta stup rakt ned till havet. Inte långt från fästningen ligger Caher Conor, som är ett gammalt ringfort med välbevarade stenhus från 1200-talet före Kristus. Husen har unika bikupeformade tak.

Vid Slea Head, som är en udde med vackra vyer över havet, bergen, slätterna och Blasket Island (bebodda fram till 1953) finns en stor staty föreställande Kristi korsfästelse. Härifrån ser man även Dunmore Head, som är det irländska fastlandets västligaste punkt.

I Riasc kan man besöka en klosterruin från 600-talet där det också finns pelarstenar med märkliga inristningar. En av de mest intressanta platserna jag besökte var Gallarus Oratory där det finns en välbevarad stenkyrka från 7- eller 800-talet, Irlands enda i sitt slag. Kyrkan är uppbyggd av staplade stenar och minner om den tidiga kristendomen.

En av de absoluta höjdpunkterna, i alla avseenden, under rundturen på Dingle halvön var bilturen genom O´Connor Pass. Vägen upp till passet är smal och krokig och på gränsen till farlig att köra. Natursceneriet är dock enastående varför man absolut inte bör missa denna biltur en solig dag. På de steniga sluttningarna betar får, som ofta springer ner på vägen. Bergen tornar upp sig och vegetationen är spartansk. Vyerna från passet mot Dingle eller Tralee är fantastiska.

Ring of Kerry

Den gamla vägen runt Iveragh Peninsula är 180 kilometer lång och kallas för Ring of Kerry. Turen runt halvön bjuder på fina kust- och bergsvyer. Man kan börja färden i Killarney.

Jag körde en del av Ring of Kerry, från Killarney till det lilla samhället Sneem, när jag skulle fortsätta på min irländska rundresa.

I och med att solen sken fick jag uppleva sagolikt vackra naturscenerier. Från Ladie’s View hade jag fina vyer över Upper Lake, en av Lake of Killarneys sjöar. Vyn över Purple Mountain var sagolik. På en klippa drack jag mitt förmiddags kaffe, åt ett nybakat wienerbröd jag köpt i Killarney och bara njöt; av kaffet, wienerbrödet, vyerna och livet.

Eftersom solen sken hela tiden jag körde på Ring av Kerry kunde jag inte låta bli att ta det extra lugnt för att njuta av den vackra naturen och vyerna, speciellt över bergskedjan Macgillicuddy’s Reeks.

Jag stannade till en stund i det lilla samhället Sneem för att titta på de färgglada husen vid huvudgatan och på folklivet, innan jag körde av Ring of Kerry.

Detta var Irland på riktigt!

Kenmare

Kenmare blev sista stoppet innan jag körde till Cork. Staden grundades år 1670. På huvudgatan finns vackra och färgglada hus. Jag skulle besöka Druid’s Circle, som är en förhistorisk ring av 15 upprättstående stenar. Här lär har det utförts människooffer.

En extra bonus fick jag i form av en fårmarknad som pågick mitt i stan när jag kom inkörande. Överallt framför den gamla saluhallen fanns kättar med får. Runt dessa stod köpare och säljare tätt sammanpackade för att köpslå. Fårfarmarna håller fast vid den gamla traditionen att sälja fåren i anslutning till saluhallen. De får inte längre vara inomhus varför de envetet håller till utanför denna, trots att de blockerar trafiken. Detta var en intressant inblick i den irländska vardagen!

Bilresa Cork – Rosslare Harbour

Denna dagsetapp gick huvudsakligen genom inlandet, som bitvis var mycket vackert. Besöken vid de historiska platserna var givande, ibland dramatiska.

Cobh

Cobh ligger på Great Island, som är en av tre öar i Corks hamn. Staden har cirka 12 000 invånare och en av världens största naturliga hamnar, vilket ledde till att Cobh under 1700-talet blev en örlogsbas. Den var också en stor handelshamn och den största hamnen för utvandringen till Amerika. Stadsbilden domineras av den imponerande St. Colmans katedral.

Cobhs hamn var också vid ett flertal tillfällen anlöpningshamn för lyxkryssare. År 1838 lade ångfartyget Sirius ut härifrån för sin första transatlantiska kryssning. Hamnen var sista anhalten för Titanic innan hon fortsatte sin ödesdigra jungfruresa mot Amerika år 1912. År 1915 ankrade fartyget Lusitania för sista gången i hamnen innan det torpederades strax utanför Kinsale av en tysk ubåt.

Youghal

Youghal är en liten stad med cirka 7 500 invånare i grevskapet Cork. Drottning Elisabeth I skänkte staden till Sir Walter Raleigh, men den såldes senare till earlen av Cork.

Staden är historisk intressant med sin stadsmur och det gamla klocktornet, som under en period fungerade som fängelse. Red House från 1710 är en holländsk byggnad i fint skick. Huvudgatan i Youghal kantas av vackra, färgglada hus.

Ardmore

Ardmore är en trevlig liten by vid havet med cirka 450 invånare. För den som vill prova på det irländska publivet finns flera möjligheter i byn. Den historiskt intresserade kan besöka St Declan’s Cathedral från 1100-talet. På kyrkoruinens västra sida finns flera vackra skulpturer. Intressant är också det gamla rundtornet, som byggdes av munkar på 900-talet för att skydda sig mot fiendeangrepp, bland annat av vikingar. Rundtornen var en typisk irländsk företeelse från 900-talet till 1100-talet. När fienden närmade sig klättrade munkarna upp i tornet och drog in stegarna så att fienden inte kunde nå dem. Tornen fungerade även som förvaringsplats för värdefulla böcker eller handlingar.

Waterford

Waterford är Irlands äldsta stad. Den grundades av vikingarna år 914 vid floden Suirs mynning. Idag är Waterford en livlig stad med cirka 45 000 invånare och känd för sin fina kristalltillverkning. Stadens största sevärdheter är Waterford Crystal Factory och Reginald Tower.

Vikingarna byggde en borg år 914 på den plats där Reginald Tower nu står. Av vikingaborgen finns ingenting kvar ovan jord. Det stabila tornet som byggdes av normanderna 1185 har klarat tidens gång. De tre meter tjocka murarna lär vara de första på Irland som gjordes av murbruk blandat av blod, kalk, päls och lera. Reginalds Tower är den äldsta stadsbyggnaden på Irland.

New Ross

Staden New Ross är en av grevskapet Wexfords äldsta städer och har cirka 6 000 invånare. Här stannade jag till, dagens sista besöksmål, för att titta på ett av de gamla fartyg som fraktade irländska emigranter över Atlanten till Amerika, ett vackert segelfartyg som restaurerats och gjorts om till museum.

Mellan åren 1848 och 1950 emigrerade nästan sex miljoner människor från Irland, vilket var cirka två tredjedelar av landets totala befolkning.

Bilresa Rosslare Harbour – Wexford

Mina två sista dagar på Irland tillbringade jag vid havet. Jag bodde två nätter på det fina vandrarhemmet i Rosslare Harbour och hade därmed promenadavstånd till strandbanken mot den Irländska Sjön och lätt för att nå den gamla vikingastaden Wexford med omgivningar.

Rosslare Harbour

Rosslare efterträdde Wexford som områdets främsta hamn då den ursprungliga vikingahamnen började slamma igen. Idag är Rosslare Harbour kanske mest känd för den livliga färjetrafiken till Frankrike och Wales. Rosslare är en av de soligaste platserna på Irland, vilket även jag fick njuta av.

I grannbyn Kilrane passade jag på att njuta av den vackra traditionella irländska musiken en sista gång. En av byns pubar har musikafton varje söndag. När jag var här spelade ett gäng äldre gentlemän på harmonica, fiol och gitarr. Publiken tog spontant upp reeldanser eller gick fram till mikrofonen för att sjunga irländska frihetssånger. Denna kväll blev en värdig avslutning på min irländska rundresa.

Wexford

Wexford grundades av vikingarna på 900-talet och stadens namn kommer från fornnordiskans ”Waesfjord” som betyder ”den gyttjiga flodmynningen”. Det finns inte mycket kvar av vikingaarvet i dagens Wexford. Några få trånga gränder är det mest påtagliga. Den bäst bevarade är Keyser’s Lane, som går från South Main Street till Paul Quay. Några andra sevärdheter i Wexford, förutom vikingagränderna, är, bland annat, Cornmarket, ett marknadshus från 1700-talet. Torget Bull Ring användes under den normandiska perioden till tjurhetsningar. År 1649 ägde en grym massaker rum på torget. I Wexford spelades delar av filmen ”Moby Dick” in på 1950-talet.

Idag är Wexford en livlig liten stad med cirka 17 000 invånare.

Några kilometer norr om staden ligger Wexford Wildfowl Reserve, som är ett av Irlands bästa fågelskådningsområden. I oktober varje år kommer cirka 10 000 grönländska gäss hit för att övervintra, vilket är en tredjedel av det totala beståndet. Tyvärr hade det inte kommit några gäss vid mitt besök, men jag såg en del grågäss, kanadagäss och olika vadare.

Området skapades när man i slutet av 1800-talet byggde höga murar mot havet och började pumpa bort vattnet från området, vilket görs än idag. Det är en ständig kamp mot vattenintrång eftersom området ligger tre meter under havsytan.

Jag hann också med en lång promenad på den nästan tio kilometer långa sandstranden, Irlands längsta, vid Curracloe. Solen sken hela tiden under min vandring och gav mig en viss kompensation för de regniga dagar jag upplevt under resan.

Irland, Den Gröna Ön, är en vacker plats på jorden. Jag hann under min resa besöka många städer och byar, historiska sevärdheter, kuster, vackra jordbruksområden och vilda bergsområden. Jag mötte många trevliga människor under min resa som jag alltid kommer att minnas. Resan på ”Den Gröna Ön” har för alltid lämnat oförglömliga minnen inom mig. Jag skulle bara ha stannat dubbelt så lång tid som jag gjorde!

Resan gjord 2005

För mer information   Grundfakta Irland     Landsfakta Irland

min gamla hemsida

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik