Läs om min resa till Gibraltar och se bilder från resan, Rainer Stalvik
Min resa till Gibraltar
”Omedelbart efter att jag stigit ur gondolen fick jag se de första exemplaren av Gibraltars svanslösa apor. Legenden säger att om aporna försvinner från klippan upphör Gibraltar att existera. När jag tagit en del bilder på aporna gick jag till St Michaels Cave för att titta på de imponerande droppstensformationerna som finns i grottan. ”
Gibraltar – Klippan i havet
Gibraltar tillhör Storbritannien ända sedan freden i Utrech år 1713 och är fortfarande en brittisk kronkoloni. Trots alla brittiska kännetecken som röda telefonkiosker, patrullerande bobbies, pubar och brittiska byggnader så är Gibraltar en kosmopolitisk plats med invånare från olika länder kring Medelhavet, och givetvis britter. På den lilla landytan som utgör Gibraltar finns en del intressant att titta på.
Trots att jag länge haft ett besök i Gibraltar i tankarna så blev det inte realiserat förrän i samband med min resa till Andalusien. Även om jag, som de flesta besökarna, bara stannade en dag hann jag med att titta på kronkolonin och flertalet av dess sevärdheter. Läs mera här nedan.
Lite fakta om Gibraltar
För de gamla grekerna och romarna var Gibraltar-klippan en de två Herkulesstoderna, den andra var klippan Jebel Musa på andra sidan av Medelhavet i Marocko. Ett av Herkules storverk bestod i att han bröt upp en passage i Atlasbergen, Gibraltar sund, och placerade sina två stoder på varsin sida om sundet. För grekerna och romarna markerade dessa två klippor änden på den antika världen.
År 711 landsteg Tariq ibn Ziyad, den arabiske regenten i Tanger, i Gibraltar för att påbörja den muslimska erövringen av den Iberiska halvön. Benämning Gibraltar har sitt ursprung i Jebel Tariq, Tariqs berg.
Under det spanska tronföljdskriget år 1704 förlorade Spanien Gibraltar till en brittisk-nederländsk styrka och vid freden i Utrecht 1713 fastställdes att Gibraltar skulle tillhöra Storbritannien.
Gibraltar, den brittiska kronkolonin, ligger på och omkring Gibraltarklippan som är belägen på en smal halvö och sträcker sig söderut från Spaniens sydvästra kust mot Marocko på andra sidan av Gibraltarsundet. Kronkolonins totala yta uppgår till endast 6,5 kvadratkilometer.
Gibraltar har cirka 28 000 invånare och 2/3 av dessa har medborgarskap i Gibraltar varför de också är brittiska medborgare. Befolkningen har blandat ursprung och härstammar från britter, spanjorer och andra folk vid Medelhavet. Här lever även en brittisk minoritet samt ett antal marockanska gästarbetare. Det officiella språket är engelska men till vardags talar man för det mesta spanska. Majoriteten av befolkningen är katoliker.
Gibraltars status har varit ett återkommande, för att inte säga, ständigt tvisteämne mellan Storbritannien och Spanien och år 1963 startade Spanien en kampanj i FN för att återfå Gibraltar. År 1967 höll Storbritannien en folkomröstning, åberopande en FN-resolution som säger att hänsyn skulle tas till vad kolonins befolkning ville. En överväldigande majoritet röstade för att behålla den brittiska överhögheten. Denna inställning har förstärkts av spanjorernas försök att ta över kolonin. Det betyder dock inte att gibraltarborna vill vara britter, de har istället utvecklat en egen identitet.
År 2001 diskuterades ett förslag som gick ut på att dela kronkolonin mellan Spanien och Storbritannien. Länderna kunde inte enas. År 2002 höll Gibraltars regering en ny folkomröstning i frågan men 99 % av den röstberättigade befolkningen röstade nej till delat styre.
I december 2004 inleddes trepartssamtal mellan Storbritannien, Spanien och Gibraltar om kronkolonin efter påtryckningar från EU. Spanien hade alltid tidigare vägrat Gibraltar vara med i samtalen på lika villkor. I september 2006 undertecknades ett avtal i vilket Spanien förband sig att förenkla gränsövergångarna mellan Gibraltar och Spanien, samt även lovade att förbättra telefonförbindelserna. Dessutom tilläts direktflyg mellan Gibraltar och Spanien och andra europeiska länder, tidigare var direktflyg enbart tillåtet mellan Storbritannien och Gibraltar. Direktflygningarna återupptogs i december 2006 efter 27 års förbud. Enligt avtalet skall Storbritannien betala ut innestående pensioner för de spanska arbetare som tvingades lämna Gibraltar då Spaniens diktator Francisco Franco stängde gränsen 1969. Gibraltars självständighet diskuterades inte.
Storbritannien har lovat att inte underställa Gibraltar någon annan stats suveränitet i strid med befolkningens önskemål. Självständighet för Gibraltar skulle dock kräva samtycke från Spanien vilket fastställs i den nya författningen från 2007. Den nya konstitutionen, som godkändes i en folkomröstning i november 2006, ger Gibraltar mer självbestämmande än tidigare varför man nu har självstyre på alla områden utom försvars- och utrikespolitik.
Gibraltar har en egen regering och ett eget parlament, som med den nya konstitutionen får bestämma sin egen storlek. Den brittiska monarken företräds i kolonin av en guvernör.
En stor del av Gibraltars ekonomi baseras på turism, brittiska bidrag, fartygsreparationer, transithandel, internetspel och viss industri. Turistindustrin har vuxit snabbt sedan början av 1990-talet och Gibraltar besöks nu av nästan 8 miljoner turister om året. De allra flesta kommer landvägen och stannar en dag.
Här kan du läsa om min resa till Gibraltar och se några bilder från denna, Rainer Stalvik
Bilder från min resa till Gibraltar finns längst ned på sidan.
Min resa till Gibraltar
För att komma till Gibraltar körde jag den vackra kustvägen från Málaga till La Linea de la Concepcion, den lilla spanska gränsstaden dit alla kommer som vill besöka Gibraltar. Bilresan tog cirka 3 timmar och jag passerade badorter som Torremolinos, Fuengirola och Marbella med sina enorma hotellkomplex. Vägen var bra och inte speciellt hårt trafikerad. För den som vill köra snabbare går det att välja den avgiftsbelagda motorvägen. Jag parkerade min bil i La Linea och gick till gränsstationen där passkontrollen gick snabbt. Därefter var det bara till att promenera tvärs över (!) flygfältet som utgör gräns mot Spanien.
Jag gick direkt mot Main Street, Gibraltars huvudgata, och kom till en stadsport som ledde till Casemats Square, ett torg kantat av gamla militärbyggnader. Förr utfördes offentliga avrättningar på torget, numera är det ett trivsamt torg med många uteserveringar och affärer.
Min promenad fortsatte på den livliga Main Street med sina många affärer och mängder av shoppande människor. Alla priser är satta i brittiska pund. Här gick det att handla billigt eftersom Gibraltar, ett tag till åtminstone, är ett frihandelsområde. Utefter gatan finns även flera vackra byggnader och trevliga restauranger och pubar. Cathedral of St Mary the Crowned, är en vacker katedral som byggdes om från moské till en romersk kyrka strax efter att spanjorerna återtagit Gibraltar år 1462. Från Main Street går det mindre gator i alla väderstreck som är spännande att utforska. Längs dessa finns gamla vackra hus och en trivsam, ålderdomlig atmosfär, polisstationen ser trivsam ut.
Från Main Street gick jag Europa Road till The Cable Car, kabinbanan, för att åka upp till Upper Rock, Gibraltars högsta punkt. Åkturen bjöd på fantasiska vyer över kronkolonin och Medelhavet samt över sundet till Marocko. Största delen av the Upper Rock utgörs av ett naturreservat. Jag hade valt att besöka sevärdheterna här uppe till fots istället för att ta en taxi eller följa med på en rundtur. Det blåste en ganska kraftig och kylig vind när jag steg ur gondolen vid Upper Station.
Omedelbart efter att jag stigit ur gondolen fick jag se de första exemplaren av Gibraltars svanslösa apor. Legenden säger att om aporna försvinner från klippan upphör Gibraltar att existera. När jag tagit en del bilder på aporna gick jag till St Michaels Cave för att titta på de imponerande droppstensformationerna som finns i grottan. Grottan användes som sjukhus under andra världskriget. Jag utforskade den i en dryg timme och fascinerades av de fantastiska stalakiterna och stalakmiterna, droppstenar. På vägen tillbaka till Upper Station såg jag flera apor som är helt orädda för turister. Det råder matningsförbud av aporna och böterna är höga för den som bryter mot detta.
Nästa anhalt var ”The Great Siege Tunnels” dit jag kom efter en lång vandring och många ”apmöten”. Tunnlarna är en del av ett försvarssystem som byggdes för kriget 1779-83. Det är en spännande upplevelse att vandra i tunnelsystemet och få information om vad som skedde här inne under kriget. Nästa stopp gjorde jag vid det arabiska fortet byggt år 1333, en del av det fungerar som fängelse. Från fortet gick jag tillbaka till Main Street på små gator och passerade stora hus byggda för den militära personalen på 1950-talet.
Tillbaka på Main Street promenerade jag åter bland affärerna och tittade på flera vackra byggnader innan jag vid 16-tiden passerade gränskontrollen och därefter körde tillbaka till Málaga nöjd med min dag i Gibraltar.
På den lilla ytan, blott 6.5 kvadratkilometer, finns flera intressanta sevärdheter att besöka både i form av intressanta historiska platser och en fascinerande natur. Tag gärna linbanan både upp och ned för klippan så har du mera tid att ströva runt på toppen av den med fina vyer över Gibraltar, Medelhavet och Spanien och dessutom kommer du att få många möten med Gibraltars berömda apor. En dag räcker för att utforska kronkolonin om man är här tidigt och det är en rolig upplevelse. Missa inte ett besök i Gibraltar om du kommer till södra Spanien!
Bilder från min resa till Gibraltar
Mer information Gibraltar landsfakta
Gibraltar turism Visit Gibraltar
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik