Resa till Guernsey

Läs om min resa till öarna Guernsey och Herm och se bilder från några platser jag besökte, som St Peter Port, Fermain Bay, Marble Bay, Huet Bay, Fort Grey, Fort Hommet, Rainer Stalvik

Några bilder från min resa till Guernsey och Herm

Här kan du läsa om min resa till öarna Guernsey och Herm och se bilder från några platser jag besökte, som St Peter Port, Marble Bay, Huet Bay, Fort Grey, Fort Hommet mfl, Rainer Stalvik

Under tio dagar utforskade jag öarna Jersey, Guernsey och Herm som alla ingår i den grupp öar som kallas Kanalöarna och som ligger i Engelska kanalen, strax utanför Frankrikes kust. Öarna har koppling till den brittiska kronan efter britternas seger över normanderna år 1066. Även om öarna än idag har en viss brittisk överhöghet som handlägger deras internationella relationer och ansvarar för deras försvar markerar de sin självständighet delvis genom att ge ut egna pengar, på vilka det står ”States of Jersey / States of Guernsey” på och att öarna inte är medlemmar i den Europeiska Unionen.

Anledningen till att jag ville besöka Jersey, Guernsey och Herm var för att vandra de vackra kustlederna med sin bitvis dramatiska natur. Min bas på Jersey var den största staden, tillika dess huvudstad, St Helier. Härifrån tog jag mig runt ön med hjälp av de fint fungerande lokalbussarna som tar en till platserna där vandringarna kan börja och tillbaka till hotellet när dessa är avslutade.

På Guernsey var min bas den största staden på ön St Peter Port, som även är dess huvudstad. Från St Peter Port åkte jag med lokalbussar till platser där mina vandringar startade och härifrån tog jag färjan till Herm. Genom mina vandringar fick jag en hyfsat bra överblick av ön och några av dess sevärdheter.

Genom mina vandringar fick jag, förutom naturupplevelserna, även tillfälle att se flera av öarnas historiska minnesmonument i form av forntida gravar, borgar, försvarstorn byggda på 1700-talet för att förhindra angrepp från Frankrike och några av de många bunkrar byggda under den tyska ockupationen under andra världskriget.

Resan på Guernsey och Herm

Jag kom till staden St Peter Port på Guernsey efter en härlig båtresa på cirka en timme från Saint Helier på Jersey. Direkt efter ankomsten gick jag till turistbyrån för att få information om vad som finns att se och vilka vandringsmöjligheter det finns på ön. En vänlig kvinna försåg mig med begärd information. Här fick jag också information om busslinjer och tidtabeller. Från Turistbyrån tog jag buss 3a till en hållplats nära hotellet jag bokat och redan strax efter klockan tolv hade jag fått mitt rum varför jag snabbt kunde ge mig iväg till centrum för att se vad St Peter Port har att erbjuda en turist.

Resa till Guernsey

St Peter Port

Från hotellet gick jag Victoria Street genom de gamla kvarteren till centrum som ligger vid hamnen. Här finns det många affärer och här flockas turisterna. Victoria Street är kantad av hus i typisk brittisk arkitektur. Även de gamla kvarteren är fulla med typiskt brittiska hus. Här känns det gemytligt att vandra runt!

Marknadsplatsen är omgiven av hus i vacker arkitektur och på lördagar under sommaren kan man njuta av musik- och dansföreställningar här. Marknadshallen är ombyggd och ser nu mera ut som en galleria med olika affärer än en traditionell saluhall. För den shoppingsugne finns det en hel del att handla här! Nära marknadsplatsen ligger den stora kyrkan Town Church som är omnämnd för första gången år 1048.

Längs Esplanaden, gatan utmed hamnen, strövar gärna turisterna fram i sakta mak, för att se och synas. Marinan är full med vackra båtar, stora eller små. Vid ebb vilar de på havsbottnen. Kanalöarna har bland de största skillnaderna i vattennivå mellan ebb och flod i världen.

Kanalöarna var ockuperade av tyskarna under flera år i samband med andra världskriget och kvar från denna period finns många lämningar i form av underjordiska anläggningar, bunkrar och tunnlar. Jag besökte den stora bunkern där tyskarnas sambandscentral legat och fick en fin och intressant guidning av mannen som sköter denna på sin fritid. Bunkern kan bara besökas tisdagar eller lördagar mellan 14.00 och 17.00 från april till oktober. Här arbetade som mest 150 tyskar med att skicka krigsinformation till fastlandet med hjälp av telegrafi, radiosändare eller en form av teleprintrar. Den före detta tyske befälhavaren Willi Hagedom har varit till stor hjälp vid restaurering av anläggningen. Andra tyska lämningar från andra världskriget som restaurerats på Guernsey är krigstunnlar och ett stort underjordiskt sjukhus.

En av stadens stora sevärdheter är huset som den franske författaren bodde i under 14 år. Han tvingades lämna sitt land efter att ha blivit osams med många inflytelserika personer i Frankrike, inklusive kejsare Napoleon.

Stadens största sevärdhet är med all sannolikhet Castle Coronet, en mäktig borg som började byggas på 1200-talet och var i drift fram till långt in på 1900-talet. Tyskarna använde detta under andra världskriget. Nu är det renoverat och en intressant plats att besöka. Varje dag klockan 12 skjuts en kanonsalut från en av de gamla kanonerna i borgen.

Till andra attraktioner kan man också räkna flera mysiga pubar och trevliga restauranger runt om i staden. Många av pubarna har levande musik flera gånger i veckan.

Första kvällen i St Peter Port hade jag turen att få uppleva öns största utomhusevenemang, PROM 2011. Varje år i början av september ges en mycket fin konsert som inleds av lokala musiker och sedan avslutar man kvällen med att koppla upp sig till TV-utsändningen från Albert Hall i London under vilken man kan följa en sagolik konsert på en storbildsskärm.

Vandring Fermain Bay – La Prevote (18 km)

Min första vandring på Gurnsey valde jag att göra längs öns öst- och sydkust där man kan göra en lång vandring på stigar högt över havet med fina vyer över det dramatiska klipplandskapet. Det går att starta vandringen redan vid akvariet i St Peter Port och den kan avslutas vid Pleinmont på västkusten. Går man hela den sträckan får man räkna med minst 7 – 8 timmars vandring.

Jag tog bussen från terminalen i St Peter Port till Fermain Bay, en bussresa på under tio minuter, för att snabbt komma från staden. Från busshållplatsen tar det ungefär 10 minuter att gå till Fermain Bay. Här finns en försvarsanläggning byggd på 1700-talet för att skydda Guernsey mot eventuella attacker av fransmännen. Idag finns här en servering som är till för att serva alla dem som kommer till denna vackra strand.

Kustleden börjar strax intill det gamla försvarstornet med en av de många, och långa, trappor som man kommer att gå under resten av vandringen. Varje trappa i sig är inte speciellt tung att gå, men alla tillsammans gör vandringen relativt slitsam.

Det tog inte lång stund för mig att komma upp på höjden ovanför Fermain Bay varifrån vyerna över bukten och den gamla försvarsanläggningen är vackra. Leden går hela tiden upp och ned för det böljande kustlandskapet. Bitvis går man på stigar genom små lummiga partier, över hedlandskap och till största delen går man uppe på höjderna med fantastiska vyer över klipporna och havet.

Under vandringen passerar man olika sevärdheter som, till exempel, Bec du Nez, en vacker naturhamn och försvarsanläggning, La Divette Bay som är en annan liten naturhamn där militära styrkor bevakade kusten på 1300-talet, vid Jerbourg Point, som är ett berg med fina vyer, har man hittat spår efter människor som bodde här för 2 000 år sedan, på Jerbourg Point finns också en av tyskarnas försvarsbunkrar från andra världskriget, The Pea Stacks är en grupp klippor med rikt fågelliv, Petit Port är en vacker strand med 294 trappsteg att ta sig ned- eller upp för, Moulin Huet Bay med sitt dramatiska klipplandskap är kanske ledens vackraste strand dit den berömde franske målaren Renoir och den franske författaren Victor Hugo gärna sökte sig, vid Saints Bay stannade jag till och fikade, vid Petit Bot Bay finns ett försvarstorn byggt under kriget mot Napoleon, Le Gouffre är en populär plats bland vandrare och andra besökare för här finns den sista restaurangen på länge som man kan stanna till på innan man vandrar vidare västerut.

Från La Gouffre gick jag åter ned mot havet innan leden än en gång svängde uppåt. Även på denna sträcka kunde jag njuta av ett vackert kustlandskap. Vid La Prevote finns ännu en av tyskarnas bunkrar med ett vackert läge högt uppe på en kulle. Här avslutade jag dagens etapp och gick till huvudvägen, cirka ett par kilometers vandring, varifrån jag tog bussen tillbaka till St Peter Port.

Det här var en mycket vacker, om än lite slitsam, vandringsetapp.  

Vandring från Fort Grey till Fort Hommet via Mount Varouf (16 km)

Den här dagen hade jag valt att vandra på Guernseys västra kust. Jag tog buss nr 7 från St Peter Port till Fort Grey där dagens vandring började. Det blåste en hård vind när jag steg av bussen vid Fort Grey. Regnet hade dock slutat vid 8.30-tiden.

Jag började vandringen med ett besök på Fort Grey som byggdes i början av 1800-talet för att skydda Guernsey mot ett eventuellt franskt angrepp. Idag är det gamla fortet ombyggt till ett ”Skeppsvraksmuseum”. Det är många fartyg som gått på grund utefter Guernseys klippiga kust. Inte långt fån Fort Grey finns en välbevarad bunker som tyskarna byggde under andra världskriget.

Enligt den unge mannen på turistbyrån skulle man kunna gå vid sidan av vägen för att slippa trafiken, men någon sådan fanns inte. Det var bara att traska vidare på den asfalterade vägen på bland de ganska många bilarna som trafikerade denna vackra kustväg. Vädret var gråmulet och vinden blåste kraftigt i ryggen.

Nästa stopp gjorde jag strax norr om Léree Bay där jag tittade på en megalitgrav, Le Creux des Faies, som antas vara från tiden 3 000 – 2 500 före Kristus. Graven är 9 meter djup och jag kunde gå helt upprätt i den. Jag kände vibrationerna från forntidens människor inne i graven. Mäktig upplevelse!

Vid Le Catioroc tittade jag på en försvarsanläggning från Napoleonkriget och en dolmen (hällkista) från tiden 3 000 – 2 500 före Kr. Här vek jag av på en väg mot inlandet och besökte det enda medeltida kapellet på Guernsey, St Apollines Chapel, som är byggt 1392, litet med spartansk inredning och rester av muralmålningar.

Vandringen gick vidare till Gurnseys dricksvattenreservoir, stor som en liten insjö. Runt den finns vandringsstigar. Jag fortsatte sedan till Mount Varouf varifrån jag gick tillbaka till kusten och dagens etappmål Fort Hommet. Fortet har sitt ursprung från början av 1800-talet då det byggdes i rädsla för fransmännens angrepp. Tyskarna utnyttjade fortet och kompletterade det med ett bunkersystem under andra världskriget. Detta var den märkligaste tyska bunkern jag såg på Guernsey.

Från Fort Hommet gick jag tillbaka till huvudvägen och därifrån tog jag bussen tillbaka till St Peter Port och därmed var dagens vandring avslutad. Vandringen var intressant på grund av alla historiska minnesmärken, men inte så naturskön eftersom jag till största delen gick på asfalterad väg, stundtals ganska hårt trafikerad.

Vandring på den lilla ön Herm (13 km)

Sista dagen på Guernsey valde jag att ta färjan till den lilla ön Herm som har en bofast befolkning på endast cirka 60 personer. Båtresan tar omkring 20 minuter vid lugnt väder.

Det går en vandringsled runt ön som är cirka 6 kilometer lång, och sedan kan man vandra ytterligare 2-3 kilometer i öns inland.

En vandring på Herm går i olika miljöer; hedlandskap, gräsmarker, dynlandskap, på kritvita stränder och på höjder som ger fina vyer över hav och klipplandskap.

Räkna inte med någon långvandring! Men här är gudomligt vackert! På tre timmar har man gått av öns alla leder.

Även om vandringen inte blev så lång så var det värt att besöka ön för den fina naturen, lugnet och att det är helt bilfritt här.

Resa till Guernsey

Guernesey och Herm var två trevliga bekantskaper. Här finns vacker natur och fina vandringsmöjligheter. Herm har få invånare och därför finns det goda möjligheter att vandra ostört. Guernsey har en betydligt större befolkning. Trots detta upplevde jag att ön har en till stora delar stressfri miljö att erbjuda besökaren. Lämnar man huvudstaden St Peter Port möter man en lantlig miljö där ”livet går sin gilla gång”.

Kanalöarna är absolut väl värda att besöka!

Resan gjord 2011

För mer information   Grundfakta Guernsey   Landsfakta Storbritannien

Min gamla hemsida     www.stalvik.com

 

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik