Resa till Jersey

Läs om min resa till Jersey och se bilder från några platser jag besökte, som St Helier, St Aubin, Le Corbiere, L´etacq, Grosnez, Devils hole, Bouley bay, Rozel bay och Gorey mfl, Rainer Stalvik

Min resa till Jersey

”Från Rozel Bay fortsätter leden en bit på olika vägar till Fliquet Bay. Här står ytterligare ett försvarstorn som byggts som skydd mot eventuella attacker från fransmännen. Från Fliquet Bay finns möjlighet att vandra längs stranden till St Catherine´s Bay vid ebb. Jag valde för säkerhets skull att fortsätta på stigen/vägen eftersom jag inte hade tillgång till någon tidtabell för ebb och flod.”

Läs om min resa till Jersey efter bilderna

Bilder från min resa till Jersey

Här kan du läsa om min resa till Jersey och se bilder från några platser jag besökte, som St Helier, St Aubin, Le Corbiere, L´etacq, Grosnez, Devils hole, Bouley bay, Rozel bay och Gorey mfl, Rainer Stalvik

Jag kom till ön Jersey med flyg via London Gatwick. Landningen var mycket turbulent på grund av häftiga kastvindar varför jag var glad när flygplanets hjul äntligen tog mark. Nu var en lång resdag över! På grund av flygplatsbyte, från London Heathrow till London Gatwick, tar det lång tid att komma till Jersey. Dels måste det vara minst tre timmars avgång mellan planen och dels tar det nästan en timme att åka buss mellan flygplatserna. Min väntetid mellan planen var sex timmar. Från flygplatsen i St Peter till St Helier är det bara cirka 20 minuters bil- eller bussresa.

Resa till Jersey

St Helier

St Helier, Jerseys största stad och tillika dess huvudstad, är uppkallad efter Helier (Helerius), en eremit som levde och verkade på Jersey under 500-talet. Det traditionella datumet för hans martyrskap är 555 e. Kr. Hans bemärkelsedag, som firas genom en årlig pilgrimsfärd/-vandring till eremitboningen, infaller den 16 juli.

St Helier, på Jerriais heter den St Hélyi, har en befolkning på cirka 30 000 invånare. Socknen täcker ett landområde på ungefär 10.6 kvadratkilometer (cirka 4,1 kvadratmiles) vilket är 9 procent av öns totala landareal. Saint Heliers vapensköld är två korsade guldyxor på en blå bakgrund som symboliserar Saint Heliers martyrskap och havet.

Under fyra dagar var Saint Helier var min bas och första dagen utforskade jag staden och dess sevärdheter.

Jag började med att besöka den gamla och vackra Central market, som är stadens hjärtpunkt. Marknadshallen uppfördes i slutet av 1800-talet efter att den äldre marknadsplatsen blivit förstörd. Att i lugn och ro ströva runt inne i hallen med sina vackra pelare, det välvda taket och fontänen i mitten av hallen ger bra möjligheter att studera folklivet. Här finns också små restauranger där man kan slå sig ned och njuta av färska bakverk från bageriet och en nybryggd kopp kaffe.

Nära Centralmarket ligger St Helier Fishmarket, fiskmarknaden, där den som har möjligheter att laga till läckerheterna som säljs här kan passa på att handla färska delikatesser från havet.

Fästningen Elisabeth Castle är uppförd på en liten klippö i St Aubinbukten och började byggas på 1590-talet. Under mer än tre århundraden försvarades Jersey från denna fästning. På den lilla ön antas den helige St Helier ha levt på 500-talet efter Kristus och därför är ön också en helig plats. När det råder lågvatten, Jersey har en av världens största skillnader mellan ebb och flod, kan man vandra ut till fästningen, annars måste man åka ut med en färja som regelbundet trafikerar ön. På turistbyrån kan man få en tabell över tidvattnet som man strikt måste följa om man vandrar ut till Elisabeth Castle för att inte råka illa.

St Heliers stora kyrka är en vacker byggnad i sten vars äldsta delar grundades redan på 1 000-talet. Interiören är enkel och kyrkan höll på att renoveras vid mitt besök. Nära kyrkan ligger Royal Square med vackra gamla byggnader, till exempel det gamla polishuset och det gamla biblioteket. På torget står en förgylld kungastaty.

Andra vackra byggnader som är sevärda är Townhall, stadshuset, och Masonic Temple, en kyrka som liknar ett romerskt tempel.

Gågatorna Kings Street, Queens Street och en del av Bath Street är fulla med affärer och följaktligen dras stadens invånare hit för att shoppa och bjuder därför på ett intensivt folkliv. Utefter gatorna finns även den del trevliga pubar och restauranger man kan slinka in på när man behöver vila benen eller är törstig eller hungrig.

Innerstaden är någorlunda bilfri, men vill man promenera utanför stadens centrum får man vara beredd på att dela gatorna med många bilar vilket förtar en del av upptäckarglädjen.
Trots att biltrafiken stundtals förstörde nöjet att vandra runt i St Helier gillade jag att ströva runt i staden och njuta av den idylliska brittiska miljön och atmosfären. Även om Jersey stått under brittisk förvaltning sedan britterna besegrade normanderna år 1066 är det franska arvet fortfarande levande genom att många öbor talar franska och att gatunamnen ofta skrivs ut både på engelska såväl som på franska.

Vandringar

Vandring St Aubin – Letaque (Coastal Walk no 1) (cirka 12 kilometer)

Det småregnade redan när jag gick från hotellet till bussterminalen på Liberation Street, och det gjorde så resten av dagen.

För att komma till St Aubin där leden börjar tog jag en morgonbuss. Busstrafiken är hyfsat bra på Jersey varför man kan ta sig runt på ön med hjälp av bussar, för att vandra eller för att besöka sevärdheter. Jag steg av vid kyrkan i St Aubin och leden börjar bara några hundra meter från denna.

En stor del av leden följer den gamla järnvägen som byggdes i slutet av 1800-talet. Linjen trafikerades av ånglok och när tiden för dessa var över lades järnvägen ned.

Första etappen, mellan St Aubin och fram till havet vid Le Corbiere är mycket lättvandrad och bjuder inte på några direkta sevärdheter. Vandringen börjar bli intressant först när man kommer fram till havet. Strax innan jag kom ut till det gick jag genom ett hedlandskap med vackert blommande ginst och ljung. Här finns också ruiner efter en stenindustri; ett stort torn och ett gammalt hus.

När jag kom fram till havet möttes jag av en vacker vy över vassa klippor och resterna av ett par gamla tyska bunkrar från andra världskriget. Tyvärr duggregnade, och hade så gjort nästan hela tiden sedan starten i St Aubin, varför vyerna över havet begränsades.

Jag gjorde en avstickare till fyrtornet på Corbiere Point med sitt dramatiska läge. Det kunde jag nå tack vare att det var ebb för när sådan råder ligger promenadvägen ut till det fri. I havet vid fyrtornet har många fartyg förlist och 1946 drunknade fyrmästaren när han försökte rädda en turist som hamnat i det strömma vattnet.

Från fyrtornet gick jag till St Ouen´s Bay, som har en lång och vacker sandstrand. Helt utan badgäster idag på grund av det dåliga vädret. Härifrån går leden vid sidan av den stora vägen och man går väldigt nära bilarna som kör på denna. För att slippa trafiken vek jag av från den stora kustvägen vid golfbanan i Mielles och gick härifrån på små asfalterade vägar genom ett vackert jordbrukslandskap. Tyvärr hade regnet ökat den senaste timmen varför jag var ordentligt blöt när jag äntligen kom fram till Letacq, strax innan en buss gick tillbaka till St Helier. Härifrån går de bara en gång i timmen.

Trots att det duggregnat under nästan hela vandringen och jag var ordentligt blöt vid etappmålet var jag ändå nöjd med den första långvandringen på Jersey.

Vandring Le Grand Etacquerel (L´Etacq) – Devils Hole (12 km)

Det är lätt att ta sig till startplatsen för olika vandringar på Jersey eftersom det går bussar till de flesta av dem. Den här dagen tog jag buss nummer 12a till Létacque där jag avslutat föregående dags vandring. Detta anses vara en av Jerseys mest spektakulära kustvandringar och går från Le Grand Etacquerel till Devils Hole, en sträcka på cirka 11 kilometer. Min vandring blev lite längre eftersom jag gick fel en bit av sträckan efter en vägbeskrivning av en kypare på en restaurang. Bussen stannade vid slutet av vägen bara ett hundra meter från startplatsen. När jag steg ur bussen hade jag en fin vy över en bukt med en vidsträck sandstrand.

Enligt vandringskartan, som jag köpt på turistbyrån, skall man börja med att gå en kort sträcka på den lilla vägen mot Le Mont de Valette. Utefter denna finns några vackra stenhus och när man kommer till slutet av vägen reser sig en höjd som leden går rakt upp för. Vyerna ut över havet är vackra här, och blir bara vackrare ju högre upp man kommer. Tyvärr låg dimman ganska tjock på morgonen varför vyerna inte var helt optimala.

Väl uppe på krönet möts man av ett hedlandskap, med blommande ljung när jag vandrade här, och ett dramatiskt klipplandskap. Här finns också ett flertal försvarsanläggningar med kanonerna kvar som minner om det brutala andra världskriget då Jersey ockuperades av tyskarna.

Efter en kort vandring kom jag till den drygt 60 meter höga klippan ”Le Pinnacle” som reser sig rakt upp från havet. Runt denna har man funnit spår av fyra olika folkgrupper som levde vid klippan för tusentals år sedan.

Vid Grosnez finns ruinerna efter ett slott som byggdes på 1300-talet. Det hade en gång ett dramatiskt läge vid klippkanten. Trots detta kunde invånarna inte hålla stånd mot fienden! Namnet Grosnez antas komma från vikingatiden och har sitt ursprung i det nordiska ordet för näs!

Vandringen mellan Grosnez och Plémont bjuder på många vackra klippformationer och är bitvis lite tungvandrad på grund av många trappor upp för bergssidorna. Vid Plémont finns en mycket vacker sandstrand. Landskapet inåt land består till stora delar av hedmark. Tyvärr vänjer man sig successivt vid de vackra vyerna och intrycken mattas något, men detta var nog en av de vackraste vandringarna jag gjort på länge, speciellt efter att morgondimman bränts bort något av solen.

I Grev de Lecq finns flera restauranger, en flera hundra år gammal kvarn som drevs av vatten (nu är den också en restaurang) och en vacker sandstrand. Här kan man passa på att äta lunch och nu återstår bara en tredjedel av vandringen till Devils Hole.

Efter att ha frågat en kypare om hur jag skulle fortsätta vandringen till ”Devils Hole” instruerade han mig att ”bara gå rakt fram så kommer du dit”. När jag gått en asfalterad väg i ett par kilometer utan att komma tillbaka till klipporna förstod jag att jag gått fel. Jag stannade en bil och frågade chauffören om klippstigen till ”Devils Hole” och blev anvisad att gå in på en liten väg. Efter ytterligare ett par kilometers vandring frågade jag än en gång hur jag skulle komma tillbaka till leden utefter klipporna. Jag kom så småningom rätt och kunde nu återuppta den vackra vandringen högt ovanför havet. På denna etapp passerar man den mäktiga klippön Ile Agois. På den har man funnit resterna av ett rundhus från förhistorisk tid samt, vad man tror, rester av ett kloster från tidig kristendom.

Nu hade det klarnat upp så mycket att jag kunde se några av de andra öarna som räknas till Kanalöarna; Guernsey, Sark och Herm.

På en klippa med dramatiska havsvyer och över ”Devils Hole” drack jag mitt kaffe och åt blåbärsmuffinsen samt den ”almond danish” jag köpte på Central Market i St Helier innan jag åkte iväg med bussen på morgonen.

Efter kaffet återstod bara drygt en halvtimmes vandring till dagens slutdestination ”Devils hole”, som är en klippformation i vilken vatten pressas igenom vid flod. Vågornas rörelser skapar då speciella ljudeffekter. Strax innan man kommer ner till ”Devils hole” passerar man en liten damm i vilken det står en stor staty av ”Djävulen”!

Från ”Devils hole” tog jag bussen tillbaka till Saint Helier och därmed var tyvärr en fantastiskt fin vandring slut.

Resa till Jersey

Vandring Bouley Bay – Gorey (14 km)

Denna vandring var den sista jag gjorde på Jersey innan hemresan.

Solen sken från en nästan klarblå himmel och det var i stort sett vindstilla när jag promenerade från hotellet till bussterminalen för att ta buss nr 4 till Bouley Bay där dagens vandring skulle starta. Jag steg ur bussen nära The Water´s Edge Hotel, som ligger alldeles invid stranden. En bit bakom hotellet börjar vandringsleden för etappen från Bouley Bay till Gorey.

Leden började med en ganska lång uppförsbacke vilket snabbt gav fina vyer över den vackra Bouley Bay. Vandringen följer sedan kustlinjen vilket ger vyer över kustlandskapet och havet. Det finns flera sevärdheter utefter leden och den första jag kom till var ruinerna av det gamla fortet L´Etacquerel som har ett dramatiskt läge på en klippa. Det byggdes mellan åren 1786 och 1836 för att försvara en del av Jerseys kust mot fransmännens attacker.

Från fortet går stigen både upp och ned för bergssluttningarna tills man kommer upp på höglandet vid Rozel. Härifrån går leden åter ned till havet och man kommer till den vackra Rozel Bay. Här finns det både hotell, restauranger och sanitära anläggningar.

Från Rozel Bay fortsätter leden en bit på olika vägar till Fliquet Bay. Här står ytterligare ett försvarstorn som byggts som skydd mot eventuella attacker från fransmännen. Från Fliquet Bay finns möjlighet att vandra längs stranden till St Catherine´s Bay vid ebb. Jag valde för säkerhets skull att fortsätta på stigen/vägen eftersom jag inte hade tillgång till någon tidtabell för ebb och flod.

Vid St Catherine´s Bay finns en lång stenpir som man kan vandra ut på för att njuta av vyer över havet och en restaurang. Jag köpte kaffe och satte mig på en bänk med havsutsikt för att fika. Kakor hade jag köpt med mig från St Helier. Gissa om fikat smakade bra i solskenet?

Från restaurangen följer leden havet fram till ett försvarstorn. Här vek jag av för att få vandra den delen av leden som går genom St Catherine´s Wood, ett litet vackert skogsparti. När man kommit igenom skogen kommer man in i byn St Martin. Från byn kan man gå tillbaka till havet eller fortsätta på vägen direkt till Gorey. Jag valde att gå tillbaka till havet och kom till en plats som heter Archirondel. Här finns ett vackert rött och vitt försvarstorn som byggdes i slutet av 1700-talet. Eftersom det var en solig dag hade en handfull människor sökt sig till stranden. Fram till Gorey var jag tvungen att gå på den trafikerade kustvägen i cirka 3 kilometer. Efter lite drygt fyra timmars vandring kom jag fram till den lilla staden Gorey, som var dagens slutdestination. Härifrån tog jag bussen tillbaka till St Helier.

Gorey är en trivsam liten stad som drar till sig många turister. Den har ett fint läge vid havet som gör den till härlig plats att ströva runt i. De flesta turisterna söker sig dock hit för att besöka en av Jerseys största sevärdheter, den mäktiga borgen Mont Orgueil som började byggas på 1400-talet.

Längs hamnpromenaden finns ett flertal hotell och restauranger man kan koppla av på efter vandringen. En av dem är Ingalills Restaurang & Bar, som ägs av en svensk kvinna. Hon var tyvärr inte på plats när jag var på besök i Gorey.

Denna vandring blev en fin avslutning på mina vandringar på öarna Jersey, Guernsey och Herm, som alla hade gett mig olika bilder av vad dessa öar har att erbjuda en vandrare.

Resa till Jersey

Jersey är en vacker ö som är trevlig att besöka. Här finns trevliga platser att vistas på, vacker natur att vandra i och vänliga människor. Inte så långt från Sverige och väldigt civiliserat. Den som söker ett säkert och bekvämt resmål är detta en ö att åka till.

Resan gjord 2011

Mer information    Grundfakta Jersey     Storbritannien landsfakta

Jersey turism    Visit Jersey

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik