polen-resa

Resa till Polen,
Warszawa, Krakow, Auschwitz, Wroclaw, Wieliczka, Bialowiezsa, Szczecin mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Vissa bilder är scannade från gamla fotografier

Resa till Polen, Warszawa, Krakow, Auschwitz, Wroclaw, Wieliczka, Bialowiezsa, Szczecin mm

bialowiezsa, warszawa, swietka lipa, wigry, masuriska sjöarna, varglyan hitlers fd högkvarter, ketrzyn, gierloz, gdansk, krakow, auschwitz, birkenau, klostret jasna gora i czestochowa, wroclaw, saltgruvan wieliczka och szczecin är några av de platser jag besökt under mina resor i polen, rainer stalvik

Jag har nu besökt Polen tre gånger. Första gången 1994, andra gången i juli 2019 och tredje gången besökte jag staden Szczecin, som under den tyska perioden hette Stettin, i oktober 2022

Under min första resa, 1994, var det primära målet att besöka den världsarvsklassade nationalparken Bialowieza. Men jag besökte också andra platser under denna resa som det masuriska sjödistriktet, huvudstaden Warszawa, den forna hansestaden Gdansk och ruinerna efter Hitlers bas för kriget mot Ryssland, den så kallade ”Varglyan”

Under min andra resa, juli 2019, besökte jag huvudstaden Warszawa, det forna koncentrationslägret Auschwitz, städerna Krakow och Wroclaw, klostret Jasna Gora och den världsarvslistade saltgruvan i Wieilczka

Tredje besöket i Polen föranleddes av att min vän Ulla och jag ville fira ettårs jubileet av vår återfunna bekantskap efter att inte ha träffats på nästan femtio år. Vi tyckte att en resa till Szczecin var en bra plats att fira detta på

Alla tre resor finns presenterade längre ner på sidan

Polen har mycket intressant att erbjuda sina besökare, både vad gäller kultur så väl som natur!

Resan till Polen (1994)  

Den första lite längre resan till Polen gjorde jag med bil och fick på så sätt uppleva den polska landsbygden och några intressanta storstäder på nära håll. Denna resa gjorde jag tillsammans med min res- och vandringskamrat Gunilla. Mitt första besök i Polen inskränkte sig till ett tvådagars besök i staden Wroclaw

Resväg

Efter ankomst med färjan från Ystad till Swinoujscie gick bilresan, mer eller mindre rakt österut, via Szczecin, Torun, Lomza, Bialystok till det mycket intressanta naturreservatet Bialowieza, vid gränsen till Vitryssland. Vidare till huvudstaden Warszawa, de Masuriska Sjöarna och Gdansk vilket innebar att resan huvudsakligen gick genom Nordöstra Polen och en liten del av Mellersta Polen. Därmed förverkligades en dröm, som jag haft sedan länge, att få besöka de Masuriska Sjöarna och Nationalparken Bialowieza.

Nordöstra Polen

Nordöstra Polen består av landskapen Warmia, Mazury och Suwalki. Det är vidsträckta områden med sjöar, skogar och vattenleder. Området är glest befolkat, lite industrialiserat och därmed har det stora naturområden. I sjöområdena finns mer än 3 000 sjöar, varav de mest kända är de Masusriska sjöarna.

Längst i öster, på gränsen mot Vitryssland, ligger en av de största urskogarna i Centraleuropa, Nationalparken Bialowieza.

Bialowieza Nationalpark

Bialowiezas National Park är Polens äldsta med en yta på 5 136 hektar. Området är upptaget på UNESCO:s lista över Världens främsta Natur- och Kulturarv. Hela nationalparken är tyvärr inte öppen för turister och man får inte vistas i området utan guide. Till parken hör även ett uppfödningscentra för visenter, den europeiska bisonoxen, och den polska tarpanhästen.  Förutom det intressanta djurlivet, den sista resten av de centraleuropeiska urskogarna finns här jätteekar som beräknas vara 4 – 500 år gamla. Skogen har kunnat bevaras genom att den var jaktområde för kungar och tsarer. I skogarna har man även hittat cirka 990 kärlväxter, drygt 200 arter lavar och drygt 1 000 svamparter.

Vi kom till den lilla byn Bialowieza sent på kvällen. Här var det kolmörkt, nästan helt svart, gatubelysning saknades nästan helt, och inga människor fanns ute på gatorna. Var vårt hotell skulle ligga hade vi ingen aning om. Slutligen lyckades vi hitta en krog där det satt en grupp kraftigt berusade män. En av dem talades tyska varför vi kunde fråga efter vägen. Han hade dock svårt att förklara hur vi skulle köra varför han själv körde före med bil för att visa vägen. Vi passerade en stor träport. Bakom den låg hotellet Iwa, byns största hotell. Där skulle vi inte bo. Vi kom så småningom fram till en lång tegelbyggnad, daterad tidigt 1900-tal med ett hästhuvud ovanför entrédörren

I receptionen visade vi fram vår hotellvoucher varpå det uppstod en stor diskussion bakom disken. Eftersom vi inte talar polska förstod vi ingenting. Vi uppfattade dock ordet voucher med jämna mellanrum. Efter en lång stund klev en man fram ur mörkret som talade bra engelska. ”I will help you” sade han och vips var våra inkvarteringsproblem lösta.

Byggnaden visade sig vara tsarens gamla stallbyggnad som gjorts om till ett enkelt hotell. Rummen var som klippta ur 1930-talet. En dag gick dörren i baklås och jag fick hoppa ut från fönstret för att gå runt och låsa upp rumsdörren utifrån. Men en spännande byggnad var det! Eftersom vi var här i samband med påskhelgen hade vi hoppats på att få möta våren.

Temperaturen på morgonen låg en bra bit under minus, vilket också kändes i rummet när vi vaknade. Det var råkallt i det stora, enkelt möblerade rummet. När vi kom ut mötte vi mannen som hjälpt oss vid incheckningen. Han frågade vad vi skulle göra under dagen. ”Vi skall gå till uppfödningscentrat” svarade vi. ”Bra, dit är även jag och min fru på väg. Ni kan ta följe med oss”.

Vägen till centrat gick genom ett skogsparti. När vi gått någon kilometer i skogen lyfter mannen plötsligt på sin tjocka jacka och säger ”Look!”. Där, under jackan, bar han en stor revolver i ett hölster. Gunilla och jag tittade på varandra och kom ihåg vad våra arbetskamrater frågat oss innan vi åkte iväg. ”Hur vågar ni åka till Polen med all den kriminalitet som finns där?”  Tankarna for genom huvudet. Vad skulle hända. Ett rån? Skulle vi bli kvar i Polen för alltid? Vi tittade åter på pistolen och svalde. ”Jag bär alltid numera pistol i gränstrakterna mot Ryssland. Här finns så många banditer ” sade mannen på engelska. Vi blev lugnare men tyckte att starten i Polen var lite väl häftig. Vi fortsatte att umgås med honom och hans fru och gjorde flera vandringar tillsammans några av de dagar vi var i Bialowieza.

Visenten, som är släkt med den amerikanska bisonoxen, är ett stort och ståtligt djur. Fullvuxna tjurar har en mankhöjd på mer än två meter och kan väga cirka ett ton. Blir de skrämda kan de, trots sin vikt, hoppa över två meter höga staket. Bästa sättet att få se dessa imponerande och vackra djur att besöka uppfödningscentrat. Där håller man sig med avelsdjur som strövar i stora hagar och kommer gärna fram när det vankas extra godsaker som kålrötter. Idag lever här över 500 djur. För några sekler sedan levde visenten i skogarna över hela den europeiska kontinenten.

Under de fem dagar vi besökte Bialowieza gjorde vi ett par vandringar med guide inne i reservatet och hann med flera besök i uppfödningscentrat. Guiden berättade att skogarna bara haft oönskade intrång vid enstaka tillfällen. Senast under Andra Världskriget då tyskar körde in med terrängfordon i jakten på motståndsmän. Han visade oss ett träd där de män tyskarna fångat hängdes. Vi vandrade även till närbelägna byar. Där det fanns gott om vit stork på fälten och häckande på husen. Deras hemtrevliga klapprande med näbben hördes överallt. Husen i byarna var mycket gamla och besöken i byarna gav ett intryck av att tiden stått stilla. Vi besökte även en plats med jätteekar som var flera hundra år gamla.

Med Bialowieza som bas gjorde vi flera utflykter till omkringliggande städer och till Warszawa.  

Staden Hajnowka

I den lilla staden Hajnowka ägde en ryssmarknad rum. Hit kom människor från Vitryssland för att sälja saker och på så sätt dryga ut sina magra inkomster. Bland annat sålde en gammal kvinna begagnade tandborstar! Staden Bialystok är en av de största i regionen. Den har en vacker gammal kyrka. Stadens store man är Ludwik Zamenhof, som uppfann språket esperanto.

Huvudstaden Warszawa

Från Bialowieza är det cirka 250 kilometer till Warszawa, vilket vi ansåg vara en lämplig dagsutflykt för ett besök i den polska huvudstaden. Vägarna i Polen var till största delen överraskande bra. Trots det är Polen ett av de farligaste länderna i Europa att köra bil i och vi såg flera svåra bilolyckor under vårt besök i landet.

Warszawa är med sina nästan 2 miljoner invånare landets största stad, men blev inte dess huvudstad förrän i början på 1600-talet då kungen och hovet flyttade hit från Krakow. Warszawa ligger vid floden Wisla som också delar staden i två delar. På den västra sidan ligger stadens centrum och den Gamla Staden. På dess östra ligger stadsdelen Praga. Warszawa drabbades mycket hårt under Andra Världskriget och staden utplånades nästan helt av tyskarna. Hälften av stadens invånare omkom och ovärderliga konstskatter förstördes. Efter kriget har polackerna åter byggt upp sin huvudstad, med hjälp av personliga insatser och omfattande ekonomiska resurser, och idag är den en pulserande storstad.

Att besöka en storstad under bara en dag är aldrig tillräckligt för att få en ordentlig överblick över den och dess befolkning. Så inte heller denna dagstur till Warszawa, men jag hann i varje fall besöka den Gamla Staden.

Bilen parkerades på en bevakad parkeringsplats en bit från torget Rynek i den Gamla Staden. I innerstaden är det svårt att ta sig fram med bil och promenader är alltid bästa sättet att utforska nya platser.

Stare Miasto, Gamla Staden, förstördes nästan helt av tyskarna. Runt den går en delvis rekonstruerad gammal stadsmur. I början av Gamla Staden ligger det ett slottet och i dess närhet statyn på Sigismund III, den svenske Vasakungen. Statyn är Warszawas äldsta monument och dateras till 1644. Polackerna har lagt ned ett otroligt arbete på att renovera byggnader i Gamla Staden. Det kungliga slottet, Zamek Krolewski, började återuppbyggas så sent som 1971. Vandrar man vidare från slottet på någon av de små, smala gatorna de leder in i hjärtat av Gamla Staden. Följer man gatan Piwna kommer man till St Martin-kyrkan. I kyrkan finns en tavla över hjältar från kriget och motståndsrörelsen. Även denna kyrka skadades svårt under Andra Världskriget. Runt torget i Gamla Staden kan de gamla vackra husen åter beskådas. De totalförstördes av tyskarna. Tack vare att det fanns gamla ritningar bevarade över dessa kunde de återuppbyggas, sten för sten. Runt torget finns flera små trevliga restauranger som man kan besöka för en bit mat, en öl eller en kopp kaffe allt medan man reflekterar över krigets meningslösheter och dess effekter. Innan vi avslutade vår rundvandring i Gamla Staden besökte vi statyn på Syrena, Warszawas symbol. Hon står vid den gamla stadsmuren varifrån man har en fin vy över staden.

Innan vi lämnade Warszawa besökte vi ytterligare några vackra kyrkor och gjorde en sväng förbi det ”maffiga” Kulturpalatset i stadens moderna centrum. Det syns över en stor delen av huvudstaden. Byggnaden är ett bra prov på  sovjetisk arkitektur och skänktes till polackerna av ryssarna på 1950-talet och har mer än  3 000 rum. Vi hann också med ett besök vid ”Den okände soldatens grav”.

De Masuriska sjöarna

Sedan ungdomsåren hade jag drömt om att få komma till de Masuriska sjöarna. När det så blev möjlighet, tillräckligt gammal och finansiella resurser, för mig att resa ut i världen började jag planera en rundresa som skulle gå genom de baltiska staterna via Finland och vidare in i Polen för att sedan avsluta resan i Tyskland och tillbaka till Sverige. Den politiska situationen på 1960-talet gjorde dock en sådan resa omöjlig, eftersom det inte gick att få visum för detta reseupplägg. Senare var det andra typer av resor som gällde. ”Håll-i-gång” var viktigare än natur- och kulturupplevelser. I början av 1990-talet realiserade jag mitt mål att besöka detta sjödistrikt. Basen för våra utflykter blev staden Augustow.

I nordöstra Polen finns ett omfattande system av floder, kanaler och sjöar som sedan länge varit ett viktigt komplement till de landvägar som finns i Masuren. En av de viktigaste vattenvägarna är kanalen mellan städerna Elblag och Ostroda, som byggdes på 1800-talet.
De masuriska sjöarna är många och de ligger i mellersta delen av provinsen Masuren. De två största sjöarna är Sniardwy och Mamry. Sniardwy är Polens största sjö med en yta på mer än 100 kvadratkilometer. Staden Gizycko, som ligger vid Mamrysjön, är ett stort turistcentra på sommaren. En annan populär liten stad för turister att bo på under sommaren är Mikolajki.

Vi försökte att ta oss till Mikolajki via en liten skogsväg istället för den stora huvudvägen vilket resulterade i att vi körde vilse och hamnade långt ute på landsbygden.

Till slut körde vi på en sandig liten väg, knappt skönjbar, mitt i den djupa skogen. Inte förrän efter någon timmes bilkörning träffade vi på en grupp polska kvinnor, de planterade skog, som vi kunde fråga efter vägen. Ingen av dem talade någonting annat än polska varför vi inte kunde prata med dem. Vi kunde dock förklara att vi skulle till Mikolajki. De sken upp och visade rakt fram med handen. Vägen blev, om möjligt, ännu mindre och sämre. Vi fortsatte att köra i den lösa sanden och var rädda för att fastna. Efter cirka en halvtimme kom vi fram till utkanten av Mikolajki. Här såg vi bönder plöja sina jordar med hjälp av hästar och hur kvinnor gick med tråg på magen i vilket de hade utsädet. De gick efter den plöjande bonden. Som i Sverige på 1950-talet! Gårdshusen var små och byggda i trä. Några av dem var i bedrövligt dåligt skick.

Vid sjön Sniardwy ligger ett gammalt klosterkomplex som vi också besökte. Den största behållningen var dock fågellivet vid de vackra sjöarna. Tyvärr hade det inte nått sin höjdpunkt eftersom vi besökte sjöarna i april. Vid sjön Luknajno häckar, enligt uppgift, tusentals svanar. Vi såg bara en bråkdel av dem. Min stora dröm var att få se den svarta storken, som är mycket sällsynt, i Augustowregionen. Därav blev tyvärr intet.

”Varglyan” – Hitlers högkvarter,  Ketrzyn

På resan tillbaka mot färjan passade vi på att besöka den lilla staden Ketrzyn, på tyska heter den Rastenburg. Några kilometer öster om staden finns ett makabert monument från Andra Världskriget, Wolfsschantze, ”Varglyan”. Detta var högkvarteret varifrån tyskarna ledde anfallet mot Sovjetunionen och här bodde Adolf Hitler från den 24 juni 1941 till den 20 november 1944. Han deltog själv aktivt i stridsledningen mot ryssarna. Anläggningen bevakades mycket noggrant. Det omgavs av ett minbälte och förstärktes med artilleriposter. Byggnaderna täcktes sedan med grönska, vars färg ändrades efter årstiden. Den 20 juli, 1944 utsattes Hitler av ett attentat av översten Claus von Stauffenberg här. Tyvärr lyckades han inte med sitt försök att döda Hitler varför krigets vansinne fortsatte ytterligare något år. Många människoliv hade kunnat besparas om han varit framgångsrik. Vid reträtten i januari 1945 sprängde tyskarna själva bunkeranläggningarna när de flydde härifrån. Idag utgör ”Varglyan” en turistattraktion. Resterna efter Hitlers egen bunker, nummer 13, finns också kvar.

Ett besök vid Wolfschanse ger en otäck tankeställare över vilka resurser människor kan mobilisera vid krig och hur svårt det kan vara att få fram resurser till humanitära insatser

Resan fortsatte sedan vidare mot Swinoujscie där väntade färjan till Ystad. På vägen dit stannade vi till i Gdansk där vi tittade på en del av den gamla staden

Med färjeturen till Ystad avslutades vårt besök i Polen. Vi hade upplevt mycket under denna resa och jag var säker på att jag en dags skulle komma tillbaka till Polen

Resa till Polen (2019)

Första gången jag var i Polen var påskhelgen 1994 för att besöka den världsarvslistade nationalparken Bialowieza där de sista av Europas bufflar, visenter, lever, några andra platser i landets nordöstra del och en tur till huvudstaden Warszawa. Då körde jag bil till Polen. Denna gång hade jag köpt en arrangerade resa som skulle ge mig möjlighet att se andra platser som jag ännu inte besökt

Att åka med på en arrangerad resa är ett bekvämt sätt att resa men man tappar lite av sin flexibilitet. Den här resan var jag dock väldigt nöjd med då vi under en vecka hann besöka flera världsarv men även ett kloster med ett intensivt pilgrimsliv. Vår guide bidrog också till att resan blev riktigt bra 

Världsarven jag hade möjlighet att besöka under denna resa var den Gamla och Nya staden i Warszawa, tyskarnas före detta koncentrationsläger Auschwitz och Birkenau, i Krakow tittade jag på den gamla staden med sina imponerande byggnader som till exempel Mariakyrkan, Marknadstorget med tyghuset, Florianska tornet, försvarsanläggningen Barbican, Gruenewaldmonumentet, Jagelloniska universitetet och Wawelsslottet, i Wroclaw såg jag Sala Stulenica, etthundraårshuset, och jag hade även möjlighet att besöka saltgruvan Welnicizke

Resan började och slutade i Warszawa

Warszawa – Huvudstaden 

Warszawa, omkring 1 768 000 invånare, grundades i början av 1300-talet och har varit landets huvudstad sedan år 1596 då kung Sigismund III Vasa beslutade att flytta sitt hov hit och göra staden till Polens nya huvudstad

Warszawa har drabbats av flera invasioner under årens lopp. Under åren 1655 till 1660 attackerade svenska trupper staden, ryssarna har anfallit Warszawa flera gånger. Den 1 september 1939 började de tyska bombningarna av staden och en vecka senare låg Warszawa i ruiner. När andra världskriget var över hade omkring 85 % av Warszawa förstörts. Genom mödosamt arbete byggdes staden upp och är idag en blomstrande huvudstad som lockar många investerare

Rundvandringar i Warszawas gamla stad

Under denna resa fick jag två tillfällen att vandra runt i Warszawas vackra gamla stad, med och utan guide. Första gången var ankomstdagen då gruppen först fick en kort guidad tur, och sedan en stund på egen hand, innan vi åkte till hotellet för att checka in. Påföljande dag blev det också först en guidad tur och sedan tid på egen hand. Båda dagarna parkerade bussen som stod till vårt förfogande bara några hundra meter från Slottstorget, det gamla ”Warszawas hjärta”

Så var jag tillbaka i Warszawa! Under en resa till nordöstra Polen för omkring 25 år sedan besökte jag staden under en dag. Nu hade jag lite längre tid till förfogande och kunde därför se mera av denna intressanta stad 

Mina rundvandringar i den Gamla och Nya staden och längs den Kungliga vägen började alla på Slottstorget, Plac Zamkovy

På Slottstorget står den berömda Sigismundkolonnen som uppfördes år 1644 för att hedra kung Sigismund III Vasa för att han gjorde Warszawa till Polens huvudstad. Kolonnen är Polens näst äldsta monument. Den skadades svårt av bombningarna under andra världskriget men återuppbyggdes fyra år efter krigsslutet

Runt Slottstorget finns fler vackra gamla hus och det magnifika, återuppbyggda, kungliga slottet. De ursprungliga byggnaderna skadades svårt under andra världskriget. På 1600-talet var det ursprungliga kungliga slottet ett av Europas vackraste. Under en period användes slottet som bostad av den ryske tsaren och var presidentpalats. Idag är slottet ett intressant museum

Mina vandringar i den gamla staden med alla dess gamla hus bjöd på olika sevärdheter som stadens vackra katedral, Sankt Johannes katedral, som är Warszawas äldsta kyrka byggd i början av 1300-talet och var kunglig krönings- och begravningskyrka i många århundraden. Under Warszawaupproret blev kyrkan ett slagfält, och den bombades till slut av tyskarna. Katedralen skadades svårt och som ett minne av den tyska stridsvagnen ”Goliath” som besköt katedralen har man murat in en bit av dess larvfötter. Bredvid Sankt Johannes katedral ligger en vacker jesuitkyrka 

Strax bakom katedralen ligger Europas smalaste hus på ett litet torg. Mitt på torget finns en gammal kyrkklocka, Önskeklockan, En fin legend är knuten till Önskeklockan

”Önskeklockan, som enligt legenden tillkom på grund av kärleken mellan den unga mön Marynia och klocktillmakaren Kajetan, mannen hon ville gifta sig med. Hans, även han klockmakare ville också gifta sig med Marynia. Han var så svartsjuk på Kajetan att han förgiftade honom. Marynia valde att gå i kloster istället för att gifta sig med Hans

Klockan som nu ligger på det lilla torget höll på att tillverkas av Marynias far. I samma ögonblick som klockan var klar ringde den till, verktygen gick sönder och Kajetan avled av förgiftning

Hans, som hoppades få blir klockmakare när han röjt sin rival ur vägen fick inte jobbet och inte kvinnan han älskade. Hon valde att gå i kloster. Han blev tokig och begick självmord. Klockan har aldrig mera ringt sedan dess….

Det lilla torget där Önskeklockan ligger omges av vackra gamla hus. Här finns också Europas smalaste hus. Både torget och klockan är populära bland turister

”Den gamla stadens torg”, Rynek Stare Miasto, är Warszawas vackraste torg som kantas av vackra gamla hus i olika arkitektur. Samtliga hus, utom nr 34 och 36, är återuppbyggda efter tyskarnas beskjutning under andra världskriget. Folklivet är intensivt på torget som kantas av restauranger

Fortsätter man att gå norrut från ”Den gamla stadens torg” kommer man till en del av den restaurerade stadsmuren och det gamla försvarstornet Barbican, en vacker byggnad i tegel. Även det delvis återuppbyggt. Runt Barbican håller olika artister och konstnärer ofta till och är därför en plats populär bland turister. Jag gick igenom Barbican och kom därmed in i ”Den nya staden”

Den nya staden – De fattigas stad 

Den nya staden, Nowe Miasto, grundades på 1300-talet och i denna bodde huvudsakligen den fattiga delen av Warszawas befolkning. Från år 1408 hade staden en egen administration. Även i den nya staden finns många vackra hus att titta på för den arkitektoniskt intresserade och ett flertal vackra kyrkor. Jag tittade närmare på två av dessa

Barockkyrkan Den Helige Kazimierz kyrka ritad av holländaren Tylman van Garmeren och invigd .Den Helige Kazimiers kyrka var ursprungligen ett palats tillhörande familjen Kotowski. Under åren 1688 till 1692 byggdes det om till en vacker kyrka i barockarkitektur

Under 1944 fungerade kyrkan som ett polskt fältlasarett och den 4:e augusti träffades kyrkan av en tysk bomb varvid mer än 1 000 personer, civila, präster, soldater och nunnor, dödades. Efter kriget återuppbyggdes kyrkan. Denna kyrka ligger vid den nya stadens torg där det också finns en vacker fontän

Mariakyrkan är en pampig tegelstensbyggnad från 1400-talet och en av de äldsta byggnaderna i gotisk arkitektur i Warszawa. Kyrkan började byggas år 1409 och invigdes invigdes år 1411. Det ståtliga tornet byggdes till på år 1518. Kyrkan är byggd på en plats där det tidigare låg ett hednatempel. Mariakyrkan skades svårt av bombningarna under andra världskriget. Utanför kyrkomuren finns en staty av den polska nobelpristagaren Marie Curie

En promenad på den nya stadens gator är en fin upplevelse och betydligt lugnare än en i den gamla staden där de flesta turisterna uppehåller sig

Den kungliga vägen – Trakt Królewski

Den ”Kungliga vägen” kallas en 11 kilometer lång vägsträcka som går från det kungliga slottet i den gamla staden till palatset i Wilanowa via Ujazdowski slottet och Lazienki parken. Vägen kantas av pampiga byggnader och imponerande kyrkor

Mitt emot slottet på den Kungliga vägen ligger ”Den heliga Annes kyrka” som har en av stadens vackraste interiörer. Mirakulöst nog klarades sig kyrkan nästan utan skador under andra världskrigets bombningar och strider. Den heliga Annes kyrka har en vacker fasad i barockarkitektur med inslag av neoklassisk arkitektur. Interiören kan ståta med ett altare i rokoko, imponerande takfrekser och en magnifik orgel. Kyrkan grundades år 1454 och fick sitt nuvarande utseende efter ombyggnationen som avslutades år 1788. Strax intill kyrkan ligger klocktornet som får besökas. Går man upp i detta har man fina vyer över omgivningarna. Det är absolut värt att gå de många trapporna upp till utsiktsplatsen!

Efter att ha besökt Den Heliga Annes kyrka gick jag vidare på Ul Krakowskie Przedmiecie för att titta på / besöka ytterligare sevärdheter som, till exempel Radziwill palatset, Presidentpalatset, Stadens största palats är en vacker byggnad i neoklassisk arkitektur med ursprung i 1640-talet. I palatset gav Fredrik Chopin sin första konsert.  I början av 1800-talet var Napoleon här under sitt erövringståg. Palatset klarade sig utan större skador under andra världskriget

Karmeliter kyrkan med sin vackra fasad i neoklassisk arkitektur från 1700-talet. Här hade Fredrik Chopin sin första anställning

Den pampiga Heliga korsets kyrka är populär att besöka. I denna finns Fredrik Chopins hjärta bevarat i en urna. Kyrkan ligger på platsen där det ursprungligen funnits en träkyrka från 1400-talet som svenskarna förstörde år 1650. Den nuvarande kyrkan är byggd på 1680-talet. Under Warszawaupproret 1944 skadades kyrkan svårt men återuppbyggdes efter krigsslutet

Andra imponerande byggnader jag tittade på under min vandring var den vackra Visitationistkyrkan, en av Warszawas vackraste rokokobyggnader. Kyrkan började byggas år 1664 och stod klar år 1761. Den byggdes för franska nunnors verksamhet. Fredrik Chopin spelade ofta i denna kyrka och här träffade han sin första förälskelse, Konstancja, när hon sjön under en mässa. Det gamla postkontoret varifrån Chopin reste till Paris. Lyxhotellet Bristol Hotel byggt i början av 1900-talet och Universitetsbyggnaden 

Lazienski Parken

Innan gruppen lämnade Warszawa för ett besök i koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau hann vi med ett besök i den vackra Lazienski parken, Warszawas största park. Parken ligger längs den Kungliga vägen

Lazienski parken planerades på 1600-talet för adelsmannen Stanisław Herakliusz Lubomirski. Här finns flera vackra byggnader och även Chopin monumentet. Det första monumentet som fanns här invigdes år 1926. Tyskarna sprängde det under andra världskriget. Dagens monument kunde återskapas tack vare att ritningarna fanns bevarade

Tyvärr hade vi bara en knapp timme till förfogande för ett besök varför vi endast hann att ”skumma igenom” parken och titta på några av de många vackra byggnaderna som finns här

Andra sevärdheter jag också hann med att besöka

var det pampiga Kulturpalatset, Palac Kultury i Nauki, som är en gåva från Sovjetunionen. Det byggdes i början av 1950-talet och är 237 meter högt och därmed fortfarande Polens högsta byggnad. Jag gillar arkitekturen som är typisk för den kommunistiska perioden. Populärt är att ta hissen upp till 30:e våningen för att njuta av utsikten

Museet för ”Warszawaupproret” är ett intressant att besöka om man vill ha inblick i det stora upproret utfört av polska motståndsrörelsen mot tyskarna. Det pågick mellan den 1 augusti och 3 oktober, 1944. Upproret resulterade i att flera hundratusen människor dödades av tyskarna och staden nästan helt jämnades med marken

Stadsdelen Polin, den forna judiska stadsdelen, fick vår grupp också göra ett kort besök i. Här kunde jag se monumentet vid den så kallade Umschlagplatz, platsen varifrån tyskarna förde judar från Warszawaghettot till koncentrationslägret Treblinka år 1942. Monumentet symboliserar en del av ghettomuren och en järnvägsvagn

Vi besökte också platsen där museet för ”De polska judarnas historia” ligger, dock utan att gå in. I museet kan man lära om Judarnas 1 000-åriga historia. Vid museet finns monumentet ”Ghettots hjältar” som skapades strax efter andra världskriget. Vid monumentet knäföll den forne tyske premiärministern Willy Brandt år 1970 för att be det judiska folket om ursäkt för de övergrepp den utsattes för av nazisterna

Några bilder från Warszawa (bilder märkta U anger ett av UNESCO utsett världsarv)

Klicka på bilden för större format

Koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau – En gång helvetet på jorden

På vägen till nästa destination på resan, den forna huvudstaden Krakow, besökte vi de tidigare tyska koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Resans mest omskakande upplevelser!
KZ, Konzentrationslager, Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim som ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków

Auschwitz bestod av tre huvudläger: 

Auschwitz I, Stammlager, koncentrationsläger och lägrens administrativa centrum
Auschwitz II-Birkenau, koncentrations- och förintelseläger
Auschwitz III-Monowitz, arbetsläger med bland annat fabriken IG Farben

Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz. Av dessa dog 1,1 miljoner i lägret. Nittio procent av dem var judar. De övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet

Förintelselägren anlades efter att nazisterna inlett Operation Reinhard hösten 1941. Operation Reinhard var planen för utrotandet av alla judar i Generalguvernementet

De första gasningarna av fångar i Auschwitz ägde rum den 3 september 1941. SS-Hauptsturmführer Karl Fritzsch testade Zyklon B, och under hans befäl mördades 600 ryska krigsfångar samt 250 sjuka interner

Kulmen på mördandet nåddes under sommaren 1944 när omkring en halv miljon ungerska judar ankom till Birkenau. Av dessa togs en tiondel ut till arbete medan de övriga fördes direkt till krematorierna. Den 2 november 1944 avbröts massmorden i Auschwitz-Birkenau. Den sista transporten av judar anlände den 5 januari 1945 från Berlin

Under hösten 1944 nådde den sovjetiska Röda armén Warszawa varpå Himmler gav order om att Auschwitz och andra läger i öst skulle evakueras. Evakueringen av Auschwitz inleddes den 18 januari 1945. De flesta av de 66 020 fångar som fanns i lägret tvingades marschera i så kallade dödsmarscher i riktning mot Tyskland, med koncentrationslägren Gross-Rosen, Bergen-Belsen och Buchenwald som mål. Tusentals fångar sköts längs vägen eller dog av utmattning

De fångar som fanns kvar i Auschwitz var för sjuka för att kunna delta i evakueringen. Den 27 januari 1945 befriade allierade trupper, det vill säga Röda armén under ledning av marskalk Ivan Konjev, de som fanns kvar, vilket var sammanlagt 7 000 fångar. SS-soldaterna i lägret hade då försökt förstöra alla bevis för Förintelsen genom att bränna arkiv och spränga gaskamrarna och krematorierna, för att därefter fly därifrån

År 1979 togs Auschwitz upp på Unescos världsarvslista

Vi steg av nära entrén till det forna Förintelselägret Auschwitz I och fick vänta en stund på våra två guider som skulle leda oss genom anläggning under drygt två timmar. Många människor väntade på att bli insläppta. Då vi hade en förbokad vistelse fick vi gå in í lägre genom en separat entré

Redan när jag sett den berömda skylten ”Arbeit macht Frei” på håll kände jag en otäck krypande känsla gå genom kroppen och ännu mera illa berörd blev jag när jag vandrade in genom porten där skylten satt. Hur kände människorna som gick in genom porten på 1940-talet med vissheten om att de antagligen inte skulle komma ut ur lägret levande? 

Den svensktalande kvinnliga lokalguiden slussade oss genom olika byggnader medan hon berättade om vad som hänt i lägret. Det är helt ofattbart att människan kan vara så infernaliskt elak som tyskarna var i Auschwitz och alla andra koncentrationsläger

Så otäckt det var att gå runt bland taggtrådsstängslen med sina stora isolatorer, höga, omöjliga att passera för fångar då de under lägerperioden var elektrifierade

Guidens berättelser och det jag såg i montrar under rundvandringen; människohår, tusentals skor, proteser, matkärl, glasögon, rakborstar mm Allt ägt av människor som dödats i lägret. Fotografier på livet i lägret. Montern med zyklongasbehållarna, giftgasen som använts för att avliva människor med skakade verkligen om ordentligt!

Rundvandringen gick genom i stort sett hela området och jag såg vaktkurer som använts. På ett ställe fanns en stor balk, en bit järnvägsräls, på stolpar. Här hade man hängt lägerfångar medan andra tittade på!

Besöket i en av gaskamrarna var nästan outhärdligt med tanke på hur fångar packats ihop i denna för att de skulle ”duscha”. Istället för vatten kom det zyklongas ur hålen i taket. I anslutningen till gaskammaren fanns flera brännugnar i vilka de avlidna brändes. Jag kände illamåendet komma rusande!

Att se galgen där man hängt en av de stora nazisterna, Rudolf Höss, som spelat en central roll i genomförandet av förintelsen av de europeiska judarna, den 16 april, 1947, för sina brott kändes nästan som en befrielse från alla de hemska tankar som jag haft under rundvandringen

Koncentrations- och utrotningslägret Birkenau (Auschwitz II)

Regnet öste ned när jag steg av bussen på parkeringsplatsen vid koncentrationslägret Birkenau. Egentligen passande väder för denna i mänsklighetens fruktansvärda plats!

Birkenau, Auschwitz II, byggdes av lägerfångar och stod klart i oktober 1941. Lägret byggdes i ett område med sankmark tre kilometer från Auschwitz och fungerade som koncentrations- och utrotningsläger men även som ett läger för reservarbetskraft. Avrättningarna i lägret började i mars 1942 och pågick till och med november 1944. I lägret pågick även medicinska experiment under ledning av Josef Mengele

I Auschwitz-Birkenau mördades större delen av de cirka en miljon judar, 74 000 polacker och 20 000 romer som dog i Auschwitz

Framför mig låg järnvägsspåret och porten in till lägret när jag steg ur bussen. Trots att jag fortfarande var omskakad efter besöket i lägret Auschwitz I kände åter en obehagskänsla komma smygande. Porten låg som ett stort gapande hål framför mig. Den som ”slukat” mer än en miljon människor vilka, de flesta, kom att avrättas inne i lägret under andra världskriget

Birkenau hade betydligt fler byggnader än Auschwitz I, men av enklare slag. Här skulle människor bara förvaras tills de avrättades, vilket oftast skedde kort tid efter ankomsten. Här mördades människor med hjälp av giftgas Zyklon B och för att så snabbt som möjligt bli av med de dödas kroppar fanns här fyra kremeringsugnar

Vi hade begränsat med tid för besöket i Birkenau då vi skulle fortsätta till Krakow senare under eftermiddagen

Efter att vi passerat porten till Birkenau fick vi besöka två enkla trähus, ett för kvinnliga fångar och ett för manliga fångar 

I huset som var avsett för kvinnliga fångar fanns träbritsar i tre våningar på vilka kvinnor legat i väntan på döden. I huset för männen fanns fyra rader med enkla toaletter, långa rader med hål där männen suttit helt offentligt och uträttat sina behov. Något man bara fick göra två gånger per dag oavsett om man drabbats av någon sjukdom eller ej

Under den korta promenaden i Birkenau kunde jag också se andra byggnader på håll

Efter knappt en timme i Birkenau gick vi tillbaka till bussen. Det blev inte mycket sagt mellan oss reskamrater! Jag tror att alla var fyllda med funderingar över allt det grymma vi hört talas om under besöket i Auschwitz I och Auschwitz II

Besöken i dessa två koncentrations- och utrotningsläger kommer jag aldrig att glömma. Detta var bland det mest omskakande jag upplevt! De som eventuellt tvivlar på nazisternas övergrepp bör besöka Auschwitz eller något annat läger för att bli av med sina tvivel!

Några bilder från det f d koncentrationslägret i Auschwitz och Birkenau
(bilder märkta U är ett av UNESCO utsett världsarv)

Klicka på bilden för större format

Krakow – Den forna huvudstaden

Området där staden Krakow ligger har varit bebott sedan förhistorisk tid. Under årens lopp utvecklades de primitiva bosättningarna framgångsrik och år 1257 fick Krakow stadsrättigheter. Precis som många andra polska städer har Krakow utsatts för attacker och plundringar av olika folkgrupper och krigsherrar under årens lopp

År 1364 grundade Kasimir III av Polen Jagellonska universitetet, Centraleuropas näst äldsta universitet

Staden hade sin storhetstid under 14- och 1500-talen och var Polens huvudstad från Medeltiden fram till år 1596 då kung Sigismund III Vasa gjorde Warszawa till landets huvudstad istället

Efter Nazitysklands invasion av Polen år 1939 kom Kraków att ingå i det av tyskarna upprättade Generalguvernementet. Tyskarna gick hårt åt stadens intellektuella och judiska befolkning. Dock klarade sig staden förhållandevis bra från bombningar och annan förstörelse under andra världskriget och därför finns mycket av den gamla staden bevarat

Idag är Krakow, omkring 760 000 invånare, en av Polens största turistdestinationer och av många ansedd vara en av världens vackraste städer på grund av sin välbevarade medeltida gamla stad

Vår grupp kom till ett regnigt Krakow vid 19-tiden på kvällen efter att ha rest från Warszawa på morgonen och besökt Koncentrationslägret Auschwitz under dagen. Efter incheckning och middag bestämde jag mig för att göra en kvällspromenad i det regniga Krakow 

Jag började med att gå till Wawelslottet, Krakows kanske största sevärdhet, som låg närmast hotellet. Här gick jag in genom porten och vidare in i slottet. Regnet öste ned varför jag fick söka skydd för att kunna ta några bilder på den vackra katedralen och en del av byggnaderna. Slottet höll på att stängas för dagen och nästan allt var låst

Efter att ha besökt Wawelslottet gick jag vidare på regntunga gator in till det stora, medeltida marknadstorget. Gatorna kantades av vackra hus och jag såg flera gamla kyrkor. Få människor promenerade på gatorna

Så låg det plötsligt framför mig, det stora torget, Rynek Glowny, kantat av vackra hus och den ståtliga Mariakyrkan. Mitt på torget ligger det gamla tyghuset med sina vackra arkader. Torget var spegelblankt av regnvatten. Jag strövade runt på torget en stund och tog några bilder innan regnet drev mig tillbaka till hotellet dit jag kom strax före 22.30. Nu hade jag fått en snabb överblick inför morgondagens rundvandring i den gamla staden

Det blev en tidig frukost och vid 8.15-tiden lämnade jag hotellet, dryg 45 minuter innan gruppen skulle gå iväg. Jag valde att gå på egen hand för att komma till de platser jag ville se och för att jag på eftermiddagens skulle besöka den världsarvslistade saltgruvan Welnicizke

Hela den gamla staden i Krakow finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista och jag gick därför målmedvetet till de sevärdheter jag valt ut att besöka. Dagen var gråmulen men det regnade inte när jag lämnade hotellet 

Jag började med att besöka den pampiga Petrus och Paulus kyrkan som jag passerat kvällen innan på väg till stadens gamla torg. Då var kyrkan vackert belyst men stängd för dagen. Petrus och Paulus kyrkan är Krakows första byggnad uppförd i barockarkitektur. Kyrkan byggdes på order av kung Sigismund III Vasa för Jesuitorden. Den italienske arkitekten Giovanni de Rossi ritade kyrkan. Peter och Paulus kyrkan invigdes den 8 juli, 1635. Kyrkan är väl värd ett besök

Efter besöket i Petrus och Paulus kyrkan gick jag till den gamla stadens torg, Rynek Glowny, som mäter 200 x 200 m och är därmed Europas största medeltida torg. Layouten tillkom år 1257 med ett romerskt militärläger som förebild. Mitt på torget ligger det vackra Tyghuset med anor från 1300-talet. Tyghuset var länge hjärtat i stadens klädhandel. En stor ombyggnad skedde efter den stora branden år 1555

På torgets södra del ligger en liten, ganska obetydlig kyrka, den Helige Adalberts kyrka, som är en av den gamla stadens äldsta kyrkor uppförd under 1 000-talet

Sydväst om Tyghuset fanns fram till år 1820 det gamla stadshuset från 1400-talet. Det enda som återstår av detta är tornet som idag står majestätiskt på torget. Under sommarmånaderna är tornet öppet för besökare

Den mest imponerande byggnaden vid stadens gamla torg är dock Den Heliga Marias basilika med ursprung i 1200-talet. Kyrkan är en imponerande tegelstensbyggnad med två torn i olika höjd. Eftersom jag var här tidigt och mässan ännu inte hade börjat kunde jag gå in i kyrkan för att beundra den vackra interiören, glasfönstren och det magnifika altaret, 13 meter högt och 11 meter brett, skapat av den tyske mästaren Veit Stoss. Altaret invigdes år 1489. Gruppen tilläts inte att gå in i kyrkan då den endast var öppen för mässbesökare på söndagsförmiddagen

Från Den Heliga Marias basilika gick jag söder ut på gatan Florianska för att titta på resterna av den gamla försvarsmuren som en gång omgav hela den gamla staden. Det mesta av muren revs på 1800-talet, Idag återstår bara fragment av den. I den ursprungliga stadsmuren fanns det åtta försvarstorn, idag återstår ett, Florianporten som uppfördes under 1300-talet. På 1660-talet byggdes Florianporten om och fick ett tak i barockarkitektur. Tornet är lite drygt 33 meter högt

Framför Florianporten finns försvarsverket Barbican byggt i slutet av 1500-talet som extra förstärkning i försvarssystemet. Barbican försvarade staden genom de 130 gluggar för gevärs- och bågskyttar som utplacerades runt om i försvarsanläggningen

Strax norr om Barbican finns det stora monumentet som uppfördes till minne över de polsk-litauiska trupperna som stred mot tysk-preussiska styrkorna i slaget vid Grunwald den 15 juli, 1410. Monumentet avtäcktes på 500-årsdagen av slaget inför 160 000 åskådare år 1910. Dagens monument är en kopia av originalet som förstördes av nazisterna under andra världskriget

Från Barbican gick jag tillbaka in i den gamla staden för att titta på Collegium Maius, Jagellonska universitetet, som är en vacker byggnad i gotisk arkitektur uppförd på 1400-talet. Collegium Maius är Polens äldsta bevarade universitetsbyggnad. Speciellt sevärd är innergården med sina vackra arkader

Ett regnväder överraskade mig på vägen till Wawelslottet varför jag sökte skydd i Den Heliga Barbaras kyrka som byggdes omkring år 1400. Det är en vacker tegelbyggnad med en imponerande interiör. Väl värd att besöka en stund. Efter att regnet upphört gick jag till Wawelslottet

Slottet Wawel – en av Krakows största sevärdheter

Slottet Wawel ligger på en kulle vid floden Wisla inte långt från Krakows gamla stad och består av en sammanhängande grupp byggnader som alla är med på UNESCO:s världsarvslista. Slottet Wawel är en av Krakows största och förnämsta sevärdheter med ungefär fem miljoner besökare årligen

Den stora kalkstenskullen som slottet Wawel byggdes på bildades för omkring 150 miljoner år sedan. Redan under den tidiga stenåldern bosatte sig människor på kullen, Från 800-talet e Kr bosatte sig slaviska stammar på kullen som gav dem skydd mot angripare

Polens första historiska härskare, Mieszko I ( 962 – 992 e Kr ), valde Wawelkullen som en av sina officiella boplatser. Så gjorde även hans efterträdare Boleslau den modige (992 – 1025) och Mieszko II (1025-1034). Under den perioden blev Wawel ett av de viktigaste fästena för kristendomen i Polen och på 1 000-talet byggdes den första katedralen på kullen. Den 20 januari, 1319 kröntes den förste polske kungen, Vladislav den korte, i katedralen. Efter hans kröning blev det tradition att polska kungar skulle krönas här. Traditionen upphörde när kung Sigismund III Vasa gjorde Warszawa till ny huvudstad år 1596

Jag började få ont om tid att utforska Krakow då jag skulle besöka saltgruvan i Wieliczka under eftermiddagen varför jag utnyttjade min sista timme som stod till förfogande i Krakow till att besöka Wawelslottet

En stadig ström av turister gick den långa rampen upp till slottet och vid kassorna där man köper biljetter för besök inne i slottet stod flera hundra personer i kö. När jag förstod att jag inte skulle ha en chans att hinna köpa biljetter för besök i några av de vackra salarna som är öppna för turister gick jag omedelbart till Wawel-katedralen som höll på att stängas för turister på grund av förestående högmässa. Jag kunde dock smita förbi kontrollen av besökare och fick på så sätt möjlighet att titta på den vackra interiören. Jag tog god tid på mig och gick ut precis när högmässan började

Dagens katedral är den tredje i ordningen. Den första, i trä, som stod klar år 1020, förstördes av en eldsvåda. Den andra förstördes också av en brand. Den nuvarande katedralen invigdes år 1369 på order av kung Vladislav den korte som kröntes i spillrorna av den andra katedralen år 1319. Till katedralens sevärdheter hör, bland annat kryptan och den stora Sigismundklockan. På order av kung Sigismund I göts den stora kyrkklockan, som väger 12.6 ton, år 1520

Efter besöket i katedralen, som blev alldeles för kort, gick jag in på borggården för att beundra den vackra renässansarkitekturen och sedan var det dags att gå tillbaka till hotellet för att åka med bussen till nästa världsarvsklassade sevärdhet, saltgruvan i Wieliczka

Några bilder från Krakow
(Bilder märkta U är ett av UNESCO utsett världsarv)

Klicka på bilden för större format

Saltgruvan i Wieliczka är ett av Polens populäraste turistmål med omkring 1.2 miljoner besökare årligen 

Saltgruvan i Wieliczka – världsarvsklassad gruva 

Saltgruvan i Wieliczka, som ligger omkring 35 kilometer öster Krakow, är den enda i världen som har varit i kontinuerlig drift sedan 1300-talet. Den är därmed över 700 år gammal. Gruvan med sina gångar, kamrar och saltsjöar är upp till 327 meter djup och har nio nivåer. Gångarna liknar ett labyrintsystem och har en sammanlagd längd på omkring 300 kilometer. År 1978 togs saltgruvan upp på UNESCO:s världsarvslista

Luften i saltgruvan anses som hälsosam och därför har gruvan även fungerat som sanatorium där man kunde bota luftrörssjukdomar, sjukdomar i rörelseapparaten och reumatiska sjukdomar

Under andra världskriget användes gruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring och produktion av krigsmateriel

Ursprunget till de stora saltfyndigheterna är rester av ett hav som fanns i detta område en gång i tiden

Vi var ett tjugotal personer ur gruppen som valt att åka med på denna tur och jag såg med spänning fram emot att få besöka denna världsarvsklassade sevärdhet

Med hjälp av två lokala guider lotsades vi runt i en del av gruvan som öppnats för turister på en omkring tre kilometer lång vandring. Som turist får man besöka tre av gruvans tio nivåer

För att komma ned till den första nivån som ligger 64 meter under marknivån måste man gå på en smal trätrappa med 378 trappsteg. Sedan går man genom gruvgångar som slingrar sig fram i underjorden

Jag fascinerades av arbetet man lagt ned för att åskådliggöra saltbrytningen genom tiderna med hjälp av olika modeller och dockor. Det gick inte att undvika att beundra gruvarbetarna som arbetat i mörkret under jord med att bryta salt som en gång var en oerhört dyrbar handelsvara

Under den guidade vandringen fick jag se ett stort antal skulpturer, en kyrka, ett kapell, ljuskronor mm allt gjort av salt. Bland det som imponerade mest på mig var den stora kyrkan, antagligen världens enda underjordiska i en saltgruva. I denna finns reliefer av kristna händelser och symboler, bland annat Jesus sista måltid med Leonardo da Vincis tavla som förebild. Den turkosfärgade underjordiska saltsjön var också en fascinerande upplevelse

I en stor grotta på cirka 130 meters djup finns en souvenirbutik mm

Efter ett par timmars rundvandring i gruvgångarna lämnar man saltgruvan med en hiss som tar en upp till markplanet och dagsljuset. Därmed är ett intressant och fascinerande besök i den världsarvsklassade saltgruvan Wieliczka avslutad

Den som besöker Krakow bör absolut inte missa att besöka saltgruvan i Wieliczka också!

Jag kom tillbaka till hotellet i Krakow vid 18-tiden och efter middagen var det dags att förbereda påföljande dags avfärd till resans sista destination, staden Wroclaw

Några bilder från saltgruvan i Wieliczka
(Bilder märkta U är ett av UNESCO utsett världsarv)

Klicka på bilden för större format

Klostret Jasna Gora

Gruppen lämnade hotellet i Krakow direkt efter frukosten för resa till den gamla staden Wroclaw. På vägen dit skulle vi besöka klostret Jasna Gora i staden Czestochowa med sitt intensiva pilgrimsliv

Klostret Jasna Gora grundades år 1382 av munkar som kom från Ungern och har sedan dess varit ett av Polens stora pilgrimsmål. År 2011 kom uppskattningsvis omkring 3.2 miljoner pilgrimer från 80 länder till klostret för att tillbe den ”Svarta Madonnan av Czestochowa” som anses kunna utföra underverk, bland annat tillskrivs hon räddningen av klostret undan de 4 000  svenska soldaternas fyra månader långa belägring år 1655

När vi steg av bussen vid klostret sken solen från en klarblå himmel. Mängder av pilgrimer promenerade runt oss. Vår guide tog oss till en av klostrets ingångar. I närheten av denna samlades grupper med pilgrimer som i grupper bärande på flaggor och blommor gjorde sig beredda att gå in i klostret. Jag så de glädjestrålande pilgrimerna passera vår grupp, somliga hade så bråttom att de sprang mot ingången. Vi väntade på en av klostrets guider som skulle ta oss runt genom vackra salar för att till slut leda oss fram till ”Den Svarta Madonnan”

Trängseln var stor inne på klosterområdet. Överallt gick glädjestrålande pilgrimer omkring i grupper. Jag fascinerades av deras fridfulla utstrålning

Tack vare klostrets guide fick vi besöka många vackra rum dekorerade med stora konstverk och gulddekorationer. När vi kom till ett rum i höjd med den stora orgeln hade kunde jag titta ner i en sal där pilgrimer trängdes i väntan på att få komma fram till ”Den Svarta Madonnan”
En stund senare gick vår grupp genom detta rum där det trots så många människor var väldigt tyst. Många pilgrimer var försjunkna i bön

Så kom vi in i rummet där ikonen med ”Den Svarta Madonnan” fanns. Ikonen satt en bit upp på en vägg. Vacker och magisk på något sätt. Ikonen har en storlek på 121,8 x 81,3 centimeter och dateras till andra hälften av 1200-talet. ”Den Svarta Madonnan” kom till klostret Jasna Gora år 1382 efter att den polske prinsen Ladislav av Opole anförtrodde klostret ikonen

För att inte stoppa upp flödet av människor som skulle gå förbi ikonen får man bara stanna en kort stund framför ikonen. När man lämnar rummet med ”Den Svarta Madonnan” kommer man in i klostrets imponerande basilika. Den tar nästan andan ur en med sin skönhet! Jasna Goras basilika är en av de vackraste kyrkor jag sett!

På något sätt hade jag blivit andligt påverkad av mitt besök i klostret Jasna Gora kunde jag känna när jag lämnade det; de glädjestrålande pilgrimerna, de vackra salarna, den imponerande basilikan och mötet med ”Den Svarta Madonnan”!

Efter klosterbesöket åkte vi vidare till den gamla staden Wroclaw, resans sista destination, dit vi kom vid 18-tiden. Efter incheckningen på hotellet var det dags för middag

Några bilder från klostret i Jasna Gora

Klicka på bilden för större format

Wroclaw – före detta Breslau 

De äldsta spåren av bosättningar i det område som utgör staden Wroclaw med förorter dateras till för 300 000 år sedan. Större bosättningar kom senare att bildas på de tolv öar i floden Oder som idag ingår i staden Wroclaw och vidareutvecklades till en form av tidig stadsbildning. Redan på 1 500-talet före Kristus fanns här väletablerade handelsvägar för salt- och bärnstenshandel. På folkvandringen, under det första årtusendet efter Kristus, kom slaviska och germanska stammar att dominera området

Wroclaws tidigaste historia är tämligen okänd, men den nämns som nyetablerat biskopssäte under namnet Wrotizlava i Thietmar av Merseburgs krönika kring år 1000 e Kr, och lydde under det polska ärkestiftet i Gniezno. På tyska omnämns staden i de äldsta tyska källorna som Prezla, vilket senare blev till Bressla, Presslau och i modern tyska Breslau. Staden äldsta delar låg på öarna Sandön, Domkyrkoön, Burgerwerder med flera

Under andra världskriget utsattes staden för brittiska och amerikanska bombanfall. Då avståndet till flygplatserna i sydöstra England var förhållandevis långt blev staden inte lika hårt bombad som många andra tyska städer. Under den sovjetiska slutoffensiven mot Berlin blev staden belägrad av Röda armén. Wroclaw, Breslau, förklarades då av nazisterna som ”Festung Breslau” och skulle stå emot Röda Arméns offensiv, men även köpa tid för försvaret av centrala Tyskland. Det resulterade i att staden med sina då kvarvarande 200 000 invånare blev inringad i mitten av februari 1945. Den slutgiltiga kapitulationen skedde 6 maj, 1945. Efter kapitulationen och efter Röda Arméns hårda plundring och nedbränning var staden förstörd till 70 %

Idag är Wroclaw Polens fjärde största stad med omkring 630 000 invånare och en populär turistdestination

Innan resan till flygplatsen i Warszawa hade vi tid för några timmars rundvandring i Wroclaws gamla stad som började vid ruinerna av den gamla fästningen. Härifrån gick vi ned till floden Oder varifrån vi hade en fin vy över några av Wroclaws öar, bland annat Domkyrkoön med sin stora kyrka

Promenaden fortsatte längs flodstranden norrut och jag fick se den första Wroclawtomten, en av mer än 300 små tomtar, alla olika, som finns på olika platser i staden. Vi passerade det vackra tyska riddarordens hus och kom fram till universitetet med sin vackra fasad. Innan vi kom fram till universitetet hann vi få en glimt av stadens stora saluhall 

Gatan Stare Jatki har bibehållit sin 1600- och 1700-tals karaktär då många hus utefter gatan dateras till dessa århundraden. Här låg också det gamla fängelset och här höll slaktarna till. Deras bodar finns kvar, dock slaktas inga djur här längre. Framför bodarna finns mässingsstatyer av de djur som tidigare slaktades här

Vi stannade till vid Den Heliga Elisabeths kyrka, som är en av stadens äldsta kyrkor med anor i 1100-talet. Kyrkan har drabbats av flera olyckor under tidens gång; år 1529 skadades kyrkan svårt av en kraftig hagelstorm, under andra världskriget fick den stora bombskador och 1976 drabbades kyrkan av en mystisk brand. I dag tjänar Den Heliga Elisabeths kyrka som kyrka åt militären. Det är tillåtet att gå de mer än 300 trappstegen upp i tornet för fina vyer över den gamla staden

Från Den Heliga Elisabeths kyrka var det bara en kort promenad till stadens, kanske, största sevärdhet Rynek, det stora torget, med alla sina vackra medeltida hus och det oerhört vackra rådhuset. På vägen till torget passerar man två gamla hus som binds samman av en portal i barockarkitektur från år 1728 och som i folkmun kallas för Hans och Greta, Jas & Malgosia

Precis som den gamla stadens torg i Warszawa var torget i Wroclaw nästan totalförstört efter andra världskriget men har återuppbyggts till sin forna glans, till stor del av frivilliga krafter

Rynek och det närmaste området planlades på 1240-talet efter tartarernas angrepp på staden. Under denna period tillkom även den lilla saltmarknaden som är integrerad i Rynek. Husen runt det stora torget har byggts i olika arkitekturer. Torgets pampigaste byggnad är utan tvivel det gamla rådhuset som började byggas i slutet av 1200-talet och stod klart 250 år senare på grund av förändringar i politiken och konstnärliga influenser. Rådhuset var navet i stadens liv fram till början av 1900-talet. Märkligt nog skadades rådhuset i förhållandevis liten omfattning av andra världskrigets strider

Under lång tid var Rynek ett av Europas största torg

Roliga inslag under rundvandringen i den gamla staden var de olika tomtefigurerna som stod utplacerade på olika platser föreställande varierande yrken. Strax intill husen Hans och Greta stod en grupp tomtar föreställande brandmän i färd med att släcka en eldsvåda. Det finns mer än 300 olika tomtefigurer runt om i Wroclaw, Jag såg kanske ett trettiotal olika

Efter att vi under guidens ledning promenerat runt på torget en stund var det dags att gå till Panorama Raclawice, den stora målningen som illustrerar slaget vid Raclawice den 4 april, 1749 där polska trupper stred mot ryska om landets frihet. Målningen är hela 114 meter lång och 15 meter hög. Det gick åt 750 kilo färg att färdigställa den. De två konstnärerna Jan Styka och Wojciech Kossak hade hjälp av sju andra konstnärer att fullborda målningen vilket tog lite drygt nio månader

När den guidade turen i Panorama Raclawice var över hade vi en timmes fri tid till förfogande innan vi skulle påbörja färden till flygplatsen i Warszawa. Jag använde min timme till att fika och ett snabbt återbesök på det vackra torget Rynek i den gamla staden

På vägen till flygplatsen gjorde vi en tur förbi Wroclaws världsarv Sala Stulecia, Hundraårshallen, även kallad Hala Ludowa, Folkets hall, som byggdes under åren 1911 – 13 efter ritningar av arkitekten Max Berg till minnet av slaget vid Leipzig. Sala Stulecia är en vacker byggnad med en 42 meter hög kupol som har en innerdiameter på 69 meter. År 2006 togs Sala Stulecia upp på UNESCO:s världsarvslista. Vårt besök inskränkte sig att vi fick titta på byggnaden från parkeringsplatsen, och  kunde därför bara se baksidan!

Efter det gick färden direkt till flygplatsen med enbart stopp för en snabb lunch

När planet landade på Landvetter flygplats var denna fantastiska resa över. Jag var väldigt nöjd med allt jag fått uppleva på förhållandevis kort tid och resultatet av resan är att jag kommer att besöka Polen flera gånger. Här finns mycket mer kvar att uppleva!

Några bilder från Wroclaw
(Bilder märkt U är ett av UNESCO utsett världsarv)

Klicka på bilden för större format

Tredje resan till Polen – staden Szczecin (2022) 

Lite fakta om staden Szczecin 

Första gångerna orten Stetin, som givit staden dess namn, omnämns är år 1123 och 1140. Namnet antas ha slaviskt ursprung. Från 1400-talet och framåt stavades namnet med två t:n som snart blev den vedertagna stavningen. Befolkningen dominerades under lång tid av tyskar. Efter andra världskrigets tvångsförflyttningar blev stadens befolkning huvudsakligen polsktalande, och den polska namnformen Szczecin är sedan 19 maj, 1946 stadens officiella namn

Floden Oder som flyter genom staden Szczecin mynnar ut i en bukt i Östersjön. Söder om Szczecin utgör Oder gräns mot Tyskland

Det område vi idag kallar för Pommern och regionen omkring floden Oders mynning har varit befolkade sedan stenåldern

Stadens verifierade förhistoria dateras till 700–900-talet efter Kristus vilket fastställts genom arkeologiska fynd. På den plats där de Pommerska hertigarnas slott nu ligger fanns ursprungligen en slavisk bosättning

I slutet av 900-talet blev orten del av Polen, och år 1005 blev Pommern med Szczecin ett separat hertigdöme under polsk länsöverhöghet. Under denna tid kristnandes den lokala befolkningen

1173 intogs och förstördes borgen av danska trupper

1190 anlades en ny borg på platsen där den förstörda låg

Den danska överhögheten över de pommerska hertigarna varade fram till 1227, då Valdemar Sejrs nederlag i slaget vid Bornhöft mot de nordtyska furstarna resulterade i att territorierna längs den södra Östersjökusten frigjorde sig från den danska kronan

Under 1200-talet skedde en organiserad inflyttning av tysktalande bosättare till Pommern. Dessa kom snart att utgöra majoriteten av städernas handelsmän och hantverkare

1243 fick staden Stettin sina stadsrättigheter av Barnim I av Pommern
1278 blev Stettin medlem av det mäktiga handelsförbundet Hansan
I början av 1300-talet gjorde Hertig Otto I av Pommern Stettin till hertigdömets huvudstad
1346 Började det nuvarande slottet att byggas av hertig Barnim III av Pommern
1630 – 1648 Ockuperades Stettin av svenska trupper under det trettioåriga kriget
1648 – 1720 Efter Westfaliska freden och fram till freden i Stockholm var Stettin huvudstad i Svenska Pommern. Den var således en del av Sverige under nästan hela stormaktstiden

Preussen och Tyskland (1720–1945)

Från 1720 blev Stettin preussiskt i och med freden i Stockholm
1871 – 1945 blev Stettin en del av Kejsardömet Tyskland, Weimarrepubliken och Nazityskland
1939 utvidgades Stettin med flera grannkommuner i samband med bildandet av ”Stor-Stettin”
1938 Utsattes den judiska befolkningen för brutala övergrepp och senare deporterades omkring 1 000 från staden till de polskockuperade områdena
1944 Utsattes Stettin för omfattande bombningar från det brittiska RAF Bomber Command som förstörde den gamla staden och hamnen till 90 % och övriga stadsdelar till 70 procent
1945 Ockuperade Röda armén staden den 26 april och polska myndigheter tog kontroll över den

Idag är Szczecin åter en blomstrande stad med omkring 404 000 invånare

Vårt besök i Szczecin 

För att fira Ullas och min årsdag av vår återbekantskap köpte vi en veckosluts resa till staden Szczecin, som under den tyska perioden hette Stettin. På så sätt fick vi två hela dagar på oss att besökte de flesta av stadens sevärdheter, vilket vi gjorde genom att följa turistbyråns rekommendationer över dessa som finns inlagda på en stadskarta. Utgångspunkt för våra vandringar var vårt hotell, det fina Radisson Blu som ligger nära den gamla staden

Efter att ha stigit på bussen vi skulle åka med i Kållered söder om Göteborg kom vi fram till Szczecin och vårt hotell på kvällen. Under dagen hade vi kört över Öresundsbron och åkt med färjan som går mellan Gedser och Rostock. Ankomstdagen avslutades med en gemensam middag på hotellet Radisson Blu

Första dagen

Första hela dagen i Szczecin, fredagen den andra oktober 2022, sken solen från en blå himmel när vi lämnade hotellet för att börja vår rundvandring i staden. Sevärdheterna var så många att vi snabbt insåg att vi inte skulle hinna besöka dem under en dag

Första dagen i Szczecin besökte vi, bland annat, dessa sevärdheter: 

Ortodoxa kyrkan 

Den vackra ortodoxa kyrkan uppfördes mellan åren 2004 och 2011. (Foto Ulla)

Det forna provinskontoret 

Det forna provinskontoret är en vacker och imponerande byggnad, uppfört mellan åren 1906 – 1911 i renässansarkitektur. Den 30 april 1945 hissades den polska flaggan på byggnaden som markerade att staden var befriad från tyskarna

Nationalmuséet och Hakenterrasse 

Nationalmuséet är en pampig byggnad uppförd i jugendstil mellan åren 1907 och 1913. År 1945 invigdes byggnaden som Nationalmuseum och är stadens största byggnad. Det ritades av arkitekten Wilhelm Meyer-Schwartau

Strax intill Nationalmuseet ligger Hakenterrassen, av många ansedd vara en av Europas vackraste utsiktsplatser med vy över floden Odra (Oder). Hakenterrasse byggdes under åren 1902 – 1905 på den plats där Leopold-fortet tidigare legat på uppdrag av Stettins borgmästare Hermann Hake

Marina universitetet 

Marina universitetet består av två byggnader. Den ena uppfördes i nybarock arkitektur under åren 1901 – 1903. Den andra byggnaden uppfördes under åren 1914 – 1921. Sedan år 1962 används byggnaderna för maritim utbildning

Jungfrutornet 

Jungfrutornet var en del av ett äldre försvarsverk och uppfördes under andra delen 1500-talet. Tornet har använts som fängelse i äldre tider

Petrus och Paulus kyrkan 

Petrus och Paulus kyrkan uppfördes på en plats där det under 1100-talet låg en träkyrka. Petrus och Paulus kyrkan byggdes i mitten av 1500-talet. På 1700-talet utrustades kyrkan med vackra kandelabrar

Pommerska hertigarnas slott 

Under åren 1346 – 47 lät hertig Barmin III uppföra en enklare borg och den helige Ottos kyrka här. Under hertigarna Casimir V, Bogislav X och Barmin XI byggdes borgen ut. På uppdrag av hertigen Johan Fredrik byggdes borgen om i renässansarkitektur och fick sitt nuvarande utseende. År 1944 skadades slottet svårt av de allierades bombattacker. På klocktornet finns ett astronomiskt ur som konstruerades av svensken Caspar Nyttardy under 1693 – 94. De pommerska hertigarnas slott är nu en av Szczecins främsta sevärdheter

Gamla stadens rådhus 

Den gamla stadens rådhus uppfördes ursprungligen i mitten av 1500-talet i gotisk arkitektur. I mitten av 1700-talet byggdes det om i barockarkitektur. Byggnaden skadades svårt av de Allierades flyganfall under andra världskriget. År 1975 påbörjades rekonstruktionen av rådhuset som nu åter kan beskådas i ursprungliga utförande

De gamla husen vid den gamla stadens torg 

Vid den gamla stadens torg, strax intill det gamla rådhuset, finns några återuppbyggda vackra, gamla hus som ursprungligen var uppförda under 1700- och 1800-talen. De ursprungliga husen förstördes under andra världskriget

Det forna polishögkvarteret 

Det forna polishögkvarteret är byggt i nygotisk arkitektur och stod klart år 1905. Under den nazistiska perioden var byggnaden säte för Gestapo. Mellan åren 1946 och 1990 var huset högkvarter för den kommunistiska säkerhetstjänsten

Nya konserthuset 

Det nya konserthuset är en spektakulär byggnad som var färdigbyggd år 2015. Arkitekter var Fabricio Barozzi och Alberto Veiga, båda från Barcelona

Födelsehuset för ryska tsarinnan Katarina II

I huset på Farnagatan föddes den 21 april, 1729 en flicka som döptes till Sophie Friederike Auguste av Anhalt-Zerbst, sedemera den ryska kejsarinnan Katarina II gift med tsar Peter III, dotter till Kristian August av Anhalt-Zerbst och Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp, systerdotter till Adolf Fredrik av Sverige och kusin till Gustav III och Karl XIII. Genom en palatskupp avsattes Peter III och Katarina II blev därmed rysk kejsarinna. Antagligen var kejsarinnan delaktig i kuppen

Jakobskatedralen 

Jakobskatedralen grundades av Beringer från Bamberg i Tyskland år 1187 och byggdes ut från 1300- till 1600-talet. Jakobskatedralen skadades svårt under de Allierades flygraider under andra världskriget. År 1971 påbörjades återuppbyggnaden av kyrkan och år 2008 kröntes kyrkan med en dom, som också innehåller en utsiktsplats 110 meter över markytan

Flora statyn 

Florastatyn som föreställer den romerska gudinnan Flora uppfördes på 1880-talet. Ursprungligen prydde statyn fasaden på Grumbkow palatset

Örnfontänen 

Örnfontänen avslutade en vattenledning från Warszewo-kullen som försörjde staden med vatten. Fontänen uppfördes år 1732

Nationalmuseet 

Nationalmuseet uppfördes under åren 1726 – 1727 och var vid den tiden den pommerska statens parlament. År 1927 blev byggnaden nationalmuseum

Kungliga porten 

Första dagens rundvandring bland sevärdheterna i Szczecin avslutade vi med att titta på den kungliga porten som uppfördes under åren 1725 – 1727 är vackert dekorerad med olika skulpturer

Tillbaka på hotellet kunde vi sammanfatta dagen med att vi gjort intressanta besök vid olika sevärdheter och att vi haft det väldigt trevligt tillsammans 

På kvällen åt vi en god middag på en polsk restaurang med flertalet av våra reskamrater
Värt att notera är också att Ulla och jag firade ettårsdagen av vår återupptagna vänskap efter att i omkring femtio år inte haft någon kontakt med varandra. Under det gångna året har vi gjort flera fina resor som gett oss fina gemensamma minnen och mycket annat som också gett oss fina och trevliga minnen

Bilder från Szczecin (sevärdheter vi tittade på första dagen)

Klicka på bilden för större format

Andra dagen i Szczecin 

Även under vår andra dag i Szczecin sken solen när vi lämnade hotellet och vi förstod att också den här dagen skulle bjuda på härlig dag att strosa runt i staden för att besöka fler av stadens sevärdheter

Några av de sevärdheter vi besökte under dagen var, bland annat dessa:

Den forna pommerska landägarnas bank, byggd i nybarock arkitektur under åren 1890 – 1892

Postkontor nummer 1, en vacker byggnad i nygotisk arkitektur som stod klar år 1905

Johannes Döparens basilika byggd under åren 1888 – 1890 i nygotisk arkitektur för stadens katolska församling

Kyrkan Jesu Kristi heliga hjärta uppfördes under åren 1913 – 1919 som en garnisonskyrka
Biografen ”Pionier”, en av världens äldsta biografer, som varit i kontinuerlig drift sedan hösten år 1907

Ekonomiska skolkomplexet uppfördes på 1870-talet som dels arméns kasino och dels som högkvarteret för militärledningen. Under 1940-talet användes en del av byggnaden som förhörs- och tortyrcentrum av Kontoret för Allmän säkerhet

Nya rådhuset uppfördes under åren 1875 – 1879 i nygotisk arkitektur. När vi besökte byggnaden pågick bröllopsfotografering framför huvudentrén

En vacker byggnad ursprunglig tillhörande det pommerska biblioteket 

Det vackra postkontor nummer 2 som började byggas i etapper år 1872. Byggnaden skadades under andra världskriget och renoverades under åren 1994 – 1995

Den helige Johannes kyrka som byggdes på 1400-talet. Klosterbyggnaden tillhörande kyrkan byggdes om till sjukhus på 1500-talet. När svenskarna regerade över staden användes kyrkan som garnisonskyrka. År 1956 övertogs kyrkan av den katolska kyrkan. År 2014 genomgick kyrkan en omfattande renovering

Efter att vi tittat på den Helige Johannes kyrka gick vi ned till floden Oder och gjorde en fin promenad längs floden till National muséet, under promenaden såg vi det vackra tullhuset på andra sidan floden

Efter att vi kommit till National muséet gick vi till en restaurang varifrån vi hade en fin vy över floden Oder och åt en god lunch bestående av en traditionell soppa, bröd och öl. Drinklistan med en massa fantasifulla namn på drinkar fångade mitt intresse. Speciellt undrade jag över hur en drink som kallas ”Orgasm” smakar

När vi avslutat lunchen promenerade vi tillbaka till hotellet. På kvällen avslutades resan med en god middag tillsammans med våra reskamrater på hotellet och påföljande dag var det dags för hemresa

Under två soliga och härliga dagar hade Ulla och jag upplevt ett fint och intressant veckoslut i Szczecin. Trevligast var nog att vi kunde fira ettårs jubileum av vår återfunna vänskap efter 50 år utan kontakt med varandra 

Bilder från Szczecin (sevärdheter vi tittade på andra dagen)

Klicka på bilden för större format

Polen är ett land med en lång och ofta blodig historia som satt sina spår hos invånarna. Minnena efter kungars framfart och Adolf Hitlers övergrepp under Andra Världskriget måste vara svåra att bära. Hur bearbetar man minnen efter att människor förintats i koncentrationsläger som Majdanek, Treblinka och Auschwitz?

Polen bjuder sina besökare på många intressanta kulturupplevelser och en vacker natur. Besök gärna landet för spännande upplevelser!

Resorna gjorda 1994, 2019 och 2022

För mer information      Polen-Grundfakta   Polen-Landsfakta

Sidan är uppdaterad: 221217

Min gamla hemsida       www.stalvik.com

 Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik