Nepal-Annapurna-Circuit

Nepal, vandring Annapurna Circuit

Nepal, vandring Annapurna Circuit

kathmandu, bhaktapur, patan, annapurna circuit, manang, pisang, thorung la, kagbeni, muktinath, jomsom, poon hill och pokhara var platser jag besökte i nepal, rainer stalvik

Tredje besöket i Nepal, kändes nästan ”hemtamt”. Här var jag åter i det vackra landet, med de vänliga människorna, den överallt levande och påtagliga religionen, den kaotiska, starkt luftförorenade, bullriga men oerhört charmiga huvudstaden Kathmandu och tystnaden i de mäktiga bergen.

Denna resa organiserade jag på egen hand. Tillsammans med en grupp vandringsintresserade skulle jag vandra leden ”Annapurna Circuit”, som går runt det mäktiga Annapurnamassivet. Vandringen tog 21 dagar och blev nästan 35 mil lång! Det här är en av de längsta, och vackraste, vandringarna man kan göra i Nepal!

Vår vandring startade vid ”vägs ände” i den lilla byn Besisahar. Hit kan man komma med buss och härifrån tar man sig till byn Baglung till fots, en sträcka på nästan 350 kilometer. Enligt statistiken är det bara lite drygt etthundra svenskar som gör denna vandring varje år. Den som inte avskräcks av sträckan eller mödan får uppleva en av Himalayas vackraste vandringar, speciellt om man gör den när rhododendronträden blommar i mars/april.

Några av de mäktiga bergstoppar som jag såg under denna vandring var Manaslu (8 156 möh), Pisang Peak (6 091 möh), Annapurna I (8 091 möh), Dhaulagiri (8 167 möh), Annapurna II (7 937 möh),  Annapurna III (7 555 möh), Annapurna IV (7 525 möh), Gangapurna (7 455 möh), Nilgiri (7 060 möh), Fang (7 647 möh), Annapurna South (7 273 möh) och mitt favoritberg Machhupuchhre (6 997 möh).

De platser som gjorde största intryck på mig under vandringen var byarna Pisang (3 300 möh), Ghyary (3 670 möh), Braga (3 450 möh), och Manang (3 540 möh), passet Thorung La (5 416 möh) som vi var tvungna att vandra nattetid, den heliga byn Muktinath (3 800 möh) där det ”vimlade” av heliga män och Poon Hill (3 193 möh) varifrån man har en av Himalayas vackraste bergsvyer. Vackraste naturupplevelsen var bergssluttningarna som var fulla av blommande rhododendron.

Det går inte att förneka att vandringar i Himalaya stundtals är mycket tunga, men de är värda varje tungt steg man tar!

Efter ett par dagars återhämtning i staden Pokhara återvände vi till Kathmandu och därmed var vandringen ”Annapurna Circuit” och resan till Nepal i sin slutfas.

Under denna resa hade jag även turen att få se flera olika festivaler; Rato Machhendranath, Seto Machhendranath och Kumar-festivalen. Spännande och fascinerande upplevelser.

Det här var en av mina finaste vandrings- och kulturupplevelser!

Läs om min resa under nepal-annapurna-circuit

Trekkingarrangör

Vi tackar vår trekkingarrangör Sports & Nature i Kathmandu, Mrs Nandini Lahe-Thapa och Mr C B Gurung, vår guide Ganesh och våra bärare, som alla hjälpte oss förverkliga en av våra drömresor och -vandringar. Jag vill även härmed rekommendera Sports & Nature på det varmaste.

”Visit Nepal – When ever!”

Fler bilder från Nepal finns på www.stalvik.com

Några användbara länkar:
UD:s reserekommendationerCIA World FactbookBBC Weatherforcasts

Sidan uppdaterad: 200908

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
ww.stalvik.se / rainer stalvik