indien-uttar pradesh mm-resa

Resa till Indien,
Delhi, Agra, Dharamsala, Varanasi, Shimla mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Indien, Delhi, Agra, Dharamsala, Varanasi, Sarnath mm

new delhi, agra, taj mahal, shimla, manali, dharamsala, mcleodganj, keylong, varanasi och sarnath var några platser jag besökte på denna resa till indien, rainer stalvik

På denna resa besökte jag delstaterna Uttar Pradesh och Himachal Pradesh. Jag besökte New Delhi och flera av stadens stora sevärdheter, Agra med en av världens största sevärdheter, kärleksmonumentet, Taj Mahal, . Jag vandrade i en avlägsen dalgång i Lahaul i Himalaya och bodde hos familjer i olika bergsbyar. Jag besökte pilgrimsstaden Varanasi, en av världens äldsta städer, och Sarnat som förknippas med Buddha.

Detta var min första resa till Indien. Från den kom jag hem omskakad och ganska chockad, men säker på att jag kommer att besöka detta fascinerande land igen!

Det är få länder i världen som kan uppvisa ett så omfattande folkliv, så många färgstarka religioner och en så varierande natur inom landets gränser. Därför är Indien ett av de mest intressanta och fascinerande länder man kan besöka.

Indien kan man besöka hur många gånger som helst och ändå alltid uppleva någonting nytt!

Resa till Indien

New Delhi ( Uttar Pradesh)

New Delhi är Indiens huvudstad och har minst 8 miljoner invånare. När man väl vant sig vid det kaotiska livet, är det dags att upptäcka stadens intressanta historia och gamla byggnader. Dagens New Delhi är den åttonde staden som legat här. Den första grundades redan för mer än 3 000 år sedan och kallades för Indraprashta. På 1600-talet grundade stormoghulen Sha Jahan en ny huvudstad istället för Agra. Då kallades den för Shajahanabad. Idag heter den Old Delhi. Engelsmännen grundade New Delhi 1911 och flyttade hit administrationen från Calcutta. År 1947 utsågs New Delhi till huvudstad i det fria, men delade Indien.

Några av de vanligast besökta platserna i New Delhi eller Old Delhi är byggnader uppförda under stormoghul perioden, som är både imponerande och mycket vackra. De mest berömda är Humayuns gravkammare uppförd i mitten av 1500-talet, som delvis var förebild till Taj Mahal i Agra. Safdarjangs gravkammare är den sista som byggdes för en stormoghul. Byggnaden är vacker och omges av en vacker park. Red Fort uppfördes åren 1638 – 1648 och representerar perioden när stormoghulriket var som starkast. Vid en av de stora portarna utropades Indiens självständighet och än idag kungörs viktiga händelser från denna. Jama Masjid är Indiens största moske, även den uppförd av Sha Jahan. Hit kommer tusentals troende muslimer tre gånger varje dag för att bedja. I mosken finns tre reliker tillhörande profeten Mohammed. (Ett av de tre existerande skäggstråna, en sandal och ett fotavtryck). Vid besök i Old Delhi får man inte missa att besöka huvudgatan Chandni Chowk, som kantas av bazarer, hantverkare, tiggare, köpare och säljare. Den köpsugne får inte heller missa ett besök vid Connaugh Place, hjärtat i New Delhi. Den historiskt intresserade skall inte missa att besöka Purana Qila eller Qutab Minar som har lämningar efter de första städerna. Den moderna indiska arkitekturen kan med fördel studeras öster om Siri där det vackra ”Lotustemplet” ligger. Det byggdes år 1968 och tillhör utövare av bahaireligionen.

Vid Raj Ghat finns flera minnesstenar eller -platser efter Indiens stora ledare, till exempel Mahatma Ghandi, Indira Ghandi, Rajiv Ghandi och Nehru. Platser som besöks av många sörjande.

Old Delhi och New Delhi har betydligt mycket mer intressant att erbjuda än detta jag räknat upp. Under ett par dagars besök är ovanstående tillräckligt att besöka. Enklast att ta sig till de olika byggnaderna är med hjälp av taxi eller de små trehjuliga fordonen som finns överallt. De är fullständigt livsfarliga, men roliga, att åka i eftersom de inte erbjuder något som helst skydd vid en kollision.

Shimla (Himachal Pradesh)

Tidigare var Shimla engelsmännens sommarhuvudstad. Hit flyttade de under sommarmånaderna för att undfly New Delhis fuktiga och tryckande hetta. Shimla har cirka 130 000 invånare.

Från denna period finns en välbevarad engelsk bebyggelse kvar, med korsvirkeshus och en vacker kyrka. R Kipling, mannen som skrev ”Djungelboken” var bosatt här under en period. ”The Mall” är en stor öppen plats i det engelska Shimla. Här ligger de gamla byggnaderna från den brittiska perioden. Det indiska Shimla fascinerade mig betydligt mera än det engelska, som dock var intressant ur historiskt perspektiv. I den indiska delen kan man följa det sjudande vardagslivet och möta heliga män eller tibetaner i exil. Shimla har även ett vackert ”Hanumantempel”.

Manali, Kulludalen (Himachal Pradesh)

Manali ligger i norra delen av Kulludalen och har en befolkning på cirka 10 000 invånare. Det är en förhållandevis modern stad som ligger vid floden Beas. Manali är en bra startpunkt för vandringsturer i Kulludalen eller längre in i Lahaul/Spiti-området. Sevärdheterna i Manali är, bland annat, Hadimba-templet som byggdes år 1553. Man får inte missa att besöka Old Manali, som ligger på höjden ovanför den moderna staden. Här verkar utvecklingen stått stilla och man får en bra uppfattning om människors vardagsliv. I Manali finns även ett tibetanskt kloster och en tibetansk marknad. Bergsvyerna från staden är magnifika. Ett populärt vandringsmål från Manali är byn Manikaran, där man inte får komma in innan samråd med invånarna hållits. I Naggar finns ett museum visande målningar av ”Himalaya-målaren” Nichola Roerich, en inflyttad ryss.

Kulludalen kallas även för ”Gudarnas Dal”. Den årliga ”Dushadera-festivalen” lockar många pilgrimer och turister. Tyvärr har Kulludalen blivit ett ”tillhåll” för missbrukande västerlänningar som ger en felaktig bild av vår civilisation.

Manali – Rothang passet – Keylong – Udaipur

Lahaul och Spiti är det största distriktet i Himachal Pradesh och ett populärt mål för Himalaya-vandrare. Numera behövs det inget specialtillstånd för att få vandra här. Enklaste sättet att ta sig in i regionen är med buss eller hyrd bil.

Om man startar tidigt på morgonen från Manali kan man nå Keylong på sena eftermiddagen. Vägen är till att börja med asfalterad och ganska bred men blir efter hand smalare. Stundtals är den både smal och farlig, ofta förekommer jordras från branterna som blockerar framkomligheten. Utefter vägen ligger det mer än 3 500 meter höga Rothangpasset som var stängt på grund av snöhinder vid min resa över passet. Vi, jag ingick nu i en vandringsgrupp bestående av ett tiotal personer, fick ett specialtillstånd att köra så långt militären hade röjt vägen. Strax efter passet lämnade vi bilen och började gå ned i dalgången. Vägen genom dalgången var bitvis bortspolad av smältvatten.

I Keylong kan man besöka det gamla Kardung klostret som ligger på nästan 4 000 meters höjd. Vägen upp till klostret är ganska tung att vandra på grund av stigningen, men bjuder på sagolikt vackra vyer ned mot Keylong. Det gamla klostret, med anor från 1200-talet, är mycket intressant att besöka.

Miyar Nala – Vandring i ”Valley of Flowers”

Min vandring i Miyar Nala startade i Udaipur, inte att förväxlas med den mera berömda staden i Rajasthan, som är en liten obetydlig stad med ett intressant gammalt tempel.

Vandringen, som till stor del följde Miyar-floden, gav mig tillfällen att bekanta mig med människorna som bor i denna vackra och bördiga dalgång. Det ligger flera små byar här uppe som man kan bo i, om man har lokal guide. Människorna lever huvudsakligen av jordbruk och bor i hus byggda av sten och lera. Vyerna över bergen är många och sagolikt vackra. Man blir vänligt mottagen och blir ibland inbjuden till att besöka skolor eller familjer. En av de vackraste platserna under vandringen var Thanpattan, som ligger 5-6 dagsmarscher från Udaipur. Här kom jag i kontakt med ghaddis, fåraherdar, som driver hit hjordarna på bete. De stannar borta tre månader och bor under tiden i små enkla stenhus eller under bar himmel. Miyardalen är sällan besökt av västerlänningar och därför lite påverkad av turism. Vandringens högsta punkt nådde jag i vid byn Chuggling, cirka 4 600 möh. Åter i Udaipur var ännu en vacker vandring i Himalaya, världens högsta bergskedja avslutad.

Dharamsala (Himachal Pradesh)

Daharamshala förknippas med tibetaner i exil eftersom detta är huvudsäte för Dalai Lama och hans exilregering. Staden har cirka 20 000 invånare. Den tibetanska exilregeringens byggnader ligger cirka 4 kilometer ovanför staden. I stadsdelen Mc Leod Ganj bor de flesta tibetanerna. Här finns Dalai Lamas bostad, flera tempel eller kloster och den berömda ”Bönestigen”. Dharamsala-regionen har blivit tibetanernas nya kulturcenter eftersom man inte fått tillstånd att återvända till Tibet.

Stadsdelen Mc Leod Ganj ligger vacker vid foten av Dhauladar-bergen. Härifrån har man vackra vyer över bergskedjan och här kan man få en intressant inblick i tibetanernas vardagsliv.

Min vistelse i Mc Leod Ganj, som tidigare var en brittisk ”hillstation”, bjöd på intressanta möten med tibetaner i exil, besök i tempel och vid regeringsbyggnaderna. Höjdpunkterna var dock att få deltaga i folkets födelsedagshyllning av Dala Lama och vandringen med bedjande tibetaner på ”Bönestigen”.

Födelsedagsfesten ägde rum vid huvudtemplet i Mc Leod Ganj. Redan vid 8-tiden på morgonen hade tusentals tibetaner samlats. Klockan 9 inleddes festen med att två barn sjöng den tibetanska nationalsången. Sedan följde tibetanska danser och vackra sånger. Dansarna var klädda i olika dräkter. Den ena vackrare än den andra. Jag satt omringad av vänliga och gästfria tibetaner och njöt av skådespelet. Det var meningen att Dalai Lama skulle sitta på en tron vid templet, på grund av rädsla för attentat vågade han inte deltaga. Jag såg honom dock vid ett par tillfällen. Detta var en upplevelse utöver det vanliga!

Vandringarna i den tidiga morgontimmen på Bönestigen tillsammans med bedjande tibetaner, bland stupor och rökelser, var en annan stark upplevelse och man kände friden inombords.

Agra – Taj Mahals hemstad

Under 15- och 1600-talet var Agra huvudstad i stormoghulriket. Från denna period stammar några av staden finaste sevärdheter. Idag är Agra en stor och brusande stad med 1,2 miljoner invånare. Den ligger vid Yamunafloden, drygt 200 kilometer söder om New Delhi. Vid en resa i Indiens norra del är ett besök i Agra ett måste för sina imponerande byggnader från stormoghulperioden.

Red Fort (Agra Fort) är en massiv byggnad uppförd i röd sandsten. Det började uppföras år 1565 av stormoghulen Akbar och färdigställdes av Shah Jahan. Under Akbars tid var byggnaden huvudsakligen avsedd för militära ändamål. Under Shan Jahans regeringstid blev en del av det ett palats med överdådig rikedom. Här fanns den en gång så berömda ”Påfågelstronen”. Senare flyttades den till Delhi av stormoghulen Auragnzeb. Resterna av den återfinns nu i Teheran. Vissa av byggnaderna är stängda för allmänheten, men det finns trots allt mycket annat intressant att titta på.

Fortets väggar är mer än 20 meter höga och omkretsen är 2.5 kilometer. Den stora fortanläggningen omges av en vallgrav.

En av världens mest berömda kärleksmonument och vackraste byggnader finns i Agra och är stadens, med all sannolikhet Indiens främsta sevärdhet – Taj Mahal. När Sha Jahan förlorade sin älskade hustru Mumtaz i barnsäng, hon skulle då föda deras 14:e barn, beordrade han byggnationen av gravmonumentet. Ingen möda eller kostnad var för stor för Sha Jahan att visa sin avlidna hustru sin stora kärlek och förtvivlan. För arbetet behövdes mer än 10 000 personer och det tog dem 22 år att färdigställa byggnaden, men så blev det också en av världens vackraste och mest kända byggnader. Inne i byggnaden skulle hans älskade Mumtaz för alltid ligga i sin kista.

Sha Jahan ansåg sin inte vara värdig nog att ligga vid sin hustrus sida varför han planerade att bygga ett svart Taj Mahal på andra sidan Yamuna floden, mitt emot det vita Taj Mahal. Sha Jahans planer stoppades av att hans son satte honom i husarrest för att hans inte skulle spendera mera pengar på kostsamma byggnader och för att han själv ville bli stormoghul.

Taj Mahal är idag en av världens mest legendomspunna byggnader och besöks av många turister.

Varanasi – Shivas stad

 Staden Varanasi kallas ofta för ”The most ancient living city in the World”  och har varit kontinuerligt bebodd i mer än 2 000 år, få städer i världen har varit bebodda lika länge. Varanasi har mer än 2 miljoner invånare och ligger vid den heliga floden Ganges. Detta är gudomligheten Shivas stad och en av Indiens heligaste platser. Tidigare kallades den för Benares. Varanasi betyder ”Staden mellan två floder” och är uppkallad efter floderna Varuna och Assi. Hit söker sig tusentals, kanske miljontals, pilgrimer varje år för att bada i floden Ganges eller för att besöka heliga platser. Ett besök i Varanasi skakar om alla sinnen och man glömmer aldrig sitt besök i staden.

Det kanske mest spännande folklivet förekommer vid floden Ganges där ghatsen ligger, platser dit pilgrimer kommer för att bada i floden eller utföra sina religiösa riter. Här ligger även flera ”Burning ghats” där kremeringar förekommer. Första mötet med dem är chockerande.

Bästa tiden att uppleva pilgrimslivet är i den tidiga morgontimmen, strax före soluppgången. Ett bra sätt är att följa med en roddbåt ut på floden och studera riterna från floden. Det är en sällsam upplevelse att se de badande och bedjande människorna. Under ceremonierna skickar de ut små brinnande ljus i floden, som lyser vackert i halvmörkret. Dasaswamedh Ghat är en av de största och viktigaste ghatsen. Här är pilgrimslivet mycket aktivt. Manikarnika Ghat är en av de äldsta och heligaste.

Många människor söker sig till Varanasi för att dö eftersom det, enligt tron, är en bra plats att dö på. Därför brinner kremeringsbålen dygnet runt för att ta hand om människor som avlidit. Alla människor kremeras dock inte, till exempel gravida kvinnor, barn, människor som avlidit på grund av smittosamma sjukdomar eller blivit ormbitna. Dessa sänks i Ganges. Ibland glider de ur sina förtöjningar och flyter upp till ytan!

Intressant att besöka är också många tempel som ligger nära ghatsen eller Aurangzebs moské från stormoghulperioden.

Sarnath – Buddhas stad

Endast tio kilometer nord – öst om Varanasi ligger den lilla staden Sarnath, som är berömd för Buddhas predikningar om medelvägen till nirvana, som han höll efter att ha nått upplysningen i Bodhgaya. På platsen där han höll sina predikningar lät kejsaren Ashoka uppföra den stora och imponerande, 34 meter höga, Dhamek Stupan. Han lät även uppföra ett antal kloster som nu tyvärr ligger i ruiner. Här ligger även flera andra intressanta tempel. Sarnath är en lämplig dagsutflykt från Varanasi.

Efter besöket i Varanasi återvände jag till New Delhi med ett nattåg. En spännande och klibbig erfarenhet på grund av värmen.

Resa till Indien, Delhi, Agra, Dharamsala, Varanasi mm

Trots många omskakande och ibland brutala möten med människor, hinduismen och den indiska kulturen gav denna resa mersmak. Indien är ett mycket fascinerande och spännande land att besöka.

Resan gjord 1996

För mer information   Grundfakta Indien     Landsfakta Indien

Andra resor jag gjort i Indien:

Rajasthan     Ladakh mm     Södra Indien     Sikkim mm   ind/ban/nep-natur    Indien västra

min gamla hemsida

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik