Alaska (USA)

Alaska, historia, geografi, flagga, min resa mm

Alaska,
historia, geografi, flagga, min resa mm

Några platser jag besökte under min resa i Alaska: anchorage, homer, halvön kenai, seward, valdez, fairbanks, denali, denali national park och wasilla var några platser jag besökte på denna resa, rainer stalvik

”Hi, Bear” är ett uttryck rangern i Denali National Park rekommenderar att använda ofta när man vandrar i Alaskas vildmark för att informera björnar att det kommer en vandrare. Om man överraskar en björn finns det risk att mötet slutar i en konflikt, som varken är bra för björnen eller vandraren. Det går även bra att sjunga, eller föra oväsen på annat sätt för att informera vilda djur att man finns som gäst i deras rike fick jag lära mig under denna resa.

Läs om min resa och se fler bilder    alaska-resa

Alaska i Nordamerika, är stort, mycket stort, till ytan. Hela tre gånger större än Sveriges totala yta. Det mesta är nästan orörd vildmark med ett rikt djur- och växtliv. De vilda djuren är dock ofta ganska svåra att se, även om man har en annan uppfattning om detta genom alla spännande naturfilmer som visas i TV. Alaskas städer är i regel inte mer än cirka etthundra år gamla och har därför få sevärdheter utöver en del tidig 1900-tals bebyggelse.

Alaska är ytterligare ett område som vita kolonisatörer tagit från ursprungsbefolkningen. Här har dessa dock fått vissa av sina rättigheter inskrivna i lagen men har ändå trängts undan från sina tidigare marker och många har drabbats av misär. I Anchorage såg jag många ursprungsinvånare (eskimåer) med stora alkoholproblem. Det är sorgligt att se hur lite resurser USA spenderar på att rätta till ursprungsbefolkningarnas problem i förhållande till de stora resurser de satsar på att föra krig i olika länder!

Under min fyra veckor långa rundresa i Alaska fick jag uppleva en del av den otroligt vackra och dramatiska naturen genom min 3 915 kilometer långa bilresa och vandringar på olika platser. Jag mötte många väldigt trevliga och gästfria människor, både alaskabor såväl som turister. Priset tog Henry och Sharon från Virginia som jag mötte i Denali. De bjöd på middag, gav mig olika presenter och Henry satt utanför mitt tält i duggregnet klockan 06.30 på morgonen och väntade på mig med en kanna varmt te!

Under denna resa besökte jag, bland annat, Anchorage, Homer, Seward, Sheep Mountain, Valdez, Delta Junction, Fairbanks, Talkeetna och den fantastiska Denali National Park, där jag tältade i fyra dagar. Jag gjorde också en spännande båtresa ut i Kenai Fjords National Park och fick se knölval, späckhuggare, sjölejon, havsutter, tumlare mm. Under min vistelse i Denali National Park såg jag elva grizzlybjörnar, caribou (ren), moose (älg), snögetter mm Floran var artrik, bara i Denali National Park har man registrerat över 600 olika blommor.

Resan mest dramatiska inslag hände i den lilla staden Soldotna där jag blev jagad av två polisbilar med röd- och blåljusen påslagna. När poliserna klev ur sina bilar såg de bistra ut och hade händerna stadigt vilande på pistolkolvarna.

Så här körde jag:

Anchorage – Seward Highway till Girdwood – Tern Lake Junction – Sterling Highway till Soldotna – Ninilchick – Anchor Point (Alaskas västligaste highwaypunkt) – Homer – Anchor Point – Soldotna- Skilak Lake – Cooper Landing – Tern Lake Junction – Moose Pass – Seward – Tern Lake Junction – Girdwood – Anchorage – Glenn Highway till Eklutna –Old Glenn Highway till Butte – Palmer – Glenn Highway till Matanuska Glacier – Sheep Mountain – Glennallen – Richardson Highway till Copper Center – Valdez – Richardson Highway till Glennallen – Gakona – Tok Cut Off till Tok – Alaskan highway till Delta Junction – Fairbanks – Nenana – Healy – Denali – Carlo Creek – Denali National Park – Cantwell – Trapper Creek – Talkeetna – Wasilla – Anchorage.

Kort om namnet Alaska

Namnet ”Alaska” användes redan under den ryska kolonialtiden då det användes endast för den landmassa som utgör själva halvön. Ordet härstammar från det aleutiska alaxsxaq vilket betyder ”fastland”, eller mera ordagrant ”objektet mot vilken talan av havet är riktat”. Det är också känt som alyeska vilket betyder ”Den stora marken”, eller ”Det som havet bryts mot”, även det ett aleutiskt ord.

Alaska historia i korthet

Alaska befolkades från början av människor från Sibirien som för 20 – 30 000 år sedan vandrade över den landbrygga som vid denna tidpunkt fanns vid Berings sund. Dessa levde i första på jakt och fiske och var nomader. Många, kanske alla, de folkgrupper som vandrade in på den nordamerikanska kontinenten vandrade sedan vidare söderut och nådde så småningom även Sydamerika. De första nedskrivna berättelserna tyder på att ryssar var de första européer som nådde Alaska och på 1730-talet utforskade ryssen Vitus Bering delar av Alaskas kust. I slutet av 1700-talet började personer från Rysk-amerikanska kompaniet att jaga pälsdjur, främst utter. Under åren 1799 till 1867 existerade kolonin Ryska Amerika.

Den engelske sjöfararen James Cook nådde under sin tredje resa Alaska år 1778 när han kartlade vägen till Berings sund. Hans skepp ankrade i bukten där nu Alaskas största stad Anchorage ligger. Cook kom med ny värdefull information om sjövägen i nordväst.

Den 9 april 1867 köpte USA Alaska av Ryssland för 7 200 000 amerikanska dollar, cirka 110 miljoner i dagens penningvärde, och den 18 oktober samma år övertog USA kontrollen över området. Den pådrivande för genomförandet av affären var den dåvarande amerikanske utrikesministern William Seward. Till att börja med riktades många kritiska röster mot köpet, men sedan man hittat guld i Alaska ändrades snart attityden.

Från inköpet och fram till år 1884 kallades området Alaska-departementet och mellan åren 1884 och 1912 för Alaska-distriktet.

Den 7 juli, 1958 undertecknade president Dwight Eisenhower den så kallade Alaska Statehood Act vilket resulterade i att Alaska blev USA:s 49:e delstat den 3 januari, 1959.

På långfredagen 1964 drabbades Alaska av en svår jordbävning och flera städer blev svårt skadade, bland annat Anchorage och Valdez.

Alaskas mest kända person är förmodligen Sarah Palin som var utsedd som vicepresidentkandidat åt republikanernas presidentkandidat John McCain i valet 2008.

Alaska geografi

Alaska är en av USA:s två delstater som inte gränsar till någon annan amerikansk delstat, Hawaii är den andra. Cirka 800 kilometer kanadensiskt territorium skiljer Alaska från delstaten Washington. Alaska är den enda delstaten där de egna invånarna måste passera genom en annat land för att komma till sin huvudstad. Enda bilvägen till huvudstaden Juneau kräver en färjetur till Kanada.

Alaska har en yta på 1 477 261 kvadratkilometer, vilket motsvarar lite drygt 3 gånger Sveriges, och är därmed USA:s till ytan största delstat. Den har också den längsta kustlinjen av alla stater.

Alaska brukar ofta delas upp i följande regioner:

South Central Alaska som omfattar delstatens södra kustregion. Här bor majoriteten av dess befolkning. Anchorage, Alaskas största stad, har lite drygt 294 000 invånare.

Alaska Panhandle ligger i sydöst. Här ligger delstatens huvudstad Juneau med 31 000 invånare.

I Alaska Interior, det inre Alaska, ligger Fairbanks, cirka 35 500 invånare.

Alaskan Bush är delstatens mest avlägsna del och består av 380 byar med ursprungsbefolkningar. Här finns mindre städer som Nome, Bethel, Kotzebue och Barrow, USA:s nordligaste stad

Antal invånare totalt i Alaska cirka 736 000 (2021)

Med sina många öar har Alaska en kustlinje som är nästan 54 700 kilometer lång. Den kedja av öar som leder västerut från Alaskahalvöns södra udde heter Aleuterna och på dessa öar finns många aktiva vulkaner, en av dem är Mount Shiskaldin som reser sig 3042 meter över havet.

Nordamerikas största tidvattenskillnader uppnås strax söder om Anchorage, dessa kan uppgå till mer än 10.7 meter mellan ebb och flod.

I Alaska finns 3,5 miljoner sjöar med en yta överstigande 8 hektar (ca 280 000 km²). Myrar och våtmarker täcker cirka 487 747 km² främst i norra, västra och sydvästra Alaska. Glaciärer täcker 41 440 km² av delstaten.

Alaska är USA:s såväl västligaste som nordligaste delstat. Dessutom korsar öarna Aleuterna den 180:e längdgraden, vilket även gör Alaska till USA:s östligaste stat, själva datumlinjen svänger dock runt öarna för att inte splittra dygnet i Alaska.

Alaska Flagga

alaska-flagga

Alaskas flagga utsågs i en tävling år 1927 där skolelever skickade in förslag på hur flaggan skulle kunna se ut. Det vinnande förslaget kom från den då trettonårige Benny Benson, som menade att flaggans blå bakgrund symboliserade aftonhimlen, havet, bergens sjöar och de vilda blommorna. Stjärnorna står för Alaskas rikedom på guld, sju av dem bildar stjärnbilden Karlavagnen och den åttonde är Polstjärnan.

För mer information se  usa-fakta

Mina förväntningar på resan till Alaska var stora. Detta skulle bli en av de stora äventyrsresorna jag gjort! Blev det så? Både ja och nej. Naturen, den gigantiska vildmarken, var oerhört vacker, stundtals nästan andlöst vacker, och mäktig. Jag kunde aldrig se mig mätt på de vackra vyerna. Människor var mycket trevliga, vänliga och hjälpsamma.

Vilda djur finns det gott om i Alaska, men det är inte alltid helt lätt att se dem. Trots min långa resa såg jag få. Min bild av djurlivet var naturligtvis färgad av alla naturfilmer jag sett på TV och därmed hade jag kanske en alltför optimistisk uppfattning om hur många vilda djur jag skulle få se.

Att vandra i Alaska är inte helt lätt alla gånger. Det finns förhållandevis få markerade vandringsleder, och det är inte bara att ge sig ut i naturen på en vandringstur då markerna ofta är privatägda och inte får beträdas. Inte heller inne i Denali National Park finns det markerade vandringsleder utan man får ge sig ut i terrängen från Park Road och den är ibland väldigt snårig, eller så får man vandra på Park Road som stundtals är ganska hårt trafikerad och dammig.

Totalt sett var detta en mycket fin och upplevelserik resa och jag kan enbart rekommendera ett besök i Alaska.

Läs om min resa och se fler bilder    alaska-resa

Mer information     Grundfakta USA     Landsfakta USA

Min gamla hemsida       www.stalvik.com

Sidan uppdaterad: 240229

Det finns många spännande och intressanta länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik