Resa till Indien natur och kultur

Läs om min resa till Indien natur och kultur och se bilder från några platser jag besökte, som Delhi, Keoladeo, Agra, Varanasi, Kolkata, Sarnath mfl, Rainer Stalvik

Några bilder från min resa Indien natur och kultur
Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv

Här kan du läsa om min resa till Indien natur och kultur och se bilder från några platser jag besökte, som Delhi, Keoladeo Ghana National Park, Agra med Taj Mahal, Varanasi, Kolkata, Sarnath mfl, Rainer Stalvik

Bangladesh blev det 107:e landet / autonoma området jag besökte och ingick i en naturresa till olika nationalparker i Indien, Bangladesh och Nepal. Under en tredjedel av resan deltog jag i en arrangerad resa och under nästan en vecka stannade jag i Nepal på egen hand.

Läs mera om min  resa under ind/ban/nep-natur

Resa till Indien

Resan började i Indiens huvudstad New Delhi där jag besökte Old Delhi, den gamla staden med dess otroliga folkliv, den unika fästningen Red Fort, landets största moské Jama Masjid och Raj Ghat där minnesmonument rests över kända politiker som Mahatma Ghandi och Indira Ghandi. Resan gick därefter vidare till staden Bharatphur där jag besökte Keoladeo Ghana National Park, en av världens bästa fågellokaler och med på UNESCO:s lista över världsnaturarv. I Agra besökte jag världsarven Taj Mahal och Red Fort. I Bandhavgarh National Park gjorde jag flera jeepsafaris för att få se den utrotningshotade bengaliska tigern. I den heliga staden Varanasi, en av världens äldsta kontinuerligt bebodda städer, upplevde jag pilgrimslivet vid den heliga floden Ganges och såg kremeringsbålen brinnaI staden Sarnath besökte jag en av buddhismens heligaste platser.

Resa till Bangladesh

I Bangladesh gjorde jag en fyra dagar lång båtresa i världens största mangroveskog Sundarbans, med på UNESCO:s världsnaturlista, samt gjorde ett besök i landets huvudstad Dhaka där jag upplevde en fantastisk båttur i gryningen och sedan besökte jag det myllrande Old Dhaka med sevärdheter som fortet Lalbhag, den armeniska kyrkan och det hinduiska Dhakeswari templet som byggdes på 1 000-talet.

Resa till Nepal

I Nepal var min bas i två omgångar den gamla staden Bhaktapur vars Durbar Square är med på UNESCO:s lista över världsarv. Jag besökte även det gamla templet Changu Narayan  som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Besöket i Chitwan National Park, även den med på UNESCO:s lista över världsnaturarv, blev en stor upplevelse med båt- och jeepturer samt möten med noshörning, krokodiler, en ilsken läppbjörn, hjortar och många fåglar. Med huvudstaden Kathmandu som bas besökte jag världsarven Swayumbhunath (Aptemplet), stupan Boudanath, Pashuputinath som är hinduernas heligaste tempel i Nepal och Durbar Square med sina gamla tempel. Jag lyckades också att få se Kumari, den levande Gudinnan, i Kathmandu. Slutligen hann jag med ett besök vid offertemplet Dakshinkali där man på lördagar offrar upp till 1 000 djur för att blidka den blodtörstiga gudinnan Kali.

Detta var en resa full med fantastiska natur- och kulturupplevelser, men också med en hel del strul, som vanligt när man köper en resa av researrangören Läs och Res; med okvalificerade guider som inte följde resplanen (därmed fick jag ännu en resa som avvek från resplanen och en som jag inte betalat för), dåliga hotell med låg standard och utan uppvärmning (i Nepal frös 70 människor ihjäl under min vistelse i landet) och dessutom drabbades gruppen av en 18 timmar lång tågförsening. Dessa timmar tillbringade vi i en iskall vänthall sittandes på ett svinkallt stengolv eller på iskalla sten- och järnbänkar medan information om tågavgångar skreks ut i högtalare. Arrangörens guide hade inte förmåga att hjälpa oss till en drägligare väntan….. I Chitwan fick vi betala 60 % högre pris för en båt- och jeeptur än vad som var gängse taxa, trots att researrangörens guide, enligt honom, hade hååårda prisförhandlingar….

Det var längesedan jag frusit så mycket som på denna resa, vilket till stor del hade kunnat undvikas om researrangören Läs och Res hade valt hotell med högre standard där rummen varit uppvärmda och det på respektive hotell alltid funnits tillgång till varmvatten i duscharna. ”Man får vad man betalar för” är ett talesätt som inte stämmer speciellt ofta när man reser med Läs och Res! Under rubriken ”Aktuellt” kan du läsa om mina reflektioner om att köpa resor från denna researrangör. Jag har gjort min sista resa med Läs och Res!

Detta var en resa med många kultur- och naturupplevelser i Indien, Bangladesh och Nepal som kunde ha blivit riktigt bra om arrangören Läs och Res inte gjort flera missar, som ofta på deras resor.

Läs mera om min  resa under ind/ban/nep-natur

Andra resor jag gjort i Indien:

indien-up/hp-resa   indien-rajasthan-resa   indien-ladakh-resa   indien-södra-resa  


indien-sikkim-resa   indien-västra

Mer information     Indien landsfakta 

min gamla hemsida

Det finns många spännande och intressanta länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik