personligt

Här finns en kort presentation av mig själv, Rainer Stalvik

wp_personligtMitt intresse för olika länder, främmande kulturer och medmänniskor väcktes av min fars berättelser redan i barndomsåren. Då fick jag resa i drömmarnas och fantasins värld. I många år väntade jag på att få pröva mina egna vingar och ge mig bortom gruvsamhället Grängesberg i södra Dalarna där jag växte upp, Rainer Stalvik.

Under flera år i tonåren sökte jag mig ut i världen via familjens bordsradio för att lyssna på knastriga kortvågssändningar från utländska radiostationer på så sätt kunde jag följa nyhetssändningar och utöka mina kunskaper om vår spännande värld. Jag lyckades lyssna på utsändningar från mer än 150 olika länder, varav flera inte längre existerar.

Största delen av mitt arbetsliv var jag anställd på ett stort internationellt företag där jag hade olika befattningar med huvudsaklig inriktning på marknadsföring. Dessa befattningar gav mig varierande möjligheter att resa i tjänsten, under nästan 20 år internationellt. Jag har även varit bosatt utomlands i två perioder, USA och Tyskland, där jag fick möjlighet att arbeta tillsammans med människor på deras “hemmaplan”.

Att resa mer än halva arbetstiden var stundtals ett mycket tufft liv. För att orka med detta sökte jag mig ut i skog och mark på långa vandringar. Jag har vandrat de flesta lederna i våra svenska fjäll och alla längre låglandsleder i Västsverige och Skåne. Några av mina vandringar finns listade under länken “Vandringar”.

Min målsättning mellan åren 1995 och 2011 var att vandra minst 1 580 kilometer årligen, vilket motsvarar sträckan från Treriksröset till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets, fågelvägen. Från och med år 2012 har jag prioriterat cykelturer, men vandringsintresset finns kvar.

Några av mina favoritområden när det gäller vandringar ligger i norra Skandinavien, en region som jag besökt ett flertal gånger. Nordnorge med Varangerhalvön, Nordkap, Senja och Lofoten är områden som jag gärna återvänder till för att uppleva den mäktiga naturen. Även Färöarna, Island, Svalbard och Grönland är områden som bjuder på starka naturupplevelser.

Jag har nu besökt 125 länder/autonoma regioner och har en målsättning att besöka minst 130.

Sedan början av 1990-talet har jag sökt mig till mera avlägsna länder, gärna där det finns höga berg att vandra i, eller intressanta kulturupplevelser.

Jag har gjort flera vandringsresor till Himalaya, i Nepal, Tibet och Indien. Jag har vandrat leder som Annapurna Sanctuary, Mount Everest-leden och den över 300 kilometer långa leden Annapurna Circuit i Nepal. I Tibet vandrade jag i trakterna runt det heliga berget Kailash och till foten av Mount Everest via Rongbuk, där världens högst belägna kloster ligger, på nästan 6 000 meters höjd. Härifrån har man en imponerande vy över bergets svårklättrade nordsida.

I Lahaul, i indiska Himalaya, på gränsen till Kashmir, har jag vandrat i Miyar Nala, Valley of Flowers, och bodde under nästan två veckor hos folket i byarna. Jag har även vandrat i Ladakh och Sikkim i norra Indien.

En annan spännande och annorlunda vandring jag gjort, bara få västerlänningar har gått den, är från den lilla bergsbyn Simikot, som ligger i Humla-distriktet i nordvästra Nepal, till Sher i Tibet. Detta var ursprungligen en gammal pilgrimsled. Den öppnades för västerlänningar så sent som 1993 och fick endast göras i grupp under ledning av en liason officer, dvs en form av militäreskort. Leden följer floden Humla Karnali, dess vackra dalgång och avslutas på den tibetanska högplatån.

Fem gånger har jag vandrat i Anderna, världens längsta bergskedja. Jag har vandrat på höga höjder i Bolivia, Peru, Ecuador, Argentina och Chile.

Kanada och Alaska har blivit nya favoritområden på senare år när det gäller vandringar och naturupplevelser. I Kanada har jag vandrat i olika nationalparker som Yoho, Banff, Lake Louise och Jasper samt i flera provinser i östra Kanada, bla Nova Scotia. I Alaska vandrade jag i Denali National park under en vecka men även på halvön Kenai och vid Valdez.

I Tanzania har jag vandrat upp på Mount Kilimanjaro via Machame Route och i Sydafrika har jag vandrat i de vackra Drakensbergen.

Mina resor har även bjudit på många intressanta kulturupplevelser, jag har sett många av UNESCO listade världsarv och haft starka möten med medmänniskor, bland annat har jag bott hos indianer i Amazonas två gånger, hos forna kannibaler på Nya Guinea hos familjer i Indien, Ghana och Peru.

Jag har gjort min hemsida för att sprida kunskap om länder jag besökt och för att förmedla intryck från mina resor.

Läs och låt dig fascineras av vår spännande värld! Titta på bilderna och njut av inblicken i fjärran länder,  eller anblicken av dina medmänniskor, som vandrar på jorden tillsammans med dig. Många av dem lever under svåra betingelser på grund av politiska beslut, förtryckande regimer, brist på rent vatten eller begränsad tillgång på mat. Denna inblick i våra olika förutsättningar har berört mig mycket och jag känner ett starkt medlidande med många av dem. Mötena med några av mina medmänniskor har påverkat min livssyn och gjort mig mera tacksam och ödmjuk över min egen privilegierade situation och tillvaro.

a2_rainer-01

Carpe Diem – Fånga dagen!

För mer information besök även   www.stalvik.com

Det finns många spännande och intressanta länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer Stalvik

Print Friendly, PDF & Email