Resa till Indien Rajasthan

Läs om min resa till Rajasthan Indien. Se bilder från några platser jag besökte, som New Delhi, Agra, Fatehpur Sikri, Jaisalmer, Jodphur, Jaiphur, Ranakpur, Udaipur, Deshnok, Bikaner och Tharöknen mfl, Rainer Stalvik

Några bilder från min resa till Indien Rajasthan (Bilderna är scannade från diabilder)
Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv

Här kan du läsa om min resa till Indien Rajasthan och se bilder från några platser jag besökte, som New Delhi, Agra, Fatehpur Sikri, Jaisalmer, Jodphur, Jaiphur, Ranakpur, Udaipur, Deshnok, Bikaner och Tharöknen mfl, Rainer Stalvik

Rajasthan är en av Indiens mest intressanta och färgfulla delstater. Här finns många vackra gamla fort och palats från maharadjornas tidsepok. Att besöka dem är som att förflyttas tillbaka till en värld fylld av rikedomar och tappra krigare. Prathab Sing är kanske den mest legendariske maharadjan av dem alla. Hans krigarinsats vid Halkidiki stoppade stormoghulernas expansion västerut och räddade därmed många små riken från en anslutning till deras väldiga rike. Rajasthans städer har alla sina vackra byggnader med deras intressanta och fascinerande historia. I Rajasthan lever rajputerna, en gång ärofulla krigare, olika stamfolk, öknens folk och djur under hårda livsvillkor.

Resa till Indien

New Delhi  (Uttar Pradesh)

New Delhi är Indiens huvudstad och har minst 8 miljoner invånare. När man väl vant sig vid det kaotiska livet, är det dags att upptäcka stadens intressanta historia och gamla byggnader. Dagens New Delhi är den åttonde staden som legat här. Den första grundades redan för mer än 3 000 år sedan och kallades för Indraprashta. På 1600-talet grundade stormoghulen Sha Jahan en ny huvudstad istället för Agra. Då kallades den för Shajahanabad. Idag heter den Old Delhi. Engelsmännen grundade New Delhi 1911 och flyttade hit administrationen från Calcutta. År 1947 utsågs New Delhi till huvudstad i det fria, men delade Indien.

Några av de vanligast besökta platserna i New Delhi eller Old Delhi är byggnader uppförda under stormoghul perioden, som är både imponerande och mycket vackra. De mest berömda är Humayuns gravkammare uppförd i mitten av 1500-talet, som delvis var förebild till Taj Mahal i Agra. Safdarjangs gravkammare är den sista som byggdes för en stormoghul. Byggnaden är vacker och omges av en vacker park. Red Fort uppfördes åren 1638 – 1648 och representerar perioden när stormoghul riket var som starkast. Vid en av de stora portarna utropades Indiens självständighet och än idag kungörs viktiga händelser från denna. Jama Masjid är Indiens största moske, även den uppförd av Sha Jahan. Hit kommer tusentals troende muslimer tre gånger varje dag för att bedja. I moskén finns tre reliker tillhörande profeten Mohammed. (Ett av de tre existerande skäggstråna, en sandal och ett fotavtryck). Vid besök i Old Delhi får man inte missa att besöka huvudgatan Chandni Chowk, som kantas av bazarer, hantverkare, tiggare, köpare och säljare. Den köpsugne får inte heller missa ett besök vid Connaugh Place, hjärtat i New Delhi. Den historiskt intresserade skall inte missa att besöka Purana Qila eller Qutab Minar som har lämningar efter de första städerna. Den moderna indiska arkitekturen kan med fördel studeras öster om Siri där det vackra ”Lotustemplet” ligger. Det byggdes år 1968 och tillhör utövare av bahaireligionen.

Vid Raj Ghat finns flera minnesstenar eller -platser efter Indiens stora ledare, till exempel Mahatma Ghandi, Indira Ghandi, Rajiv Ghandi och Nehru. Platser som besöks av många sörjande.

Old Delhi och New Delhi har betydligt mycket mer intressant att erbjuda än detta jag räknat upp. Under ett par dagars besök är ovanstående tillräckligt att besöka. Enklast att ta sig till de olika byggnaderna är med hjälp av taxi eller de små trehjuliga fordonen som finns överallt. De är fullständigt livsfarliga, men roliga, att åka i eftersom de inte erbjuder något som helst skydd vid en kollision.

Agra – Taj Mahals hemstad

Under 15- och 1600-talet var Agra huvudstad i stormoghulriket. Från denna period stammar några av staden finaste sevärdheter. Idag är Agra en stor och brusande stad med 1,2 miljoner invånare. Den ligger vid floden Yamuna, drygt 200 kilometer söder om New Delhi. Vid en resa i Indiens norra del är ett besök i Agra ett måste för sina imponerande byggnader från stormoghulperioden.

Red Fort (Agra Fort) är en massiv byggnad uppförd i röd sandsten. Det började uppföras år 1565 av stormoghulen Akbar och färdigställdes av Shah Jahan. Under Akbars tid var byggnaden huvudsakligen avsedd för militära ändamål. Under Shan Jahans regeringstid blev en del av det ett palats med överdådig rikedom. Här fanns den en gång så berömda ”Påfågelstronen”. Senare flyttades den till Delhi av stormoghulen Auragnzeb. Resterna av den återfinns nu i Teheran. Vissa av byggnaderna är stängda för allmänheten, men det finns trots allt mycket annat intressant att titta på.

Fortets väggar är mer än 20 meter höga och omkretsen är 2.5 kilometer. Den stora fortanläggningen omges av en vallgrav.

En av världens mest berömda kärleksmonument och vackraste byggnader finns i Agra och är stadens, med all sannolikhet Indiens främsta sevärdhet – Taj Mahal. När Sha Jahan förlorade sin älskade hustru Mumtaz i barnsäng, hon skulle då föda deras 14:e barn, beordrade han byggnationen av gravmonumentet. Ingen möda eller kostnad var för stor för Sha Jahan att visa sin avlidna hustru sin stora kärlek och förtvivlan. För arbetet behövdes mer än 10 000 personer och det tog dem 22 år att färdigställa byggnaden, men så blev det också en av världens vackraste och mest kända byggnader. Inne i byggnaden skulle hans älskade Mumtaz för alltid ligga i sin kista.

Sha Jahan ansåg sin inte vara värdig nog att ligga vid sin hustrus sida varför han planerade att bygga ett svart Taj Mahal på andra sidan Yamuna floden, mitt emot det vita Taj Mahal. Sha Jahans planer stoppades av att hans son satte honom i husarrest för att hans inte skulle spendera mera pengar på kostsamma byggnader och för att han själv ville bli stormoghul.

Taj Mahal är idag en av världens mest legendomspunna byggnader och besöks av många turister.

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri, cirka 40 kilometer väster om Agra, var stormoghulernas huvudstad under åren 1571 – 1585 under Akbar den Stores regeringstid. Akbar var den störste av alla stormoghuler och försökte skapa en ny världsreligion baserad på hinduism, islam, kristendom och judendom. En av Akbars hustrur var kristen. I Fatehpur Sikri försökte han bygga upp en ny huvudstad för att minska Agras betydelse. Efter Akbars död övergavs staden snabbt, officiellt på grund av brist på vatten, och Agra blev åter den mest betydande staden i riket. Många av de vackra byggnaderna kan än idag beskådas eftersom man använde röd sandsten vid byggnationen, som har klarat väder och vind. Vid resor i Agra-regionen får man absolut inte missa ett besök i Fatehpur Sikri!

Några av de vackraste och intressantaste byggnaderna att besöka är Dargah Mosken med inslag av hinduisk och persisk arkitektur. Den lär vara en kopia av mosken i Mecka. Huvudentren är den 54 meter höga Buland Darwaza, Segerporten. Sheik Salim Chisitis gravkammare, byggd 1570, ligger i norra delen av den stora öppna platsen framför mosken. Hit söker sig ogifta kvinnor för att be att deras förstfödda barn skall bli en son. Salim Chisti sägs ha hjälpt den förtvivlade Akbar och hans hustru att föda en son. Ryktet om hans kraft lever kvar än idag. Panch Mahal, ett fem våningar högt hus, sägs ha varit hem för hovets kvinnor. De stenplattor som tidigare utgjorde väggar är borta varför man får intryck av ett korthus. I bottenvåningen finns 84 pelare, alla olika. Diwan-i-Khas, den privata mottagningshallen, känd som ”Juvelhuset” har en mycket vacker interiör. Hiran Minar , ett 21 meter högt torn med elefantbetar av sten, sägs vara uppfört över graven för Akbars favoritelefant.

Bharatpur (Världsnaturarv)

Bharatpur var under 16- och 1700-talen ett starkt fäste för folkgruppen jat. De stod vid ett flertal tillfällen emot stormoghulernas attacker och räddade staden från deras erövring. Kanske stärktes deras ställning ytterligare när deras ledares giftermål ledde till en allians med rajputernas överklass. Staden har idag mer än 1,7 miljoner invånare och är mest känd för ett av världens finaste fågelreservat, Keoladeo Ghana National Park, som finns upptaget på FN:s Lista över Världsnaturarv. Tidigare vara detta ett jaktområde tillhörande Maharadjan av Bharatpur. Ofta bjöd han hit utländska besökare till jakt. Under en framgångsrik jaktdag sköts här upp till 5 000 änder. Här har 354 olika fågelarter registrerats, varav många flyttfåglar.  Jag besökte reservatet under två dagar och fick tillfälle att se många olika arter, bland annat den utrotningshotade sibiriska tranan. Mina favoritfåglar var bull bull och olika kungsfiskare. Bästa tiden att besöka Keoladeo är under perioden oktober – februari.

Jaipur – ”Den Rosa staden”

Jaipur är Rajasthans huvudstad, med nästan 2 miljoner invånare. Den är även känd som den ”Rosa Staden” eftersom många hus och byggnader har rosa fasader i den Gamla Staden. Jaipur är en livlig stad med mycket trafik. Bilar, bussar, fotgängare, cyklister och kamelkärror möts i en salig blandning på gatorna. Staden har fått sitt namn efter grundaren och planeraren Maharadjan Jai Singh II (1693 – 1743) som flyttade ned från sitt bergsfort för att anlägga Jaipur på slättlandet. Han lät också uppföra observatoriet Jantar Mantar (1728), som är en av staden stora sevärdheter.

Andra sevärdheter är den Gamla Staden vars hus och byggnader målades rosa , en traditionell färg som förknippas med gästfrihet, för att välkomna Prinsen av Wales, senare Kung Edward VII, vid hans besök 1876. Hawa Mahal, bygg år 1799, även kallat ”Vindarnas Palats”  är en av Rajasthans främsta sevärdheter. Den fem våningar höga rosa byggnaden, med den vackra fasaden mot den gamla stadens huvudgata, uppfördes för att hovets kvinnor skulle kunna betrakta det livliga vardagslivet.

Cirka 11 kilometer norr om Jaipur ligger det enorma Amber Fort högt uppe på en kulle. Det började byggas 1592 och är ett vackert exempel på Rajputernas arkitektur. Inne i fortet finns några praktfulla salar att besöka. En av dem är Jai Mandir, Segerhallen, med sitt spegeltäckta tak. Den som vill kan rida på en elefant upp till fortet, som ”kostar skjortan”.

En otäck händelse under mitt besök i Jaipur var de stora upploppen i den Gamla Staden, som kostade flera människor livet. Jag åkte bil på mörka bakgator till järnvägsstationen för att slippa dessa.

Udaipur – ”Österns Venedig”

Ingen stad i Rajasthan har lika stor romantisk utstrålning som Udaipur. Staden, med cirka 400 000 invånare, grundades 1568 av Maharadja Udai Singh II. I Udaipur finns flera palats, tempel och havelis, vackra köpmanshus. Det imponerande City Palatset är Rajasthans största palatsbyggnad. Numera fungerar anläggningen som museum och lyxhotell. Museets samlingar med många saker som tillhört de omåttligt rika maharadjorna är intressanta att besöka. Vid Tripola-porten vägdes maharadjorna när de besökte ägaren av fortet. Deras vikt i guld delades därefter ut till folket. Vyn över Pichola sjön från palatset är vidunderlig. Mitt i sjön ligger Jagniwas ön med Sjöpalatset, byggt 1754. Idag fungerar även det som ett lyxhotell. Här spelades en del av James Bond filmen ”Octopussy” in.

Ranakpur

I en vacker dalgång cirka 60 kilometer norr om Udaipur ligger Ranakpur med ett av de största och mest imponerande jaintemplen, Chaumukha templet, ”Det fyrsidiga templet”. Det byggdes 1439 och är tillägnat gudomligheten Adinath. Templet är uppfört i marmor och innehåller 29 salar. I dessa finns 1 444 pelare, alla olika. Inom tempelområdet finns ytterligare två andra jaintempel. Jainisterna, en religiös grupp, som ofta bär munskydd eller sopar vägen där de går för att inte skada smådjur, har ett starkt fäste i Rajasthan.

Jodhpur – ”Den Blå Staden”

Jodhpur ligger i utkanten av den stora Thar-öknen och är delstatens näst största stad med cirka 800 000 invånare. Staden grundades 1459 av Rao Jodha, en rajputisk ledare. Den gamla staden omges av en 10 kilometer lång mur med åtta portar.

På höjden ovanför staden ligger det imponerande Meherangarh fortet, som än idag drivs av maharadjan av Jodhpur. Den andra porten till fortet är skadad av kanonkulor som skjutits mot fortet under strid. Vid Järnporten, Lohapol, finns femton handavtryck som sattes dit av maharadja Man Singh´s hustrur innan de följde honom in i döden genom att kasta sig på hans kremeringsbål. Änkebränningen, satin, är numera förbjuden. Från fortet, med sitt speciella läge på ett berg ovanför staden, har man en vacker utsikt över den blå staden. Husen är vackert målade i blått. Förr var det endast de högsta prästerna som hade tillåtelse att måla husen på detta sätt. Numera är det populärt att bo i ett blått hus för många.

Min vistelse i Jodhpur var alldeles för kort för att hinna att uppleva den puls som finns i den gamla staden med sin marknadsplats, trånga gränder och intressanta folkliv.

Jaisalmer – ”Den Gyllene Staden”

”Det finns ingen stad liknande Jaisalmer i hela Indien” säger ett talesätt och jag kan inte annat än hålla med. Staden med sitt gamla fort verkar vara klippt ur ”Tusen och en Natt”. Den är byggd i gul sandsten som får ett guldliknande skimmer i solnedgången. Ett besök i den gamla staden finns för alltid kvar som en mäktig upplevelse. Jaisalmer grundades på 1100-talet och var länge en strategisk knutpunkt för kamelkaravanerna mellan Indien och Central Asien, vilket gjorde stadens köpmän rika. Detta visade de gärna genom att bygga stora och vackra havelis, hus i gul sandsten. Flera av dem finns kvar och imponerar med sin skönhet. Idag är Jaisalmer en liten stad nära gränsen till Pakistan med cirka 50 000 invånare, gärna besökt av turister.

Jaisalmers stora fort med 99 bastioner kröner den 80 meter höga Trikuta kullen. Fortet är ett av de få bebodda i Rajasthan. Det byggdes år 1156 av Rajputledaren Jaisala. En rundvandring i de trånga gränderna bland hus, vackra jaintempel och alla människor ger en upplevelse av en annan tidsålder. Delar av det gamla palatset får besökas av allmänheten.

Några av de största och vackraste havelis, som är ett måste att besöka, är Patwon ki Haveli, Salim Sing ki Haveli och Nathmal ki Haveli.

Från Jaisalmer kan man göra flera intressanta utflykter. Cirka 7 kilometer norr om staden ligger Bada Bagh med en vacker trädgård och stora kungagravar. 15 kilometer nord-väst om Jaisalmer ligger Lodhurva, tidigare huvudstad i området. Här finns ett vackert jaintempel.  I Akal Wood Fossil Park, 16 kilometer utanför staden, kan man beskåda fossila träd som tillhört en 180 miljoner år gammal skog.

Bikaner – ”Kamelstaden efter Pushkar”

Djupt inne i Thar öknen ligger staden Bikaner som grundades år 1488 av Rao Bika. Här finns ett gammalt fort, Junagarh,  med vacker interiör, byggt 1588 – 1593. Fortet är välbehållet och ger en bra bild av dåtidens arkitektur. De två jaintemplen, Bandasar och Sandesshwar, från 1400-talet med sina vackra interiörer får man absolut inte missa under vistelsen i Bikaner. Här finns även vackra havelis att besöka. Bikaner har cirka 500 000 invånare.

Bikaner var startplatsen för min fyra dagar långa kamelritt i Thar-öknen som är en semiöken med en del vegetation. Ritten gav mig fina tillfällen att uppleva öknen och möta en del av dess befolkning. Jag ingick i en liten grupp som under fyra dagar red i öken miljö. Hett på dagarna och mycket kallt på nätterna. En del av befolkningen är bofast men det finns också nomader som drar från by till by för att underhålla byborna eller för att tigga för sitt uppehälle. Vid sin förflyttning har de alla sina ägodelar med sig. På åsnorna ligger sängar, på dem sitter hönsen. Kvinnorna bär de minsta barnen på sina armar. Vid ett tillfälle dansade de kobradansen för oss. Till uppvisningen hörde tre levande kobror. Vid ett tillfälle blev jag erbjuden sängplats i ett hus av en man. Jag tackade ja till denna för att få ligga inomhus i den kalla natten, men hamnade i ett hus utan fönster och dörr. Där det var lika kallt som att ligga i tält! Människorna bodde i enkla lerhus, ibland omgivna av ett staket av taggiga buskar. Det gavs flera tillfällen att besöka dem.

Deshnok – Staden med ”Råttemplet”

Det är lätt att ta sig till staden Deshnok, som ligger cirka 30 kilometer söder om Bikaner. Det går bussar varje timme hit från Bikaner som tar cirka 40 minuter att åka. Turister söker sig till Deshnok för att besöka Karni Mata Templet.

Karni Mata var en kvinna som levde i Deshnok på 1400-talet. Hon inkarnerades som en råtta och har sedan dess blivit tillbed av många. Kvinnan som levde här anses vara en reinkarnation av gudinnan Durga.

För den lättskrämde är ett besök i Karni Mata Templet inget att rekommendera. Inne på det vackra tempelområdet springer tusentals råttor omkring överallt. Eftersom man befinner sig i ett tempel måste man ta av sig skorna och gå omkring barfota. Sätter man sig ned kryper råttorna upp på besökaren. Då gäller det att ha nerver av stål! Råttorna inne i templet lever i fred med varandra medan inkräktare utifrån dödas. Speciellt lyckliga blir besökare som ser en vit råtta. Den ger extra tur och tros vara den reinkarnerade kvinnan från 1400-talet.

Hadyal – en by i Tharöknen

Sista anhalten innan hemresan var i den lilla byn Hadyal, som ligger i Tharöknen. Här fick jag under fyra dagar bo hos byns innevånare och dela deras vardagsliv. De lever ett enkelt och mödosamt liv med att, i första hand, odla grönsaker. Byn har bara några hundra invånare. Medan männen arbetar med jordbruket sköter kvinnorna hushållsarbetet. De har dock även andra sysslor som att hamla träd och ta med sig kvistarna hem till boskapen. I byn finns en skola där det ges undervisning till dem vars föräldrar har råd att betala skolavgiften. Ofta undervisar lärarna utomhus sittande i sanden. Läskunnigheten bland de vuxna är låg. Vistelsen i Hadyal var en fin och nyttig upplevelse. Ofta reflekterar man över sitt eget privilegierade liv jämfört med de svåra levnadsvillkor många medmänniskor måste leva under.

Resa till Indien, Rajasthan

En resa till Rajasthan är en resa bakåt i tiden, som bjuder på unika miljöer i en avlägsen del av vår spännande värld och på starka möten med människor.

Resan gjord 1997

För mer information   Grundfakta Indien Rajasthan     Landsfakta Indien

Andra resor jag gjort i Indien:

Uttar Pradesh / Himachal Pradesh     Ladakh mm     Södra Indien     Sikkim mm
Ind/Ban/Nep-natur   Västra Indien

Turism i Indien    India Tourism

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik