spanien-avila, salamanca, cuenca och madrid

Resa till Spanien,
Avila, Salamanca, Cuenca och Madrid

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Spanien, Avila, Salamanca, Cuenca och Madrid

salamanca, avila, cuenca och madrid var platser jag besökte på denna resa till spanien, rainer stalvik

Spanien har blivit ett land som jag gärna återkommer till. Dock inte för att sola och bada utan för att besöka de fantastiska kulturmiljöer som landet har att erbjuda en besökare. Här finns många städer med gamla stadskärnor som tagits upp på UNESCO:s världslista som absolut är värda att besöka.

Huvuddestinationerna på denna resa var städerna Salamanca, Avila och Cuenca. Dessutom gjorde jag ett kort ”stop-over” i Madrid, som jag gick på djupet i under min förra resa till Spanien då huvuddestinationerna var Toledo, Segovia, El Escorial och Madrid.

Klicka på denna länk för information om den resan Spanien –
Toledo, Segovia, El Escorial och Madrid

Bra månader att besöka Spanien är mars och april enligt min uppfattning. Dessa månader bjuder på ett behagligt klimat med mycket sol och blommande träd. I mars är morgnarna ganska kyliga men dagstemperaturerna når runt +20 grader. Detta är en bra period att möta våren på och sedan återupplever man den hemma i Sverige.

Madrid – Spaniens huvudstad

Madrid, cirka 6 200 000 invånare, utforskade jag ordentligt under mitt förra besök och valde därför bara enstaka sevärdheter denna gång.

Mitt hotell låg bara fem minuters promenad från Plaza Mayor, stadens stora och vackra torg, varför jag hade gångavstånd till de sevärdheter jag valt att besöka.

Dock började jag första dagen i Madrid med att ta metron till stationen Atocha Renfe för att kolla upp mina tågbiljetter som jag köpt på nätet. Helt korrekta visade det sig. Jag behövde bara köpa till en biljett för sträckan Salamanca – Avila, som inte hade gått att köpa på nätet.

Första sevärdheten jag tittade på var minnesmonumentet Victimas 11 M som ligger vid Atocha Renfe stationen. Det uppfördes för att hedra minnet av de mer än 190 dödade och omkring 1 200 skadade människor vid terrorattentatet den 11 mars, 2004 vid tågstationen.

Härifrån gick jag vidare till den Kungliga Botaniska trädgården där de första mandelträden och några azaleor blommade. Den Botaniska trädgården har sitt ursprung i den trädgård som grundades av kung Ferdinand VI år 1755.

Vandringen gick vidare förbi ett av världens förnämsta museer, Pradomuseet, som jag inte besökte denna gång då jag redan besökt det ett par gånger tidigare utan fortsatte promenaden vidare mot Plaza Mayor, stadens stora torg. Som alltid var torget fullt av folk och olika ”artister” som uppträder för pengar. Plaza Mayor är Madrids mest magnifika torg som byggdes år 1617. År 1790 byggdes det om efter en brand.

Promenaden fortsatte till Plaza de La Villa där det vackra huset Casa de la Villa från 1600-talet ligger. Andra byggnader vid torget är Casa de Cisneros från 1500-talet och Torre de Lujanes  också det från 1500-talet.

Från Plaza de la Villa gick jag till det magnifika kungliga slottet. Den första onsdagen i månaden genomförs ett vaktombyte med soldater i vackra kläder och vackert dekorerade hästar. Jag hade turen att komma hit när vaktombytet precis ägde rum .

Från slottet gick jag till Plaza Espana där den berömda statyn av Don Quichote och Pancho Villa finns. Området kantas av stora byggnader som en gång var världens högsta.

Från Plaza Espana promenerade jag till Gran Via, Madrids paradgata, med sina mäktiga hus och många affärer. De höga och magnifika byggnaderna upplevde jag vara lika imponerande som vid mitt förra besök.

Från Madrids ”hjärtpunkt”, Plaza del Sol, gick jag tillbaka till Plaza Mayor, där dagen börjat, och in på Calle Atocha där mitt hotell låg. Nästa dag började min rundresa i Spanien. Nu väntade besök i de gamla städerna Salamanca, Avila och Cuenca!

Salamanca – Den gamla staden

Tidig uppstigning för att ta mig med metron från station Anton Martin till Chamartin, en av Madrids stora tågstationer, varifrån tåget till Salamanca avgick. Helt enligt tidtabellen lämnade tåget till Salamanca stationen Chamartin och tog cirka 3 timmar och 15 minuter att åka.

Salamanca, som ligger i provinsen Kastillien och Leon, har omkring 156 000 invånare. Staden grundades för ungefär 2 400 år sedan av kelter. De besegrades av karthagerna under ledning av den legendariske härföraren Hannibal. Senare kom de romerska erövrarna och därefter muslimerna. År 1085 intogs Salamanca av spanska trupper under ledning av kung Alfonso VI och därmed avslutades den muslimska perioden. Salamanca drabbades hårt under det spanska inbördeskriget, då Franco placerade sin regering i staden.

Kanske är den mest betydelsefulla händelsen i Salamancas historia grundandet av universitetet på 1200-talet, som sedan dess har varit av stor betydelse för utbildningen i landet. Från stadens storhetstid finns många välbevarade byggnader i den ”Gamla staden” vars hjärta utgörs av det stora torget, Plaza Mayor. Miljön i den gamla staden har så stort värde att den togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1988. Årligen besöks Salamanca av mer än en miljon turister, en av dessa var jag.

Direkt efter att jag bokat in mig på det fräscha och trevliga pensionatet i den ”Gamla staden” gick jag ut för att upptäcka några av de många UNESCO-listade sevärdheterna, huvudskälet till mitt besök i Salamanca.

Jag tyckte omedelbart om den trivsamma innerstaden med sina trånga och vindlande gator. Det fanns många små trevliga restauranger på gatorna runt mitt hotell och fram till Plaza Mayor. Här skulle det inte bli några som helst problem att hitta någonting gott att äta eller dricka. På kvällarna var det ett intensivt folkliv på Plaza Mayor trots att sommarvärmen ännu inte kommit. Den medeltida stadsbilden förstärktes ytterligare på kvällarna när vissa byggnader belystes. Jag återkommer gärna till Salamanca! Men jag var inte här för att äta och dricka utan för att titta på världsarv!

Här är några av de sevärdheter jag tittade på.

Plaza Mayor , det stora torget, är ett av landets största och vackraste. Torget byggdes under åren 1729 och 1755 i barockarkitektur. Arkitekt var Alberto Churriguera. Vid torget ligger stadshuset med sin mäktiga fasad.

Iglesia de San Martin, är en kyrka som uppfördes i slutet av 1 000-talet av de första kristna som erövrade staden från araberna.

Casa de la Conchas, Snäckornas hus, är en av Salamancas största sevärdheter. Det byggdes på 1400-talet i gotisk arkitektur. Husets fasad är vackert dekorerad med mer än 300 pilgrimsmusslor. Anledning till att huset dekorerats med pilgrimsmusslor är att den förste ägaren var medlem av Santiagoorden, som symboliseras av musslan.

Iglesia Clerecia, kyrkan Clerecia, är en stor kyrka i barockarkitektur som började byggas år 1617. Idag är kyrkan en del av universitetet.

Universitetet med sin vackra fasad är Salamancas ”flaggskepp”  när det gäller sevärdheter. Det byggdes mellan åren 1415 och 1433 på uppdrag av den dåvarande  påven.  Den pampiga fasaden uppfördes år 1529. På den kan, bland annat de spanska regenterna Ferdinand och Isabella ses såväl som statsvapnet.

Salamancas båda katedraler Catedral Vieja och Catedral Nueva, den gamla och den nya katedralen, hör till stadens främsta sevärdheter. Den gamla katedralen började byggas år 1150 i romansk arkitektur. Den pampiga altartavlan i Catedral Vieja består av 53 olika paneler med bilder ur Jesus liv. Katedralen skadades svårt av jordbävningen i Lissabon år 1755.

Catedral Nueva, den nya katedralen, började byggas år 1513 på uppdrag av kung Ferdinand då han ansåg att den gamla katedralen var för liten. Efter jordbävningen i Lissabon år 1755 fick katedralens stora torn förstärkas. Kyrkans ingångar är vackert dekorerade och interiört hittar man vackra kapell och korstolar. Katedralen är byggd i sengotisk arkitektur.

Punte Romano, den romerska bron, uppfördes under kejsare Trajanus regeringsperiod 100-talet e Kr. Bron sträcker sig över floden Tormes. Endast de 15 första bågarna återstår. De andra spolades bort vid en översvämning år 1626. På brons östra sida finns en staty, ibland kallad för ”Tjuren”, som symboliserar den keltiska ursprungsbefolkningen.

Iglesia de San Sebastian, kyrkan som är tillägnad helgonet Den helige San Sebastian invigdes år 1731. Den ligger i anslutning till det vackra Palacio  Anaya, Anayapalatset, som grundades år 1401 av Diego de Anaya y Maldonado. Palatset var stadens äldsta studentboende. Den nuvarande fasaden i nyklassisistisk arkitektur uppfördes år 1760.

Palacio Salina, Salinapalatset, från 1500-talet är en av Salamancas vackraste byggnader i renässansarkitektur. Palatset är nu säte för provinsregeringen.

Torre Clavero, Claverotornet, från 1400-talet är en del av en borg som ingick i stadens försvarssystem.

Palacio Orellana och Palacio Abrantes, de båda palatsen ligger alldeles intill varandra. Palacio Orellana uppfördes under 1500-talet och Palacio Abrantes på 1400-talet.

Convento Las Duenas, klostret Las Duenas, grundades år 1419 och har en anspråkslös exteriör men en mycket vacker innergård med vackert skulpturerade kolonner. Från andra våningen har man en fin vy över katedralerna.

Convento de San Esteban, klostret Sant Esteban, är ett av de mäktigaste i Salamanca med sin vackert dekorerade kyrkofasad. Kyrkan tillhörande klostret började byggas år 1524. Klostergården är med sitt lugn en oas i nutiden! Convento de San San Esteban besöktes av Christoffer Columbus inför sin resa till Amerika.

En liten bit från San Esteban ligger Collegio Calatrava och Iglesia de Santo Tomas. Collegio Calatrava byggdes av riddare på 1700-talet i vacker barockarkitektur. Kyrkan Santo Tomas är stadens första kyrka byggd i romansk arkitektur.

Casa de Corregidor Ovalle och Casa de la Muerte, är två gamla hus som ligger bredvid varandra. När man grävde upp grunden i Casa de la Muerte, Dödens hus, fann man två huvudlösa skelett i detta. Skeletten antas ha tillhört bröderna Manzano som lär ha likviderats på order av en adelskvinna. Casa de la Muerte byggdes på 1500-talet. Två döskallar kan ses under ett av fönstren.

Strax intill Casa de la Muertes ligger Convento de las Ursulas , Ursulinernas kloster, som grundades år 1512. Kyrkan är uppförd i sengotisk arkitektur och har ett torn med en balustrad i vilket grundarens vackert dekorerade kista förvaras.

Palacio de Monterrey, Monterrey-palatset, började byggas år 1539 och är en vacker byggnad i spansk renässansarkitektur. Det var under renovering vid mitt besök.

Capilla de Vera Cruz, Det Sanna korsets kapell, passade jag på att besöka på min väg till Colegio Fonseca. Kapellet byggdes på 1700-talet och har en överväldigande guldklädd interiör i barockarkitektur.

Strax intill Palacio de Monterrey ligger den stora kyrkan Iglesia La Purisima, som grundades på 1500-talet. Kyrkans stora kupol föll samman år 1657 och återuppbyggdes under de påföljande åren.

Collegio Fonseca, Fonseca-högskolan, grundades år 1525 på uppdrag av ärkebiskopen Fonseca och var en av fyra universitetshallar för studenter. Idag är det den enda återstående.

Runt Plaza de los Bandes ligger flera världsarvsklassade byggnader. En av dem är Casa de la Maria Brava, Maria Bravas hus, byggt på 1400-talet. Andra är Palacio Garci Grande, ett palats byggt på 1500-talet och Palacio de Solis, Solispalatset, som är en vacker palatsbyggnad från 1600-talet.

En bit bortom Plaza de los Bandes ligger Iglesia de San Marco, en kyrka i romansk arkitektur uppförd på 1100-talet. På 1300-talet blev kyrkan ett kungligt kapell. Inne i kyrkan finns vackra fresker från 1300-talet. Med tanke på kyrkans konstruktion har den antagligen varit avsedd att skydda stadens befolkning.

Convento Corpus Christi, det gamla klostret från 1600-talet med sitt vackra altare besökte jag på vägen till Casa de la Santa Teresea, den heliga Teresas hus, byggt på 1500-talet. Jag fick en fin och intressant guidning av kvinnan som arbetade här som berättade initierat om den heliga Teresa och hennes liv.

Torre del Aire, Aire-tornet, var den sista sevärdheten jag tittade på under dagens rundvandring i Salamanca. Det byggdes på 1400-talet i gotisk arkitektur och ingick på sin tid i stadens försvarssystem.

Även om jag haft två dagar på mig att utforska Salamancas gamla stad och alla världsarvsklassade byggnader hade jag gärna haft ytterligare någon/några dagar på mig att utforska mera i denna intressanta och vackra stad. Tyvärr är det ofta så man känner när man är på en intressant plats. Men resan måste gå vidare och påföljande dag skulle jag åka tåg till Avila. 

Avila – Den religiösa staden

Avila, cirka 53 000 invånare, ligger på 1 130 meters höjd och omges av en imponerande och välbevarad stadsmur, nästan tre kilometer lång, vars äldsta delar byggdes på 1100-talet. Avilas stadsmur är en av de bäst bevarade i Europa och har starkt bidragit till att den gamla staden togs på UNESCO:s lista över världsarv år 1985.

Avila grundades med all sannolikhet av kelter som senare besegrades av romarna. Under en lång period stod kampen om herraväldet över Avila mellan kristna och muslimer. Efter att kung Alfonso VI besegrade muslimerna år 1085 i Toledo kristnades staden. Sedan dess har staden haft en stark religiös prägel. År 1492 fördrevs alla judar, precis som i andra spanska städer, från Avila.

Stadens största religiösa arv kan i första hand härledas till helgonet Teresa av Avila som föddes här den 15 mars, 1515. Under många århundraden har pilgrimer sökt sig till Avila för att hedra Santa Teresas insatser och minne.

Jag kom till Avila med tåg från Salamanca, en tågresa på knappa 90 minuter. Här skulle jag nu stanna i två dagar för att besöka olika sevärdheter på UNESCO:s världsarvslista.

Mitt hotell låg nästan mitt emot Puerta Carnacerias, en av de största stadsportarna, och därmed hade jag nära in i den gamla staden och många sevärdheter. Buss nummer 1 går från järnvägsstationen till stadsporten Puerta de Alcazar, som ligger bara ett par hundra meter från hotellet jag bodde på.

Det var varmt och skönt i Avila när jag kom till staden och direkt efter incheckningen på hotellet började jag gå runt i den gamla staden för att titta på några av de UNESCO-listade världsarven.

Jag började med att gå till Plaza de Santa Teresa som ligger mitt emot en av de största stadsportarna, Puerta de Alcazar. Det var en hel del folk på Plaza de Santa Teresa då det var varmt och solen sken. Dock hade turistsäsongen inte kommit igång ännu varför det gick att promenera runt på torget under behagliga omständigheter.

I östra änden av torget ligger kyrkan Iglesia de San Pedro byggd på 1100-talet i romansk arkitektur med en vacker interiör. Iglesia de San Pedro var stadens första församlingskyrka.

Från Plaza de Santa Teresa gick jag in i den gamla staden genom den mäktiga stadsporten Puerta de Alcazar och därmed låg alla de världsarvsklassade sevärdheterna ”på rad”!

La Muralla, Stadsmuren, började byggas på 1090-talet efter Kristus på rester efter romarnas och arabernas fästningsvallar. Den är omkring 2 500 meter lång. Muren har sex stora stadsportar och tre mindre, 88 försvarstorn och 2 500 bröstvärn. Muren är på sina ställen upp till 12 meter hög. Ett av tornen i stadsmuren, kallat för Cimorro, är sammanbyggt med katedralen och var en del av det starka försvaret.

De största stadsportarna är Puerta de Alcazar, Puerta de Carnacerias, Puerta de San Vicente, Puerta del Carmen och Puerta del Rastro.

På tre olika platser kan man gå upp på muren för fina vyer över den gamla staden och den vackra landsbygden, Puerta de Alcazar, Puerta los Leales (Carnacerias) och Puerta del Carmen. Jag passade naturligtvis på att promenera på den gamla muren och tycker att vyn från Puerta del Alcazar över katedralen kanske var den mäktigaste, men den cirka en kilometer långa murvandringen mellan Puerta los Leales och Puerta del Carmen var också mycket fin.

En fin vy över Avilas gamla stad och stadsmuren har man från Los Cuatro Postes, som är knuten till Santa Teresa.

Catedral, Katedralen, är kanske Avilas största sevärdhet, näst efter stadsmuren. Den byggdes på 1100-talet som en helgedom tillägnad den helige Salvador, men även som en del av stadens försvarssystem. Den började byggas i romansk arkitektur och avslutades efter 400 år i gotisk arkitektur vilket gjorde den till Spaniens första kyrka i gotisk arkitektur. Katedralens interiör är imponerande med vackra korstolar och en stor altartavla bestående av 24 scener ur Jesus liv. Katedralens torn är 43 meter högt.

Palacio Episcopal, Biskopens palats, är antagligen Avilas äldsta byggnad i romansk arkitektur. I början av 1600-talet köptes huset av Jesuiterna och övergavs av dem år 1767 när de fördrevs från staden.

Palacio de los Davila, byggdes på 1200-talet som säte för adelsfamiljen Davila. Byggnaden är ett fint exempel på övergång från romansk arkitektur till renässansarkitektur och på hur ett palats byggdes ur ett försvarsperspektiv då adelsfamiljerna ofta var osams med varandra.

Ayuntamiento, Stadshuset, och Iglesia de San Juan. Båda byggnaderna ligger vid torget Plaza del Mercade Chico (den lilla marknaden). Iglesia de San Juan är byggd i både gotisk och renässansarkitektur och började byggas på 1500-talet. Santa Teresa döptes i kyrkan.

Capilla de Mosén Rubi, Mosén Rubis kapell, tillhör ett dominikanskt kloster och är byggd i romansk arkitektur.

Ermita de San Esteban, kyrkan tillägnad den helige San Esteban, byggdes på 1500-talet i romansk arkitektur.

Mansion de los Polentinos, den vackra byggnaden i renässansarkitektur uppfördes på 1500-talet och tillhörde ursprungligen en adelsfamilj. Idag är ett militärmuseum inhyst i byggnaden.

Torreon de los Guzmanes, en av Avilas vackraste fristående tornbyggnader. Byggt på 1500-talet. Idag används tornet som museum. År 1878 övernattade den spanske kungen Alfonso XII i tornet under sitt besök i Avila.

Palacio de los Almarza, palatset byggdes av en adelsfamilj på 1500-tal i renässansarkitektur.

Convento de Santa Teresa, Santa Teresas kloster, började byggas år 1636 på den plats där hon föddes. Rummet i vilket hon föddes i är nu ett kapell och integrerad i kyrkan. Klostret är byggt i barockarkitektur.

Detta var några av de många sevärdheterna innanför stadsmuren som jag tittade på. Är man inte trött på sevärdheter går man ut genom någon av stadsportarna och fortsätter. Här är några av de sevärdheter jag tittade på utanför muren.

Monasterio de San José, klostret tillägnat den helige José grundades av Santa Teresa år 1562.

Iglesia de Santo Tomé el Viejo, kyrkan tillägnad den helige Tomé el Viejo, byggdes på 1100-talet i romansk arkitektur. I den här kyrkan kritiserades Santa Teresa hårt för sina reformer.

Basilica de San Vicente, basilika San Vicente, är en imponerande byggnad som tog nästan 300 år att bygga. Den påbörjades på 1130-talet och stod klar på 1400-talet. Basilikan är uppförd i romansk arkitektur på platsen där man tror att Vicente och hans två systrar Sabina och Christeta dödades av romarna på 300-talet e Kr. Basilikan är speciellt vacker på kvällarna när den är belyst.

För att komma till utsiktsplatsen Los  Cuatro Postes gick jag över den gamla romerska bron.
Los Cuatro Postes ligger på en höjd cirka 2 kilometer nordväst om den gamla staden. Los Cuatro Postes är uppförd på en plats där det tidigare låg en gammal romersk helgedom. Namnet syftar på de fyra doriska kolonnerna som markerar platsen. Vyerna över den gamla staden och stadsmuren är superba härifrån!

Enligt legenden var det här som Santa Teresa och hennes bror togs tillfånga av sin farbror när de försökte fly hemifrån med mål att bli dödade av muslimer för att bli martyrer.

Ermita de San Segundo, kyrkan tillägnad den helige Segundo, har ett vackert läge nära floden Adaja. Kyrkan är byggd på 1100-talet i romansk arkitektur. När kyrkan byggdes blev den tillägnad den helige Sebastian och den heliga Lucia. På 1600-talet tillägnades kyrkan istället den helige Segundo som är Avilas skyddshelgon.

Iglesia de Santa Maria de la Cabeza, Kyrkan är uppförd på 1200-talet i romansk arkitektur med inslag av mudejararkitektur. Fyra häckande storkpar samsades i kyrktornet vid mitt besök.

Iglesia de San Martin, kyrkan tillägnad den helige Martin, byggdes på 1300-talet. Kyrktornet är uppfört i romansk arkitektur med inslag av mudejararkitektur .

Convento de Santa Ana, Santa Anas kloster, byggdes på 1300-talet i gotisk arkitektur. Idag används klostret av myndigheter och är därför stängt för allmänheten.

Iglesia de San Andres, kyrkan tillägnad den helige Andres, byggdes på 1 000-talet i romansk arkitektur och är Avilas äldsta kyrka. Den ligger på en plats där tidigare stenarbetarna som byggde många av stadens kyrkor bodde.

Ermita de las Vacas, en kyrka byggd på 1400-talet med en annorlunda tegelfasad.

Real Monasterio de Santo Tomás, klostret tillägnat den helige Tomás, byggdes på 1400-talet i gotisk arkitektur. Klostret var kungaparet Ferdinand och Isabellas sommarresidens. Här finns kistan i vilken Ferdinand och Isabellas enda son, Don Juan, vilar i.

Det finns oerhört mycket att titta på i Avila för den som är intresserad av arkitektur och UNESCO-listade världsarv! Kanske skall man vara här i mer än två dagar för att ha tid att sprida ut besöken för att inte bli mätt på världsarv?

Jag lämnade hotellet med taxi innan de lokala bussarna hade börjat gå till järnvägsstationen för nu var det dags att åka till Cuenca. Tåget till Madrid Chamartin tog knappt två timmar. Från Chamartin åkte jag med lokaltåg till stationen Renfe Atocha varifrån jag åkte med AVE-tåg, höghastighetståg, till Cuenca. Toppnotering under resan var 301 km/h! Sträckan Renfe Atocha – Cuenca gick på strax under en timme.

Cuenca – Örnnästet

När den Iberiska halvön blev en del av det romerska riket fanns det redan stora bosättningar av olika stammar, bland annat kelter. Dock var platsen där dagens Cuenca ligger inte bebodd under denna tidsperiod.

De första som bosatte sig här år 714 e Kr var de arabiska erövrarna som omgående insåg det strategiska värdet i att bygga en fortanläggning, som de kallade för Kunka, på klippan mellan de två floderna Júcar och Huécar. Fortet ramade de in med en stor försvarsmur.

På 1 000-talet började spanjorerna som bodde i de norra delarna av det land vi idag kallar för Spanien att erövra delar av det muslimska riket Al-Andalus. Cuenca var vid denna tid en del av kalifatet Toledo. I det arabiska Cuenca utvecklades en stark textilindustri.

År 1177 intogs staden av den spanske kungen Alfonso VIII och därmed var den arabiska epoken över. Sedan dess har Cuenca haft perioder av välstånd men även av tillbakagång.

På 1700-talet förbjöd kung Carlos IV nästan all textiltillverkning i Cuenca för att minska konkurrens på andra ställen i landet.

Under ”Frihetskriget” mot Napoleon på 1800-talet skadades den gamla staden svårt och många av stadens invånare lämnade Cuenca. Invånarantalet sjönk till omkring 6 000. Stadens befolkning ökade i samband med att järnvägen började byggas i slutet av 1800-talet och nådde en population på knappt 10 000 invånare.

År 1874 drabbades åter Cuenca av stridigheter på grund av rojalistiska motsättningar och staden skadades än en gång svårt.

År 1938 intogs Cuenca av Francos trupper.

Under 1960-talet började Cuenca långsamt att återhämta sig och är idag en modern stad med cirka 53 000 invånare.

Höghastighetståget från Madrid ankom exakt enligt utsatt tid, klockan 12.05. Stationen där AVE-tågen ankommer ligger några kilometer utanför Cuencas varför jag fick ta bussen in till centrum. Jag fick hjälp av en trevlig dam som talade engelska med att stiga av på rätt hållplats inne i Cuenca. Hon visade mig också gatan där mitt hotell låg varför jag inte behövde leta efter det.

Incheckningen på hotellet gick snabbt och jag gick omgående till den gamla staden när alla formaliteter var avklarade. Nu hade jag lite drygt två dagar på mig att utforska Cuenca!

Först gick jag till turistinformationen för att få kartor och annat material som skulle kunna vara bra att ha till hand. Bara en man talade engelska på turistbyrån. Han hjälpte mig med lite material. Precis som på övriga turistbyråer jag besökt var det begränsat med information på engelska.  Lunch åt jag på en på en uteservering innan jag fortsatte promenaden. Det tog knappt tjugo minuter att gå från hotellet till den gamla staden som togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1996.

Så här motiverar UNESCO sitt beslut:
”The Committee decided to inscribe the nominated property on the basis of cultural criteria (ii) and (v) considering that the site is of outstanding universal value as it is an exceptional example of the medieval fortress town that has preserved its original townscape remarkably intact along with many excellent examples of religious and secular architecture from the 12th to the 18th centuries. It is also exceptional because the walled town blends into and enhances the fine rural and natural landscape within which it is situated.”

Cuencas gamla stad har en hel del sevärdheter i form av byggnader men blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista i första hand för sin karaktär av försvarsstad vilket visade sig i form av smala gator med hus tätt intill varandra och stadens strategiska läge högt uppe på en klippa mellan floderna Jucar och Huecar. Stadens läge gjorden den lätt att försvara.

Under en och en halv dag utforskade jag Cuencas gamla stad och en dag använde jag till att vandra upp till toppen av berget Cerro de Socorro, 1 150 möh.

Tre gånger gick jag in i den gamla staden via bron Puente de San Pablo.  Några av de sevärdheter jag tittade på var nedanstående.

Nära bron Puente de San Pablo ligger Convento de San Pablo, ett kloster som grundades år 1523. År 1993 gjordes klostret om till en Parador, det vill säga ett statligt ägt hotell i lyxklass. Från Convento de San Pablo har man fina vyer över Cuencas gamla stad. I den gamla klosterkyrkan ryms nu ett museum.

Puente de San Pablo, San Pablo-bron, över floden Rio Huecar, som leder in i den gamla staden, byggdes ursprungligen i sten under åren 1533 och 1589 för att förbinda staden med klostret Convento de San Pablo. Den gamla bron kollapsade i början av 1900-talet och år 1902 byggdes en ny bro i järn som är fyrtio meter hög. Vid brobyggnationen användes de ursprungliga gamla brofundamenten.

Från Puente de San Pablo har man fina vyer över Casas Colgadas , de spektakulära hängande husen,  som är Cuencas främsta sevärdhet. Bara några få av de en gång så vanligt förekommande hängande husen i Cuenca återstår. Detta var en hustyp som var vanlig på 1400- och 1500-talen. Husen byggdes delvis hängande ut över klippkanten för att utnyttja den begränsade marktillgången i staden. Tidigare var de bostäder åt några av stadens invånare nu fungerar de som restaurang och museum.

Från Casas Colgadas gick jag på smala gator mot Plaza Mayor, stadens stora torg. På vägen dit hade jag fina vyer över stadsdelen Barrio de San Martin med sina höga hus.

Runt Plaza Mayor finns några av Cuencas stora sevärdheter, till exempel katedralen, stadshuset, klostret Convento de San Pedro de las Justinianas, kyrkan Iglesia de San Pantaleon och många vackra 1700- och 1800-tals hus.

Catedral, Cuencas ståtliga katedral, är en av de största sevärdheterna i den gamla staden. Katedralen byggdes under åren 1082 och 1270. År 1902 rasade fasaden men har återuppbyggts. Katedralen är den första som byggdes i gotisk arkitektur i landet. Under tidens gång har katedralen byggts om, och till, flera gånger. De största ombyggnationerna ägde rum på 1400-talet, 1500-talet och 1700-talet.

Palacio Episcopal, Biskopspalatset, innehåller idag tre olika museer. Byggnaden uppfördes på medeltiden och ligger intill katedralen.

Ayuntamiento, stadshuset, är en vacker byggnad i barockarkitektur som stod klart år 1762. Stadshuset har två våningar och är byggt ovanpå en trippelarkad.

Efter besök i katedralen vandrade jag Calle San Pedro upp till stadens norra del. På vägen dit passade jag på att titta på några andra av stadens sevärdheter. Jag besökte också olika utsiktsplatser som bjöd på vackra vyer över staden och dess omgivningar.

Antiguo Colegio de San José, den gamla högskolan San José, har en vacker fasad. Används idag som hotell.

Iglesia de San Pedro, kyrkan San Pedro, byggdes ursprungligen i romansk arkitektur. Vid ombyggnationen på 1700-talet fick kyrkan sin vackra fasad i barockarkitektur. Utsidan har en oktagonal form men på insidan är kyrkorummet runt. Iglesia de San Pedro ligger vid Plaza del Trabuco.

Convento de las Carmelitas, Karmeliterklostret, byggnaden köptes av Karmeliterorden år 1622 från en adelsman. Klostret har byggts om ett par gånger, år 1624 och 1651, innan det fick sitt nuvarande utseende.

El Castillo, Borgen, är resterna av ett arabiskt fort och representerar de äldsta delarna av Cuenca. Endast en bråkdel finns kvar av det ursprungliga fortet; ett torn, fragment av murarna, en av stadsportarna och några husgrunder.  Stadsporten, Arco de Bezudo, är namngiven efter Gutierre Rodriguez Bezudo från Segovia som stred mot araberna med kung Alfonso VIII under erövringen av Cuenca.

Borgen var huvudkvarter för den grymma spanska Inkvisitionen på 1500-talet. Byggnaden förstördes under det spanska självständighetskriget, 1808 – 1814, av Napoleons trupper. Borgen har byggts upp igen och fungerar idag som arkivbyggnad.

Bosättningen norr om stadsporten, Barrio del Castillo, har en del vackra gamla hus längs vindlande gator.

Från El Castillo vandrade jag ned för gatan Calle San Pedro till stadshuset för att besöka delar av den gamla staden som jag inte varit i tidigare.

Bakom stadshuset, om man kommer från norr, ligger Convento de las Esclavas, ”Slavarnas kloster”. Byggnaden uppfördes på 1600-talet i barockarkitektur. Namnet syftar på en religiöst samfund inom den katolska kyrkan som ”slaviskt” följer en viss trosuppfattning. Klostret är avsett för nunnor. Vid mitt besök pågick en bönestund med kvinnor insvepta i ett vitt tyg.

Via gatan Calle Santa Maria kom jag till ytterligare en av Cuencas stora sevärdheter Torre de Mangana, Manganatornet. Tornets ursprung är inte känt men på platsen där det ligger finns resterna av en gammal arabisk bosättning varför man antar att det var araberna som byggde Torre de Mangana. Tidigaste avbildningen av tornet dateras till 1565.

Från Torre de Mangana gick jag ut på Calle de Alfonso VIII för att vandra till Barrio den San Anton. Längs med Calle de Alfonso VIII finns många vackra gamla hus från 17- och 1800-talen.

I Barrio de San Anton finns också gamma sevärd bebyggelse. Innan jag kom fram till bosättningen tittade jag på den gamla kyrkan Iglesia Virgen de la Luz. Kyrkan började byggas på 1500-talet på den plats där Jungfru Maria enligt legenden skall ha visat sig för Kung Alfonso VIII. Kyrkan stod inte klar förrän på 1700-talet. Iglesia Virgen de la Luz har två fasader. Den ena tillhörde klostret som låg i anslutning till kyrkan. Kyrkan är också känd som Iglesia de San Anton, som är stadens skyddshelgon.

Efter en stunds promenad i Barrio de San Anton gick jag tillbaka till hotellet och kom in i Cuencas modernare delar.

Cuenca är ännu en av de fantastiska städer med gamla medeltida stadskärnor som blivit klassat som världsarv. Den som är intresserad av arkitektur och gamla stadsmiljöer har starka upplevelser att se fram emot under ett besök i Cuenca!

Sista dagen i Cuenca valde jag att vandra i utkanterna av staden och gick därför till Convento de San Pablo varifrån det går en vandringsled upp på det 1 150 meter höga berget Cerro del Socorro.

Leden upp på berget följde först en liten asfalterad väg som ledde till gård. Vid vägens ände gick vandringsleden vidare genom ett skogsparti och fram till ännu en gård med många mandelträd. Under min vandring blommade ett stort antal träd. Detta var bland det vackraste jag sett i naturväg på länge!

När jag gått runt bland de blommande mandelträden en lång stund fortsatte min vandring upp mot bergets topp. Leden var i gott skick och därför lättvandrad, även om den gick uppåt. Fina vyer över bergen och gården med de blommande träden hela tiden!

Uppe på Cerro del Socorros topp står en stor Kristusstaty. Materialet till statyn transporterades upp till toppen på åsnor i mitten av 1900-talet. Behöver jag nämna att vyerna över Cuenca, både den gamla staden såväl som den nya, var hänförande.

I sakta mak gick jag tillbaka till hotellet. Påföljande dag var det dags att återvända till Madrid och sedan väntade flygresan hem till Sverige.

Resa till Spanien, Avila, Salamanca, Cuenca och Madrid

Avila, Salamanca och Cuenca var tre trevliga och intressanta nya spanska bekantskaper med fantastiska världsarvslistade kulturmiljöer. Trots att detta var mitt åttonde besök i Spanien känner jag att det fortfarande finns mer att uppleva i detta land. Jag gillar Spanien och dess kulturskatter och kommer att återvända fler gånger! ¡Hasta luego!

Resan gjord 2017

Andra resor jag gjort i Spanien

Resa till Andalusien

Resa till Barcelona och Spanska Pyrenéerna

Resa till Madrid, Toledo, Segovia och El Escorial

Resa till Mallorca

Resa till Teneriffa (Kanarieöarna)

Resa till La Palma (Kanarieöarna)

För mer information     Spanien Landsfakta 

min gamla hemsida

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik