italien-rom-vatikanen

Resa till Italien,
Rom och Vatikanen

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Italien,Rom och Vatikanen

Besök av olika sevärdheter i rom och vatikanstaten

Rom, det enade Italiens huvudstad sedan 1870 som grundades redan för mer än 2 700 år sedan har under tidens gång haft ett stort inflytande på omvärlden; som centrum i det romerska riket, som katolicismens medelpunkt, den romerska arkitekturen har influerat byggnader över hela världen, inom vetenskap, musik, konst, litteratur, film etc.

Enligt legenden kastade den ondskefulle Kung Alba sina båda brorsöner, Romulus och Remus, i floden Tibern för att de skulle dö. De sköljdes dock upp på land och togs om hand av en varginna. Den 21 april år 753 före Kristus slog Romulus enligt legenden ihjäl sin broder och grundade Rom och därmed inleddes stadens fantastiska utveckling från järnåldersby till dagens brusande storstad med cirka 3 miljoner invånare. Roms fascinerande utveckling kan spåras i byggnader som är mer än 2 000 år gamla till de modernaste.

Resan till Rom började med ett inställt flyg på grund av att kabinpersonalen strejkat i Frankfurt och av den anledningen kom aldrig det planet till Göteborg. Istället fick jag flyga till Rom via München, vilket gjorde att jag kom fram en dryg timme tidigare än med den inplanerade flighten.

Redan andra dagen i Rom hade jag tagit staden till mitt hjärta. Kanske berodde det på det vackra vädret som mötte mig, de första blommande mandelträden och de första påskliljorna eller av allt intressant staden hade att erbjuda? Förmodligen var det en kombination allt detta!

Resa till Rom och Vatikanen

När jag planerade min vecka i Rom var det med inriktning på att besöka så många av stadens sevärdheter som möjligt, i ett lugnt och behagligt tempo, enligt stadsdelsindelningen i en av guideböckerna jag använde som planeringsunderlag. Min bas var ett litet enkelt hotell nära den stora stationen Termini, vilket gjorde det lätt för mig att komma runt i staden, endera till fots eller med hjälp av stadsbussar och därför hann jag med att se flertalet av de sevärdheter som är ett ”måste när man är i Rom” Några av dem jag besökte har jag beskrivit lite kort här nedan.

Tonvikten under min resa var att besöka platser och byggnader som representerar Roms historia ur ett tids- och utvecklingsperspektiv. Det blev dagar fyllda med varierande upplevelser, från historiska, religiösa, fantastiska stadsmiljöer till kulinariska. Tyvärr var flera av de platser jag tänkt besöka avspärrade på grund av renovering eller ytterligare utgrävningar.

Första dagen i Rom besökte jag Palatinen, Forum och Capitolium, tre platser som representerar stadens tidigaste historia.

Läs om min resa här nedan

Palatinen

Enligt legenden föddes tvillingarna Romulus och Remus, upp av en varghona i en grotta på Palatinen och här grundade de sedan staden Rom. Faktum är att arkeologer funnit rester efter järnåldershyddor som dateras till 800-talet före Kristus vilket ger stöd åt legenden som säger att staden har sitt ursprung på Palatinen. Under en period bodde några av Roms mest berömda personligheter här.

Romulus hyddor

Legenden berättar att Romulus grundade en by på Palatinen efter att han dödat sin bror Remulus. På 1940-talet fann arkeologer arkeologer rester efter tre järnåldershus daterade till 800-talet före Kristus som antas vara Roms första bosättning.

Cybeletemplet tillägnades fertilitetsgudinnan Cybele. Kultens präster kastrerade sig själva i tron på att om de offrade sin egen fertilitet säkrade naturvärldens fruktbarhet. Av templet återstår väldigt lite.

Livias hus som byggdes under första århundradet före Kristus är ett av de hus som man tror att kejsaren Augustsus och hans hustru Livia bodde i. Även detta hus var stängt under min vistelse. Bilden på väggmålningar från Livias hus kommer från museet Palazzo Massimo.

Stadion anlades på 80-talet efter Kristus. Man vet inte med säkerhet om detta var en offentlig stadion eller kejsarens träningsbana för kapplöpningshästar. På 500-talet användes den dock för löpartävlingar anordnade av den östgotiske kungen Teoderik.

Farnesiska trädgårdarna tillkom under mitten av 1500-talet när kardinalen Alessandro Farnese köpte ruinerna av Tiberius palats. Han lät arkitekten Vignola rita en trädgård. Resultatet blev en av de första botaniska trädgårdarna i Europa.

Capitolium

Capitolium, det gamla Roms centrum utgjordes av Jupitertemplet som låg på den capitolinska kullen som man nådde man via en stig från Forum. Här ägde de heligaste religiösa och politiska ceremonierna rum. Genom historiens gång har Capitolium, eller som italienarna kallar det Campidoglio, alltid varit en betydelsefull plats i Rom.

Här finns sevärdheter som Piazza del Campidoglio där de tre vackra palatsen Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatorio och Palazzo Senatario ramar in det vackert stenbelagda torget ritat av Michelangelo. Mitt på torget står en kopia av statyn föreställande den romerske kejsaren Aurelius, originalet finns inne i Palazzo Nuovo. Michelange ritade förutom torget också Palazzo Nuovo.

Palazzo Nuovo och Palzzo dei Conservatori utgör nu de Capitolinska museerna med fantastiska samlingar av, bland annat, romerska skulpturer. Aracoeli-trappan med sina 124 trappsteg i marmor, blev färdigbyggd 1348. En legend säger att om man går upp för trappan på knäna kan man vinna Italiens Nationella Lotto! Trappan leder till/från kyrkan Santa Maria in Aracoeli från 500-talet. Här stod tidigare romarnas Juno-tempel.

Palazzo Venezia var en av de första renässansbyggnaderna i Rom och uppfördes mellan åren 1455-1464 för kardinalen Pietro Barbo, som sedan blev påven Paulus II. I byggnaden finns nu ett förnämligt museum. Från palatsets balkong brukade diktatorn Benito Mussolini tala till det italienska folket.

Forum var det antika Roms politiska, kommersiella och juridiska livets centrum. När Roms befolkning ökade blev Forum för litet och år 46 före Kristus byggde Julius Caesar ett nytt, som sedan kom att följas av flera kejsare. Utgrävningar av Forum har blottlagt många intressanta sevärdheter, till exempel

Curia var den romerska senatens mötesplats. Den första byggnaden förstördes i en brand år 52 f Kr varför Julius Caesar lät bygga en ny i utkanten av Forum. Denna byggnad restaurerades av kejsaren Domitianus år 94 efter Kristus. Även denna byggnad förstördes av en brand på 200-talet efter Kristus som sedan kejsaren Diocletianus lät bygga om. Utseendet på dagens byggnad, från 1937, motsvarar den som Diocletianus lät uppföra.

Septimus Severus Triumfbåge är ett av Forums bäst bevarade monument. Den byggdes år 203 e Kr. för att fira tioårsdagen av kejsarens tillträde.

Fokas kolonn restes år 608 e Kr och är en av de få kolonner som stått upprätt sedan den restes och tillägnades den bysantinske kejsaren Fokas.

Saturnustemplet var det viktigaste templet under romartiden.

Castor och Polluxtemplet var det första templet som uppfördes på Forum på 480-talet f Kr och man tror att det tillägnades tvillingarna som var ryttarnas beskyddare. Idag är det en av Forums vackraste ruiner.

Vestatemplet var en gång Forums mest eleganta tempel som byggdes på 300-talet e Kr på en plats där det tidigare funnits ett tempel. Vesta var hemmets och härdens gudinna. I templet vaktade sex unga flickor den heliga elden. Flickorna skulle vara adliga och valdes ut när de var mellan sex och tio år gamla. De tjänstgjorde sedan i trettio år.

Antoninus Pius och Faustinas Tempel är en av Forums märkligaste byggnader. Här reser sig kyrkan San Lorenzo in Mirandas vackra barockfasad upp ur verandan på Antoninus Pius och Faustinas tempel. Faustinas tempel invigdes år 141 e Kr.

Konstantins och Maxentius basilika var en gång Forums största byggnad. Byggnationen påbörjades år 308 e Kr av kejsaren Maxentius. Han avsattes år 312 e Kr av kejsare Konstantin, som fullföljde uppförandet av denna enorma basilika.

Titus Triumfbåge restes år 81 e Kr av kejsaren Dominitianus för att hylla sin bror Titus och hans far Vespasianus segrar i Judéen.

Trajanus marknader (B) med plats för 150 affärer och kontor räknades till ett av antikens underverk. Dessa uppfördes på order av kejsar Trajanus år 100 till 112 e Kr. Världens första köpcentra?

Torre delle Milizie är ett försvarstorn som byggdes på 1200-talet och ligger i anslutning till Trajanus marknader. Man trodde länge att det var från detta torn som Nero stod och tittade när Rom brann efter att han satt eld på staden för att rensa ut slummen.

Trajanus kolonn invigdes år 113 e Kr. Den uppfördes för att hylla kejsaren Trajanus två fälttåg i Dacien, nuvarande Rumänien. Kolonnen är 40 meter hög och mycket vackert dekorerad. I toppen på den finns en staty av aposteln Petrus, som ersatte Trajanus staty år 1587.

Casa dei Cavalieri di Rodi sedan 1100-talet har Johanniterna, korsriddarna, haft sitt priorat i detta vackra medeltida hus, som ligger ovanför Augustus forum.

Caesars Forum var Roms fösta kejserliga forum som kejsaren Julius Caesar lät bygga på 40-talet f Kr. Det enda som återstår av det tempel som låg här är tre korintiska kolonner. Området där Caesars Forum ligger i var avstängt vid mitt besök.

Konstantins Triumfbåge invigdes år 315 e Kr för att fira hans seger över sin medkejsare Maxentius.

Colosseum Roms förnämsta amfiteater började uppföras år 72 e Kr på beställning av kejsar Vespasianus och invigdes år 80 e Kr. Byggnaden försågs med 80 ingångar för att smidigt kunna slussa in, eller ut, de 55 000 åskådare som arenan rymde. Här utkämpades gladiatorstrider med vilda djur, oftast med dödlig utgång. Idag är Colosseum en av Roms största turistattraktioner.

Under min andra dag i staden besökte jag Vatikanen, den katolska världens religiösa centrum, och det närliggande området.

Vatikanen

Vatikanens ställning som en stat i staten fastställdes vid Lateranfördragen år 1929. Detta markerades genom byggnationen av en ny väg, Via della Conciliazone, mellan Peterskyrkan och Castel San´Angelo, den påveliga befästningen vid Tibern.

Då Vatikanen ligger på den plats där aposteln Petrus dog martyrdöden, och begravdes här, blev det residens för påvarna.

Peterskyrkan är den romersk-katolska trons centrum och lockar därmed pilgrimer i stora skaror från hela världen. På 100-talet byggdes en helgedom över aposteln Petrus grav. Den första stora basilikan, som uppfördes på order av kejsaren Konstantin, blev färdig år 349. På 1400-talet höll den på att falla sönder. År 1506 lade påven Julius II den första grundstenen till en ny kyrka som tog århundraden att färdigställa. Många berömda arkitekter har varit involverade i kyrkans byggnation och utsmyckning vars imponerande resultat vi kan vi beskåda nu!

Kyrkan Santo Spirito in Sasso är en av flera imponerande kyrkor i Vatikanen vid sidan om Peterskyrkan. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende under åren 1538 – 44 då den byggdes om och renoverades efter plundringen av Rom år 1527.

Vatikankorridoren är en lång passage som förbinder Vatikanen och Castel Sant´Angelo. Den byggdes under medeltiden som en befäst flyktväg för påven, men användes även för att kontrollera det strategiskt viktiga Borgo-området. Den användes, bland annat, av påven Alexander VI Borgia år 1491 då Rom invaderades av kung Karl VII av Frankrike.

Palazzo Torlonia byggdes i slutet av 1400-talet av kardinalen Andriano Castellesi. Det hyrdes under en period av den svenska drottningen Kristina på 1600-talet.

Castel Sant´ Angelo den stora fästningen, har fått sitt namn efter påven Gregorius den Stores vision av ärkeängeln Mikael på denna plats. Den grundades år 139 e Kr som kejsaren Hadrianus mausoleum. Sedan dess har fästningen haft olika betydelser, bland annat som påvarnas residens i politiskt oroliga tider. Numera fungerar den som museum.

Palazzo di Giustizia, Justitiepalatset, byggdes mellan åren 1889 och 1910 för att inrymma de nationella domstolarna. Byggnaden har en vackert dekorerad fasad.

På tredje dagen utforskade jag området runt Piazza della Rotonda och Piazza Navona. Runt dessa platser finns flera av Roms större sevärdheter. Här finns också många trevliga restauranger och caféer i de trånga och vindlande gatorna.

Några sevärdheter som jag tittade lite närmre på var bland annat dessa.

Piazza Della Rotonda med omnejd

Kyrkan Gesù var den första jesuitiska kyrkan som byggdes i Rom och uppfördes mellan åren 1568 och 1584. Dess utseende är representativ för motreformationens barockarkitektur och har ofta kopierats i den katolska världen.

Kyrkan Sant´Ignazio di Loyola började byggas år 1626 av påven Gregorius XV. Den har en praktfull interiör klädd med ädelstenar, marmor stuckaturer och förgyllningar.

Piazza di Sant´Ignazio di Loyola (B) är ett av den romerska rokokons främsta verk med sitt lilla torg omgivet av vackra hus och den imponerande kyrkan Sant´Ignazio.

Pantheon, det forna romerska templet för ”alla gudar”, förvandlades under medeltiden till en kyrka. Dess kupolförsedda interiör är nu en symbol för Rom. En av Pantheons största sevärdheter, förutom den mäktiga byggnaden i sig själv, är den berömde målaren Rafaels grav.

Kyrkan Santa Maria sopra Minerva är ännu en av Roms mäktiga kyrkor. Den byggdes på 1200-talet och är en av stadens få kyrkor byggda i gotisk arkitektur. Kyrkan har en praktfull interiör.

Obelisken vid kyrkan Santa Maria sopra Minerva är en av Roms mera originella. Här har man kombinerat en elefantstaty med en egyptisk obelisk. Elefanten är en gammal symbol för intelligens och fromhet.

Fontanella del Fachhino är en originell dryckesfontän, en bärare (Il Facchino), som skapades på 1590-talet. Den finns nu att beskåda i Banco di Romas mur på Via Lata.

Hadrianus tempel uppfördes år 145 e Kr för att hedra kejsaren. Resterna av templet finns att beskåda på Piazza di Pietra där det integrerades i en annan byggnad på 1600-talet. I dag ryms Roms aktiebörs här.

Marcus Aurelius kolonn (B) är en praktfullt dekorerad kolonn som restes år 180 e Kr till minne av kejsarens segrar över de barbariska Donau-stammarna. Kolonnen består av 28 cylindrar i marmor .

Piazza Navona är en av Roms vackraste barockpiazza dit både den lokala befolkningen, konstnärer och turister gärna söker sig för att uppleva piazzans underbara atmosfär. Grunden till de byggnader som ligger runt piazzan var ruinerna av läktarna i kejsaren Domitianus enorma stadion.

Kyrkan Sant´Agnese in Agone tros ha grundats på platsen för den bordell där man år 304 e Kr visade upp den unga Santa Agnes naken för att få henne att avsäga sig sin kristna tro. Kyrkan byggdes på 1650-talet.

Palazzo Pamphili är den största byggnaden på Piazza Navona. Palatset uppfördes på order av påven Innocentius X på 1640-talet. Brasilianska ambassaden är nu inrymd i denna vackra byggnad.

Fontana dei Quattro Fiumi är den magnifika fontänen på Piazza Navona som avtäcktes år 1651. Fontänens stora statyer representerar de då fyra kända stora floderna Ganges, Nilen, Donau och Rio de la Plata.

Kyrkan Sant´Andrea della Valle utgör scenen för den första akten i Puccinis opera Tosca. Kyrkan som huvudsakligen är känd för sin stora kupol, Roms näst största efter Peterskyrkans, har också en vacker interiör. Den byggdes under åren 1622-1625. Kyrkan ligger en bit från Piazza Navona.

Palazzo Madama byggdes på 1500-talet av familjen Medici. Den vackra fasaden uppfördes på 1600-talet. Sedan 1871 är palatset säte för senaten, det italienska parlamentets överhus.

På fjärde dagen besökte jag huvudsakligen Piazza de Spagna och Piazza del Popolo med omgivningar.

Piazza de Spagna och Piazza del Popolo, med omgivningar

Piazza di Spagna, Roms mest berömda torg, omges av vackra hus i dova färgtoner och hit söker sig både lokalbefolkningen såväl som turister i stora skaror. På torget ligger en vacker barockfontän, Fontana della Barcaccia.

Spanska trappan uppkom på 1600-talet för att sammanbinda Piazza di Spagna med kyrkan Trinita dei Monti. Trappan blev snabbt en mötesplats för konstnärsmodeller som hoppades kunna fånga någon konstnärs intresse. Idag är det huvudsakligen lokala invånare och turister som söker sig hit för att sitta i trappan.

Kyrkan Trinita dei Monti (B), som grundades av en fransman år 1495, har ett vackert läge ovanför Spanska trappan med fina vyer över Rom.

Via Condotti (B) är en smal gata som leder från Via Corso till Piazza de Spagna. Längs den ligger affärer som säljer kläder och skor från några av världens mest berömda modehus.

Caffe Greco, Via Condotti 86, är ett café som öppnades år 1760 av en grek och har varit en populär mötesplats sedan dess, det vill säga i nästan 250 år!

Piazza del Popolo är ytterligare ett av Roms vackra torg. Det är dekorerat med nyklassiska statyer, kyrkor och en stor egyptisk obelisk, som är mer än 3 000 år gammal. På 1700- och 1800-talen hölls offentliga avrättningar här, ofta som en del av karnevalsfirandet! Sista avrättningen utfördes på torget 1826.

Kyrkan Santa Maria del Popoplo är en tidig renässanskyrka och anses vara en av Roms största konstskatter. Kyrkan började byggas år 1472 på beställning av påven Sixtus della Rovere. I kyrkan finns två berömda målningar av konstnären Caravaggio.

Porta del Popolo är en mäktig port byggd på 1500-talet på befallning av påven Pius IV Medici där Via Flaminia kommer in i staden vid Piazza del Popolo. Via Flaminia byggdes år 220 före Kristus för att förbinda Rom med Italiens adriatiska kust.

Kyrkorna Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria in Montesanto (B) är två tvillingkyrkor, nästan helt identiska som uppfördes i början av 1600-talet.

Pincioträdgårdarna ligger ovanför Piazza del Popolo. Redan på romartiden var de vackra trädgårdarna på Pinciokullen ett populärt utflyktsmål för stadens befolkning. Sitt nuvarande utseende fick de på 1800-talet. Här kan man även beskåda en vacker egyptisk obelisk som kejsar Hadrianus lät resa till minne av sin vackre slav Antonius, vattenuret från 1800-talet som visades upp på Världsutställningen i Paris 1889 och den berömda restaurangen Casina Valadier som besökts av storheter som Mahatma Gandhi, Mussolini, kompositören Richard Strauss mfl. Vyerna över delar av Rom är fantastiska härifrån.

Augustus Mausoleum, uppfört år 28 f Kr, var en av Roms mest prestigefyllda begravningsplatser uppfört för kejsaren Augustus, romarnas förste kejsare, och hans ättlingar. Under medeltiden fungerade mausoleet som ett fort, därefter som vingård, privat trädgård och på 1700-talet som auditorium och teater. Vid mitt besök var mausoleet stängt på grund av arkeologiska utgrävningar och renovering.

Ara Pacis, Fredsaltaret, var ett av det gamla Roms mest betydelsefulla monument, som hyllade den fred som skapades av kejsar Augustus efter framgångsrika fälttåg i Gallien och Spanien. Monumentet byggdes mellan åren 13 f Kr och 17 f Kr.

På den femte dagen utforskade jag Esquilinen som är den största och högsta av Roms sju kullar, Lateranen som under medeltiden var påvarnas residens och Quirinalen som under romarperioden till stor del var ett bostadsområde. Sevärdheterna i dessa områden är många och här är ett axplock av dem jag tittade på.

Esquilinen

Kyrkan Santa Maria Maggiore är en pampig kyrka som har sitt ursprung i 400-talet men har under tidens gång byggts om, och till. I kyrkan finns vackra mosaiker från 400-talet, praktfulla kapell och gamla gravar.

Kyrkan Santa Prassede uppfördes på uppdrag av påven Paschalis II på en plats där det låg ett kapell byggt på 100-talet. Inne i kyrkan finns vackra mosaiker och en del av en kolonn som anses vara den som Kristus bands och pryglades vid i Jerusalem.

Gallenius Triumfbåge ligger inklämd mellan två byggnader nära Via Carlo Alberto. Den byggdes för att hedra minnet av kejsaren Gallienus, vilken mördades av sina soldater år 262 e Kr.

Piazza Vittorio Emenauel II är ett torg med vackra arkader, uppkallat efter Italiens förste kung.

Domus Aurea efter att, enligt legenden, ha satt eld på Rom år 64 e Kr beslöt sig kejsar Nero för att bygga ett nytt palats. Idag återstår endast ruiner av detta ursprungligen fantastiska palats med trädgårdar, sjöar och skogar i vilka det strövade vilda djur. Tyvärr var Domus Aurea stängt på grund av dåligt väder vid mitt besök varför jag bara kunde se de delar som ligger ovan jord.

Lateranen

Kyrkan San Giovanni in Laterno uppfördes mellan åren 314 och 318 e Kr. Efter det har kyrkan byggts till och om flera gånger. Fram till år 1870 kröntes alla påvar här. Kyrkan är oerhört praktfullt dekorerad och har ett stort altare varifrån endast påven får hålla mässa.

Scala Santa, den Heliga trappan, lär vara den trappa som Jesus gick upp för i Pontius Pilatus hus i Jerusalem under rättegången mot honom. Man antar att trappan tagits till Rom av Santa Helena, kejsaren Konstantins moder. Ingen får vidröra de heliga trappstegen varför de är täckta med plankor och endast troende får beträda trappan på sina knän.

Porta Asinaria, Åsneporten, är en av de mindre portarna i Aurelianusmuren, som började byggas på 270-talet e Kr. År 546 e Kr öppnades porten av barbarsoldater som tjänstgjorde i den romerska armén så att goten Totilas och hans soldater kunde plundra staden.

Kyrkan San Clemente har sitt ursprung i 300-talet. Kyrkans äldsta del är byggd på gamla romerska byggnader. I gatuplanet ligger kyrkan som är från 1100-talet med vackra mosaiker.

Quirinalen

Fontana di Trevi är Roms ståtligaste och mest kända fontän som fyller nästan hela Piazza di Trevi. Fontänen fullbordades år 1762. I fontänens mitt finns en stor skulptur av Neptunus. Räkna med många turister när du kommer hit!

Palazzo del Quirinale, Presidentpalatset, började byggas 1573 på uppdrag av påven Gregorius XIII. Det är en vacker byggnad som hårdbevakas av polis och militär. Vid 15-tiden sker vaktombytet som är en högtidlig och fin ceremoni med militärorkester och ståtligt marscherande soldater.

Castor och Pollux statyerna står mitt på Piazza del Quirinale, framför Presidentpalatset. Tvillingarna var ryttarnas beskyddare varför de avbildats med varsin 5.5 meter hög häst. Den ståtliga egyptiska obelisken mellan Castor och Pollux fördes hit 1786 från Augustus mausoleum.

Piazza della Republica var förr en del av Diocletianus mäktiga termer. När Rom blev det enade Italiens huvudstad sanerades området och då anlades denna vackra piazza. Mitt på den finns Fontana delle Naiadi med fyra nakna bronsnymfer, som orsakade en skandal vid invigningen år 1901.

Kyrkan Santa Maria degli Angeli, konstruerad av Michelangelo, byggdes delvis på ruinerna av Diocletianus termer år 1563. Den genomgick en stor förändring på 1700-talet .

Min sjätte och sista dag i Rom regnade det och var därför lämplig att besöka museer på. Eftersom jag är intresserad av den romerska historien och arkitekturen valde jag att besöka tre museer vars huvudinriktning är att exponera föremål från denna period.

Museer jag besökte

Första museet jag besökte var det som ligger i Trajanus Marknader. Här finns framför allt föremål utställda som har hittats vid utgrävningarna av denna anläggning. Dessutom kan man gå runt bland de gamla affärerna och få en uppfattning av hur det såg ut på Trajanus tid.

Därefter besökte jag två av Museo Nazionale Romanos filialer. Den första filialen är en del av Diocletianus termer och den andra är inrymd i Palazzo Massimo.

I samlingarna som finns utställda på Museo Nazional Romano ryms många av de antika föremål som påträffats i Rom sedan 1870 och vackra väggmålningar från olika villor som grävts ut i och runt Rom.

Resa till Italien, Rom, Vatikanen

Mina resor är i regel planerade utifrån naturupplevelser och vandringar. Resan till Rom blev en utpräglad storstadsresa och jag var lite fundersam om jag skulle ”stå ut” med att vistas i stadsmiljö en dryg vecka. Det visade sig inte vara några som helst svårigheter att göra detta eftersom Rom har så mycket att erbjuda. Den intensiva trafiken får man helt enkelt ”glömma bort” under vistelsen! För den som är intresserad av historia och arkitektur är Rom en fantastisk upplevelse!

Resan gjord 2009

Andra resor jag gjort till Italien

Vandring i Dolomiterna (Pustertal)     Vandring i Dolomiterna (Val di Fiemme)

Apulien     Toscana     Sicilien     Cinque Terre

Mer information     Italien landsfakta

Min gamla hemsida       www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik