Resa till Indonesien Sulawesi

Läs om min resa till Indonesien Sulawesi och se bilder från några platser jag besökte, som Ujung Padang, Tana Toraja, Batutomonga, Togianöarna, Tangkoko National Park, Manado och Morowali mfl, Rainer Stalvik

Några bilder från min resa till Indonesien Sulawesi (Bilderna är scannade från diabilder)

Här kan du läsa om min resa till Indonesien Sulawesi och se bilder från några platser jag besökte, som Ujung Padang, Tana Toraja, Rantepao, Batutomonga, Togianöarna, Tomohon, Tangkoko National Park, Manado och Morowali mfl,Rainer Stalvik

Redan anblicken av den märkligt formade ön på kartan väcker nyfikenhet och kittlar fantasin. Man ser att ön täcks av bergskedjor och skog som på sina ställen bryts av städernas formationer. Vad döljer sig på denna ö? Läs här nedan och få inblick i en del av vår spännande värld! Följ med till några av de intressanta platserna på ön, möt några av dess invånare och få en inblick i den spännande naturen.

I södra delen av ön Sulawesi bor huvudsakligen makassareser och bugineser, två sjöfarande folk. I det natursköna Tana Toraja bor folkgruppen Toraja kända för sina stora begravningsfester, begravningsgrottor och vackra hus. I naturreservatet Morowali lever det skygga Wanafoket. På Togianöarna finns fina korallrev och här lever folkgruppen Bajau, sjönomaderna. Den vackra norra delen av Sulawesi bebos huvudsakligen av Minahasanfolket. På markanden i Tomohon kan man köpa deras delikatesser hund, boaorm, fladdermöss och rökta råttor. Här ligger också Tangkoko National Park där man kan få se spökdjur, cuscus och svarta makaker. För den vandringsintresserade finns här flera möjligheter att vandra upp på vackra vulkaner. Utanför staden Manado ligger ön Bunaken som erbjuder snorklingsmöjligheter i världsklass.

Numera kan man med hjälp av bil, buss och färjor utforska ön genom att följa ”Trans Sulawesi-vägen”, som går från huvudstaden Udjung Pandang i söder till Manado i norr. En resa på cirka 1 000 kilometer.

Resa till Indonesien, Sulawesi

Ujung Pandang

Huvudstaden Udjung Pandang, som förr hette Makassar, ligger på Sulawesis sydspets. Det är en stor brusande stad med urgamla handelstraditioner. Härifrån kontrollerade holländarna en stor del av de fartyg som trafikerade farvattnen mellan västra och östra Indonesien. Buginesernas stora och ståtliga segelfartyg kan än idag ses i Paotere hamnen. Att studera de hårt arbetande sjömännen ger en bra inblick i den livliga handel som förekommit sedan århundraden tillbaka.

En annan av staden stora attraktioner är Fort Rotterdam, som är ett av de bäst bevarade exemplen på holländsk arkitektur i Indonesien. Det holländska fortet byggdes ovanpå ett tidigare gowanesiskt fort, Gowa var ett kungarike som besegrades av holländarna, från 1545. Holländarnas fort byggdes i slutet av 1660-talet. Inne i fortet hölls prins Diponegro, som ledde Java-kriget 1825-30, fången under sina sista 26 år i livet.

Tana Toraja – Torajaland

Första längre stoppet efter ankomsten till Sulawesi var i Tana Toraja, ett naturskönt område i Sandanflodens dalgång. Här lever folkgruppen toraja, som uppgår till cirka 500 000. Tana Toraja är ett förhållandevis kuperat område i vilket man kan uppleva torajafolkets unika gamla husbyggnadstraditioner och deras traditionella begravningsfester, som nu blivit en stor turistattraktion.

Huvudstaden Rantepao nås lätt med buss från Udjung Pandang och är en bra bas för utforskning av området. Man kan lätt ta sig ut till flera små byar runt Rantepao med hjälp av minibussar eller taxi och sedan vandra tillbaka till staden eller gå mellan byar. Möjligheten finns att ansluta sig till organiserade vandringar med övernattningar hos familjer i byar. Tyvärr förekommer av och till stölder från turister under dessa vandringar.

Att vandra mellan byarna ger en bra inblick i vardagslivet och man kommer till byar som fortfarande har kvar de traditionella gamla vackert målade husen, tongkonan, med tak som går utanpå huskroppen och som får husen att likna båtar.

Torajas begravningsfester, som kan pågå i flera dagar, blev kända efter ett reportage i National Geographic Magazine och har sedan dess varit stora turistattraktioner. Festerna är stora och påkostade och kostar därmed mycket pengar för dem som drabbats av sorg. Ofta måste man spara länge för att kunna hålla festen, ibland upp till ett år. Under denna tid förvaras den avlidne i det egna huset. Västerlänningar är gärna sedda som gäster och det ordnas turistresor från Rantepao till byar där det pågår en begravningsfest!

Festerna innehåller olika ceremonier; mottagning av gåvor, tuppfäktningar eller buffeloffer. Det lär ha förekommit fester där man offrat upp emot 100 bufflar! Buffeln representerar ett stort värde för torajafolket varför man förstår att kostnaderna skenar iväg i samband med en begravningsfest.

Förr begravde torajafolket sina äldre avlidna i grottor, i klippgravar eller hängande på en bergsvägg. Vissa begravningsgrottor och klippgravar kan man besöka. I grottorna finns det många kistor med avlidna. En del av dem är öppna. Ett besök i en begravningsgrotta minner om livets förgänglighet. Avlidna barn lades i utskurna fördjupningar i levande träd som sedan växte igen.

Morowali National Park

Provinsen Central Sulawesis är cirka 63 000 km2 stor. Här finns bergskedjor, sjöar, havsvikar och vackra dalgångar. Befolkning bor huvudsakligen i kuststäder, för övrigt är provinsen glest befolkad.

Den lilla staden Kolonodale, som ligger vackert i en havsvik, når man med buss från Pendolo. Det är få turister som söker sig hit. I staden finns en liten fiskmarknad som är intressant att besöka och här finns även en moske. För övrigt har staden inte mycket att erbjuda. Anledningen till att man söker sig till Kolonodale är att man härifrån kan ta sig till det 225 000 hektar stora naturreservatet Morowali. I reservatet bor Wanafolket som lever på svedjebruk, att samla kåda och rotting. Folkgruppen är en av de mindre i Indonesien och uppgår till enbart cirka 5 000. De lever i två grupperingar, en vid floden Morowali och en i bergstrakterna. Wana-folkets existens är starkt hotad eftersom den indonesiska regeringen vill flytta ut dem ur reservatet, vilket skulle påverka deras livsstil

Jag fick tillfälle att bo i reservatet under tre dagar som ledde till kontakt med wana-folket och deras levnadsvanor. Jag fick besöka ett par av deras bosättningar, se dem jaga med blåsrör och besöka deras torrisodlingar.

För att hjälpa Wana-folket försvara sina urgamla levnadsvanor och existens har det bildats en förening, med säte i Kolonodale, som heter ”Friends of Morowali”. De har till och med fört fram Wanas problem till FN.

I Morowali National Park lever flera av Sulawesis endemiska växt- och djurarter, som anoa (dvärgbuffeln), maleo-fågeln, babi rusa (hjortsvinet) och världens minsta fladdermus.

Togianöarna med Millenniumskifte på ön Pagemba

Togianöarna är en liten ögrupp som ligger mitt inne i Tominibukten. Enklaste sättet att nå öarna är att ta en färja från staden Ampana. Redan färjeturen är en upplevelse som bjuder på fina vyer över några av de små öarna. Livet på öarna är lugnt och behagligt, rent av paradisiskt. Runt flera av öarna finns fina snorklingsområden i fiskrika vattnen. Öarna står under naturskydd men ändå sker här fortfarande så kallat bombfiske, som förstör vackra korallområden. På vissa av öarna lever den nu starkt utrotningshotade kokosnötskrabban, som är världens största landlevande krabba. Den kan väga ända upp till 5 kilo och bredden mellan klospetsarna kan nå hela 90 centimeter.

Folkgrupperna som lever på öarna är flera, bland annat bajaus, sjönomaderna. Vill man möta dem måste man hyra en egen båt för att komma till deras boplatser som ligger på små, avlägsna öar. Förr levde bajaus hela sitt liv på en båt. Nu har flertalet av dem bosatt sig på öar. Deras sjökunskaper med dykningar till stora djup för att söka efter pärlmusslor lever kvar och är omvittnad.

På den lilla ön Pagemba firade jag in milleniumskiftet tillsammans med en liten grupp turister. Här fick jag uppleva årtusendets sista solnedgång och det nya årtusendets första soluppgång. Jag stod i det ljumma vattnet i soluppgången och försökte att få in Sveriges Radio för att lyssna på 12-slaget. Tyvärr hördes inte denna radiostation, men jag fick in milleniumskiftessändningen från Deutsche Welle i Berlin. Det var mäktigt att höra nyårsklockorna och lyssna på reportern som berättade att det var cirka en miljon människor vid Brandenburger Tor som väntade in tusenårsskiftet. I vattnet runt den lilla ön Pagemba stod jag helt ensam och upplevde årtusendets första morgon!

Ryslig färjetur från Pagimana till Gorontalo

Efter vistelsen på Togianöarna var det dags att röra på sig. Nu skulle jag till staden Manado på öns norra del. För att komma dit måste man ta nattfärjan från Pagimana till Gorontalo och sedan fortsätta med buss. Turen med nattfärjan är en riktig rysare eftersom den ofta är överfull. När jag åkte med den fanns 7-800 personer ombord fast färjan bara är tillåten för c:a 250!

Nord Sulawesi är öns mest utvecklade och modernaste del. Befolkningen utgörs av flera olika grupper. De största är Minahasan, Gorontaleser och Sangireser. Minahasans har en gammal historia och deras stat bildades redan på 670 efter Kristus. De har alltid varit öppna för kontakter med andra och har under lång tid satsat på bättre utbildning än vad andra folkgrupper gjort, vilket resulterat i ett högre välstånd.

Manado – Minahasas huvudstad

Minahasas huvudstad heter Manado, en brusande och livlig storstad, men charmig. 1844 jämnades Manado med marken av en jordbävning vilket gjorde att holländarna byggde upp staden helt från början igen. Stadens stora turistattraktion är buddhisttemplet Kienteng Ban Hian Kiong byggt på 1800-talet. Dessutom är marknadsplatsen med sin kryddförsäljning intressant att besöka. Att flanera utefter stranden i den ljumma kvällen och köpa mat i något av de små stånden, warungs, är en kulinarisk upplevelse.

Tangkoko National Park – Spökdjur och svarta makaker

Med Manado som bas besökte jag naturreservatet Tangkoko, som ligger cirka 30 kilometer från staden Bitung. Dit man kan ta sig med lokala bussar från Mando. Från Bitung åkte jag ytterligare en lokal buss på dåliga vägar in i naturreservatet. Utresan skedde med hjälp av en lastbil, sittandes på flaket tillsammans med indonesier.

Anledningen till att besöka Tangkoko är det vackra läget, längst upp på nordspetsen av Sulawesi, och möjligheten att få se ovanliga och spännande djur. Jag hade turen att få se tarsier, spökdjuret, världens minsta apdjur, som är starkt utrotningshotat. Det är nattaktivt och därför svårt att se. Man kan dock hyra en parkguide som gärna visar upp tarsierns bohålor i ihåliga träd. Jag hade även turen se kus kus, en sorts opposum, en härligt giftgrön orm, flygande ödla, fladdermöss samt svarta makaker, en endemisk art apor. Aporna var helt orädda och bjöd på fina möjligheter till närstudier.

Tomohon – Marknadsprodukter; hund, boaorm, fladdermöss och råttor

Staden Tomohon är lätt att nå med buss från Manado. Den är betydligt mindre än Manado och därmed mindre hektisk. Tomohon ligger vid foten av vulkanen Gunung Lokon. Staden är ett populärt utflyktsmål för turister, speciellt marknadsdagar då man kan vandra runt bland marknadsstånden och ta till sig av varuutbudet, som är minst sagt säreget. Här kan man köpa allehanda godsaker att äta. Vad sägs om hund, fladdermöss, rökta råttor och pytonorm! Delikatesser uppskattade av folkgruppen minahasan.

Nära Tomohon ligger flera mindre platser som även de är intressanta att besöka, om man vill bilda sig en uppfattning om människors vardagsliv, göra fina dagsvandringar genom vackra landskap eller upp på några av de 11 vulkaner som finns i regionen. Själv tog jag tillfället i akt och gick upp på vulkanerna Mahawu och Lokon. Underbara vandringar som gav fina vyer över de böljande omgivningarna. Dessutom var jag nära vulkanerna Klabat och Morowali, tyvärr fick jag inte tillfälle att gå upp på dem.

Bunaken – Dykarnas och snorklarnas paradis

Ön Bunaken ingår i Bunaken National Marine Park som omfattar ytterligare några mindre öar. Enklaste sättet att ta sig hit är att förhandla fram ett bra pris med någon båtägare i Manados hamn. Besökare från hela världen söker sig till ön för att dyka eller snorkla. Här finns några av världens mest imponerande korall ”drop offs”, stora undervattens stup bildade av koraller, som ger hisnande upplevelser att simma ut över. Det marina livet med många olika fiskarter, sköldpaddor, delfiner eller simmande havsormar är en upplevelse utöver det vanliga. Det finns flera övernattningsmöjligheter på ön.

Resa till Sulawesi, Indonesien

Sulawesi, ”Sjöfararfolkens Ö”, var en intressant bekantskap. Den vackra naturen, den spännande kulturen och de vänliga människorna var ingredienser i en fascinerande och lyckad resa.

Resan gjord 1999

För mer information    indonesien-grundfakta    indonesien-landsfakta

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik