Indien-Ladakh mm

Indien, Ladakh mm – ”Lilla Tibet”

Indien, Ladakh mm – ”Lilla Tibet”

new delhi, agra, taj mahal, ladakh, leh, nubra valley, dharamsala, mcleod ganj, amritsar, wagah, haridwar, rishikesh och fatehpur sikri var några platser jag besökte i indien på denna resa, rainer stalvik

Indien kan man besöka hur många gånger som helst och ändå alltid uppleva någonting nytt!

Jag tror få länder i världen kan uppvisa ett så omfattande folkliv, så många färgstarka religioner och en så varierande natur inom landets gränser. Därför är Indien ett av de mest intressanta och fascinerande länder man kan besöka. Detta var min tredje resa till Indien och jag kom under denna resa till flera av de platser jag länge velat besöka.

För den som söker natur- och kulturupplevelser utöver det vanliga är Ladakh rätt plats att söka sig till. Här finns en sagolikt fascinerande natur, karg men vacker. Den tibetanska buddhismen utövas i kloster och tempel och finns överallt närvarande.

Ladakh öppnades för turister så sent som i början av 1970-talet vilket inte alltid varit positivt för människorna som lever i denna isolerade del av världen. Men fortfarande är den ladakhiska kulturen och livsstilen unik. Ladakhierna försöker nu hitta en livsstil som tar tillvara det goda som öppningen mot omvärlden fört med sig och sitt traditionella, ofta hårda, sätt att leva.

Huvuddelen av denna, fyra veckor långa, resa var förlagd till Ladakh i indiska Himalaya, men jag besökte också andra delar av norra Indien. Ett reseupplägg som gav mig möjlighet att uppleva en del av Indiens varierande natur och mångfacetterade kulturer samt ledde till många minnesrika möten med människor.

Basen för vistelsen i Ladakh var huvudstaden Leh där jag besökte flera av de kulturarrangemang som ingick i Leh-festivalen. Under tre dagar reste jag runt i Nubradalen. För att komma till denna måste man färdas på världens högst belägna bilväg. Jag bodde hos en ladakhisk familj, red på en baktrisk kamel, besökte berömda kloster som Thiksey, Hemis, Likir, Alchi och Lamayuru samt besökte det kungliga palatset i Stok. Jag mötte många vänliga ladakhier samt hade enorma naturupplevelser.

Från Leh åkte jag till Manali genom Himalaya på en jeepfärd som tog hela 21 timmar! En tuff, men vacker transport.

I Manali fick jag uppleva delar av den vackra och gröna Kulludalen. Mc Leod Ganj, nära staden Dharamshala, är Dalai Lamas och exiltibetanernas hemvist. I Amritsar besökte jag sikhernas heligaste tempel, Det Gyllene templet. I Haridwar och Rishikesh, vid den heliga floden Ganges upplevde jag hinduernas pilgrimsliv. I den brusande huvudstaden New Delhi, med mer än 10 miljoner invånare, besökte jag flera av staden stora sevärdheter. I Agra finns landets, och en av världens, mest kända sevärdheter; det praktfulla kärleksmonumentet Taj Mahal. Jag besökte även den övergivna staden Fathepur Sikri, uppförd av en av de främsta stormoghulerna, Akbar den Store.

Resan, som genomfördes helt i egen regi var stundtals ganska tuff med långa och tidiga transporter. Den värsta transporten var med jeep från Leh till Manali. Den tog hela 21 timmar på grund av flera punkteringar. För att hålla sig vaken körde chauffören långa sträckor med huvudet utanför sidorutan! Men resan var också en av de vackraste jag gjort!

Läs mera om min resa och se fler bilder indien-ladakh-resa

Andra resor jag gjort i Indien:

indien-up/hp-resa   indien-rajasthan-resa   indien-södra-resa   indien-sikkim-resa   ind/ban/nep-natur

Indien är ett land som har mycket att erbjuda resenärer när det gäller möjligheter att besöka intressanta historiska platser, kultur- och religionsupplevelser, möten med färgfulla människor och att få uppleva vacker natur. Förmodligen finns det inget annat land som har så mycket att erbjuda besökare som Indien. Res hit! Låt dig fascineras, förtrollas och chockeras för det är stundtals ganska tungt att resa i Indien, av olika skäl!

Fler bilder från Indien, Ladakh, Amritsar, Haridwar mm  www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik