ungern-resa

Resa till Ungern,
Budapest, Tokaj, Pustan, Szeged, Balaton mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Ungern, Budapest, Pustan, Szeged, Balaton mm

budapest, hollokö, eger, tokaj, hortobagy (pustan), szeged, pecs, balatonsjön och veszprem var platser jag besökte under min resa till ungern, rainer stalvik 

Ungern är ett litet och platt land som erbjuder sina besökare flera vackra och intressanta sevärdheter kunde jag konstatera efter min 1 534 kilometer långa rundresa med bil. Det är inte naturupplevelserna som stannar kvar i minnet för den ungerska naturen är inte speciellt fascinerande, med några få undantag. Det är städernas och byarnas fantastiska arkitektur, och besöken på de av UNESCO utsedda världsarven, som jag kommer att minnas!

För många år sedan besökte jag Budapest, Ungerns huvudstad, men hade då inte tid att besöka några andra platser varför jag nu tyckte det var dags att utforska landet mera på djupet.

Denna resa började, och slutade, i den vackra huvudstaden Budapest och med hjälp av en hyrd bil besökte jag den gamla byn Hollokö som är ett av UNESCO:s utsedda världsarv, barockstaden Eger och Tokajs vindistrikt vars kulturlandskap finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besöket i Nationalparken Hortobagy på den stora slätten Pustan, UNESCO-listat världsarv innehöll fågelskådning och en tur med häst och vagn som visade Pustans traditioner och slättkultur. I staden Szeged njöt jag av den fantastiska art nouveau arkitekturen och i staden Pecs besökte jag underjordiska gravkammare från tidig kristendom, UNESCO-listat världsarv. Vid Ungerns största sjö Balaton njöt jag av stillheten i 32 graders värme och i den lilla staden Veszprem besökte jag ”Världens ände”!

Följ gärna med mig på resan genom Ungern!

Flygresan

Den effektiva flygtiden från Göteborg till Budapest är kort, väntetiden på flygplatsen i Muenchen gjorde den dock ganska lång. Köper man sin flygbiljett på nätet tidigt kan man hitta billiga biljetter.

Så här flög jag:

Göteborg – Muenchen ( 1 h 55 m) ( 1 035 flygkilometer )
Muenchen – Budapest  (1 h 10 m) ( 565 flygkilometer )

Omvänd hemresa.

Boende

Under denna resa bodde jag uteslutande på hotell. De flesta rummen hade jag bokat på nätet i förväg.

Hotellrummen är billiga om man håller sig till 2- respektive 3-stjärniga hotell. För ett dubbelrum med tillhörande badrum betalade vi mellan SEK 400:- och 500:-/natt och då ingick ofta frukost. Privata lägenheter eller rum är betydligt billigare och håller oftast hög standard.

Kostnader

Det är billigt att resa i Ungern om man inte bor på lyxhotell eller går på lyxkrogar. Jag åt för det mesta på lite enklare, men väldigt bra, restauranger och vid några enstaka tillfällen på snabbmatsställen som det finns gott om i Ungern.

En riklig och god måltid får man för runt 2 000:- forint, dvs c:a SEK 60:-. En stor starköl kostar mellan 350 och 550 forint, d v s SEK 11:- och 17:- på restaurang. 50 cl starköl i en affär kostar från 200 forint och uppåt, c:a SEK 6:-. En dl vin kostar från 300:- forint och uppåt, c:a SEK 9:-.

Bensinen var lite billigare än i Sverige och varierade något i pris, men vanligaste prisnivån var c:a 423 forint / liter för 95 oktanig normalbensin, dvs c:a SEK 12.70 / liter.

Entréer till sevärdheter var betydligt lägre än i Sverige och ofta nedsatta för pensionärer.

För pensionärer från ett EU-land, som är äldre än 65 år, är det gratis att åka buss, spårvagn eller metro. Vad som gäller för tågresor känner jag dock inte till.

Bilkörning

Kommer man väl bort från Budapests stundtals hårt trafikerade gator finner man att trafiken är ganska gles. Landsvägarna är för det mesta i hyfsat bra skick och motorvägarnas standard är hög. Småvägarna kan bitvis vara relativt sönderkörda. Skyltningen är bra varför det är lätt att hitta runt i landet. Utefter motorvägarna finns rastställen där man kan fika, äta eller tanka. Många bensinstationer längs landsvägarna har enklare serveringar.

På denna resa hyrde jag bil och körde totalt 1 534 kilometer, vilket gav mig en hyfsad bild av Ungern och några av dess sevärdheter.

Resa till Ungern

Budapest – Den vackra huvudstaden

Budapest, cirka 1.7 miljoner invånare, är Ungerns huvudstad.

Egentligen började stadens historia först år 1873 när de tre städerna Buda, Pest och Óbuda slogs samman. Föregångaren till Óbuda var den romerska staden Aquincum grundad på 100-talet e Kr. I mitten av 400-talet drevs romarna bort från Aquincum av hunnerna. På 900-talet  bosatte sig magyarerna på den plats där Budapest nu ligger. Städerna Buda och Pest brändes ned av mongolerna år 1241, men byggdes upp igen och erövrades senare av turkarna. I slutet av 1600-talet fördrev Habsburgarna turkarna. Vid denna tidpunkt låg Budaslottet i ruiner. Andra händelser som påverkat stadens öde är, bland annat revolutionen 1848-49,  andra världskriget då tyskarna hade stort inflytande över staden, revolten år 1956 och det långa kommunistiska styret från 1946 fram till Järnridåns fall år 1989. Idag är Budapest en dynamisk stad under utveckling med många sevärdheter som lockar turister från alla världens hörn.

Jag tyckte omedelbart om Budapest och dess atmosfär och hade nästan tre dagar på mig att utforska staden på denna resa. Några av de sevärdheter jag besökte var nedanstående.

Det är lätt att ta sig runt i Budapest med hjälp av metron, bussar eller till fots. När jag skulle besöka Slottsberget tog jag metron från Blaha Lujza ter, stationen närmast hotellet där jag bodde, till Batthyany ter, nära foten av berget. Resten av dagen promenerade jag runt i staden för att besöka olika sevärdheter. Efter nio timmars fotvandring i Budapest var jag tillbaka på hotellet nöjd med vad jag fått uppleva!

Mitt besök i stadsdelen Buda började vid Batthyany ter, ett litet vackert torg vid floden Donau med fina vyer över den mäktiga parlamentsbyggnaden. Vid torget ligger St:a Annas kyrka med en av de vackraste interiörerna av alla stadens kyrkor. den. Härifrån gick jag vidare till Varhegy, Slottsberget, på små gator och långa trappor. Det var en imponerande vy över Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan som långsamt tornade upp sig framför mig under promenaden.  Väl uppe på berget var det bara att njuta av alla sevärdheter!

I stadsdelen Buda besökte jag Varhegy, Slottsberget, en cirka 170 meter hög och lite drygt en kilometer lång kalkstensklippa som ligger vid floden Donau. Här finns några av Budapests mest betydelsefulla medeltida byggnader. Området togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1987.

Budaslottet, Király palota, har sitt ursprung i det första slottet som stod klart år 1265 men förstördes i samband med striderna mot turkarna år 1686. Det byggdes sedan upp av Habsburgarna i vacker barockarkitektur. Slottet fick kraftiga skador under andra världskriget då det var nazisternas sista fäste år 1945.   Corvinus-porten med sin gigantiska korpstaty symboliserande kung Matthias Corvinus är imponerande. Fiskarbastionen eller Halászbástya är en av Budapests mest välkända byggnader som uppfördes under åren 1895-1902. Bastionen skadades svårt under andra världskriget men restaurerades senare till originalskick. Bastionens sju torn symboliserar de sju stammar som bosatte sig i Karpaterbäckenet på 900-talet. Vyerna från bastionens terrass över staden är imponerande. Matthiaskyrkan, Mátyás templom, är en kyrka i närheten av Fiskarbastionen som har sitt ursprung i en kyrka byggd år 1015. Den ursprungliga kyrkan har byggts till i omgångar. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan efter en renovering på 1800-talet. Interiören är färgfull och mycket vacker. I kyrkan finns en sarkofag i vilken kroppen av Kung Bela III förvaras, den enda medeltida graven som finns kvar i kyrkan. Mattiaskyrkan är en av Budapests största sevärdheter och ingår i världsarvet. Under den ottomanska ockupationen fungerade Matthiaskyrkan som moské. Apoteket Gyllene Örnen, Arany Sas Patika, var stadens första apotek som öppnades år 1681. Idag är det ett museum.  Slottskvarteren har en intressant arkitektur. En promenad genom dessa bjuder på en fin tidsresa!  Under promenaden passerade jag Hilton Budapest Hotel där jag bott under en tjänsteresa. Hotellet har en unik arkitektur då det delvis är sammanbyggt med ett före detta kloster och en kyrka från 1300-talet.

Citadellet, Citadella, byggdes av Habsburgarna efter revolutionen 1848-49 med hjälp av tvångsarbetare och stod klar år 1854. År 1894 övertogs det av stadens förvaltning. Under andra världskriget förekom här strider mellan tyskar och ryssar. Kulhålen syns fortfarande på vissa ställen! Via en lång vandring från hotellet, över Elisabethbron och en stig uppför berget i regn kom jag upp till Citadellet och det stora frihetsmonumentet, 40 meter högt. Monumentet uppfördes 1947 och tillägnades de sovjetiska soldater som gav sitt liv när de kämpade för att befria Budapest. Monumentet har modifierats för att bättre passa in i det moderna Ungern, men de sovjetiska dragen syns fortfarande, som till exempel den atletiska kvinnan som är placerad högst upp på kolonnen. Tyvärr kunde jag inte gå in i Citadellet på grund av renovering.

På vägen upp till Citadellet passerade jag den stora statyn av Den helige Gellért, en italiensk missionär som bjöds in av den ungerske kungen för att kristna de hedniska magyarerna. Han dödades dock av några av dessa som vägrade acceptera den nya läran år 1046 genom att slungas ned för berget i en spikförsedd tunna.

Via en promenad över Kedjebron kom jag över till östra sidan av floden Donau och in i stadsdelen Pest.

Kedjebron, Széchenyi lánchid, är en av stadens många vackra broar, antagligen den vackraste. Bron invigdes år 1849 och ansvarig byggare var skotten Adam Clark. Kedjebron är unik av två skäl. Det var den första fasta förbindelsen mellan stadsdelarna Buda och Pest samt att även aristokraterna var tvungna att betala avgift för att få använda bron. Széchenyi lánchid är den del av stadens världsarv. När jag gick över bron var den dekorerad med massor av kirgisiska (?) flaggor för att visa att det var statsbesök från ett centralasiatiskt land.

Kedjebron sprängdes av tyskarna vid deras reträtt år 1946, men kunde repareras. Bron återinvigdes år 1949. Kedjebron är 380 meter lång och har två torn som på sin tid var mycket unika byggnadstekniskt. Brohuvudet vaktas av två stora stenlejon.

På andra sidan Széchenyi lánchid i stadsdelen Pest började ytterligare en del av stadslandskapet vid Donaus strand som är med på UNESCO:s världsarvslista. Hus byggda i den oerhört vackra arkitekturen art nouveau, eller som den också kallas jugendstil. Denna typ av arkitektur var ganska vanligt förekommande under åren 1890 till 1920.

Några av de sevärdheter jag besökte i stadsdelen Pest var nedanstående. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum.

Vetenskapsakademin är en ståtlig byggnad uppförd i art nouveau arkitektur som ligger precis på andra sidan Kedjebron när man kommer från Budasidan.  Nära den ligger ännu ett stort hus i art nouveau stil som man inte skall missa att detaljstudera.

När man går den lilla gatan Zrinyt utca österut ser man sakta den mäktiga Szent István bazilika, Den helige Stefans basilika, växa fram för att till slut torna upp sig framför en i all sin prakt. Basilikan tog mer än 50 år att uppföra och stod klar år 1905. Basilikan är Budapests näst högsta byggnad. Den helige Stefans basilika är och en av landets största turistattraktioner och Ungerns tredje största kyrkobyggnad. Kyrkan är uppkallad efter landets förste kung, Stefan I, som regerade mellan åren 975 och 1038. Interiören i röd marmor och guld är oerhört imponerande. I kyrkan förvaras den ungerska katolska kyrkans mest vördade relik, Den helige Stefans mumifierade högra hand, som återlämnades till Ungern av drottning Maria Theresa år 1771 efter att man påträffat den i ett bosniskt kloster. Torget utanför kyrkan är dekorerat med vackra mosaiker.

Från Szent István bazilika gick jag vidare på gator som ledde fram till Parlamentet. Längs dessa finns många oerhört vackra byggnader i art nouveau att titta på. Några av de finaste är Ungerska Statliga bankens hus, Postbankens hus och Bedöhusetett bostadshus byggt 1903.  Nära Bedöhuset ligger den Sovjetiska arméns monument som är tillägnat de sovjetiska styrkorna som befriade Budapest i samband med andra världskriget. Monumentet är det sista i sitt slag, övriga har tagits bort.

Parlamentet är en av de vackraste byggnader jag sett och är en av stadens absolut största turistattraktioner. Parlamentet är Budapests mest fotograferade motiv! Parlamentsbyggnaden är Ungerns största byggnad och var helt färdigställd år 1904 och blev parlamentsbyggnad år 1902. Parlamentets yta uppgår till 17 745 kvadratmeter och är Europas näst största. Parlamentet och det omkringliggande stadslandskapet är en del av UNESCO:s världsarv.

Den stora synagogan, Nagy zsinagóga, Dóhany utca, blev den sista sevärdheten jag besökte en av mina dagar i Budapest. Stora Synagogan, den största synagogan i Eurasien och världens näst största, är en vacker och imponerande byggnad med sittplatser för cirka 3 000 besökare. Synagogan är uppförd mellan åren 1854 och 1859 i vacker romansk arkitektur med moriska inslag, Inne i synagogan finns ett rum tillägnat Förintelsens offer. Arkitekt var österrikaren Friedrich Ludwig Förster. Synagogan skadades av bomber den 3 februari, 1939. Tyskarna använde synagogan dels som bas för sina radiosändningar och dels som stall under andra världskriget. Synagogan renoverades under åren 1991 och 1998.

Vaci utca, Vacigatan, är enligt guideboken en av Budapests mest kända gågator kantad med affärer som säljer dyra  märkeskläder och juveler. För mig var detta en gata full av affärer som säljer en massa ”tingeltangel”. Visst fanns det en del exklusiva affärer men de flesta riktade sig mot souvenirköpande turister. Utefter gatan finns även en hel del restauranger som försöker locka till sig in hungriga eller törstiga turister. Jo, det fanns även några få vackra hus i art nouveau arkitektur. I slutet av gatan ligger Nagycsarnok, stora Saluhallen, som är stadens största marknad. Byggnaden har utsetts till Europas vackraste marknadshall av CNN! I nedervåningen finns många små butiker med ett stort utbud av grönsaker, kött, fisk, ost, bröd och mycket annat gott för den som har möjlighet att laga sin egen mat. I övervåningen säljs kläder och här finns restauranger för den som blir hungrig eller törstig av allt shoppande. Byggnaden är vacker och interiören fascinerande, men det mest intressanta är dock folklivet.

Andrássy utca, Andrássyboulevarden, är Budapests paradgata som togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2002. Gatan sträcker sig mellan Erzsébet tér, Elisabethtorget, och Városliget, Stadsparken. Bästa sättet att uppleva gatan, som kantas av magnifika byggnader, är att promenera för att i långsam takt smälta alla intryck. Några av de imponerande byggnaderna längs boulevarden är Statsoperan som stod klar 1884. Den är en av stadens vackraste byggnader. Arkitekt var Miklos Ybl. Operan lär ha Europas tredje bästa akustik! Mitt emot Operan ligger Dreschlerpalatset en vackert byggnad i art nouveau färdigbyggd 1882. Vid Oktagon, ett torg, ligger en byggnad som är en exakt kopia av Palazzo Strozzi i Florens. Terror Háza, Terrorhuset är en vacker byggnad med en förskräcklig historia. Huset var huvudkvarter för nazisterna under andra världskriget och därefter för den kommunistiska regimen. I februari år 2002 invigdes det som museum i vilket man kan beskåda material från de båda förtryckarregimerna. I källaren finns fängelsehålor där man, bland annat kan besöka cellen i vilken Raoul Wallenberg satt inspärrad en tid. Museet är stängt på måndagar vilket gjorde att jag missade ett besök i detta. På husväggen längs Andrássy ut och en tvärgata finns många fotografier på män och kvinnor som avrättades för att de deltagit i revolutionen 1956. Kodály körönd, Kódaly torget, anses vara ett av Budapests vackraste. Runt detta ligger flera vackra renoverade byggnader i art nouveau arkitektur. Husen norr om torget har några av stadens förnämsta adresser.

Vid norra delen av Andrássy ut ligger Hösök tere, Hjältarnas torg, som är ett av de större torgen i centrala Budapest. Torget byggdes inför landets 1 000-års jubileum år 1896 och ingår i världsarvet. Norr om torget ligger Varosliget, Stadsparken. Vid torget ligger två konstmuseer och i mitten det kända Millenniummonument.

Millenniummonumentets centrala del innehåller ryttarstatyer av hövdingarna för de sju magyariska, med Arpad främst, som grundade Ungern under 800-talet och en 36 meter hög kolonn som kröns av en staty av ärkeängeln Gabriel. Bakom dessa står fjorton statsmän porträtterade med statyer i den halvcirkelformade arkaden. Dessa statsmän ansågs ha gjort enastående insatser för den ungerska nationen i historisk tid.

Városliget, Stadsparken, är en park som budapestborna gärna söker sig till som ligger nära stadens kärna. Huvudentrén är från Hjältarnas torg. Restaurangerna som ligger i anslutning till torget bjuder på en fin vy över det vackra Vajdahunyad slottet, som nu är museum. Framför slottet ligger en liten konstgjord sjö som på sommaren fylls med små paddelbåtar, ett populärt nöje bland besökare. Vid slottet ligger Jakkapellet med sin rikt utsmyckade fasad.

Elisabethbron är en av Budapests vackraste broar. Dagens bro är en nykonstruktion. Den första Elisabethbron byggdes mellan åren 1897 och 1903 och fick sitt namn efter kejsarinnan Elisabeth, gift med kejsaren Frans Josef. Elisabeth, eller Sissi som hon också kallades, var mycket populär i Ungern. Hon blev mördad av en italiensk anarkist år 1898.

Den första Elisabethbron sprängdes, precis som övriga broar över Donau, av tyskarna i samband med deras reträtt undan ryssarna år 1944. Det är stadens enda bro som inte kunde återuppbyggas i sitt ursprungliga skick. Den nya bron som nu finns på platsen blev klar år 1964.

Hotel Boscolo byggdes mellan åren 1892 och 1894 och ritades av arkitekterna Alajos Hauszmann, Flòris Korb and Kàlmàn Giergl. Det är en av de vackraste byggnader i art nouveau arkitektur jag sett! I nedervåningen ligger det historiska New York Café, som öppnades år 1894 av den ungerske ”Kaffebaronen” Sandor Steuer, med sin makalöst vackra interiör. Under åren 2001 och 2006 genomgick hotellet en större renovering vars resultat nu kan beskådas. Missa inte ett besökt på detta fantastiska hotell!

För att besöka Budapest och dess sevärdheter behövs betydligt mer tid än de cirka två och en halv dagar jag hade till förfogande! Trots detta tycker jag att jag utnyttjade min tid ganska väl, men jag hann tyvärr inte med att besöka några museer eller stadens fina badanläggningar. Budapest kräver tid att utforska och jag återkommer gärna till denna vackra stad!

Byn Hollókö, Korpklippan, en världsarvslistad skönhet

På tredje dagens morgon hämtade jag ut hyrbilen för att påbörja min rundresa i Ungern. Från Budapest körde jag österut och dagens första stopp blev i den gamla byn Hollókö som togs upp på UNESCO:s lista över världsarv år 1987. Byn ligger cirka 90 kilometer nordöst om Budapest i provinsen Nógrád och bebos av Pálocfolket som talar en speciell dialekt. Vid högtider bär de sina speciella folkdräkter, kvinnornas är mycket praktfulla, som visar kvinnors status.

Hollókö, som betyder Korpklippan ligger en bit bortom allfarvägarna i ett vackert böljande landskap. Byn ligger vid foten av borgen som byggdes på 1200-talet och består av drygt 60 gamla hus, majoriteten i fint renoverat skick. Byn har under årens lopp förstörts ett flertal gånger av krig och eldsvådor men alltid byggts upp med samma utseende den haft innan den förstördes. Husen som nu finns i byn stammar från början av 1900-talet. De byggdes upp efter den förödande branden år 1909. Byns kyrka är dock byggd 1889.  .

Vid mitt besök pågick en genomgående renovering av byns gator varför det tyvärr var lite ”stökigt” att vandra runt på de kullerstensklädda gatorna. De vackra husen och den unika miljön kunde jag dock njuta av. Jag vandrade också upp till den gamla borgen från 1200-talet, som även den höll på att renoveras. Borgen började byggas efter mongolernas invasion av Ungern år 1241. Jag kunde dock göra ett kort besök i borgen på grund av att en lärare höll en historielektion för sina elever och hämtade material inne i den för lektionen.

De största sevärdheterna i byn är de gamla husen, bymuseet, postmuseet, dockmuseet, vävarhuset, utställningen om träsnidaren Ferenc Kelemen och hans verk, den gamla kyrkan och borgen.

Byn Hollókö är absolut värt ett besök under en resa i Ungern!

Eger – Barockstaden

Efter besöket i Hollókö skulle jag vidare till staden Eger i norra Ungern, en resa på små landsvägar som tog lite drygt ett par timmar. Under bilresan körde jag genom Matrábergen i vilka Ungerns högsta berg Kékes, 1014 m ö h, ligger.

Området där staden Eger nu ligger har varit bebott sedan stenåldern. Ungrarna bosatte sig här på 900-talet. Det var vid Eger som ungrarna  besegrade turkarna för första gången år 1552 efter 170 års ockupation. Turkarna återkom dock år 1596. Denna gång besegrade de ungrarna och gjorde Eger till en provinshuvudstad. De fanns kvar här tills de drevs iväg i slutet av 1600-talet. I början av 1700-talet var staden åter centrum för en maktkamp, denna gång mot Habsburgarna. Ungrarna förlorade kampen och österrikarna förstörde en stor del av deras vackra slott. Under senare delen av 1700-talet och 1800-talet blomstrade staden och under denna tid uppfördes många vackra byggnader. År 1801 drabbades Eger av en stor brand som fick slottet att kollapsa och en ny brand år 1827 förstörde ytterligare en del av staden. År 1831  drabbades Eger av en epidemi som krävde mer än 200 människors liv. Idag är Eger en välmående stad och ett populärt turistmål. Staden har cirka 56 500 invånare och är huvudstad i provinsen Heves.

Eger har flera fina sevärdheter att titta på!

Egers gamla stad låg cirka 15 minuters promenad från hotellet jag bodde på och den första sevärdheten jag kom till var den mäktiga basilikan, som är en byggnad uppförd i nyklassicistisk arkitektur och byggdes mellan åren 1831 till 1836. Arkitekt var Józef Hild. Det är en pampig byggnad med en mycket vacker interiör. Basilikan är Ungerns näst största kyrkobyggnad.

Strax nedanför basilikan ligger gågatan Kossuth Lajos utca som kantas av många vackra byggnader, till exempel den ortodoxa synagogan färdigbyggd år 1893, den nyklassictiska synagogan klar år 1854, stadshuset från 1700-talet och Provost-palatset. Mitt emot basilikan ligger Lyceum, byggnaden är från 1765, med sitt bibliotek omfattande mer än 60 000 volymer. I byggnaden ligger även ett par andra muséer. Biblioteket var tyvärr stängt vid mitt besök.

Via en promenad på gatan Érsek utca kom jag till Dobó Istvan tér, Egers vackra stora torg. Här ligger Minoriter kyrkan, stadens vackraste kyrka byggd i barock på 1770-talet. Kyrkan gick tyvärr inte att besöka då torget höll på att renoveras och var avspärrat.

På vägen till den 40 meter höga minareten, den enda som finns kvar från turkarnas långa ockupation av staden, passade jag på att göra ett besök i marknadshallen för att njuta av det brokiga folklivet och det stora utbudet av färska grönsaker och frukter.

Inte långt från minareten ligger Egers slott som är byggt på 1200-talet efter mongolernas invasion. Efter en fin promenad på kullerstensklädda gator kommer man upp till slottet varifrån man har fina vyer ut över staden. De bästa vyerna har man från Dobós bastion, ursprungligen från 1540-talet, som kollapsade år 1976 men är nu återuppbyggd. Det finns tyvärr inte många byggnader kvar innanför den välbevarade försvarsmuren då dessa förstörts av krig och skövlingar under årens lopp. I nedervåningen på det forna Biskopspalatset, byggt på 1470-talet, finns ”Hjältarnas hall” med statyer av ungerska krigsherrar. I övervåningen på detta finns ett museum som berättar om Egers historia.

Eger är även känt för sin tillverkning av vinet ”Egri Bikaver”, ”Tjurblod”, och det kan avnjutas i ”De vackra kvinnornas dal”, som ligger strax utanför staden. Det är ett området med omkring 200 vinkällare, ofta djupt inne i berget, som är populärt bland ungrare såväl som turister. Här kan man dricka vin och äta god ungersk mat under gemytliga former.

Jag hade dessutom turen att få njuta av vackra ungerska folkdanser under en festival som pågick i staden under mitt besök.

Tokaj – Urgammal kulturbygd (med på UNESCO:s lista över världsarv)

Från ett vindistrikt till ett annat!

Vindistriktet Tokaj vann berömmelse för sina viner redan på 1400-talet, men framställning av vin är mycket äldre än så. Här har odlats vin i mer än tusen år! Distriktet Tokaj-Hegyalja ligger vid sydsluttningarna av Zemplénbergen, en sydlig del av Karpaterna, och gränsar till Pustan, den stora ungerska slätten. Genom vindistriket flyter floden Bodrog, en biflod till Tisza. I den lilla staden Tokaj flyter dessa floder samman. År 2002 togs Tokajs vindistrikt upp på UNESCO:s världsarvslista och en av motiveringarna till detta var ”Tokaj vinregionen representerar en distinkt vinodlings tradition som har funnits i minst tusen år och som har överlevt intakt fram till idag”.

Jag körde från Eger direkt till den lilla staden Sárospatak, cirka 13 000 invånare, för att besöka slottet och några berömda vinkällare.  Slottet är en vacker byggnad i olika arkitektoniska stilar. Röda tornet, är slottets äldsta del, byggdes mellan åren 1534 och 1537, och har flera välbevarade rum. Flera byggnader är uppförda i renässans.

Efter att ha besökt slottet körde jag vidare till byn Hercegkút för att titta på vinkällarna i Gomboshegyi och Koporösi, urgamla vinkällare som är med på UNESCO:s lista över världsarv. Jag hade turen att få ett kort besök av en i vardera område då ägarna råkade finnas på plats. Vanligtvis är det svårt att få se en vinkällare i privat bruk. Några av de gamla vinkällarna har kompletterats med serveringar och här kan man äta mat som kompletteras med utsökta viner från vinkällaren.

Byn Hercegkut ligger vackert omgivet av vinodlingar. Hela regionen är en naturskön blandning av byar, vinodlingar och lägre berg.

Nästa stopp blev i byn Tolcsva, dit jag kom genom att köra på små vägar genom vinodlingar. I byn finns ett vinmuseum, som trots att det skulle vara öppet enligt informationstavlan var stängt. Efter en koll bland gatuarbetare och en värdshusägare lyckades vi spåra den ansvarige för muséet. Han skulle komma en kort stund för att visa en del av detta för en grupp turister. Det gick bra att ansluta sig och därmed kunde även jag beskåda några av de gamla redskap och maskiner som använts vid vintillverkning.

Staden Tokaj blev dagens tredje och sista anhalt i Tokaj-regionen.

Den lilla pittoreska staden Tokaj, cirka 4 900 invånare, har ett vackert läge vid sammanflödet av floderna Tisza och Bodrog vilket har gjort den till ett populärt turistmål. Här kan man ströva längs flodernas stränder och här finns vinkällare där man kan äta och dricka gott. Vad som behövs när man vill koppla bort vardagen! Sevärdheter finns det få i staden. En är Tokajs museum som grundades av grekiska vinhandlare. Här exponeras föremål som används vid vintillverkning och föremål kopplade till den kristna tron. Den stora synagogan byggdes på 1800-talet men användes som militärförläggning av tyskarna under andra världskriget. Nu är den renoverad och används åter till det den var avsedd för.

I Tokaj bodde jag på ett litet trevligt pensionat. Det ägs av ett yngre par som driver detta vid sidan om sin vintillverkning.

Från Tokaj-regionen körde jag till Hortobagy, centralorten i Hortobagy National Park.

Hortobagy (Pustan) – Orten mitt i världsarvet

Länge har jag dröm om att få uppleva den stora slätten Pustan i Ungern. Nu var jag här! Under tre dagar var den lilla orten Hortobagy med sina cirka 1 600 invånare min bas.

Namnet Pustan, eller Pusztan,  syftar på flacka och trädfattiga områden i Alföld i den södra och östra delen av Ungern. Området var ursprungligen bebott av herdar, med nötboskap, får och hästar. År 1999 togs Hortobágy National Park upp på UNESCO:s lista över världsarv för sin unika miljö och kultur. Ytan av nationalparken uppgår idag till 82 000 hektar.

Med sin sammansättning av olika miljöer är Hortobagy National Park ett av de bästa områdena för fågelskådning i Europa. Här har omkring 340 av Europas uppskattningsvis 400 olika fågelarter registrerats de senaste 20 åren. Omkring 160 fågelarter häckar i området.

Amatörornitolog som jag är, men väldigt naturintresserad, besökte jag ett av områdena med fiskdammar som ligger 7 kilometer väster om Hortobagy där många olika fågelarter brukar hålla till. Här såg jag olika rovfåglar, gäss och änder. Mängder av blommande ”Yellow floating heart”, ”Gult flytande hjärta”, prydde sjöarna eller fiskdammarna vid mitt besök.

Någon mil väster om Hortobagy finns ett våtmarksområde med spänger som man kan vandra ut till ett fågeltorn på. Här såg jag mängder av vita storkar, måsar och andra sjöfåglar. Ett rådjur dök upp på slätten bakom tornet.

Inne i samhället häckar många vita storkar som man kommer riktigt nära. När jag var här fanns det ungar i de flesta storkbona varför jag kunde följa föräldrarnas matningsprocess.

Förutom fågelskådning finns här även andra intressanta saker att titta på eller att göra. En av de stora sevärdheterna är 9-håls-bron som stod klar år 1833. Den lär vara landets längsta och mest avbildade stenbro. På Hortobagy Värdshus kan man njuta av zigenarmusik en stor del av dagen. På fågelparks centrat tar man hand om skadade fåglar och här kan man komma riktigt nära flera olika fågelarter under konvalescenstiden.

Mata stuteri, som har varit i drift i cirka 300 år, kan man dagligen besöka stallarna för att se några av de vackra hästarna som avlats fram här. Basen i aveln är den så kallade urhingsten Nonius Senior som fördes till Ungern av den österrikiska kejserliga armén som en trofé från Frankrike. Nonius Senior var i sin tur ättling till anglo-normandisk hingst. Den ungerska noniushästen är lugn och har hög uthållighet. I Matra finns 60 avelsston för bevarande av rasen. Förutom avelsverksamheten ordnar stuteriet turer med häst och vagn på Pustan där man får möta den gamla stäppkulturen med ungerska ”cowboys” som demonstrerar sina skickligheter på hästryggen, se oxdragna kärror, besöka herdehus och vattenanläggningar samt besöka ett fårhus där hundratals racka får, en ras med skruvade horn som finns på Pustan, ligger för att slippa den heta solen. Herdarna föder även upp vattenbufflar, grå boskap och långhåriga grisar.

Den grå boskapen har spelat en mycket viktig roll i ungersk kultur och ekonomi sedan medeltiden och fram till 1920-talet.  Från 1400-talet och framåt drevs hundratusentals djur till marknader i Tyskland, Frankrike och Italien. Rasen är mycket uthållig och stark och trots att djuren fick vandra tusentals kilometer till marknaderna gick de inte ner i vikt. Senare användes djuren som dragdjur men minskade drastiskt i antal när jordbruket mekaniserades i början av 1920-talet. På 1960-talet fanns endast 200 kor och 6 tjurar kvar av rasen. På 1970-talet bestämde man sig för att bevarad denna unika djurras och idag finns det cirka 25 000 djur.

Rackafåret finns endast Ungern. Karaktäristiskt för denna ras är de skruvade hornen och den långa och lockiga pälsen. Rasen har två färger; vit eller svart. Under parningen separeras djur med respektive färg så att inga färghybrider uppstår. Fårens mjölk håller en fetthalt på hela 10 %. Av den gör man ost, keso mm

Mangalicagrisen, den långhåriga grisen, är en speciell svinart som avlades fram i mitten av 1800-talet genom att korsa ungerska istergrisar med den serbiska Sumadiagrisen vilket resulterade i en gris med ett tjockt späcklager, cirka 75 % av slaktvikten utgörs av fett, resten är ben och kött. Grisen när ofta en vikt på omkring 200 kilo innan den slaktas. Mellan första och andra världskriget var mangalicagrisen den vanligaste grisarten i Ungern men försvann nästan helt under 1970-talet på grund av ändrade konsumtionsvanor.  Idag har uppfödningen fått en renässans.

Vattenbuffeln kom till Ungern med den asiatiska folkgruppen avarer på 500-talet efter Kristus och användes inom jordbruket. Idag används de mest som köttproducerande djur. Vintertid tillbringar djuren i stallar då de inte är anpassade till Pustans hårda klimat. Sommartid håller de till runt lerpölar där de söker svalka. Vattenbuffeln bevaras som en del av det ungerska kulturarvet.

Det som även fascinerade mig i området var de gigantiska fälten med blommande solrosor.

Dagarna i Hortobagy kändes alldeles för korta, så gör det ju alltid när man upplever någonting intressant eller roligt, och snart var det dags att köra vidare till staden Szeged.

Szeged – Staden med de vackra husen  

Sträckan mellan Hortobagy och Szeged var den längsta att köra på denna resa, och ändå var den inte mer än lite drygt 250 kilometer lång.

Området där staden Szeged nu ligger har varit bebott i 4 – 5 000 år och blev ett av de första områden där magyariska stammar bosatte sig vilket antagligen berodde på att platsen har ett gynnsamt läge vid mynningen av floden Maros där den möter floden Tizsa. Läget har dock sina nackdelar då staden nästan utplånades av en stor översvämning år 1879. Endast cirka 300 av stadens uppskattade 6 300 hus stod kvar efter översvämningen, mer än 600 människor omkom.

Szeged har under historiens gång även drabbats av andra katastrofer. Först ödelades staden av mongolerna och den 28 september 1526 plundrade turkarna staden. År 1543 ockuperade turkarna Szeged och omvandlade staden till ett förvaltningscentrum för det osmanska riket. Den 23 oktober 1686 befriades staden från turkarna och återfick sin status som fri kungastad.

Efter översvämningen år 1879 besökte kejsare Franz Joseph staden och lovade att ”Szeged ska bli vackrare än den varit” och inom loppet av de närmaste åren reste sig en ny, modernare stad över ruinerna med typiska sekelskiftpalats och breda gator. Något som vi kan njuta av än idag!

Under andra världskriget drabbades Szeged hårt, 6 000 av stadens invånare dödades och de flesta judarna deporterades. År 1944 befriades staden av den sovjetiska armén.

Idag är Szeged Ungerns tredje största stad med cirka 170 000 invånare, en viktig universitetsstad, kulturellt centrum och ett populärt turistmål.

Jag tyckte omedelbart om Szeged! De vackra husen, de breda  avenyerna, parkområdena och det pulserande folklivet. Tyvärr regnade det väldigt mycket en av de två dagar jag var i Szeged.

Några av stadens sevärdheter jag besökte var nedanstående.

Dom ter, Katedralstorget, är ett av stadens viktigaste torg. Här ligger Votivkyrkan, Szegeds katedral, en magnifik byggnad i brunt tegel som byggdes mellan åren 1913 och 1930. Beslut om att bygga denna stora kyrka togs redan efter den stora översvämningen år 1879. Framför kyrkan står stadens äldsta byggnad Sankt Dimitrius torn som är det enda som återstår av en kyrka byggd på 1200-talet. Nationella Panteon är en stor byggnad uppförd i slutet av 1800-talet. Ena långväggen är dekorerad med statyer av personer som spelat en viktig roll i Ungerns historia.

Strax norr om Votivkyrkan ligger den vackra Serbiskt ortodoxa kyrkan som byggdes på 1770-talet. Och vid floden finns ett modern monument till minne av översvämningen år 1879.

Nya Synagogan är en vacker byggnad i art nouveau som uppfördes i början av 1900-talet. Den lär vara Ungerns vackraste. Interiören är fantastiskt vacker. Ett besök i Nya Synagogan är ett måste om man kommer till Szeged!

Jag bodde på ett litet hotell en bit norr om Széchenyi ter, stadens lummiga stadspark, som vid mitt besök hade ett aktivt folkliv på grund av fotbolls VM. I parken hade man monterat upp en storbilds-TV och framför den massor av bord och bänkar där folk på kvällstid satt och drack öl eller vin samtidigt som de följde fotbollsmatcherna. Vid torget ligger det stora och vackra stadshuset, som är det tredje på platsen och uppfört på 1880-talet på order av kejsaren Franz Josef.

När man gått igenom stadsparken kommer man till den trevliga gågatan Kárász utca och torget Klauzál tér. Längs gågatan och torget ligger trevliga affärer och restauranger. I slutet av Kárász utca ligger Ungár-Mayer palatset byggt i art nouveau arkitektur, ett av Szegeds vackraste hus.

Det som jag dock kommer att förknippa Szeged med i första hand är de vackra byggnaderna i art nouveau som finns runt om i den äldre delen av staden. 

Här finns byggnader som Deutsch palatset, Dózsa utca 2, byggt 1900-1901 med inspiration från ungerska traditioner. Järnhuset, Takaréktar utca 8, byggt 1912 – 1913 och som fick sitt namn efter sina speciella järndekorationer. Gróf palatset, B Tisza Lajos Boulevard, byggt 1912 – 1913, på endast 13 månader, är en fantastiskt vacker byggnad med sina gulddekorationer och österländska influens. Reformerade kyrkans palats, Tisza Lajos Boulevard 37, byggt 1910 – 1912 är en av stadens största byggnader i art nouveau. Byggnadens arkitekt Ede Magyar begick självmord i huset med hjälp av en pistol på grund av olycklig kärlek. Móricz hus, Szent Miháyly utca 9, byggt 1910 var när det byggdes ett av de lyxigaste husen. Vattentornet, som i folkmun kallas för ”Den gamla damen”, på Szent István torget, byggt 1903 – 1904 är ett av de äldsta industrimonumenten byggt i art nouveau och fortfarande i bruk. Nya Synagogan, Jósika utca 6 – 10, byggd 1900 – 1903 har influens av morisk arkitektur och har en höjd av 48,5 meter. Domens interiör symboliserar världen. Schäffer Palatset, Feketesas utca 19 – 21, byggt 1904 – 1905, har tyvärr bara kvar en liten del av sin forna prakt, men planer finns på att renovera det. Reök palatset, Tisza Lajos Boulevard 56, byggt 1906 – 1907, är ett av de finaste exemplen på art nouveau i Ungern med sin fasad dekorerad av vackra blommor. Ungár-Mayer palatset, Kárász utca 16, byggt 1910 – 1911 är ytterligare ett av de finaste, och mest magnifika, exemplen på vad som kunde åstadkommas inom art nouveau.  Raichal palatset, Szentháromság utca, byggt 1910 har hämtat inspiration från transylvansk arkitektur. Márer huset, Tisza Lajos Boulevard 109, byggt 1911. Beregi huset, Deák Ferenc utca 22, byggt 1902 – 1903, räknas till de vackraste och mest imponerande byggnaderna i art nouveau i Szeged.

Szeged var en av höjdpunkterna under denna resa!

Från Szeged körde jag vidare till nästa destination, Pécs.

Villány – Byn bland vinbergen

En granne hade rekommenderat ett besök i byn Villány och då den låg utefter vägen till staden Pécs gjorde jag ett stopp i byn för att se vad den hade att erbjuda en besökare. Min grannes stora behållning från besöket i byn var alla vinkällare han kunde ”rumla runt” bland.

Villany, cirka 2 500 invånare, ligger omgivet av vinplantager och vyn över byn domineras det vulkanformade berget Szársomlyó, 422 meter högt. År 1687 stod här ett stort slag mellan ungrare och turkar. Turkarna förlorade slaget och drevs söderut och förintades i Drávas träskmarker. Idag produceras en stor del av det ungerska vinet i den välmående byn.

Jag parkerade bilen i centrum och promenerade runt i byn under ett par timmar under vilka jag tittade på några av byns välvårdade hus. Jag gick också upp till utsiktstornet på en bergskam norr om byn och njöt av vyerna; över byn och det vidsträckta landskapet.

Vinkällarna, som min granne besökt några av, var stängda då det inte fanns några turister här. Byn upplever sin höjdpunkt i september då vinskörden äger rum.

Pécs – Den historiska staden (med på UNESCO:s världsarvslista)

Pécs har varit bebott av både kelter och romare. Romarna kallade staden för Sophianae och införde kristendomen. Från deras tid finns lämningar av de första kyrkorna och tidiga kristna gravar. På medeltiden kallade tyskarna staden för ”Fuenfkirchen” som syftade på de fem kyrkor som fanns här vid denna tid. På 1 000-talet var staden en viktig handelsplats på vägen till Byzantium. År 1367 öppnades Ungerns första universitet i Pécs. År 1543 erövrade turkarna staden och höll den i nästan 150 år. År 2010 var Pécs Europeisk kulturhuvudstad tillsammans med Essen och Istanbul.

Idag är Pécs en välmående stad med nästan 160 000 invånare och regionhuvudstad i Dél-Dunántúl, Södra Transdanubien, samt provinshuvudstad i Baranya.

Jag valde att besöka Pécs under min ungerska rundresa för att staden har flera intressanta sevärdheter och anses vara en av landets finaste städer. Några av de sevärdheter jag besökte var nedanstående.

Jag bodde på ett litet hotell lite drygt etthundra meter från den nu välbevarade stadsmuren. När turkarna anföll stadsmuren var den i dåligt skick vilket bidrog till att de kunde inta Pécs utan större ansträngning. Turkarna reparerade stadsmuren och förstärkte den som skydd mot fientliga attacker.

Via Barbakán, Barbakan, det enda bevarade försvarstornet i sten från 1400-talet och renoverat i slutet av 1970-talet, gick jag in i den gamla staden. Strax bortom Barbakán ligger Puspöki palota, Biskopens palats som byggdes på 1770-talet. Det har en vacker trädgård och en märklig staty av kompositören Franz Liszt.  Strax bredvid Biskopens palats ligger den mäktiga Szent Péter bazilika, Sankt Peters basilika, med sina fyra torn. Basilikan byggdes på 1000-talet och kompletterades med sidokapell på 1200-talet men har antagligen sitt ursprung i en tidig kyrka byggd på 300-talet. Sitt, till största delen, nuvarande utseende fick basilikan efter en omfattande renovering på 1880-talet. Interiören är oerhört imponerande.

På torget Szent istván ter, ligger ett av stadens världsarvslistade kulturarv Ókeresztény sírkápolna, Gravkapellet från tidig kristen tid, Det byggdes på 350-talet och runt detta finns 110 gravar från samma tidsperiod. Flera av dem har mycket vackra fresker föreställande, bl a Adam och Eva och Daniel i lejonets kula.

Cella Septichora látogatóközpont, Cella Septichora besökscentrum är entrén till ett tidigt kristet kremeringscentra som togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2000. Här finns flera gravkammare, en av de äldsta är en romersk grav från 300-talet. De mest kända gravarna är Petrus och Paulus och vinkrusets grav. Cella Septichora ligger också nära torget Szent István ter.

Från Cella Septichora gick jag vidare till Széchenyi ter, stadens stora torg, som omges av vackra barockbyggnader. På sommaren söker sig ofta människor till torget för att njuta av tillvaron och de vackra byggnaderna. Här ligger flera av stadens sevärdheter som Mecset templom, Moskékyrkan. Det är den före detta Pasha Gazi Kassim moskén, Ungerns största  byggnad från den omanska perioden byggd på 1500-talet, som nu är ombyggd till kyrka. År 1753 revs minareten och ersattes av ett klocktorn. Kyrkan är nu stadens symbol. Vid torget ligger det vackra kommunhuset , som tidigare var en bank, med sina fantastiska utsmyckningar.  Treenighetskolonnen i södra änden av torget är också ett av stadens landmärken. Zsolnay fontänen donerades av stadens berömda porslinsfabrik år 1892 och är en vacker fontän med fyra tjurhuvuden i vacker glasyr. På torget står numera också en stor häststaty som är en kopia av en häst ritad av Leonardo da Vinci, åtta och en halv meter hög.

En liten bit sydöst om Scécheny tér ligger Kossuth tér, Kossuth torget, med stadshuset byggt år 1891 och synagogan byggd år 1869. Omkring 2 700 av stadens judar deporterades till koncentrationslägren i Tyskland och Polen i maj 1944. Idag bor det endast omkring 150 judar i Pecs.

Två andra sevärdheter som finns kvar från den ottomanska perioden är ruinerna av Pasha Memi baden, de turkiska baden från 1500-talet och Hassan Jakovali moskén från 1500-talet med sin vackra minaret. Moskén ligger inklämd mellan två moderna byggnader och är Ungerns bäst bevarade moské.

Att ströva längs gågatan Király utca med sina många trevliga restauranger och sitt intressanta folkliv är ytterligare en av stadens sevärdheter. Längs gatan ligger flera vackra gamla hus, som Vasváry huset, och den magnifika stadsteatern.

Jag kan bara instämma i guidebokens påstående om att Pécs är en av Ungerns mest intressanta och vackraste städer att besöka!

Balatonsjön – Centraleuropas största insjö

Nu började rundresan i Ungern närma sig slutet. Från Pécs gick färden till Balatonsjön där jag hade en eftermiddag och en förmiddag till förfogande att utforska en del av denna region.

Balatonsjön, eller Balaton, har fått sitt namn efter det slaviska ordet blato, som betyder lerig, eller sumpig, plats. På tyska heter sjön Plattensee vilket betyder ”Den platta sjön”.  Balatonsjön är 592 kvadratkilometer stor och därmed den största i Centraleuropa. Sjön är 77 kilometer lång och mellan 4 och 14 kilometer bred. Genomsnittsdjupet är 3,2 meter och sjöns djupaste del är 12,2 m .

Området runt Balatonsjön var bebott redan på järnåldern och på 100-talet e Kr erövrade  romarna Balaton, som de kallade Pelso. På 1500-talet utgjorde sjön en gräns mellan turkarna, som ockuperade den södra delen, och habsburgarna, som ockuperade den norra delen.

I slutet av 1800-talet började Balaton bli ett populärt turistmål, och är så än idag.

Jag hittade ett litet trevligt hotell i Alörs, som fick bli min bas vid Balaton. Här tillbringade jag några slappa timmar på ankomstdagens eftermiddag, och avresedagens förmiddag, genom att promenera längs Balatonsjöns strandlinje, se på badlivet, äta en god middag på en mysig restaurang inne i samhället och se slutet av matchen i fotbolls VM mellan Brasilien och Colombia på en uteservering.

Timmarna i Alörs gav mig ett bra tillfälle att ”samla ihop” resan!

Veszprém – Staden bland kullarna

Innan jag körde tillbaka till Budapest från Balatonsjön gjorde jag ett par timmars stopp i staden Veszprém, som har ett vackert läge bland fem kullar.

Veszprém har en lång historia. Romarna bosatte sig inte långt från det område där staden nu ligger. På 1200-talet grundades stadens universitet. Det muromgärdade borgområdet är ett av landets äldsta. Den mäktiga borgen sprängdes av habsburgarna år 1702. Under frihetskriget 1703-1711 förstördes de flesta av slottets medeltida byggnader. De praktfulla barockbyggnader som nu finns i Veszpém stammar därför huvudsakligen från tiden efter Frihetskriget. Veszprém är en populär stad att besöka och har idag lite drygt 64 000 invånare.

Under mina timmar i Veszprém passade jag på att besöka det muromgärdade borgområdet och några av de sevärdheter som finns här. På vägen upp till borgen tittade jag på det vackra Pósa huset byggt i senbarock på 1790-talet.  Det 48 meter höga Tuztorony, Brandtornet, byggt i en blandning av olika arkitektstilar på 1800-talet.

Bakom borgmuren, på borgområdet, finns sevärdheter som Biskopspalatset byggt i mitten av 1700-talet, Gizella kapellet uppkallat efter drottning Gizella, kung Stefans gemål. Han kröntes nära kapellet i början av 1000-talet. Den Helige Mikaels katedral grundades redan i början av 1000-talet men har byggts om ett flertal gånger sedan dess. Katedralen är stor och imponerande och interiören magnifik. Från fästningsvallen, känd som Världens ände, har man en fantastisk vy norrut, bland annat över Benediktiner kullen.  Statyerna vid Världens ände föreställer Kung Stefan och drottning Gizella. De restes år 1938 till minne av 900 årsdagen av Kung Stefans död.

Innan jag lämnade Veszprém passade jag på att fika på en riktigt typisk traditionell ungersk restaurang där en grupp ungerska pensionärer samlats för att äta söndagsmiddag. Häftig miljö och roligt med de glada pensionärerna!

På eftermiddagen var jag tillbaka i Budapest och därmed var resan definitivt i sitt slutskede. Nu återstod bara en dag i huvudstaden innan hemresan.

Resa till Ungern, Budapest, Tokaj, Pustan, Szeged, Balaton mm

Den här resan överträffade mina förväntningar! Jag fick möjlighet att uppleva några av Ungerns vackra städer Budapest, Eger, Szeged och Pecs, den gamla byn Hollokö, det gamla vinkulturdistriktet Tokaj, miljön vid Balatonsjön och, inte minst, den stora slätten Pustan. Besök gärna detta lilla intressanta land, mitt i Europa!

Resan gjord 2014

Mer information     Ungern Landsfakta

Visit Hungary

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik