Resa till Spanien Mallorca

Läs om min resa till Spanien Mallorca. Se bilder från mina vandringar och cykelturer och några platser jag besökte, som Palma de Mallorca, Valldemossa, Soller, Lluc, Randa, Llucmajor, Port d´Alcudia, Port de Pollenca, Campanet, Formentor, Pollentia och Petra mfl, Rainer Stalvik

Resa till Mallorca, Spanien

Bilder från mina resor till Mallorca (Vissa bilder är scannade)

Här kan du läsa om min resa till Spanien Mallorca och se bilder från några platser jag besökte, från mina vandringar och cykelturer, som Palma de Mallorca, Fornalutx, Valldemossa, Deya, Soller, Lluc, Pollenca, Randa, Llucmajor, Port d´Alcudia, Alcudia, Port de Pollenca, Pollenca, Campanet, Formentor, Pollentia och Petra mfl, Rainer Stalvik

Mallorca har aldrig tidigare funnits med bland de resmål jag beaktat ur vandringsperspektiv, tills nu. Än en gång har det visat sig att man inte bör ha förutfattade meningar, utan ge allting en chans. Efter denna min första resa till Mallorca, jag kommer att besöka ön flera gånger, har jag en helt annan uppfattning. Jag tyckte om den vandringsmiljö Mallorca bjöd på. Här finns ett vackert bergslandskap, böljande eller stora, platta slättlandskap, små vackra städer och byar med en gammal historia. Den som inte lämnar hotellområdena med dess packade stränder och dånande barer får aldrig tillfälle att uppleva det riktiga Mallorca.

Jag har nu besökt Mallorca två gånger, 2003 och 2019. Första gången besökte jag ön för att vandra och andra gången för att cykla. Ön har en vacker natur som lämpar sig väl för både vandringar och fina cykelturer. Dessutom finns här flera sevärdheter väl värda att besöka! Mina cykelturer, och bilder, finns beskrivna på sidan Landsvägscykling

Läs om min senaste resa till Mallorca lite längre ned på denna sida

Min resa till Mallorca 2003

Palma de Mallorca – Huvudstaden

Palma grundades redan på 200-talet före Kristus av romarna och dess gamla historia fascinerar den intresserade besökaren. I Palmas gamla stad finns smala gator med vackra hus som för tankarna till en svunnen tid. De stora kyrkorna och torgen förstärker detta intryck. Några av de mest intressanta sevärdheterna i Palmas gamla stad, förutom folklivet, är enligt min uppfattning nedanstående.

Själv hann jag inte med att besöka Palma i den omfattning jag planerat, eftersom jag hamnade mitt i den stora festivalen som äger rum i samband med Balearernas dag. Festivalen var en spännande och intressant upplevelse, som gav en bra uppfattning om hur stadens invånare och säkert många andra öbor firar denna dag.

På förmiddagen äger barnparaden rum. Då promenerar tusentals vackert, roligt och spännande klädda barn tillsammans med sina föräldrar på gatan mellan Placa de la Reina och Almudainapalatset. Feststämningen går inte att ta miste på. Ballongförsäljerskorna och godisförsäljare gör goda affärer liksom de människor som vill tjäna en extraslant på att spela statyer. Gatuunderhållningen blomstrar. Familjer strövar i sakta mak längs gatan för att visa upp sina vackra barn. Överallt fotograferas det för att föreviga stunden. Människor dricker sitt kaffe eller vin sittande på bänkar i vimlet. Från en lastbil delar man ut godis och slänger konfetti på människorna som passerar nedanför den. Trängseln runt lastbilen är enorm. Vid uteserveringarna och försäljarna av spunnet socker är köerna långa.

På sena eftermiddagen äger den stora paraden rum. Då är det mest vuxna som deltager. Den börjar nära Placa Joan Carles I där uppladdningen sker. Även här är kan man se vackra och fantasifulla dräkter. Den fotograferingsintresserade hittar många motiv och paraddeltagarna låter sig villigt fotograferas under uppvärmningen. Vid 17-tiden startar paraden och pågår sedan i några timmar under hög stämning.

La Lonja (Börsen)

Den vackra byggnaden i gotisk stil uppfördes på 1400-talet och anses vara en av Spaniens vackraste profana byggnader. La Lonja ligger på Paseo Sagrera, gatan är uppkallad efter husets arkitekt Guilermo Sagrera. Inne i byggnaden finns en stor sal vars tak bärs upp av sex spiralvridna pelare. Numera fungerar byggnaden som konstmuseum och i den stora salen hålls utställningar med olika teman. Vid mitt besök hade man en utställning om Balearerna.

Almudainapalatset

var citadellet där de moriska kungarna hade sitt säte från 1 000-talet till 1200-talet. På 1300-talet uppfördes, på resterna av de moriska kungarnas fästning, ett kungligt residens av Kung Jaime II. Det är en vacker byggnad i gotisk stil som höjer sig över omgivningen. En del av byggnaden fungerar som museum.

La Seu, Katedralen

Palmas imponerande katedral, en av Spaniens fem förnämsta, ligger på en höjd med vacker utsikt över Palmabukten.

Katedralen började byggas bara ett halvår efter Kung Jaime I:s landstigning på Mallorca år 1230 som tack till högre makter för en lyckad landstigning. Strax innan denna hade han tillsammans med sin invasionsarmé råkat ut för en fruktansvärd storm på havet under seglatsen från Barcelona. Under den mest kritiska stunden lovade han att bygga en kyrka till Jungfru Marias ära om han och hans folk fick sätta foten på Mallorcas jord. Först år 1601 var den imponerande katedralen färdigbyggd, 371 år efter byggstarten.

La Seu är byggd på en plats där det tidigare låg en arabisk moské. Byggnaden täcker en yta på cirka 4 259 kvadratmeter. Höjden i mittskeppet är 44 meter och i sidoskeppen 29 meter. Invändigt är kyrkan 109 meter lång och nästan 40 meter bred. Kyrkans inre har en yta på 6 600 kvadratmeter. Kyrkans stora runda glasfönster är 11.3 meter i diameter, ytan uppgår till 97 kvadratmeter, och innehåller 1 236 glasbitar i olika färger.

Barrios la Portella (Portellakvarteren)

Portellakvarteren utgör Palmas gamla stadsdel och ligger i anslutning till katedralen. Den består av smala, vindlande gator och små öppna platser. Stämningen i gränderna känns ofta medeltida. Genom att ströva runt på gatorna i lugnt tempo hinner man uppleva många intressanta detaljer, borgarhus med smidda järngaller och smala burspråk och palats. Fasaderna är ofta vackert utsmyckade med olika dekorationer. Valven över portarna som leder in till de öppna innergårdarna förstärker den medeltida känslan.

I dessa kvarter ligger ”De arabiska baden”, som är en av de få synliga lämningar efter morerna. Gå gärna in här och njut av friden. På innergården ligger en liten trädgård med bord och stolar. Sätt dig ned och låt fantasin förflytta dig bakåt i tiden då människor använde anläggningen. En liten dörr leder in till själva badanläggningen med sina vackra pelare.

I Portellakvarteren ligger också den stora och imponerande San Francisco kyrkan med sin berömda korsgång, som är en av Mallorcas största sevärdheter. Kyrkan dateras till 1400-talet men huvudportalen tillkom först på 1700-talet. Den är en blandning av barock och spansk renässans.

Vandringar på Mallorca

Det jag i första hand kommer att minnas från resan till Mallorca är mina vandringar.

Basen på ön var Palmanova, en traditionell turistplats med stora hotell, restauranger och barer, ett eldorado för ”Festnissar”. Hotellets läge krävde dagliga bussturer till och från Palma centrum. En nackdel eftersom de tar tid från vandringarna. Bussresorna är dock hanterbara då turerna är förhållandevis täta. Efter 40-45 minuter, beroende på vilken linje man åker med, kommer man till den stora busscentralen i Palma. Därifrån åker man vidare till en plats varifrån man kan börja vandra. Med hjälp av de lokala bussarna kommer man lätt till och från vandringsplatser. Tidtabeller till de olika linjerna finns på busscentralen. Var dock beredd på att få ge dig iväg ganska tidigt på morgnarna om du bor i Palmanova.

Det går att lägga upp fina vandringar genom att starta på en plats och avsluta från en annan där det finns bussförbindelser tillbaka till Palma. Kartor eller bok med vandringstips köper man lämpligast i någon bokhandel. Det finns också en hel del tips på Nätet.

Vandring på Mallorca

Vandring nr 1  Valldemossa – Deya

Den lilla staden Valldemossa, Mallorcas mest kända, når man lätt med lokalbuss. En morgonbuss är lämpligast, om man vill ha en hel vandringsdag till förfogande och även hinna med ett kortare besök i staden.

Valldemossa har mycket gamla anor och ger en medeltida intryck när man först ser staden genom bussfönstret när den dyker upp bakom en vägkrök. Valldemossa var en populär plats redan för morerna som kallade staden för Wadi Musa. Staden ligger på 400 meters höjd och är vackert utspridd på en bergssluttning. Vyn över staden domineras av kartusianklostret La Real Cartuja, grundat 1399. Här utspelades den berömda kärlekssagan mellan kompositören Fredric Chopin och författarinnan George Sand. De tillbringade en vintern 1838-39 på klostret.

Vandringen startar strax söder om staden. Först följer man den stora landsvägen men viker sedan snart in på mindre vägar tills man kommer till utkanten av Valldemossa. Där går man in i en olivlund och fortsätter sedan rakt upp för berget genom en vacker skog. Det finns ett par alternativ att vandra till Deya. Stigen går till en början ganska brant upp för en bergssluttning tills man kommer till en brunn. Där skall man välja väg. Jag valde att gå den som går mera rakt ut mot bergsplatån.

Vandringsavsnittet på bergsplatån går genom ödslig och karg mark med vackra vyer mot Soller och Deya. Stigen är bred och lättvandrad. Risk för blåst föreligger dock. Vyerna över Mallorcas högsta berg Puig Mayor (1 445 m ö h) är fina. När jag gjorde vandringen låg det fortfarande ganska mycket snö kvar på berget efter vinterns snöfall.

Nära bergstoppen Tex (1 082 meter över havet) går leden ganska brant ned mot Deya.

Jag missade markeringen som visade att vägen tog av mot Deya och fick på så sätt en extra sväng ut på ett bergsmassiv med imponerande vyer över havet och Deya. En mycket vacker omväg! I Deya, en liten bergsby med 600 invånare, där en del kändisar köpt sig hus, kan man passa på att ta sig en kall öl eller något annat gott att dricka i väntan på bussen tillbaka till Palma.

Leden är populär så man får räkna med att möta en hel del vandrare, mest tyskar. Fast det är få som vandrar ner hela vägen till Deya.

Vandring nr 2  Soller – Fornalutx – Biniaraix – Soller – Port de Soller  

Om man väljer att vandra i Soller-området bör man åka på den gamla järnvägen mellan Palma och Soller till startplatsen för denna vandring.

Sollerbanan invigdes den 16 april, 1912 och resan på den är en fin upplevelse, inte bara för tågentusiaster. De gamla loken och vagnarna som trafikerar banan ger ett vision av svunna tider. Resan bjuder på fina vyer över berg och odlingar. Man åker genom flera tunnlar. Den längsta, Tunnel Mayor, är nästan tre kilometer lång. Banan når sin högsta punkt, 240 m ö h, strax efter tunneln om man åker mot Soller. Från Soller kan man åka vidare, om man inte vill börja sin vandring i staden, till Port de Soller med den gamla spårvagnen. En populär turistattraktion.

Börjar man sin vandring i Soller kan man vandra till den lilla, vackra bergsbyn Fornalutx, grundad av morerna. Vägen dit går först genom staden, med 10 500 invånare, och fortsätter sedan på en mindre väg till byn. Under vandringen passerar man vackra trädgårdsodlingar. Vid ett av husen bjöd en man på färska citroner, som han plockade direkt från sina träd!

Fornalutx är en bedårande vacker liten by med välvårdade stenhus och en vacker kyrka. Passa på att vandra runt i de små och smala gränderna eller sätt dig vid någon av byns uteserveringar och ta något gott att dricka innan du lämnar byn, som vunnit andra pris i tävlingen om Spaniens bäst bevarade by.

Från Fornalutx kan man vandra ner till en annan liten vacker by som heter Biniaraix, även den med arabiskt kulturarv. Den är inte riktigt lika vacker som Fornalutx, men väl värd ett besök.

Från Biniaraix kan man vandra ner till Soller och vidare till Port de Soller.

För att komma till Port de Soller går man till att börja med genom Sollers utkanter. Räkna med en del trafik på stadsgatorna, det blir bättre. Strax efter att man lämnat Soller kommer man in på en mindre väg, i stort sett helt utan trafik och vidare på en grusväg genom olivlundar. I slutet av denna vandringetapp kommer man åter ut på en liten asfalterad väg med lite trafik, innan man når Port de Soller. Här ifrån tar man bussen tillbaka till Palma.

Vandring nr 3 Sineau – Petra – Santuari de Bonany – Vilafranca de Bonany

I Sineau, Mallorcas geografiska centrum, äger en av Mallorcas största marknader rum. Detta är den enda marknaden på vilken man säljer kreatur. Ett besök här kan vara av intresse.

För att komma till Sineau tar man den lokala bussen till Inca, Mallorcas tredje största stad med cirka 22 000 invånare och centrum för lädervarutillverkningen. Jag stannade dock inte i staden utan tog en taxi från järnvägsstationen till grannstaden Sineau.

I Sineau gick jag runt på marknaden i cirka en timmes tid för att studera folklivet. Den var relativt stor och livlig, men långt ifrån så intressant som en i Fjärran Östern med sitt enorma folkliv. Det fanns en hel del turister bland de lokala marknadsbesökarna. Trängseln var stor vid vissa stånd. Försäljningen av kreatur var långt ifrån så intressant som jag förväntade mig. Här såldes 5-6 hästar, lite höns och ankor, några kaniner och några hundvalpar. Det intressantaste på marknaden var det förhållandevis stora inslaget av färgade försäljare som kom från Senegal.

Dagens vandring var planerad att gå från Sineau till Petra. För att slippa gå ett långt stycke på väg och därmed trafiken valde jag att vandra längs järnvägsspåret mellan städerna, vilket gick bra eftersom det än så länge inte går några tåg på denna. Linjen har varit nedlagd ett antal år men håller på att rustas upp med hjälp av EU medel. Den kommer att öppnas för trafik under 2003.

I och med att vandringen går på ”räls” blir den lätt. Man följer järnvägsspåret över den vackra slätten och passerar mindre hus och gårdar. När jag gick här blommade de sista mandelträden och aprikosträden började blomma, vilket gjorde vandringen vackrare än förväntat. Avståndet mellan Sineau och Petra är cirka 15 kilometer.

Strax innan Petra gick jag ut på huvudvägen mellan staden och Sineau för att komma till en mindre asfalterad väg som leder till Santuari de Bonany, ett gammalt kloster grundat på 1600-talet.

Klostret ligger vackert beläget på en kulle, 317 meter över havet, med fina vyer över slätten och havet i fjärran. Man får inte missa ett besök på klostret som har en intressant krubba inbyggd i en liten, naturlig stalakitgrotta.

Från klostret återstår en vandring genom skog och öppna fält innan man når staden Vilafranca de Bonany. Tyvärr måste man gå på den starkt trafikerade vägen mellan Manacor och Palma sista biten, vilket stör vandringsupplevelsen en del.

Från Vilafranca de Bonany åker man lokalbussen tillbaka till Palma.

Vandring nr 4  Lluc – Pollenca

Enklast att komma till den här vandringsstarten är att åka med lokalbussen från Palma till det vackra klostret Lluc, Mallorcas mest besökta vallfärdsort. Här förvaras den ”Svarta Madonnan”, en vacker och juvelprydd staty som i slutet av 1800-talet skänktes till klostret av öns befolkning. I klostret finns ett museum med förhistoriska fynd. Har man gott om tid på Mallorca bör man avsätta en dag för besök på klostret och museet samt vandra i de vackra omgivningarna. Flera olika vandringsleder utgår från klostret. Den riktigt fromme kan delta i den pilgrimsvandring som utgår från Palma. Den är över 40 kilometer lång!

Själv valde jag vandringsleden som går mellan Lluc och Pollenca. Leden följer bitvis den gamla landsvägen som ursprungligen byggdes på 1200-talet och går genom ett naturreservat. I reservatet växer stenek. Här och var stöter man på betande får. Vägen är asfalterad i 4-5 kilometer, från klostret räknat, för att sedan övergå i en liten slingrande grusväg, den gamla landsvägen med anor hundratals år bakåt i tiden. Bitvis kan man fortfarande se den ursprungliga stenbeläggningen. På några ställen passerar man branta berg, bland annat bergstoppen Puig des Ca (885 möh).

När man kommer ut ur skogspartiet möter man ett jordbrukslandskap med gårdar och fruktträd. På vissa gårdar kunde man se fåren beta mellan trädstammarna.

Tyvärr måste man gå en lång bit på den stora asfalterade vägen som leder till Pollenca innan den viker in på den gamla landsvägen igen. När jag gick leden hade bron, som var avsedd för vandrare, över en liten flod förstörts varför jag fick gå tillbaka ut på landsvägen.

I Pollenca finns en välbevarad bro från romartiden att titta på. Ett besök vid kyrkan på berget Calvary är också värt att göra. Härifrån har man en vacker vy över staden och dess omgivningar. Från kyrkan leder en trappa med 365 steg ned till staden och dess vackra centrum. På det stora torget finns flera uteserveringar. Här kan man ta en välförtjänt öl, eller vad man nu vill dricka i väntan på lokalbussens avgång till Palma.

Vandringen kan bjuda på fina vyer, något som jag tyvärr inte fick njuta av på grund av dimma. Trots detta var det en fin vandring, väl värd att göra även en disig dag.

Vandring nr 5  Llucmajor – Nostra Senhora de Gracia – Santuari de Sant Honorat – Randa – Puig de Caldent – Llucmajor

Sista dagen på Mallorca valde jag staden Llucmajor, Mallorcas jordbrukscentra, som utgångspunkt. Härifrån kan man gå en gammal pilgrimsled till Erimitaget Nostra Senhora de Gracia, som ligger inklämt under en stor bergvägg. Klostret var tyvärr stängt på grund av renovering.

Från klostret kan man vandra vidare till Santuari de Saint Honorat, ett kloster stängt för allmänheten. Kyrkan i klostret får dock besökas. Vyerna över slätten härifrån är mycket vackra. Det finns två möjligheter att vandra vidare från Sant Honorat. Går man till höger, med klostret bakom sig, kommer man till Santuari de la Mare de Deu de Cura. Jag valde att gå till vänster mot den lilla byn Randa. Väljer man denna väg kan man gå bredvid den stora asfalterade vägen, som på våren är fylld med cyklister.

Randa är en vacker liten by som domineras av en stor kyrka.

För att komma vidare från Randa får man ”pussla ihop” en egen vandringsväg. Med bristfälliga kunskaper i det spanska språket är det inte helt lätt. En ung man hjälpte till så gott han kunde för att hjälpa mig hitta små vägar som leder till Sa Serra, där det lär finnas många väderkvarnar.

Jag kom ut på öppna fält och åkrar via en liten grusväg som ledde till gårdar med ilskna vakthundar, vilket gjorde att jag vände om och gick mot berget Puig de Caldent istället. Grusvägen ledde förbi en övergiven jordbruksfastighet med en väderkvarn. Det var nog den som den unge mannen talade om när jag frågade efter området med ”molinos”, väderkvarnar. Därmed missade jag ett av dagens vandringsmål. Det gjorde inte så mycket eftersom jag var nöjd med dagens vandringsupplevelser.

Sista biten av vandringen gick tillbaka till Llucmajor. Härifrån kan man lätt ta sig tillbaka till Palma med lokalbuss.

Med denna vandring avslutades mina vandringar på Mallorca. Jag överraskades av den vackra naturen och de fina vandringsmöjligheterna och kände att jag vill återvända hit

Min resa till Mallorca 2019 

Port d´Alcudia – Min bas

Basen för min vecka på Mallorca denna gång var den lilla hamnstaden Port d´Alcudia på Mallorcas norra del. Mitt hotell låg på en av huvudgatorna och bara 200 meter från stranden, vilket jag dock inte hade någon nytta av då jag kommit för att cykla och se mig omkring

Port d´Alcudia är en traditionell semesterort med en fin strand, många restauranger och barer. Flertalet researrangörer har stora hotellkomplex i Port d´Alcudia speciellt anpassade för barnfamiljer med stora poolområden. Tack vare den 14 kilometer långa sandstranden är orten utbredd och det är nästan enbart hamnen som känns levande under sommaren trots miljontals besökare årligen. Barnfamiljer åker gärna hit på badsemester

Dag 01 – Port d´Alcudia Ankomstdagen

Den här dagen passade jag på att orientera mig i Port d´Alcudia genom att promenera runt i staden och leta upp en restaurang där jag kunde äta kvällsmat . Framför allt promenerade jag runt i hamnområdet bland många turister, barer, restauranger och affärer. Inte speciellt intressant för min del! Jag passade även på att besöka några företag som hyr ut cyklar för att diskutera priser

Dag 02 Alcudia – En uråldrig stad

Området där dagens Alcudia ligger har varit bebott i mer än 6 000 år. Bland de första bosättarna finns fenicier och greker. År 123 före Kristus grundade romarna sin koloni Pollentia. Den attackerades av vandaler, bysantiner och araber. Alcudia intogs slutligen av kristna katalaner. Alla erövrare har lämnat spår efter sig här. Namnet Alcudia har sitt ursprung i det arabiska ordet Alqudya som betyder ”Kullen”

Från mitt hotell till Alcudias gamla stad var det inte mer än cirka tjugo minuters promenad

Det första jag noterade när jag kom till den gamla staden var den välbevarade medeltida stadsmuren som ramar in Alcudias historiska gamla stad. Muren började byggas i början av 1300-talet och stod klar år 1362. Den är 1 500 meter lång och har 26 vakttorn

Jag gick in i den gamla staden vid den mäktiga Sant Jaumekyrkan som byggdes på 1800-talet efter att den ursprungliga från 1300-talet kollapsat. Kyrkan har ett stort och vackert rosettfönster

Från kyrkan vandrade jag genom små och vindlande gator som kantades av vackra gamla hus. Vilken härlig gammal miljö! Jag kom till det vackra stadshuset och gick sedan vidare till bastionen och bron Vila Roja där jag fortsatte att gå på gatan Cami de Ronda som följer den gamla stadsmuren. Jag gick upp på muren och fick därmed fina vyer över den gamla staden.
Stadsporten Porta de Mallorca är en av murens största och bäst bevarade. Härifrån gick jag tvärs genom den gamla staden till den andra mäktiga stadsporten Porta de Xara. Strax intill ligger bastionen Xara

Efter besöket vid Porta de Xara var det dags för lunch och den intog jag på en av de många trevliga restaurangerna i den gamla staden. Mätt och belåten strövade jag omkring ännu en stund i Alcudias gamla stad innan jag promenerade tillbaka till hotellet på seneftermiddagen

Detta var en fin dag med intressanta kulturupplevelser

Dag 03 – första cykeldagen 

Den här dagen gjorde jag min första cykeltur på Mallorca med följande upplägg

Cykeltur 1: Porto d´Alcudia – Alcudia – Porto de Pollenca – Pollenca – Campanet – Buger – Sa Pobla – Muro – Santa Margarita – Can Picafort – Porto Alcudia (81 kilometer)

Cykelturen finns beskriven på sidan Landsvägscykling

Dag 04 – andra cykeldagen 

Den här dagen gjorde jag min andra cykeltur på Mallorca med följande upplägg

Cykeltur 2: Porto d´Alcudia – Alcudia – Porto de Pollenca – Cabo Formentor – Porto de Pollenca – Pollenca – Alcudia – Porto d´Alcudia (71 kilometer)

Cykelturen finns beskriven på sidan Landsvägscykling

Dag 05 – tredje cykeldagen 

Den här dagen gjorde jag min tredje cykeltur på Mallorca med följande upplägg

Cykeltur 3: Porto d´Alcudia – Sa Pobla – Llubi – Sineu – Petra – Son Serra de Marina – Ca´n Picafort – Porto d´Alcudia (86 kilometer)

Cykelturen finns beskriven på sidan Landsvägscykling

Dag 06 Palma – en tur till huvudstaden 

Den sjätte dagen på min resa till Mallorca tog jag bussen från Port d´Alcudia till Mallorcas huvudstad Palma

Efter hotellets goda frukost gick jag till hamnen där busshållplatserna finns för att invänta bussen för linje 351 som går till Palma. Jag steg på bussen omkring klockan 09.15 och var framme i Palma efter cirka en timme och femton minuters härlig bussresa vid den stora bussterminalen i Palma

Från bussterminalen gick jag till det vackra torget Plaza de Majo och vidare mot den Palmas stora katedral. Jag passerade många vackra hus med fina innergårdar. Stadshuset är en vacker byggnad som jag passerade på vägen till katedralen. Här stannade jag till och tog en del bilder

Höjdpunkterna när det gäller sevärdheter under dagens besök i Palma var, bland annat den mäktiga katedralen La Seu som började byggas på 1300-talet på platsen där morernas stora moské stått. La Seu stod klar först år 1601. År 1851 skadades fasaden av en jordbävning och renoverades

Strax intill katedralen ligger morernas mäktiga borg La Almudaina som övertogs av spanjorerna efter att de erövrat Mallorca. Direkt efter erövringen påbörjades en ombyggnation av fortet. Den började år 1281 och avslutades år 1343. Idag är La Almudaina en av Palmas och Mallorcas största sevärdheter

La Lotja, den gamla handelsplatsen, är en vacker byggnad i gotisk arkitektur. Byggnationen startade år 1421 och stod klar år 1488. Idag används byggnaden för olika former av utställningar. För den som är intresserad av arkitektur är La Lotja väl värd ett besök

Basilikan San Francesc byggd i gotisk arkitektur på 1280-talet kompletterades med en fasad i barock på 1700-talet är också väl värd ett besök. Till basilikan hör ett kloster med fina korsgångar

Kyrkan Esglesia de Santa Eulalia byggd på 1200-talet är tillägnad Barcelonas viktigaste helgon. Under en period var kyrkan Palmas största kyrka. Esglesia de Santa Eulalia har en vacker interiör. Fasaden och klocktornet renoverades efter jordbävningen år 1851. Kyrkan är väl värd ett besök

Det är inte svårt att tillbringa många timmars promenader i Mallorcas huvudstad Palma. Här finns vackra byggnader och ett intensivt folkliv

För mer information om sevärdheter i Palma vänligen se Min resa till Mallorca 2003 högre upp på sidan

Vid 17-tiden steg jag på bussen till Port d´Alcudia och därmed var besöket i Palma slut. Det här hade varit ett trevligt och intressant besök i huvudstaden!

Pollenca – Världsarvsstaden

Bara en dag kvar på Mallorca innan hemresan. Denna dag skulle jag besöka staden Pollenca och de romerska ruinerna av den forna romerska staden Pollentia som ligger i anslutning till staden Alcudia

Ännu en gång gick jag till busshållplatserna i hamnen efter hotellets goda frukost för att ta mig till Pollenca. Det går ingen direktbuss från Port d´Alcudia till Pollenca varför man först åker till Port de Pollenca för att där byta buss

Under bussresan kunde jag följa min cykeltur som jag gjorde för att cykla ut på halvön Formentor. Landsvägen, och cykelbanan, följer kusten och man har fina vyer ut över Formentor. Bussterminalen i Port de Pollenca ligger en bit utanför centrum. Den hade jag passerat när jag cyklade ut på Formentor utan att notera den. Även den nya bussen körde på en landsväg jag cyklat på första cykeldagen

Staden Pollenca grundades år 1229 efter att katalanerna erövrat Mallorca. Dock fanns här en arabisk bosättning tidigare som kallades för Al-Bulansa. Även romarna hade en bosättning här. Pollenca har lite drygt 8 000 invånare och ligger vackert i en dalgång omgiven av berg. Pollenca ligger i det av UNESCO världsarvsklassade området Traumantana och ingår därmed i världsarvet

Jag steg av vid busshållplatsen i Pollenca som ligger nära den gamla staden och gick direkt in på de trånga gatorna i stadens historiska centrum

Jag passerade vackra gamla hus och kom fram till torget där den stora kyrkan Mare de Deu dels Angels ligger. Den första kyrkan som byggdes i Pollenca stod klar år 1236 och överlämnades till Tempelriddarna år 1240. Mare de Deu dels Angels drevs sedan av olika religiösa samfund. Dagens kyrka byggdes mellan åren 1714 och 1790 i formen av en basilika. Kyrkan är en av stadens stora sevärdheter

En annan vacker byggnad i den gamla stadsdelen är Can Liobera de Placa, borgmästarens hus som tidigare var bostad för adelsfamiljer. Mellan åren 1854 och 1896 genomgick huset en stor renovering

De flesta turister som kommer till Pollenca besöker stadens största sevärdhet, kyrkan El Calvari som byggdes mellan åren 1795 och 1799. Kyrkan ligger på berget El Calvari och har därför fått samma namn. Den vanligaste vägen, och populäraste, att ta sig till kyrkan är att gå den 365 trappstegen långa trappan. Svettigt för de flesta! Men väl upp vid kyrkan har man fantastiskt fina vyer över Pollencas gamla stad och den omgivande naturen. Ett besök på El Calvari är ett måste!

Det finns flera kyrkor och kloster på olika platser i staden att besöka för den intresserade

Innan jag återvände till Alcudia, där jag skulle besöka de romerska ruinerna, passade jag på att äta lunch på en trevlig restaurang

Pollentia – Den romerska staden 

Vid 15-tiden steg jag av bussen vid Sant Jaumekyrkan i Alcudia och gick direkt till entrén för besökare av platsen där den romerska staden Pollentia en gång legat

Staden Pollentia grundades av konsuln Quintus Caecilius Metellus år 123 före Kristus efter att romarna erövrat Mallorca. Pollentia kom att utvecklas till en blomstrande stad och nådde sin höjdpunkt under första till tredje århundradet efter Kristus mycket beroende på sitt strategiska läge mellan Pollenca- och Alcudiabukten. Med tiden kom Pollentia att bli den viktigaste staden på de Baleariska öarna

Jag började med att gå till området, La Portella, där stadens bostäder legat. Här finns husgrunder och delar av kolonner kvar. Den bäst bevarade husgrunden tillhör ett hus som kallas för ”Två skatter” efter några fynd man gjorde när arkeologer grävde ut huset

Efter att ha tittat runt i Portellaområdet gick jag vidare till platsen där stadens stora torg, Forum, legat. Forum utgjorde Pollentias centrum och här låg flera tempel, ett större och två mindre. Ruiner finns även efter ett område som antagligen varit Forums kommersiella del

Från Forumområdet gick jag vidare till den plats där den romerska teatern legat. Teatern i Pollentia var en gång i tiden den minsta i det romerska Iberia. Utgrävningar av teatern år 1953 kunde definiera tre klart distinkta områden i denna och även konstatera att den användes som begravningsområde under romarperiodens senare del

En liten bit bortom den romerska teatern finns ytterligare ett område med gravar, vissa från den tidiga kristna perioden. I anslutning till begravningsplatsen finns också rester av en tidig kyrka

Som avslutning på en rundvandring kan man besöka museet där man ställer ut fynd från utgrävningar gjorda under olika perioder. Själv besökte jag inte museet

För den historiskt intresserade är ett besök av ruinerna efter den romerska staden Pollentia väl värd att göra!

Efter min rundvandring i det forna Pollentia promenerade jag tillbaka till hotellet i Port d´Alcudia och därmed var min sista hela dag på Mallorca nästan slut. Bara middagen återstod innan jag packade mina saker inför hemresan påföljande dag

Mallorca bjuder sina besökare på mycket mer än sol och bad, om man är intresserad. Under mina två resor till Mallorca har jag vandrat i vackra bergsmiljöer. Under mina cykelturer har jag njutit av Mallorcas vackra landskap via fina landsvägar. Mitt intresse för arkitektur och historia har gett mig intressanta upplevelser på denna vackra ö

Mallorca. Jag kommer tillbaka!

Resorna gjorda 2003 och 2019

Andra resor jag gjort i Spanien:

Resa till Andalusien

Resa till Avila, Salamanca, Cuenca och Madrid

Resa till Barcelona och Spanska Pyrenéerna

Resa till Madrid, Toledo, Segovia och El Escorial

Resa till Furerteventura (Kanarieöarna)

Resa till La Palma (Kanarieöarna)

Resa till Teneriffa (Kanarieöarna)

För mer information     Spanien Landsfakta  

Spain tourism    Spanish tourism

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se