Nepal-Mount-Everest

Nepal, vandring till Mount Everest

Bilder med märkning (U) betyder att det visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format
(Bilderna är scannade från diabilder)

Nepal, vandring till Mount Everest

kathmandu, bhaktapur, namche bazaar, mount everest, lothse, makalu, nuptse, ama dablam, cho oyu, island peak, tengpoche, pangboche, chukkung ri och dingpoche var några platser jag besökte i nepal, rainer stalvik

Min gamla hemsida     www.stalvik.com

Andra besöket i Nepal, Asien, var inte lika omtumlande och chockerande som det första, men det var minst lika fascinerande. Kvar fanns minnena från det vackra landet med de vänliga människorna, den överallt levande och påtagliga religionen, den kaotiska, starkt luftförorenade, bullriga men oerhört charmiga huvudstaden Kathmandu och tystnaden i de mäktiga bergen.

Målet med denna resa var att vandra Everestleden, den långa vägen från Jiri till Kala Pattar, baslägret för bestigningar av Mount Everest, världens högsta berg. Under vandringen ändrades dock slutmålet från Kala Pattar till Chukkung Ri (5 559 möh), varifrån man har enastående vyer över Mount Everest (8 850 möh) och bland annat bergen Lhotse (8 501 möh), Lhotse Shar (8 386 möh), Nuptse (7 861 möh), Makalu ( 8 481 möh), Baruntse (7 129 möh) och många andra vackra bergstoppar samt den mäktiga Lhotse glaciären.

Jag och min vandringskamrat Gunilla startade vår vandring i den lilla byn Jiri, 1 935 möh, tillsammans med vår guide Thapa och bäraren Buddhy. Att vi valde Jiri som startpunkt gjorde vandringen en vecka längre men minskade risken för höjdsjuka.

Redan under vandringen upp till Chukkung Ri hade jag sett många vackra bergstoppar. Några av de som etsat sig fast på hornhinnan är Island Peak (6 180 möh), Ama Dablam (6 812 möh) ett av världens vackraste berg, Lobuche (4 940 möh), Pumori (7 138 möh) och Cho Oyo (8 201).

Några platser som jag kom till under vandringen som lämnade ”djupa avtryck” var sherpafolkets huvudstad Namche Bazaar (3 450 möh), klostret i Tengboche (3 860 möh), Pangboche (4 000 möh) en av de högst bebodda byarna i Everest-området, Khumjung (3 790 möh) byn där Hillary byggde den första skolan och med fina vyer över Ama Dablam samt Lukla (2 850 möh) med sin livsfarliga flygplats varifrån jag flög tillbaka till Kathmandu efter vandringen.

Vandringen till foten av Mount Everest är en av de vackraste och mäktigaste bergsvandringarna man kan göra, även om den stundtals är ganska tung. Gör den om Du vill ha ett minne Du aldrig vill glömma!

Efter vandringen besökte jag Bhaktapur, den forna huvudstaden och flera av de vackra templen i Kathmandu. Jag hade även turen att få uppleva Dasainfestivalen med halshuggning av bufflar.

Läs om min resa under nepal-mount-everest

Trekkingarrangör

Jag tackar vår trekkingarrangör Sports & Nature i Kathmandu, Mrs Nandini Lahe-Thapa, Mr C B Gurung, vår guide Ganesh och vår bärare Buddy som alla hjälpte mig att förverkliga en av mina drömresor och -vandringar. Jag vill härmed rekommendera Sports & Nature på det varmaste.

”En resa i Nepal glömmer man aldrig och längtan tillbaka är stark!”

Sidan uppdaterad: 200908

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik