Sverige historia mm

På denna sida finns lite information om Sverige historia, vandringar, cykelturer mm

Några bilder från mina resor i Sverige (Vissa bilder är scannade från diabilder)
Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv

Här finns lite information om Sverige historia, vandringar, cykelturer mm

Några platser i Sverige som jag besökt, vandrat eller cyklat på  grängesberg, grangärde finnmark, dan andersson, bohusleden, hallandsleden, hyssnaleden, sandsjöbackaleden, skåneleden, padjelantaleden, kungsleden, Abisko, Nikkaloukta, vindelfjällen, ammarnäs, hemavan, storulvån, blåhammaren, aktse, saltoloukta mm rainer stalvik

Vårt land erbjuder fina vandringsmöjligheter på tydligt märkta och lättvandrade leder i låglandsmiljö eller mer krävande vandringar i vår unika fjällmiljö.

Oavsett vandringsmiljö har vi fortfarande, i stor omfattning, vacker och ren natur som är  lättillgänglig för den som tycker om friluftsliv och många natursköna platser.

Vår unika allemansrätt gör oss mycket privilegierade när det gäller möjligheter att vistas fritt i naturen, jämfört med många andra länder. En resurs värd att vara aktsam om och värna. Upptäck Sverige!

I vårt avlånga land finns flera olika naturtyper, från norr till söder. Miljöer som påverkat djur och växtliv och människors levnadsvillkor. Varje landskap har sin speciella karaktär. Vi kan njuta av vackra hav och förtrollande insjöar, av luftiga lövskogar och av djupa barrskogar, av stora slätter och snöklädda berg, av stora städer och små samhällen. Vi kan njuta av våra fyra årstider.

För den historiskt intresserade finns många lämningar från våra förfäder att studera. För nutidsmänniskan finns flera moderna anläggningar att roa sig på.

Upptäck Sverige genom att finna det som intresserar Dig och det Du mår bra av. Den naturintresserade har, nästintill, obegränsade möjligheter att  njuta av.

En plats jag gärna återkommer till är Grangärde Finnmarker, som ligger nära mina gamla hemtrakter. Här finns stora och vackra skogar att vandra i och här finns en kulturmiljö knuten till vår store diktare Dan Andersson. Varje år i slutet av juli ordnas Dan Andersson veckan som hyllar skalden genom olika evenemang.

Min resa till Gotland

Naturens dragningskraft

Naturen har alltid haft en stark dragningskraft på mig och därför söker jag mig ofta ut i den för att ”varva ned och för att ladda batterierna.”

Någonting som många fler borde göra för att undvika ohälsa i olika former. Naturens lugnande krafter är dokumenterade och vistelser i naturen rekommenderas ofta av läkare.

Jag besöker gärna våra naturreservat under alla årstider, vandrar på låglandsleder eller gör långa fjällvandringar. Jag vandrat de flesta låglandslederna i Västsverige och många av våra stora fjälleder.

Sverige låglandsleder

Låglandslederna sträcker sig som ett tätt nätverk genom stora delar av vårt land och omfattande resurser har lagts ned på att hålla dem i fint skick.

Startplatserna är oftast lätta att nå och utefter lederna finns vindskydd för dem som vill övernatta i naturen. Markeringarna är tydliga och lätta att följa. Utmärkta kartor finns att få/köpa hos Turistbyråerna, varför risken att gå vilse är minimal.

Med Göteborg som bas, staden som födde Volvo, bilen som betytt mycket för Göteborg och för Sverige, kan jag nå ett stort antal leder runt om i Västsverige. Ofta vandrar jag olika avsnitt på Bohusleden eller Hallandsleden eftersom de ligger närmast. Andra leder jag vandrar regelbundet är Vättlefjällsleden, Hyssnaleden, Dalumsleden och Sandsjöbackaleden. I Sisjöområdet och Härskogen kan man kombinera olika leder eller spår till fina dagsvandringar.

Några andra låglandsleder jag vandrat är Skåneleden (Kust till Kust, Nord – Syd, Ås till Ås och Österlenleden), Höglandsleden, Holavedsleden, Gislavedsleden, Utvandrarleden, Kinnekulleleden, Billingeleden, Södra Vätternleden, Mörbylångaleden, Munkastigen etc

För mera detaljer se Vandringar

Egna vandringsleder

För den som kan läsa kartan erbjuder våra marker outtömliga möjligheter att göra egna vandringsleder eller lägga upp fina dagsetapper. Själv har jag de senaste åren lagt upp egna vandringar med hjälp av karta och hittat många nya, fina ”smultronställen”.

Några av de områden jag funnit fina vandringsmiljöer i på senare år är trakterna runt Hyssna och Torestorp, i Grangärde Finnmark, runt Grängesberg och i Gagnef Finnmark i Dalarna. I Grangärde Finnmark föddes och verkade den store diktaren Dan Andersson, vars dikter fascinerat mig sedan länge. Passa på att vandra i Grangärde Finnmark i samband med Dan Andersson veckan i Ludvika, som årligen infaller under sista veckan i juli. Under denna vecka får Du många fina musik- och naturupplevelser. Kontakta Turistbyrån i Ludvika för mera information.

Fjällvandringar

Under många år har jag njutit av vandringar i vår vackra svenska fjällvärld och gått alla större leder. Det är förhållandevis lätt att vandra i de svenska fjällen, om man bara ser till att ha en hyfsad grundkondition innan man ger sig iväg. Stigningarna är sällan långa, men kan vara ganska branta.

Jag har flera favoritområden i den svenska fjällvärlden. Padjelanta, numera på UNESCO:s Världsnaturlista, är ett. Vindelfjällen, som få vandrar i, är ett annat.

Hittills har jag vandrat Padjelantaleden, Kungsleden från Abisko till Nikkaloukta, i Vindelfjällen från Ammarnäs till Hemavan, runt Storulvån till Gåsen och Blåhammaren, från Tjåmotis till Aktse och vidare till Saltoloukta mm

Dessutom har jag gjort många dagsvandringar i olika områden.

För fler detaljer se Vandringar

Vandringar utomlands

Mitt vandringsintresse har fört mig till många spännande vandringsmiljöer i bland annat Nepal, Indien, Kina, Indonesien, Burma, Tibet, Sibirien, Peru, Bolivia, Ecuador, Island, Färöarna och Grönland. Under dessa vandringar har jag haft mäktiga naturupplevelser och starka möten med medmänniskor.

För fler detaljer se Vandringar

Vandringens glädje

Själv har jag upptäckt vandringens glädje och avstressande inverkan varför jag numera har som målsättning att fotvandra minst 1580 kilometer per år, vilket innebär en sträcka på i genomsnitt c:a 30 kilometer per vecka, året om. Detta motsvarar en vandring från Treriksröset i norr till Smygehuk, Sveriges sydligaste udde i söder, fågelvägen. En målsättning jag uppfyllt varje år sedan 1995.

Förvånansvärt är att inte flera kommit på vandringens möjligheter till fina upplevelser, avslappning och återhämtning.

Vandringsinformation

Bra vandringstips finns att hämta i boken ”Till Fots” utgiven av Svenska Turist Föreningen. Vill Du inte vandra på egen hand finns det flera organisationer som ordnar vandringar, t ex STF och Friluftsfrämjandet. Kontakta gärna de lokala föreningarna.

Även turistbyråer kan stå till tjänst med kartor och vandringsinformation.

”Sätt på Dig vandringsskorna och upplev vårt vackra land till fots genom vandringar i skog och mark. Här stressar Du av, hämtar ny kraft och påverkar Din inre harmoni.”

Mina resor i Sverige

Förutom alla vandringar jag gjort i den svenska naturen och i den svenska fjällvärlden har jag även gjort traditionella resor i Sverige och jag har besökt alla svenska landskap. Favoritlandskap för min del är Dalarna, Gotland, Skåne och Lappland för sina sevärdheter och vackra natur, men alla svenska landskap kan erbjuda en besökare på både fina naturupplevelser och sevärdheter av olika slag.

Cykling

Efter många års vandringar runt om i världen, sju vandringar i Himalaya, fem gånger i Anderna, på Grönland, i Australien, i Sibirien, på Nya Zeeland, i Kanada och i Alaska med mera gick jag år 2012 över till cykling, helst långa turer på lågt trafikerade landsvägar. Visst vandrar jag fortfarande men cykelturerna dominerar friluftsaktiviteterna numera. De senaste tre åren har jag cyklat mellan 200 och 480 mil per år.

Det jag tycker om när det gäller cykelturer är att man kommer långt under en dagstur. Att cykla 80 – 100 kilometer under en dagsetapp är inget omöjligt, och då har man ändå gott tid för att njuta av naturupplevelser.

För det mesta gör jag dagsturer i närmiljön men de senaste tre åren har jag också gett mig iväg på veckoturer. Jag har cyklat längs Göta Kanal från Stenstorp till Karlsborg, tur och retur, Göta Kanal från Motala till Mem, tur och retur, en vecka på Österlen, en vecka på Gotland, en vecka på Åland och jag har cyklat på Kattegattleden från Göteborg till Halmstad. Fantastiska cykelmiljöer!

Då jag bor på Västkusten har jag nära till fina cykelmiljöer i Halland och Västergötland. Vackra dagsturer har jag gjort i Bohusläns norra skärgård, i Valle härad när körsbärsträden blommar, runt Trollhättan och Vänersborg, runt sjön Lygnern mm

Mitt primära mål med cykelturerna är naturupplevelserna. Sverige är ett bra cykelland, det är både lättcyklat och bjuder på fin natur.

Har du ännu inte upptäckt tjusningen i längre dagsturer på cykel? Tveka inte att ge dig ut på sådana!

Ett litet axplock ur den svenska historien

De första spåren av människor i det landområde vi idag kallar för Sverige kan dateras till 11 000 – 10 000 år före Kristus och har hittats i Skåne. Den förste som nämner svenskarna (svionerna) i skrift är den romerske historikern Tacitus omkring år 100 efter Kristus. Vid denna tid hade romarna handelsutbyte med människorna som levde i norr.

På 700- och 800-talen efter Kristus blomstrade handeln. Centrum för den var handelsstaden Birka i Mälarregionen. De svenska vikingarna kontrollerade vid denna tidpunkt handelsvägarna i östra Europa ända ner till Konstantinopel. Ansgar, den förste kristne missionären, hade Birka som bas när han på 830-talet försökte kristna Sverige. Kärnan till dagens Sverige, Svealandskapen Östergötland och Västergötland, framträdde som en enhet under gemensam kung från 1100-talet.

Sveriges regenter från 900-talet e Kr till nuvarande:

Årtal e KrRegentOrdspråk
c:a 970 – c:a 995 Erik Segersäll
c:a 995 – c:a 1022 Olof Skötkonung
c:a 1022 – c:a 1050 Anund Jakob
c:a 1050 – c:a 1060 Emund Gamle
c:a 1060 – 1066 Stenkil
c:a 1067 – c:a 1070 Hallsten
c:a 1079 – c:a 1110Inge den Äldre
c:a 1110 – c:a 1118Filip och Inge den Yngre regerade tillsammans
1120-talet, början Inge blev ensam kung
1120-talet, mittenRagnvald Knaphövde
c:a 1125 – c:a 1130Magnus Nilsson
c:a 1130 – 1156 Sverker I den Äldre
c:a 1156 – 1160 Erik den Helige
c:a 1160 – 1161 Magnus Henriksson
c:a 1161 – 1167Karl Sverkersson
1167 – 1195/1196 Knut Eriksson
1195/1196 – 1208Sverker Karlsson
1208 – 1216 Erik Knutsson
1216 – 1222 Johan Sverkersson
1222 – 1229 Erik Eriksson (Läspe och Halte)
1229 – 1234 Knut Långe
1234 – 1250Erik Eriksson (Läspe och Halte)
1248 – 1266 Birger Magnusson Jarl (Regent) (Birger Jarl)
1250 – 1275Valdemar Birgersson
1275 – 1290Magnus Ladulås
1290 – 1318 Birger Magnusson
1319 – 1364


Magnus Eriksson
1356 – 1359 Erik Magnusson
1362 – 1364 Håkan Magnusson
1364 – 1389 Albrekt av Mecklenburg
1389 – 1412 Margareta
1396 – 1439 Erik av Pommern
1441 – 1448 Kristoffer av Bayern
1448 – 1457 Karl Knutsson Bonde
1457 – 1464 Kristian I
1464 – 1465 Karl Knutsson Bonde
1467 – 1470 Karl Knutsson Bonde
1470 – 1497 Sten Sture den Äldre (Riksföreståndare)
1497 – 1501 Hans (Johan II)
1501 – 1503 Sten Sture den Äldre (Riksföreståndare)
1504 – 1512 Svante Nilsson (Riksföreståndare)
1512 – 1520 Sten Sture den Yngre (Riksföreståndare)
1520 – 1521 Kristian II
1521 – 1523 Gustav Vasa (Riksföreståndare)
1523 – 1560Gustav Vasa“All makt av Gud. Om Gud är med oss vem är då mot oss"

"Säll den som fruktar Herren”
1560 – 1568 Erik XIV “Gud ger åt vem han vill”
1568 – 1592 Johan III“Gud vår beskyddare”
1592 – 1599 Sigismund“För rätten och folket",
"Konungens hjärta i Herrens hand”
1599 – 1604 Karl IX (Riksföreståndare)
1604 – 1611Karl IX “Gud är min tröst”
1611 – 1632
Gustav II Adolf"Med Gud och de segerrika vapnen"

"Ära vare den Högste, de sinas tillflykt”
1632 – 1654 Kristina “Vishet är regeringens grundpelare”
1654 – 1660 Karl X Gustav“I Gud mitt öde; Han själv skall göra det”
1660 – 1697Karl XI“Herren är (vorden) min beskyddare; I Gud mitt öde; Han själv skall göra det”
1697 – 1718 Karl XII “Herren är min beskyddare; Med Guds hjälp”
1719 – 1720 Ulrika Eleonora “Gud mitt hopp”
1720 – 1751Fredrik I “Gud mitt hopp”
1751 – 1771Adolf Fredrik “Statens välfärd min välfärd”
1771 – 1792 Gustav III “Fäderneslandet”
1792 – 1809 Gustav IV Adolf “Gud och folket”
1809 – 1818 Karl XIII“Folkets väl min högsta lag”
1818 – 1844 Karl XIV Johan “Folkets kärlek min belöning”
1844 – 1859Oskar I“Rätt och sanning”
1859 – 1872 Karl XV “Land skall med lag byggas”
1872 – 1907 Oscar II“Brödrarfolkens väl”
1907 – 1950Gustav V “Med folket för fosterlandet”
1950 – 1973Gustav VI Adolf “Plikten framför allt”
1973 – Karl XVI Gustaf “För Sverige – i tiden”

För mer information se sverige-fakta 

Sidan uppdaterad: 200909

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik