island-resa

Resa till Island,
Reykjavik, Gullfoss, Krafla, Myvatn, Husavik, Akureiri mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Island, Reykjavik, Gullfoss, Myvatn, Husavik, Akureiri mm

reykjavik, thingvellir, gullfoss, vik, höfn, jökulsarlon, kefla, krafla, myvatn, husavik, galubaer, stykkisholmur, strokkur och akureyri var några platser jag besökte denna resa till island, rainer stalvik 

När man talar om resmål och säger att man skall åka till Island svarar många: ”Dit skulle jag också vilja åka, bara det inte vore så dyrt!”

Om man förverkligar sina drömmar kommer man till ett land som erbjuder naturupplevelser utöver det vanliga. Här finns vulkaner, glaciärer, heta källor, snöklädda berg, vackra fjordar och ett oerhört rikt fågelliv. Få länder har ett så sägenomspunnet förflutet som Island. Jo, det är väldigt dyrt att besöka Island.

Island är ett land man kan besöka många gånger.

Visst är det dyrt på Island. Betydligt dyrare än att resa i Sverige, men det är värt varenda krona man spenderar under ett besök. Med ett undantag – besöket på ”Puffin Island” från Reykjavik som är en 2 – 3 timmar lång båttur till ön Lundey. Detta arrangemang är en turistfälla utan dess like! Vid förfrågan om man får se lunnefåglar får man som svar: ”Jaaaa, det häckar 15 000 par på ön”. Vad man inte talar om är att man inte får gå iland och därför inte kommer speciellt nära fåglarna. De cirka 260:- SEK man begär för turen är helt bortkastade. Gå inte på detta arrangemang! Spara pengarna och åk med på andra turer som ger bättre tillfällen att se lunnefåglar.

För att hålla kostnaderna på en rimlig nivå under resan till Island kan den som vill bo på vandrarhem eller i privatrum och gärna självhushålla. Glädjande att notera var att de sällan tillkom extra  kostnader i form av entre´avgifter. Det mesta man besöker är gratis.

Genom min nästan 2 500 kilometer långa bilresa på Island fick jag ett bra tvärsnitt av vad ön kan erbjuda sina besökare. Erfarenheter som gör att jag kommer att åka tillbaka eftersom jag vill vandra i den inre delen av landet och rida på en islandshäst under några dagar, nära naturen. Långt borta från den materiella delen av vår värld.

Det finns ett par alternativ att ta sig till Island. Med färja eller med flyg. Jag valde flyget som erbjuder bra förbindelser från Göteborg. Biljettpriserna med reguljärflyg är numera överkomliga. Flera arrangörer erbjuder specialpriser. Nackdelen med en del av dessa priser är att man kan bli tidsbunden. Flygbolag för min del blev Iceland Air i samarbete med SAS.

Det är generellt sett lätt att köra bil runt Island om man håller sig till Riksväg 1. Då klarar man sig med en 2-hjulsdriven bil. För att komma åt de inre delarna av landet måste man hyra en 4-hjulsdriven bil för att kunna ta sig fram på de stundtals otroligt dåliga vägarna. Jag körde runt ön med en 2-hjulsdriven bil.

Upplevelserna var många och starka under min resa till Island. Det skulle ta alldeles för stort utrymme av hemsidan att skriva om allt, varför jag endast väljer några ”godbitar”.  

Huvudstaden Reykjavik  

Reykjavik, är världens nordligast belägna huvudstad och har drygt 170 000 invånare, d v s mer än 60 % av Islands totala befolkning bor i staden. Reykjavik bjuder på en del sevärdheter. De flesta som besöker Island stannar bara en dag i staden innan de ger sig iväg till andra platser runt om i landet. Om man inte besöker museer och teatrar räcker det med att att vandra runt bland stadens sevärdheter under en dag.

Vikingen Ingolfur Arnarson räknas som stadens förste bosättare. Han kom seglande år 874 i sökande efter en boplats. Genom att slänga bräderna från högsätet på sitt fartyg i havet rådfrågade han gudarna om bästa plats att sätta upp sitt hus. De skulle styra dem till den utvalda platsen. Brädorna strandade mellan den lilla dammen Tjörn och där idag gatorna Adalstraeti och Sudurgata möts. Han döpte platsen till Reykjavik eller ”Rökviken” efter den rök som steg ur marken. En tillgång för den moderna människan skulle det senare visa sig. Ingolfur själv står som staty på en kulle nära Kulturhuset och blickar ut över staden.

Reykjavik har inte alltid varit den stora stad den nu är. Inte förrän Islands Universitet byggdes i Reykjavik 1911 skedde en expansion. Vid självständigheten 1944 hade staden 45 000 invånare. Idag är staden full av aktiviteter av olika slag. Många får något visst i blicken när de tänker på stadens alla restauranger, pubar och discon. Det byggs mycket i Reykjavik och därmed fortsätter staden att växa.

”Stadens Hjärta” – Den Gamla Staden  

Här ligger flera av Reykjaviks historiska delar, äldsta bebyggelse och hamnen. Det kan vara lämpligt att börja sin rundvandring med start vid Tjörn, dammen mitt i den gamla stadsdelen. Här kan man få se ett 40-tal olika fågelarter. De flesta är ganska orädda av sig. Vid dammens norra del ligger det nybyggda Stadshuset. En arkitektoniskt annorlunda byggnad uppförd 1992. Tag gärna en promenad runt Tjörn. På den västra stranden ligger många vackra gamla trähus och nära den östra ligger några av stadens äldsta byggnader. Inte långt från norra stranden ligger Domkyrkan byggd 1796. Nära den ligger Alltinget i ett hus uppfört 1881. Här håller Islands parlament till och huset ligger vid torget Austurvöllur. Granne med Domkyrkan ligger det stora Hotel Borg. På Laekjargata ligger en byggnad som heter Stjornarradid, en av Reykjaviks äldsta byggnader. Den innehåller Presidentens och Premiärministerns ämbetsrum. Snett bakom det står statyn på Ingolfur Arnarsson.

Nära stranden, på gatan Saebraut mitt emot där Frakkastigur nästan når havet, ligger Jon Gunnar Arnasons skultpur ”Sun Craft” som är ett vikingaskepp i modern formgivning. En mycket annorlunda skapelse, väl värd att se. Islands officiella representationsbyggnad Höfdi-huset, når man om man promenerar österut från ”Sun Craft”. Det sattes på världskartan 1986 när de båda supermakternas ledare, USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov, möttes här. Huset ligger ensamt på ett fält med en vacker vy över berget Esja på andra sidan fjorden. Det sägs att huset är hemsökt av spöken från forntidens Island.

Det nya Reykjavik  

På flera platser i Reykjavik uppförs nya moderna hus. Nära fjorden mellan Saebraut och Skulugata byggs supermoderna hus med spännande arkitektur. Inte alltid vackra, men fascinerande. Den kanske mest imponerande moderna byggnaden är den stora Hallgrimskirkja. Byggnationen av den påbörjades redan i slutet av 1940-talet men slutfördes först 1974. Kyrkan är uppkallad efter Prästen Hallgrimur Petursson som levde på 1600-talet. Han gifte sig med en isländsk kvinna som tillfångatagits av pirater på Vestmannaeyjar och förts till Algeriet! Hallgrimurs uppdrag var att åka dit och förhandla om hennes frigivning.

En intressant upplevelse var även besöket i den prunkande Botaniska Trädgården.

Södra, centrala Island

 Thingvellir  

Första stoppet utanför Reykjavik blev Thingvellir, Islands mest betydelsefulla historiska plats. Här etablerades Alltingen 930 som kom att spela en viktig roll fram till 1271. Här tog man alla
viktiga beslut under sommartinget som rörde befolkningen och här antogs kristendomen.

Under en lång period, när Island inte var självständigt, tappade Thingvellir sin betydelse men återfick  senare en stor symbolisk betydelse igen. 1930 samlades här 30 000 personer för att fira Alltingets 1 000 års jubileum. Den 17 juni, 1944 deltog 30 000 människor vid utropandet av Islands självständighet. Här samlades 60 000 människor 1974 när islänningarna firade 1100-års jubileet av den första bosättningen.

Det finns flera historiskt intressanta platser att besöka inom Thingvellir, till exempel Lögberg (Lagstenen), Thingvallakirkjan (en av Islands första kyrkor), Drekkingarhylur (här dränktes kvinnor som fött barn utom äktenskapet eller begått andra ”kriminella” handlingar) och Thingvallavatn (Islands största sjö).

Även geologiskt är Thingvellir intressant med sina förkastningssprickor och lavafält.

Geysir  

Ingen kan missa att besöka geysern ”Strokkur” och låta sig fascineras av varmavattenkaskaderna som sprutas ut med upp till 20 meters höjd ungefär var 8:e minut. Runt ”Strokkur” finns en mängd hål som sprutar ut het ånga direkt ur marken. Här bubblar det och kokar överallt. Det luktar svavel och man måste vara försiktig var man sätter ner fötterna så att man inte bränner sig. Här får man det första smakprovet på ”kontakt” med jordens inre.

Gullfoss, vattenfallet  

Vackra vattenfall finns det att beskåda över allt på Island. Några av dem ”måste” man besöka. Gullfoss är ett av de vackraste och mäktigaste fallen. Det är också ett av Islands mest besökta fall. Den mäktiga floden Hvita faller här 32 meter ned i en canyon och bildar de två dånande fallen som utgör Gullfoss. Det är en stor naturupplevelse att se och höra kraften i vattenmassorna.

Vik i Myrdal

Det lilla samhället Vik, cirka 300 invånare, är Islands regnigaste plats! Vik är också Islands sydligast belägna samhälle. Ofta stannar turister här för att övernatta under sina rundresor på ön. Viks största sevärdheter är den lilla kyrkan, Reynisdrangur; de märkliga klipporna i havet och om man har tur vyerna över Myrdalsjökullen och vulkanen Katla, en av Islands mest aktiva.

Jag fastnade för Vik på grund av de fina möjligheterna att se lunnefågel. I bergen vid havet häckar stora kolonier av måsar och klättrar man upp i dessa kommer man nära kolonier av lunnefåglar. Klättringen är inte helt ofarlig. Vad gör man inte för att få se denna vackra fågel på nära håll!

Sydöstra Island  

Sydöstra Island domineras av den stora Vatnajökull, Islands största och världens tredje största glaciär. Tyvärr var inte sikten helt optimal när jag passerade denna varför jag missade en del vackra vyer över denna imponerande glaciär. Under glaciären finns det vulkaner som med sina utbrott skapat stora katastrofer under historiens gång. En stor katastrof var nära att hända 1996.

Foss a Sidu  

På gården Foss a Sidu, 11 kilometer öster om Kirkjubaejarklaustur, ligger ännu ett vackert vattenfall. Här var det meningen att vi skulle njuta av en kopp kaffe nära fallet . Så blev det tyvärr inte, eftersom vi ”uppvaktades” av en lekfull hund som hela tiden envisades med att försöka få tag på våra goda kakor. Vi gav därför upp och gav oss iväg till Dverghamrar, som  ligger en liten bit bortom gården. Här finns imponerande basaltformationer. Klipporna är legendomspunna och tros vara hemvist för älvor och troll.

Nupsstadur  

Ett besök vid den gamla gården Nupsstadur bör man inte missa. Den ligger vid foten av ett berg med dramatiska klippformationer. Gårdshusen är byggda i början av 1800-talet och försedda med grästak. Den gamla kyrkan som finns på gården är omnämnd i skrifter redan på 1200-talet. Kyrkan renoverades 1657 och har sedan dess fräschats upp av Nationalmuseet. Detta är en av de sista kyrkorna med grästak som fortfarande används regelbundet.

Jökulsarlon  

En av de absoluta höjdpunkterna under resan var besöket vid den 190 meter djupa Jökulsarlon som är en lagun full med isberg. Här kan man följa med på en båttur bland isbergen eller vandra vid lagunkanten och njuta av de vackert färgade och de fantasifullt formade isbergen. Av och till hör man dånet när stora isberg kalvar från glaciären Breidamerkurjökull. En mera arktisk miljö får man leta efter.

Höfn

Höfn är en vacker liten stad, cirka 1 900 invånare, vid Hornafjördur och en populär plats att övernatta på för den som kör runt Island. Här kan det vara svårt att få tag på rum om man inte förbokat. Höfn har en liten fin fiskehamn och några små restauranger. Läget vid fjorden med utsikt över Vatnjökull ger fina vyer vid klart väder. Höfn har inga andra större sevärdheter, men erbjuder fina vandringsmöjligheter. Fågellivet runt Höfn är rikt och intressant.

Här gjorde jag en fin dagsvandring till Hofellsjökullen, som är en utlöpare av Vatnajökull, och kom nära den stora glaciären.

Östfjordarna

Seydisfjördur

Bilresan genom Östfjordarna skulle bli en Islandsresans höjdpunkter, hade jag hoppats. Tyvärr så hängde molnen lågt under hela dagen varför vyerna skymdes. Även fjällöverfarten från Egilsstadir till Seydisfjördur blev en besvikelse på grund av dimman. Den gjorde det omöjligt att köra fortare än 30-40 kilometer över fjället.

Man kommer till Seydisfjördur genom att köra över ett fjällpass från staden Egilsstadir. Vägen följer till stora delar floden Fjardara som har 25 vattenfall.

Den lilla staden, cirka 800 invånare, med sina vackra hus blev den östligaste punkten jag besökte och jag föll omedelbart för dess charm.

Seydisfjördur, grundad omkring 1848, ligger längst in i en 16 kilometer lång fjord. Hit kommer Smyril Lines färja Norröna från Färöarna. Jag kände genast kopplingen till dessa öar, där jag varit bara tre veckor tidigare. Under Andra Världskriget var staden bas för brittiska och amerikanska styrkor. Strax norr om staden ligger ett av världens äldsta kraftverk, byggt 1913, som fortfarande är i drift. Seydisfjördur är omringat av höga berg på tre sidor och solnedgångarna eller soluppgångarna över dessa förstärker stadens skönhet. I stadens gamla apotek finns ett rum som var hemsökt av ett spöke tillhörande en mördad skotsk sjöman ända tills det fördrevs med hjälp av exorcism år 2000!

Övernattning var bokad på vandrarhemmet. Där var man tvungen att använda rummet till flera personer än oss två varför vi inkvarterades i ett underbart privatrum i en villa bygg 1957 hos en mycket trevlig isländsk familj.

Nordöstra Island

Myvatn

Ett besök i Myvatnområdet är alla islandsresenärers höjdpunkt. Här befinner man sig vid ett av världens naturunder och området finns numera upptaget på FN:s lista över skyddsvärda områden. Hjärtat i området är den 37 kvadratkilometer och endast 2,5 meter djupa sjön Myvatn. I sjön finns över 50 öar, större eller mindre. De flesta av dem skapades av de gasexplosioner som uppstod när het lava rann ut i sjövattnet. Fågellivet i sjön är mycket rikt. Runt sjön finns flera intressanta utflyktsmål varför man, utan brist på sysselsättning, kan stanna här i flera dagar. Här finns också en hel del vandringsleder och varma källor att bada i. Området ligger i den stora glaciären Vatnajökuls regnskugga varför Myvatnområdet, statistiskt sett, är Islands nederbördsfattigaste område.

En rundtur runt sjön, nästan 40 kilometer lång, bjuder på en dags fina upplevelser. Man skall ta det lugnt. Gå ur bilen ofta och njuta av vyerna, stillheten, fågellivet och de snöklädda bergen.

Vill man ha en fin vy över sjön kan man gå upp på det 529 meter höga Vindbelgjarfjall. Det tar inte mer än drygt 30 minuter att gå upp på det.

I Skutustadir kan man titta på en grupp små kratrar. Man kan vandra runt dem och den lilla sjön Stakholstjörn. Vid sjön finns stora möjligheter att se olika sjöfåglar på nära håll.

Lavaområdet Höfdi är klätt med björkskog och på marken växer många olika sorters blommor. Går man upp på en höjd i området har man även härifrån fina vyer över sjön. Tag gärna en kaffepaus sittande på höjden och njut av vyerna.

Det kanske märkligaste besöksmålet nära sjön är nog Dimmiborgur, ”De svarta borgarna”, som är ett område fullt med märkliga lavaformationer. Det skapades för mer än 2 000 år sedan. Under åren har lavan eroderat och fantasieggande formationer har uppstått. En av de märkligaste är en stor lavagrotta kallad Kikjan, Kyrkan. Jag hade turen att få uppleva det första bröllopet som genomfördes här. Hit kom män klädda i frack med stora blomsterdekorationer och vandringskängor på fötterna. Hit kom kvinnor i långklänningar och gymnastikskor på fötterna. På sina ställen är det svårt att gå varför riktiga skor behövdes. Bröllopet blev en fin tillställning och jag var glad över att ha fått uppleva ett isländskt bröllop på nära håll.

En bit från Myvatn ligger flera geothermiska områden där man kan studera jordens aktiviteter på nära håll. Cirka 6 kilometer öster om Myvatn ligger det märkligt färgade Namafjall och Hverarönd. På bergets sluttningar och vid foten av berget kan man studera jordens urkrafter. Här finns stinkande svavelhål, kokande gyttjepölar och ångsprutande hål. Även om det luktar lite illa är det en stor upplevelse att gå omkring här och uppleva ”skapelseprocessen”.

Fortsätter man ytterligare 7 kilometer norrut från huvudvägen kommer man till Krafla-området. Här finns en stort geothermiskt kraftverk (värmekraftverk), som tar tillvara på en del av den jordvärme som sprutar ur marken på många håll. Området är starkt vulkaniskt och här ägde ett av de senaste lavautbrotten rum. Även här sprutar het ånga ur marken på många ställen. En vandringstur till kratern Hviti, Helvetet, ger en bra uppfattning om jordens inre krafter.

Dettifoss vattenfall

Skall man köra till Husavik från Myvatnområdet och man vill besöka Jökulsargljufur National Park måste man vara beredd att köra en lång sträcka på den mycket dåliga väg 864, som är en grusväg. Att köra på den kostar på både bil och kropp. Om man står ut med detta väntar en stor belöning i form av fina naturupplevelser. Området kallas ibland för Islands ”Grand Canyon” och har många sevärdheter att bjuda på.

En av de främsta är Dettifoss, Europas största vattenfall i fråga om volym. Det är kanske inte lika vackert som Gullfoss men är imponerande för sin vattenmängd. Det är bara 44 meter högt men slussar igenom 500 kubikmeter vatten per sekund. Dånet vid fallet är öronbedövande. Från parkeringsplatsen har man en fin vy över floden som här passerar genom en smal canyon.

Husavik

För en svensk har staden Husavik en särskild betydelse. Hit kom Islands förste bosättare, den svenske vikingen Gardar Svavarsson som år 850 skulle segla till Thule på Grönland. Han grundade en bosättning som han kallade för Husavik. När våren kom gav sig Gardar iväg men en del av hans män blev kvar i bosättningen. Denna har dock inte, av någon anledning, fått officiell status som Islands första bosättning. Dit räknas istället Ingolfur Arnarsons i Reykjavik år 874.

Husavik,cirka 2 500 invånare, har skapat sig ett namn som en av världens främsta platser att skåda val på. Det är också denna möjlighet som drar hit turister i stora mängder. Även jag följde med på en valsafari och hade turen att se flockar av delfiner och en ”minkewhale”. Chansen att se val under en av dessa båtturer är nästan 100 %-ig. En tretimmars tur kostar strax under SEK 400:-, vilket är väl använda pengar.

Knappa 10 kilometer öster om Husavik ligger halvön Tjörnes. Den är en bra plats att studera fåglar på nära håll. På de branta klipporna lever stormfåglar och Tretåig mås och på grässlänterna vid havet finns det mängder av lunnefågel.

Akureyri

Den nordisländska staden Akureyri, cirka 15 000 invånare, ligger vackert vid Eyafjördur och är en trevlig bekantskap.

Stadens förste invånare var den norsk / irländske vikingen ”Helgi den Magre” som tillbad Asaguden Tor. Efter att han kristnats döpte han om sin gård till Kristnes, Kristushalvö.

Akureyris invånare har ägnat sig åt handel sedan i början av 1600-talet och Akureyri har utvecklats till en blomstrande stad. Här finns Islands största fiskeindustri och stadens varv tillhör landets mest sysselsatta. Det finns en del gamla kyrkor av intresse att besöka men det är den stora Akureyrikirkja som dominerar stadsbilden. Den byggdes på 1940-talet. Staden har även några museer för den intresserade.

I den botaniska trädgården finns det växter från hela världen att beskåda.

En bit utanför staden ligger Kjarnarskogur, Islands mest besökta skog, som är ett litet populärt grönområde.

Staden har dessutom fem ”stripklubbar” vilket ger den det föga smickrande rekordet att ha världens tätaste bestånd av denna typ av etablissemang per invånare.

Till Akureyri kommer ofta stora lyxkryssare på besök. Jag såg det imponerande fartyget ”Arcadia of London” när jag var här. Det kom inglidande tidigt på morgonen. Fartyget har kapacitet för 1 500 gäster och har en bemanning av 700 personer.

Norra, Centrala Island  

När man kör Riksväg 1 från Akureyri till Reykjavik kör man genom ett, till stora delar mycket glest befolkat område. Färden genom Öxnadalur är mycket vacker med enstaka bondgårdar och vackra, spännande berg. Det finns också ett antal intressanta platser att besöka under resan genom detta område.

Glaumbaer  

I Glaumbaer ligger Snorri Thorfinnsson begraven. Han föddes 1003 och var den förste europe som föddes i Vinland, d v s dagens Nord Amerika. Hans mor blev senare en mycket berest kvinna som besökte flera länder i Europa och gjorde en pilgrimsresa till Rom.

Här ligger också en gammal isländsk farm från 1700-talet som är uppförd på traditionellt sätt i torv. I den finns Skagafjördur Folkmuseum med gamla isländska bruksföremål inrymt. Här ligger också en vacker gammal prästgård.

Vidimyri 

I Vidimyri, strax väster om Varmahlid ligger en gammal hövdingabostad och en av de äldsta kyrkorna med grästak.

Snaefellsnes 

Bilresan runt den 100 kilometer långa halvön Snaefellsnes blev Islandsresans stora final. Den sticker rakt ut i Atlanten mellan fjordarna Faxafloi och Breidafjördur. På halvön finns stora berg och den är till största delen mycket glest befolkad. Större samhällen är Stykkisholmur ( 1 200 invånare), Grundarfjördur (850 invånare), Olafsvik (1 000 invånare) och Hellisandur-Rif (600 invånare). Att köra bil på halvön är dock inget större nöje eftersom största delen av vägnätet är grusvägar av värsta slag.

På Snaefellsnes ligger den karaktäristiska vulkanen Snaefell med sin glaciär. Den spelade en
viktig roll i författaren Jules Vernes bok ”Resan till Jordens Medelpunkt”.

Stykkisholmur, halvöns största stad, är en bra plats att börja resan runt Snaefellsnes på. Området har varit bebyggt sedan 1 000-talet och var hem för anhängare till asatron. En av de heligaste platserna för dessa var Helgafell, Det heliga berget, som ligger en bit utanför staden. På toppen av berget låg ett tempel tillägnat guden Tor. När invånarna kristnades revs templet och det byggdes en kyrka vid foten av berget.

I Hellisandur-Rif, halvöns västligaste samhälle blev jag attackerad av den arktiska tärnan. Det var inte den första gången under resan, men här var fåglarna mycket aggressivare än tidigare. Det gäller att ducka och springa in i bilen för att slippa attackerna eller för att undgå eventuellt bombardemang med avföring från de pricksäkra fåglarna. Jag fick dock fina bilder på tärnorna.

I Budir finns lämningar efter ett fiskesamhälle som övergavs på 1800-talet. Kvar finns ett hundratal husruiner som på ett spökligt sätt avslöjar tidigare bebyggelse. Husen var byggda av lavasten. Människorna som bodde här exporterade torkad fisk till England redan på 1500-talet. Här finns även lämningar efter irländska eremiter som bodde här innan Island började befolkas av vikingar.

På den västligaste udden, Ondverdarnes, låg tidigare en farm. Nu återstår bara rester efter grunden som minner om tidigare bebyggelse. Här finns en liten fyr och ett stort träkors. Platsen är fridfull med rikt fågelliv, men hårt vindutsatt.

En annan plats av intresse att besöka är Dritvik. På stranden ligger fyra stenar som förr användes för att testa unga mäns styrka innan de gavs jobb på något fiskefartyg. Den minsta stenen väger 23 kilo och den tyngsta 155 kilo. Den som bara klarade av att lyfta den lättaste fick ingen anställning. På stranden ligger också resterna av en brittisk trålare som förliste 1947. Bara 5 av de 19 besättningsmännen kunde räddas. Plåtresterna minner om att människan ibland är helt utelämnad åt naturens krafter.

Resa till Island

Efter turen runt Snaefellsnes återstod endast returresan till Reykjavik och därmed var besöket på Island avslutat. Upplevelserna var många och fina under denna resa. Jag vet att jag kommer att återvända för Island har så mycket att ge den naturintresserade att ett besök inte är tillräckligt för att uppleva allt det vackra som finns på ön.
Som Nacka Skoglund en gång sjöng: ”Jag kommer tillbaka …….”

Resan gjord 2002

För mer information   Grundfakta Island     Landsfakta Island

min gamla hemsida

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik