tunisien-resa

Resa till Tunisien,
Tunis, Kartago, El Jem, Sousse, Matmata, Tozeur mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format

Resa till Tunisien, Tunis, Kartago, El Jem, Matmata, Tozeur mm

tunis, bizerte, kartago, sousse, el jem, matmata, douz, chenini, sahara, chott el jerid, tozeur, nefta, sbeitla, jebel chambi, le kef, dougga, tabarka, toujane och djerba var platser jag besökte på min resa till tunisien, rainer stalvik 

För den resenär som vill uppleva annat än Tunisiens soldränkta sandstränder och turistorternas nöjesliv finns mycket intressant att upptäcka i detta lilla land.

Det är lätt att resa i Tunisien på egen hand och har man tillgång till bil är det enkelt att ta sig till de spännande platserna långt bortom turiststråken. Vägarna är hyfsat bra och välskyltade. Trafiken är dock ofta hysteriskt kaotisk, åtminstone känns den så i de större städerna. Att köra bil i huvudstaden Tunis är ungefär som att ha en mardröm! Under tre veckor gjorde jag en nästan 3 000 kilometer lång rundresa med bil i Tunisien.

Resan startade i Tunis vars medina, gamla stad, är med på UNESCO:s lista över världskultursarv och fortsatte längs östkusten där jag besökte platser som staden Sousse vars medina, gamla stad, är med på UNESCO:s lista över världskultursarv, den romerska amfiteatern Ej Jem (med på UNESCO:s lista över världskultursarv), den mäktiga moskén i Kairouan (med på UNESCO:s lista över världskultursarv)   och ön Djerba. Därefter fortsatte jag till inlandet där jag besökte grottstaden Matmata, olika berberbyar, staden Tataouine och de märkliga befästa byar, ksar, som finns runt denna. Jag fortsatte till städerna Douz, Touzeur och Nefta i Sahara  samt körde över den stora saltsjön Chott el-Jerid och jag besökte ruinerna av de forna mäktiga romerska städerna i Kartago (med på UNESCO:s lista över världskulturarv), Sbeitla och Dougga (med på UNESCO:s lista över världskultursarv) Dessutom besökte jag det vackra norra Tunisien med sina bergsområden täckta av stora ekskogar. Jag besteg även Tunisiens högsta berg mm

Att resa i Tunisien är mycket billigt om man, som jag, bor på mindre hotell och äter på lokala restauranger.

Det negativa med att resa i Tunisien är att de flesta, åtminstone kändes det så, alltid försöker lura turister att betala så mycket som möjligt. För min del började det redan med att taxichauffören tog fem gånger så mycket betalt för resan från flygplatsen till hotellet i Tunis och slutade med att poliserna vid säkerhetskontrollen på flygplatsen försökte konfiskera mina sista tunisiska pengar!

Trots händelser som dessa vill jag rekommendera resenärer att besöka Tunisien för att uppleva detta intressanta land vars historia och kultur formats av berber, fenicier, romare, turkar och araber.

Allmänt om resan

Förra gången jag besökte Tunisien var det som charterturist. Jag solade, badade, festade och åkte med på några av researrangörens utflykter. När jag planerade denna resa skulle jag uppleva Tunisien på ett helt annorlunda sätt än charterresenärens för jag visste nu att Tunisien kan erbjuda en resenär intressanta miljöer, ett spännande folkliv och platser med en fascinerande historia. För att kunna genomföra resan på enklaste sätt skulle jag hyra en bil vilket också skulle öka mina möjligheter att komma till platser bortom allfarvägarna. Vid planeringen av resan använde jag guideböcker från Lonely Planet och First Class, samt hämtade även information från nätet. Genom att i förväg lägga lite tid på planering effektiviserar man sin resan och gör att man redan i förväg väljer ut vissa sevärdheter. Egentligen börjar ju resan redan med planeringen!

Flygresan

För det mesta köper jag flygbiljetten direkt på nätet, så även denna gång. Det blir billigare och man kan leta efter avgångstider som passar bäst. Jag köper inte alltid biljetter till lägsta pris. Jag betalar hellre några kronor extra om jag vet att det är ett seriöst arbetande företag som säljer dessa.

I flygtid ligger Tunisien inte långt från Sverige. Det är transfertiderna som gör resan lång!

Eftersom jag fått tag på biljetter med SAS / Lufthansa flög jag Göteborg – Frankfurt (1 tim. och 30 min.) och Frankfurt – Tunis (2 tim.), tur och retur.

Trots de korta flygtiderna blev hemresan lång i tid. Planet från Tunis startade redan 04.20  och därmed var jag tvungen att lämna hotellet kl. 01.45. Vi landade i Frankfurt 06.15 och jag var inbokad på ett plan från Frankfurt till Göteborg 12.40, som lyfte 13.45. Därmed landade jag en dryg timme senare än det ursprungliga tidsschemat. Förseningen berodde på att ett par kom med ett gigantsikt ”handbagage” som inte godkändes av kabinpersonalen varför paret fick checka in detta som vanligt bagage!

Säkerhet

De flesta turister som besöker Tunisien råkar inte ut för några allvarliga brott. Det känns säkert och tryggt att röra sig på egen hand eftersom det finns många poliser, både uniformerade och civilklädda, som patrullerar gatorna. Inte en enda gång under resan kände jag mig hotad eller otrygg på något sätt. Det jag upplevde som jobbigt under resan var de självutnämnda ”guiderna” som hängde sig på för att visa olika saker, de många tjatiga och aggressiva försäljarna i soukerna (som dock inte var lika jobbiga som i Marocko eller i Egypten) och att många försäljare gärna försökte köra upp mig när jag skulle betala.

Trots den för mig kaotiska trafiken och de, enligt min uppfattning, dåliga/vårdslösa tunisiska bilförarna såg jag inte en enda bilolycka under min nästan 3 000 kilometer långa bilresa!

För aktuell information om säkerhetsläget se UD:s information   Din resa utomlands

Kostnader

Det är billigt att turista i Tunisien!
Prisexemplen är baserade på en kurs på 1 Tunisisk Dinar (TND) = SEK 5.68. Kursen gällde i november 2008 enligt nota från Forex.

Den blyfria bensinen kostade 1,32 dinar/lit. (SEK 7.50), ett bra hotellrum med dusch och toalett gick att få för 20 TND i mindre städer (SEK 114:-), en god tunisisk lunch/middag på en lokal restaurang kostade från 4 TND (SEK 23:-) och uppåt, en härlig tunisisk soppa med bröd kostade från 1.50 TND (SEK 8.50) osv. Ett gott tunisiskt vin köpt i en specialbutik (svåra att hitta) kostade 6 TND (SEK 34:-) och en öl (den lokalt bryggda Celtia) på restaurang kostade cirka 3 TND (SEK 17:-), en kopp kaffe i genomsnitt 0.5 TND (SEK3:-) osv.

Att hyra bil är däremot förhållandevis dyrt i Tunisien.

För den som tycker om att shoppa är soukerna en fyndgruva med låga priser, om man kan förhandla med försäljarna. De försöker alltid att få ut högsta möjliga pris av en turist, oavsett vad de säljer, tom på restauranger och i mataffärer med fasta priser.

Jag lärde mig att undvika att bli lurad alltför många gånger genom att i förväg fråga vad jag skulle betala om det inte fanns en officiell prislista, och hade på så sätt möjlighet att avstå från köpet, eller restaurangbesöket, när jag märkte att man ville ta ut ”turistpris.

Resa till Tunisien

Så här körde jag:

Tunis – Hergla – Sousse – El Jem – Sfax – Gabes – Matmata – Gabes – Mareth – El Jorf – Ajim – Houmt Souk – El Kantara – Zarzis – Ben Guerdane – Tataouine – Medenine – Toujane – Matmata – Douz – Blidette – Kebili – Chott el Jerid – Degache – Tozeur – Metlaoui – Gafsa – Dou Alem – Sbeitla – Kasserine – Tajerouine – Le Kef – Dougga – Teboursouk – Bou Salem – bergsvägar – Tabarka – Beja – Mejez el Bab – Tunis

Total körsträcka: 2 861 kilometer

Tunis, Bizerte och Kartago

Planet från Frankfurt landade i Tunis mitt i natten. Först gällde det att få tag på en taxi som kunde ta mig till hotellet. Jag frågade en man som arbetade på flygplatsen var jag kunde få tag på en och vad det skulle kosta att bli körd till hotellet. Ungefär 10 TND, knappt SEK 60:-, för det är dyrare på natten sade han och vinkade till sig en chaufför. Jo, han var beredd att köra till hotellet. Jag observerade att någonting hände med taxametern under körningen till hotellet. Plötsligt stod den på 21 TND! Framme vid hotellet stod taxametern på 25 TND och så tillkommer dricksen, sade chauffören. Jag protesterade och sade att mannen på flygplatsen gav en uppgift på 10 TND! ”På natten är det dyrare att åka”, svarade chauffören och såg lite ilsken ut. Jag betalade 25 TND, SEK 142:-, och var lite sur men orkade inte argumentera med honom eftersom jag ville gå och lägga mig. Någon dricks blev det inte. För taxiresan till flygplatsen inför hemresan betalade jag 5 TND trots att jag åkte dit kl. 02.00!  Det var första gången, men inte enda, jag blev uppkörd under resan!

Bizerte

På morgonen samma dag som jag kom anlände tog jag en lokalbuss till staden Bizerte i norra Tunisien för att titta på ceremonierna som äger rum i staden varje år den 15 oktober (Evakueringsdagen) för att hylla dagen då de sista franska trupperna lämnade Tunisien via staden Bizerte. Många människor hade samlats och den stora bron in till staden var avstängd för allmän trafik för att lämna plats att presidentkortegen. Hela staden var dekorerad med tunisiska flaggor och många människor stod utefter kortegevägen.

Bizerte är en trevlig stad att besöka och lätt att nå från Tunis. Den vackraste stadsdelen ligger runt den gamla hamnen, som uppfördes vid kanalen. Andra sevärdheter är Kasban och det lilla citadellet som uppfördes på 1100-talet. Den skyddar medinan, den gamla staden, och hamnen. Bakom de tjocka murarna finns en ”stad i staden”. Den stora moskén, byggd på 1600-talet, ligger inne i medinan. Vid stränderna intill staden går en fin strandväg, Le Corniche, som är en härlig promenadväg. Vid kaféerna längs hamnen är det mysigt att dricka en kopp kaffe och titta på folklivet eller på båtarna som passerar in eller ut i hamnen.

Kartago

Det enda som finns kvar av den en gång så mäktiga staden Kartago är spridda ruiner.

Kartago grundades 814 före Kristus av fenicier. På 300-talet före Kristus hade staden blivit en stormakt. Under de puniska krigen förstördes Kartago men romarna fick den att åter blomstra. Den mest kände puniske fältherren är Hannibal som med sina elefanter tågade över alperna. Vandalerna erövrade staden från romarna och på 500-talet efter Kristus intog bysantinerna den. Efter den arabiska erövringen 696 efter Kristus sönderföll staden långsamt. För den som är historiskt intresserad är ett besök i Kartago ett måste, även om bara ruiner nu återstår av den en gång så mäktiga staden.

En av de största sevärdheterna är Kartagomuseet med sina kronologiskt indelade avdelningar över den puniska, den romerska, den kristna och den arabiska perioden. Inne i museet finns föremål från dessa epoker och vackra romerska mosaiker. Utanför museet kan man beskåda lämningarna efter punisk bebyggelse. Ruinerna av Antoninus termer från 100-talet e Kr., termerna en gång Afrikas största är oerhört imponerande. Amfiteatern var en av de största i det romerska. Här framfördes populära gladiatorspel. De romerska villorna tillkom under 100-talet e Kr. Idag minner ruinerna om de en gång så pampiga husen. Lämningar efter romerska verkstäder och puniska bostäder från 400-talet före Kr. kan man beskåda i Magon-kvarteren, som ligger väster om Antoninus termer. En sevärdhet av senare datum är den stora katedralen Saint-Louise på Byrsakullen, byggd på 1890-talet.

Kartago når man lätt med lokaltåg, eller taxi, från Tunis.

Tunis, huvudstaden

Tunis, Tunisiens huvudstad med cirka 730 000 invånare, är en stor, brusande och hektisk stad med en medina som är upptagen på UNESCO:s lista över världskultursarv. Längs huvudgatan Habib Bourgiba ligger många restauranger och caféer där man kan sitta och betrakta folklivet.

Tunis grundades långt före Kristi födelse. Staden förstördes 146 f Kr men återuppbyggdes av romarna. Fram till den arabiska invasionen på 600-talet e Kr. var Tunis en obetydlig plats. Från år 1228 till 1574 var Tunis en arabisk storstad med blomstrande handel. På 1800-talet utvidgade fransmännen staden.

Tyvärr hade jag ganska begränsat med tid för att uppleva Tunis under denna resa, men jag hann dock med att besöka några av stadens sevärdheter.

Medinan, med sitt myllrande folkliv och sina souker, har varit i bruk i mer än tusen år. När man vandrar runt i de smala gränderna, hör försäljarnas lockrop, känner de olika dofterna, ser gamla män sitta framför en vacker dörr, tittar in till någon hantverkare som sitter och arbetar i en liten lokal, besöker ett litet café eller restaurang är det som att förflytta sig bakåt i tiden. Man får bara tänka bort människors moderna kläder, mobiltelefonprat och en och annan mc som försöker komma fram på de smala gatorna! Inne i medinan ligger den stora moskén, byggd på 700-talet, med sin ståtliga minaret och sina vackra arkader.

Place de Gouvernement är en plats full med vackra regeringsbyggnader i orientalisk stil som ligger i anslutning till medinan. Utanför byggnaderna står kraftiga män och beväpnade vakter för att inga obehöriga skall komma in i byggnaderna. Mitt emot regeringsbyggnaderna ligger Place de la Kasbah med sina vackra byggnader.

Avenue Habib Bourguiba i Ville Nouvelle är Tunis huvudgata som är en upplevelse att ströva på; många härliga caféer och restauranger och ett otroligt folkliv. Här ligger det ståtliga klocktornet.

Tunis Zoo ligger nära det hotell jag bodde på och fick ett besök av mig under ett par eftermiddagstimmar när jag ville slippa den brusande storstadstrafiken och för att andas lite friskare luft. Jag brukar inte besöka platser där man har djur inlåsta i burar men gjorde denna gång ett undantag. De flesta djuren hade hyfsat stora utrymmen att röra sig på, men de stora rovdjurens burar var alldeles för små.

Sahel

Nu började bilresan! Jag hämtade ut hyrbilen på det pampiga Sheraton Hotel och körde sedan direkt ut i Tunis´ hektiska trafik. Så fort jag kommit ut ur staden blev trafiken lugnare och glesare. Nu låg 17 dagars bilkörning genom Tunisien framför mig!

Tunisien brukar indelas i olika områden. Det första jag körde in i var Sahel som betyder kust på arabiska och syftar på kusten som sträcker sig från Nabeul, förbi Sfax och Gabèsbukten och vidare mot Libyen. I Sahel besökte jag Sousse, El Jem, berberbyarna Matmata, Toujane, Zmerten, Haddej och Techine.

Sousse

Sousse är Tunisiens tredje största stad, cirka 175 000 invånare, och en av landets mest kända turistorter. Staden grundades av fenicierna redan på 800-talet före Kristus och en tid var staden fältherren Hannibals örlogshamn. Jag hade varit i Sousse tidigare, som charterturist. Nu skulle jag uppleva staden ur ett helt annat perspektiv, det historiska. Ur detta perspektiv har Sousse en del intressanta sevärdheter.

Stora moskén byggdes på 850-talet efter Kristus och är utformad efter den stora moskén i den heliga staden Kairouan. Moskén är delvis öppen för turister. Ribat, det befästa klostret, började byggas på 780-talet e Kr och var färdigt 821. Då tillkom Nador, det 27 meter höga vakttornet. Medinan, den gamla staden, är också en intressant upplevelse. Här är försäljarna dock mycket vana vid turister och därför påfrestande påflugna. Men miljön i medinan med sina smala gränder, vackra hus och folkliv är en intressant upplevelse. Sousses medina är upptagen på UNESCO:s lista över världsarv. Katakomberna, som ligger cirka 2 kilometer från centrala Sousse, är mycket sevärda. Bara en liten del av de underjordiska gångarna är öppna för turister. Gravarna i katakomberna dateras till 200- och 300-talen e Kr och rymmer 15 000 avlidna kristna.

El Jem

Den forna puniska staden Thysdrus ställde sig på romarnas sida i det tredje puniska kriget 146 e Kr. och efter Kartago fick El Jem ställning som fri stad. Under 200-talet e Kr. blev El Jem en romersk koloni och en av de rikaste städerna i romarnas afrikanska provins. Kvar från denna tid finns bland annat den praktfulla amfiteatern som uppfördes på 200-talet e Kr och blev den tredje största i det romerska riket. Ruinerna efter den är mäktiga att vandra genom! Den romerska teatern är med på UNESCO:s lista över världskultursarv.

Berberbyarna Matmata, Toujane, Zmerten, Haddej och Techine

Berberbyn Matmata, cirka 1 000 invånare, den största i regionen var min bas och härifrån kunde jag tack vare min hyrbil köra till de mindre och mycket mera svårtillgängliga berberbyarna. Alla byarna ligger i ett märkligt halvökenlandskap, med begränsad växtlighet men oerhört fascinerande.

Gemensamt för byarna är att det i dessa finns grottbosättningar i vilka hemmen är uthuggna i berget som håller en sval temperatur även under perioden med den mest intensiva hettan. I Matmata finns flera grottsystem omvandlade till hotell som man kan bo i. Under inspelningen av Star Wars-filmerna användes vissa av dessa märkliga miljöer. Matmata är den mest turistiska av byarna och hit kommer stora busslaster med turister. De andra byarna får sällan besök av turister.

Det är en märklig upplevelse att vandra runt bland grottbostäderna, som inte syns förrän man kommer alldeles inpå dem. När man går runt i byarna öppnar sig plötsligt ett stort, runt hål i marken. Tittar man ned i det kan man ofta se människor eller djur vandra runt på marken 5-10 meter under markytan. Många grottbostäder är övergivna och ger ett spöklikt intryck. Det är vanligt att de vänliga invånarna bjuder in dig till sitt grotthus för att du skall kunna se hur de bor. Ofta demonstrerar kvinnor även mattillverkning eller hur man mal säd. Rummen är i regel mycket hemtrevligt inredda! Gör gärna ett besök i de grottbostäder dit turister inte skeppas av researrangörer. Räkna med att få betala en slant efter ditt besök.

Invånarna i den svårtillgängliga byn Zmerten var inte speciellt förtjusta i besök av turister. Jag möttes av otäcka blickar och blev förbjuden att besöka vissa delar av byn! Här kändes besöket inte bra och jag lämnade snabbt byn.

I Toujane var det tvärt om! Här var turister välkomna och jag blev ofta inbjuden att besöka hus. Varje gång jag gick in i ett försökte man dock sälja någon form av handarbete till mig.  Toujane har också vackra, gamla hus byggda i sten, många hade dock fallit samman.

Ön Djerba

Ön Djerba är inte mer än 538 kvadratkilometer till ytan och nästan helt platt, men här finns mycket intressant att titta på. Djerba är dessutom ett av Tunisiens populäraste resmål.

Jag kom till Djerba från Matmata och körde via Gabès till den lilla staden Jorf. Här tog jag färjan till Ajim som ligger på ön. Basen för mitt besök på Djerba var Houmt Souk, öns huvudstad, som ligger på öns norra del. Under mina två dagar (tre nätter) på ön besökte jag bland annat nedanstående.

Houmt Souk, cirka 70 000 invånare, betyder egentligen marknadskvarter och återspeglar hur viktig handeln varit för staden och visst finns här många affärer dit turisterna gärna söker sig för att shoppa i! I stadens äldre kvarter finns många smala gränder att ströva runt i och i dessa finns mängder av affärer där försäljarna med rop försöker locka folk att handla. Speciellt intressant är den stora marknaden där livet är mera ursprungligt och inte så turistinriktat.

Den som tröttnat på att handla kan besöka sevärdheter som Borj el-Kebir med sitt vackra läge vid Medelhavet. Borgen som byggdes på 1280-talet kan besökas och inne i den finns ett litet museum. Nära Borj el-Kebir finns obelisk som minner om Skallmonumentet vilket var en 11 meter hög pyramid av mänskliga huvudskålar. Skallmonumentet uppfördes av piraten Dragut efter en massaker på spanska kristna år 1560. Monumentet revs 1848.  Inne i stan finns flera vackra moskéer att titta på, de är dock stängda för icke muslimer, Främlingarnas Moské, El-Sheik moskén och Turkarnas moské . Även Sidi Brahims zaiwa är värd att titta på, den är dock öppen för enbart muslimer.

Runt om på ön finns andra sevärdheter som också är värda att besöka, som till exempel El Ghriba som är landets mest kända synagoga. Den ligger nära byn Hara Sghira. Här har det funnits en synagoga ända sedan år 586 före Kristus och det gör den därmed till världens äldsta. Tyvärr pågick här en religiös högtid vid mitt besök varför jag endast såg synagogan från utsidan. I byn El May tittade jag på den vackra, men speciella Umm et-Turkia moskén. Den byggdes på 1500-talet och var från början en befästning. På halvön Ras Remel, cirka 10 kilometer öster om Houmt Souk, kan man se flockar av den rosa flamingon, som kommer hit från Frankrike och Spanien för att övervintra.

På Djerbas sydkust ligger byn Guellala, under antiken hette den Haribus, som är öns centrum för kruktillverkning. Överallt finns små fabriker där man kan gå in och titta på kruktillverkning. Byn är den enda på ön i vilken man talar berberspråk.

Södra Tunisien

I södra Tunisien hittar man några av landets främsta sevärdheter och märkligaste miljöer. Här kan man besöka oaser, befästa byar (ksarer), saltsjön Chott el-Jerid och, inte minst, Sahara!

Tataouine

Första anhalten i södra Tunisien blev staden Tataouine, cirka 65 000 invånare, som också blev min bas under några dagar. Staden grundades av fransmännen 1892 och idag är Tataouine en viktig förvaltningsort i regionen. Staden har inga större sevärdheter utan är mest känd för att man här bakar områdets stora delikatess kab el-ghazal, (gasellhorn),  en söt kaka som bakas med honung och mandel och är formad som ett gasellhorn. Kakan är otroligt god! De stora sevärdheterna ligger utanför staden.

Berberbyn Chenini

Bara 18 kilometer från Tataouine ligger berberbyn Chenini. Den har ett spektakulärt läge på ett högt berg. Byn är känd för sina grottbostäder, många av dem är tyvärr i mycket dåligt skick. Flera av dem håller nu på att rustas upp. Folklivet i byn är intressant att studera!

Ungefär 20 minuters promenad från Cheninis stolta moské finns ännu en moské med ett spektakulärt läge som kallas för ”The seven sleepers”. Vid denna finns fyra, 5 meter långa, märkliga gravar. Enligt legenden flydde sju kristna till en grotta nära moskén för att slippa bli avrättade av romarna. De somnade och sov i 400 år. När de vaknade upp ur sömnen hade landet blivit muslimskt och romarna för länge sedan lämnat det. Medan de sov hade de kristna fortsatt att växa och var vid uppvaknandet 4 meter långa. Strax efter att de vaknat upp avled de, men hann att konvertera till islam och ligger (?) därför begravda i anslutning till moskén.

Ksarer

De största sevärdheterna runt Tataouine är dock de så kallade ksarerna. Från början byggde berberna en ksar för att vara en befäst spannmålsbyggnad. Den hade olika rum (ghorfor) runt en innergård och en väl dold ingång. Senare användes rummen som bostäder och ksaren gav ett gott skydd mot fientliga angrepp åt dess invånare. Det finns många ksarer i varierande skick i Tataouine-regionen. Flera av dem förekom i Star Wars-filmerna. Jag besökte Ksar Ouled Soltane, som av många anses vara den finast bevarade ksaren i hela landet, också Ksar Haddada är i mycket fint skick och i denna spelades Star Wars-filmen ”Det mörka hotet” in 1997, ksar El Fercht nära berberstaden Gomrassen är däremot helt i ruiner men ändå intressant att besöka för sin fascinerande arkitektur.

Douz

Den lilla staden Douz, cirka 28 000 invånare, kallas för ”Porten till Sahara”. Staden ligger alldeles vid utkanten av Grand Erg Oriental, den stora öknen som sträcker sig ända till Marocko. Douz var ursprungligen en liten oas men har vuxit till att bli den största i Tunisien med cirka 500 000 palmträd. Sahara är världens största öken hela 9 miljoner kvadratkilometer stor och upptar en tredjedel av den afrikanska kontinentens yta. Sahara går genom elva länder.

Det finns inga större sevärdheter i Douz, men det är en liten trivsam stad. Det fascinerande med staden är dess läge i öknen och möjligheterna till att följa med på turer in i den. Jag vandrade bland dadelpalmer och körde så långt in i öknen jag kunde med min 2-hjulsdrivna bil. Vill man djupare in i öknen måste man ha tillgång till en 4-hjulsdriven bil eller kamel. Som längst kom jag cirka 60 kilometer söder om Douz till den lilla ökenbyn El Faouar, sedan vågade jag inte köra djupare in i öknen. Runt Douz finns flera andra små ökenbyar, stora sanddyner och många kameler, som i första hand används till ridturer av turister. Ja fick även uppleva en ganska häftig sandstorm en eftermiddag!

Chott el-Jerid, den stora saltsjön

Chott el-Jerid, den stora saltsjön, skapades för cirka 1.5 miljoner år sedan och är den största av de nordafrikanska saltsjöarna. Den är uttorkad nästan hela året. Här och där ligger en tunn hinna av vatten kvar som bildar ett ”täcke” av saltkristaller som skimrar i olika färger. Ett av de bästa sätten att uppleva Chott el-Jerid är att köra tvärs genom den på den 60 kilometer långa vägbanken mellan Kriz (nära Tozeur) och Bechri (nära Kebili).

Touzeur

Staden Touzeur, cirka 36 000 invånare, är en av Tunisiens vackraste oaser och besöks därför gärna av turister. I oasen växer över 200 000 palmer och gör den därmed till landets näst största. Bland palmerna växer granatäpplen, fikon och bananer. Dadlarna som odlas i Tozeur anses vara de finaste i landet. Den äldsta stadsdelen, Ouled el-Hadef, började byggas på 1300-talet och omges av en mur i handgjort gult tegel, även husen inne i den gamla stadsdelen är byggda med detta tegel. En rundvandring här bjuder på en intressant vandring bland de vackra husen och i de smala gränderna. Belvedere Rocks är ett par klippor strax utanför staden dit många går för att uppleva solnedgången över Sahara, så gjorde även jag.

Nefta, näst heligaste staden

Nefta, 22 000 invånare, är Tunisiens näst heligaste stad. På romartiden hette staden Aggasel Nepte. Stadens gamla stadsdel, Ouled ech-Cherif, liknar den i Touzeur, men är inte lika imponerande. Tyvärr regnade det vid mitt besök varför nöjet att promenera här delvis förtogs. Stadens största sevärdhet är ravinen La Corbeille. Står man på kanten av den har man en vacker vy över omgivningarna.

Mellersta Tunisien

Mellersta delen av Tunisien präglas av bergs- och slättområden, här ligger också landets högsta berg Jebel Chambi 1 554 meter högt, som formar vackra landskapsbilder. I denna del hittar man man lämningar efter tidigare mäktiga romerska städer, två av dem besökte jag; Sbeitla och Dougga. Regionens största stad är Kairouan som också är en av islams heligaste.

Sbeitla

Sbeitla, cirka 7 500 invånare, är en liten modern stad som under romarperioden gick under namnet Sufetula. Från början var Sufetula en självständig stad men blev senare en romersk koloni. Under 200-talet efter Kristus bosatte sig många kristna här.

Ruinerna från den romerska staden ligger cirka 1 kilometer utanför centrum och nås enkelt till fots. Från håll ser man den vackra Diocletianus triumfbåge som ligger i den södra delen av den gamla staden. Innanför avspärrningarna, bakom vilka de vackra ruinerna ligger, väntar en fascinerande historisk upplevelse. De vackraste, och intressantaste, ruinerna att beskåda är de forna templen tillägnade Juno, Jupiter och Minerva vid Capitolium, Vitalisbasilikan uppförd i slutet av 400-talet e Kr, Bellatorbasilikan från början av 300-talet e Kr, Antoninus Pius triumfbåge från 139 e Kr, Servus kyrka från 300-talet e Kr, rester av marknadsstånd och amfiteatern.

Chambi National Park

Parc Nacional du Djebel Chambi, som är det officiella namnet på denna nationalpark, ligger cirka 15 kilometer väster om staden Kasserine. Den omfattar en yta på blott 672 kvadratkilometer och grundades 1981. Har man tur kan man få se några av de djur som lever här, bland annat vildsvin, gazell, hyenan och räv. De dominerande trädarterna är Aleppotall och Holms ek. De få turister som söker sig hit kommer i första hand för att bestiga Tunisiens högsta berg Jebel Chambi, 1 544 meter högt, som man når genom att endera gå upp för den asfalterade vägen från entrén, eller genom att köra så långt det går med bil och sedan gå sista biten upp till toppen. Toppen, som brukar vara snöklädd mellan december och februari, är markerad med en röd halvmåne i plåt. Från toppen har man fina vyer över det omkringliggande landskapet.

Dougga

Dougga är Nordafrikas bäst bevarade romerska stad och togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1997. Från början var Dougga säte för den numidiska kungen Massinissa. Romarna tog över stadens förvaltning på 100-talet e Kr. Sevärdheterna är många i Dougga. Man bör definitivt inte missa att besöka Capitoleum, som anses vara ett av de mest imponerande romerska monumenten i hela Tunisien. Andra intressanta sevärdheter är Forum, Vindarnas torg, Licinius termer, de Romerska villorna, den mäktiga teatern och flera mindre tempel runt om i staden.

Le Kef

Staden Le Kef, cirka 46 000 invånare,  har ett mycket vackert läge på sluttningen av berget Jebel Dyr nära den algeriska gränsen. Här har människor bott sedan den yngre stenåldern. Efter det första puniska kriget intogs staden av kartagerna och kallades den för Sicca. Senare erövrade romarna staden och kallade den för Sicca Veneria för att hedra gudinnan Venus. Araberna intog staden 688 e Kr. Osmanerna började kalla staden för dess nuvarande namn, Le Kef som betyder ”Klippan”, på 1500-talet. Le Kef var den första tunisiska staden som fransmännen intog 1881.

Staden har flera sevärdheter men jag hann tyvärr bara att besöka den pampiga kasban som ligger högst upp på Jebel Dyr. Inne i den finns två borgar, den ena från 1100-talet och den andra från 1670-talet. Det är gratis att komma in i kasban, men för att få ut någonting av besöket bör man anlita en guide som låser upp olika rum, bland annat de gamla fängelsecellerna.

Jag vill gärna rekommendera ett längre besök i Le Kef!

Norra Tunisien

Från Le Kef gick bilfärden norrut genom ett vackert kuperat landskap som till stora delar var täckt av skogar av korkek. Detta var den grönaste delen av Tunisien under hela resan. Jag körde över flera bergspass innan jag nådde den lilla staden Tabarka, som ligger vid Medelhavet, endast 22 kilometer från den algeriska gränsen. Här skulle jag tillbringa de sista två dagarna innan det var dags att återvända till Tunis.

Tabarka

Tabarka är en liten vacker stad med cirka 14 000 invånare. Staden är mycket gammal och grundades av fenicierna. Tabarka fick sitt uppsving under romarna då staden blev en viktig utskeppningshamn för marmor. På 15- och 1600-talen var Tabarka bas för sjörövare som plundrade fartyg i Medelhavet. Idag är staden en idyllisk plats med många hotell och restauranger som lockar till sig turister.

Själv tog jag omedelbart Tabarka till mitt hjärta. Jag tyckte om atmosfären och läget vid Medelhavet. Här kunde jag promenera runt i staden utan allt för ”hårda attacker” av arabiska försäljare. Jo, de fanns i ganska stor mängd vid hamnen men höll en förhållandevis låg profil.

Det finns några sevärdheter i Tabarka väl värda att titta på. Marinan, hamnen, bjuder på en härlig sjöfararatmosfär med sin blandning av lokala båtar och besökande lyxbåtar. Här finns också flera trevliga restauranger att slinka in på eller hotell, om man vill bo nära Medelhavet. Les Aiguilles, Nålarna, är en grupp spetsiga klippformationer som skjuter upp ur havet. På Tabarkaön, som ligger cirka 1 kilometer norr om Marinan ligger en magnifik italiensk borg, som fungerar som militäranläggning och är därmed inte öppen för allmänheten. Exteriören är dock intressant att studera. Tarbarkaön är numera en halvö sedan fransmännen fyllde igen havet ut till den.

Resa till Tunisien, Tunis, Kartago, El Jem, Sousse, Matmata, Tozeur mm

Jag tyckte om att resa i Tunisien. Det var lätt att köra bil, det var enkelt att hitta billiga hotell som var både rena och förhållandevis fräscha och det var billigt och gott att äta på de lokala restaurangerna. Det finns mycket spännande att uppleva i form av historiska platser, unika miljöer och ett intressant folkliv. För den som vill njuta av sol och bad finns goda möjligheter i landets norra och östra del längs Medelhavskusten. Det mindre trevliga med att resa i Tunisien är att många försöker sko sig på turisten som besöker deras land, men det är ju inte tunisierna ensamma om!

Jag rekommenderar gärna en resa till detta lilla nordafrikanska land som är lätt att nå från Sverige!

Resan gjord 2008

För mer information      Tunisien-Grundfakta   Tunisien-Landsfakta

Min gamla hemsida     www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida 
www.stalvik.se / rainer stalvik