Landsvägscykling

Löpande uppdatering!

På denna sida finns information om några av mina cykelturer i Sverige, Norge, Italien, Tyskland, Kroatien, Slovenien, Rumänien, på Åland och på Mallorca, Rainer Stalvik

Landsvägscykling i Sverige, Norge, på Åland, Tyskland, Slovenien, Kroatien, Italien, Spanien mm

Efter att under många år ha vandrat i de svenska och norska fjällen, i Himalaya, i Anderna, i Sibirien, på Grönland, i Alaska, i Kanada, i Australien, på Nya Zeeland, på svenska låglandsleder mm mm köpte jag en hybridcykel i juli 2012 och började ägna mig åt landsvägscykling för naturupplevelser som ett komplement till vandringarna. Något jag inte ångrat, på något sätt!

Det är lätt att ägna sig åt landsvägscykling och det behöver inte heller bli speciellt dyrt om man inte faller för den prylhysteri som tyvärr ofta drabbar cyklister; att man skall ha en tekniskt avancerad cykel av rätt märke med ett visst växelsystem, rätt sorts däck, de häftigaste kläderna och skorna, en tuff hjälm, moderiktiga solglasögon osv.

Landsvägscykling, en beroendeframkallande motion

Cyklade distanser 2012 – 2019 (år / km) :

20122013201420152016201720182019
4 8753 2874 0014 5104 6088 1268 2659 606
Ackumulerad distans (km)

4 8758 16212 16316 67321 28129 40737 67242 278

Cyklade distanser 2020 –

20202021202220232024/09
11 61710 15510 5237 8036 854
Ackumulerad distans (km)
58 89569 05079 57387 37694 230

På denna sida finns en kort information om cykelturer jag gjort i, bland annat:

Bohuslän
Dalarna
Dalsland
Gotland
Göta kanal Västergötland
Göta kanal Östergötland
Halland, Kattegattleden mm
Närke
Skåne (Österlen)
Småland
Värmland
Västergötland
Västmanland

Finland – Åland
Italien – Toscana
Italien – Gardasjön
Kroatien
Norge
Spanien – Mallorca
Spanien – Fuertaventura
Spanien – Andalusien
Rumänien
Slovenien
Tyskland

Några bilder från cykelturerna finns under respektive landskap / land

Varför skall man cykla?

Cykling är en rolig och skonsam motionsform som ger mycket fina naturupplevelser. Den ökar prestationsförmågan, ger bättre sömn och hälsa och därmed antagligen längre livslängd. Mina cykelturer har förutom hälsoeffekterna lett till många fina och trevliga upplevelser!

Vilken typ av cykel skall man välja?

Skall du ägna dig åt längre turer på våra landsvägar bör du välja en snabb hybridcykel eller racercykel, två typer av cyklar som finns i en mängd varianter och prislägen. Den egna ekonomin avgör i stor omfattning vilken cykel du kommer att köpa. Satsa på en kvalitetscykel som håller länge om du vårdar den

Antalet växlar väljer du också efter ditt sätt att cykla. Välj gärna en cykel med flera växlar om du tänker göra långa dagsturer eller långcykla flera dagar i följd. Tala med personalen i olika affärer och provcykla modellerna du är intresserad av innan du bestämmer dig för ett köp!

Man behöver inte ha en ”värsting hoj” för att ägna sig åt landsvägscykling! En bekant till mig gör dagsturer på 80 – 100+ kilometer på sin mors cykel från 1940-talet! Mina cyklar kostar alla under 10 000 kronor och är köpta på rea eller begagnad

Vilka kläder skall man välja för cykelturer?

Precis som när det gäller cyklar kan man lägga ut nästan hur mycket pengar som helst på kläder, speciellt om man köper de specialdesignade cykelkläderna! Visst är de för det mesta bra och håller hög kvalitet, men inte alltid.

Själv köper jag funktionella kläder för min cykling i vanliga sportbutiker, till exempel löparkläder. De fungerar fint även för cykling och kostar betydligt mindre. Viktigt är att kläderna andas, är bekväma och smiter åt på kroppen så att byxorna inte trasslar in sig i kedjan.

Vill man se ut som en ”cykelannons” skall man naturligtvis köpa de specialdesignade kläderna!

Måste man ha vadderade cykelbyxor etc?

När man börjar att cykla kan det vara skönt att ha byxor som gör cykelsadeln mjukare att sitta på. Efter att ha anpassat sig till längre turer har man ”övat upp rumpan” att sitta på en sadel och då är behovet inte lika stort längre. Själv har jag bara sporadiskt använt vadderade cykelbyxor, bibs, under mina mer än 9 000 mil på cykel. Ett bra alternativ till vadderade byxor är att köpa ett sadelskydd med gelefyllning.

Handskar är ett bra att ha om man vill slippa blåsor i händerna innan de anpassat sig till styret och ger även ett visst skydd om man skulle ramla

Skor avgörs av pedaltypen. Jag har valt att ha vanliga pedaler på mina cyklar och använder därför sportskor med en kraftig sula när jag cyklar

ANVÄND ALLTID HJÄLM!

Hur lägger jag upp min cykling?

Basen i min cykling är de nästan dagliga motionsrundorna på 30 – 50 kilometer. Utöver dessa gör jag ofta dagsturer på 80 – 100 kilometer som jag lagt upp själv med hjälp av kartor, eller så väljer jag att cykla på cykelleder som finns i många kommuner

Jag strävar alltid efter att cykla på så bilfria vägar som möjligt!

Då mitt syfte med längre dagsturer är naturupplevelser tar jag alltid med mig fika för ett par raster och kamera. Jag cyklar i lagom tempo, omkring 20 kilometer/timme i genomsnittshastighet och gör många fotostopp. Motionsrundorna går i lite snabbare tempo

Hur långt jag cyklar varje år beror lite på ”lusten” att cykla. Jag började med att cykla 3 – 500 mil per år och har sedan successivt ökat på sträckan. Som 75-åring cyklade jag strax över 1 000 mil! Jag cyklar så länge det är snö- och isfritt på vägarna. När snön lagt sig tar jag fram vandringskängorna

Förutom cykling gillar jag att resa och har hittills besökt 126 länder/autonoma områden (juli 2020)

Mina cyklar

Den första cykeln jag köpte var en Crescent Kebne hybridcykel, en tung och stabil cykel med 24 växlar. Den cyklade jag nära 2 000 mil med innan jag i juli 2016 köpte mig en Merida Speeder 200 (skrotad i februari 2024), en hybridcykel som är dryga 5 kilo lättare än Kebnen. På den har jag nu cyklat mer än 1 600 (juli 2020). Den tredje cykeln jag köpte, i juli 2017, var en Merida Ride 90 (skrotad i augusti 2023), en landsvägscykel som väger endast 9.5 kilo. Det är en enkel landsvägscykel men roligare och snabbare att cykla på än hybriderna. På den har jag cyklat omkring 1 600 mil (juli 2020). Min fjärde cykel, Merida Scultura 400, köpte jag på blocket i juli 2020. Det är en bra landsvägscykel med ett högkvalitativt växelsystem, som endast väger 8.6 kilo. Den tidigare ägaren hade cyklat omkring 40 mil på den men aldrig blivit biten av landsvägscyklingens tjusning. Efter en vecka hade jag cyklat längre med den cykeln än den förre ägaren gjort på tre år! Merida Scultura 300, en lättare landsvägscykel som jag köpte begagnad i september 2023 då ägaren sålde den inför sin flytt till USA. Den är min favoritcykel! En White hybridcykel, köpt begagnad i mars 2024, som ersätter min skrotade Merida Speeder. Den kommer att användas som höst- och vintercykel.

Här följer en presentation i korta ordalag av några av de cykelturer jag gjort

Cykla i Bohuslän

Cykla Ljungskile till Uddevalla, och mera (2015, 2020)

Det här blev en bättre tur än jag trodde när jag la upp den efter kartboken. Genom att lägga upp cykelturer efter sin egen fantasi kan man cykla helt fritt.

Jag parkerade bilen i Ljungskile och började dagens tur med att cykla till Ulvesund, Här löper vägen en lång bit längs kusten. I Ulvesund hade jag turen att se en rådjurshona med kid komma simmande från en liten ö till fastlandet! Händer inte så ofta.

Från Ulvesund fortsatte jag cykla norrut mot Resteröd och Ammenäs, fin och lätt cykling. Vid Ammenäs cyklade jag ned till fjorden för att fika. Hittade en fin rastplats med en grandios vy över Uddevallabron och staden.

Efter fikat fortsatte min cykeltur till Bratteröd och Köperöd på fin landsväg. I Köperöd cyklade jag till Resteröd och tillbaka till Ljungskile.

Framme i Ljungskile kände jag att jag ville cykla ytterligare en bit och gav mig därför ut på vägen till Vassbovik där jag varit ett par gånger för att vandra på Bohusleden. Vacker väg till Vassbovik. Retur till Ljungskile samma väg.

Härlig cykelrunda på fina landsvägar med lite trafik. Dagens etapp uppgick till lite drygt 80 kilometer

Cykla på Tjörn (2015) 

När man bor i Göteborgsregionen har man nära till flera av Västkustens pärlor!

På Tjörn finns nära 50 kilometer cykelväg, men man kan även lägga upp en egen slinga.

På denna cykelrunda startade jag i Stenungsund och tog mig ut på Tjörn genom att cykla över Tjörnbron. Från Myggenäs cyklade jag vidare till Kållekärr och Stenkyrka och fortsatte därefter till Skärhamn. Från Skärhamn cyklade jag till Klädesholmen och vidare till Rönnäng. Där vände jag och cyklade samma väg tillbaka till Stenungsund. Turen blev totalt 66 kilometer lång.

Cykling genom vackert jordbrukslandskap fram till det lilla livliga samhället Skärhamn där vägen följer kusten fram till bron som går över till Klädesholmen. I Skärhamn finns det berömda Akvarellmuseet. Klädesholmen är känd för sin genuina fiskarbebyggelse med tätt liggande hus och slingrande gator och Tjörns äldsta kyrka byggd år 1793. Även Rönnäng har en gammal och fin bebyggelse.

Lättcyklat upplägg och fin kust- och landsbygdsmiljö. Avsnittet som följer den hårt trafikerade väg 169 var dock mindre trevlig att cykla.

Cykla på Orust (2015, 2020)

Ön Orust, Sveriges tredje största ö, bjuder på fina cykelturer om man låter bli att cykla på den hårt trafikerade väg 160 som går tvärs över ön.Tre gånger har jag cyklat på Orust. Två gånger har jag startat i Henån och en gång i Ellös.

När jag startade i Henån på den första cykelturen på Orust gjorde jag en runda med följande upplägg: Henån – Tegneby – Ellös – Morlanda – Henån.

den andra turen, som jag också startade i Henån, cyklade jag österut på ön. Den hade följande upplägg: Henån – Torp – Slussen – Kåröd – Svanesund – Långelanda – Myckleby – Henån.

Tredje turen på Orust hade följande upplägg: Ellös – Stocken – Hälleviksstrand – Mollösund – Ellös – Morlanda – Malö – Morlanda – Ellös.

Alla tre turerna var lättcyklade, enda backiga terrängen var nära Slussen. Cykelturerna bjöd på fina naturupplevelser i jordbruks- och kustlandskap och väl värda att göra. Längden på rundorna var på 60 – 70 kilometer

Stenungsund – Ödsmål – Kolhättan – färja till Svanesund – Stillingsön – Slussen – Torp – Myckleby – Svandesund – färja till Kolhättan – Ödsmål – Stenungsund
76 kilometer (2020)

Ljungskile – Ulvesund – Restenäsön – Resteröd – Råssbyn – Ammenäs, Tur och Retur
62 kilometer (2020)

Kungälv – Häljeröd – Tjurholmen – Asleröd – Ödetorp, Tur och Retur
62 kilometer (2020)

Kungälv – Häljeröd – Duvesjön – Jörlanda – Kode – Kareby – Diseröd – Kungälv
73 kilometer (2020)

Kungälv – Häljeröd – Duvesjön – Kode – Ödsmål – Rörtången – Resyad – Kareby – Diseröd – Häljeröd – Kungälv
74 kilometer (2020)

Kungälv – Häljeröd – Västerlanda, Tur och Retur
64 kilometer (2020) 

Fjällbacka – Hamburgsund – Kville – Fjällbacka
33 kilometer (2021)

Lagungen Camping, Strömstad – Daftö – Öddö – norra Öddö – Tjärnö , Tur och Retur
31 kilometer (2021)

Lagunen Camping, Strömstad – Blomsholm – Näsinge – Massleberg – Skee – Lagunen Camping
62 kilometer (2021) 

Lagunen Camping, Strömstad – Strömstad centrum – Capri – Bågen – Hällestrand – Strömstad centrum – Daftö – Öddö – Tjärnö – Lagunen camping
54 kilometer (2021)

Cykla i Bohuslän

Cykla i Dalarna

Cykla Siljansleden (2018)

Under en vecka i maj cyklade jag olika turer runt sjön Siljan och Orsasjön och försökte följa Siljansleden i så stor omfattning som möjligt. Dock undvek jag att cykla de delar som bestod av grusvägar då jag hade tagit min racercykel hit.

Jag hann med sex cykelturer på totalt 499 kilometer i ett strålande vackert försommarväder. Vädret och den vackra bygden gjorde min cykling till en optimal upplevelse. Min bas var Mora

Så här cyklade jag:

Cykla Siljansleden 

Orsasjön runt (50 km)

Min första cykelrunda blev en tur runt Orsasjön. Eftersom jag kommit till Mora med bil tidigare på dagen var jag i behov av att röra mig.”Cykla Orsasjön runt” sa servicekillen på Jons Sport i Mora när jag frågade efter en fin tur på 40- 50 km.

Från centrum följde jag skyltarna mot Mora lasarett och cyklade sedan en bit på den ganska hårt trafikerade E45:an mot Orsa för att undvika avsnittet med grusväg som börjar strax efter lasarettet. Efter några kilometers cykling med förbisusande bilar svängde jag in på vägen till Vattnäs. Plötsligt var i stort sett all trafik som bort blåst!

Nu cyklade jag en fin asfalterad väg med Orsasjön på vänsterhand ända fram till Orsa. Bra cykelvägar inne i Orsa förde mig ut på vägen mot Våmhus. Lite stök vid Hansjö på grund av vägarbete dock.

Efter Hansjö blev det lugn och fin cykling till Våmhus. Strax utanför Våmhus finns en gammal bensinstation som är värd ett besök.

Strax norr om Kråkberg vek jag in på leden Siljan runt. Härifrån var det cykelväg ända fram till Utmelandsvägen där jag bodde.

Det här var en fin runda som tog mig lite drygt två timmar att cykla. Turen bjöd på fina vyer över Orsasjön, blommande rapsfält och vackra byar som Vattnäs och Våmhus

Cykla i Dalarna

Cykla Siljansleden 

Mora – Sollerön – Gesunda – Siljansnäs, Tur och Retur (113 km)

Detta kom att bli veckans längsta cykeltur och starten på att cykla Siljan runt, tur och retur! Under dagen följde jag Siljansleden hela tiden.

Från Mora cyklade jag till den vackra lilla byn Vinäs och vidare till Sollerön där Siljansleden går via Bengtsarvet med sina vikingagravar vidare till Gesunda. På Sollerön finns det många vackra gamla hus att titta på. Passagen över broarna som förbinder Sollerön och fastlandet är vacker.

I Gesunda cyklade jag runt i byn för att titta på gamla dalagårdar innan jag fortsatte söderut mot Siljansnäs.
Från Gesunda till Siljansnäs cyklar man huvudsakligen genom skog. Jag missade givetvis inte att besöka fäbodarna Mångberg, Björka och Lundbjörken med sina fantastiska miljöer under dagens cykeltur.

I Siljansnäs vände jag i utkanten av samhället och cyklade samma väg tillbaka till Mora, nöjd med dagens tur.

Cykla Siljansleden
Mora – Nusnäs – Vikarbyn – Rättvik, Tur och Retur (92 km)

Den här etappen på Siljan runt / Siljansleden sparade jag medvetet till en söndag för att, förhoppningsvis, få cykla i mindre trafik på Riksväg 70 mellan Fu och Vikarbyn.

Från Mora centrum följde jag Siljansleden till Noret och sedan vidare till Nusnäs. I Nusnäs tittade jag på de stora dalahästarna och dalatupparna utanför de båda företagen som tillverkar dessa souvenirer. Stängt på söndagar dock varför jag inte kunde se på tillverkningen.

I byn Fu cyklade jag ut på Rv 70 då jag inte kunde fortsätta på Siljansleden, som härifrån går på en grusväg ända till byn Stumnäs.

Att cykla på Rv 70 är definitivt ingen trevlig cykelupplevelse även om det tidigt på söndagsmorgonen är förhållandevis lite trafik. När jag kunde lämna Rv 70 vid avfarten till Vikarbyn var jag glad.

Vikarbyn bjuder på fina vyer över Siljan och i byn finns många fina gamla dalahus.

Behaglig cykling från Vikarbyn till Rättvik via Sjurberg. I Rättvik passade jag på att luncha, titta på kyrkan och den berömda ångbåtsbryggan.

Samma väg tillbaka till Mora dit jag kom efter en härlig tur i Siljansbygden, dock hade jag varit glad om jag sluppit cykla avsnittet på Rv 70!

Cykla Siljansleden
Siljansnäs – Leksand – Tällberg – Rättvik, Tur och Retur (91 km)

För att kunna genomföra denna etapp körde jag cykeln från Mora till Siljansnäs.

Startplatsen för denna etapp blev kyrkan i Siljansnäs. Härifrån var det lågt trafikerad landsväg till utkanten av Leksand där jag kunde fortsätta på cykelbanor genom staden. Längs vägen hade jag fina vyer över Österviken.

I Leksand stannade jag till och fikade innan jag fortsatte att cykla mot Hjortnäs där jag cyklade ned deras berömda båtbrygga med festplats och tittade.

I Tällberg stannade jag till en extra stund för att uppleva gamla semesterminnen och titta på vackra gamla dalahus. Därefter gav jag mig iväg mot Rättvik.

I Rättvik var det dags för lunch och efter den cyklade jag tillbaka till Siljansnäs samma väg som jag kommit.

Dagen hade bjudit på en fin cykeltur med vackra vyer över Siljan, besök i trevliga samhällen och vacker dalaarkitektur. I det stora hela var etappen lättcyklad med undantag av den kuperade terrängen runt Tällberg

Cykla i Dalarna

Cykla Siljansleden
Mora – Bergkarlås – Slättberg – Kallmora -Skattungbyn – Orsa – Vattnäs – Mora (81 km)

Det här blev veckans vackraste tur!

Från Mora centrum följde jag leden Siljan runt ut ur stan och kom in på landsvägen som avslutas i Slättberg. Sträckan är väldigt lite trafikerad och man cyklar genom vackra byar som Bergkarlås, Risa, Torrvål och Slättberg. I Slättberg var det dags för förmiddagsfika vid hembygdsgården.

Strax norr om Slättberg kom jag in på Siljansleden med mål Skattungbyn. På denna sträcka cyklar man på en väg som bjuder på fantastiska vyer över stora skogar, vackraste vyn var vid Åberga by.

Efter fin cykling kom jag till Skattungbyn där jag tänkt äta lunch. Tyvärr finns det ingen restaurang här varför jag, efter en rundtur i Skattungbyn, styrde kosan mot Orsa. Lätt cykling dit. Lunch i Orsa på en grekisk restaurang innan jag cyklade tillbaka till Mora via den vackra vägen över Vattnäs.

Den här turen rekommenderar jag alla som cyklar i Siljansbygden! Turen går genom vackra byar och bjuder på fantastiska vyer, men är relativt kuperad.

Cykla Siljansleden
Mora – Selja – Östnor – Älvdalsvägen – Våmhus – Hansjö – Orsa – Vattnäs – Mora (72 km)

Sista cykelturen innan hemresan gick från Mora till Selja och Östnor och vidare till Våmhus varifrån jag fortsatte runt Orsasjön och tillbaka till Mora.

Idag cyklade jag åt nordväst ut ur Mora på Siljansleden. Ganska snart kom jag till ett avsnitt grusväg. Efter någon kilometers skakig  och dammig cykling, som jag inte gillade, kom jag ut på en asfalterad väg nära bron över Österdalälven. Härifrån fortsatte jag mot Östnor. När jag kom till ännu en grusväg cyklade jag istället ut på Älvdalsvägen och fortsatte norrut, mot Björka.

I Björka cyklade jag mot Våmhus på en asfalterad skogsväg med sparsam trafik. I Våmhus tog jag mig till hembygdsgården för att fika. När jag kom dit stod en turistbuss parkerad vid de gamla husen. Tack vare resenärerna i denna fick jag möjlighet att träffa en av få hårkullor från Våmhus. Hårkullorna har i århundraden tillverkat smycken, sockor, vantar och andra saker av människohår.

Eftr att jag njutit av fikastunden cyklade jag vidare mot Hansjö och Orsa. Strax innan Orsa mötte jag musikern Kalle Moraeus som motionerade med stavgång i högt tempo. Växlade några ord med honom och berömde hans underhållningsprogram. Han beklagade sig över att hans cykel var på reparation….

På cykelvägar cyklade jag genom Orsa och ut på vägen mot Vattnäs. I Vattnäs besökte jag ett fågeltorn och fick även se badande kor!

Det här blev en bra avslutning på mina cykelturer i Siljansbygden, mötet med Kalle Moraeus blev en extra knorr på dagen. Turen var lättcyklad då den i stort sett bara gick på plan mark. Sträckan på Älvdalsvägen var den minst trevliga under dagens tur då jag blev omkörd av en del tung trafik, annars var det lite trafik under dagens tur.

Jag rekommenderar verkligen cykelturer i Siljansbygden! I maj / juni. Innan turisterna kommit är det lugnt på vägarna och miljön runt Siljan är av världsklass. Hit kommer jag gärna tillbaka för fler turer!

Cykla i Dalarna

Cykla i Ludvika kommun (2018)

Under fyra och en halv dagar i augusti hade jag det lilla samhället Grangärde som bas. Härifrån utgick flera fina cykelturer.

Ludvika kommun har höga ambitioner när det gäller att anlägga cykelbanor inom kommunen, och man har lyckats väl.

Cykla Bysjön runt (21 kilometer)

Jag anlände med bil till Grangärde ganska sent en varm eftermiddag. Efter incheckningen satte jag mig på cykeln för att cykla runt den vackra Bysjön. På denna resa hade jag med mig min Merida hybridcykel eftersom jag inte visste någonting om cykelvägarnas kondition.

Cykelturen startade på torget och jag började med att cykla Gamla vägen söderut. Efter ett par kilometer kom jag ut på riksväg 247. Vid den fortsatte jag att cykla ytterligare en bit söderut för att sedan ta av mot Sunnansjö.

I Sunnansjö cyklade jag mot Västansjö. Här började den vackraste sträckan av Bysjön runt. Fina vyer över sjön och mot Grangärde, vackra hus och fin jordbruksbygd. Lite trafik.

I Norrbo cyklade jag till Nyhammar och sedan cykelbana tillbaka till Grangärde.

Detta var en lättcyklad led med en del biltrafik på rv 247. Från Sunnansjö till Norrbo var det mycket lite biltrafik och från Nyhammar cyklar man på cykelbana.

Det är är en lätt och fin cykelrunda!

Cykla Väsman runt, och lite till i Ludvika kommun (93 kilometer)
(Grangärde – Östanbjörka – Stensbo – Ludvik – Snöån – Björsjö – Snöån – Ludvika – Blötberget – Saxdalen – Sunnansjö – Grangärde)

Start vid åttatiden från torget i Grangärde. Härifrån cyklade jag österut, till Östanbjörka, på en lite trafikerad asfalterad väg. Östanbjörka är en liten fin by. I södra delen av byn, vid Prästbodarna, börjar den asfalterade cykelbanan till Ludvika.

Efter att ha cyklat ett kort avsnitt på väg kom jag in på den nyasfalterade cykelbanan som följer den gamla banvallen längs sjön Väsman. Lättcyklat och fina vyer på sina ställen över sjön Väsman kunde jag njuta av innan jag nådde Ludvika.

Genom Ludvika cyklade jag på cykelbana en bit in på Snöåvägen. När cykelbanan var slut fortsatte jag att cykla den lätt trafikerade Snöåvägen till det lilla samhället Björsjö för att hälsa på släktingar.

Efter trevlig samvaro och en god lunch cyklade jag samma väg längs Snöåvägen tillbaka till Ludvika där jag cyklade in på leden ”Väsman runt”.

Nu fortsatte cyklingen på den gamla banvallen där tågen mellan Ludvika och Grängesberg en gång rullat. Lätt cykling till samhället Blötberget där jag tittade på nedlagda gruvbyggnader innan jag fortsatte att cykla till samhället Saxdalen. Strax utanför Blötberget tar cykelleden slut och jag fortsatte nu på landsväg.

I Saxdalen valde jag att cykla små grusvägar in i samhället tills jag kom ut i Saxdalens centrala del. Här kom jag ut på landsvägen till Sunnansjö.

Landsvägen mellan Saxdalen och Sunnansjö är lite trafikerad, menbitvis  ganska smal och slingrande. På denna sträcka har man åter fina vyer över sjön Väsman.

I Sunnansjö cyklade jag genom byn, som jag besökte ett flertal gånger under min ungdomsperiod. Byn var nu i det närmaste ”död” men drar till sig turister för besök vid Tallmogården och Morhagen.

När jag rundat Bysjöns sydspets kom jag ut på riksväg 247. Härifrån cyklade jag till Grangärde och när jag kom till torget var dagen fina cykeltur avslutad.

Dagen bjöd på fin och lätt cykling med många vackra vyer på en gammal banvall och landsvägscykling på lite trafikerade vägar.

Cykla längs Strömsholms kanal – från Smedjebacken till Fagersta, Tur och Retur (88 kilometer)

Idag var jag tvungen att lasta cykeln på bilen och transportera den till Smedjebacken för att kunna genomföra den planerade cykelturen.

Cykelturen startade i centrala Smedjebacken och jag började med att cykla ut ur samhället på landsvägen norrut som går mot Getbo. Lite trafik när jag cyklade här och lättcyklat.

När jag kom till avtagsvägen mot Korsheden tog jag in på denna och cyklade söderut. Här cyklade genom vacker jordbruksbygd och trafik var försumbar. Passerade plaster som Torrbo och Vibberbo. Söderbärke är ett vackert litet samhälle med ett fint läge vid sjöarna Norra och Södra Barken. Här passade jag även på att fika innan jag cyklade vidare till Vad.

Även landsvägen till Vad gick genom vacker jordbruksbygd och var lite trafikerad. Värre var det vid infarten till Fagersta där jag hamnade på en form av trafikled in i staden eftersom jag inte hittade någon alternativ väg. Detta var absolut ingen bra väg in i staden!

Jag cyklade runt i Fagersta centrum en stund för att titta men tyckte att det var synnerligen trist här varför jag fortsatte ut ur staden för att besöka slussområdet. Här finns vackra gamla hus och en sluss tillägnad prinsessan Victoria.

Cykelturen fortsatte sedan längs den hårt trafikerade riksväg 66. Här var det inte roligt att cykla trots att vägrenen var bred. Jag stannade till vid Rastahyttan, vald till Sveriges vackraste rastplats, och njöt av utsikten, innan jag fortsatte mot Söderbärke.

En bit bortom avfartsvägen till Söderbärke tog jag in på den gamla landsvägen som slingrar sig längs sjön Norra Barkens stränder. Här var det i stort sett bilfritt.

Jag stannade till vid Mässtenen där det för hundratals år sedan hölls mässor och här fick brottslingar en sista bön av prästen innan de avrättades strax intill.

Sista biten in till Smedjebacken följde små vägar och i samhället kom jag in på cykelbanorna.

När jag var tillbaka vid bilen var dagens cykeltur slut. Jag var nöjd med den för jag hade cyklat på fina vägar genom vacker jordbruksmiljö och längs sjöarna Norra och Södra Barken.

Leden längs Strömsholms kanal fortsätter vidare från Fagersta och jag hoppas få tillfälle att fortsätta att cykla på den framöver

Cykla i Dalarna

Cykla i Ludvika kommun
Cykla från Grangärde till Skattlösberg, Tur och Retur (Ludvika kommun) (61 kilometer)

Idag var det dags för en cykeltur till Grangärde finnskogar, skalden Dan Anderssons hembygd. Grangärde finnskogar har jag ofta besökt tidigare, men då alltid med bil.

Jag började med att cykla till Östanbjörka från torget i Grangärde och fortsatte därifrån på den gamla banvallen till Stensbo. Härifrån cyklade jag till Sunnansjö och sedan vidare på väg 245 till avtagsvägen som leder till Skattlösberg.

På vägen mot Skattlösberg passerade jag den lilla byn Norhyttan som ligger vackert vid sjön Nedre Noren. Jag stannade till vid ett par övergivna hus och fotograferade, vid en vacker tallskog och den stora mossen där den lilla ån Paiso rinner genom.

Fin landsväg att cykla på och inte speciellt mycket biltrafik. Dock ett par riktigt sega uppförsbackar innan jag kunde ta av mot Skattlösberg, en plats i de djupa skogarna där jag har en stor del av mitt hjärta.

Namnet Skattlösberg går tillbaka till den tid då vissa delar av Sverige uppläts åt finnar som tilläts ägna sig åt svedjebruk i då obebodda delar av landet. De finnar som bosatte i de otillgängliga trakterna blev skattebefriade under de första sex åren, vilket lockade många nya bosättare.

Byn Skattlösberg befolkades i början av 1600-talet och fick sitt uppsving när bergsbruket under 1700-talet utvecklades och efterfrågan på träkol och ved ökade till gruvor och kolmilor.
Poeten Dan Andersson föddes i Skattlösbergs skola år 1888. Familjen flyttade senare till den numera kända Luossastugan som är öppen för besökare och central för den årliga Dan Andersson-veckan.

Skattlösberg hade sin storhetstid när det gäller befolkning under 1930- och 40-talen. Då byn hade egen skola, postkontor och två affärer. Idag finns det ungefär 25 bofasta i byn.

Jag parkerade cykeln vid ett träd och satte mig på en bänk med milsvida vyer över de blånande skogarna för att fika innan jag gick till Luossastugan, en av mina favoritplatser i finnmarken.

Luossastugan, i denna bodde skalden Dan Andersson under en period av sitt liv, ligger som en oas i den djupa skogen. Sommartid är den öppen för besökare och under denna period fins det en guide i stugan som berättar om Dan Anderssons liv och ofta sjunger några av hans tonsatta dikter. Vid mitt besök sjön och berättade den duktiga guiden Linda Rattfeldt,

Efter någon timme vid Luossastugan gick jag tillbaka till cykeln och cyklade sedan till Tattarfallet, som numera också har en central roll under Dan Andersson-veckan.

Efter en stunds insupande av miljön på Tattarfallet cyklade jag samma väg tillbaka till Grangärde efter att jag också stannat till vid Finngammelgården.

Från Grangärde cyklade jag till Nyhammar för att hälsa på bekanta.

När jag kom tillbaka till Grangärde efter en trevlig samvaro med mina bekanta var ännu en fantastiskt fin cykeldag avslutad.

Cykla i Ludvika kommun

Cykla från Grangärde till Grängesberg, och Bysjön runt (76 kilometer)

Sista cykeldagen i Ludvika kommun gick från Grangärde till Grängesberg, samhället där jag växte upp en del av min ungdomstid.

Start som under veckan på torget i Grangärde och sedan vidare till Östanbjörka. Där cyklade jag vidare på cykelleden till Stensbo och fortsatte därefter till Sunnansjö. I Sunnansjö cyklade jag vidare på landsvägen som löper längs sjön Väsman till Saxdalen. Lite trafik och vacker väg. Lättcyklat ända till Grängesberg, dock med att par små backar, en i Saxdalen och en strax norr om Grängesberg.

När jag kom till Grängesberg cyklade jag in på Bergsmansvägen för att titta hur det nu ser ut i Bergslagsbyn, där jag bodde en period. Små, gulliga röda trähus ger området en karaktär av ”Bullerbyn”. Här bodde under min uppväxt många barn. Nu såg jag inte ett enda. Det som gjorde mig lite ledsen var att området höll på att växa igen. En indikation på ett samhälle i avveckling.

Från Bergslagsbyn cyklade jag vidare på Bergsmansvägen söderut. Jag stannade till vid den nedlagda Bergslagsgruvan där min far arbetade fram till sin död 1957. Gruvan är numera stängd och byggnaderna håller på att förfalla.

Inte långt från Bergslagsgruvan ligger det stora Gruvkontoret varifrån gruvverksamheten i det nu avvecklade Grängesbergsbolaget administrerades. Inte långt innan stängningen av gruvorna byggdes Gruvkontoret till med en extra kropp. Här fick jag mitt livs första arbete och här startade min ”arbetslivskarriär”. Gruvkontoret står nu som ett ”Monument över ett döende samhälle”, tycker jag.

Från Gruvkontoret cyklade jag förbi vid bygdens stolthet Cassels donation, en vacker byggnad som invigdes den 10 januari, 1900. Idag fungerar Cassels som konsert- och kulturhus.

Från Cassels cyklade jag in i det gamla gruvområdet där jag tittade på gruvlavarna och det gamla maskinhuset. Här inne sjöd det en gång av energi och framtidshopp. Gruvorna i Grängesberg var vid stängningen år 1989 Sveriges tredje största järnmalmsgruva. Sedan dess ligger området tyst och spöklikt. En stor tragedi för ett samhälle där det brutits malm sedan 1500-talet.

Efter att sett mig omkring i det gamla industri området cyklade jag till det centrala samhället och sedan vidare till ett bostadsområde som heter Källfallet där man har sparat de gamla arbetarbostäderna. Husen är nu i privat ägo och håller på att restaureras till ursprungligt skick.

Från Källfallet cyklade jag vidare till bostadsområdet som heter Björkås. På Norra skolan gick jag mina första skolår. Norra skolan, precis som många andra byggnader och bostadshus runt om i samhället är nu rivna och borta för all framtid.

På Björkås finns fina gamla villor men affärer och bageri är stängda sedan länge.

När jag cyklat igenom Björkåsområdet kom jag till platsen där förr den gamla hållplatsen för rälsbussen till Ludvika låg. Hållplatsen är riven och järnvägen stängd sedan länge. Den gamla banvallen är omgjord till asfalterad cykelbana, som jag cyklade in på. På den cyklade jag mot Saxdalen. I Saxdalen cyklade jag ut på landsvägen till Sunnansjö, som jag cyklat på tidigare under dagen.

När jag kom till Sunnansjö bestämde jag mig för att ta en tur runt Bysjön då det var en vacker sommarkväll och jag gärna ville förlänga dagens cykeltur. Tillbaka i Grangärde var min cykling i Ludvika kommun avslutad. Nästkommande dag var det dags att köra hem!

Cykling i Dalarna med Fredriksberg som bas (Ludvika kommun)

Säfsbyn – Gravendal – Freriksberg – mot Skifsen – Säfsbyn (52 km)

Säfsbyn – Fredriksberg – Håen – Lindesnäs, Tur och Retur (71 km)

Säfsbyn – Ulriksberg – Skattlösberg – Säfsbyn – mot Gravendal – Säfsbyn (68 km)

Säfsbyn – Fredriksberg – Vattrangi – Älvsjöhyttan – Gåsborn, Tur och Retur (81 km)

Lindesnäs – Nås – Malmsta – Snöborg – Vansbro – Skamhed – Dala Järna – Nås – Lindesnäs (88 km)

Säfsbyn – Fredriksberg – Tyfors, Tur och Retur (30 km)

I Ludvika kommun finns vacker natur lämplig att upptäcka med hjälp av cykel. Det är lättcyklat här då man kan cykla på fina cykelvägar, lågt trafikerade landsvägar och en inte speciellt kuperad miljö. Jag kommer gärna tillbaka hit och rekommenderar cykelmiljön i denna kommun!

Cykla i Dalarna

Cykla i Dalsland

Cykla Dalslandsleden (2017)

Jag fick tips om Dalslandsleden på Turistbyrån i Vänersborg när jag besökte dem för information om cykelturer i deras kommun.

Dalslandsleden går genom hela landskapet och erbjuder en stor variation av olika naturtyper. Här finns både ödemark, fjällnatur och slättlandskap. Leden startar och slutar i Vänersborg och är totalt 360 km lång.

Under mina cykelturer i Dalsland följde jag till stor del Dalslandsledens sträckning, men anpassade dagsetapperna så att det blev möjligt för mig att komma tillbaka till respektive startplats eftersom jag körde till olika utgångsplatser.

Cykla i Dalsland

Cykla Dalslandsleden

Första etappen startade jag från Vänersborg och upplägget på den var följande:
Vänersborg – Gestad – Bolstad – Grinstad – Vita Sannar – Mellerud – Dals Rostock – Brålanda – in på Sverigeleden och tillbaka till Vänersborg. En härlig dagsetapp som väckte intresset för fortsatt cykling i Dalsland. Etappens längd blev 95 kilometer.

Efter denna etapp fortsatte jag cykla med Brålanda som bas och sedan hade jag ytterligare två baser, Håverud och Dals Ed, i Dalsland. De två sista krävde boende på plats för att jag skulle kunna lägga upp lämpliga dagsetapper. Till de två första körde jag hemifrån och cyklade min runda för att sedan köra hem igen samma dag.

Sevärdheterna, förutom den vackra naturen, är många när man cyklar i Dalsland. De främsta var olika kyrkor, till exempel Skålleruds kyrka, brukssamhällena, hällristningarna i Tissleskog mm

Sista dagen i Dalsland passade jag på att cykla till Halden i Norge för att titta på fästningen där den svenske kungen Karl XII sköts den 30 november, 1718.

Totalt cyklade jag 860 kilometer i Dalsland och detta var en av de finaste miljöer jag cyklat i hittills. Jag rekommenderar alla cyklingsintresserade varmt att åka till Dalsland för att cykla! 

Cykla i Dalsland

Cykla på Gotland (2014)

Under sex dagar i maj cyklade jag på Gotland tillsammans med en cykelkompis. Vår bas var Visby, där vi hyrde varsin cykel.

Med Visby som bas kom vi till platser som Fårö, Klintehamn, Slite, Tingstäde, Kyllaj, Kappelshamn, Lummelunda mfl.

Det är lättcyklat och vackert på Gotland i maj. På sina ställen finns fina cykelvägar. Oftast cyklade vi på landsvägar som så här års fortfarande är lite trafikerade. Blomsterprakten är stor på våren och vi besökte även några naturreservat för att titta på orkidéer.

Under våra sex cykeldagar cyklade vi totat 340 kilometer. Inte en enda dag hade vi regn!

Cykla på Gotland

Läs om mina resa till Gotland och     mina cykelturer på Gotland

Jag återkommer gärna till Gotland för ytterligare  cykelturer. Södra Gotland återstår!

Cykla på Gotland

Cykla Göta kanal Västergötland (2012)

Den 12 april 1810 fick Baltzar von Platen i uppdrag att bygga en farled mellan Vänern och Östersjön, som varit planerat i flera år. I maj 1810 sattes arbetet igång och år 1832 invigdes den lite drygt 190 kilometer långa kanalen med sina 58 slussar av kung Karl XIV Johan. Göta kanal blev därmed av stor betydelse för svensk ekonomi. En stor del av nyttotrafiken försvann på 1950-talet och kanalen tappade i betydelse. Idag trafikeras Göta Kanal enbart av passagerarfartyg och privatbåtar.

Vägen där oxarna en gång drog fartygen som seglade längs Göta kanal är nu omgjord till en fin cykelväg och som därmed blivit populär bland cyklister. Oxarna försvann när fartygen utrustades med propeller och därmed inte längre behövde draghjälp.

Cykelleden är i stort sett bilfri och går på omväxlande asfalt- alternativt grusväg och är lättcyklad då det nästan inte finns några backar utefter hela leden. På flera ställen finns rastplatser nära kanalen där man kan njuta av båtar som passerar medan man fikar.
Hela sträckan från Sjötorp i Västergötland till Mem i Östergötland är cirka 200 kilometer lång om man utnyttjar båttransporter över sjöarna Vättern, Roxen och Viken. Cyklar man runt Vätterns norra del förlängs cykelturen med 110 kilometer.

Cykla Göta kanal Västergötland

Från Sjötorp till Karlsborg, tur och retur (cirka 250 kilometer)

Det här var min första flerdagars cykling!

I början av juli startade min cykeltur från Sjötorp i Västergötland med mål att cykla till Karlsborg och tillbaka till Sjötorp. En sträcka på cirka 150 kilometer, om man cyklar söder om sjön Viken. Då jag inte hade någon som helst erfarenhet av långcykling lade jag upp ganska korta dagsetapper för att pröva mig fram.

Första dagen cyklade från Sjötorp till Vassbobacken där jag övernattade. Lätt cykling och hyfsat väder, dock kom det en liten regnskur.

I Töreboda åkte jag med färjan Lina tvärs över Göta Kanal. Den är Sveriges minsta reguljära färja och trafikerar Göta kanal på tvären inne i Töreboda. Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras över kanalen för hand med hjälp av ett rep.

Eftersom jag kom fram till Vassbobacken tidigt på eftermiddagen gjorde jag en extra cykeltur på landsvägarna i närheten.

Påföljande dag gav jag mig iväg mot Karlsborg. Istället för att ta en båttransport över sjön Viken cyklade jag söder om sjön. Vackra vägar med lite biltrafik och lättcyklat.

I Forsvik stannade jag till och tittade på gamla industribyggnader innan jag cyklade till Karlsborg via en tur upp på Vaberget.

I Karlsborg bodde jag två nätter på STF:s vandrarhem i den gamla fästningen. I och med detta kunde jag utforska denna lilla trevliga stad och dess sevärdheter.

I stället för att cykla tillbaka samma väg som jag kommit cyklade jag norrut till Undenäs. Fina små vägar med lite trafik och lättcyklat. Jag övernattade på ett vandrarhem i Undenäs på vägen tillbaka till Sjötorp.

Från Undenäs cyklade jag till Töreboda och Lyrestad innan jag var tillbaka i Sjötorp. Här väntade bilen och efter att jag lastat cykeln på taket körde jag hem, mycket nöjd med min första långcykling.

Med det här upplägg hade jag cyklat cirka 250 kilometer och fått mersmak på ytterligare lite längre cykelturer!

Cykla Göta kanal Västergötland

Cykla Göta kanal, Östergötland
(Motala – Mem, Tur och Retur) (2016)

Från Motala till Mem, tur och retur, och två andra cykelturer med start i Borensberg, en till Klockrike och en till Vadstena.

Efter att ha cyklat längs Göta kanal i Västergötland skulle jag nu ta mig an Östgötadelen. De flesta cyklar denna del med start i Motala, så även jag. Min bas var vandrarhemmet i Borensberg. Härifrån körde jag till ett par olika startplatser för att slippa cykla med packning.

Cykla Göta kanal Östergötland

Första etappen: Ljungs Norrby (Borensberg) – Motala, tur och retur (52 km)

Efter att ha kört till Borensberg från Göteborg och checkat in på vandrarhemmet satte jag mig på cykeln och cyklade till Motala på fina landsvägar som var nästan bilfria. I Motala fick jag se lite efterdyningar av Vätternrundan och passade även på att cykla runt i stan för att se mig omkring. Samma väg tillbaka till Borensberg.

Andra etappen: Borensberg – Linköping, tur och retur (77 km)

Start från vandrarhemmet efter frukost. Fin etapp som huvudsakligen gick längs Göta kanal på grusväg. Såg några passagerarbåtar. Stannade till i Berg för att titta på slussarna. Istället för att ta båt över sjön Roxen cyklade jag söder ut från Berg till Linköping. Vände i utkanten av staden och cyklade tillbaka till Borensberg.

Tredje etappen: Linköping – Norsholm, tur och retur (75 km)

Körde med bilen till utkanten av Linköping med cykeln på cykelstället. Startade hos Fordhandlaren som gett mig tillåtelse att parkera bilen hos dem medan jag cyklade. Tack för det!

Det tog en stund att hitta ut ur centrum då jag tappade bort markeringarna av cykelleden. De flesta jag frågade om vägen hade inte en aning om var den gick. Hela den här etappen gick på små landsvägar söder om Roxen. I Norsholm kom jag åter fram till Göta kanal. Här vände jag för att cykla tillbaka till Linköping.

Fjärde etappen: Norsholm – Mem, tur och Retur (66 km)

Även idag körde jag till startplatsen för dagens cykling, som var den sista längs Göta kanal.

Från Norsholm cyklar man längs kanalen till Hulta där cykelleden går vidare norr om sjön Asplången. En liten bit öster om Snöveltorp är leden tillbaka vid kanalen. Härifrån cyklar man längs den ända till Mem. I Söderköping gjorde jag en extra tur i centrum för att titta på den gamla stadskärnan innan jag cyklade den sista biten till Mem. Många vackert blommande linfält på denna dagstur. I Mem kom enda regnskuren jag hade under mina cykeldagar! Efter fikapausen cyklade jag tillbaka till Norsholm.

Cykeldag fem: Borensberg – Klockrike – Älvestad – Fornåsa – Lönsås – Borensberg (67 km)

Då det gått mycket snabbare att cykla längs Göta Kanal än jag räknat med hade jag tid över att cykla på den östgötska landsbygden. Idag valde jag att göra en cirkeltur med start i Borensberg. Upplägget hade jag bestämt genom att titta på kartan.

Jag cyklade på asfalterade landsvägar hela dagen och slapp på så sätt ”skaket” som uppstår när man cyklar på grusvägar. Vackra landsbygdsvyer och knappt någon biltrafik under hela turen.

Trevligaste upplevelsen var besöket i Klockrike där jag träffade en dam som var aktiv i hembygdsföreningen. Hon berättade om byns historia. Jag blev medveten om byn via boken ”Vägen till Klockrike” som Harry Martinsson skrev. I Klockrike finns en del intressanta gamla byggnader bevarade.

Cykla Göta kanal Östergötland

Cykeldag sex: Borensberg – Österstad – Hageby höga – Vadstena, tur och retur (66 km)

Sista cykeldagen i Östergötland valde jag att cykla till Vadstena för att titta på slottet och klostret.

Än en gång cyklade jag på fina landsvägar med väldigt lite biltrafik. Stora sädesfält och blommande vallmo präglade turen. Lättcyklat!

I Vadstena besökte jag slottet och den stora klosterkyrkan innan jag återvände till Borensberg.

Vadstena slott byggdes av kung Gustav Vasa på 1500-talet och är nordens bäst bevarade renässansslott. Vadstena kloster grundades av Birgitta Birgersdotter och invigdes 1384. Det utformades enligt hennes himmelska uppenbarelser. Birgitta helgonförklarades av påven i Rom och kallades därefter heliga Birgitta.

Efter turen till Vadstena var mina cykeldagar i Östergötland slut och påföljande dag återvände jag till Göteborg. Jag hade haft många fina naturupplevelser och tur med vädret.

Totalt cyklade jag 403 kilometer under mina dagar i Östergötland. Nu hade jag cyklat längs med hela Göta kanal, tur och retur, från Stenstorp i Västergötland till Mem i Östergötland.

Jag kan verkligen rekommendera en cykeltur längs Göta kanal, både i Västergötland så väl som i Östergötland. Leden är lättcyklad och man träffar trevliga människor.

Cykla Göta kanal, Östergötland

Cykla i Halland

Cykla Ginstleden (Göteborg – Falkenberg) (2012)

En av de första cykellederna jag fick kännedom om var Ginstleden. ”Den måste du cykla”, sa många. Och då gjorde jag det, åtminstone en bit på den.

Ginsteden har fått sitt namn efter Hallands landskapsblomma och invigdes 1984. Den är 205 kilometer lång och går mellan Göteborgs södra gräns och Båstad. Ginstleden är numera ersatt av Kattegattleden.

Jag cyklade Ginstleden i etapper då jag valde startpunkter vid olika tider. Jag cyklade sträckorna fram och tillbaka.

Min första sträcka på Ginstleden cyklade jag in på när jag hade cyklat Säröbanan från Radiotorget i Göteborg. Turen slutade i Kungsbacka där jag vände och cyklade tillbaka till Radiotorget.

Nästa etapp började jag med att cykla från Kungsbacka till Fjärås där jag njöt av de vackra backsipporna och av besöket på det gamla gravfältet i Li. I Gåsevadsholm tittade jag på det gamla slottet. Den här etappen avslutade jag i Frillesås. Från Frillesås cyklade jag till Gällinge och tillbaka till Kungsbacka.

Sista etappen jag cyklade på Ginstleden gick från Frillesås till Falkenberg, tur och retur.

Så långt som jag cyklade på Ginstleden var den lättcyklad och hyfsat bra skyltat. Några missar i skyltningen fanns och då tappade jag bort leden. När man vet i vilken riktning man skall cykla kommer man alltid rätt igen, förr eller senare.

Jag cyklade c:a 200 kilometer på Ginstleden.

Ginstleden är nu ersatt av Kattegattleden som till stor del följer samma sträckning denna led

Cykla i Halland

Cykla i Åkulla bokskogar (2013, 2015, 2016, 2017)

Att cykla till Åkulla bokskogar när bokträden är som skirast i början maj är ett måste för den som gillar landsvägscykling och vackra naturupplevelser. Fina dagsturer väntar på den som söker sig hit, vilket jag gjort fyra gånger med cykel och två-tre gånger på vandring längs Hallandsleden.

Man kan starta sin cykeltur till från olika platser. Jag har startat från, bland annat Varberg, Rolfstorp och Gödestad. Med hjälp av karta har jag lagt upp varierande turer som alla går via Åkulla bokskogar.

Turen 2017, 54 kilometer, startade jag vid Gödestads kyrka och cyklade på små landsvägar till den världsarvslistade Grimeton radiostation med sina enorma master. Grimetons radiostation är ett av de femton svenska världsarv som finns med på FN-organet UNESCO:s lista. Det skrevs in på världsarvslistan år 2004 .

Upplägget på turen 2017 var Gödestad – Grimeton – Himle – Angryd – Dagsås – Åkulla – Ästad – Dagsås – Himle – Grimeton – Gödestad. Längd: 54 kilometer.

Cykla Lygnern runt (2014, 2015, 2019, 2020)

Att cykla runt sjön Lygnern bjuder på en fin och lätt cykeltur som kan göras så lång som man själv vill. Mina turer runt sjön brukar ligga på 70 – 80 kilometer.

En bra startpunkt är parkeringsplatsen vid Fjärås kyrka för då kan man börja turen med att cykla över Fjärås Bräcka. Om man är här i början av maj finns fortfarande möjlighet att se de vackra backsipporna blomma.

Från Fjärås bräcka, med sina magnifika vyer över havet och jordbrukslandskapet, brukar jag cykla till gravfältet vid Li för att uppleva den historiska miljön. Här finns flera fina bautastenar och på hösten blommar ljungen runt dessa.

Efter besöket på Li cyklar jag vidare på Lygnerns östra sida mot Fotskäl. Strax innan Fotskäl tar jag av mot Sätila med sin vackert liggande folkpark. I Sätila cyklar jag tillbaka till Fjärås. Vid vackert väder kan jag ta en tur till Kungsbacka också på den gamla landsvägen och tillbaka till Fjärås.

Vid ett tillfälle har jag cyklat till Fotskäl och sedan till Björketorp. Från Björketorp tvingades jag dock att cykla på den, ofta, hårt trafikerade väg 41 till Berghem, vilket inte var speciellt trevligt. I Berghem cyklade jag till Hajom och tillbaka till Fjärås över Fotskäl och Sätila

Cykla Fjärås – Gällinge – Fotskäl – Äskhults by – Tostared – Öxared – Fjärås
62 km (2020)

Cykla i Halland

Cykla Kattegattleden, Göteborg till Helsingborg, tur och retur (2017)

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled. Leden är 370 kilometer lång och går mellan Göteborg och Helsingborg. Kattegattleden följer delvis den gamla Ginstleden och går till största delen nära kusten. Många vackra vägavsnitt och lite trafik på de vägar man cyklar på, med undantag av avsnittet mellan Varberg och Falkenberg där man cyklar på den hårt trafikerade Kustvägen med bara ett streck som skiljer cyklisten från biltrafiken. En stor del av leden går dock på separerade cykelbanor. Leden är indelad i åtta etapper.

Jag cyklade Kattegattleden i juli och augusti 2017 från Göteborg till Helsingborg, tur och retur. Med några avstickare cyklade jag 813 kilometer uppdelat på tio etapper.

De första sex etapperna utgick jag från Göteborg varifrån jag körde bil till respektive startplats. De fyra återstående etapperna cyklade jag med Laholm som bas.

Cykla Kattegattleden

Så här cyklade jag Kattegattleden:

Centralstationen, Göteborg – Radiomotet, Göteborg, tur och retur (28 km)
Radiomotet, Göteborg – Onsala – Kungsbacka, tur och retur (90 km)
Kungsbacka – Värö, tur och retur (104 km)
Värö – Apelviken, tur och retur (93 km)
Apelviken – Skrea strand, tur och retur (80 km)
Skrea strand – Gullbrandstorp, tur och retur (87 km)
Gullbrandstorp – Mellbystrand, tur och retur (95 km)
Mellbystrand – Skepparkroken (Ängelholm), tur och retur (97 km)
Skepparkroken – Ängelholm – Höganäs – Jonstorp – Ängelholm – Skepparkroken (88 km)
Höganäs – Helsingborg, tur och retur (51 km)

Kattegattleden är lättcyklad då det i stort sett bara finns en enda backe på hela leden, Hallandsåsen. Tyngst var det att cykla över Hallandsåsen från Grevie.

Det här var en fantastiskt cykelupplevelse! Fin natur och lätt cykling. En trevlig upplevelse var att träffa en bekant från det lilla samhället i Dalarna där jag växte upp. Vi hade inte setts sedan slutet av 1960-talet!

Cykla Kattegattleden

Cykla i Närke (2020)

Närkes Kil – Tysslingen runt – Närkes Kil   32 kilometer

Närkes Kil – Garphyttan – Lekhyttan – Lillån mm, Tur och Retur   84 kilometer

Cykla i Skåne

Cykla på Österlen (2015)

I början av 2000-talet vandrade jag den 188 kilometer långa Österlenleden som jag minns bjöd på fina naturupplevelser. Nu var det dags att uppleva Österlen på cykel!

Första veckan i maj körde jag till Skånes Tranås som blev min bas under några fina, men ganska kalla vårdagar. Under fem dagar skulle jag cykla runt på Österlen för att uppleva den vackra svenska våren, och kameran var med! Som hjälp med att lägga upp lämpliga rundturer hade jag Cykelkartan, del Sydvästra Skåne.

Cykla på Österlen

Två etapper startade jag från jag från Skånes Tranås, en från Ystad och en från Östra Tommarp. Detta upplägg gjorda att jag passerade flera av Österlens sevärdheter. Brösarps backar och Haväng besökte jag på vägen till Skånes Tranås.

Sevärda platser jag kom till under mina cykeldagar på Österlen var, bland annat Fyledalen, St Olof, Tomelilla, Ystad, Kåseberga med Ale stenar, Glimmingehus, Brantevik mm I maj, när våren är som intensivast, är ju allt i naturen sevärt!

Solen sken de flesta dagarna, jag hade inga punkteringar men råkade ut för ett litet missöde när jag skulle fotografera blommande körsbärsträd utanför Brantevik då jag gled ned i ett stenröse och skar upp ett djupt jack i benet, som fick sys med sex stygn.

Dagsetapperna blev inte så långa eftersom jag ofta stannade och fotograferade. De varierade i längd mellan 35 – 50 kilometer. Vem vill stressa igenom naturen på våren? Totalt cyklade jag 241kilometer.

Jag kan verkligen rekommendera både vandringen av Österlenleden såväl som cykling på Österlen på våren! Vackrare än så här blir det nog inte i naturen!

Cykla på Österlen

Cykla i Småland

En vecka i september 2020 hade jag Växjö som bas för olika cykelturer längs Sydostleden och vid sjön Åsnen. Regionen bjöd på fina landsvägar med lite trafik , härliga banvallar (både asfalt och grus),  intressanta sevärdheter och underbar natur. Under fyra dagar och en kort runda på ankomstdagen hann jag att cykla 320 kilometer. Hit kommer jag gärna tillbaka!

Så här cyklade jag:

Teleborg (Växjö) – Rinkaby – Tävelsås – Jät (gamla kyrkan), Tur och Retur
( 51 km )

Jät (gamla kyrkan ) – Rössmåla – Urshult – Ryd – Fridafors, Tur och Retur
( 82 km )

Fridafors – Svängsta – Asarum – Karlshamn, Tur och Retur
( 68 km )

Vederslöv – Kalvsvik – Sirkön – Urshult, Tur och Retur
( 71 km )

Jät (gamla kyrkan) – Väckelsång – Tingsryd – Urshult – Rössmåla – Jät (gamla kyrkan)
( 57 km )

Teleborg (Växjö)  – Rinkaby – Tävelsås – Osaby – Torpa – Teleborg ( 31 km )

Teleborg (Växjö) – Torpa – Osaby – Kalvsvik – Jät – Uråsa – Ingelstad – Tävelsås – Osaby – Tävelsås – Rinkaby – Teleborg ( 81 km)

Teleborg (Växjö) – Vederslöv – Kalvsvik – Ingelsund – Vrankunge – Odenslanda – Vederslöv – Öja – Gemla – Bergkvara – Bergunda – Torpa – Skirs by – Växjö – Teleborg ( 102 km) 

Teleborg (Växjö) – Tävelsås – Ingelstad – Hörda – Sjölyckan – Hovmantorp – Ingelstad – Tegnaby – Växjö – Teleborg ( 84 km)

Cykla i Småland

Cykla i Småland

Cykla i Värmland

Cykla Klarälvsbanan

Cykla i Värmland

I början av augusti 2020 besökte jag Värmland för att cykla Klarälvsbanan och några andra turer. Min bas var Karlstad

Så här cyklade jag:

Etapp I     Mörudden – Forshaga, Tur och Retur      63 kilometer
Etapp II    Forshaga – Ransäter, Tur och Retur        67 kilometer
Etapp III   Ransäter – Uddeholm, Tur och Retur      83 kilometer

Karlstad – Skutberget, Tur och Retur            20 kilometer
Karlstad – Västergärdet – Karlstad citytur   40 kilometer

Cykla i Värmland

Cykla Klarälvsbanan

Cykla i Värmland

Cykla i Västergötland 

Cykla på Hönö, Fotö, Öckerö, Hälsö och Burö (2012 – 2020)

Alla har vi en bas som vi utgår från. Min är Torslanda som ligger i Göteborgs kommun

Med Torslanda som startpunkt har jag ett bra nät av cykelvägar att ta mig vidare på. Mina nästan dagliga motionsrundor cyklar jag i lite olika riktningar för att variera. De uppgår till mellan 30 och 50 kilometer beroende på vilken runda jag väljer. När jag vill göra en mera naturinriktad cykeltur i närmiljön beger jag mig till öar i Göteborgs norra skärgård; Björkö, Hönö, Öckerö och Fotö. För min del är det lätt att komma till dessa öar med färjor som utgår från Lilla Varholmen

Ett fint cykelupplägg brukar starta redan när jag lämnar bostaden för att cykla till färjeläget vid Lilla Varholmen. Via Tumlehed och Hästevik cyklar jag till färjeläget varifrån jag tar färjan till Hönö. En fin tur under vilken man cyklar på flera småöar

Från färjeläget på Hönö brukar jag cykla vidare till hamnen och sedan över bron till Fotö. Efter en kort rundtur på Fotö cyklar jag tillbaka till Hönö och vidare mot Ersdalen, som är min favoritplats i norra skärgården. Här fikar jag i regel bland de vackra bohuslänska klipporna.

Från Ersdalen cyklar jag över till Öckerö och besöker några av öns badplatser innan jag fortsätter med en tur bland de vackra gamla husen på Hälsö för att sedan cykla vidare till färjeläget på Burö där jag brukar vända och cykla hemåt. Ibland tar jag färjan vidare till Rörö eller Källö Knippla. På dessa öar finns dock begränsat med vägar att cykla på.

En tur med ovanstående upplägg uppgår till cirka 40 km

Cykla i Västergötland

Cykla Sverigeleden på banvallen från Angered till Sjövik (2013 – 2020)

Vill man ha en lätt cykeltur i vacker miljö är turen på den gamla banvallen från Angered till Gråbo, den fd Gråbobanan, ett bra val! Den här leden cyklar jag en till två gånger per år.

Jag brukar starta min cykelrunda vid kanotcentralen i Angered där det är lätt att parkera. Härifrån cyklar jag ned till Angereds centrum, förbi badhuset och in på en väg som leder rakt upp till den gamla banvallen. Sedan cyklar jag norrut, mot Gråbo.

På vägen till Gråbo cyklar man mest i skog men man passerar också flera gamla stationshus, de flesta utmed den gamla Gråbobanan finns kvar. Strax norr om Gråbo kommer man till sjön Mjörn och här börjar det vackraste partiet av leden. En lång bit av leden går nära sjön. I Björboholm ser man vackra trähus.

Jag brukar cykla till Östad där jag vänder och cyklar sedan tillbaka till Angered. Mitt upplägg är cirka 50 – 60 kilometer långt och mycket lättcyklat då det inte finns några backar utefter den forna Gråbobanan. Fram till Sjövik är banvallen asfalterad sedan övergår den till grus

Cykla från Angered på banvallen till Sjövik – Östads säteri – Brobacka, Tur och Retur
83 kilometer 

Cykla runt sjön Anten från Alingsås (Antenslingan) (2013)

Att cykla runt sjön Anten bjuder på fina naturupplevelser, men tyvärr även på ett par hårt trafikerade avsnitt längs väg 42 och väg 190, om man startar i Alingsås. Startar man sin cykling vid Antens station slipper man cykelturen på väg 180 men då blir rundan också kortare. Jag har cyklat längs sjön Anten med start i Alingsås två gånger.

Från Alingsås cyklade jag västerut på väg 180 till Brobacka. Det här vägavsnittet är bitvis ganska smalt och slingrande men inte så hårt trafikerat. Från Brobacka cyklade jag på väg 190 till vägen mot Antens station. Istället för att cykla norrut på väg 190 cyklade jag österut mot Långared och slapp därmed den hårt trafikerade väg 190.

Fin cykling från Antens station till Långared, vacker natur, lite småkuperat men lättcyklat. Från Långared cyklade jag vidare mot Lo och sedan Sollebrunn. Från Sollebrunn fortsatte jag vidare till Stora Mellby för att titta på en väderkvarn. Genom fin jordbruksbygd cyklade jag till Magra där man tyvärr måste cykla en bit på väg 42 med sin oftast täta trafik.

Strax söder om Upplo cyklade jag mot Långared, glad över att få lämna 42:an. Så var det åter lugn och fin cykling till Fly via Långared. Vid Fly var jag tvungen att cykla ut på 42:an igen och på detta avsnitt brukar det vara mycket trafik fram till Alingsås.

Det här upplägget, cirka 100 kilometer långt, bjuder på en del fina naturupplevelser men tyvärr också på avsnitt med hård trafik. Helt ok att cykla en eller två gånger.

Cykla i Västergötland

Cykla runt sjön Mjörn, Mjörn runt (2013)

Det går att cykla en tur runt den vackra sjön Mjörn som bitvis är en väldig fin cykeltur.

Jag startade min cykeltur i Alingsås och blev guidad ut ur staden av dagens cykelkompis.

Ute ur Alingsås cyklade vi mot Hemsjö och vidare till Tollered där vi tog av mot Floda. Från Stenkullen cyklade vi vidare till Gråbo där vi fortsatte in på den gamla banvallen som vi följde till Sjövik. Vid Östad var vi tvungna att cykla en bit på den hårt trafikerade väg 42 till Brobacka. Från Brobacka cyklade vi till Alingsås på väg 180.

Kul att ha cyklat den här rundan men det var inte den finaste eller trevligaste jag cyklat eftersom det var en hel del biltrafik på en del ställen. Finaste biten av denna cykeltur var sträckan på den gamla banvallen från Gråbo till Sjövik.

Att ha cyklat Mjörn runt en gång räcker för min del. Totalt hade vi cyklat lite drygt 90 kilometer när vi var tillbaka i Alingsås.

Cykla i Valle härad, Gökhem och Kinnekulle (2014, 2015 och 2017)

Att cykla i Valle härad när körsbärsträden blommar är ett måste och en ultimat naturupplevelse! Enligt folket i Vallebygden är detta ”världens vackraste väg”! Det kanske är lite att ta i, men oerhört vackert är det! Jag har cyklat Vallevägen tre gånger, första gången var 2014 och jag kommer att cykla den flera gånger!

Ett par gånger har jag haft Flämslätts Kursgård som bas vilket gjort att jag kunnat ge mig iväg tidigt för att uppleva morgonljuset.

Det är inte bara de vackert blommande körsbärsträden som står för den magnifika naturupplevelsen. På en liten yta, c:a 1 100 ha, finns sex naturreservat med olika flora och fauna som man också skall stanna till för att titta på. Man cyklar genom ett gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, prunkande blomsterängar och förbi fina små sjöar.

Mina cykelturer i Valle härad brukar bli cirka 50 kilometer långa och tar för det mesta hela dagen då jag ofta stannar för att fotografera. I sådana här miljöer skall man absolut inte cykla fort utan unna sig många stopp!

Cykla i Västergötland

Cykla Gökhem – Vilske Kleva – Gudhem – Broddetorp – Sätuna – Gökhem (2017)

På väg till Valle härad stannade jag till i Gökhem för en cykeltur i Västergötland.

Jag började med att besöka Gökhems kyrka som förmodligen är byggd i slutet av 1 000-talet, eller kanske i början av 1100-talet, vilket gör den till en av Sveriges äldsta byggnader. Kyrkan är berömd för sina vackra kalkmålningar från 1400-talet. Klockstapeln byggdes år 1720. Enligt traditionen av ryska krigsfångar.

Inte långt från Gökhem ligger Vilske Kleva som antagligen är mest berömt för sitt naturreservat Kleva klintar som med sitt alvarliknande landskap bjuder på en riklig blomsterprakt på våren. Jag stannade till för att njuta av mängden gullvivor som blommade.

Från Vilske Kleva cyklade jag vidare till Gudhem för att titta på ruinerna av Sveriges äldsta nunnekloster grundat på 1160-talet.

Efter Gudhem cyklade jag vidare mot Broddetorp. Strax innan jag kom fram till samhället stannade jag till för att titta på ett av Västergötlands största gravfält, Ekornavallen. Hit brukar jag också åka i samband med att jag besöker Hornborgasjön när trandansen äger rum. På Ekornavallen finns bautstenar, gånggrifter, en hällkista, ett gravröse, domarringar mm.

Från Broddetorp cyklade jag tillbaka till Gökhem via Sätuna.

Den lättcyklade 49 kilometer långa turen hade bjudit på flera intressanta sevärdheter och blev en fin cykeltur trots att det var ganska disigt och regntungt, men uppehåll.

Cykla i Västergötland

Cykla på Kinnekulle, och mera

För att snabbast komma till Kinnekulle körde jag till Kinne Vedum från Flämslätt och parkerade framför den stora kyrkan byggd på 1100-talet. Kinne Vedums kyrka är en av Västergötlands bäst bevarade kyrkor i romansk arkitektur. Idag sken solen så det skulle bli en fin cykeltur!

Från Kinne Vedum cyklade jag till Österplana via Kestad. Efter ett kort besök i naturreservatet Österplana hed cyklade jag vidare till Hällekis där jag passade på att fika på campingplatsen som ligger vackert på en udde i Vänern.

Via Hällekis säteri cyklade jag till Munkängen, ett av Kinnekulles mest berömda naturreservat. Bara enstaka exemplar av ramslök hade slagit ut men den bedövande doften låg tungt i naturreservatet.

Från Munkängen cyklade jag tillbaka till Hällekis och vidare till Forshem för att titta på den vackra kyrkan. Forshems kyrka är byggd av sandsten på 1100-talet. Kyrkans interiör domineras av de vackra valvmålningarna från tidigt 1600-tal.

Via Gössäter cyklade jag tillbaka till Kinne Vedum på lantliga vägar. Dagens 66 kilometer långa cykeltur var lätt, bara backen upp mot Österplana var lite ”tungcyklad”, och hade innehållit fina natur- och kulturupplevelser. Det vackra vädret gjorde sitt till!

Cykla Sjuhäradsrundan (2014, 2015, 2016, 2019)

Cykelleden Sjuhäradsrundan går genom kommunerna Borås, Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo. Den är Sveriges första cykelled med nationell skyltning. Leden är 15 mil lång, 12 mil av sträckan går på bilfri sträcka, 24 kilometer cyklar man på vägar med låg trafik och 6 kilometer går längs väg 156. Sjuhäradsrundan invigdes i slutet av maj 2013.

För den med god kondition, och om man vill ha ett ordentligt cykelpass, kan man cykla hela sträckan på en dag. Jag delade upp den i två etapper och kombinerade cyklingen på leden med cykling på mindre landsvägar. Dessutom har jag cyklat olika etapper ytterligare några gånger, för det mesta med start i Borås.

Första gången jag cyklade på Sjuhäradsrundan startad jag i centrala Borås och cyklade söderut parallellt med väg 41 till Granbäcken där jag tog av och fortsatte mot Svenljunga via Aplared och Sexdraga. I Svenljunga cyklade jag vidare till Tranemo via Backa och Uddebo. l Tranemo cyklade jag norrut till Vegby där jag fortsatte till Hulu och Dannike innan jag kom tillbaka till Borås i Gånghester.

Dagens etapp hade varit lättcyklad och vacker och uppgick till cirka 85 kilometer.

För att avsluta Sjuhäradsrundan startade jag andra etappen i centrala Borås och cyklade denna gång mot Gånghester på den gamla banvallen som leder ända till Tranemo. Cykelleden mellan Borås och Ulricehamn går huvudsakligen genom skog och man passerar små samhällen som Nitta och Hökerum, I Ulricehamn kommer man ut på ledens vackraste del som går längs sjön Åsunden.

Precis som förra gången jag cyklade Sjuhäradsrundan lämnade jag leden, denna gång i Vegby där jag åter cyklade mot Hulu och vidare till Dannike på små landsvägar. Från Dannike cyklade jag vidare mot Gånghester och Borås. Tillbaka vid bilen hade jag avslutat min cykling av Sjuhäradsrundan.

Dagen hade bjudit på härlig cykling och vackra vyer. Etappen mellan Borås och Ulricehamn, som gick  genom skog, bjöd inte på några direkta sevärdheter men var lugn och meditativ. Dagens etapp uppgick till cirka 80 kilometer.

Utöver dessa turer har jag ytterligare några gånger cyklat sträckan mellan Borås och Ulricehamn. Dessutom ingick en del av Sjuhäradsrundan i en del i min cykeltur ”Gårdarna runt sjön”.

Cykla ”Gårdarna runt sjön”, Ulricehamn (2015, 2019)

Runt Borås och Ulricehamn finns fina möjligheter att lägga upp vackra och intressanta, cykelrundor. En kallas för ”Gårdarna runt sjön” som jag cyklade en del av under en dagstur.

Jag startade i Dannike och cyklade sedan till Hulu och vidare mot Ulricehamn, en sträcka som gick på mindre landsvägar.

I Ulricehamn cyklade jag in på den så kallade Sjuhäradsrundan som går på en gammal, asfalterad banvall ända ned till Limmared. Sjuhäradsrudan är en 150 kilometer lång cykelled som börjar/slutar i Borås, och som jag cyklat ett par gånger.

Från Ulricehamn och nästan ända fram till Vegby följer Sjuhäradsrundan sjön Åsunden, en vacker sträcka när solen skiner! På denna sträcka passerar man platsen Skottek där slaget på Åsundens is stod år 1520. Under slaget skall Sten Sture den yngre ha blivit så svårt skadad att han senare avled.

Den här dagen lämnade jag Sjuhäradsrundan i Vegby och cyklade in på cykelleden Gårdarna runt sjön. En bit av leden gick på grusväg. När jag kom till vägen som leder till Hofsnäs var jag tillbaka på asfalterat underlag.

Härifrån cyklar man på en mindre landsväg där det kan förekomma en del biltrafik. I Hofsnäs stannade jag och tittade på en av ”Gårdarna runt sjön”. Gården Hofsnäs är en av traktens äldsta och lär ha byggts på 1500-talet. Den gamla gården brann ned år 1924 men byggdes upp igen utifrån de gamla ritningarna. Hofsnäs är ett populärt utflyktsmål och på gården finns både en restaurang och ett café.

Från Hofsnäs cyklade jag mot Torpa. Här går vägen mellan ett näs på Yttre Åsunden. I Torpa finns Torpa Stenhus som är ett av Sveriges bäst bevarade medeltidshus, byggt på 1400-talet och tillbyggt på 1500-talet. Här hämtade kung Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock, år 1552. Vid mitt besök höll man på att förbereda medeltidsdagarna, ett populärt sommarevenemang.

Från Torpa cyklade jag till Dannike där jag startat dagens cykelrunda.

Det här var en fin och lättcyklad tur på 71 kilometer som jag kan rekommendera

Cykla banvallen från Gånghester – Ulricehamn – Månstad – Torpa stenhus – Dannike – Dalsjöfors – banvallen till Gånghester (105 kilometer)

Cykla Trollhättan – Vänersborgsleden (2015)

Den första lite längre cykelturen i den här regionen jag gjorde var cykelleden som kallas för Trollhättan – Vänersborgsleden av turistbyråerna. Genom att cykla den kan man uppleva sevärdheterna i de båda städerna. Leden går genom stadskärnorna men också nära Vänern och Göta älv och förbi fall- och slussområdet.

Leden är markerad och lättcyklad. Den bjuder på både stadsmiljö så väl som vacker natur. Trollhättan – Vänersborgsleden är cirka 50 km lång.

Jag började cykla i Trollhättan och sedan vidare norrut till Vänersborg för att fortsätta till Vargön, Västra Tunhem och därefter på mindre vägar tillbaka till Trollhättan. Totalt cyklade jag c:a 50 kilometer på denna tur.

Cykla Linnéleden, Trollhättan (70 km) (2015)

I regionen Trollhättan / Vänersborg finns flera fina cykelleder men också möjligheter till egna upplägg.

Jag cyklade den 70 kilometer långa Linnéleden i juni 2015 och startade i Trollhättan. Leden är bra skyltad.

Man kan starta Linnéleden på olika ställen, själv valde jag Trollhättan som startplats. Bilen fick jag tillstånd att parkera på en bensinstation i centrala staden och sedan var det bara att cykla österut, ut ur Trollhättan.

Fin asfalterad cykelväg fram till Hunneberg där leden sedan gick på grusvägar över berget, bitvis ganska dåliga med ökad risk för punktering. Jag stannade till i Västra Tunhem för att beundra de små röda stugorna och vid torpet där kungen med sällskap brukar jaga älg.

Nära Vargön kom jag åter ut på en asfalterad väg och på detta underlag cyklade jag fram till startplatsen i Trollhättan.

”Lilla Paris”, Vänersborg, är en trevlig liten stad att stanna till i för en fika.

Bra cykelväg från Vänersborg till Trollhättan där jag tittade på fallområdet och slussarna innan jag cyklade tillbaka till bilen för återfärden hem.

Det här var till största delen en lättcyklad led. Över Hunneberg var det dock bitvis lite tungt att cykla på den dåliga grusvägen. Den här leden väckte inget behov hos mig att cykla igen. Men kul att ha cyklat Linnéleden en gång!

Cykla Västra Tunhem till Vänersnäs (2015)

Efter att ha cyklat två gånger i Trollhättan- Vänersborgsregionen sökte jag efter en ny tur att göra i denna region.

Genom att studera kartan såg jag att det gick att lägga upp en fin dagstur med start i Västra Tunhem om jag ville cykla till Vänersnäs.

Jag parkerade cykeln i Västra Tunhem och cyklade ned på cykelbanan som leder till Vargön.

Från Vargön cyklade jag vidare på landsvägen som går ut på Vänersnäs. Knappt någon trafik på den asfalterade vägen som slingrade sig fram genom sädesfälten. En avstickare till den fina badplatsen Gaddesanna blev det innan jag cyklade vidare. I Gaddesanna var det dags för fikarast.

På norra delen av halvön tar den allmänna vägen slut vid en vacker herrgård, men fortsätter med en privat väg som är avspärrad med en stor grind. Från herrgården går det en liten grusväg västerut  som jag följde tills jag kom ut på en liten udde. Vyn över Vänern rakt norrut var magnifik härifrån. Det blev några bilder på cykeln med Vänern i bakgrunden innan jag började cykla tillbaka till Västra Tunhem samma väg som jag kommit.

Dagen hade bjudit på en fin och lättcyklad tur på totalt 70 kilometer

Cykla i Marks kommun Olika turer   (2018, 2019, 2020)

Cykla Hyssna – Seglora – Rydal – Kinna – Berghem – Hajom – Livered – Hyssna (2020)
65 kilometer

Cykla Anten – Lo – Magra – Nossebro – Sollebrunn – Lo – Anten (2020)
87 kilometer

Cykla Alafors – Ryd – Kållanda – Hult – Skepplanda – Älvängen – Alafors (2020)
45 kilometer

Cykla Alafors – Skepplanda – Livered, Tur och Retur   (2020)
65 kilometer

Cykla Lödöse – gamla 45:an – Nygård – Prässebo – Upphärad -, Tur och Retur   (2020)
65 kilometer

Cykla Upphärad – banvallen till Veanda – sjön Trehörningen – Sjuntorp – Upphärad   (2020)
69 kilometer

Cykla Västerlanda – Trollhättan, Tur och Retur   (2020)
68 kilometer

Cykla Upphärad – banvallen till Velanda – Sylte – Trollhättan – Hullsjön – Velanda – Upphärad – Sjuntorp – Upphärad   (2020)
71 kilometer

Cykla Skövde Norrmalm – Skultorp – Klagstorp – Varola, Tur och Retur (2021)
46 kilometer

Binneberg – Horn – Flistad – Askeberga – Tidan – Vaholm – Bankälla – Väring – Horn – Binneberg (2021) 55 kilometer

Skövde Norrmalm – Stöpen – Horn, Tur och Retur (2021) 35 kilometer

Varnhem – Broddetorp – Ekornavallen – Håkanstorp – Gudhem – Håkanstorp – Broddetorp – Axvall – Varnhem – Eggby – Öglunda – Varnhem (2021) 66 kilometer

Stenbrottet (Falköping) – Bredegården – Hångsdala -Folkabo –  Suntak – Tidaholm – Ottravad – Dimbo – Folkabo –  Stenbrottet – Vartofta – Stenbrottet (2022) 73 kilometer

Stenbrottet – Varola – Luttra – banvallen till Åsarp – Öja – Stenbrottet (2022) 61 kilometer

Stenbrottet – Vartofta – Falköping – Kinnarp – Vårkumla – Varola – Vartofta Åsalka – Stenbrottet (2022) 52 kilometer

Stenbrottet – Skörstorp – Mularp – Åsle – Karleby – Luttra – Vartofta – Stenbrottet (2022)
51 kilometer

Stenbrottet – Vartofta – Åsarp – banvallen till Ulricehamn (2022) 55 kilometer

Falköping – Uddagården – Åsle – Tiarp, Tur och Retur (2023) 36 km

Falköping – Uddagården – Karleby – Vartofta – Torbjörntorp – Friggeråker Falköping mm (2023) 57  km

Falköping – Torbjörntorp – Gudhem -Håkantorp – Ekornavallen – Broddetorp – Hornborgasjön – Sätuna – Tomten – Ingatorp – Nyborg – Gudhem – Uddagörden – Falköping (2023) 61 km

Falköping – Uddagården – Åsle – Tiarp – Varv – Kungslena (2023) 51 km

Cykla i Västergötland

Cykla Ätradalsleden (2018)

Av en slump hittade jag informationen om Ätradalsleden när jag surfade runt på nätet för att hitta nya cykelleder.

Ätradalsleden är en 199 kilometer lång cykelled, varav 146 kilometer bilfritt, som går mellan Falköping i Västergötland och Falkenberg i Halland.

Ätradalsleden går genom ett vackert jordbruks- och skogslandskap och genom små samhällen. Under cyklingen passerar man sjöar och naturreservat. Strax intill cykelleden finns intressanta sevärdheter.

Leden kan delas upp i lämpliga dagsetapper eller så går det att boka boende som gör att man kan cykla hela leden på en gång.

Jag har valt att cykla leden i etapper och den 14 april, 2018 cyklade jag min första etapp på leden.

Ätradalsleden

Etapp 1: Ulricehamn – Falköping, Tur och Retur (96 kilometer)

Jag parkerade bilen vid sjön Åsunden i Ulricehamn en vacker morgon i april. Det var fortfarande lite kyligt i luften när jag gav mig iväg men väderleksprognosen lovade vackert väder största delen av dagen.

I stort sett går hela sträckan mellan Ulricehamn och Falköping på en asfalterad banvall vilket gör den lättcyklad. På denna etapp är leden bra skyltad och därför lätt att följa.

Jag cyklade genom ett vackert jordbruks- och skogslandskap. Ingen grönska på träden dock då våren var sen och bara få vilda blommor som blommade. I trädgårdarna fanns det dock gott om krokusar och snödroppar.

Dagen bjöd på sevärdheter i form av vackra stationshus, det vackraste såg jag i det lilla samhället Trädet, och flera fornlämningar, bland annat gravfältet i Trädet. Roligt att se var också det lilla huset som stod vid den gamla hållplatsen för tågen vig Hög. Här fanns även stoppskylten som man skulle vrida åt det håll varifrån tåget kom om man vill åka med. Skylten som visade var den gamla länsgränsen mellan Västergötlands och Kronobergs län gått var ytterligare en rolig sevärdhet.

I Falköping stannade jag en stund i centrum innan jag cyklade tillbaka till Ulricehamn.

Dagens etapp på Ätradalsleden hade varit lättcyklad och nästan helt bilfri. Jag hade bara mött ett tiotal andra cyklister och ett fåtal som promenerade på banvallen. Dock blåste det, som nästan alltid, en lätt motvind på vägen till Falköping.

Cykla Ätradalsleden
Etapp 2: Ulricehamn – Ambjörnarp, Tur och Retur (96 kilometer)

Mellan Ulricehamn och Tranemo sammanfaller Ätradalsleden med Sjuhäradsrundan, en vacker cykelled som jag trampat flera gånger.

Till att börja med följer Ätradalsleden sjön Åsundens strandlinje. Söder om Vegby kommer man till Sämsjön. Efter det går Ätradalsleden genom skog och sedan cyklar man genom samhällena Limmared och Tranemo innan man cyklar vidare till Ambjörnarp genom ytterligare ett skogsparti. I Ambjörnarp slutar den asfalterade banvallen.

Jag parkerade åter bilen vid sjön Åsunden i Ulricehamn en tidig och dimmig morgon i april för att denna gång cykla andra etappen på Ätradalsleden.

Den 19 april började jag cykla söderut mot Tranemo en tidig morgon. Knappt några människor var ute och rörde sig då morgonen var ganska kulen. För mig fanns inget val….

Jag gav mig iväg i dimman på den lättcyklade och asfalterade banvallen mot Tranemo. Genom dimman skymtade Åsunden och jag hörde sjöfåglarnas lockrop, lite mystisk och trolsk stämning. Jag kunde se knipa, skäggdopping, salskrake och många måsar medan jag cyklade längs Åsundens och Sämsjöns strandlinjer.

En bit norr om Limmared kom jag till en plats med stora åkrar där det promenerade ett trettiotal tranor, ett tjugotal sångsvanar och lika många grågäss.

I Tranemo tittade jag på den vackra kyrkan innan jag fortsatte att cykla mot Ambjörnarp. Strax norr om Ambjörnarp tog jag en fikapaus innan jag cyklade vidare till samhället.

I Ambjörnarp gjorde jag en runda genom samhället innan jag vände tillbaka till Ulricehamn.

Vid tretton-tiden kom solen som SMHI hade utlovat och därmed blev det ännu vackrare att cykla på Ätradalsleden, skogen blev grönare och sjöarna blåare.

Vid Sämsjön var det dags för en ny paus under vilken jag åt mina smörgåsar. Efter matuppehållet cyklade jag vidare till Ulricehamn. Efter lite drygt fyra timmar cykling var jag tillbaka vid bilen.

Trots det dimmiga vädret på morgonen blev det en fin cykeldag som jag var väldigt nöjd med. Det hade varit lättcyklat och jag hade sett ett flertal fågelarter och flera olika vårblommor som pestskråp, blå- och vitsippor och svalört. Under dagen hade jag bara mött en (!) cyklist.

Ätradalsleden
Etapp 3: Ambjörnarp – Fegen, Tur och Retur (102 kilometer)

I Ambjörnarp slutar den asfalterade banvallen, om man cyklar Ätradalsleden från norr till söder, och därmed är det cykling på landsväg som gäller till Falkenberg.

Enligt ledbeskrivningen skall man cykla på både grus- såväl som asfalterade vägar på denna etapp. Jag valde att undvika avsnitten med grusvägar eftersom jag cyklade på min racercykel. Därmed fick jag en härlig och snabb cykling på bra underlag. Minimalt med biltrafik under dagen vilket uppskattades och jag mötte bara en (!) cyklist.

Morgonen den 21 april var solig men lite kylig. Vinden var måttlig. Bra förutsättningar för en fin dag på cykeln. Bilen parkerade jag vid Ambjörnarps gamla stationshus.

Jag cyklade ut från parkeringsplatsen mot bykrogen på Sjötoftavägen och kom snabbt ut ur samhället, söderut mot dagens etappmål Fegen.

I Sjötofta stannade jag till för att titta på ett av Sjuhäradsbygdens finaste gravfält med tre ståtliga domarringar. Efter att järnvägen lagts ned tappade Sjötofta i betydelse och är idag ett litet, stillsamt samhälle.

I Håcksvik stannade jag till för att titta på Olofsbygget som är ett hus från 1700-talet med grästak som ligger nedanför den ståtliga bygdegården. I samhället har invånarna skapat Kärleksstigen med ”Pusshållplats”!

Strax utanför samhället Kalv, dagens roligaste ortsnamn, finns en vacker, gammal stuga som används som bygdegård.

En bit söder om Kalv kommer man till Fegens naturreservat som består av sjön Fegen med omgivningar. Sjön skymtar av och till mellan träden.

I Fegen stannade jag till vid Mor Johannas staty och tog lite bilder ut över sjön innan jag cyklade tillbaka till Ambjörnarp.

Efter knappa fem timmars cykling svängde jag in på parkeringsplatsen vid det gamla stationshuset i Ambjörnarp och därmed hade jag avslutat etapp 3 av Ätradalsleden.

Det här var en mycket fin cykeldag med en härlig tur på slingrande landsvägar med soligt väder, lätt vind och många blommande påskliljor, scilla och vitsippor. En cykeldag att  minnas när höstmörkret fallit.

Cykla Ätradalsleden

Etapp 4: Vinbergs Kyrkby – Vessigebro – Askome – Gällared – Ätran – Fegen – Krogsered – Vessigebro – Vinbergs Kyrkby ( 98 kilometer)

Söndagen den 13 maj, 2018 cyklade jag sista etappen på Ätradalsleden. Solen sken och det var väldigt lite vind denna dag, bra förhållanden för en fin cykeltur! Jag startade dagens cykling vid kyrkan i Vinbergs kyrkby med sikte på Vessigebro.

Det var lite trafik på vägen mot Vessigebro varför jag kunde njuta av de blommande rapsfälten, dofterna och fågelsången. Lättcyklat på asfalterad väg ända fram till Vessigebro där jag tog av mot Gällared.

I Askome börjar / slutar Hallands vackraste väg som går mellan Askome och Gällared. Här kunde jag fortsätta cykla på en fin, mycket lite trafikerad asfalterad väg som slingrade sig fram längs Ätran. Utefter vägen låg flera hus med blommande äppelträd och syrener i trädgårdarna.

Strax norr om Gällared börjar avsnittet med grusvägar. Detta sträcker sig ända fram till Fegen. Att cykla på den hårt trafikerade väg 153 som går till/ från Ullared är ett dåligt alternativ. Det är bara att kämpa på att cykla på de skakiga grusvägarna.

I samhället Fegen stannade jag till en stund innan fortsatte att cykla på asfalterat underlag tillbaka till Vinbergs Kyrkby, via Vessigebro. Fina vägar och mycket lite biltrafik när jag cyklade gjorde åter cyklingen till en njutning.

Sevärdheter utefter vägen var det vackert blommande landskapet, Ätraforsdammen, den gamla järnvägsbron i Ätran, Fegen och Krogsereds mäktiga 1800-tals kyrka.

Detta var en trevlig dagsetapp på cykel som jag gärna rekommendera

Cykla Ätradalsleden 

Cykla i Västmanland (2020)

Nora – Gyttorp – Striberg – Siggebohytta – Uskavi – Stensnäs – Nora   64 kilometer

Mina cyklingar utomlands:

Cykla på Åland (2015)

Det här var min första utlandscykling! 

Tre veckor efter att jag cyklat på Österlen lastade jag åter cykeln på bilen och körde till Norrtälje för att ta färjan över till Mariehamn. Nu var det dags för en veckas cykling på Åland!

Våren var senare på Åland varför jag fick uppleva ännu en stor blomsterprakt. Så här skriver jag på min hemsida om den resan:

”Jag besökte Åland under en vecka i maj för att cykla på den åländska landsbygden och möttes av en blomsterprakt av sällan skådat slag; ”miljoner” med gullvivor, rikligt med orkidéer, vitsippor, kabbeleka, violer, gulsippor och andra blommor.”

Höjdpunkten av alla naturupplevelser var dock när jag fick se tre havsörnar, samtidigt, slå fisk utanför Svinö.

Alla turer jag gjorde var fina, totalt lite drygt 300 kilometer, som gick på små nästan bilfria landsvägar. Tyvärr räckte tiden inte till att besöka öar i den yttre skärgården.”

Läs gärna om mina cykelturer i detalj på min hemsida.

Jag kan verkligen rekommendera cykling på Åland där man bjuds på underbara cykelmiljöer, en vacker natur och många sevärdheter.

Cykla på Åland

Läs om min resa och cykling på Åland     Åland-resa

Cykla i Toscana (2017)

Toscana anses av många som ett av de vackraste landskapen i Italien. Att få cykla i detta landskap samt att få möjlighet att komma till både Pisa och Florens med sina världsarv påverkade mitt beslut att boka denna arrangerade cykelresa.

Hur blev då denna cykelresa?

Jo, det var vackert i Toscana och att besöka Pisa och Florens samt andra intressanta platser i Toscana var stora upplevelser men cyklingen levde tyvärr inte riktigt upp till mina förväntningar då dagsetapperna var korta och att vi cyklade på elcyklar.

Läs om min resa och cykling i Toscana på denna sida

Cykla på Fuerteventura (2019)

Jag besökte ön Fuerteventura, Kanarieöarna, en vecka i mars och passade på att hyra en cykel för att göra en cykeltur på öns norra kust. Första hade jag tänkt att hyra cykel i flera dagar men efter att ha orienterat om  möjliga cykelvägar valde jag att cykla grusvägen längs nordkusten då jag inte ville cykla på de hårt trafikera vägarna med en landsvägscykel.

Starten på min cykeltur var nära bussterminalen i Corralejo. Hotellet hade tipsat mig om en cykeluthyrare som de tyckte var bra. Cykeln jag hyrde var en hybridcykel med 18 växlar och dämpad framgaffel, vilket behövdes på den dåligt underhållna vägen.

Från cykeluthyraren i Corralejo cyklade jag rakt västerut till Majanicho och därifrån till fyrtornet xxxx . Hit var det dålig grusväg från Corralejo. Från fyrtornet tillbaka till Majanichco via El Cotillo, El Roque och Lajares var det asfalterad väg. Mellan El Cotillo och Lajares var det cykelbana. Från Majanichco tillbaka till Corralejo var det cykling på samma grusväg som jag cyklat på under morgonen.

Cykelturen bjöd på fina vyer över kustlandskapet och fascinerande vyer över gamla vulkaner i ett snustorrt landskap.

Cykla på Fuerteventura

Läs mera om denna cykeltur på     Resa till Fuerteventura

Cykla vid Gardasjön, norra delen (2019)

I maj 2019 åkte jag med på en arrangerad cykelresa till Gardasjön och gjorde under denna fem härliga och vackra cykelturer, fyra arrangerade och en på egen hand. Runt Gardasjön finns en hel del lättcyklade cykelvägar men också krävande turer med branta stigningar. Här följer en kort beskrivning av de turer jag gjorde. Några bilder finns i Galleriet 

Fördelen med att åka med på en arrangerad tur är att någon annan står för den praktiska delen. Själv behöver man bara cykla, bo på hotell och äta gott… men nackdelar finns också
Gruppen jag ingick i bestod av 22 personer med mycket varierande cykelerfarenhet och tre guider. Åldersspannet låg mellan 60 – 75 år. Jag var den mest erfarne cyklisten i gänget. En av gruppens damer hade inte cyklat på 20 år… Under cykelturerna drabbades två damer av tre olyckor vilket ledde till att två damer slutade cykla

Vårt hotell låg i Nago, en ort högt ovanför Torbole, och därför började alla turer, utom en, med en lång och brant nedförsbacke. Alla turer, utom en, slutade med en brant uppförsbacke.
Här följer en kort beskrivning av mina cykelturer

Cykla vid Gardasjön
Cykeltur Nago – Torbole – Arco – Sarche, Tur och Retur (58 km ) 

Efter att vi kvitterat ut våra cyklar gav sig gruppen iväg ned för den branta backen till Torbole, en av städerna vid norra delen av Gardasjön. Turen fortsatte genom staden och sedan in på en cykelväg som går parallellt med floden Sarca. På den cyklade vi till den lilla trevliga staden Arco

Från Arco cyklade vi vidare genom en vinodling tills vi kom till en stor och trafikerad väg som vi följde till avtagsvägen som gick till Sarche. Fina bergsvyer dök upp efter att vi lämnat huvudvägen. Vi pausade vid sjön Lago di Cavedine innan vi fortsatte till Sarche där det var dags för lunch med vinprovning! Hur var det med säkerhetstänket här?

Samma väg tillbaka till Nago

Detta var en fin och lättcyklad tur som dock gick lite för långsamt för mig. Den varierande cykelerfarenheten i gruppen styrde tempot och upplägget. Vår lokale guide Marco utfärdade fotograferingsförbud under cyklingen varför jag missade en hel del fina vyer. Första gången jag varit med om att en grupp får fotograferingsförbud under en resa!

Cykla vid Gardasjön
Cykeltur Nago – Torbole – Riva del Garda – Pranzo – Tennosjön – Byn Canale di Tenno – Ponte Sarca – Riva del Garda – Nago – Torbole (42 km)

Under andra dagens cykeltur tog vi oss först till Riva del Garda, huvudorten vid norra Gardasjön. Fin cykling längs sjöns strand fram till centrum där vi gjorde ett kort stopp. Därefter cyklade vi mot bergsbyn Pranzo där vi också gjorde ett kort stopp. Från Riva del Garda till Pranzo var det i stort sett uppförsbacke hela vägen. Vi hade passerat flera vackra bergsbyar utan att göra ett besök i dem

Från Pranzo cyklade vi vidare till Tennosjön, den gröna sjön, som bildats genom ett jordskred. Här fick vi tjugo minuter på oss att promenera vid sjön, eller ta en kopp kaffe. Jag valde ett besök vid sjön

Vi serverades en traditionell lunch i byn Canale di Tenne. Efter lunchen promenerade vi runt i byn som har sitt ursprung i 1500-talet. Hela den gamla byn består av gamla stenhus som ger ett starkt ålderdomligt intryck

Efter rundturen i Cannale di Tenno fortsatte vi ned för berget nu på mindre vägar. Vi stannade till vid en vinodling och njöt av den magnifika utsikten innan färden fortsatte till en by där det ligger en gammal fästning, som bland annat attackerats av Napoleons styrkor

Tillbaka i Riva del Garda stannade vi åter till en kort stund i centrum med sina vackra gamla byggnader

Det här var en fin cykeltur som dock hade kunnat bli ännu bättre om vi besökt ytterligare några bergsbyar

Cykla vid Gardasjön
Cykeltur Nago – Torbole – Riva del Garda – Belvedere Pregasina – Byn Pregasina – Belvedere Pregasina – Pui – Molina – Ledrosjön runt – Molina – Belvedere Pregasina – Riva del Garda – Torbole – Arco – Torbole – Nago (67 km)

Detta var egentligen en vilodag för gruppen. Jag tog tillfället i akt att äntligen få cykla på egen hand. Det enda mål jag satte upp för dagen var att besöka bergsbyn Pregasina som syntes från hotellet där den ligger högt uppe på en bergssida norr om Gardasjön

Jag började med att cykla till Riva del Garda för att ta några bilder som inte var möjliga att ta föregående dag på grund av att vi bara fick en kort stund på oss vid ett torg

Efter att ha tagit mina bilder cyklade jag ut ur R d Garda mot vägtunneln nordväst om staden. Tar man till höger om tunneln kommer man in på cykelvägen till Pregasina

En lång bit av den gamla landsvägen till Pregasina slingrar sig runt en klippa med fina vyer över Gardasjön. En lång sträcka är grusväg som egentligen kräver bättre däck än de som satt på min cykel. Vår lokala cykelguide avrådde att cykla denna väg medan den svenske guiden sa att det går bra att cykla

För att komma till Pregasina måste man cykla genom flera tunnlar, dela vägen med många cyklister och ett stort antal vandrare. Sista kilometrarna av vägen är asfalterade

Byn Pregasina är en oas för den stressade nutidsmänniskan. Några få hus, fruktträd, ett par restauranger och fantastiska vyer över bergen och Gardasjön

Efter en dryg timme i byn cyklade jag ned för backen till korsningen där man kan cykla tillbaka till Riva del Garda eller ta av mot Ledrodalen. Jag valde att cykla mot Ledrodalen

Först cyklade jag på en huvudväg med en hel del trafik innan jag nådde vägen som går till Ledrodalen. Den var betydligt mindre trafkerad. På kartan hade jag sett att det finns en sjö utefter vägen. Dit skulle jag cykla!

På vägen till Lago di Ledro, Ledrosjön, besökte jag några små byar med underbar miljö; Pré, Pui och Molina di Ledro. Vid Molina di Ledro cyklade jag västerut för att komma runt sjön. Fantastiskt fin cykling runt sjön som omges av berg. Jag cyklade även in i byn Pieve de Ledro innan jag cyklade tillbaka mot vägen till Pregasina

Samma väg tillbaka till Riva del Garda som jag kommit på förmiddagen. Jag gjorde ett längre stopp i R d Garda för att uppleva denna vackra stad ytterligare

På vägen tillbaka till hotellet i Nago bestämde jag mig för en tur till Arco då det fanns gott om tid innan middagen. Härlig cykling till Arco där jag passade på att ta en del bilder, bland annat på borgarna som ligger högt uppe på ett berg, symbolen för Arco. Efter detta vände jag tillbaka till hotellet

Det här blev resans bästa cykeldag! Fina vyer över Gardasjön, besök i fascinerande bergsbyar, härlig cykling och jag hade fått vara för mig själv hela dagen!

Cykla vid Gardasjön
Cykeltur Nago – Loppiosjön – Mori – Rovereto – Borgo Piedra – Rovereto – Mori – Loppiosjön – Nago – Torbole (62 km)

Idag började vi cykelturen med att ta oss genom Nago med kurs på Loppiosjön. I min fantasi målade jag upp en lika vacker sjö som Ledrosjön. Det blev därför en stor besvikelse när vi nådde Loppiosjön och jag bara kunde se ett träskliknande område framför mig. ”Jo, det är Loppiosjön”, förklarade guiden. Den är nästan uttorkad numera. ”

Strax efter Nago hade vi kommit in på en cykelbana och hela dagens cykling gick till absolut största delen på cykelbanor. En del fina avsnitt som följde floden Adige och vi besökte den lilla staden Rovereto. Lunch åt vi på den gamla borgen Castelpietra

Det jag inte begrep under dagens cykling var att vi under cirka en timmes tid cyklade i cirklar och på så sätt kom tillbaka till samma platser. När jag frågade en reskamrat vad han trodde att det berodde på att vi cyklade i cirklar svarade han ”Gör vi?”

Vid middagen frågade jag reseföretagets guide varför vi cyklat i cirklar i nästan en timme istället för att fortsätta att cykla på den fina cykelvägen. Först försökte han förneka att vi gjort så. När jag visade honom den registrerade cyklingen i min Stravaapp svarade att han inte var ansvarig för upplägget. Det var den lokala guiden. Att ”dribbla” med orutinerade cyklister är lätt men att försöka bluffa en rutinerad cyklist skall man nog passa sig för om man vill ha trovärdigheten i behåll!

Trots dagens ”rundcykling” blev det en härlig cykeldag och lunchen på slottet Castelpietra var en höjdare. Maten var god och vi fick en intressant guidad tur genom borgen av den unge ägaren

Cykla vid Gardasjön
Cykeltur Malcesine med omnejd (30 km)

Sista dagen skulle vi till Malcesine och cykla. Vädret hade hittills varit mycket bättre än prognoserna sagt och vi hade klarat oss från regn alla dagar vi cyklat. Dock inte denna dag. Regnet vräkte ned när vi skulle lämna hotellet klockan 9. Avresan med bussen sköts fram i halvtimmesetapper. Klockan 10.30 togs beslutet att vi chansar på bättre väder och gav oss därför iväg från hotell med buss och bil på vilken cyklarna lastats

Vi steg på cyklarna en liten bit utanför Malcesine och började cykla söderut längs Gardasjön. Precis när vi började cykla slutade regnet

Fin väg genom Malcesine men mycket folk på gatorna. Vi stannade till för en kort information innan vi cyklade vidare söderut. Fina vyer över sjön och bergen på motsatta sidan. Det här var ett upplägg för att fylla ut dagen kändes det som. Lite rundcykling innan vi började cykla på vägen som leder upp på berget Monte Baldo. Fina vyer ju högre upp vi kom

Vi stannade till en stund i en liten park på drygt 500 meters höjd innan det var dags att cykla tillbaka till Matcesine där cyklarna åter skulle lastas på bil för transport till Nago

Gruppen fick några timmars ledig tid i Malcesine för strövtåg och lunch innan vi åkte med en båt till Torbole via Limone. Mycket fin sjöresa!

I Torbole hämtades vi av hotellets minibuss i omgångar och kördes till hotellet. Väl där väntade middag och därmed var denna cykelresa slut för påföljande dag skulle vi åka tillbaka till Sverige

Jag kommer med glädje att minnas cykelturerna vid Gardasjön som hade bjudit på fina vyer och härliga miljöer att cykla i. Cykelkompisarna var alla trevliga. Dock hade jag gärna sett att turerna hade varit mera krävande! 

Cykla vid Gardasjön

Cykla på Mallorca (2019)

Efter att ha cyklat vid norra Gardasjön bestämde jag mig för att också besöka Mallorca då jag hört mycket positivt om cykling på denna populära ö

Jag bokade en “sistaminutenresa” hos en av de större svenska charterarrangörerna i juni 2019 och valda att ha Porto Alcudia som bas, vilket visade sig vara ett bra beslut

Att hyra en cykel var lätt eftersom det finns många företag i Porto d´Alcudia som hyr ut cyklar. Konkurrensen är hård varför det går att förhandla om hyrpriset när det inte är högsäsong. Cykeln jag valde att hyra var en Trek Emonda SL5 och med den kom jag att göra flera trevliga turer

Vägarna på Mallorca håller god standard varför risken för cykelskador är låg. Dock cyklar man på landsvägar som stundtals kan vara starkt trafikerade, men det finns också möjlighet att cykla på mindre landsvägar med lite eller nära nog ingen biltrafik. Glädjande är också att bilförare tar stor hänsyn till cyklister och håller ordentliga avstånd till dessa. Specifika cykelvägar är inte så vanliga men de större vägarna har en ordentlig vägren avsedd för cyklister

Jag hade sex hela dagar till mitt förfogande på Mallorca. Tre av dessa använde jag till att cykla på. På de övriga tre åkte jag runt med lokalbussar till olika platser för att besöka sevärdheter

Cykla på Mallorca

Här följer en kort beskrivning av mina tre cykelrundor

Cykeltur 1: Porto d´Alcudia – Alcudia – Porto de Pollenca – Pollenca – Campanet – Buger – Sa Pobla – Muro – Santa Margarita – Can Picafort – Porto Alcudia (81 kilometer)

Jag hämtade ut min hyrcykel direkt efter att butiken som hyr ut cyklarna öppnade. Dagen före hade jag förberett det formella varför det gick fort att hämta ut cykeln. Femton minuter efter att jag kommit till butiken började jag cykla till Alcudia på de lokala gatorna

Från Alcudia kunde jag cykla vidare på en separat cykelbana till Porto de Pollenca som gick parallellt med havet. Fina vyer ut över Medelhavet och halvön Formentor

Från Porto de Pollenca cyklade jag den ganska starkt trafikerade vägen Ma10 till Pollenca. I Pollenca tog jag av på en mindre väg mot Sa Pobla. Den var betydligt mindre trafikerad. För att inte komma ut på motorvägen cyklade jag en serviceväg till rondellen där vägen leder mot samhället Campanet

I Campanet cyklade jag runt på de smala gatorna en stund för att uppleva samhället. Här passade jag på att fika på ett ”cykelcafé” på torget vid kyrkan innan jag cyklade vidare mot Buger

Från Buger cyklade jag till Sa Pobla och vidare till staden Muro. Mellan Sa Pobla och Muro cyklade jag på en liten landsväg med lite trafik till Santa Margalida

Santa Margalida är ett vackert lite samhälle på ett berg. Här kryssar man fram på smala gator kantade av gamla hus. Jag passade även på att titta på den stora kyrkan varifrån man har fina vyer över inlandet

Från Santa Margalida cyklade jag vidare på en liten landsväg med lite trafik mot Can Picafort. Strax öster om Can Picafort kom jag ut på den hårt trafikerade kustvägen Ma12. Härifrån cyklade jag vidare till Port d´Alcudia. Det här var dagens minst trevliga sträcka att cykla, som tur var har Ma12 en bred vägren att cykla på. Men oljudet från de passerande bilarna var inte roligt att lyssnatill

Tillbaka på hotellet parkerade jag cykeln i cykelgaraget och därmed var den första cykelturen på Mallorca avslutad. Rundan hade till stora delar varit fin och bjudit på besök i små städer och samhällen och hade till största delen gått på vägar med lite trafik

Cykeltur 2: Porto d´Alcudia – Alcudia – Porto de Pollenca – Cabo Formentor – Porto de Pollenca – Pollenca – Alcudia – Porto d´Alcudia (71 kilometer)

Cykeldag nummer två kom att bli den största utmaningen under mina tre cykeldagar eftersom jag skulle cykla ut till fyrtornet som ligger längst ut på halvön Formentor

Jag började med att cykla samma väg som föregående dag till Port de Pollenca, lättcyklat på en separat cykelväg från Alcudia till Port de Pollenca. För att komma till vägen som leder ut på halvön Formentor måste man cykla genom staden

Direkt när man kommer fram till vägen som går ut till fyren börjar en lång uppförsbacke. Den kändes seg och ganska tung att cykla. Ganska slitsam stundtals, men vyerna över Port de Pollenca och Medelhavet var fina. Som tur var sken inte solen så det var ingen hetta som försvårade cyklingen ytterligare

Den här turen är populär bland cyklister varför man delar vägen med många. MEN den är också oerhört populär bland lokalbefolkningen och turister som hyrt bil vilket gör att hundratals bilar passerar medan man cyklar. Vägen är smal och slingrande så det blir lite trångt ibland när bilar skall mötas samtidigt som cyklister finns på vägen. Än en gång kunde jag dock notera att bilförarna var mycket hänsynsfulla mot oss cyklister!

Efter cirka två kilometers uppförsbacke kommer man fram till ett pass där det finns ett minnesmärke och en liten kiosk. Här har man de första fina vyerna över Formentors vilda kust.
Efter passet kommer en lång nedförsbacke som känns bra att få återhämta sig på. I slutet av nedförsbacken kommer ytterligare en utsiktsplats med fina vyer över den vilda kusten och Medelhavet

Vid Cap de Catalunya måste man cykla genom en oupplyst tunnel som känns lite obehaglig med tanke på biltrafiken. Här cyklar man genom vägens vackraste parti med häftiga klippor, berg och en lagun med himmelsblått vatten

Efter att jag cyklat på den kuperade vägen fram till sista nedförsbacken innan man kommer till fyren stannade jag till och tog en del bilder över det fantastiska panoramat som breder ut sig när man kommit genom kurvan. Havet, klippor och fyren på ett berg framför mig. Bara så vackert! Det som störde vyn var de hundratals bilarna som stod parkerade på vägen upp mot fyren

Jag stannade en stund nedanför fyren och njöt av vyerna innan jag började min cykling tillbaka till Port de Pollenca

Vägen tillbaka kändes betydligt lättare att cykla för nu visste jag ju vad som väntade. Backarna var lika tunga att cykla uppför som på vägen ut till udden på Formentor men gick ändå bra att cykla

Även på tillbakavägen till Port de Pollenca stannade jag och tog en hel del bilder för nu sken solen och landskapet såg därför annorlunda ut

Väl nere i Port de Pollenca kände jag att jag hade kraft kvar att cykla en stund till och fortsatte därför att än en gång cykla på väg Ma10 till Pollenca. Därifrån cyklade jag en mindre landsväg mot Port d´Alcudia. Strax öster om staden kom jag ut på den starkt trafikerade väg Ma12. Härifrån cyklade jag tillbaka till hotellet och parkerade cykeln i cykelgaraget

Det här hade varit en fantastiskt fin cykeldag trots några tungcyklade uppförsbackar och många bilar. Men vyerna under cykelturen gjorde den klart värd att göra

Cykeltur 3: Porto d´Alcudia – Sa Pobla – Llubi – Sineu – Petra – Son Serra de Marina – Ca´n Picafort – Porto d´Alcudia (86 kilometer)

Detta blev den tredje och sista cykelturen, för den här gången, på Mallorca som jag gjorde.
Jag började med att cykla genom Port d´Alcudia till korsningen för landsvägen som leder genom våtmarksområdet Albufera. Här cyklade jag på den fina landsvägen fram till Sa Pobla. Det kom bara några få bilar under den tid jag cyklade på vägen. Luften var fylld av fågelsång och underbara dofter. Albufera är känt för sitt rika fågelliv och jag såg ett flertal hägrar

I Sa Pobla fortsatte jag att cykla på en knappt trafikerad landsväg till den lilla staden Llubi och därifrån vidare till staden Sineu. I Sinue pratade jag med tre amerikanare som kommit hit från Colorado enbart för att cykla!

Från Sineu cyklade jag vidare mot Ariany på en större landsväg som inte var speciellt hårt trafikerad. Mitt mål var att cykla till den lilla staden Petra. Innan jag kom dit cyklade jag cirka fyra kilometer på en ganska hårt trafikerad landsväg, dock med en bred vägren

I Petra stannade jag till på ett ”cykelcafé” och fikade. Här träffade jag ett finskt par som bodde på samma hotell som jag som också var ute på en cykeltur

Från Petra cyklade jag en liten landsvägen, nästan helt utan trafik, mot Son Serra de Marina. Bara så ljuvligt att susa fram på denna väg!

Strax öster om Son Serra de Marina kom jag ut på den hårt trafikerade väg Ma12 som jag cyklade tillbaka till Port d´Alcudia på via Can Picafort. Inte så rolig avslutning på dagens cykeltur med resten av dagen hade bjudit på en otroligt fin cykling

Tillbaka i Port d´Alcudia lämnade jag tillbaka cykeln till företaget jag hyrt den av och därmed var mina cykeldagar på Mallorca slut

Cykla på Mallorca

De här tre dagarna hade bjudit på väldigt fina cykelupplevelser och jag känner att hit vill jag komma tillbaka för nya turer. Jag kan varmt rekommendera Mallorca för fina cykelturer! 

Cykla i Norge (2021)

I augusti 2021 körde jag till Norge för att cykla

Jag började med tre dagars cykling i Vestfold med Valberg, nordväst om Stokke, som bas

Efter att ha cyklat i Vestfold körde jag till Geilo som blev min bas i tre dagar

Jag avslutade cykelresan med att ha Rjukan som bas i ett par dagar där jag cyklade runt för att titta på byggnader som var med på UNESCO:s världsarvslista

Så här cyklade jag:

Stokke – Sem – Tönsberg Nötteröy – Tjöme – Verldens Ende, Tur och Retur (91 km)

Valberg – Sem – Tönsberg – Eik – Slagen – Oseberg – Skallevoll – Åsgårdstrand, Tur och Retur (71 km)

Valberg – Fevang – Haukeröd – Sandefjord – Gokstad – Feen – Var – Melsomvik – Stokke – Valberg (71 km)

Haugastöl – Finse, Tur och Retur (första avsnittet på Rallarvegen) (54 km på grusväg)

Skurdalen – Tunhovd, Tur och Retur (65 km)

Ytterligare en cykaldag längs Rallarvegen med start i Haugastöl (35 km)

Under mina två dagar i Rjukan cyklade jag totalt 68 kilometer, inklusive en cykeltur till det forna kraftverket Vemork 

Några bilder från mina cykelturer i Norge 2021

Cykla i Norge 2022

I början av juni var jag tillbaka i Norge för att än en gång cykla i detta vackra land, Cyklingen var dock inte huvudskälet till att jag var i Norge denna gång. Resan var en kombination av cykling, vandring, släktbesök och turistande eftersom jag denna körde till Norge tillsammans med min goda vän Ulla

Så här cyklade jag:

Larvik – Tanum – Stavern -Anvik – Helgeroa – Hälle – Larvik (61 km)

Larvik – Kaupang – Tjöllingvollen -Löve – Sandefjord – Marum – Löve – Tjöllingvollen – Kaupang – Larvik -Röberg – Tanum – Larvik (65 km)

Larvik – Tanum – Stavern – Foldvik – Berg – Tanum – Larvik (33 km)

Röldal – längs Röldalsvattnet – runt i Röldal (17 km)

Notodden – Heddal – Tinnesmoen – Landsverk – Flåten – Follsjå, Tur och Retur (47 km)

Notodden – Yli – Melås – bron vid Heddöla – Heddal – Notodden (30 km)

Några bilder från mina cykelturer i Norge 2022:

Cykla i Norge 2024

Eftersom jag tycker om att cykla och gärna besöker Norge valde jag denna gång Strömsbu ( Arendal) som bas för mina cykelturer. 

Under mina cykelturer besökte jag tre öar, Hisöy, Tromöy och Buöya. Alla tre öarna hade en fin natur och bra cykelvägar att erbjuda, med väldigt lite trafik på vägarna. Många av vägarna kantades av cykelbanor.

En dag cyklade jag från Arendal till Grimstad, via Hisöy på vägen dit och via Fjaere och Rykene på vägen tillbaka. Här kunde jag cykla på cykelbanor hela sträckan. Fin natur och lätt trafik längs vägarna, men tyvärr massvis med regn.

Så här cyklade jag:

Strömsbu  (Arendal) – Kolbjörnsvik (Hisöy) – His – Nedenes – Fevik – Sandodden Fort – Grefstad – Rykene – Bjorbekk – Arendal – Strömsbu (50 km)

Strömsbu – Arendal – Barbu – Krogenes – Tromöybron – Faervik – Hove – Kongshavn – Kjörvik – Kongshavn – Nes – Tromöybron –  Krogenes – Barbu – Arendal – Strömsbu (55 km)

Strömsbu – Natvig (Hisöy) – Nedenes – Fevik – Grefstad – Vik – Grimstad – Fjaere – Rykene – Bjorbekk – Strömsbu (50 km)

Strömsbu – Arendal – Barbu – Krogenes – Saltröd – Stuenes – Eydehavn – Buöya, Tur och Retur (36 km)

Strömsbu – Kolbjörnsvik (Hisöy) – Sandviga – His – Havsöy brygga – Flödeviga – His – Strömbu (34 km)

Cykla i Kroatien (2022)

I oktober åkte jag med på en arrangerad cykelresa till Kroatien

Vi var en grupp på 18 personer med olika erfarenheter av cykling som valt denna resa. Basen var Biograd nad  Moru, en liten stad vid Adriatiska havet några mil söder om Zadar

I cykelpaketet ingick cyklar, hotell, helpension alla dagar utom en och transporter från ett par slutetapper. Ledare var två lokala guider som såg till att vi alla fick fina cyklingsminnen med oss hem. Dagsetapperna låg på omkring 50 kilometer, dagen som var fri cyklade jag ensam till ön Murter och kom upp i en distans på 103 kilometer

Så här cyklade vi/jag:

Dag 01:

Biograd na Moru – lokala gator i staden och ut på landsvägar till samhället Vrana till utsiktspunkten Kamenjak, Tur och Retur (50 km)

Dag 02:

Biograd na Moru – Sveti Filip i Jakov – Sikovo – Galovac – Skabmja – mot Nadin – Polaca -Kakma – Biograd na Moru – Pakostane – Biograd na Moru (80 km)

Dag 03:

Biograd na Moru – Kakma – Benkovac – Zazvic – Vacani – Skradin (60 km)

Dag 04 (solocykling):

Biograd nad Moru – Pakostane – Drage – Prosika – Studenac – Tisco – Murter – Betina – Tisco – Prosica – Drage – avstickare till Vranasjön och Vrana – Pakostane – Biograd na Moru (103 km)

Dag 05:

Cykling på öarna Pasman och Ugljan (74 km)

Dag 06:

Biograd na Moru – Sveti Filip i Jakov – Sikovo – Podvrsje – Debeljak – Sukosan – Zadar (41 km)

Den här veckan bjöd på många fina cykelupplevelser. Vi cyklade på landsvägar nästan utan trafik men också hårt trafikerade huvudvägar. Totalt cyklade 408 kilometer på sex dagar och drygt 3 100 höjdmeter på denna resa. Jag åker mer än gärna tillbaka till Kroatien för nya cykelupplevelser!

Cykla i Andalusien, Spanien (2023)

Under de två första veckorna i mars hade jag Almunecar i Andalusien som bas. Under sju dagar hyrde jag en cykel för att cykla i Almunecar med omgivningar, Jag fick mlöjlighet att uppleva sju fantasiska cykelturer i den vackra kust- och bergsmiljön runt Almunecar. Här nedan finns några bilder från min cykelturer och lite text om dessa

Cykla i Andalusien, dag 01

Cykla i Andalusien, dag 01

Almunecar – Torrecuevas – Jete – Otivar – Lentegi – Cazulas – mot berget Altos de Jaloche ( 1 270 möh) , Tur och Retur) (61 km, 1 223 höjdmeter)

Brant uppför under hela cykelturen på lätt trafikerade vägar efter byn Jete, brantast upp till bergsbyn Lentegi (650 möh) med en lutning på 10 %. Magiska bergsvyer och behagligt cykelväder med mestadels sol och ganska kraftig vind. Blommande mandelträd. En mycket bra start på mina cykelturer i Andalusien

Cykla i Andalusien, dag 02 

Cykla i Andalusien, dag 02 

Almunecar – La Herradura – Cerro Gordo – Maro – Nerja – Frigiliana, Tur och Retur
(73 km, 1 319 höjdmeter)

Väg N-340 till La Herradura, genom La Herradura längs kusten till gamla vägen mot Nerja, fin kustväg till strax innan Maro, en bit på N-340 igen till Maro, stadsväg till Nerja, landsväg till bergsbyn Frigiliana, Tur och Retur. Tittade på akvedukten i Maro, besök vid Balcoes de Europa i Nerja och rundvandring i bergsbyn Frigiliana

Cykla i Andalusien, dag 03

Cykla i Andalusien, dag 03 

Almunecar – Torrecuevas – Jete – Itrabo – Molvizar – Lobres – Salobrena – Velilla – Almunecar (58 km, 799 höjdmeter)

Först till Jete via Torrecuevas, vidare mot Itrabo på brant bergsväg, mest nedför till Molvizar och Lobres, väg N-340 till Velilla och tillbaka till Almunecar. Fina bergsvyer mellan Jete och Itrabo, jordbruksbygd till Lobres, arabiska borgen i Salobrena var dagens sevärdheter. Mycket trafik mellan Salobrena och Velilla på väg N-340

Cykla i Andalusien, dag 04

Cykla i Andalusien, dag 04

Almunecar – väg N-340 till Salobrena –besök i gamla staden Salobrena – väg N-340 till Motril – väg N-340 tillbaka till Salobrena – Velilla – Almunecar – Cotobro – Almunecar (63 km, 738 höjdmeter)

Cykling på N-340 i stark trafik mellan Almunecar och Motril, besök i Salobrenas gamla stad och den arabiska borgen, tittade på den gamla romerska bron i Cotobro

Cykla i Andalusien, dag 05

Cykla i Andalusien, dag 05

Almunecar – Torrecueva – Jete – Otivar – Lentegi – Cazulas – Otivar – Jete – Torrecuevas – Almunecar (55 km 929 höjdmeter)

Tittade på den romerska akvedukten i Torrecuevas, besökte bergsbyn Lentegi, cyklade genom fruktodlingarna vid Casulaz till byn Otivar, fina bergsvyer och mycket branta partier

Cykla i Andalusien, dag 06

Cykla i Andalusien, dag 06

Almunecar – N-340 till La Herradura – försökte hitta bergsvägen till Torrecuevas – väg N-340 tillbaka Almunecar – Torrecuevas – dalgången vid Rio Secco – Torrecuevas – Almunecar (53 km, 1 429 höjdmeter)

Cyklade på flera små bergsvägar norr om La Herradura utan att hitta bergsvägen till Torrecuevas. Fin cykling in i dalgången vid Rio Secco

Cykla i Andalusien, dag 07

Cykla i Andalusien, dag 07

Almunecar – Torrecuevas – Jete – Otivar – Cazulas – vägen mot Lentegi – Otivar – Torrecuevas – dalgången vid Rio Secco – Torrecuevas – Almunecar (57 km, 1 377 höjdmeter)

Sista cykeldagen. Först till Otivar där jag tog in på små vägar genom fruktodlingarna till Cazulas, sedan ut på gamla vägen till Granada mot Otivar, fikade i Otivar och fortsatte sedan till Torrecuevas där jag än en gång cyklade in i dalgången längs Rio Secco. Fin dag och åter härlig cykling. En bra avslutningstur på cyklingen i Andalusien

Cykla i Rumänien (2023)

Vulcan – Cristian – Rasnov – Cristian – Vulcan – Holbav – Vulcan (48 km)

Under min vandringsresa till Rumänien bytte jag ut en av vandringarna mot en cykeltur vilket gav mig fina natur och kulturupplevelser

I Cristian besökte jag den fortifierade kyrkan som byggdes på 1270-talet

I Rasnov tittade jag på det gamla citallet som ligger högt uppe på ett berg ovanför staden

Jag cyklade även till den lilla karpatiska bergsbyn Holbav där jag fick en liten inblick i hur livet går till på den rumänska landsbygden

Cykla i Rumänien

Läs om min cykeltur och se bilder från denna

Cykla i Tyskland, Rostock, Wismar och Stralsund (2024)

I april gjorde vännen Ulla och jag en tio dagar lång resa till norra Tyskland för att möta våren, att besöka de världsarvslistade städerna Wismar och Stralsund, och för att jag ville cykla i norra Tyskland. Något som jag aldrig gjort tidigare.

Vår resa började i Lindome. Härifrån körde vi bil till Trelleborg varifrån vi tog färjan till Rostock. Efter en behaglig bil- och båtresa kom vi  hotellet i Rostock vid 22-tiden på kvällen, där vi skulle bo två nätter innan vi fortsatte resan till Wismar. I Wismar och Stralsund hade vi hyrt lägenheter.

Vi fick fina och intressanta dagar under resan och mötte våren i form av blommande fruktträd, syrener, magnolior och blommande rapsfalt mm, men fick även uppleva dagar med regn och snöfall. En riktig vår med andra ord!

Cykelturerna blev härliga, med underbara natur- och kulturupplevelser. Jag cyklade många mil på de fina cykelvägarna tyskarna byggt, men också längs mindre landsvägar med väldigt lite trafik. Cyklingen blev en så positiv upplevelse att jag kommer att återvända till Tyskland för fler cykelturer!

Cykla i Tyskland Rostock ( 8.5 km)

Rostock, en av Hansans nästan 200 städer, fick sina stadsrättigheter den 24 juni, 1218. Staden har en del fina gamla byggnader, några av dem besökte jag under min cykeltur.

En bit av min cykeltur i Rostock gjorde jag i innerstaden. Huvuddelen gick dock runt floden Unterwarnow som bjöd på fina vyer över Rostock. Blandat vägunderlag, asfalt och grus. Vid Gehlsdorf tog jag färjan tillbaka till Rostocks centrala delar. Fin tur men bitvis ”geggiga” vägar på grund av regn.

Cykla i Tyskland Wismar

xxxx

 

Cykla i Wismar

 

Cykla i Tyskland Stralsund

xxxx

 

Cykla i Stralsund xxxxx

 

xxxxxx

 

Låt dig inspireras till egna, härliga cykelturer i vår vackra natur!

Sidan uppdaterad: 240911

Förslag på cykelturer     Komoot

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa

på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik