Resa till Italien Sicilien

Läs om min resa till Italien Sicilien och se bilder från några platser jag besökte, som Catania, Palermo, Monreale, Agrigento, Siracusa, Ragusa mfl, Rainer Stalvik

Resa till Sicilien, Italien

Några bilder från min resa till Italien Sicilien
Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv

Här kan du läsa om min resa till Italien Sicilien och se bilder från några platser jag besökte, som Catania, Palermo, Monreale, Agrigento, Siracusa, Ragusa, Ibla, Scicli mfl, Rainer Stalvik

Sicilien är en ö som har mycket att erbjuda en besökare! Här finns dramatisk natur, vackra stränder, spännande små städer och många av UNESCO utsedda världsarv.

Upplägget på mitt besök var att jag skulle hinna med att besöka så många världsarv som möjligt under min fjorton dagar långa rundresa på ön. Jag hann att besöka nästan 40 världsarv vilket möjliggjordes av att jag hyrde en bil och körde 1050 kilometer.

Min resa började, och slutade, i Catania, Siciliens näst största stad. Efter att ha besökt olika världsarv i Catania fortsatte resan till Palapazzo Acreide, Ragusa, Scicli, Agrigento, Piazza Armerina, Monreale, Palermo och Siracusa.

Genom mina bilresor fick jag även möjlighet att uppleva en hel del av naturen i Siciliens inland då jag gärna valde att köra mindre vägar, bortom turiststråken. Körningen tog visserligen längre tid men jag kom till platser som säkerligen inte står som turisternas första val.

Följ med på min sicilianska resa och se bilder från världsarven jag besökte.

Sicilien – Medelhavets största ö

Ön Sicilien, Medelhavets största ö, tillhör Italien. Öns yta uppgår till cirka 25 700 kvadratkilometer. Huvudstaden, och största staden, heter Palermo och ligger på Siciliens norra kust. Palermo har cirka 720 000 invånare. Ön har en bergig och dramatisk natur. Högsta berget är den aktiva vulkanen Etna, 3 329 möh. Andra stora städer är Messina, Catania, Taormina och Siracusa. Sicilien skiljs från det italienska fastlandet av Messina-sundet.

Siciliens strategiska läge i Medelhavet har dragit till sig tidiga bosättare och erövrare under historiens gång.

De första bosättarna kom till ön redan på 4 000-talet före Kristus men ön började utvecklas på allvar först på 2 000-talet före Kristus.

Här är några viktigare årtal i Siciliens historia:

750 – 200 före Kristus Koloniserades ön av Greker och Karthager
211 före Kristus – 476 e Kristus härskade Romarna
476 – 535 härskade Vandalerna
535 – 878 stod Sicilien under Bysantinskt styre
878 – 1072 härskade Saracenerna (araber)
1072 – 1194 regerade Normanderna
1194 – 1282 stod ön under det tysk-romerska rikets styre
1282 – 1713 tillhörde Sicilien Spanien
1713 – 1860 styrdes ön av kungahuset Bourbon (varav en period under Napoleon I)
1816 – 1860 ingick Sicilien i Bägge Sicilierna som Bourbon-kungen Ferdinand I kallade sitt rike
1861    införlivades Sicilien i den italienska nationalstaten

Resa till Sicilien

Catania – Siciliens näst största stad

Catania, cirka 314 000 invånare, är näst efter Palermo idag Siciliens kommersiella centra.

Catania grundades av greker år 729 före Kristus och utvecklades till ett viktigt jordbrukscentra och förblev så när romarna erövrade Sicilien. Catania tappade en del av sin betydelse när Palermo och Siracusa utvecklades och blev viktigare städer under den bysantinska och arabiska perioden men återfick sin betydelse under normandernas styre. Under den spanska perioden grundades stadens universitet år 1434.

År 1576 drabbades Catania av pest och många av stadens invånare avled. År 1696 drabbades staden av en förödande katastrof när lavaströmmar från ett utbrott av vulkanen Etna nådde Catania och dödade nästan 12 000 av stadens dåvarande innevånare. År 1693 skakades Catania av en kraftig jordbävning som förstörde nästan allt som klarade sig efter vulkanutbrottet.

Det Catania vi ser idag är den stad som byggdes upp efter katastroferna. En vacker stad med många byggnader i barockarkitektur till största delen skapad av Giovanni Vaccarini, en barockens mästare. Flera av byggnaderna och de barocka miljöerna har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

Jag fascinerades omedelbart av Catania fantastiska arkitektur. Så många vackra byggnader det finns i Catanias historiska centrum! Det är bara att gå runt och njuta.  Några av stadens sevärdheter jag tittade på var, bland annat nedanstående.

Via Etnea och Piazza Stecicoro

Via Etnea är stadens stora shoppinggata. På kvällarna omvandlas delar av den till gågata med ett rikt folkliv. Jag bodde på Piazza Stecicoro och hade därför gångavstånd till de flesta av Catanias största sevärdheter. Utefter via Etnea finns några vackra kyrkor som är väl värda att besöka.

Piazza Stesicoro

Piazza Stecicoro är ett torg i vars mitt det finns lämningar efter en romersk amfiteater, cirka 2 000 år gammal, som kunde rymma 15 000 åskådare. En stor del av anläggningen ligger gömd under torget och de omkringliggande barockbyggnaderna.

På Piazza Stecicoro ligger också Monumento Bellini, en staty av en av stadens stora män.

Piazza dell´Universita

Piazza dell’Università är ett torg omgivet av vackra palats. På höger sida, om man kommer från norr, ligger Palazzo Sangiuliano, en av arkitekten Vaccarini’s skapelser. På vänster sida ligger det vackra Universitetet som grundades på 1400-talet, byggnaden är dock från 1700-talet.

Kyrkan Collegiata (U)

En liten bit söder om Universitetet ligger den imponerande kyrkan Collegiata (U), (Chiesa dei Santa Maria della Consolazione), ritad av arkitekten Stefano Ittar på 1700-talet. En bit bortom Collegiata ligger den imponerande barockkyrkan Chiesa San Michele Arcangelo som även den är väl värd att besöka.

Piazza del Duomo (U)

Catania har många vackra torg men inget är så mäktigt och stort som Piazza del Duomo, Katedralstorget (U). Runt torget finns många vackra byggnader i barockarkitektur skapade av arkitekten Giovanni Vaccarini.

Piazza del Duomo är uppbyggt runt Elefantfontänen, Fontana dell´Elefante, som är skapad ur ett lavablock och prydd med en egyptisk obelisk. Runt torget finns flera vackra byggnader.

Stadshuset, Palazzo dell´Elefante, (U), skapades av arkitekten Santarelli och färdigställdes år 1731 av G B Vaccarini.

Palazzo Chierici (U)

Palazzo Chierici (U) är ännu ett av de vackra palatsen i Catania och ligger på Piazza Duomo. Även detta palats är med på UNESCO:s världsarvslista. Tyvärr är det inte öppet för allmänheten så man får nöja sig med att titta på det från utsidan. När porten är öppen kan man även titta in på innergården.

Katedralen – Cattedrale di Sant´Agata (U)

Den mäktigaste av alla byggnader, som också dominerar torget, är den stora katedralen tillägnad den Heliga Sankt Agata som enligt legenden byggdes på den plats hon dog martyrdöden år 251. Katedralen Cattedrale di Sant´Agata (U) byggdes mellan åren 1086 och 1090 strax efter att Normanderna erövrat Catania. Fortfarande finns lämningar efter romersk bebyggelse i katedralen.

Sitt nuvarande utseende fick katedralen efter den stora jordbävningen år 1693 då den skadades svårt.

Kyrkan Badia Sant´Agata (U)

Kyrkan Badia Sant´Agata (U) är en del av ett nunnekloster som ligger mittemot katedralens norra sida. Kyrkan byggdes mellan åren 1735 och 1767. Kyrkan Badia Sant´ Agata domineras av en vacker port och en magnifik kupol.

Palatset Palazzo Biscari (U)

Palazzo Biscari är fortfarande i privat ägo och kan därför inte besökas. Turister, om man inte ingår i en grupp, får nöja sig med att betrakta palatset från utsidan. Fortfarande bor släktingar till prinsen av Biscari i palatset som uppfördes under åren 1707 till 1763. Palatsets fasad anses vara en av Catanias vackraste.

Via Crozifero – Barockkyrkornas gata (U)

Via Crociferi är en UNESCO-listad gata med flera vackra barockkyrkor och palats och anses vara en av Catanias vackraste gator.

Valvet i början av gatan byggdes av benediktiner munkar år 1704. Enligt legenden byggdes valvet på en natt i protest mot en bestämmelse om att man inte fick bygga på seismisk aktiv mark.

Chiesa de San Benedetto (U)

En av de mest praktfulla kyrkorna utefter Via Crociferi är kyrkan Chiesa de San Benedetto (U), som lär vara en av Europas vackraste barockkyrkor med fantastiska fresker. Vid högmässa kommer man in i kyrkan via ”Änglarnas trappa”, annars går man in via museets ingång. Kyrkan byggdes under åren 1703 och 1713. Interiören är enastående vacker.

Kyrkan Chiesa San Francesco di Borgia (U)

Kyrkan Chiesa San Francesco di Borgia (U) är ännu en av de vackra barockkyrkorna utefter Via Crocifiero som byggdes mellan åren 1701 och 1736. Utsidan är vackert dekorerad  och interiört kan man se vackra altare och imponerande målningar med religiösa motiv. I dag fungerar kyrkan som museum.

Terme Romane della Rotonda – De romerska baden

De romerska baden, termerna, byggdes någon gång mellan tiden efter Kristi födelse och 100-talet och användes fram till 500-talet. Här kan de tidigaste tecknen på kristendom spåras och efter full etablering av kristendomen byggdes termerna om till en rundkyrka, La Rotonda. La Rotonda tros vara Catanias äldsta kyrkliga byggnad.

Benediktinerklostret Monastero dei Benedettini (U)

Monastero dei Benedettini (U) är ett av Europas största benediktinerkloster och har sitt ursprung i 1500-talet. Under århundradens lopp har klostret byggts till, och om, och fick sin nuvarande barockfasad på 1700-talet efter den stora jordbävningen.

År 2002 togs Monastero dei Benedettini upp på UNESCO:s lista över världsarv..

Kyrkan Chiesa di San Nicolo l´Arena – Catanias största kyrka (U)

Kyrkan Chiesa di San Nicolo l´Arena (U) har uppförts på den plats där grekernas Akropolis låg. Benediktinermunkarna börja bygga kyrkan år 1702 samtidigt med klostret. Arbetet med kyrkobygget pågick till i slutet av 1700-talet men kyrkan har aldrig byggts färdigt vilket ger fasaden ett lite märkligt utseende med sina halva kolonner.

Fiskmarknaden

Catanias fiskmarknad ligger i anslutning till Piazza Duomo och är en attraktion som man inte bör missa om man kommer till staden. Folklivet här är enastående! Att vandra runt bland skrikande försäljare och kunder i fisklukt ger en speciell upplevelse!

Catania är en trevlig stad som man kan tillbringa två-tre dagar i för att ha ordentligt med tid på sig för att i lugn takt hinna besöka några av de mest intressanta sevärdheterna!

Palazzolo Acreide – Grekiskt ursprung

Palazzolo Acreide, cirka 9 200 invånare, ligger 617 möh och är en av de sju vackra barockstäderna i Valle de Noto som tagits upp på UNESCO:s världsarvslista för de fina stadsmiljöerna i siciliansk barockarkitektur.

Palazzo Acreide grundades på 660-talet före Kristus av greker från Siracusa för att få kontroll över Anapodalen. På 800-talet e Kr invaderade araberna Palazzolo och staden började tappa i betydelse. Sista gången staden nämndes var under åren 827-828. Antagligen förstördes staden av araberna och invånarna övergav den. Inte förrän år 1145 nämns åter Palazzolo som stad vilket borde ha inneburit att invånarna återvänt.

Under historiens gång har Palazzolo styrts av både spanjorer och österrikare. År 1860 röstade man för att tillhöra Italien och år 1862 började man kalla staden för Palazzolo Acreide för att hedra minnet av den gamla grekiska staden Akrai.

Under cirka tre timmar utforskade jag Palazzolos historiska centrum och kunde njuta av anblicken av många vackra byggnader. Några av de byggnader / sevärdheter jag tittade på var följande:

Municipio – Stadshuset

Det vackra stadshuset finns att beskåda vid Piazza Popolo där även den praktfulla katedralen Chiesa di San Sebastian ligger. Stadshuset uppfördes under 1700-talet som så många andra byggnader i Palazzolo.

Katedralen Chiesa di San Sebastiano (U)

Katedralen Chiesa de San Sebastiano (U) byggdes på 1400-talet. Under 15- och 1600-talen byggdes den om. Kyrkan fick svåra skador vid jordbävningen 1693 och byggdes därför om än en gång under början av 1700-talet och fick då sin vackra fasad.

Kyrkan Chiesa di San Francesco (U), Kyrkan Chiesa di San Michele (U), Kyrkan Chiesa Madre (U) och Basilikan Basilica di San Paolo (U) är alla återuppbyggda i början av 1700-talet efter den stora jordbävningen i siciliansk barockarkitektur.

Basilica dei San Paolo (U) byggdes på 1650-talet på en plats där tidigare en kyrka tillägnad Santa Sofia funnits och skadades så svårt under jordbävningen att den omkonstruerades i början av 1700-talet. I slutet av århundradet hade den fått en ny fasad och en stor trappa.

Palazzo Judica (U)

Palazzo Judica (U) byggdes vid en av de nya huvudgatorna som byggdes när Palazzolo återuppbyggdes efter den stora jordbävningen i slutet av 1700-talet av den förmögna och inflytelserika familjen Judica.

Palazzo Pizzo (U) och Palazzo Rizarelli Spadaro

Palazzo Pizzo (U) och Palazzo Rizarelli Spadaro är två av de vackra palats som byggdes i siciliansk barockarkitektur efter den stora jordbävningen år 1693. Palazzo Pizzo har fått världsarvsstatus för sin unika arkitektur.

Area Archeologica di Akrai (U) – Grekiska staden Akrai

Pinitahöjden, som ligger en liten bit utanför staden, har varit bebodd sedan bronsåldern men förknippas i första hand med grekerna som bosatte sig här år 664 före Kristus. Att de valde Pinitahöjden som boplats berodde i första hand på att den hade ett strategiskt bra läge och var lätt att försvara. Staden som kallades för Akrai ntas ha haft mellan 7 och 10 000 invånare.

Det som gör det intressant att besöka det arkeologiska området är lämningarna av en fin grekisk teater, husgrunder, rester av ett tempel tillägnat gudinnan Afrodite och gravplatserna med gravar uthuggna i berget och lämningar efter tre stora stenbrott.

Ragusa- Den tvådelade staden

Staden Ragusa består av två stadsdelar, Ragusa Superiore (Övre Ragusa) och Ragusa Ibla. Ragusa har idag omkring 73 000 invånare och ligger 520 möh. Området har varit bebott sedan 2 000-talet före Kristus. Ragusa Ibla är med all sannolikhet byggd på en av grekernas bosättningar. Under den romerska perioden kallades staden för, Hybla Heraea. Tidigt utvecklades handelsförbindelser med grekerna.

Ragusa har haft många erövrare; kartager, romarna, bysantiner och år 848 e Kr erövrades staden av araber som regerade fram till 1 000-talet då dessa besegrades av normanderna.

Den 11 januari, 1693 drabbades Ragusa av en förödande jordbävning, som många andra sicilianska städer, och omkring 5 000 av stadens invånare omkom. Efter jordbävningen bosatte sig största delen av befolkningen i distriktet Pato som låg högre än Ragusa Ibla och kallade sin nya stad för Ragusa Superiore.  De båda städerna var skilda åt fram till år 1926 då de tvingades samman för att bli provinshuvudstad år 1927. Ragusa ersatte då Modica som provinshuvudstad trots att Modica har fler invånare.

Idag är Ragusa en populär turistdestination för sina sevärdheter och den gamla fina miljön i Ragusa Ibla. Det finns världsarvsklassade byggnader i både Gagusa Superiore såväl som i Ragusa Ibla. År 2002 fördes byggnader i Ragusa upp på UNESCO:s världsarvslista. Jag besökte flertalet av dem.

Ragusa Superiore

Katedralen Chiesa di San Giovanni (U)

Katedralen Chiesa di San Giovanni (U) låg ursprungligen i Ragusa Ibla, den gamla staden. När den förstördes av den stora jordbävningen år 1693 beslutade man att en ny katedral skulle byggas i Ragusa Superiore istället. Bygget påbörjades år 1694 men ganska snart insåg man att den var för liten för Ragusa Superiores snabbt växande befolkning varför den omkonstruerades och en ny katedral byggdes som stod klar år 1778, den vi ser idag. Katedralen Chiesa di San Giovanni (U) har en imponerande fasad.

Palazzo Vescovile (U)

Palazzo Vescovile (U) får man tyvärr inte besöka som privatperson utan nöja sig med att titta på den vackra exteriören. Palazzo Vescovile finns med på UNESCO:s lista över världsarv.

Palazzo Zacco (U)

Palazzo Zacco (U) byggdes under andra hälften av 1700-talet av Baron Melfi di Sant Antonio. Palatset som inte tillhör de största har vackra dekorationer vilket bidragit till att kvalificera det för en plats på UNESCO:s lista.

Palazzo Bertini (U)

Palazzo Bertini (U) uppfördes längs Ragusa Superiores huvudgata under 1700-talets senare hälft av familjen Don Salvatore Floridian. I mitten av 1800-talet köpte familjen palatset då det också bytte namn. Palatset anses vara ett av de finaste som byggts i Ragusa Superiore.

Ragusa Ibla – Den gamla staden

Ragusa Ibla, den gamla staden, fascinerade mig redan när jag kom körande från Palazzolo Acreide. Husen i Ragusa Ibla var vackert belysta av den nedåtgående solen och gav dem ett varmt ljus. Jag stannade till för att ta några bilder i väntan på att få besöka denna stadsdel.

Påföljande dag lämnade jag det trevliga pensionatet i Ragusa Superiore direkt efter frukosten för att promenera ned till Ibla. Vyerna från trapporna över den gamla stadsdelen, som glimrade vackert i morgonljuset, var förtrollande. Nu skulle jag vandra runt på de trånga gatorna och njuta av världsarv och gamla miljöer. Sevärdheterna började direkt vid trappavsatsen ned till Ibla.

Chiesa di Santa Maria delle Scale (U)

Chiesa di Santa Maria delle Scale (U) är Ragusas äldsta kyrka och byggdes på 1200-talet. Interiört finns rester av vackra fresker bevarade och några valv i gotisk arkitektur fån 1400-talet. Dopkapellet dateras till 1577.

Palazzo Dell´ex Cancellaria  (U)

xxxxx

Chiesa di Santa Maria Dell´Itria (U)

Chiesa di Santa Maria Dell´Itria (U) tillhörde ursprungligen Malteserorden och stod klar år 1740. Kyrkan har en mycket vacker kupol.

Palazzo Cosentini (U)

Palazzo Cosentini (U) byggdes på 1700-talet och har renoverats på senare år. Palatset har prytts med vackra statyer och har fina smidesbalkonger som har fina stöttor i form av groteska figurer.

Chiesa Delle Anime del Purgatorio (U)

Chiesa Delle Anime del Purgatorio (U) är tillägnad ”Sotarnas heliga själar” och är en av de få kyrkor i Ragusa som inte förstördes under den stora jordbävningen. Kyrkan har en mycket vacker exteriör och interiör.

Palazzo Sortino Trono (U)

Är ett vackert palats byggt på 1700-talet. Allmänheten har inte tillträde till detta. Palatset är med på UNESCO:s världsarvslista.

Palazzo Larocca (U)

I Palazzo Larocca (U), byggt på 1700-talet, sitter provinsregeringen. Palatset har sex vackra smidesbalkonger som alla har sitt eget fantasifulla namn beroende på vad balkongstöttorna avbildar, som Lutspelaren, Atlas och ”Den vackre prinsen”.

Katedralen Duomo di San Giorgio (U)

Är Ragusa Iblas stolthet! Katedralen har en vacker dom i nyklassisk arkitektur och en vacker barockfasad. Interiören lever inte riktigt upp till förväntningarna man har när man går in i katedralen efter att ha tittat på den vackra fasaden. En vacker järngrinden finns framför den långa kyrkan. i slutet av den långa trappan upp till katedralen. Då den är klassad som ett världsarv är den dock sevärd.

Kyrkan och klostret Chiesa e Monestario Madonna del Gesu (U)

Chiesa e Monestario Madonna del Gesu (U) är en kyrka med tillhörande kloster som var stängt på grund av renovering vid mitt besök varför jag fick nöja mig med att beskåda enbart den strama exteriören. Interiören lär vara mycket vacker, den får jag titta på vid nästa besök…

Palazzo Battaglia (U) och Palazzo Arezzo di Donnafugata (U)

Palazzo Battaglia (U) och Palazzo Arezzo di Donnafugata (U) är två 1700-tals palats som är med på UNESCO:s världsarvslista.
Palazzo Arezzo di Donnafugata är fortfarande i privat ägo och här bor nu adelsfamiljen Arezzo. en adelsfamilj.

Palazzo Battaglia är berömd för sin vackra fasad med ett ovalt fönster.

Chiesa di San Giuseppe (U)

Kyrkan Chiesa di San Giuseppe (U) började byggas år 1756 och stod klar år 1796. Kyrkans vackra barockfasad pryds av statyer tillhörande Benediktinerorden. Den vackra interiören pryds av fresker målade av Sebastiano Monaco.

Chiesa di San Francesco All´Immacolata (U)

Chiesa di San Francesco All´Immacolata (U) byggdes redan på 1200-talet men fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Klocktornet i gotisk arkitektur har dock behållit sitt ursprungliga utseende. Kyrkan var stängd för besökare vid mitt besök.

Chiesa di San Giacomo

Chiesa di San Giacomo är en vacker kyrka som ligger i stadsparken. Kyrkan byggdes troligen redan på 1500-talet. Taket med vackra målningar dateras till år 1754 och är samtida med målningarna i sidokapellen.

Antico portale di San Giorgio

Den vackra portalen i gotisk arkitektur Antico portale di San Giorgio är det enda som återstår av kyrkan Chiesa di San Giorgio som byggdes på 1500-talet. Kyrkan förstördes under den stora jordbävningen  år 1693.

Ragusa tyckte jag om för de många sevärdheterna och Ragusa Iblas charm. Hit skulle jag gärna vilja återvända och jag rekommenderar verkligen ett besök i Ragusa!

Bilresa: Ragusa – mot Modica – Scicli – Modica – Ragusa – Comiso – Vittoria – Gela – Licata – Agrigento
Körsträcka: 192 km

Scicli – Staden bortom allfarvägarna

Den lilla staden Scicli hör till en av de sju städer i ”Val de Noto”  som hamnat på UNESCO:s världsarvslista för sin fina barockarkitektur. Staden hör inte till de mest frekventerade turistmålen då den ligger lite avsides. Den som tar sig tid att besöka Scicli bjuds på en fin upplevelse och kan flanera runt i staden utan att stora turistgrupper stör upplevelserna.

Området runt Scicli var bebott redan på 3 000-talet före Kristus men staden grundades på 300-talet före Kristus. År 864 efter Kristus erövrades Scicli av morerna. Under deras regim utvecklades staden till ett jordbruks- och handelscenter. År 1091 erövrade normanderna staden under ledning av Robert I. Efter det erövrades staden av bland annat spanjorer innan den integrerades  i Kungariket Italien i mitten av 1800-talet.

Scicli drabbades, som många andra sicilianska städer, av den stora jordbävningen år 1693 och stora delar av staden förstördes. Efter jordbävningen byggdes staden upp i siciliansk barockarkitektur som besökare idag kan njuta av.

Den cirka 300 meter långa gatan Via Francesco Mormino Penna och byggnaderna utefter denna togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2002.

Några av de sevärdheter jag tittade på var:

Kyrkan Chiesa di San Giovanni Evangelista (U)

Kyrkan Chiesa di San Giovanni Evangelista (U) byggdes på 1700-talet i en vacker sicilianska barockarkitektur. Från början var kyrkan sammanbyggd med ett benediktinerkloster som dock revs på 1800-talet för att ge plats åt stadshuset.

Palazzo Sgarlata (U)

Palazzo Sgarlata (U) ligger inte långt från kyrkan Chiesa di San Giovanni Evangelista. Det är ett palats med vackra smidesbalkonger byggt i mitten på 1700-talet.

Kyrkan Chiesa de San Michele (U)

Kyrkan Chiesa de San Michele (U) byggdes som kyrka för nunnor tillhörande augustinerorden efter jordbävningen år 1693.

Palazzo Spadaro (U)

Palazzo Spadaro (U) byggdes i slutet av 1700-talet åt familjen Spadar, en av de förnämsta familjerna i Scicli. Palatset har en magnifik trappa och vacker interiör. Nederdelen av palatset är i stadens ägo och får ej besökas. Andra våningen är däremot öppen för allmänheten mot en avgift. Övervåningen på Palazzo Spadaro fungerar som konstgalleri och förekom i TV-serien om kommissarie Montalbano. Exteriört har palatset vackra smidesbalkonger.

Kyrkan Chiesa di Santa Teresa (U)

Kyrkan Chiesa di Santa Teresa (U) var ursprungligen en klosterkyrka dedikerad till helgonet Santa Chiara för att sedan dedikeras till Santa Teresa. Kyrkan förstördes fullständigt vid den stora jordbävningen år 1693 men återuppbyggdes i början av 1700-talet. I fasaden finns ett vackert rosettfönster.

Idag fungerar kyrkan Chiesa di Santa Teresa som kyrkomuseum för fresker. Kyrkan har en mycket vacker interiör.

Palazzo Communale – Stadshuset (U)

Sciclis vackra stadshus byggdes år 1906 och var tidigare del av klostret som tillhörde kyrkan Chiesa di San Giovanni Evangelista (U). I stadshuset sitter stadens styrelse och borgmästare. Borgmästarens rum visar man stolt upp, mot en avgift, för att det var kommissarie Montalbanos tjänsterum i den kända TV-serien.

Staden Scicli är absolut värd ett besök!

Agrigento med omnejd

Agrigento, cirka 60 000 invånare, ligger på Siciliens sydkust. De flesta turister som kommer till staden gör det för att besöka en av öns största turistattraktioner, Valle dei Templi (Tempeldalen) som är med på UNESCO:s världsarvslista. Så även jag. Vid kusten, max 30 minuters körsträcka med bil, finns fina stränder för den som vill bada i Medelhavet. Agrigentos historia är både lång och blodig.

Agrigento grundades av grekerna på 580-talet före Kristus. Staden kallades då för Akragas och den blev snabbt en av de mest berömda kolonierna i grekernas välde Magna Gaecia. Som mest kan Akragas ha haft en befolkning som uppgick till 800 000 invånare. År 406 före Kristus intogs staden av Kartagerna som besegrades av romarna år 262 före Kristus. År 255 före Kristus återerövrade Kartagerna Akragas. År 210 f Kr tog romarna tillbaka staden och kallade den för Agrigentum.

Senare tillhörde Agrigentum både Västromerska riket och Normanderna tills det blev italienskt i slutet av 1800-talet. Normanderna kallade sin stad för Girgenti och det var det officiella namnet på staden fram till år 1929.

Ankomstdagen till Agrigento hade jag tid över att utforska den gamla staden till fots. Inte på långa vägar lika spännande som Ragusa Ibla men intressant nog att lägga ett par timmar i. Största sevärdheterna är den stora katedralen och några ytterligare kyrkor. Den gamla staden byggdes till stor del under den arabiska perioden vilket man kan se på de trånga gatorna som genomkorsar denna.

Katedralen i Agrigento

Katedralen byggdes i slutet av 1 000-talet efter Kristus på order av Gerlando, biskopen av Agrigento, i Gotisk-Normandisk stil. Under 1300- till 1700-talen byggdes katedralen till och om flera gånger. Interiören är magnifik och mycket sevärd!

Kyrkan Chiesa di Santa Maria dei Greci

Kyrkan Chiesa di Santa Maria dei Greci byggdes av Normanderna på 1100-talet på en plats där det tidigare låg ett grekiskt tempel från 500-talet f Kr. Kyrkan har en speciell arkitektur och ett annorlunda trätak inne i kyrkan. Delar av ruinerna efter det grekiska templet kan beskådas.

Vid mitt besök i kyrkan pågick ett bröllop vilket inskränkte på mina möjligheter att utforska denna.

La Valle dei Templi – Tempeldalen (U)

Det arkeologiska området som kallas för La Valle dei Templi, Tempeldalen, är en av de värdefullaste arkeologiska platserna i världen och togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1998. Här finns några av de stora templen som grekerna byggde i den antika staden Akragas som grundades på 600-talet före Kristus. Alla ligger dock i ruiner men deras storhet och skönhet fascinerar än idag.

Akragas förstördes av Kartagerna år 406 f Kr men återuppbyggdes på 340-talet f Kr. Under den bysantinska perioden tappade Akragas sin betydelse.

Några av de största sevärdheterna i Tempeldalen som finns kvar i mig efter mitt besök är Tempio de Hera, Heras tempel, byggt på 500-talet före Kristus. Kartagerna förstörde delar av templet när de erövrade staden år 406 f Kr och senare har templet förstörts av jordbävningar.

Il Tempio della Concordia, Concordias tempel, byggdes på 430-talet f Kr och är fortfarande i mycket gott skick. Anledningen till det antas vara att det byggdes om till en basilika på 500-talet e Kr. Templet har stått som förebild för symbolen tillhörande UNESCO.

Il Tempio della Concordia, Concordias tempel, är ett av de vackraste grekiska tempel jag sett.

Tempio de Ercole, Ercole templet, byggdes på 500-talet f Kr och finns till viss del bevarat med stående kolonner. Templet har skadats svårt av jordbävningar.

Il Tempio di Giove Olimpico, Zeus tempel, var världens största doriska tempel,  med en yta på 6 500 kvadratmeter och en höjd på 30 meter. Vid kartagernas invasion förstördes templet som vid denna tidpunkt stod nästan klart. Vid templet finns resterna efter en 8 meter hög manlig skulptur, telamon, som var en av många som skulle bära upp templets överbyggnad. Templet raserades senare helt av en stor jordbävning.

Det som också gjorde intryck på mig var de gamla grekiska gravarna som låg mellan Heras tempel och Concordia templet samt olivträden som har odlats här i minst 800 år.

Tempeldalen är en av de mäktigaste platserna med grekiska lämningar jag besökt!

Scala dei Turchi – Turkarnas trappa

Scala dei Turch, Turkarnas trappa, är en stor klippformation vid havet nära staden Porto Empedoche som är värd att besöka, och om man vill bada i Medelhavet. Scala dei Turchi har blivit en stor turistattraktion för sin bländande vita färg och för att klippan förekom i TV-serien om Kommissarie  Montalabano.

År 2007 ansökte staden Realmonte att få inkludera klippan och den romerska villan Aurea på UNESCO:s världsarvslista.

Jag åkte till Scala dei Turch efter mitt besök i Valle dei Templo vilket betydde att det var otroligt varmt när jag kom dit. Temperaturen låg på omkring +38 grader och trots den svalkande havsbrisen svettades jag kraftigt under min vandring längs stranden på vägen till klippan. Många hade sökt sig till den vackra stranden på grund av hettan.

Väl framme vid klippan gick jag upp på den för att ta lite bilder. Solljuset reflekterades så starkt av den vita klippan att det gjorde ont i ögonen. Många människor gick endera upp eller ned för klippan och jag såg att flera av dem var på väg till en avskild badstrand som låg där klippan tog slut i en bukt. Det var nästa omöjligt att ta bilder då sökarbilden i kamerans display inte syntes. Bara att chansa och ta! Synd att jag inte hade badkläder med mig!

Det är absolut värt att besöka Scala dei Turchi!

Villa Romana del Casale, Piazza Armerini (U)

Fem kilometer sydväst om staden Piazza Armerini ligger en av Siciliens absolut största sevärdheter, Villa Romana del Casale (U) med vad som idag är världens största och bäst bevarade mosaiker från romartiden. Det tog femtio år att bygga villan, från slutet av 200-talet e Kr till i början av 300-talet e Kr. Efter omfattande restaureringar öppnades åter villan för besökare våren 2013. Villan tros ha tillhört Marcus Aurelius Maximianus, kejsare Diocletianus medkejsare. Villa Romana del Casale är med på UNESCO:s lista över världsarv.

Jag kom till Villa Romana del Casale under min bilkörning från Agrigento till Palermo. Inte kunde jag missa ett besök på denna fantastiska plats!

Efter att ha löst min entrébiljett gick jag direkt till Villa Romana del Casale för att njuta av de fantastiska romerska mosaikerna, enligt uppgift uppgår deras yta till 535 kvadratmeter! Att de är så välbevarade beror på att villan begravdes under ett jordskred på 1100-talet och inte återupptäckts förrän på 1800-talet. Dock påbörjades inte utgrävningar av Villa Romana del Casale förrän på 1950-talet.

Under cirka två timmar gick jag runt i Villa Romana del Casale och tittade på de vackra mosaikerna. Den ena vackrare än den andra. Här finns bland annat jaktscener från Afrika. Den mest berömda mosaiken visar tio kvinnor i bikini, gymnaster som just avslutat en tävling och där segraren belönas med en blomsterkrans och en palmspira.

Titta på mina bilder och njut!

Monreale – Staden i den gyllene dalen (Conca dÓro)

Monreale är mest känd för den fantastiska katedralen och benediktinerklostret som grundades av normandernas kung Vilhelm II år 1174. Både katedralen och klostret är med på UNESCO:s världsarvslista.

Katedralen (U)

Katedralens absid är till skillnad från resten av fasaden vackert dekorerad med korsade bågar av kalksten och lava.

Man kommer in i katedralen via en portal i brons som lades till på 1700-talet.

Väl inne i kyrkan kan man låta sig fascineras av de omkring 6 500 kvadratmeter stora, vackra mosaikerna och valven som bärs upp av granitkolonner smyckade med romerska korintiska kapitäl.

Mosaikerna domineras av en bild av Kristus Pantokrator som med sin öppna famn välkomnar alla till katedralen.

I absidens martyrmosaiker finns en bild av Sankt Thomas Becket som helgonförklarades året innan katedralen byggdes. Detta är den äldsta kända bilden av helgonet.

Ovanför tronerna på bägge sidor av huvudabsiden finns porträtt av kung Vilhelm II där han kröns av Kristus och skänker katedralen till den heliga jungfru Maria. Sidoabsiderna är helgade åt apostlarna Petrus och Paulus.

Även mittskeppet har vackra mosaiker med motiv hämtade från Bibeln.

Katedralen i Monreale togs upp på UNESCO:s världsarvslista den 3 juli, 2015.

Att besöka denna vackra katedral var en arkitektonisk upplevelse utöver det vanliga!

Palermo – Siciliens huvudstad

Palermo, cirka 720 000 invånare, Siciliens huvudstad är en brusande storstad med ett hektiskt tempo och många sevärdheter, flera av dem finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Palermo grundades på 700-talet före Kristus av feniciska handelsresande, som var i behov av en hamn på Siciliens nordvästkust. De kallade sin stad för Ziz. När grekerna styrde över den stad som idag heter Palermo hette staden Panormos. Efter romarnas övertag kallade de staden för Panormus.

Från 600-talet före Kristus var Palermo en av Karthagos främsta stödpunkter på Sicilien. År 397 före Kristus plundrades staden av Dionysios I av Siracusa. Under det Första Puniska kriget var Palermo bas för kartagernas flotta. År 254 f Kr erövrade romarna staden och blev en romersk koloni.

Under folkvandringstiden lydde staden under vandaler och ostgoter, innan den 535 efter Kristus erövrades av Östrom. År 831 intogs Palermo av araberna och år 1072 av normanderna, som 1130 gjorde Palermo till huvudstad i Kungariket Sicilien. Efter att Manfred av Sicilien stupat i slaget vid Benevent år 1266 tillföll Palermo och Sicilien huset Anjou.

Därefter styrdes Sicilien och Palermo av det Aragonska kungahuset och kom från 1500-talet i union med Spanien. År 1860 erövrades Palermo av Giuseppe Garibaldi och kom därefter att ingå i Kungariket Italien.

Palermo blev svårt skadad under andra världskriget vilket krävde ett massivt återuppbyggnadsarbete. År 1968 drabbades Palermo av en svår jordbävning som än en gång skadade staden svårt.

På denna resa tillbringade jag två dagar i Palermo och hann därmed besöka flera av stadens sevärdheter som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Några av dem jag besökte var nedanstående.

Palazzo dei Normanni – Normandiska palatset(U)

När normanderna kom till Palermo år 1072 beslutade greven Roger att göra det arabiska palatset till sitt. Palatset byggdes ut och flera kyrkor började också att byggas i staden. Efter sin kröning till kung år 1130 beslutade han att det skulle upphöjas till kungligt palats.

Under den spanska perioden byggdes slottet om, och till, och fick därmed influens av spansk arkitektur.

Normanderna satte sin arkitektoniska prägel på Palermo och andra platser på Sicilien, bland annat i Monreale och Cefalu. Än idag kan vi njuta av deras fantastiska byggnadsverk på flera olika platser. Palatset är byggt i Palermos äldsta del på en plats där det tidigare fanns en punisk bosättning.

.  I Palazzo dei Normanni sitter det sicilianska parlamentet. Under veckoslut, eller när sammanträden inte pågår, får man besöka några av palatsets vackra rum. Jag hade möjlighet att besöka två av de vackra rummen.

Herkulesrummet används sedan 1947 som sammanträdesrum av det sicilianska parlamentet. Rummet har fått sitt namn efter de målningar som visar bilder på den grekiske hjälten Herkules.

Det andra rummet jag besökte var Sala di Ruggero, Roger II sovrum, med fantastiska mosaiker från 1140-talet som visar bilder på djur och växter. Rummet färdigställdes av Wilhelm I, Rogers son.

Capella Palatina – Det normandiska kapellet (U)

Capella Palatina (U) började byggas på order av kung Roger II efter hans kröning år 1130. Kapellet invigdes år 1140 till aposteln Petrus ära. Arkitekturen är en blandning av västerländsk och arabisk med fantastiska bysantinska mosaiker föreställande Kristus, änglar och bilder ur gamla testamentet.

Domen domineras av en stor Kristusbild. De äldsta mosaikerna visar scener ur Evangelierna och Gamla Testamentet.

Förutom de magnifika mosaikerna imponeras man av det vackra taket, golvet och väggarnas marmorutsmyckningar.

Capella Palatina är Palermos största turistattraktion och därför är ofta köerna till kapellet långa och inne i kapellet kan det bli trångt trots att vakter försöker styra turistströmmen.

Capella Palatina togs upp på UNESCO:s världsarvslista den 3 juli, 2015.

Jag finner inte tillräckligt med ord för att beskriva det vackra Capella Palatina utan kan bara råda alla läsare som ännu inte besökt det att resa till Palermo och titta på det!

Katedralen (U)

Palermos magnifika katedral grundades av stadens ärkebiskop år 1184 på en plats där det tidigare legat en moské. På 1700-talet byggdes katedralen om  i stor omfattning och mycket av den normandiska arkitekturen försvann. Dock bevarades de normandiska gravarna, som kan besökas. Kistorna av de två berömda regenterna Roger II och Fredrik II av Hohenstaufen finns bevarade inne i katedralen.

I katedralens skattkammare kan man beskåda samlingens finaste objekt kronan som tillhört Constanza av Aragonien prydd med ädelstenar och pärlemor. Kronan tillverkades på 1100-talet.

I kryptan kan man titta på vackra gamla kistor. Den äldsta är omkring ettusen år gammal.

Klostret San Giovanni degli Erimiti (U)

Klostret San Giovanni degli Erimiti (U) var en gång Siciliens rikaste kloster. Idag finns endast en liten del av klostret bevarat. San Giovanni degli Erimiti uppfördes under åren 1130 till 1148 på order av Kung Roger II. Ursprungligen låg här en byggnad tillhörande hedningar. På 500-talet efter Kristus låg här ett kloster tillhörande gregorianska munkar.

Kyrkan som ligger i en lummig trädgård har en blandning av arabisk och normandisk arkitektur. De fem röda kupolerna byggdes av araberna och normanderna integrerade dem i sin kyrka.

Bakom kyrkan finns en liten vacker korsgång som byggdes femtio år efter att kyrkan var färdigbyggd.

Palazzo Zisa (U)

Palazzo Zisa (U) är ett palats byggt i arabisk-normandisk arkitektur som började byggas på 1100-talet av arabiska hantverkare åt Kung Wilhelm I av Sicilien. Palazzo Zisa färdigställdes av hans son Wilhelm II. Palatset blev sommarresidens för de normandiska kungarna. På 1600-talet köptes Palazzo Zisa av Markisen Giovanni di Sandoval som renoverade det då förfallna palatset.  Från 1808 till 1950-talet användes Palazzo Zisa som bostad åt olika grevar.

På 1970-talet togs palatset över av staden och renoverades. Idag är det gamla palatset öppet för allmänheten.

Fontänen Fontana Pretoria (U)

Fontänen Fontana Pretoria (U) dominerar Piazza Pretoria som omges av kyrkor och vackra barockbyggnader.

Fontana Pretoria skapades av skulptören Francesco Camilliani mellan åren 1554 och 1556. År 1573 köpte Palermos senat fontänen som ursprungligen tillverkades för ett palats i Florens med avsikt att smycka ett torg. För att få plats med Fontana Pretoria revs flera omkringliggande hus. År 1581 var arbetet med installationen avslutat.

På 1860-talet fick Piazza Pretoria smeknamnet ”Skammens torg” för fontänens många nakna statyer. Idag är Fontana Pretoria en av Palermos stora sevärdheter.

Kyrkan Chiesa La Matorona (Santa Maria dell’Ammiraglio) (U)

Kyrkan Chiesa La Matorona (U) byggdes på 1100-talet och var ursprungligen tänkt att bli en moské vilket man än idag kan påminnas om genom att titta på den stora kupolen. År 1433 överlämnades kyrkan till en orden tillhörande benediktinernunnor. Under deras ägo revs den  normandiska absiden, interiören ändrades, en stor del av de vackra mosaikerna togs bort och man byggde om kyrkan. År 1936 återlämnad Mussolini kyrkan till den grekisk ortodoxa församlingen.

Interiören i kyrkan La Matorona är fantastisk vacker och absolut värd ett besök!

Kyrkan Chiesa Capitolare di San Cataldo (U)

Kyrkan Chiesa Capitolare di San Cataldo (U) uppfördes på 1150-talet i normandisk-arabisk arkitektur och är en av Palermos mest särpräglade byggnader med sin fyrkantiga konstruktion och rosa kupol.

Interiören är stram och typisk för den arkitektur som utvecklades under den normandiska perioden. Golven har vackert stenmönster.

Katakomberna Catacombe dei Cappuccini (U)

I Palermos katakomber Catacombe dei Cappuccini (U) förvaras mumifierade kroppar av omkring 8 000 avlidna medborgare från 1600-talet till 1800-talet. Av deras klädsel kan man se vilken status personerna hade när de levde. Mäns och kvinnors kroppar förvaras i olika avdelningar.

Det var ett riktigt omskakande besök jag gjorde i katakomberna. Att se de påklädda kropparna av vuxna och barn gav många tankeställare om det förgängliga livet, men jag vill ändå inte ha besöket ogjort.

Bilresa: Palermo – Cefalu – Castelbuono – Geraci Siculo – Gangi – Nicosia – Cerami – Trina – Paterno – Catania
Körsträcka: 261 km

Från Palermo körde jag tillbaka till Catania. Jag valde att köra genom inlandet även om det betydde att vägarna var smalare och sämre och det tog längre tid att köra. I gengäld fick jag uppleva en vacker siciliansk landsbygd. Jag passerade små städer som klättrade uppför bergssluttningar som jag gärna skulle vilja besöka.

De sista två dagarna hade jag Catania som bas. Ena dagen besökte jag åter Catanias historiska centra och den andra besökte jag resans sista destination – Siracusa.

Siracusa – Santa Lucias hemstad

Resans sista dag besökte jag staden Siracusa som jag kom till med buss från Catania efter en lite dryg timmes behaglig färd.

Siracusa, cirka 124 000 invånare, grundades på 700-talet före Kristus av grekerna. Siracusa var en gång i tiden en mäktig och rik stad större än både Aten och Korint. År 211 före Kristus invaderades Siracusa av romarna. År 878 efter Kristus intog araberna staden. År 1865 vid Italiens enande blev Siracusa en provinshuvudstad.

Siracusa har tappat sin forna glans och mäktighet och staden är betydligt mindre kraftfull men värd att besöka för sina många sevärdheter och sitt vackra läge vid Medelhavet.

Efter ankomsten till bussterminalen, som ligger nära järnvägsstationen, gick jag direkt till Ortygia, halvön där flertalet av de världsarvsklassade sevärdheterna finns.

Det var underbart att vandra runt i Ortygias små vindlande gator där tiden verkar stått still som ledde fram till olika sevärdheter.

Det första världsarvet jag tittade på var Apollos tempel (U), som ligger vid Piazza Pancali. Det är den första platsen man kommer till när man går över bron Ponte Nuovo. Ruinerna av det tidigare stora templet är fortfarande imponerande.

På vägen till katedralen passerade jag den vackra fontänen Fontana Aretusa på Piazza Archimede. Fontänen var tidigare Ortygas vattenkälla. Den vackra fontänen domineras av en staty föreställande jaktgudinnan Artemis.

Piazza Duomo – Katedralstorget

Efter en kort promenad från Piazza Pancali kommer man till Piazza Duomo, som är Ortygas vackraste torg. Torget är omgivet av vackra byggnader och kyrkor. Här låg en gång i tiden Ortygas akropolis, det vill säga en grekisk försvarsanläggning. Spåren efter denna är få men i katedralen har grekernas forna Atenatempel integrerats.

Norr om katedralen ligger Palazzo Municipale, stadshuset, en vacker byggnad i barockarkitektur byggt på 1620-talet.

Andra vackra byggnader runt Piazza Duomo är Palazzo Arcivescovile, Ärkebiskopens palats, byggt på 1600-talet, Palazzo Beneventano del Bosco med sin vackra 1700-tals fasad, och kyrkan Chiesa di Santa Lucia alla Badia tillägnad stadens skyddshelgon, Santa Lucia.

Katedralen – Duomo (U)

Jag började med att besöka den imponerande katedralen, Duomo (U), som har sitt ursprung i grekernas tempel tillägnat gudinnan Atena byggt på 500-talet före Kristus. Templet gjordes om till en kyrka när aposteln Paulus kristnade Sicilien.

Inne i katedralen och i den mäktiga fasaden syns fortfarande många av de doriska kolonnerna som utgjorde Atenatemplet (U). Inne i katedralen syns även delar av den ursprungliga kyrkan. När grekerna använde templet pryddes Atenatemplet av en stor förgylld staty av gudinnan Atena. På samma plats står idag en staty av Jungfru Maria.

Det var en intressant upplevelse att vandra runt i katedralen där forntid och modern tid flätats samman i en spännande arkitektur!

Joniska templet i Palazzo Municipale (U)

Från Duomo gick jag över till Palazzo Municipale där resterna av ett joniskt tempel (U) finns i källarvåningen. Templet är cirka 3 000 år gammalt och är med på UNESCO:s lista över världsarv. Det är inte mycket som återstår av templet eftersom man under årens lopp använt detta som källa för andra byggnader. Förutom det joniska templet finns här rester av en gammal kyrka.

Man kan lägga in ett besök här om man är intresserad av att titta på världsarv eller har en stund över.

Palazzo Bellomo (U)

Från Duomo gick jag till Palazzo Bellomo (U) som är ett vackert palats byggt på 1200-talet med en blandning av normandisk och arabisk arkitektur. Idag fungerar palatset som museum med många fina konstverk och gamla vagnar som användes vid olika högtider och processioner av stadens adel eller styrande.

Palazzo Bellomo är värt ett besök!

Kyrkan Chiesa di San Martini (U) 

Den världsarvsklassade kyrkan Chiesa di San Martini (U) ligger strax intill Palazzo Bellomo. Den fick jag nöja mig med att beskåda från utsidan då den var stängd vid mitt besök. Fasaden är vacker. Hur insidan ser ut vet jag tyvärr inte.

Kyrkan Chiesa di San Giovanni Battista (U)

Jag fortsatte min rundvandring i Ortygia på de smala gatorna och kom så småningom fram till Kyrkan Chiesa di San Giovanni (U) som byggdes på 1490-talet. Idag finns bara ruiner kvar av den en gång så stora kyrkan. Dock värd ett kort besök.

Från kyrkan promenerade jag ut till gatorna längs havet och fick fina vyer över Ortygias bebyggelse. Härifrån gick jag åter in bland husen för att titta på ett par palats från 1700-talet innan jag via Piazza Pancali med Apollotemplet gick över bron Ponte Nuovo till fastlandet för att fortsätta vandringen till den arkeologiska parken med lämningar efter grekerna .

Arkeologiska parken

Här besökte jag nekropolen och gick sedan till den futuristiska kyrkan Santuario della Madonna delle Lacrime. Kyrkans form skall påminna om en tår. Kyrkan är 102 meter hög och dominerar Siracusas ”skyline”. I kyrkan finns en staty av Jungfru Maria som lär ha utfört mer än 300 under här år 1953!

Efter besöket i kyrkan Santuario della Madonna delle Lacrime gick jag till bussterminalen för att åka tillbaka till Catania och därmed var mitt besök i Siracusa och på Sicilien avslutat. Påföljande dag flög jag hem till Göteborg.

Rundresan på Sicilien bjöd på många fina upplevelser! Trots detta kände jag att det finns mycket mer kvar att göra. Under den här resan hade jag hade koncentrerat mig på att besöka så många av UNESCO utsedda världsarv som möjligt, och det blev många.

Vad jag skulle  göra om/när jag kommer tillbaka till Sicilien är att under våren vandra i bergen, besöka flera av inlandets små intressanta städer, besöka västra delen av ön, vandra på vulkanen Etna och kanske besöka några av öns fina stränder!

Besök Sicilien som är en vacker och intressant plats på jorden!

Resan gjord 2015

Andra resor jag gjort till Italien

Vandring i Dolomiterna (Pustertal)     Vandring i Dolomiterna (Val di Fiemme)

Apulien     Toscana     Rom och Vatikanen    Cinque Terre

För mer information     Italien landsfakta

Sicily tourism    Visit Sicily

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik