Indien-up/hp

Indien, Uttar Pradesh och Himachal Pradesh (UP/HP)

Indien, Uttar Pradesh och Himachal Pradesh (UP/HP)

delhi, new delhi, agra, taj mahal, shimla, manali, dharamsala, mcleodganj, keylong, varanasi och sarnath var några platser jag besökte i indien på denna resa, rainer stalvik

Det sägs ofta att Indien, Asien, inte är ett land utan en kontinent. Från norr till söder och från öster till väster skiljer sig människor och språk åt. Precis som seder och traditioner. Det är få länder i världen som är så diversifierat som Indien. En resa i landet ger minnen för livet och lämnar ingen oberörd.

Här möter man en sällan skådad fattigdom, som för oss besökare stundtals är mycket svår att  hantera, och här finns människor med enorma rikedomar. Här finns Himalayas snöklädda bergstoppar, öknar, stäpper och milslånga sandstränder. Kontrasterna är stora. Möten med olika religioner ger starka upplevelser och minnen.

Detta var min första rundresa i Indien och gav ett bra smakprov på vad Indien har att erbjuda en resenär. På denna resa besökte olika platser i delstaterna Uttar Pradesh och Himachal Pradesh och en av Indiens största städer Delhi och huvudstaden New Delhi. Jag kom hem från resan omskakad och ganska chockad, men säker på att jag kommer att besöka detta fascinerande land igen!

Uttar Pradesh (UP), med en yta på 240 928 km2, är en av Indiens folkrikaste delstater och har drygt 166 miljoner invånare (enligt f2001:års folkräkning). Delstatens huvudstad heter Lucknow.

Uttar Pradesh anses vara Indien ”hjärtpunkt” och känt för sevärdheter som Taj Mahal, Red Fort i Agra, ruinstaden Fatehpur Sikri, den heliga staden Sarnath där Buddha höll sin första predikan efter att ha fått insikt om livets mening och här ligger Varanasi, en av världens äldsta, kontinuerligt bebodda städer. Uttar Pradesh har oerhört mycket intressant att erbjuda en resenär!

Himachal Pradesh (HP) populärt kallat för Devbhumi som betyder ”Gudarnas Land”. Delstatens yta uppgår till c:a 55 673 km2 och invånarantalet till c:a 6,1 miljoner (enligt 2001:års folkräkning). Huvudstaden heter Shimla. Himachal Pradesh ligger i Himalayas västra del. Här finns vacker natur med höga bergstoppar och fina vandringsmöjligheter.

Besökare kommer till Himachal Pradesh i första hand för den vackra naturen, för att vandra och för att besöka staden Dharamsala med McLeodganj där Dalai Lama och Tibets exilregering håller till sedan flykten från Tibet 1959.

Delhi är en av Indiens största städer med cirka 11 miljoner invånare (enligt 2001 års folkräkning), i storregionen Delhi lär det bodde det omkring 22 miljoner människor år 2010. New Delhi är en del av Delhi och landets huvudstad. Delhi är en stad med många sevärdheter, flera med på UNESCO:s lista över världsarv, och ett fantastiskt folkliv. Ett besök i Delhi är omskakande, av olika skäl.

Denna resa började i Delhi där jag besökte sevärdheter som Red Fort (med på UNESCO:s lista över världsarv), Humayuns gravmonument (med på UNESCO:s lista över världsarv), Lotustemplet, Indiens största moské Jama Mashid, Old Delhi med sitt enorma folkliv mm 

I Agra besökte jag Taj Mahal och Red fort (båda byggnaderna är med på UNESCO:s lista över världsarv). Jag fick också möjlighet att besöka ruinstaden Fatehpur Sikri, som skulle bli moghulernas nya huvudstad. I Varanasi upplevde jag de berömda pilgrimslivet vid den heliga floden Ganges.

Till Shimla kom jag med den smalspåriga bergsjärnvägen (med på UNESCO:s lista över världsarv). Här upplevde jag det engelska kulturarvet som lever kvar runt ”The Mall”. Färden gick vidare till Manali i Kulludalen (Gudarnas dal) och sedan vidare över Rothangpasset in i Lahaul/Spiti området där jag vandrade i den vackra dalgången Myar Nala bland Himalayas bergstoppar. Under vandringen bodde jag hos familjer i bergsbyar som jag passerade. I den lilla staden Keylong, högt uppe i Himalaya, besökte jag ett vackert tempel. 

Resan avslutades i McLeodganj där jag fick vara med på folkets födelsedagshyllning av Dala Lama och vandra bönestigen i den tidiga morgontimmen med  tibetaner.

Det är få länder i världen som kan uppvisa ett så omfattande folkliv, så många färgstarka religioner och en så varierande natur inom landets gränser. Därför är Indien ett av de mest intressanta och fascinerande länder man kan besöka. Indien kan man besöka hur många gånger som helst och ändå alltid uppleva någonting nytt!

Läs om min resa och se fler bilder indien-up/hp-resa 

Andra resor jag gjort i Indien:

indien-rajasthan-resa   indien-ladakh-resa   indien-södra-resa   indien-sikkim-resa   ind/ban/nep-natur

Indien är ett land som har mycket att erbjuda resenärer när det gäller besök på intressanta historiska platser, kultur- och religionsupplevelser, möten med färgfulla människor och att få uppleva vacker natur. Förmodligen finns det inget annat land som har så mycket att erbjuda besökare som Indien. Res hit! Låt dig fascineras, förtrollas och chockeras för det är stundtals ganska tungt att resa i Indien, av olika skäl!

Min gamla hemsida    www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik