peru-resa

Resa till Peru,
Machu Picchu, Cusco, Nasca, Arequipa, Colca mm

Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv
Klicka på bilden för större format
Bilderna är scannade från diabilder

Resa till Peru, Machu Picchu, Cusco, Nasca, Arequipa, Colca mm

lima, machu picchu, iquitos, cusco, titicacasjön, amazonas, nasca, huascaran, huaraz, arequipa, colca canyon och pisac var platser jag besökte på min resa till peru, rainer stalvik 

Peru är ett av de intressantaste länder jag besökt beroende på historiska lämningar, det indianska folklivet, Amazonas, inkarikets gamla huvudstad Cusco, Titicacasjön, världens djupaste canyon, Nascalinjerna, kondorer och vandringsmöjligheterna i Cordillera Blanca. Och sist men inte minst det legendomspunna Machu Picchu.

Flygresan

Vill man besöka Peru får man vara beredd på en ganska lång flygresa. För min del gick den från Göteborg via Amsterdam och Aruba till Lima. Den totala restiden blev 21 timmar från det att jag lämnade hemmet. Den långa flygresan kan man utnyttja genom att läsa, koppla av, prata med eventuella reskamrater samt ställa in sig på besöket i landet som man är på väg till. Flygbolag denna gång var KLM.

Efter ankomsten till hotellet i Lima blev det några timmars sömn innan det var dags att starta nästa flygtur, som gick mellan Lima och Iquitos i Amazonas.

Resa till Peru

Amazonas

Min resa i Peru började med en fyra dagars vistelse i Amazonas.

För att komma till Rio Amazonas, världens största flod, är det enklast att flyga till staden Iquitos som ligger mitt inne i regnskogen, isolerad från omvärlden. Staden fick sitt uppsving i början på 1900-talet under den s k ”Gummiepoken”. Då några av stadens män blev oerhört rika av handel med gummi. En av dessa ”baroner” lät bygga ett hus av järn ritat av Georg Eiffel, samme man som ritade Eiffeltornet i Paris. Detta hus är nu en av stadens största attraktioner. En annan attraktion är stadens marknad. På denna hittar man, förutom olika frukter och grönsaker, fisk från Amazonfloden, sköldpadds- och krokodilkött. Rätter där detta kött ingår kan även beställas vid restaurangbesök.

Iquitos ligger tusentals kilometer uppströms Amazonfloden från utflödet i Atlanten, men är farbar för oceangående fartyg ända hit. Staden Iquitos är ett märkligt fenomen genom sitt läge. Man vet att man är i Amazonas men livet på gatorna, med bilar och motorcyklar stämmer inte med regnskogsmiljön. Den flytande stadsdelen Belen är unik och måste besökas.

Från Iquitos blev det flodfärd i fyra timmar uppströms Rio Amazonas och vidare ytterligare en timme på Rio Napo, som blev basen för utflykter in i regnskogen. Tyvärr blev vistelsen lite av en besvikelse eftersom djuren, som jag förväntade mig att se, till stor del skrämts bort av alla nybyggare. Jag fick bara se några enstaka djur men en hel del olika fågelarter och växter. En regnskogsvistelse är trots allt fascinerande eftersom miljön är så unik. Kanske blev vandringen över de långa hängbroarna, 35 – 40 meter upp i trädkronorna, en av de största upplevelserna under denna regnskogsvistelse.

Cusco – ”Världens Navel”

Cusco var inkarikets centrum och ”Världens Navel”, enligt deras uppfattning. I staden låg deras vackraste och mest betydelsefulla tempel och palats. Det helt guldklädda Coricanchatemplet med sin trädgård fylld av djur- och fågelstatyer i guld och ädla stenar låg här. Från Cusco regerade inkan sitt enorma rike, som var mer än 400 mil långt när det var som störst. Tyvärr förstörde spanjorerna på ett skoningslöst sätt alla de praktfulla templen och palatsen. De uppförde istället stora kyrkor och vackra hus på de platser där inkas palats låg. Idag domineras Cuscos innerstad helt av mäktiga och vackra koloniala byggnader. Inkas kulturtraditioner är nästan helt utplånade men varje år i juni anordnas den stora ”Inti Raymi” -festen som skall påminna om inkas firande av vintersolståndet. Besöker man Cusco vid denna tidpunkt skall man inte missa att deltaga i denna färgglada och imponerande festlighet som slutar med att man offrar ett lamadjur.

Det var en stark upplevelse att vandra genom de smala gatorna och gränderna i central Cusco medveten om att det en gång var inkafolket som byggde dessa. Även om spanjorerna rev de flesta av inkas byggnader finns delar av dem kvar. Det är lätt att släppa loss fantasierna och förflytta sig bakåt i tiden vid en rundvandring i Cusco. Ur fantasin kan man framkalla bilder av gator och torg fyllda av vackert klädda indianer som trängs med sina lamadjur på de smala gatorna och i de trånga gränderna. Hela stadens centrum utstrålar historia. Det forna stora torget delades upp i två torg av spanjorerna. Runt det forna stora torget lät de uppföra flera vackra koloniala kyrkor, som kan beskådas än idag.

Vid ett besök i Cusco bör man stanna några dagar för att i lugn och ro ta till sig inkas historia och för att man skall anpassas till vistelser på hög höjd. Det är inte ovanligt att besökare får problem med höjdsjuka eftersom Cusco ligger på 3 300 meters höjd.

Valle de Sagrado – ”Inkas heliga dal och Machu  Picchu ”Den bortglömda staden”

”Valle de Sagrado”; inkas heliga dal når man lätt från Cusco och ett besök här är ett måste om man kommer till Cusco-regionen. Här ligger de gamla inkafästena Pisac, Ollantaytambo och Chincero. Enklast besöker man Valle de Sagrado genom att köpa ett utflyktspaket hos en arrangör i Cusco. Dagsutflykten är tyvärr inte tillräcklig för att utforska denna intressanta plats, men ger ett bra smakprov på vad som bjuds i form av sevärdheter.

Pisac har en intressant marknad som drar stora skaror turister. Marknaden har anor från inkaperioden. En del av marknaden är riktad helt mot turister med omfattande försäljning av souvenirer. Den delen skall man kanske undvika. Vill man se den mera ursprungliga delen där indianerna själva handlar skall man besöka den del av marknaden där man säljer mat och grönsaker. På höjderna ovanför Pisac finns fina ruiner från inkaperioden. Härifrån har man vackra vyer över staden och den heliga dalen.

I Ollantaytambo kan man besöka de imponerande ruinerna från inkatiden. Här har stenar som är beräknats väga upp till cirka 300 ton använts vid byggnationen.

Vyerna från Chinchero är sagolikt vackra över de snöklädda bergen. Här finns ruiner efter stora byggnader från inkaperioden och en vacker kolonial kyrka.

Längst in i dalen ligger den legendomspunna, och länge bortglömda inkastaden Machu Picchu, som upptäcktes så sent som år 1911 av amerikanen Hiram Bingham. Ett besök i Machu Picchu är ett minne för livet! Machu Picchu ligger på c:a 2 430 meters höjd.

Besöker man Machu Picchu behöver man minst två dagar på sig om besöket skall löna sig. Första dagen reser man med morgontåget från Cusco till Aquas Caliente.  Efter att man bokat in sig på ett hotell tar man bussen upp till Machu Picchu (Det gamla berget). Sedan skall man njuta av den sällsamma atmosfären som finns här. Vandra runt bland ruinerna och bekanta sig med dem. Kosta gärna på dig en guide som berättar vad du ser. På så sätt får du ut mera av ditt besök.

Nästa dag tar du första bussen upp till MP för att uppleva soluppgången över ruinerna. Det blir en oförglömlig upplevelse. Den som har ork, lust och vågar bör inte missa att bestiga den spetsiga bergstoppen Huayna Picchu (Det unga berget) , varifrån man har en vidunderlig utsikt över Machu Picchu och de omkringliggande bergen. Innan kvällståget hinner den som har ork kvar att besöka den gamla inkabron och Solporten (Winaywayna).

Titicacasjön – ”Världens högst belägna navigerbara sjö”

Den legendomspunna Titicacasjön blev min nästa anhalt. Dit kom jag genom att ta tåget från Cusco till staden Puno. Tågresan över högplatån, Altiplano, bjuder på fina vyer. Missa inte den! Jag var nu vid Titicacasjön för andra gången i mitt liv. Förra gången jag besökte sjön var i samband med resan till Bolivia.

Här besökte jag urusindianerna som bor på sina flytande vassöar. Förr levde de på vad sjön gav, numera överlever de på att sälja souvenirer till ett ökande antal turister. Thor Heyerdahl, den kände norske forskaren, vände sig till urus för att få hjälp med att bygga vassflotten Ra för hans experiment att segla från Afrika till Sydamerika.

Människorna på öarna Amantani och Taquile har på grund av sin tidigare isolering lyckats bevara sina gamla kulturtraditioner. Männen på Taquile är mycket duktiga på att sticka sina kläder. En del av deras arbeten säljs i butiken på Plaza de Armas. Från ön har man vackra vyer över Titicacsjön. Det går till och med att se en del snöklädda berg i Bolivia.

På Amantani ligger det 4 130 meter höga berget Pacha Tata som är en fin plats att studera solnedgången över Titicacasjön från.

Enklast att komma till öarna är att man köper ett resepaket hos någon arrangör i Puno. Med dessa är det lätt att besöka öarna och de ordnar även övernattningar hos familjer. Amantani är inte lika hårt exploaterat som Taquile.

Colca Canyon – ”Världens djupaste canyon” och heliga kondorer

Från Perus vackraste stad enligt vissa, Arequipa, tar man sig vidare till Colca Canyon, världens djupaste canyon. Den bildades av Colcaflodens strömmande vatten. Dalen är uppkallad efter inkas sätt att lagra säd i sk colcas.  Colca har varit bebyggd i årtusenden och de urgamla terassodlingarna används än idag.

Den mäktiga naturen i Colca Canyon attraherar besökare från hela världen. Så gör även möjligheterna till fina vandringar och chanserna att beskåda den heliga och sällsynta kondoren. Själv hade jag möjlighet att se de imponerande fåglarna, upp till 370 cm mellan vingspetsarna, vid två tillfällen. Kondoren kan väga upp till tolv kilo och är därmed världens tyngsta flygande fågel. Det är en mäktig syn att titta på fåglarna när de utnyttjar termiken i den tidiga och kyliga morgontimmen!

De gåtfulla linjerna i Nasca

De gåtfulla Nasca-linjerna som ligger mitt ute i öknen, cirka 22 km norr om staden, ser man bara vid en äventyrlig överflygning. Här har människor, för över 2 000 år sedan, gjort jättelika figurer i sanden, en del är nästan 300 meter höga. Av vissa tolkas figurerna vara en del av en astronomisk kalender. Av andra tros de vara meddelande till besökare från rymden. Vem vet? Missa inte att även besöka den märkliga gravplatsen vid Chauchilla. Här begravdes människor sittande i fosterställning omlindade av tjocka rep. Deras mumier kan beskådas helt öppet.

Islas Ballestas – ”Fattigmans Galapagos”

Från den lilla staden Pisco vid Stillahavskusten åker man vidare till den intressanta Paracashalvön, som är berömd för sin lämningarna från en gammal blomstrande högkultur. Utmärkande för denna högkultur är de vackra textilierna. I Göteborg finns världens främsta samling av Paracas-textiler.

På Islas Ballestas, som man når med båt från byn Paracas, häckar stora kolonier havsfåglar och sjölejon. Med lite tur kan man även få se Humboldt-pingvinen, som är den nordligast förekommande pingvinarten. Öarna kallas även för ”Fattigmans Galapagos”. I mitten av 1800-talet bröt man stora mängder guano på öarna vilken användes som konstgödning i jordbruket. Guanotäcket var upp till 50 meter tjock efter årtusenden av häckningar.

Cordillera Blanca – Anderna

”Callejon de Huaylas” är dalgången som separerar de båda bergskedjorna Cordillera Blanca och Cordillera Negra åt. Genom dalgången gick inkas huvudväg till Cusco. Här bjuds fina möjligheter till långa vandringar och avancerade bergsklättringar. Centrum är staden Huaraz som samlar besökare från hela världen. I regionen finns över 20 berg som överstiger 5 000 meters höjd, bland annat Perus högsta berg Huascaran, 6 768 möh.

Med Huaraz som bas kan man besöka flera vackra sjöar och många intressanta bergsbyar.
Resans högsta punkt nådde jag under min vandring på berget Pastoruris glaciär, cirka 5 000 möh. På vägen till berget passerar man några av de få lokaler där den sällsynta bromelian puya raimondi växer, en av jordens äldsta växter. Blomställningen växer i cirka 100 år innan den blommar. Då kan den få ända upp till 20 000 enskilda blommor och är då eftersökt av bergskolibrin. Efter blomningen dör växten.

Lima, huvudstaden

Mina sista två dagar under resan till Peru tillbringade jag i huvudstaden Lima. Staden grundades av inkarikets erövrare Francisco Pizarro den 6 januari, 1535. Lima var i över 400 år en liten stad. Under 1920-talet började inflyttningen och staden ökade kraftigt i tillväxt. Idag är Lima en stor och brusande stad med över sju miljoner invånare.

Fortfarande kan man se många vackra koloniala byggnader i Limas centrum. Vid stadens stora torg, Plaza de Armas, ligger den imponerande katedralen byggd 1555. Den är väl värd ett besök. Lima har även flera andra intressanta kyrkor och museer att besöka; San Francisco kyrkan är berömd för sina katakomber, en av stadens mest historiskt förknippade kyrkor är Santo Domingo. Sevärd är också La Merced. Limas mest berömda museum är nog Museo de Oro del Peru – ”Guldmuseet” som har fina samlingar guldföremål. Plaza de Armas finns numera med på UNESCO:s lista över världens kulturarv.

Resa till Peru

Peru är ett enastående vackert land med varierande natur. Kulturarvet gör landet extra intressant och man kommer nära den indianska befolkningen som har ett intressant arv att förvalta.

Mina fyra veckor i Peru gav mig ett bra tvärsnitt av naturen och kulturen samt resulterade i många fascinerande möten med landets befolkning. Peru var ännu ett land jag gärna skulle vilja åka tillbaka till. Resan i Peru var en av mina bästa hittills.

Resan gjord 2000

För mer information      Peru-Grundfakta   Peru-Landsfakta

Fler bilder från Peru      www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik