Resa till Vietnam

Läs om min resa till Vietnam. Se bilder från några platser jag besökte, som Hanoi, Saigon, Ho Chi Ming City, Halong bay, Cat Ba, Lao Cai, Haiphong, Vinh Long. Mekongdeltat mfl, Rainer Stalvik

Bilder från mina resa till Vietnam (Vissa bilder är scannade)
Bilder märkta (U) visar ett av UNESCO utsett världsarv

Här kan du läsa om min resa till Vietnam och se bilder från några platser jag besökte, som Hanoi, Saigon, Ho Chi Ming City, Halong bay, Cat Ba, Lao Cai, Haiphong, Vinh Long. Mekongdeltat mfl, Rainer Stalvik

Vid två olika tillfällen har jag haft möjlighet att besöka Vietnam, första gången i samband med en resa till Yunnanprovinsen i Kina och andra gången under en resa kallad ”Längs Mekong”. Under min första vistelse var huvudstaden Hanoi i norra Vietnam min bas, under den andra Ho Chi Minh City, tidigare kallad Saigon. Båda två gångerna kände jag att landet har mycket mer att ge än det jag hann att uppleva, och jag kommer säkert att förlägga en ny resa till Vietnam för att binda ihop de delar jag hittills besökt.

Hanoi, huvudstaden

Hanois ursprung kan dateras till 300-talet före Kristus. År 1010 efter Kristus gjorde kejsaren Ly Thai To staden till sin nya huvudstad och kallade den för Thang Long, vilket betyder ”Den svävande draken”. Under årens lopp har staden haft flera olika namn, det nuvarande tillkom år 1831. Mellan åren 1902 och 1953 var Hanoi huvudstad i det franska Indokina. Hanoi utropades som Vietnams huvudstad efter Augustirevolutionen 1945. Under Vietnamkriget, då Hanoi var Nordvietnams huvudstad, utsatte USA staden för mycket hårda bombningar varvid stora delar av den förstördes. Efter att Sydvietnam besegrats, USA slutat stötta de korrumperade politikerna i syd och dragit tillbaka sina trupper slogs det delade landet samman med Hanoi som huvudstad.

Hanoi är en fascinerande stad med en intressant historia, helt olik Ho Chi Mihn City (Saigon). Här är betydligt lugnare trafik och mindre luftföroreningar. Livet upplevs som betydligt stillsammare. Stadens gamla kvarter, med tusenåriga anor, bjuder på intressanta miljöer och ett spännande folkliv. De äldsta gatorna är uppkallade efter vad man sålde eller gjorde på dessa; Silkesgatan, Slaktaregatan, Riskokargatan, Silversmedsgatan osv.

I Hanoi finns flera sjöar och parker som ger staden ett luftigt intryck. Den största i den centrala delen av staden är Hoan Kiem-sjön. I den ligger det vackra Noc Song templet, som byggdes på 1700-talet. För att komma till templet går man över en träbro som kallas för Huc och betyder ”Den uppgående solen”. I sjön ligger också Thap Rua, Sköldpaddstornet. I parken vid sjön eller på stränderna runt denna kan man varje morgon, med start före soluppgången, se människor göra sin morgongymnastik (tai chi).

Hanoi har ett flertal gamla tempel som är väl värda att besöka, förutom redan nämnda Noc Song. Några av dessa är Litteraturtemplet, grundat omkring år 1070. Det är ett välbevarat tempel som representerar traditionell vietnamesisk tempelarkitektur. Chua Tran Quoc är en av de äldsta pagoderna. Chua Quan Su, Ambassadörens pagod, är buddhismens officiella centra i Hanoi. Chua Mot Cot, Enpelarpagoden, byggdes ursprungligen under kejsaren Ly Thai Tongs regeringsperiod, 1028 – 1054. Den föreställer en lotusblomma, renhetens symbol, som reser sig ur sorgernas hav. Det sista fransmännen gjorde när de lämnade Hanoi 1954 var att förstöra denna gamla byggnad. Pagoden är återuppbyggd och är numera stadens symbol.

Från den franska perioden finns ett antal vackra hus och byggnader i kolonial stil bevarade. Den stora Sankt Josefs katedralen byggdes 1886 och minner om den koloniala perioden.

Andra sevärdheter är Ho Chi Minhs hus, som ligger vackert inbäddad i grönska i en park. Ho var en av 1960-talets mest kända statsmän och en stark sammanhängande symbol för de vietnameser som kämpade för sitt lands frihet. Han levde enkelt och anspråkslöst, och huset han bodde i har nu bevarats åt eftervärlden. Inte långt från Ho Chi Minhs hus ligger Presidentpalatset, en vacker kolonial byggnad som byggdes 1906. Ho Chi Mihns mausoleum är en makaber sevärdhet. Hit kommer tusentals människor varje dag för att se på Ho Chi Minhs balsamerade kropp. Missa inte heller att gå på en Vattenmarionettföreställning, som representerar en urgammal vietnamesisk konstart. Det finns flera platser i Hanoi att se denna typ av föreställningar.

Detta var ett litet axplock av sevärdheter i Hanoi. Här finns mycket mer av intresse, som museer, flera tempel, marknader etc. Det egna intresset får avgöra vad man söker sig till. Tråkigt behöver man definitivt inte ha det i Hanoi.

Resa till Vietnam

Halong Bay

Det otroligt vackra Halong Bay, med sina mer än 3 000 öar, är upptaget på UNESCO:s lista över Världsnaturarv. Området ligger i Tonkinbukten och kan nås från den stora hamnstaden Haiphong eller Hon Gai (Halong City). En kryssning i Halong Bays kristallklara vatten med sockertoppsformade öar är en naturupplevelse utöver det vanliga.  Halong Bay jämförs ofta med Guilin i Kina eller Krabi i Thailand. Ha Long lär betyda ”Platsen där draken gick ned i havet” som syftar på en urgammal legend. Den berättar att när draken släpade sig fram genom landskapet uppstod stora fördjupningar i marken och när han dök ned i vattnet fylldes dessa så att bara de översta topparna på fördjupningarna förblev synliga. Att kryssa bland öarna i det turkosblå vattnet glömmer man aldrig.

Ön Cat Ba

En av de mer än 3 000 öarna i Halong Bay är Cat Ba. Hälften av öns yta är avsatt som naturreservat. På Cat Ba har man registrerat över 600 växtarter och ett femtontal däggdjursarter, bland annat den sällsynta Francois-apan. I havet lever mer än 200 fiskarter. På ön finns några fiskebyar och i den lilla staden Cat Ba finns goda övernattningsmöjligheter. Utanför staden ligger ett stort antal fiskebåtar. På en del av dessa finns små restauranger med möjlighet att äta fisk, mer eller mindre kommen direkt ur havet.

På Cat Ba gjorde jag en kortare djungelvandring som ledde fram till en liten by, Viet Hai, där jag övernattade hos lokalbefolkningen.

Parfympagoden, My Duc

En av de stora sevärdheterna i Hanois omgivning är Parfympagoden, som ligger cirka 60 kilometer sydväst om staden. Enklaste sättet att komma hit är att ansluta sig till en arrangerad tur, som kan köpas på de flesta hotellen i Hanoi. Priset för denna heldagstur ligger på 10-15 USD och är verkligen prisvärd.

Efter en cirka två timmar lång busstur kommer man till lilla staden My Duc. Här kliver man ombord på en roddbåt för att komma till berget Huong Tich. Båtturen tar 1-1,5 timmar, oftast är det kvinnor som ror, går genom ett sagolikt vackert vattenlandskap. De spetsiga kalkstensbergen glider sakta förbi, man ser människor fiska i sina båtar eller stående på små flottar, människor som plockar sjögräs gående i vattnet eller människor som arbetar på fälten. På bergets sluttning finns ett hundratal pagoder. De äldsta är uppförda på 1400-talet. Några ligger högt upp på bergssidan, räkna med en ganska tung promenad om det är varmt. Pilgrimer söker sig ofta hit. En av de mest kända pagoderna är Huong Tich Chu, Parfympagoden, som ligger cirka fyra kilometer upp från båtplatsen.

Saigon (Ho Chi Minh City) (HCMC)

Saigon, eller som det numera officiellt heter Ho Chi Mihn City, ofta förkortat till HCMC, är Vietnams största stad med nästan 6 miljoner invånare. Staden förknippas med Vietnamkriget eftersom det var härifrån de korrumperade sydvietnamesiska politikerna försökte hålla stånd mot de anfallande nordvietnamesiska trupperna. Mycket blod har spillts i denna stad och ett besök vid krigsmuseet påminner om detta brutala, meningslösa och helt onödiga krig.

Saigon intogs av fransmännen 1859 och gjordes till huvudstad i den franska kolonin Kochinkina. Under åren 1956 till 1975 var Saigon huvudstad i Republiken Vietnam (Sydvietnam) tills staden föll för nordvietnamesernas attacker.

Jag kom till Saigon med flyg från Siem Reap tillsammans med mina reskamrater dagen före julafton och möttes av en stad som redan börjat fira jul, trots att den dominerande religionen är buddhism. Staden var klädd i vackra juldekorationer. I skyltfönstren på de stora varuhusen stod jultomtar och julgranar, på gatorna åkte folk runt på sina motorcyklar och var glada. Utanför hotellet där jag bodde, Hotell Asia, pågick julfotografering. Folk trängdes med sina barn, men även enbart vuxna, vid ett juldekorerat skyltfönster med en tomte framför för att fotograferas.

Vi skulle stanna i Saigon över julaftonen och sedan ge oss vidare till Mekongdeltat.

Förmiddagen var avsatt till en gemensam rundtur i Saigon med privat buss. Den gick direkt till Cholon, Chinatown. Här bosatte sig de första kinesiska köpmännen 1778 och trots den stora utvandringen av kineser 1975 är detta Vietnams största kinesiska bosättning.

Chinatown är oerhört spännande att vandra runt i. Här kan man följa människors vardagsliv på nära håll. Kommersen är intensiv i varenda affär, i gatustånden, bland vandrande försäljare eller på den stora Bihn Tay marknaden. För den shoppingintresserade är Chinatown ett eldorado. Intressant var besöket på gatan där man tillverkade kinesisk medicin för att se på metoderna och ingredienserna. Till de mera chockerande ingredienserna hörde ormar och olika djurdelar. Intressant var också besöket vid fjäderfämarknaden där tusentals fåglar bytte ägare.

På julaftonens eftermiddag gick jag till Mekongfloden och följde den mot Cholon där jag tidigare på dagen sett att det fanns ett slumområde. Jag promenerade i detta område under ett par timmar för att studera denna oerhört fattiga miljö. Här var precis lika beklämmande att vandra runt som i Phnom Penhs slumområde. Så lyckligt lottad man är jämfört med dessa fattiga människor som bor i sina hus tillverkade av plåtbitar, tänkte jag när jag promenerade bland husen. Det fanns till och med människor som inte ens en gång hade tak över huvudet, de sov direkt på marken. Myndigheterna försöker rensa upp i slummen och placera människor i alternativa bostäder, problemet är att det inte finns tillräckligt med ersättningsbostäder. Det var verkligen en tankeställare att vistas bland dessa människor en julafton. Jag som ”flytt” överflödet i Sverige!

På julaftonskvällen gick jag på gatorna tillsammans med julfirande Saigonbor, som var en häftig upplevelse. Det sägs att det finns mer än en miljon motorcyklar i Saigon. Om detta är sant tror jag att alla rullade på gatorna under kvällen. Saigons centrala gator, där jag vistades, var i stort sett helt igenkorkade med julklädda människor på sina motorcyklar. På många motorcyklar stod små barn i tomtedräkter och strålade av glädje. Trafiksäkerhet??? På trottoarerna trängdes promenerande människor. Många av dem slängde konfetti på varandra. Att skrika ”Merry Christmas” till en turist och dränka denne i konfetti var speciellt roligt. Något som jag fick känna på. Värst var det utanför kyrkan Notre Dam, byggd av fransmännen mellan åren 1877 och 1883.

Saigon har en del intressanta sevärdheter att bjuda på, flera är vackra byggnader från fransmännens koloniala period, till exempel Huvudpostkontoret eller Hotel de Ville, stadshuset. Många av husen är nu vackert renoverade. Intressant och tankeväckande är besöket på Krigsmuseet som visar militärutrustning och fotografier från Vietnamkriget. Missa inte att besöka detta museum och förfäras över det meningslösa krig som USA förde mot den vietnamesiska befolkningen. Gå gärna till Saigons mest kända marknad Ben Thanh och njut av folklivet, eller ät något gott i någon av de många, små restaurangerna inne på marknaden.

Mina dagar i Saigon fylldes snabbt med intressanta upplevelser och var över alldeles för snabbt. Jag skulle gärna ha varit här längre tid för att hinna gå ”på djupet” i staden.

Vinh Long, Mekongdeltat

Resan ”Längs Mekong” skulle avslutas med ett par dagar i Mekongdeltat, där floden förgrenar sig i ett enormt deltaområde. Hela området består av tolv provinser fördelade på en yta av 40 000 kvadratkilometer. Befolkningen i området uppgår till mer än 17 miljoner. Vi besökte provinsen Vinh Long som ligger cirka 130 kilometer sydväst om Saigon. Deltat liknas vid en drake av vietnameserna. Drakar är heliga och därmed är även deltaområdet det.

Gruppen reste med egen buss från Saigon en tidig morgon. Resan gick på fina vägar mot Vinh Long, där vi skulle få titta på det typiska livet i Mekongdeltat med flytande marknad, besöka olika lokala tillverkare, fiske- och fruktodlingar. Upplägget var köpt av en lokal arrangör.

Besöket i Vinh Long började med en cirka tre timmar lång bussresa på väg nummer 1. På vägen tog vi upp en lokalguide, en ung kvinna, som skulle ta hand om oss under våra två dagar i deltat. Två dagar som var fullspäckade med intressanta upplevelser, men tyvärr alldeles för stressiga och delvis ”feltimade”. För att detta upplägg skulle blivit bra hade vi behövt ytterligare en dag på oss.

Vi började med att besöka en liten fabrik där man tillverkade färska nudlar. Här arbetade en familj under primitiva förhållanden, men effektivt. Intressant var att se med vilka enkla metoder människor kan producera mat. Efter detta besök klev vi ombord på en båt för att åka ut i deltaområdet.

Första båtstoppet var i en by där man gjorde popcorn av ris. För att komma dit var vi tvungna att passera ett område med souvenirstånd. Jag förstod då att det skulle bli ett riktigt ”turistkör” under våra två dagar i Mekongdeltat. Därefter serverades vi lunch i ett vackert hus. Den blev en riktig höjdare med färsk fisk, räkor, olika smårätter och grönsaker. Allt var mycket vackert och smakfullt upplagt.

Så skulle vi till den ”Flytande marknaden”, något jag väntat länge på. Då det hunnit bli eftermiddag var i stort sett hela marknaden över, vilket blev en stor besvikelse. Vi skulle naturligtvis besökt denna så tidigt som möjligt för att få uppleva kommersen, något jag också framförde direkt vi steg i båten.

Efter ”marknaden” besökte vi en liten trädgård med en hel del vackra bonzaier, även detta en liten ”turistfälla”. Härifrån blev det en kort promenad till en plats där det låg fem sampaner, små roddbåtar, och väntade på oss. Vi fick kliva i dem och blev rodda av fyra kvinnor och en man på den smala floden. Det blev en fin och intressant roddtur, men kort för min del eftersom båten jag satt i blev påseglad och fick årtullen krossad. Detta tillbud kunde ha slutat riktigt illa. Efter en halvtimmes rodd var det dags att kliva i vår stora båt för att bli körda till ön där vi skulle övernatta.

På en liten ö bodde en familj som byggt ut sitt hus för att kunna ta emot turister. Middagen och övernattningen hos familjen Ba Linh blev en mycket fin upplevelse. Maten var sagolikt god och rummen hade enkel, men bra standard. Den äldre mannen i huset Mr. Linh hade kämpat på nordvietnamesernas sida under Vietnamkriget. Han pratade gärna med turister men inte om sina krigsupplevelser. Det kändes märkligt att prata med en man som deltagit i ett av de grymmaste krigen i modern tid.

Tidigt på morgonen serverades en god frukost. Direkt efter denna gav oss iväg med vår båt mot fastlandet, för att därifrån åka vidare till Saigon. På vägen till fastlandet stannade vi till vid flera små industrier och gjorde studiebesök; vid en tegel- och keramikfabrik, vid ett företag där man tillverkade likkistor, vid ett som lade in grönsaker, ett annat där man tillverkade kakelplattor, en kvarn mm. samt en marknad där man sålde levande ormar. Vid lunchtid körde bussen tillbaka till Saigon.

Besöket i Mekongdeltat var alldeles för kort och stressigt upplagt. Detta är ett mycket intressant område och kräver därför mycket mera tid för att man skall få ut något av besöket. Upplägg var typexempel på ”japansk expressturism”, enligt mitt sätt att se, vilket är ett sätt att resa som jag inte tycker om, och inte heller får ut speciellt mycket av. För turister som vill skryta med att de varit på många platser under sin resa är detta säkert ett bra upplägg.

Resa till Vietnam, Hanoi, Saigon, Mekongdeltat, Halong Bay mm

Mina två korta besök i Vietnam, i Hanoi och Saigon samt Mekongdeltat, var mycket händelserika och intressanta, besöket i Mekongdeltat tyvärr alldeles för kort och stressigt. Vietnam har mycket mer att erbjuda än dessa regioner och jag hoppas att få tillfälle att resa tillbaka till landet för att uppleva andra delar.

Resan gjord 1996

För mer information      Vietnam-Grundfakta   Vietnam-Landsfakta

Min gamla hemsida       www.stalvik.com

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik