Thailand socialt mm

På denna sida finns kort information om Thailand flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.

Bilder från min resa till Thailand

Här kan du läsa om Thailand sociala förhållande, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.

Thailand flora och fauna

Precis som i övriga delar av det tropiska Asien utgörs den inhemska skogen av två slag; den täta, ständigt gröna (regnskogen) och den öppna med träd som fäller löv (monsunskogen). De orörda delarna av Thailands regnskog är med sina 70 miljoner år ett av jordens äldsta ekosystem. Tyvärr har regnskogen skövlats i stor omfattning även i Thailand, som övrigt i världen och har därmed strakt reducerats. Skogsområdena varierar i landets olika regioner. I norra delarna av landet täcker skogen cirka 43 % av ytan, i centrala cirka 23 %, i östra cirka 20 %, i södra cirka 17 % och i nordöstra cirka 12 %. Största skogsområdet finns i provinsen Chiang Mai. Floran är omfattande och artrik, i Thailand finns mer än 27 000 blommande arter och mängder med olika fruktträd. Kanske är orkidéerna de vackraste och mest intressanta växterna

Faunan, är precis som floran, mycket artrik och påverkas naturligtvis starkt av det tropiska klimatet, men skiljer sig åt i landets norra och södra regioner. I norr är faunan i stor sett identisk med den som finns i Indokina, medan den i söder påverkats av den som finns på Malackahalvön, Sumatra, Borneo och Java.

Fortfarande lever vilda elefanter, tigrar, tapirer, björnar, leoparder och bantenger, världens största oxdjur, i de thailändska skogarna, men 40 av de 282 däggdjursarterna är dock utrotningshotade.

Fågellivet i Thailand är synnerligen artrikt, mer än 1 000 olika arter har registrerats vilket motsvarar cirka 10 % av alla jordens fågelarter.

Inom landets gränser finns 80 nationalparker, drygt 120 områden med jaktförbud, nästan 60 botaniska trädgårdar och över 1 200 skogsreservat. Tillsammans täcker dessa områden cirka 13 % av landets yta, vilket gör Thailand till ett av världens främsta länder när det gäller naturskydd.

Thailand geografi 

Till ytan, 513 120 km2, är Thailand cirka 15 % större än Sverige och till största delen ligger landet i det inre av Indokina. En långsmal landremsa sträcker sig dock ner längs Malackahalvön, Thailand gränsar till Kambodja, Laos, Burma och Malaysia.

I norr domineras landskapet av kedjor av berg och kullar som löper i nord-sydlig riktning, genomskurna av bördiga floddalar. Här ligger landets högsta bergstopp Doi Inthanon, 2 567 möh. Den nordöstra regionen utgörs av Koratplatån, som avgränsas av låga bergskedjor i väster och söder och av Mekongfloden i norr och öster. Mekongdalen är bördig, i övrigt är jordarna i området ganska karga.

Den bördigaste jorden finns i centrala Thailand, ”Thailands risskål”, som bevattnas av landets viktigaste flod, Chao Phraya.

Den långsmala södra regionen består av tropiskt frodiga berg och kullar, avgränsade av kustslätter med vidsträckta stränder. Hit söker sig det största antalet turister som besöker Thailand.

Thailand huvudstad: Bangkok, 5 105 000 invånare

Andra större städer Thailand:

Samut Prakan 389 000 invånare, Mueang Nonthaburi 292 000 invånare, Udon Thani 247 000 invånare.

Thailand klimat 

Hela Thailand ligger inom den tropiska zonen, vilket innebär höga temperaturer och relativt hög luftfuktighet året om. Största delen av nederbörden faller mellan maj och oktober, under sommarmonsunen. Svalast är det i perioden december – januari.

I södra Thailand faller regnet mer jämnt fördelat över året, även temperaturen är mera jämn under året.

Medeltemperatur (Celsius) 

Bangkok                Januari / Juli +26.0 / + 28.6
Chiang Mai           Januari / Juli + 20.8 / +27.3

Genomsnittlig nederbörd (mm)

Bangkok                Januari / Juli 7 / 165
Chiang Mai           Januari / Juli 8 / 168

Thailand befolkning 

Thailands befolkning är en av Sydöstasiens mest  homogena. De allra flesta invånarna talar thaispråk och bekänner sig till theravadabuddismen. Inom den thaitalande befolkningen finns dock regionala skillnader, och i landet finns också flera etniska minoriteter. Majoriteten av befolkningen är koncentrerad till Bangkok och slättlandet norr om huvudstaden.

Bland övriga folkgrupper finns kineser, som funnits i landet sedan 1300-talet, och flera minoritetsfolk. Kineserna är av stor betydelse för Thailands näringsliv.

I landets norra och västra del lever olika bergsfolk, som hmong, yao, akha, lahu, lisu och karen. Bergsfolken uppgår till omkring 1 miljon och lever ofta under fattiga och svåra levnadsförhållanden.

Längst i söder lever närmare 1,5 miljoner muslimska malajer med starka band till Malaysia. Flera grupper i detta område kämpar för större självstyre eller självständighet

Folkgruppen khmerer lever vid gränsen mot Kambodja. Många av dem är flyktingar

Längs gränsen mot Laos bor vietnameser

I Thailand lever också runt fem miljoner människor som saknar thailändskt medborgarskap. Omkring fyra miljoner av dessa är gästarbetare från de fattigare grannländerna Myanmar, Laos, Kambodja och Vietnam

Längs gränsen i nordvästra delen av landet lever drygt 100 000 flyktingar från Myanmar i ett tiotal uppsamlingsläger under miserabla förhållanden. Tusentals flyktingar från den muslimska minoriteten rohingya i Myanmar har under senare år med båt försökt ta sig till Thailand

Thailand språk 

Thailändska, eller thai, utgörs egentligen av fyra ganska olika dialekter som geografiskt följer landets fyra huvudregioner.

Dialekten som talas på Chao Phrayaslätten, centralthai, fungerar som riksspråk. Centralthai innehåller tidiga lånord från kinesiskan och har också påverkats av sanskrit, khmer och de theravadabuddistiska religiösa ceremoniernas språk pali.

Den nordthailändska dialekten lanna thai är nära besläktat med språket lao.

Sydthai innehåller många malajiska låneord.

I landets nordöstra delar talas lao, som i stort sett är identiskt med det språk som talas i Laos.

Det thailändska alfabetet infördes 1283 av kung Ramkhamhaeng.

Vid sidan av thai talas en rad minoritetsspråk, bland andra kinesiska dialekter, malajiska och khmer. Bergsfolken talar sina egna språk

Thailand sociala förhållande

I Thailand finns det stora sociala och ekonomiska skillnader mellan olika samhällsgrupper och skilda delar av landet. Störst är fattigdomen utbredd bland bergsfolk och bönder i norra och nordöstra delen av landet och i muslimska områdena i landets södra del.

Många thailändare har dock fått bättre levnadsvillkor under de två senaste årtiondena vilket märks i statistiken över medellivslängd och näringsintag.

Thailand har under lång tid satsat på förebyggande hälsovård, som hygien, rent vatten och vaccinationer med positiva resultat. Nästan hela befolkningen har numera tillgång till rent vatten och avlopp. Spädbarnsdödligheten har minskat.

Hälsovården är till största delen offentlig, genom den allt större medelklassen har privat sjukvård blivit allt vanligare i städerna. Under åren 2001 – 2006 införde regeringen en enhetlig sjukvårdsavgift på motsvarande några kronor per besök för landets fattigaste. En oberoende kontrollmyndighet ansvarar för att kvaliteten på vården är densamma i olika delar av landet
Alla företag med fler än tio anställda måste betala in pengar till en fond som ger den anställde en viss rätt till sjukvård, föräldraledighet samt invaliditets- och dödsfallsförsäkring. En stor del av befolkningen står dock utanför denna försäkring.

Under 2000-talet infördes ett pensionssystem men familjen utgör dock fortfarande det viktigaste sociala trygghetsnätet för en stor del av befolkningen.

Prostitution, människohandel och illegal narkotikahandel är stora problem i Thailand.

Thailand religion 

Enligt landets författning råder religionsfrihet i Thailand, men den dominerande religionen är buddhism, som varit statsreligion sedan 1200-talet. Större delen av befolkningen bekänner sig till theravadabuddhismen. Kungen måste enligt landets författning vara buddhist. Monarkin och staten har historiskt alltid haft starka band till religionen. Kungen måste enligt författningen vara buddist, men han ska samtidigt värna alla religioner.

I den thailändska theravadabuddismen är strävan efter att uppnå livscyklernas slutmål, nirvana, nedtonad. Man koncentrerar sig istället på att genom goda handlingar uppnå bättre förhållanden i detta livet eller nästa. Särskilt meriterande anses det vara att ge mat och annan hjälp åt munkar. Munkväsendet har stor respekt i samhället.

I thailändarnas religionsutövning finns också inslag av vidskepelse och magi med rötter i gammal folktro. Intill byggnader kan man se vackert utformade små andehus som är bostad åt platsens skyddsandar.

Andra religioner i Thailand är islam, som utövas främst i landets södra del. En liten minoritet vietnameser och kineser är kristna. Bland kineserna finns också konfucianer. Hos bergsfolken dominerar traditionell andetro och förfädersdyrkan.

Thailand utbildning 

Thailands satsning på utbildning de senaste årtiondena har resulterat i att andelen läskunniga är bland de högsta i Asien. Vuxna thailändare har dock en betydligt lägre utbildningsnivå än de unga då de gått kortare tid i skolan

Allmän skolplikt råder sedan år 1921 och uppgår till nio år

Thailändska barn börjar den sexåriga grundskolan vid sex års ålder. Majoriteten av barnen går i grundskolan, men på landsbygden är det vanligt att barnen ofta får stanna hemma och hjälpa till i jordbruket istället för att gå i skolan

Mer än hälften av de thailändska barnen går i den frivilliga förskolan, som är treårig och börjar vid tre års ålder. Pojkarna i förskolan är något fler än flickorna.

Alla barn har rätt till avgiftsfri undervisning i femton år, inklusive två års förskola sedan år 2009. Oftast måste dock föräldrarna betala för böcker och annat skolmaterial till sina barn.

Då många av de etniska minoriteterna saknar thailändskt medborgarskap har de begränsad tillgång till skolsystemet och därmed en lägre utbildningsnivå än genomsnittet.

Majoriteten av skolorna drivs i statlig regi men det finns också privatägda, kooperativa och religiösa skolor.

Efter grundskolan följer två treåriga påbyggnadsstadier som nästan fyra av fem elever går vidare till. Knappt hälften av eleverna från det högre påbyggnadsstadiet fortsätter att studera vidare vid något av de många statliga eller privata universiteten och högskolorna.

Thailands äldsta universitet är Chulalongkorn i Bangkok, som grundades år 1917

Thailand turism 

För Thailand är turismen en viktig inkomstkälla och svarar för en ansenlig del av bruttonationalprodukten (BNP). Turistnäringen sysselsätter en stor del av befolkningen och är landets största inkomstkälla när det gäller utländsk valuta

Sedan början av 1980-talet har turistindustrin vuxit kraftigt, men har ibland råkat ut för bakslag. Kritiken ökade under början av 1990-talet mot sexturismen och många avskräcktes av miljöproblem och överexploatering i äldre turistorter som Pattaya. Sedan dess har myndigheterna med framgång försökt förändra bilden av Thailand som ett sexresmål och istället lanserat nya familjebadorter

Utbrottet av sjukdomen Sars år 2003 påverkade turismen negativt. I december 2004 drabbades Thailand mycket svårt av tsunamin, som också krävde många människors liv, och avskräckte turister från att komma till landet. Efter några år efter tsunamin började dock turisterna återvända

På senare år har de politiska oroligheterna avskräckt många från att besöka Thailand
Den långsiktiga trenden för turismen ser positiv ut. Under 2020 påverkades dock turismen mycket negativt av coronapandemin

Mitt besök i Thailand var fyllt av intressanta, spännande och fascinerande upplevelser. Vissa av dem blev stora tack vare assistans av företaget DAPA i Chiang Rai, som ägs och drivs av akhas. Överskottet från denna verksamhet går till modernisering av akhabyar och utbildning av akhas. Anlita gärna detta företag om Du kommer till Norra Thailand för att vandra eller behöver hjälp med olika researrangemang! 

Mer information om Thailand:

Min resa till Thailand 

Thailand landsfakta

Thailand historia 

Thailand turism     Thailand tourism

Sidan uppdaterad: 250207

Det finns många intressanta och spännande.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik