På denna sida finns information om Tanzania och Zanzibar historia i korthet, från äldre till modern, Rainer Stalvik.
Några bilder från min resa till Tanzania och Zanzibar
- Lejon. Ngorongoro National Park (U)
- Giraffer. Lake Manyara
- Dansande massajer
- Röd colubusapa. Zanzibar
- Massajman
Här kan du läsa om Tanzania och Zanzibar historia i sammandrag, från äldre till modern.
Tanzania historia i korthet, från äldre till modern
Zanzibar historia
Tanzania historia äldre, före Kristus
Tanzanias mänskliga historia sträcker sig förmodligen längre tillbaka i tiden än något annat lands.
I Great Rift Valley har man funnit lämningar av förmänniskor, australopithecus afarensis, som tros ha levat för 3-4 miljoner år sedan. Fynd av jägare och samlare, som antas ha levat för cirka två miljoner år sedan, har också gjorts i området. I förhistorisk tid fanns troligen bebyggelse längs nuvarande Tanzanias kuster och norra slättland.
För cirka 1 miljon år sedan kom dessa förmänniskor att utvecklas till den mera moderna människan, homo erectus, som spred sig från Östafrika till Europa och Asien.
För cirka 100 000 år sedan utvecklades den moderna människan, homo sapiens.
För cirka 10 000 år sedan förekom sporadiskt nomadiska klaner av jägare och samlare i området söder om Olduvai-klyftan. De talade ett språk liknande khoisan, som talas i södra Afrika. Dessa klaner anses vara besläktade med folkgruppen Sandawe som lever i dagens Tanzania. Klanernas imponerande klippmålningar kan beskådas vid Kondoa i centrala Tanzania.
På det tanzaniska fastlandet möttes tidigt många olika folkgrupper och blandades med varandra, vilket är bakgrunden till de få etniska konflikterna i landet.
För mellan 3 000 och 5 000 år sedan fick de khoisan-talande människorna sällskap av jordbrukare och boskapsskötare som talade kushitiska och kom från dagens Etiopien. De levde för det mesta i små familjegrupper och förde med sig traditioner som fortfarande tillämpas av deras ättlingar.
De flesta av Tanzanias nuvarande invånare härstammar dock från det Bantu-talande folk som kom till landet på 1 000-talet före Kristus. Dessa människor kom ursprungligen från Niger-deltat i Västafrika. De var skickliga jordbrukare och smeder och levde som fasta bosättare i små byar.
Något senare kom nilotiska folkgrupper, massajernas förfäder, till Tanzania. Denna invandring fortsatte ända in i 1600-talet men nådde sin höjdpunkt under 14- och 1500-talen.
Befolkningen av kustområdena följde ett helt annat mönster än det som skedde i inlandet.
Kustbefolkningen har haft kontakt med andra delar av världen i tusentals år.
Egyptierna trodde att deras förfäder kom från ett land söder om Egypten som de kallade för Punt. Cirka år 2 500 före Kristus seglade en expedition från Egypten söderut längs kusten för att finna detta gåtfulla land. Den återvände fullastad med elfenben, ebenholts och myrra. En last som avslöjade att expeditionen landstigit någonstans i Östafrika.
Det finns inga belägg att egyptierna efter detta bedrev någon regelbunden handel med denna kust, men man vet att de återvände.
På 600-talet före Kristus utforskade feniciska handelsmän Afrikas östkust.
För cirka 2 000 år sedan anlände bantu-talande människor till kusten, som man vet hade handelsförbindelser med Romarriket. Romarna kände även till Kilimanjaro och de stora sjöarna i Tanzanias inland.
Tanzania historia äldre, efter Kristus
Under första årtusendet efter Kristus frodades bosättningar som grundats av handelsmän som kom först från Medelhavsområdet och senare från Arabien och Persien. De kom att beblandas med det ursprungliga bantutalande folket vilket gradvis blev grunden till språket swahili och en helt ny kultur. De arabiska köpmännen förde även med sig islam, som redan på 1000-talet hade rotat sig ordentligt.
Under de följande århundradena etablerade de arabiska köpmännen handelsstationer längs hela Tanzanias östkust och på Zanzibar, som blomstrade under lång tid. Guld och elfenben var viktiga handelsvaror som skeppades ända till Indien och Kina.
Handelsstationerna längs östkusten nådde sin höjdpunkt mellan 1200- och 1400-talen.
Den förste europé som nådde Östafrika var Portugals orädde upptäckare Vasco da Gama, som kom hit år 1498. Inom tre årtionden hade portugiserna erövrat kusten och tagit kontroll över de gamla handelstationerna. Deras makt varade ända fram till i början av 1700-talet då de besegrades av araber från Oman.
Efter att omanierna förstärkt sina positioner längs östkusten började de vända blickarna västerut, mot inlandet, i jakt på elfenben och slavar, som började bli efterfrågade av europeiska plantageägare på ögrupperna Réunion och Mauritius. Till att börja med var även européer involverade i slavhandeln men de övergick i början på 1800-talet till handel med jordbruksprodukter. På 1830-talet flyttade sultanen av Oman sin huvudstad till Zanzibar.
I mitten av 1800-talet kom de första kristna missionärerna till området. Flera av de stora upptäcktsfärderna som européerna företog under 1800-talet för att finna Nilens källflöden utgick från Zanzibar eller dåvarande Tanganyikas kustland.
Den skotske läkarmissionären David Livingstone fick sina kommunikationsvägar avskurna av arabiska slavhandlare och flera expeditioner sändes ut för att leta efter honom. År 1871 fann den amerikanske tidningsmannen Henry Morton Stanley honom i Ujiji vid Tanganyikasjön. Det var då han yttrade de berömda orden: ”Dr Livingstone, I presume?”.
Vid mötet mellan de europeiska stormakterna 1884 i Berlin, då Afrika skulle delas mellan dem, blev dåvarande Tanganyika tyskt. År 1890 blev Zanzibar och Pemba ett brittiskt protektorat.
Tyskarna styrde Tyska Östafrika med stora svårigheter och slog hårdhänt ned flera blodiga uppror. Maji-majiupproret under åren 1905 och 1906 krävde mellan 75 000 och 125 000 dödsoffer.
När sultanatet Zanzibar blev brittiskt protektorat skulle britterna enbart sköta öarnas utrikespolitik. Men de tog gradvis över allt fler funktioner och år 1913 blev Zanzibar en brittisk koloni.
Efter första världskriget förlorade Tyskland sin östafrikanska koloni. Tanganyika gjordes till mandat under Nationernas Förbund med Storbritannien som förvaltare. Det brittiska styret fortsatte efter andra världskriget, då territoriet omvandlades till ett förvaltarskapsområde under FN:s överinseende.
Tanzania historia modern
1961
Kampen för landets självständighet inleddes redan på 1920-talet när en grupp välutbildade afrikaner bildade motståndsgruppen TAA, som bekämpade att vita immigranter tilldelades jordbruksmark och för att afrikaner skulle få rätt att deltaga i landets politiska och ekonomiska utveckling, samt för att även svarta skulle få rösträtt. Efter andra världskriget sköt oppositionen fart. Julius K Nyerere, TAA:s ledare, omvandlade 1954 organisationen till ett politiskt parti, TANU, som snart vann ett brett folkligt stöd. TANU:s mål var ett självständigt och demokratiskt Tanganyika och år detta år fick Tanganyika sin självständighet inom det Brittiska Samväldet
1962
Valdes Julius K Nyerere till landets förste president
1963
Zanzibar frigjordes från brittiskt styre och blev ett självständigt sultanat. Ganska snart efter självständigheten gjorde den afrikanska befolkningen på ön uppror mot den bildade koalitionsregeringen vilket ledde till att sultanen gick i landsflykt. Samtidigt pågick en armérevolt i Tanganyika och president Nyerere begärde militär hjälp av Storbritannien, som slog ned upproret
1964
Undertecknades ett avtal om union mellan Tanganyika och Zanzibar, som fick namnet Tanzania efter att den arabiska befolkningen gjort uppror
Senare framkom att USA gett Zanzibars regering ett ultimatum- ”Bilda union med Kenya eller Tanganyika, eller så invaderar vi er.” USA fruktade nämligen att Zanzibar skulle bli ”Afrikas Kuba” efter den zanzibariska revolutionen.
1965
Den nya författningen som infördes under året gjorde formellt Tanzania till en enpartistat
I valet omvaldes Nyerere till president
1967
Antogs den så kallade Arushadeklarationen om socialism och självstyre. Nyerere hade som mål att skapa socialism på afrikanska villkor. I Afrika där familjen och släkten står i centrum, blev Nyereres vision att hela samhället skulle fungera som en familj, där alla skulle arbeta för landets bästa.
1970
I valet omvaldes Nyerere till president
1970-talet
Under detta årtionde försämrades Tanzanias ekonomi, bland annat, på grund av torka, landets militära ingripande i Uganda och av att världsmarknadspriset på kaffe sjönk. Men även att samhällsförändringarna hade gått för fort bidrog till den ekonomiska krisen då gamla strukturer hade slagits sönder och det nya systemet inte fungerade.
1975
I valet omvaldes Nyerere till president
1977
Slogs TANU och Afro-Shirazi samman till Revolutionära partiet (CCM). Det nya partiet kontrollerade snart all politisk aktivitet i landet via en effektiv organisation som sträckte sig ända ned till kvartersnivå
1980
I valen till nationalförsamlingen visade tanzanierna sitt missnöje med utvecklingen och röstade bort över hälften av ledamöterna, bland dem flera ministrar. Julius omvaldes till president
1985
Efterträddes Julius Nyerere av sin vicepresident Ali Hassan Mwinyi från Zanzibar, som hade en mera positiv inställning till marknadsekonomi. Samtidigt ökade kritiken mot CCM:s totala kontroll över statsapparaten och krav på politiska förändringar framfördes.
1990
Startade CCM en kampanj mot korruption i staten och regeringen omorganiserades.
I London bildades organisationen Tanzanias demokratiska forum, som krävde flerpartisystem.
I presidentvalet var Ali Hassan Mwinyi den ende kandidat och fick 95 procent av rösterna.
På Zanzibar var Salmin Amour ende kandidat och fick 98 % procent av rösterna.
1991
Flerpartisystem föreslogs av en särskild kommission
1992
Nationalförsamlingen godkände ett tillägg till författningen om flerpartisystem. För att förebygga splittring beslutades att varje ny politisk organisation måste ha stöd både på fastlandet och på Zanzibar samt stå fri från etniska och religiösa band
1993
Spänningarna mellan Zanzibar och fastlandet skärptes sedan öns regering på egen hand förberett medlemskap i en internationell islamisk organisation. Enligt författningen är utrikespolitik en angelägenhet på unionsnivå. Dessutom ska stat och religion vara skilda åt
1995
De första verkliga flerpartivalen ägde rum då president- och parlamentsval hölls samtidigt. CCM vann med stor majoritet i nationalförsamlingen. I presidentvalet segrade CCM-kandidaten Benjamin Mkapa. Ett av hans viktigaste vallöften var att bekämpa den utbredda korruptionen inom den offentlig sektorn.
Under valrörelsen på Zanzibar hade många CUF-anhängare utsatts för våld från CCM-sympatisörer, och regeringspartiet misstänktes ha vunnit valet genom fusk. CUF bojkottade i protest parlamentet.
Jämsides med rivaliteten mellan fastlandet och Zanzibar ökade också spänningen mellan landets kristna och muslimer.
1998
Tre personer dödades under våldsamma sammandrabbningar vid en moské i Dar es Salaam. Vissa ministrar gav oidentifierade islamiska stater skulden för att ha provocerat fram upploppen. Senare exploderade en kraftig bomb vid den amerikanska ambassaden i Dar es Salaam. Elva människor dödades och ett sjuttiotal skadades. USA lade skulden för dådet på muslimska terrorister med band till saudiern Usama bin Ladin.
1999
Julius Nyerere avled vid 77 års ålder.
2000
Benjamin Mkapa omvaldes som president och i parlamentsvalet behöll CCM sin stora majoritet. Oppositionen var försvagad av inre splittring.
Ett omfattande valfusk i valet på Zanzibar avslöjades. CUF krävde omval, men när valet bara gjorts om på några få platser installerades CCMs Amani Abeid Karume, son till en av Zanzibars tidigare ledare, som president och bildade regering.
Våldsamma demonstrationer följde, och flera bombdåd och mordbränder drabbade Zanzibar och Pemba. Minst 31 människor dödades, de allra flesta civila, nära 300 personer skadades och flera hundra greps.
2001
Demonstrerade tiotusentals människor i Dar es Salaam och på Zanzibar med krav på nyval på öarna. Samtidigt ingick CCM och CUF en överenskommelse om att förbereda nya vallagar och hålla fyllnadsval. Regeringen gick med på en oberoende utredning av dödskjutningarna på Zanzibar år 2000 och partierna beslöt inleda samtal om en framtida koalitionsregering.
2002
En författningsändring innebar att oppositionen skulle få platser i valkommissionen. När utredningen om dödsskjutningarna var klar hävdade oppositionsledare att dödssiffran var dubbelt så hög som de 31 personer som rapporten uppgav.
2005
De nationella valen hölls i december. Valdagen blev lugn på fastlandet men på Zanzibar drabbade oppositionsanhängare samman med polis. CCM:s Jakaya Mrisho Kikwete vann presidentvalet med över 80 procent av rösterna och CCM vann stort i parlamentsvalet.
Kikwete utsåg en ny regering med sju kvinnliga ministrar och Edward Ngoysi Lowassa som premiärminister. Konflikten på Zanzibar var den mest angelägna politiska frågan ansåg han.
2006
I juni tog Kikwete över som ordförande och partiledare för CCM.
Kinas premiärminister Wen Jiabao besökte Tanzania och andra afrikanska länder för att säkra energibehovet i hemlandet. I utbyte lovade Kina bistånd till Tanzania inom vård, transporter och kommunikationer.
I augusti skrev den Afrikanska utvecklingsbanken av mer än 640 miljoner US-dollar från Tanzanias skulder till banken med motiveringen att landets ekonomiska utveckling är imponerande och att statsfinanserna har förbättrats.
2007
I januari utsågs utrikesminister Asha-Rose Migiro till biträdande generalsekreterare i FN. Ny tanzanisk utrikesminister blev Bernard Kamillius Membe
I juli blev Rwanda och Burundi den regionala samarbetsorganisationen East African Community EAC:s fjärde respektive femte medlemsland, de övriga tre är Tanzania, Uganda och Kenya
2008
I januari avskedades centralbankschefen Daudi Ballali efter att internationella revisorer upptäckt att banken gjort otillåtna utbetalningar till ett värde av 120 miljoner dollar till tanzaniska företag
I februari avgick premiärminister Lowassa tillsammans med två andra ministrar på grund av allvarliga korruptionsanklagelser mot regeringen. En dag senare upplöste presidenten regeringen. Regeringskrisen kom olämpligt eftersom USA:s president George W Bush skulle besöka landet. Parlamentet hann dock att välja Mizengo Pinda till ny premiärminister innan Bush anlände.
2009
I oktober vann CCM en jordskredsseger i lokalvalen. Enligt officiella uppgifter fick regeringspartiet 93,7 % av rösterna
I november avbröt oppositionspartiet CUF sin bojkott av Zanzibars parlament
2010
I april beviljade regeringen medborgarskap till 162 000 flyktingar från Burundi
I juli utvidgade Tanzania tillsammans med Burundi, Kenya, Rwanda och Uganda EAC till Östafrikanska gemensamma marknaden; East African Community Common Market
I en folkomröstning på Zanzibar antogs ett förslag till författningsändring, som är avsedd att lösa de politiska motsättningarna som länge förlamat politiken i öriket
I september meddelade president Kikwete, trots kritik från miljöexpertis, att ett planerat vägbygge genom det berömda naturreservatet Serengeti ska inledas
Den 31 oktober valdes president Kikwete om för en ny femårsperiod. Han får drygt 61 % av rösterna och besegrar därmed med god marginal sina motståndare
Vid valet till det nationella parlamentet samma dag vann CCM vinner som vanligt med bred marginal. Partiet fick totalt partiet 258 mandat av parlamentets 343
I det lokala presidentvalet i oktober på Zanzibar segrade Ali Mohamed Shein från partiet Chama Cha Mapinduzi med 50,1 %. CCM vann även parlamentsvalet och fick 28 mandat mot 22 för CUF
2011
I januari dödades två personer när polis försökte skingra demonstranter som kräver frigivning av en oppositionsledare som gripits inför en protest mot regeringskorruption.
I maj dödades minst fem personer när cirka 500 personer drabbade samman med polis och vakter vid en guldgruva i nordvästra Tanzania.
I oktober greps mer än 120 personer i huvudstaden Dar es Salaam sedan muslimer attackerat fem kristna kyrkor i protest mot att en kristen yngling uppges ha skändat Koranen under ett gräl med en muslimsk kompis.
Mer än 50 personer greps och en polisman dödades under två dagars upplopp på Zanzibar. Oroligheterna startade efter att medlemmar av den politiska grupperingen Uamsho, som kräver självständighet för Zanzibar, upptäckt att deras ledare, schejk Farid Hadi, var försvunnen.
2012
I maj avskedade president Kikwete sex ministrar, finans-, energi-, turism-, handels-, transport- och hälsovårdsministrarna, efter misstankar om korruption
I oktober grep polisen 126 personer som misstänks ha vandaliserat och bränt ned kyrkor som hämnd för att en kristen pojke, enligt uppgift, skändat koranen
2013
Februari
Sköts en katolsk präst ihjäl utanför sin kyrka i Zanzibar
Mars
Dömdes ett 50-tal anhängare till den fängslade muslimska ledaren Ponda Issa Ponda till ett års fängelse vardera efter att ha demonstrerat i Dar es Salaam med kravet att Ponda Issa Ponda skulle friges
Besökte Kinas president Xi Jinping Tanzania. Under besöket slöts flera handelsavtal, bland annat om upprustning av sjukhus och hamnar
Maj
Utbröt upplopp i staden Mtwara i södra Tanzania efter att regeringen beslutat att bygga en gasledning från staden till Dar es Salaam, där gasen ska bearbetas. En kvinna dödades i samband med våldsamheterna.
Dödades två personer och ett 30-tal skadades när en sprängladdning exploderade i en nybyggd katolsk kyrka i Arusha. Sprängdådet utfördes i samband med invigningen av kyrkan, bland gästerna fanns Vatikanens ambassadör. Nio personer greps, tre var medborgare i Förenade Arabemiraten, en var saudier och fem var tanzanier.
Dömdes den muslimska ledaren Ponda Issa Ponda till ett års villkorligt fängelsestraff för attacker utförda mot kyrkor i Dar es Salaam i oktober 2012
Juli
Besökte USA:s president Barack Obama Tanzania
Augusti
Utsattes två brittiska volontärarbetare för en syraattack i den gamla delen av Zanzibars huvudstad
September
Utsattes en katolsk präst för en syraattack, den femte på ett år mot katolska präster under ett år, när han lämnade ett internetkafé i Zanzibars huvudstad. Attacken tolkas som ett uttryck för de ökade motsättningarna mellan kristna och muslimer på Zanzibar. Polisen grep 15 personer misstänkta för inblandning i attackerna och beslagtog stora mängder syra. Vissa av de gripna ansågs ha kontakt med den somaliska extrema islamiströrelsen al-Shabaab.
Oktober
Frigavs anhängarna till den muslimska ledaren Ponda Issa Ponda som fängslades i mars i förtid
2014
Januari
Avskedades försvarsministern och inrikesministern eftersom polis och militär anklagades för grova övergrepp begångna under räder mot tjuvjägare, varav flera hade dödats
Juni
Slog den Östafrikanska domstolen, East African Court of Justice, fast att regeringens planer på att bygga en väg genom nationalparken Serengeti stred mot lagen. Flera miljöorganisationer välkomnade beslutet
Dödades en muslimsk religiös ledare och sju personer skadades vid ett bombattentat nära en moské i Stone Town på Zanzibar. Attentatet antogs bero på en maktkamp mellan muslimska grupperingar
Juli
Skadades åtta människor när en sprängladdning slängdes in på en restaurang i Arusha. Restaurangen var populär bland utländska turister och välbeställda tanzanier.
Oktober
Greps tjugotre personer misstänkta för att ha bränt ihjäl sju bybor i regionen Kigoma. De sju brändes till döds på grund av påstått häxeri. Omkring 500 människor dödas uppskattningsvis varje år i Tanzania, anklagade för att vara häxor
Fick fler än 162 000 burundiska flyktingar tanzaniskt medborgarskap efter decennier i exil
December
Avsatte parlamentet två ministrar och tre högt uppsatta tjänstemän, däribland en statsåklagare, på grund av misstankar om inblandning i en stor bedrägerihärva. Över 120 miljoner dollar hade betalats ut på ett oegentligt sätt till ett privat energibolag. EU stoppade sitt budgetbistånd till Tanzania på grund av skandalen.
2015
Januari
Tvingades energiministern avgå på grund av utbredd korruption i energisektorn
Greps Ibrahim Lipumba, ledare för oppositionspartiet CUF, tillsammans med ett 30-tal andra personer som försökte genomföra en manifestation på 14-årsdagen av sammanstötningarna på Zanzibar efter parlamentsvalet år 2000, då över 20 CUF-medlemmar sköts ihjäl av polis under en demonstration mot påstått valfusk.
Stoppade regeringen utgivningen av den Kenyabaserade regionala tidningen The East African i landet eftersom man anser att tidningen ha en negativ agenda när det gäller Tanzania
Förbjöd regeringen ”häxdoktorer” och startade en upplysningskampanj för att stävja det ökade antalet mord på albiner. Enligt FN har 74 albiner dödats i Tanzania sedan år 2000. Ytterligare ett 30-tal personer har fått kroppsdelar avhuggna men överlevt. Extra åtgärder har satts in för att skydda albinobarn från att rövas bort. Många tror att albinobarnens kroppsdelar har magiska egenskaper och är lyckobringande. Häxdoktorerna anses spela en viktig roll i verksamheten.
Mars
Dömdes fyra personer till döden för mord på en kvinna med albinism. Vid polisrazzior runt om i landet grips över 200 ”häxdoktorer” i ett försök att mörda albinos
Juni
Enades Tanzania och 25 andra länder om ett nytt frihandelsavtal, Tripartite Free Trade Area, som omfattar större delen av Afrika
Juli
Dömdes två tidigare finansministrar döms till tre års fängelse vardera för att de hjälpt ett brittiskt företag att kringgå skatteregler.
Oktober
25 oktober
Vann det regerande partiet CCM:s kandidat John Magufuli presidentvalet med 58 % av rösterna mot 40 % för oppositionella Ukawas kandidat Edward Lowassa. I valet till unionsparlamentet fick CCM 253 av 366 mandat. Näst största parti blev Chadema som fick 70 mandat. Tredje största parti blev CUF som fick 41 mandat. Oppositionen anklagade CCM för valfusk och ifrågasatte valresultatet. Valobservatörer från EU och Samväldet rapporterade att valdagen i stort sett varit lugn, med undantag för Zanzibar.
28 oktober
Ogiltigförklarades valet till Zanzibars president och parlament på grund av en rad oegentligheter. Valkommissionen slår fast att valet på Zanzibar inte varit fritt och rättvist. Den nationella oppositionsalliansen Ukawas presidentkandidat Lowassa säger att hela valet, även det på fastlandet, bör göras om på grund av händelseutvecklingen på Zanzibar. Valkommissionen avvisade hans krav.
November
Installerades John Magufuli från CCM som president. Samia Suluhu Hassan blev Tanzanias första kvinnliga vicepresident. Till premiärminister utsågs Kassim Majaliwa. Regeringen på Zanzibar beslutade att ögruppens sittande president Ali Mohamed Shein skulle vara kvar på sin post tills en ny president utsetts i ett nyval.
Direkt efter installationen började presidenten skära hårt i de offentliga utgifterna vilket uppskattades av landets medborgare
December
Avskedade president Magufuli avskedar ett flertal högt uppsatta tjänstemän som misstänktes för korruption
2016
Mars
20 mars
Hölls nyval till presidentposten på Zanzibar efter att valet i oktober 2015 ogiltigförklarats. Oppositionen bojkottade valet och därmed vann regerande CCM:s kandidat, den sittande presidenten Ali Mohamed Shein, som fick över 90 % av rösterna
29 mars
Frös USA ett planerat stöd på nästan 473 miljoner dollar till Tanzania för utbyggnad av elnätet som en protest mot hur omvalet på Zanzibar gick till. Protesten riktas också mot en nyss antagen lag på Zanzibar om cyberbrottslighet som enligt USA inte garanterar yttrande- och föreningsfriheten.
30 mars
Meddelade president Magufuli att han kommer att sänka lönerna för de offentliganställda tjänstemän som tjänar mest och höja den för dem som tjänar minst. Enligt presidenten var spannet mellan 140 och 18 000 dollar i månaden. Den nya lönsesättningen skulle gälla från och med den 1 juli. Efter detta datum skulle ingen tjänsteman kunna tjäna mer än 7000 dollar i månaden.
Maj
21 maj
Avskedades inrikesminister Charles Kitwanga efter att han varit berusad i parlamentet
2017
Mars
23 mars
Avskedades informationsminister Nape Nnauye efter att ha kritiserat en av presidentens nära allierade
Uppmanade åtta samhällsorganisationer i ett gemensamt upprop regeringen att bättre respektera yttrande- och församlingsfriheten. President Magufuli har länge anklagats för ett auktoritärt styre och för att ha drivit igenom lagar som inskränker de mänskliga rättigheterna. Han har också låtit stänga tidningar och stoppat direktsändningarna av parlamentsdebatter.
April
28 april
Avskedade president Magufuli nästan 10 000 offentliganställda som enligt en rapport har fått sina arbeten med hjälp av falska examensbevis
Maj
24 maj
Avskedade president Magufuli gruvminister Sospeter Muhongo för att gruvföretag kunnat underskatta värdet och omfattningen av sin export för att betala mindre skatt. Chefen för gruvnäringens revisionsmyndighet blev också avskedad
Juni
12 juni
Rapporterade en kommission som utrett den tanzaniska gruvnäringens verksamhet att bedrägerier inom branschen kostat staten motsvarande 75 miljarder euro sedan 1998. Främst anklagas utländska gruvföretag för skattefusk.
Juli
3 juli
Antog parlamentet nya lagar som ger staten ökad kontroll över gruvsektorn och privata företag måste omförhandla sina kontrakt
25 juli
Åtalades flera personer, bland annat oppositionspolitikern Tundu Lissu, för att ha förolämpat president Magufuli. Flera personer har också gripits efter att de gjort inlägg i sociala medier som myndigheterna bedömt som politiskt stötande.
September
7 september
Sköts regimkritikern och parlamentsledamoten Tundu Lissu från Chadema av okända gärningsmän utanför sin bostad i Dodoma. Lissu överlevde men blev svårt skadad
16 september
Grep tolv kvinnor och åtta män på Zanzibar och anklagas för att ha utövat homosexuella handlingar. Sex mellan män kan ge livstids fängelse medan motsvarande lag inte finns för kvinnor
27 september
Stoppade regeringen utgivningen av den oberoende dagstidningen Mwanahalisi i två år, tidningen har stängts av flera gånger tidigare också, för att ha publicerat ett brev från en läsare som kritiserade president Magufuli.
Oktober
17 oktober
Fick parlamentsledamoten Tundu Lissu, som sköts den 7 september, lämna sjukhuset i Nairobi där han genomgått 17 operationer. Han behövde dock fortsatt vård i hemmet
18 oktober
Greps tolv män på ett hotell i Dar es Salaam för att ha bedrivit homosexuella handlingar
2018
Februari
11 februari
Kritiserade landets katolska biskopar i ett öppet brev president Magafuli för att begränsa demokratin genom att inskränka yttrandefriheten
14 februari
Hittades en ledare för oppositionspartiet Chadema ihjälslagen efter att han kidnappats av män i en bil i Dar es-Salaam. Tio dagar senare hackades en annan ledare för Chadema till döds utanför sitt hem i centrala Tanzania.
16 februari
Sköts en student ihjäl av polis under en regeringskritisk protestmarsch i Dar es Salaam
21 februari
Skrev mer än 100 frivilligorganisationer och aktionsgrupper under ett uppror mot de kränkningar av mänskliga och demokratiska rättigheter som de anser pågår under president Magufulis styre
26 februari
Dömdes Joseph Mbilinyi, parlamentsledamot för oppositionspartiet Chadema, av en distriktsdomstol till fem månaders fängelse för att ha förtalat president Magufuli i december 2017.
Mars
27 mars
Åtalades Freeman Mbowe, ledare för landets största oppositionsparti Chadema, tillsammans med fem partikamrater för att ha spritt hat och stimulerat till uppror
September
19 september
Beslutade oppositionspartiet Chadema att tills vidare bojkotta val som hålls i landet. Motiveringen är att myndigheterna har ”militariserat” valprocessen, vilket enligt Chadema blev tydligt vid fyllnadsvalen till två platser i parlamentet den 16 september då den militära närvaron på gatorna och vid vallokalerna var stor.
Oktober
29 oktober
Uppmanade Paul Makonda, Dar es Salaams guvernör, tanzanierna att anmäla misstänkta homosexuella inför planerade massgripanden som ska genomföras med start i november. Makthavarnas retorik mot homosexuella har hårdnat markant sedan president Magufulis valseger 2015.
November
5 november
Tog regeringen avstånd från Dar es Salaams guvernörs uppmaningar till tanzanier att anmäla misstänkta homosexuella i staden inför planerade massgripanden. Utrikesdepartementet betonade att uppmaningen inte var Tanzanias officiella linje, utan guvernör Makondas personliga åsikter
12 november
Beordrade president Magufuli armén att köpa upp Tanzanias hela skörd av cashewnötter, landets viktigaste exportvara, efter att privata uppköpare vägrat betala det pris som regeringen satt på dessa. Priserna höjdes i oktober efter bönderna klagat på att det dåvarande priset inte täckte produktionskostnaderna
15 november
Höll internationella långivare inne miljontals dollar i lån och bistånd till Tanzania på grund av förföljelserna av HBTQ-personer och regeringens alltmer auktoritära ledarstil. Världsbanken avbröt sina planer på att låna ut 300 miljoner dollar till landet på grund av ett förbud för gravida tonårsflickor att gå till skolan, samt ny lagstiftning som straffar den som ifrågasätter regeringsstatistik.
December
19 december
Skrev sex oppositionspartier, däribland de fyra som är representerade i parlamentet, i ett pressmeddelande att de att de kommer att kämpa för att rädda demokratin och återta de rättigheter som fråntagits dem genom president Magufulis brott mot lagar och författning
2019
Februari
24 februari
Greps Halima Mdee, ordförande för partiet Chademas kvinnoförbund, efter ett tal under ett partimöte. Mdee är en kritiker av president Magufuli som greps flera gånger under 2018 anklagad för att ha förtalat presidenten.
Mars
Släpptes Freeman Mbowe, ledare för oppositionspartiet Chadema, fri mot borgen efter att ha suttit fängslad i över tre månader. Även partikollegan Esther Matiko, som greps samtidigt, släpptes fri. De två oppositionspolitikerna greps för att inte ha infunnit sig på domstolsförhör efter att de anklagats för deltagande i en olaglig demonstration i februari 2018
Juli
30 juli
Greps journalisten Erick Kabendera, en kritiker av president Magufuli och hans regering, i sitt hem i Dar es Salaam
Oktober
3 oktober
Sändes närmare 600 burundiska flyktingar tillbaka till hemlandet, enligt tanzaniska myndigheter. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR sker återflytten av denna grupp på frivillig basis. UNHCR beräknade att runt 225 000 burundiska flyktingar fortfarande finns kvar i tre läger i Tanzania.
24 oktober
Höjdes åldersgränsen från 15 år till 18 år när flickor tidigast får gifta sig och blir därmed den samma som för pojkar
November
Fick regeringspartiet CCM över 99 % av de omkring 16 000 platser som stod på spel i lokalvalen i och med att det största oppositionspartiet Chadema och fem mindre oppositionspartier bojkottar valen av rädsla att bli trakasserade. I lokalvalen 2014 fick Chadema och fick 15 % av platserna. CCM fick då 75 % av platserna
December
9 december
Beordrade president Magufuli att omkring 5 500 skulle friges på landets nationaldag. De som frigavs var interner som dömts för småbrott, fångar som inte haft råd med en försvarare eller som tvingats sitta av ett bötesstraff för att de inte haft råd att betala böterna.
2020
Januari
21 januari
Stoppade Världsbanken en lånutbetalning på en halv miljard dollar till Tanzania för att man tänkte använda en del av pengarna till att ta gravida tonårsflickor ur grundskolan och sätta dem i en specialskola
Februari
Avvisade regeringspartiet CCM oppositionspartiet Chademas krav på att valmyndigheten skulle reformeras inför höstens president- och parlamentsval
Mars
10 mars
Dömdes Freeman Mbowe, partiet Chademas ordförande, till böter eller fem månaders fängelse för uppvigling i samband med en av myndigheterna förbjuden demonstration 2017. Vid rättegången dömdes även åtta andra högt uppsatta oppositionspolitiker för liknande brott, däribland fyra parlamentsledamöter.
31 mars
Rapporterade Tanzania sitt första dödsfall i covid-19
April
29 april
Meddelade myndigheterna att Tanzania hade 480 bekräftade fall av coronasmitta och att 16 personer avlidit i covid-19
Maj
1 maj
Uppmanade oppositionspartiet Chadema sina ledamöter att inte delta i parlamentets sammanträden efter att tre parlamentsledamöter avlidit av okänd anledning under de senaste elva dagarna. Bland de tre döda fanns landets justitieminister. Chademas ledare Freeman Mbowe hade vid flera tillfällen kritiserat regeringen för att dölja coronapandemins verkliga omfattning i landet, menade i ett uttalande att parlamentsledamöterna har dött i covid-19. Mbowe krävde att parlamentet skulle skjuta upp sina sammanträden och testa alla ledamöter för covoid-19.
Juni
1 juni
Öppnade åter universiteten efter att ha varit stängda i ett försök att hejda coronapandemin
9 juni
Förklarade president Magufuli Tanzania fritt från coronaviruset och sade att smittan lämnat landet tack vare medborgarnas böner
10 juni
Antog parlamentet flera författningstillägg som bland annat stärkte åtalsimmuniteten för presidenten, vicepresidenten, premiärministern, parlamentets talman och vice talman samt ett flertal högt uppsatta personer inom rättssystemet. Flera människorättsorganisationer kritiserade de nya grundlagstilläggen.
Oktober
2 oktober
Beordrade den tanzanska valmyndigheten oppositionspartiet Chademas presidentkandidat Tundu Lissu att avbryta sin valkampanj under sju dagar från och med den 3 oktober för att han använt ett olämpligt språkbruk och spridit lögner under sin kampanj.
22 oktober
Gjorde IS-trogna jihadister från norra Moçambique räder in i Tanzania och dödade ett okänt antal människor
27 oktober
Ägde våldsamma sammandrabbningar rum på ön Pemba i Zanzibar dagen innan de allmänna valen skulle hållas. Tre personer dödades och ett tiotal skadades. Oroligheterna uppstod när soldater delade ut röstsedlar som oppositionsanhängarna misstänkte vara märkta
28 oktober
Genomfördes president- och parlamentsvalen. På fastlandet under relativt lugna förhållanden men på Zanzibar dödades ett tiotal personer i valrelaterat våld. Sittande president Magufuli omvaldes och fick 84 % av rösterna. Utmanaren Tundu Lissu från partiet Chadema fick 13 % av rösterna. I parlamentsvalet fick regeringspartiet CCM 256 av de 264 mandaten i parlamentet. Partiet ACT fick fyra mandat, partiet CUF tre mandat och partiet Chadema fick ett mandat. I presidentvalet på Zanzibar vann CCM:s kandidat Hussein Mwinyi, som fick 76 % av rösterna, över Seif Sharif Hamad från partiet ACT-Wazalendo, som fick 20 % av rösterna.
29 oktober
Anklagade utmanaren i presidentvalet Tundu Lissu och partiet Chadema valmyndigheten och regeringssidan för så omfattande valfusk att de vägrade godta valresultatet. Valmyndigheten tillbakavisade anklagelserna. På Zanzibar greps den oppositionelle presidentkandidaten Maalim Seif Sharif kort efter det att han sagt att valet på ön varit riggat och därefter uppmanat sina anhängare att genomföra gatudemonstrationer mot valresultatet.
November
1 november
Greps ledarna för oppositionspartierna Chadema och ACT-Wazalendo efter att de uppmanat sina anhängare till fredliga demonstrationer för att protestera mot valresultatet och uppmanat till nyval. Inga demonstrationer hölls då polisen hotade att ingripa med våld mot gatuprotester.
11 november
Lämnade Chademas presidentkandidat Tundu Lissu Tanzania och återvände till Belgien där han tidigare bott. Lissu sökte en vecka tidigare skydd på Tysklands ambassad i Dar es Salaam sedan han mottagit dödshot
21 november
Slöt Tanzania och Mocambique ett samarbetsavtal om att bistå varandra i kampen mot militanta islamister
December
Bildades en samlingsregering på Zanzibar mellan det styrande partiet CCM och det oppositionella ACT-Wazalendo. ACT-Wazalendo som tidigare ifrågasatt valresultatet på ön, sade nu att partiet måste hjälpa till med att ta landet ur krisen.
2021
Januari
27 januari
Varnade president Magufuli, som tidigare sagt att Gud har skonat Tanzania från coronaviruset, för att vaccinerna mot covid-19 är farliga för hälsan eftersom de tagits fram så snabbt. Tanzania slutade i april 2020 redovisa statistik över antalet coronasmittade invånare samt antalet dödsfall med covid-19
Februari
12 februari
Efter att antalet dödsfall i ”lunginflammation” steg i landet växte missnöjet med regeringens coronastrategi, det vill säga att inte medge att smittan fanns i landet samt att böner har gjort att landets klarat sig från pandemin. Läkare med flera uppgav anonymt för medier att de behandlat covidpatienter
18 februari
Avled Zanzibars vicepresident Seif Sharif Hamad efter att ha testats positivt för covid-19
Mars
17 mars
Avled president Magufuli på ett sjukhus i Dar es Salaam till följd av ett hjärtproblem han haft i ett årtionde.
19 mars
Svors vicepresident Samia Suluhu Hassan in som Tanzanias första kvinnliga president efter det att John Magufuli avlidit. Hassan var 61 år och kom från Zanzibar
30 mars
Valdes finansminister Philip Mpango till ny vicepresident. Valet av Mpango godkänns enhälligt av parlamentet
April
6 april
Meddelade president Suluhu Hassan att medier som förbjudits under den avlidne expresidenten Magufulis tid vid makten ska tillåtas verka igen
6 april
Signalerade president Suluhu Hassan i ett tal att Tanzania ska ändra sin coronastrategi
30 april
Valdes president Suluhu Hassan enhälligt till ordförande för det styrande partiet CCM vid en extrastämma i Dodoma
Maj
3 maj
Införde Tanzania reserestriktioner för att bromsa spridningen av covid-19. Den som reste in i landet måste kunna visa upp ett negativt covidtest som tagits högst 72 timmar före ankomsten. Resenärer från länder med stor smittspridning måste dessutom ta ett snabbtest innan de släpptes in. Om besökaren kommer från ett land med nya varianter av viruset måste man sitta i karantän 14 dagar och själv betala sina utgifter under denna period.
Juli
21 juli
Greps Freeman Mbowe, det oppositionella Chademapartiets ledare, av polisen i staden Mwansa tillsammans med tio andra ledande Chademapolitiker. De greps när de planerade ett forum för författningsändringar. Enligt poliskällor greps Chademaledningen för att de planerade att bryta mot coronarestriktionerna.
Augusti
2 augusti
Åtalades Freeman Mbowe, ledare för det oppositionella Chademapartiet, för att ha finansierat och planerat terrorbrott. Han greps av polis den 21 juli
September
8 september
Beviljade IMF, Världsbanken, Tanzania ett nödlån på 567 miljoner dollar som stöd till landets ekonomi som drabbats hårt av coronapandemin, speciellt hårt drabbades den viktiga turistnäringen.
November
24 november
Meddelade regeringen att den lag som förbjöd gravida tonåringar och tonårsmammor att fortsätta sina studier kommer att avskaffas. Lagen infördes 2017 av den förre presidenten John Magufuli.
Mer information om Tanzania och Zanzibar:
Min resa till Tanzania och Zanzibar
Tanzania och Zanzibar landsfakta
Tanzania turism Tanzania Tourism
Sidan uppdaterad: 250207
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik