På denna sida finns kort information om Bangladesh flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Här du läsa om Bangladesh flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, socialt, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bangladesh geografi
Bangladesh, som ligger i Sydasien, är nästan helt omslutet av Indien. I landets sydöstra del finns en kort gräns mot Burma och i söder ligger Bengaliska viken.
Bangladeshs yta uppgår ungefär till en tredjedel av Sveriges, 143 998 km², och utgörs till största delen av ett gigantiskt deltalandskap som floderna Padma (Ganges), Jamuna (Brahmaputra), Meghna och deras många biflöden bildar på sin väg mot havet. Det bördiga jordbrukslandskapet höjer sig sällan högre än tio meter över havet. Jordbrukslandskapet gör att stora delar av Bangladesh är känsligt för översvämningar i samband med monsunregn samt vid cykloner och flodvågor som sveper in från Bengaliska viken.
Speciellt svåra översvämningar i samband med monsunregnen drabbade Bangladesh åren 1988, 1998 och 2004. Vid dessa lades stora ytor av landet under vatten och miljontals människor blev hemlösa. Åren 1970 och 1991 inträffade de värsta cyklonerna i modern tid. Vid dessa beräknas cirka 500 000 människor respektive cirka 140 000 människor ha omkommit. Under den svåra cyklonen 2007 lyckades man dock begränsa antalet omkomna till ”några tusental” tack vare förbättrad beredskap som gjorde att ett par miljoner människor hann sätta sig i säkerhet.
Andra miljöproblem som skapar problem i landet är en kraftiga jorderosion och de ständiga förändringarna av flodfårornas lopp som blir resultatet av översvämningarna. Ett framtida miljöproblem blir säkert den stigande havsvattennivån som antas bli resultatet av ett förändrat klimat.
I landets norra del är terrängen något mer kuperad och i nordöst når Sylhetbergen upp till cirka 250 meters höjd. Tidigare var dessa berg skogsbevuxna, numera täcks de delvis av teplantager.
I sydöst ligger Chittagong Hills som skiljer sig från övriga landet genom sina skogbeklädda höga berg och djupa dalar. Bergskedjans högsta topp når drygt 1 200 meter över havet.
Vid kusten i sydväst ligger Sundarbans, den största kustnära mangroveskogen i världen och ett av de sista djungelområdena i Sydasien. Området är en nationalpark som finns med på UNESCO:s lista över världsnaturarv. Här lever, bland annat den utrotningshotade bengaliska tigern
Bangladesh huvudstad: Dhaka 10 357 000 invånare
Andra större städer i Bangladesh:
Chittagong 3 920 000 invånare, Khulna 1 342 000 invånare, Rajshahi 700 000 invånare
Mer information om Bangladesh bangladesh-fakta
Bangladesh klimat
I Bangladesh råder ett tropiskt monsunklimat med tre årstider.
Från juni till oktober faller stora mängder av regn som förs in av sydvästmonsunen vilket ger den högsta genomsnittliga nederbörden, över 2 500 mm, i världen per år.
Från november till mars, efter regnperioden, blåser det ned torr luft från inlandet i norr och ger ett svalare klimat. Mellan mars och juni är det varm och fuktig sommar.
Ofta uppstår cykloner som ibland skapar flera meter höga vågor i Bengaliska viken. När dessa sveper in över land orsakar de stor förstörelse.
Dygnsmedeltemperatur i Dhaka är i januari minimum +12 C och maximum +26 C. I juli ligger minimitemperaturen i genomsnitt på +26 C och maximum +31 C
Bangladesh befolkning
Bangladesh tillhör en av världens folkrikaste, och mest folktäta, nationer med mer än 160 000 000 invånare. Den tidigare mycket höga befolkningstillväxten har bromsats upp med hjälp av en omfattande familjeplanering.
Nästan hela befolkningen utgörs av bengaler som är en bengalitalande folkgrupp och finns främst i det historiska området Bengalen, som numera delas mellan Bangladesh och den indiska delstaten Västbengalen.
Biharerna är en stor minoritetsgrupp som kom från den indiska delstaten Bihar vid Indiens delning 1947. De är liksom bengalerna muslimer men talar urdu, det officiella språket i Pakistan. Biharerna stödde Västpakistan under inbördeskriget 1971och var därför impopulära i Bangladesh efter självständigheten samma år. Biharerna förblev statslösa och har i årtionden bott i flyktingläger under svåra förhållanden. Högsta domstolen slog i maj 2008 fast att alla biharer som var minderåriga, eller ännu inte födda 1971, har rätt till medborgarskap vilket omfattar ungefär hälften av de cirka 300 000 biharerna i landet.
Även folkgrupper av tibetoburmanskt ursprung lever i landet, till exempel chakma, marma, tripura, mandi och santal. Sammanlagt utgör dessa folkgrupper över en miljon människor. De flesta lever i området Chittagong Hills i sydöst och går under samlingsnamnet jumma. Ända sedan självständigheten har jumma varit i konflikt med regeringen.
Under ledning av chakmafolket och gerillan Shanti Bahini, Fredsstyrkan, har jumma protesterat mot inflyttningen av bengaliska nybyggare och krävt självbestämmande. Flera tusen människor har dödats och många fler har flytt över gränsen till Indien.
År 1997 undertecknades ett fredsavtal som skulle ge lokalbefolkningen visst självstyre. De flesta av flyktingarna har sedan dess återvänt. Spänningen kvarstår dock i området och regeringen anklagas för att inte ha uppfyllt löftena i fredsavtalet. Utbrytargrupper ur gerillan har fortsatt att kräva total självständighet. I början av 2010 inträffade de värsta oroligheterna i Chittagong Hills sedan fredsavtalet ingicks. Flera människor dödades i sammandrabbningar mellan bengaliska nybyggare och folkgruppen jumma
Mer information om Bangladesh bangladesh-fakta
Bangladesh språk
Landets officiella språk är bengali, även benämnt bangla. Det är ett indoeuropeiskt språk och ett av världens största modersmål. Över 95 % (?) av bangladeshierna talar bengali. Övriga talar urdu eller något tibetoburmanskt språk. Den välutbildade delen av befolkningen behärskar även engelska
Bangladesh socialt
Det bangladeshiska samhället är hierarkiskt även om ett kastsystem motsvarande det indiska inte existerar, undantag gäller inom den hinduiska minoriteten. De sociala och ekonomiska klassklyftorna är stora. Människor får respekt genom ålder och samhällsposition och äldre anses allmänt vara visa och kloka. Den äldste/högst uppsatte mannen i ett sammanhang väntas ta beslut som gagnar gruppen i stort. Välutbildade kvinnor accepteras som ledare.
Den muslimska församlingen, samaj eller millat, är en viktig social enhet. Dess uppgift kan vara att bevara en moské eller stödja en viss mullah, muslimsk ledare. Församlingens äldsta män brukar ofta gå samman i ett råd för att lösa tvister i byn.
Basen i samhällslivet utgörs av storfamiljen, även om kärnfamiljer blir vanligare. En grundläggande värdering är att släktens behov går före den enskilda individens vilja. Storfamiljens överhuvud, oftast en äldre man, ansvarar för såväl barn och föräldrar som andra släktingars försörjning. Storfamiljens medlemmar bor ofta i samma hushåll.
En son är i allmänhet högre värderad än en dotter. På landsbygden är det vanligt att flickor gifts bort som tonåringar.
Äktenskapen är nästan alltid arrangerade, det är föräldrarna som avgör vem barnet ska gifta sig med. En son har ofta visst inflytande över beslutet, men sällan en dotter. Efter giftermålet flyttar kvinnan till sin makes familj och hennes plikter bestäms av svärmodern. Undantagen finns i de större städerna där utvecklingen mot ett liv i kärnfamilj har gått långt inom medelklassen, särskilt bland yngre. Skilsmässa och sex utanför äktenskapet är inte socialt accepterat. Samkönade relationer är olagliga.
Kvinnans situation skiljer sig åt beroende på vilken samhällsklass hon tillhör. I den urbana medel- och överklassen där västerländska bildningsideal ofta råder är kvinnan relativt frigjord. Men i lägre klasser, i synnerhet på landsbygden, är kvinnorna underställda mannen.
I konservativa skikt av samhället, främst i under- och medelklass, lever traditionen purdah kvar. Den innebär att kvinnan ska leva i avskildhet från arbets- och samhällsliv. Hon ska helst inte lämna kvarteret utan sällskap av sin make eller en manlig släkting. Kvinnan deltar inte heller i moskén, utan utövar sin religion hemma. Misshandel och övergrepp inom äktenskapet är vanligt. På landsbygden har det hänt att kvinnor stenats sedan de anklagats för att bryta mot islamisk moralkod.
Enligt islamisk arvsrätt ska en dotter ärva hälften av vad en son ärver, men i verkligheten får döttrar sällan något alls. Arvet delas upp mellan sönerna. Änkor kan ibland ärva en liten del från sin make men oftast får hon ingenting. Däremot är sönerna förpliktade att sörja för sina mödrar livet ut. I den hinduiska minoriteten har inte kvinnan rätt till vare sig skilsmässa eller arv. Våren 2011 lade regeringen fram förslag om att ändra reglerna så att alla ärver lika mycket oavsett kön.
Ett särskilt grymt utslag av övergreppen mot kvinnor är angreppen med frätande syror. Ofta är det unga kvinnor, som inte velat ingå arrangerade äktenskap eller på annat sätt har visat att de vill leva ett självständigt liv, som får sina ansikten vanställda av syra. Det drabbar ibland även män och handlar då ofta om egendomskonflikter. Varje år registreras flera hundra överfall med syra.
I städerna är prostitutionen utbredd och välorganiserad med statligt godkända bordeller där flera tusen kvinnor kan vara inhysta. Antalet aidsfall i landet är ännu lågt, men risken för en epidemi är överhängande eftersom kondomer är ovanliga i sexindustrin.
Hälsovården är dåligt utbyggd. Familjeplanerings- och vaccinationsprogram har nått en majoritet av befolkningen, men många har i övrigt ingen tillgång till modern sjukvård.
Bangladesh religion
Nästan 90 % av landets invånare är muslimer, varav de flesta är sunni. Den största religionen vid sidan om islam är hinduismen (drygt 9 % av befolkningen), buddister, kristna och utövare av animism (ande- och förfädersdyrkan).
Bangladesh grundades som en icke-religiös (sekulär) stat, men 1988 antogs islam som statsreligion. År 2010 fastställde dock högsta domstolen att sekularismen på nytt ska utgöra ”en hörnsten i författningen”.
Grundlagen garanterar religionsfrihet, och den har i stort sett respekterats av statsmakten. På senare år har dock muslimska fundamentalister vunnit mark och trakasserar emellanåt hinduer, shiamuslimer och andra grupper som anses häda mot sunnivarianten av islam.
När islam utvecklades i Bangladesh från 1200-talet och framåt skedde det tämligen avskilt från de dominerande islamiska rörelserna på den indiska halvön och därför har den bangladeshiska varianten av islam fått en särprägel med influenser från hinduism och buddism. Sufismen, muslimsk mysticism som betonar den personliga relationen mellan gud och människa, har också haft ett stort inflytande.
Bangladeshierna är kända, åtminstone tidigare, för att utöva en tolerant form av islam.
Bangladesh utbildning
Sedan självständigheten 1971 har läs- och skrivkunnigheten ökat konstant i Bangladesh, dock är nästan hälften av befolkningen fortfarande analfabeter, framförallt gäller detta för kvinnor och landsbygdsbefolkningen. Sedan 1990-talet har andelen barn som går i skolan ökat rejält.
Barnen i Bangladesh börjar skolan vid sex års ålder och majoriteten av barnen går numera i skolan under, åtminstone, några år. De första fem åren i skolan är obligatoriska, men år 2009 var det dock bara hälften av barnen som fullföljde de första fem åren. Jämfört med tidigare år var detta en minskning som antas bero på undervisningens dåliga kvalitet då lärarna ofta har en låg utbildning och de stora klasserna. Dessutom måste många barn hjälpa till att försörja familjen, vilket ofta leder till att de uteblir från utbildningen.
År 2010 beslutade regeringen att införa en åtta års obligatorisk och avgiftsfri skola. Enligt beslutet skapas också en enhetlig skola med en gemensam kursplan som även ska gälla koranskolor. Antalet koranskolor, madrassor, har vuxit kraftigt sedan 1990-talet. De drivs i privat regi och utgör i vissa fall en grogrund för militant islamism.
I Bangladesh finns många universitet, såväl statliga som privata. Störst, äldst och mest ansett är Dhakauniversitetet, som ibland kallas för ”Österns Oxford”. Ungefär var tjugonde ung person läser på någon form av högskola.
Bangladesh turism
Turismen, även om det är förhållandevis få turister som besöker Bangladesh, ger ett viktigt inflöde av utländsk valuta. Antal besökare till Bangladesh uppgår till cirka 300 000 per år. Bättre bussförbindelser med Indien har underlättat för de indiska turisterna, som är i majoritet av landets besökare, att komma till Bangladesh.
Bland landets största turistattraktioner är Chittagong Hills med sina berg och sjöar, den drygt tolv mil långa, och världens längsta, sandstranden vid Cox’s Bazar och mangroveskogen Sundarbans, som finns med på UNESCO:s lista över världsnaturarv.
Att komma till Bangladesh, mitt 107:e land/autonoma region, var en spännande och intressant upplevelse. Båtturen, flodexpeditionerna och vandringarna i Sundarbans National Park, världens största mangroveskog och med på UNESCO:s lista över världsnaturarv, samt besöket i den brusande huvudstaden Dhaka med sin gamla stadsdel där det bjuds på ett myllrande folkliv var fascinerande. I Sundarbans var det lugnet och den rena luften som dominerade. Dhaka är en stad med oerhörda luftföroreningar och en trängsel utan like, men en spännande stad.
Mer information om Bangladesh:
Min resa till Bangladesh, foton och reseberättelse
Landsfakta Bangladesh (yta, folkmängd, folkgrupper, flagga mm)
Resan gjord 2013
Bangladesh tourism Lonely Planet
Sidan uppdaterad: 250109
Det finns många spännande och intressanta länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik