På denna sida finns kort information om Ghana flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Ghana
Här du läsa om Ghana flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, socialt, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Ghana flora och fauna
Största delen av södra Ghana, från kusten till ungefär 250 kilometer norrut, är täckt av regnskog eller uppodlad regnskog. Landets centrala och norra delar utgörs av savannområden, med betydligt mindre växtlighet än i söder. Precis som i andra väst afrikanska länder saknar Ghana större nationalparker med ett stort antal djur, motsvarande de som finns i öst Afrika. Trots detta finns det relativt fina möjligheter att se djur. I Mole finns 90 däggdjursarter. Den stora afrikanska elefanten är det mest spektakulära djuret. Dessutom kan man se olika sorters antiloper, apor, vårtsvin, krokodiler och flodhästar. Här finns även en mindre flock lejon. Fågelskådare och de som är intresserade av fjärilar har mycket att titta på i Ghana.
Ghana geografi
Storleksmässigt är Ghana ett litet land med en total yta av 238 540 kvadratkilometer, vilket motsvarar lite drygt halva Sveriges yta. Ghana ligger vid Guineabukten i Västafrika.
Ghana är i stort sett ett väldigt flackt land. De bergskedjor som finns i landets östra del når aldrig höjder över 1 000 meter.
Den långsmala Voltasjön sträcker sig genom mer än halva landet. Voltasjön är en av de största konstgjorda sjöarna i världen som bildades 1965 genom en fördämning av Voltafloden cirka tio mil norr om Accra. Både Nakambe och Mouhoun, tidigare Svarta Volta, rinner ut i Voltasjön.
Ghana huvudstad: Accra, 1 963 000 invånare
Andra större städer i Ghana:
Kumasi 1 469 000 invånare, Tamale 361 000 invånare, Takoradi 233 000 invånare
För mer information ghana-fakta
Ghana klimat
Klimatet i Ghana påverkas av närheten till ekvatorn och är tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet.
Temperaturerna är ganska jämna över hela året och håller sig runt plus 30 grader C. Den hetaste perioden infaller under perioden november – januari. Varmast och fuktigast är det i mars och april.
Vid kusten faller det mycket nederbörd, särskilt i regnskogsområdet i sydväst. Regnperioderna infaller mars–juli och september–oktober.
På savannerna i norr påverkas klimatet av harmattan, ökenvindar från nordost, och variationerna i temperatur och nederbörd är större än i syd. Från oktober till mars är det torrperiod, medan regn faller från april till september.
Medeltemperatur (Celsius)
Accra Januari / Juli +27 / + 25
Tamale Januari / Juli + 28 / +26
Genomsnittlig nederbörd (mm)
Accra Januari / Juli 16 / 49
Tamale Januari / Juli 4 / 142
Ghana befolkning
Lite mer än hälften av Ghanas befolkning bor inom den triangel som bildas av städerna Accra och Sekondi-Takoradi vid kusten samt Kumasi 20 mil in i landet, huvudsakligen av klimatskäl. De tre norra regionerna har bara omkring 25 % av befolkningen, trots att ytan utgör mer än 40 % av landets totala yta.
Det finns mellan 50 och 100 olika folkgrupper i Ghana. Antalet varierar i första hand på var gränsen dras mellan språk och dialekter. Många folk och språk går också under flera olika namn. Flertalet folkslag tillhör en av fem huvudgrupper som baseras på språkgemenskap.
Den största folkgruppen är akan, som omfattar nästan halva befolkningen. Akan omfattar bland andra fantifolket som till största delen lever vid kusten och ashanti som i första hand lever i skogsregionen innanför kusten.
I norra Ghana lever olika mole-dagbanifolk, däribland dagomba, konkomba och dagari
I sydöst, mot gränsen till Togo, lever folkgruppen ewe
Folkgruppen Ga-adangbe återfinns i huvudsak kring huvudstaden Accra. Ga och adangbe räknas vanligen som två folk, men språken är mycket lika.
I mellersta Ghana lever folkgruppen guang
Det finns en kulturell och ekonomisk klyfta mellan södra Ghana och den fattigare och mer glesbefolkade norra delen av landet.
Omkring tre miljoner ghananer lever utomlands.
Ghana språk
Engelska är landets officiella språk. Det används i det offentliga livet och bidrar därmed till att hålla samman landet.
I Ghana talas många olika inhemska språk eller dialekter. De största är (% andel av befolkningen) Asante 16.0 %, Ewe 14.0 %, Fante 11.6 %, Boron (Brong) 4.9 %, Dagomba 4.4 %, Dangme 4.2 %, Dagarte (Dagaba) 3.9 %, Kokomba 3.5 %, Akyem 3.2 %, Ga 3.1 %
För mer information ghana-fakta
Ghana religion
Enligt författningen råder religionsfrihet i Ghana och som respekteras, i stort sett
Majoriteten, drygt 70 %, av landets befolkning är kristna. Starkast fäste har kristendomen i landets södra del, där den europeiska influensen sedan kolonialtiden har varit starkast. Majoriteten av de kristna är protestanter.
I landets norra del dominerar islam som religion, omkring 17 % av invånarna är muslimer. De flesta muslimer tillhör islams huvudfåra sunni
Många människor, omkring 5 %, i framför allt norra Ghana håller fast vid traditionella inhemska religioner med inslag av animism (andetro och förfädersdyrkan).
Ghana socialt
Ghana är ett fattigt land men situationen har förbättrats i många avseenden, till exempel klarade man av att uppfylla FN:s milleniummål att halvera fattigdomen till år 2015.
Fattigdom råder dock fortfarande i många av städernas förorter och bland befolkningen i landets norra delar. Även en stor del av landsbygdsbefolkningen är fattiga, särskilt i landets norra del. Lite mer än hälften av Ghanas fattiga bor i savannregionen i norr trots att här bara bor omkring 25 % av landets befolkning.
Landets hälso- och sjukvård har brist på resurser, även om statsanslagen har ökat sedan 1990-talet. År 2003 togs beslut om att införa en nationell sjukförsäkring, samtidigt som en stor del av befolkningen saknade tillgång till sjukvård. Många nyutbildade läkare och sköterskor söker sig utomlands, främst till Storbritannien, där de tjänar betydligt mer än i hemlandet.
Klanen, storfamiljen, utgör samhällets bas. Jorden ägs av klanerna och samhället styrs av en hövding, vars ställning går i arv och vars familj utgör ett slags överklass.
Enligt lag är könsdiskriminering förbjuden men samtidigt är kraven på kvinnorna hårda. Sedvänjor och sociala mönster gör att kvinnor fortfarande är underordnade män. På landsbygden har kvinnor ofta inte rätt att äga mark eller ärva tillgångar.
Trokosisystemet, som innebär att unga flickor skänks bort som slavar till det lokala templet för att sona brott begångna av någon inom familjen, lever kvar.
Sedan år 1994 är kvinnlig könsstympning förbjuden
Abort tillåts under vissa omständigheter men reglerna är stränga, och framför allt fattiga kvinnor tvingas därför ofta till illegal abort.
Homosexualitet är olagligt och inte accepterat av stora delar av befolkningen.
Ghana utbildning
När Ghana blev självständigt år 1957 hade landet ett av Västafrikas bästa skolsystem. Från mitten av 1970-talet försämrades det i takt med landets försämrade ekonomi. På senare år har dock regeringen sats mera resurser på utbildningssystemet.
Barnen i Ghana ska börja i förskola vid fyra års ålder och den tvååriga förskolan räknas formellt till grundutbildningen. Sedan följer den nioåriga grundskolan, som är uppdelad i två stadier på sex respektive tre år. Grundskolan är obligatorisk och avgiftsfri. Omkring nio av tio barn börjar skolan
Det frivilliga påbyggnadsstadiet, motsvarande gymnasiet, utökades skolåret 2007/2008 från tre till fyra år. Eleverna kan välja mellan olika studie- eller yrkesförberedande inriktningar. 2014 började drygt hälften av barnen i påbyggnadsstadiet. På denna nivå var andelen pojkar något större än andelen flickor
Undervisningen sker på engelska rån första klass, men vid behov används inhemska språk parallellt under de första åren. Barnen läser också lokala språk genom hela skolgången
I Ghana finns sex statliga och ett tiotal privata universitet. Det finns även drygt ett par hundra specialinriktade institutioner för högre utbildning.
Ghana turism
Även om inkomster från turism brukar vara en viktig inkomstkälla för länder har Ghana valt att inte satsa på massturism varför man möter förhållandevis få andra turister under en resa i landet.
Ghana var inte det mest spektakulära land jag besökt men jag tyckte ändå det var intressant att komma hit. Folklivet var spännande och intressant! Människorna jag mötte var för det mesta vänliga men vissa, som ofta i fattiga länder, försökte lura mig som turist. Det var restaurangpersonal som inte hade växel, taxichaufförer som försökte höja överenskommet pris efter körningen eller påstod att man inte betalat tillräckligt med pengar för resan och stöldförsök på marknader. Tiggande barn var inte ovanligt.
Den som är intresserad av djur, fåglar eller fjärilar har dock en del att titta på. I Ghana finns 16 nationalparker som är öppna hela året. Den mest kända är Mole National Park där man kan få se elefanter, lejon, antiloper, vårtsvin, krokodiler, olika apor och många fågelarter. Djurlivet i Västafrika är dock inte lika omfattande som det i Östafrika.
För den som tycker om strandliv finns goda möjligheter till sol och bad längs sydkustens vackra stränder.
I Ghana finns även några av UNESCO utsedda världsarv, slavfort och traditionell ashantibyggnader. Jag besökte det forna slavfortet i Cape Coast och såg traditionella ashantibyggnader nära Kumasi
Ghana är ett bra land att besöka för förstagångsresenärer till Afrika söder om Sahara.
Mer information om Ghana:
Ghana tourism Ghana Travel
Sidan uppdaterad: 250113
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik