På denna sida finns kort information om Jordanien socialt, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Jordanien
Jordanien geografi
Med undantag av en kort kuststräcka längs Akabaviken vid Röda havet i Jordaniens södra del är riket helt omgivet av land.
Större delen av Jordanien utgörs av en torr högplatå på mellan 700 och 1000 meters höjd över havet. Landets nordöstra del sträcker sig in i den syriska öknen. I den kuperade västra delen ligger alla större städer.
En djup dalgång, som sträcker sig i nord-sydlig riktning, bryter av höglandet i landets vstra del. I landets norra del rinner Jordanfloden, som mynnar ut i Döda havet, sjön är världens lägst belägna plats vars yta ligger drygt 400 meter under havsytan. Döda Havet saknar utflöden och salthalten är extremt hög, i medeltal 35 procent, det vill säga tio gånger saltare än världshaven. Söder om Döda havet fortsätter dalgången i form av den torra sänkan Wadi Araba, som slutar i Akabaviken
Jordanien huvudstad: Amman 1 276 000 invånare
Andra större städer i Jordanien: Zarqa 793 000 invånare, Irbid 307 000 invånare, Russeifa 268 000 invånare
Landets högsta berg heter Jabal Umm ad Dami som har en höjd på 1 754 m ö h. Viktigaste floden är Jordanfloden.
Jordanien klimat
På högplatåerna i centrala och östra Jordanien råder kontinentalt klimat med heta somrar, temperaturen kan gå upp mot 50 grader Celcius, vintrarna är däremot relativt kyliga. I västra delen av landet råder ett Medelhavsliknande klimat med torra somrar och fuktiga vintrar. Årets varmaste månad brukar augusti vara medan januari i regel är den kallaste. På landets högst belägna delar förekommer vintertid frost och ibland snö.
Bästa tiden att besöka Jordanien ur klimatperspektiv är under våren (mars till mitten av maj) och under hösten (september till mitten av november).
Mest nederbörd faller under perioden november till april. Nederbörden är dock sparsam. Bara en fjärdedel av landet får så mycket regn att det går att bedriva jordbruk utan konstbevattning.
Medeltemperaturen i Amman, 777 m ö h, i juli ligger på cirka 30 grader C, i Akaba vid Röda Havet är medeltemperaturen under samma månad nästan 40 grader C. Mest regn faller i Amman, i genomsnitt 75 mm, under februari. Under samma månad faller enbart någon millimeter regn i Akaba.
Jordanien befolkning
Nästan alla invånare i Jordanien är araber. Tidigare var en stor del av den ursprungliga befolkningen beduiner, arabiska nomader, men numera är de flesta jordanier bofasta. Över hälften av befolkningen är palestinier. De flesta av dem invandrade efter kriget mot Israel 1948–1949, då Västbanken införlivades med Jordanien, eller efter sexdagarskriget 1967 då Israel ockuperade Västbanken. Flyktingar har fortsatt att söka sig till Jordanien. Efter Kuwaitkriget 1990-1991 kom hundratusentals palestinier med jordanska pass som lämnat Kuwait och andra länder kring Persiska viken.
År 2006 var drygt 1,8 miljoner palestinska flyktingar registrerade hos FN-organet UNRWA, som bedriver hjälpverksamhet bland palestinska flyktingar, i Jordanien. De så kallade Gaza-flyktingarna, cirka 150 000, har inte fått jordanskt medborgarskap eftersom de vid flykten på 1940-talet var egyptiska medborgare. Denna grupp människor saknar flera grundläggande rättigheter, till exempel har de inte samma möjligheter att erhålla hälsovård, skolgång och arbetstillstånd som de jordanska medborgarna.
I Jordanien lever också några tiotusental tjerkesser, som invandrade från Kaukasus under den period som området ingick i det Osmanska riket. Dessutom lever cirka 40 000 armenier samt mindre grupper av tjetjener, druser och kurder i landet.
Till följd av flyktingströmmen är befolkningstillväxten hög i Jordanien, men även ökad medellivslängd och höga födelsetal bidrar.
Jordanien språk
Landets officiella språk är arabiska, i vissa byar talas tjerkessiska, några minoritetsspråk av större betydelse finns inte.
Jordanien socialt
I Jordanien saknas ett heltäckande socialförsäkringssystem varför starka familjeband ofta fungerar som sociala skyddsnät. Samtliga statliga arbetsgivare och privata företag med fler än fem anställda måste dock avsätta 13 procent av de anställdas löner till en fond för bland annat viss sjuk- och arbetslöshetsersättning. För bidrag till särskilt utsatta grupper finns en nationell hjälpfond, till exempel fattiga.
Vid en regional jämförelse har Jordanien en bra sjukvård. I landet finns ett statligt landsomfattande sjukvårdssystem med över tusen allmänna sjukhus och vårdcentraler. Utöver detta finns ett armésjukhus, ett universitetssjukhus och ett antal privata sjukhus. På de statliga sjukhusen är vården avgiftsfri.
På arbetsmarknaden och i politiken är kvinnorna dåligt representerade, deras villkor har dock uppmärksammats i allt större omfattning sedan början av 1990-talet. År 2001 fick kvinnor rätt till skilsmässa och lägsta ålder för äktenskap höjdes till 18 år. Trots ett starkt stöd från kungafamiljen avvisade parlamentet både år 1999 och 2000 ett regeringsförslag om att ta bort så kallade hedersmotiv som förmildrande omständigheter vid mord. Motståndarna i parlamentet ansåg att en sådan lag skulle uppmuntra både till otrohet som försvagning av jordaniernas moral.
I Jordanien arbetar tiotusentals utländska kvinnor, främst från Asien, som hembiträden. Många av dem behandlas illa och utsätts för misshandel och sexuella övergrepp.
Jordanien religion
Statsreligionen i Jordanien är Islam, men författningen garanterar religionsfrihet. Nio av tio jordanier är sunnimuslimer. Övriga tillhör de små minoriteterna av shiamuslimer och kristna.
Islam har stor betydelse i samhället och all familjelagstiftning grundas på islamsk rättskipning, sharia, för den muslimska befolkningen. Enligt författningen måste landets kung vara muslim och född av muslimska föräldrar. Hela den jordanska kungafamiljen anses härstamma från profeten Muhammed, vilket stärker monarkens rätt att leda landet enligt många.
Sedan början av 1980-talet har utövandet av islam fått ökad betydelse; det har blivit vanligare att kvinnor bär slöja, fler människor går till fredagsbönen och fastemånaden ramadan beaktas noggrannare.
Landets kristna minoritet tillhör främst den ortodoxa kyrkan. De kristna familjerna utgör bara en liten del av befolkningen, men har ett stort ekonomiskt inflytande.
Jordanien utbildning
När det gäller utbildning har de jordanska myndigheterna höga ambitioner varför andelen analfabeter minskat kraftigt sedan 1960-talet. Resterande problem i landets skolor är överfulla klassrum och fysisk bestraffning av eleverna.
Barnen börjar skolan vid sex års ålder och den tioåriga grundskolan är obligatorisk samt avgiftsfri. Samtliga barn erbjuds plats i den offentliga skolan, men i början av 2000-talet gick cirka en femtedel av barnen i privatskolor. FN-organet för de palestinska flyktingarna, UNRWA, organiserar skolgången i flyktinglägren.
Jordanien har en av de högsta utbildningsnivåerna i Mellanöstern. Nio av tio elever fortsätter till frivillig påbyggnadsutbildning motsvarande gymnasiet efter grundskolan där de sedan kan välja mellan förberedande studier för fortsatt yrkesutbildning eller för universitetsstudier. Cirka två femtedelar av ungdomarna går därefter vidare till högre studier.
I Jordanien finns åtta statliga och tretton privata högskolor och universitet.
Jordanien turism
Jordanien är till ytan ett litet land som bjuder på stora upplevelser av olika karaktär. Här kan man, bland annat, känna historiens vingslag i Petra och Jerash, uppleva bibliska platser som Mount Nebo där Abraham såg in i det ”Förlovade Landet” och platsen där Jesus döptes, få uppleva en mycket varierande natur, ett brokigt folkliv och många möten med de vänliga jordanierna. Det är inte svårt att resa i Jordanien på egen hand och det är dessutom ett säkert land att resa i. Tveka inte att besöka Jordanien som bara ligger några timmar bort med flyg!
Mer information om Jordanien:
Sidan uppdaterad: 250121
Jordanien turism Visit Jordan
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik