På denna sida finns kort information om Laos flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Laos
Här kan du läsa om Laos socialt, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Laos flora och fauna
Som i andra delar av Sydöstasien, med regnperioder, utgörs den lokala vegetationen huvudsakligen av monsunskog, med träd som fäller löven under torrperioden för att spara vatten. Den evigt gröna tropiska regnskogen finns endast i de norra högländerna. Låglandsregnskog finner man längs Mekongfloden. Skogen svarar för landets näst största inkomster av utländsk valuta och täcker nästan hälften av landets yta. Den alltför snabba avverkningen och svedjebruk förorsakar stora miljöproblem. Det finns många växtarter i Laos, inklusive orkidéer.
Som i Kambodja, Vietnam, Burma och stora delar av Thailand hör den laotiska faunan till den Indokinesiska. Cirka 45 % av faunan sammanfaller med den thailändska, fast i större mängder på grund av större skogar och färre jägare. Till faunan hör bland annat gibbonapor, elefanter, tiger, leopard, olika arter av björn, tapir, gaur, banteng och den ytterst sällsynta Irrawaddydelfinen.
Man uppskattar att det vilda beståndet av elefanter uppgår till mellan 200 och 500. Beståndet av tama elefanter beräknas uppgå till mellan 1 000 och 1 300 djur som används huvudsakligen inom jord- och skogsbruk. Populationen av elefanter per capita är den högsta i världen.
Dessutom finns här ett stort antal reptiler. Antalet registrerade fågelarter uppgår till över 430.
Laos har en av Sydöstasiens mest diversifierade flora och fauna och är därför mycket skyddsvärd. 1993 fastställdes 18 områden över hela landet som speciellt skyddsvärda och som 1995 utökades med ytterligare två. Dessa täcker nu drygt 10 % av landets yta. Områdena är dock inte helt säkra på grund av den korruption som förekommer i Laos.
Laos geografi
Till ytan, 236 800 km2, är Laos ett litet land, ungefär hälften så stort som Sverige och består till största delen av högland.
Laos saknar kust och omges av Myanmar, tidigare Burma, och Kina i norr, Vietnam i öster, Thailand i väster och Kambodja i söder. Gränsen mot Thailand utgörs i huvudsak av floden Mekong, som är av stor betydelse både som transportled och för fisket.
Landets norra del genomkorsas av flera bergskedjor med toppar på över 2 000 meters höjd. Här ligger Laos högsta berg, Phou Bia ( 2 817 möh). Den skogklädda Annamitiska bergskedjan löper från gränstrakterna mot Vietnam i nordöst och ända ned till landets södra delar. I norra Laos ligger den strategiskt viktiga högplatån Krukslätten och i söder den bördiga Bolovenplatån.
Drygt 60 % av Laos är täckt av skog, främst i de nordliga högländerna och längs Mekongfloden.
Laos huvudstad: Vientiane (Viangchan), 197 000 invånare
Andra större städer i Laos: Pakse 88 000 invånare, Thakhek 85 000 invånare, Savannakhet 67 000 invånare
Laos klimat
Laos har ett tropiskt monsunklimat med en regntid från maj till oktober. Varmast är det i mars och april, med temperaturer på över 30 grader Celcius. Under den fuktiga sommaren, regnperioden, ligger temperaturen på omkring 27 grader C. Bästa tiden att besöka Laos är från november till mars då temperaturen ligger på behagliga 16 till 21 grader C.
Medeltemperatur (Celsius)
Vientiane Januari / Juli +20.8 / + 27.1
Luang Prabang Januari / Juli + 20.5 / +27.5
Genomsnittlig nederbörd (mm)
Vientiane Januari / Juli 6 / 251
Luang Prabang Januari / Juli 17 / 234
Laos befolkning
Laos är glest befolkat och närmare tvåtredjedelar av befolkningen bor på landsbygden. Tätast befolkad är Mekongdalen, medan bergstrakterna är sparsamt bebodda.
Befolkningen i Laos uppgår till cirka 7.2 miljoner människor, fördelat på ett 50-tal olika folkgrupper. Officiellt brukar befolkningen delas upp i tre huvudgrupper, lao lum (låglandslaotier), lao theung (inlandslaotier) och lao sung (höglandslaotier).
Den största folkgruppen är lao lum (låglandslaotierna), som utgörs av det thaitalande laofolket och en rad mindre, thaitalande folk som thai dam, thai daeng, thai yuan och phuthai. Lao lum bor i huvudsak i låglandet och försörjer sig på risodling.
Laofolket vandrade in från Kina mellan 800- och 1100-talet och lyckades snabbt kuva de ursprungliga invånarna. Under det franska kolonialstyret, 1893–1953, stärktes laofolkets ställning genom att de ofta fick befattningar inom kolonialförvaltningen. Än idag dominerar gruppen politiskt och socialt.
Den näst största folkgruppen är lao theung (inlandslaotierna). Till denna räknas de mon-khmerspråkiga folk som anses vara landets ursprungliga befolkning, till exempel lamet och kammurerna i norr samt loven, bru och kui i söder. Dessa folk lever i bergstrakterna och livnär sig på svedjebruk och jakt.
Den tredje gruppen kallas lao sung (höglandslaotier). Störst bland dessa folkslag är hmong, även kallade meo, som invandrade norrifrån på 1800-talet och bosatte sig i de högre bergsregionerna i norra Laos.
I Laos finns även små kinesiska och vietnamesiska minoriteter.
Laos folkgrupper:
Lao 53.2 %, Khmon 11.0 %, Hmong 9.2 %, Phuthai 3.4 %, Thai 3.1 %, Makong 2.5 %, Katang 2.2 %, Lue 2.0 %, Akha 1.8 %, övriga 11.6 %
Laos språk
Lao, landets officiella språk, är ett thaispråk, besläktat med de språk som talas i Thailand. Lao talas av närmare två tredjedelar av befolkningen. Omkring en miljon laotier talar mon-khmerspråk. Därutöver finns en rad minoritetsspråk, bland andra tibetoburmanska språk. Franska och engelska används i stor utsträckning som affärsspråk.
Laos sociala förhållanden
Laos är ett av världens fattigaste länder och en stor del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. det vill säga på under USD 2 per dag. Det är stor skillnad i de sociala förhållandena mellan människor som bor i huvudstadsregionen och mellan dem som bor i bergstrakterna, vilket för det mesta är minoritetsfolk. Människor som lever på landsbygden saknar ofta elektricitet och är undernärda. Fortfarande dödas människor av odetonerade bomber och kvarlämnade minor från Vietnamkriget.
Bara delar av befolkningen har tillgång till sjukvård, och många av de sjukhus som finns har stora brister. En del av den statliga sjukvårdsbudgeten täcks med bistånd och utlandslån. Med hjälp av FN och flera biståndsgivare pågår en rad utvecklingsprogram, bland annat för att öka tillgången till rent vatten och till sanitär utrustning.
I avlägsna bergstrakter odlas opium illegalt och drogmissbruk förekommer. Laos antas ha flest opiumberoende i världen efter Iran, i relation till folkmängden
Kvinnornas situation varierar. Bland låglandslaotierna har kvinnorna en relativt stark ställning. Minoritetsbefolkningens kvinnor har en svagare ställning då de ofta är lågutbildade och utsatta för våld i hemmen.
Något socialförsäkringssystem finns inte i Laos, om det finns för statligt anställda är ersättningen mycket låg.
Laos utbildning
De laotiska barnen börjar skolan vid sex års ålder och den femåriga grundskolan är obligatorisk. Nästan alla barn börjar i skolan, men många slutar grundskolan i förtid då barnen ofta måste hjälpa till med familjens försörjning och undermåliga kommunikationer i bergsområdena.
Landets skolsystem består av tre stadier, den obligatoriska femåriga grundskolan och två frivilliga påbyggnadsstadier på tre år vardera. Drygt hälften av eleverna går vidare till påbyggnadsstadierna.
Undervisningen är avgiftsfri men eleverna måste själva betala för skoluniformer och läroböcker. En orsak till den låga utbildningsnivån är att undervisningen sker på majoritetsspråket lao, som inte alla barn behärskar och att det råder brist på lärare.
Den högre utbildningen är dåligt utbyggd. Det finns några universitet i landet, varav det främsta är Laos nationella universitet i Vientiane som grundades 1995. Därtill kommer en rad högre utbildningsanstalter, som tekniska högskolor. Endast en liten andel av laotierna går en på högre nivå.
Sedan 1990 finns ett fåtal privatägda grundskolor, som kontrolleras hårt av staten.
Laos religion
Enligt författningen råder religionsfrihet i Laos, men alla religiösa grupper måste godkännas av staten. Generellt sett är toleransen stor bland vanliga laotier gentemot religiösa minoriteter, i synnerhet kristna, brister men brister ibland hos regimen och det förekommer att kristna från minoritetsfolk trakasseras och fängslas för sin tro.
Buddismen är den dominerande religionen i Laos. Den stöds av regimen och betraktas som en del av den laotiska kulturen, trots att många minoritetsfolk har andra religioner.
Bland de thaitalande folken är theravadabuddismen huvudreligion. Hos många folkgrupper lever animism, andetro och förfädersdyrkan, fortfarande kvar hos många folkgrupper, ofta uppblandad med buddismen. Bland de mon-khmerspråkiga bergsfolken dominerar animism.
De vietnamesiska och kinesiska minoriteterna bekänner sig till den andra buddistiska huvudriktningen, mahayana, och/eller den traditionella kinesiska vishetsläran konfucianism.
Laos turism
Laos har länge varit ett land som resenärer valt att avvakta med att besöka till förmån för Thailand, Vietnam och Kambodja, trots att landet kan erbjuda fina natur- och kulturupplevelser. Besöker man Laos kommer man till ett land där ”livet går i maklig takt”.
I Laos möter man den traditionella buddhismen, en vänlig befolkning, vacker natur, intressanta minoritetsfolk och en kommunistisk regim som håller kontroll på sin befolkning.
Vill man besöka ett land som inte är ”översvämmat” av turister är Laos ett bra resmål!
Laos var ett vackert och intressant land att besöka. I norra delarna finns mycket vacker natur och möjlighet att besöka spännande bergsfolk. I Luang Prabang fascineras man av den världsarvsklassade gamla staden och de många munkarna som man möter överallt. I Vang Vieng har turisterna fått fotfäste och påverkar friden. I de södra delarna ligger området Si Phan Don, Fyra Tusen Öar, i Mekongfloden, med dess säregna kultur och mäktiga vattenfall.
Besök Laos innan turismen förändrat landet alltför mycket och få en annorlunda upplevelse!
Mer information om Laos:
Laos turism Tourism Laos
Sidan uppdaterad: 250124
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik