På denna sida finns kort information om Lettland flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Lettland
Här kan du läsa om Lettland socialt, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Lettland flora och fauna
Cirka 45 % av Lettlands landyta täcks av skog, som domineras av tall men här växer också björk, gran, bok och lind. Ungefär 10 % av ytan utgörs av träsk och myrmarker.
Lettlands flora och fauna är artrik och mer än 27 000 arter finns registrerade. Här hittar man sällsynta fågelarter som svart stork, havsörn och kornknarr, den vita storken är fortfarande ganska vanlig. Till de mera ovanliga, eller sällsynta, däggdjuren som lever i landet är, bland annat, varg (stammen uppgår till cirka 400 individer), björn, lodjur, bäver (Europas största population), visent, älg, rådjur, hjort, vildsvin och utter. 223 fågelarter häckar regelbundet i Lettland.
Cirka 9 % av landets totala yta har avsatts för olika naturskydd; fyra naturreservat, tre nationalparker, 211 naturskyddsområden, mm
Lettland geografi
Lettland, med en total yta på 64 589 kvadratkilometer, består av ett småkuperat slättland med många floder som mynnar i Östersjön, samt några tusen sjöar, de flesta finns i landets östra del. Utefter den ungefär 50 mil långa kusten i väster sträcker sig en kustslätt. Mer än hälften av landets yta ligger lägre än 100 meter över havet och omkring 2/5-delar av landet är täckt av skog.
Lettlands yta motsvarar ungefär en sjundedel av Sveriges och avståndet till Gotland är endast cirka 15 mil.
Lettland är kulturhistoriskt sett indelat i fyra regioner; i väst ligger Kurezeme, i norr Vidzeme, i öst Latgale och i söder Zemgale
Lettland huvudstad: Riga 743 000 invånare
Andra större städer Lettland:
Daugavpils 112 000 invånare, Liepaja 85 000 invånare, Jelgava 62 000 invånare
Lettland klimat
Lettland har ett tempererat klimat med fyra olika årstider. I landets västra del präglas det av närheten till Östersjön och här är klimatet mera maritimt. Här är somrarna relativt varma och vintrarna inte speciellt kalla.
I landets östra delar råder ett närmast kontinentalt klimat med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter.
Juli är årets varmaste månad med en medeltemperatur på +17.5 grader C. Medeltemperaturen vintertid ligger på -4.9 grader C
Lettland befolkning
Under åren mellan 1990 och 2007 minskade Lettlands befolkning med över 14 % främst beroende på utflyttning och låga födelsetal. Efter EU-inträdet 2004 har många lettländare emigrerat till Storbritannien och Irland. En tredjedel av landets befolkning bor i huvudstaden Riga.
Under sovjettiden, från andra världskriget till 1991, skedde en omfattande invandring av ryssar, som arbetskraft och för att utöva kontroll av befolkningen för Moskvas räkning. År 1989 var letternas andel av befolkningen nere i 52 %, men har sedan dess ökat då ryssar utvandrat och letter återvänt från exil. De rysktalande är dock i majoritet i flera större städer, till exempel Riga och Daugavpils. År 2007 saknade cirka 17 % av landets befolkning lettländskt medborgarskap och därmed rösträtt i parlaments- och kommunalval. De flesta av dessa var ryssar.
Efter självständigheten antogs en lag som gav automatisk rätt till medborgarskap för de som var medborgare i Lettland 1940 och deras ättlingar. De som hade kommit till landet under sovjettiden, och deras ättlingar, måste ansöka och uppfylla villkor för att få medborgarskap vilket innebar att nästan alla letter fick medborgarskap och de allra flesta ryssar blev utan.
Under hot från Ryssland och press från Europarådet med flera organisationer mildrade Lettland lagen om medborgarskap. Från 1998 fick alla barn födda i landet efter självständigheten rätt till medborgarskap på föräldrarnas begäran. Övriga måste ansöka om det, godkännas i ett prov i lettiska språket och historien, kunna huvudpunkter i grundlagen samt nationalsångens text. De som agerat ”anti-konstitutionellt” mot staten eller är medlemmar av förbjudna organisationer, som kommunistpartiet, får inte medborgarskap.
Före andra världskriget levde cirka 90 000 judar i Lettland, men bara några tusen överlevde kriget. Under den tyska ockupationen 1940–1944 deltog en del letter, uppmuntrade eller tvingade av nazisterna, i judeförföljelserna. Uppgörelsen med denna delen av historien har gått trögt, men en internationell kommission övervakar numera forskningen kring naziförbrytelser.
Sedan 1988 är lettiska landets officiella språk, men även ryskan har en stark ställning och används av många inom affärslivet
Lettland språk
Språkforskare tror att det för länge sedan fanns ett gemensamt baltoslaviskt språk som under tidens gång delades upp i fornbaltiska och fornslaviska tungomål. Lettiska och litauiska är de nu enda levande baltiska språken. Likheten mellan dem är ungefär som den mellan svenska och isländska
Lettland sociala förhållanden
Jämfört med andra länder inom EU år hälsonivån i Lettland låg vilket bland annat beror på trångboddhet, dålig kosthållning och undermålig sanitet samt miljöföroreningar. Den ökade fattigdomen har bland annat lett till spridning av tuberkulos. Aborter, skilsmässor och självmord är relativt vanliga och alkoholismen är utbredd. I landet finns organiserad brottslighet som sysslar med människohandel, narkotikasmuggling och penningtvätt. Lettland är ett transitland för narkotika från Centralasien via Ryssland till västra Europa.
På senare år har den snabba hiv-spridningen har bromsats men samhällets resurser till hälsovård har ansträngts hårt efter självständigheten och täcker inte behoven. De låga lönerna inom sjukvården har lett till ett utbrett system med ”tacksamhetsgåvor”, eller mutor, till läkarna. Efter Lettlands medlemskap i EU har sjukvårdspersonal sökt sig till länder inom där lönerna är betydligt högre. Den privata vårdsektorn växer snabbt, men de flesta människor har inte råd med behandling där.
Nästan 25 % av Lettlands befolkning är pensionärer. För att bromsa kostnaderna för dessa beslutades det år 1999 om en gradvis höjning av pensionsåldern till 62 år.
Lettland religion
I Baltikums forntid tillbads Zemes mate, Moder jord, som ett gudomligt väsen från vilket allt liv härstammade. Människorna som levde under denna period dyrkade djur, träd, mark och vattendrag och hästen hade en särställning som ansågs ha en nära relation till solgudinnan.
Av Europas befolkning var de baltiska folken bland de sista att kristnas. På 1200-talet erövrades Lettland militärt av Svärdsriddarorden och Tyska ordens korsriddare, och därmed blev området formellt kristet. I verkligheten fortsatte den hednisk tron och sedvänjorna att leva kvar hos folk under sekler. År 1521 kom reformationen till Riga då katolska kyrkan splittrades och protestantiska kyrkor uppkom. Den lutherska läran blev i början av 1600-talet den dominerande religiösa inriktningen i de delar som styrdes av Sverige, från 1629 till 1721). Latgale-regionen i öster förblev katolskt under Polen. Det ryska styret från början av 1700-talet innebar att även den ortodoxa läran spreds bland letterna. Idag dominerar katoliker och protestanter bland letterna, medan de ryskspråkiga är rysk-ortodoxa.
Under sovjettiden förbjöds i stort sett all religionsutövning, troende diskriminerades och kyrklig egendom beslagtogs. Efter självständigheten har religionsfrihet återinförts, kyrkorna har blivit oberoende och återfått sin egendom.
Lettland utbildning
Vid sju års ålder börjar de lettiska barnen i den nioåriga grundskolan. Efter grundskolan fortsätter nästan hälften av eleverna till det treåriga gymnasiet, eller till en två- till fyraåriga yrkesutbildning. Kvaliteten på undervisningen hålls nere av bristande resurser och låga lärarlöner. Landets enskilda skolor har stor frihet och privata skolor är tillåtna.
Vid sidan av de lettiskspråkiga skolorna finns även ryskspråkiga och polskspråkiga. Även andra skolor förekommer. Det lettiska språket är ett obligatoriskt ämne i alla skolor och de flesta är överens om att minoriteternas kunskap i lettiska behöver förbättras. En ny lag från 2004 innebar att högst 40 % av gymnasieundervisningen fick ske på minoritetsspråk, ryska, polska, vitryska med flera språk, medan 60 % skulle hållas på lettiska och främmande språk. Den nya lagen utlöste en politisk strid med omfattande protester från ryskspråkiga elever. Reformen fullbordades 2007 men det rådde brist på lettiskkunniga lärare i de ryskspråkiga gymnasierna.
Landet har en lång tradition av hög utbildningsnivå. Bland ett trettiotal universitet och högskolor är Lettlands universitet och Rigas tekniska universitet störst. Handelshögskolan i Stockholm har en filial i Riga.
Lettland turism
Turismen till Lettland ökar men de flesta besöker enbart Riga som är känd för sin vackra gamla stad med bland annat medeltida byggnader och jugendarkitektur. Rigas gamla stad finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Lettland kan även erbjuda friluftsliv i orörd natur. Väster om Riga ligger Jurmala med sina långa sandstränder och vackra gamla trähus som idag lockar turister från hela Östersjöregionen.
Det finns en del sevärdheter i de baltiska länderna som gör det värt att lägga tid på att besöka dem, i första hand respektive lands huvudstad med sina gamla stadsdelar som alla är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Med några få undantag till i varje land finns det inte speciellt mycket mera att se, enligt min uppfattning. Det som delvis förtar nöjet att resa i länderna är människorna som inte inbjuder till kontakter, de är tyvärr väldigt ofta trista att ha kontakt med. Trots mina erfarenheter har det varit intressant att besöka de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.
Mer information om Lettland:
Lettland turism Latvia Travel
Sidan uppdaterad: 250124
Det finns många intressanta, fascinerande och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik