På denna sida finns kort information om xxxx flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Malaysia
Här kan du läsa om Malaysia sociala förhållande, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Malaysia flora och fauna
Djurlivet är mycket rikt. Vissa arter, som näsapan, finns endast på Borneo. Den sällsynta orangutangen finns förutom på Borneo bara på den indonesiska ön Sumatra
Malaysia geografi
Malaysia totala landyta uppgår till 329 758 kvadratkilometer vilket motsvarar drygt två tredjedelar av Sveriges. Landet består av en östlig och en västlig del som åtskiljs av Sydkinesiska havet.
Västmalaysia omfattar elva sultanat på södra Malackahalvön. Där ligger också huvudstaden Kuala Lumpur. Malackasundet, väster om Malackahalvön, är sedan lång tid tillbaka en av världens mest trafikerade sjöfartsleder. Längst i söder skiljer det smala Johorsundet Malackahalvön från Singapore. Över sundet går den kilometerlånga bron Johor Causeway.
Östmalaysia består av de två delstaterna Sabah och Sarawak. De ligger på den norra delen av ön Borneo, världens tredje största ö, som delas mellan Malaysia, Indonesien och Brunei.
Berget Kinabalu i Sabah når över 4 000 meters höjd och är landets högsta berg. Över Malackahalvöns inland sträcker sig bergsryggar från norr till söder, inga av topparna når dock över 2 000 meters höjd.
Över hela Malaysia finns floder, som ofta är så stora att de är segelbara.
På Malackahalvön växer regnskog främst i norr och öster. De riktigt stora skogarna finns på det glest befolkade Borneo.
Malaysia huvudstad: Kuala Lumpur 1 454 000 invånare
Andra större städer Malaysia:
Kota Bharu 1 460 000, Klang 880 000 invånare, Kampung Baru Subang 834 000 invånare
För mer information malaysia-fakta
Malaysia klimat
Eftersom Malaysia ligger strax norr om ekvatorn har landet tropiskt klimat. Mest nederbörd faller när de heta och fuktiga monsunvindarna blåser, regn faller dock under alla årstider, ofta i häftiga, snabbt övergående skurar. Från våren och fram till oktober blåser sydvästmonsunen.
Malackasundet ligger i lä för nordostmonsunen, som från oktober till februari/mars blåser med full kraft mot östra Malackahalvön, Sabahs och Sarawaks kuster.
Malaysia befolkning, Malaysia sociala förhållande
Cirka 80 % av landets befolkning bor i Västmalaysia, framför allt på västkusten. Östmalaysias invånare är relativt jämt fördelade mellan de två delstaterna Sarawak och Sabah.
Malackahalvön är ur ett historiskt perspektiv centrum för det folk som kallas malajer. De malajisktalande grupperna antas ha invandrat på 500-talet före Kristus från det sydkinesiska fastlandet. I Malaysias författning nämns tre kännetecken för en malaj; han/hon ska ha malajiska som modersmål, följa den malajiska sedvanerätten (adat) och vara muslim. Enligt denna definition är omkring hälften av landets invånare malajer.
Från omkring år 1970 används officiellt termen bumiputra, Jordens söner på malajiska, om de folk som fanns i landet före kolonialtiden. Förutom malajerna räknas även dajakerna i Sarawak och Sabah som bumiputra, liksom Malackahalvöns urinvånare, den lilla folkgruppen orang asli. Benämningen bumiputra gör att malajerna framstår både som ursprungs- och majoritetsfolk, vilket underlättar för dem att hävda sig mot de inflytelserika kinesiska och indiska minoriteterna.
Från år 1970 började man använda program för positiv särbehandling för att utjämna skillnaden mellan malajerna och de ekonomiskt mer framgångsrika kineserna och indierna.
Dajakerna bor i Östmalaysia och är Borneos urinvånare och omfattar ett femtiotal folkgrupper med egna språk. Den mest kända folkgruppen är de svedjebrukande iban, som förr var beryktade huvudjägare. De utgör en cirka tredjedel av invånarna i Sarawak. Också de av Borneos invånare som kallar sig malajer är oftast dajaker som i modern tid gått över till islam och inlemmats i den malajiska kulturen. De dajaker som övergått till kristendomen är dock fler till antalet.
Malaysias näst största folkgrupp är kineserna, som finns i hela landet. I delstaten Penang på Malackahalvöns västsida är de i majoritet. Kineserna bor oftast i städerna och har sedan självständigheten 1957 varit ledande inom affärslivet. Indierna, ofta tamiler från Sydindien, är en annan betydelsefull minoritet.
Kinesernas och indiernas förfäder kom i huvudsak till Malaysia under kolonialtiden. Invandrare under senare tid kommer främst från Indonesien men också från Filippinerna, Pakistan och Bangladesh. Flertalet arbetar på plantager och vid byggen. Omkring två miljoner registrerade och ungefär lika många oregistrerade utlänningar beräknas finnas i landet
Malaysia språk
Malajiskan tillhör den malajiska språkgruppen och är ett av många olika malajspråk som talas av några hundra miljoner asiater. Malajspråken ingår i sin tur i den austronesiska språkfamiljen.
Redan i forntiden användes en förenklad form av malajiska som handelsspråk i Sydöstasien. Klassisk malajiska utvecklades på 1400-talet. När nuvarande Västmalaysia blev självständigt 1957 antogs en standardvariant av malajiska, bahasa malaysia, som riksspråk.
Dajakerna talar sina egna, austronesiska språk, medan orang asli på Malackahalvön talar mon-khmer språk.
Malaysias kineser brukar tala sydkinesiska dialekter som kantonesiska eller hokkien. Indierna talar oftast tamil, men också punjabi.
Engelska är obligatoriskt andraspråk i skolorna och används allmänt i större städer. Det är också det vedertagna affärsspråket
Malaysia religion
Ungefär 60 % av Malaysias befolkning är muslimer, och islam är statsreligion. Religionsfrihet garanteras i författningen. Eftersom islam är så nära förbundet med malajernas etniska identitet gynnas denna religion i praktiken framför andra. Att vara muslim är enligt författningen en av de egenskaper som kännetecknar en malaj. På de malaysiska id-korten står det att man är muslim och det är i stort sett omöjligt för en sådan att konvertera.
Den malajiska varianten av islam har påverkats av hinduism och andetro och har tillämpats mindre strängt än den i arabvärlden. Sedan 1980-talet har malajisk islam dock påverkats av fundamentalistiska strömningar vilket blandat visar sig i att allt fler kvinnor numera bär slöja och att den religiösa polisen ibland gör räder mot nattklubbar för att kontrollera att muslimer inte dricker alkohol. För muslimska medborgare gäller särskilda lagar, framför allt inom familjerätten. Det religiösa inflytandet varierar mellan olika delstater.
Kineserna i Malaysia kan vara buddister, konfucianer eller taoister, men många håller sig till en blandning av dessa läror. Indierna är i regel hinduer, en mindre del är sikher. Det finns både kristna indier och kineser.
I det inre av Sabah och Sarawak finns folkgruppen dajaker som är animister, det vill säga att de tror på andar. De flesta dajaker har dock antagit kristendomen, eller i vissa fall islam.
I Östmalaysia utgör de kristna en betydligt större andel av befolkningen än i Västmalaysia, mellan cirka 23 och drygt 30 %. Totalt är omkring 9 % av malaysierna kristna.
Under 2000-talet har spänningarna mellan muslimer och icke-muslimer ökat och dessutom vänder sig liberala muslimer mot fundamentalisternas strävan att styra sina trosfränders liv. En viktig fråga för de liberala muslimerna är att även muslimer ska ha rätt att avsäga sig sin tro och anta en annan religion, vilket i princip bara är tillåtet i en delstat.
När en domstol i december 2009 slog fast att även icke-muslimer har rätt att kalla Gud ”Allah” ökade spänningarna ytterligare, en benämning som annars är förknippad med islam. En del muslimer ansåg att kristna hade börjat använda ordet Allah för att lättare kunna omvända muslimer till kristendom. Som resultat av detta följde ett flertal moské- och kyrkbränningar. I februari 2010 hade 19 personer gripits för delaktighet i sådana brott och i augusti dömdes två muslimska män till fem års fängelse vardera för att ha anlagt den första av kyrkbränderna.
Malaysia utbildning
Malaysiska barn har en elva år lång skolplikt, från 6 till 16 års ålder. I de statligt stödda skolorna är utbildningen kostnadsfri för barn och ungdomar i åldern 6 till 18 år.
I stort sett fullföljer alla barn den sexåriga primärskolan, grundskolan. Det finns allmänna skolor där undervisningen sker på malajiska, och andra där undervisningsspråken är kinesiska (mandarin) eller tamil. De flesta föräldrar väljer att låta sina barn gå i skolor i vilka de undervisas på sitt modersmål.
Efter primärskolan, grundskolan, följer den upp till sju år långa sekundärskolan. I denna är undervisningsspråket malajiska, med engelska som andraspråk och kinesiska eller tamil som hemspråk. Det finns också privatskolor med kinesisk undervisning.
I landet finns flera universitet, högskolor och yrkesskolor. I slutet av 2000-talet satsade regeringen på att kraftigt öka tillgången till högre utbildning. Utbildningen på universitet och högskolor är etniskt kvoterad; 55 % av platserna är reserverade för bumiputra (främst malajer) och 45 % för övriga folkgrupper. Enligt malaysiska arbetsgivare resulterar den etniska kvoteringen att bumiputra-studenterna ofta har lägre kvalifikationer än sina kinesiska och indiska kurskamrater.
Staten satsar mycket pengar på utbildning och läskunnigheten är därför hög i landet.
År 2007 avskaffades skolavgifterna och avgifterna för läroböcker.
Malaysia turism
Malaysia började på allvar satsa på turism under 1990-talet, som därefter har utvecklats till landets viktigaste tjänstesektor och den främsta källan till inflöde av utländsk valuta efter elektronikindustrin. Under åren 1998 och 2008 fyrfaldigades antalet turister, då drygt 22 miljoner människor besökte landet. Till Malaysia kommer framför allt turister från andra asiatiska länder. På senare år har hälsoturismen vuxit och ett antal privata sjukhus erbjuder olika behandlingar.
Att resa runt i Malaysia var en trivsam upplevelse under lätta förhållanden. Res hit och upplev det brokiga folklivet, den goda maten, de brusande städerna, den fuktiga djungeln och de vackra stränderna (vilket jag tyvärr inte gjorde på denna resa).
Mer information om Malaysia:
Malaysia turism Malaysia Travel
Sidan uppdaterad: 250125
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik