På denna sida finns kort information om Marocko flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Marocko
Här kan du läsa om Marocko sociala förhållande, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Marocko flora och fauna
Artrikedomen i Marocko är bland den störst i Medelhavsområdet
Landet kan delas in i tre olika ekologiska områden; Kustregionerna, Bergsregionerna och Ökenregionerna.
Inom dessa områden har mer än fyrtio olika ekosystem identifierats, i vilka det finns mer än 4 000 olika växter, mer än 100 reptilarter och mer än 460 fågelarter.
Ökad insikt om sin unika miljö har resulterat i att flera områden avsatts som nationalparker. De främsta är Toubkal, Tazzeka och Souss-Massa.
Marocko geografi
Marocko har Nordafrikas mest varierande natur med sin långa Atlantkust och kortare Medelhavskust. Haven möts vid Gibraltarsundet där det kortaste avståndet till Europa bara är 14 kilometer.
Landets totala yta uppgår till 446 550 kvadratkilometer vilket gör landet nästan lika stort som Sverige. I söder ligger Västsahara, som Marocko annekterade på 1970-talet.
Tillsammans med Algeriet, Tunisien, Libyen och Mauretanien hör Marocko till de så kallade Maghrebstaterna (Maghreb betyder ”där solen går ned”).
Marocko består till stor del av berg. I området längs Atlanten sträcker sig bördiga slätter och platåer något tiotal mil in i landet. Kustslätten är till största delen uppodlad, utom i söder. I norr avgränsas en smal kustremsa vid Medelhavet från resten av landet av en bågformad bergskedja, Rifbergen, med toppar på uppemot 2 500 meter över havet.
I det inre av Marocko, i riktning sydväst–nordöst, sträcker sig Atlasbergen som består av tre olika bergskedjor, Mellersta Atlasbergen längst i norr, Höga Atlas längre söderut och Anti-Atlas längst i söder. Den högsta toppen, Jebel Toubkal, i Höga Atlas är 4 165 meter hög.
Mellan bergskedjorna ligger högplatåer och bördiga dalgångar. Från bergen rinner floder mot både Atlanten och Medelhavet.
Längst i söder och i öster består landet av ökenområden.
Marocko ligger i ett område som är utsatt för jordbävningar. År 1960 drabbades kuststaden Agadir av ett jordskalv som ödelade stora delar av staden och dödade omkring 15 000 människor.
Marocko huvudstad: Rabat 1 656 000 invånare
Andra större städer i Marocko:
Casablanca 3 145 000 invånare, Fès 965 000 invånare, Sale 903 000 invånare
Marocko klimat
Marockos varierande geografi påverkar klimatet i landets olika delar.
Vid Atlantkusten är temperaturerna behagliga året om. I Medelhavsområdet kan vädret vara kallt och regnigt under vintermånaderna.
Största regnmängden faller i Rifbergen och i norra delen av Mellan Atlas. I övriga delar av landet är nederbördsmängderna störst mellan november och mars.
Under sommarmånaderna kan temperaturen nå upp till +40 grader Celsius i Marrakech och i det inre av Marocko när den heta Sciriccovinden blåser in från Sahara.
Under vintermånaderna kan temperaturer ned till -20 grader Celsius förekomma i Höga Atlas, då även bergspassen ofta blockeras av snö.
Bästa tiden att besöka Marocko är från mars till maj då det finns tillräckligt med vatten i floderna och i marken för att hålla landskapet grönt och någorlunda dammfritt.
För den vintersportintresserade finns möjligheter att åka skidor i Höga Atlas.
Medeltemperatur (Celsius)
Rabat Januari / Juli +13 / + 23
Tanger Januari / Juli +13 / +24
Marrakech Januari / Juli +13 / +29
Genomsnittlig nederbörd (mm)
Rabat Januari / Juli 77 / 1
Tanger Januari / Juli 104 / 2
Marrakech Januari / Juli 32 / 1
Marocko befolkning
Majoriteten marockaner är av blandat arabiskt och berbiskt ursprung
Omkring en tredjedel av landets invånare bor i det tätbefolkade kustområdet kring huvudstaden Rabat och Marockos största stad Casablanca
De flesta marockaner identifierar sig idag som araber. Marockos ursprungliga invånare var berber, ett folk som levde över hela Nordafrika. Den berbertalande befolkningen bor främst i bergstrakterna, majoriteten av dem talar också arabiska. Berberbefolkningen som lever i Rifbergen och den del av Höga Atlas som ligger ovanför Marrakech har en egen kultur och livsstil. Det finns krafter inom berberbefolkningen som kämpar för ökat erkännande som ett eget folk. Sedan 2011 har det berbiska språket officiell status i grundlagen vid sidan av arabiskan
I Marocko lever också människor med franskt och spanskt ursprung
Marocko språk
Landets officiella språk är arabiska och berbiska. Arabiskan är modersmål för omkring två tredjedelar av befolkningen. Berberspråken tachelhit, tamazight och tarifit talas av drygt en tredjedel av befolkningen.
De berbiska dialekterna skiljer sig inbördes. Tachelhit talas av chleuh-berberna i södra Marocko, tamazight av berberna i Atlasbergen och tarifit av berberna i Rifbergen i norr. Ofta används dock namnet tamazight som samlingsnamn för hela det berbiska språket.
Franska talas inom den marockanska eliten, i affärsvärlden och i viss omfattning av statliga myndigheter. Dessutom sker högre undervisning ofta på franska. Spanska talas också i viss utsträckning, särskilt i norr och delar av södra Marocko och Västsahara, där Spanien tidigare var kolonialmakt.
Marocko religion
Islam är Marockos statsreligion och kungafamiljen hävdar släktskap med profeten Muhammed. Religionen utgör en viktig grund för monarkins historiska och politiska legitimitet. Nästan hela befolkningen är sunnimuslimer.
Monarken är enligt grundlagen de marockanska muslimernas andlige ledare. Regeringen stödjer utövandet av islam ekonomiskt och politiskt och framställer sig som beskyddare av Marockos islamiska arv. 1993 färdigställdes en av världens största moskéer i Casablanca, Hassan II-moskén.
Kristna har funnits i Marocko i mindre antal sedan romersk tid. Den katolska kyrkan är störst av de kristna samfunden och har omkring 35 000 anhängare. Det lär finnas mellan 40 och 50 kyrkor i landet och två biskopssäten, i Rabat och i Tanger.
I mitten av 1900-talet fanns det cirka 300 000 judar i Marocko, men efter det moderna Israels grundande och Marockos självständighet emigrerade de flesta till Israel. Idag beräknas det bo upp till 4 000 judar i landet, de flesta i Casablanca.
Marocko sociala förhållande
Många människor är fattiga i Marocko och klassklyftorna därför. Marockos kung är däremot en av världens rikaste män.
De sociala förhållandena är sämst på landsbygden, där fattigdomen varierar beroende på skördeutfallet, och i de stora slumområdena runt storstäderna.
Ett framtida problem för Marocko blir kommer bristen på rent vatten att bli enligt Världsbanken, bland annat för att mer än 90 % av färskvattnet används inom storjordbruk
Tack vare vaccinationsprogram har vissa barnsjukdomar försvunnit. Dödligheten bland spädbarn och nyblivna mödrar har sjunkit, men är fortfarande på en hög nivå. Inom sjukvården råder även brist både på läkare och sjukhusplatser, även i städerna.
Socialförsäkringssystemet är relativt väl utbyggt bland löntagare, men endast omkring 25 % av den vuxna befolkningen omfattas av detta.
År 2004 genomfördes stora förändringar i familjerätten på förslag av kung Mohammed, trots protester från konservativa och islamistiska grupper. En gift man måste numera gå till domstol för att skiljas, den som fått vårdnad om barnen får behålla bostaden, ogifta kvinnor över 18 år behöver inte ha en manlig släkting som förmyndare, giftasåldern har höjts till 18 år och flickor och pojkar får samma arvsrätt från mor- och farföräldrar. Månggifte tillåts bara undantagsvis och accepteras bara om en domare och den första hustrun säger ja till detta.
Efter en lagändring 2014 kan en man som begått våldtäkt inte längre undgå fängelse genom att gifta sig med offret. Ändringen kom efter ett uppmärksammat fall där en 16-årig flicka begick självmord sedan hon tvingats gifta sig med en man som våldtagit henne.
Sex utanför äktenskapet och homosexualitet är förbjudet enligt lag. Homosexuella handlingar kan ge fängelse, men är accepterade i turistområden. Tusentals människor lagförs varje år för utomäktenskapliga förbindelser.
Abort är tillåten om moderns liv var i fara, efter våldtäkt eller incest samt då svåra skador på barnet kan befaras.
Marocko utbildning
De senaste årens satsningar på utbildning har ökat både närvaron i skolan såväl som läskunnigheten. Trots detta har övriga länder bättre resultat. Läskunnigheten för marockanska män över 15 år ligger strax under 80 % och för kvinnor under 60 %.
Officiellt har marockanska barn skolplikt, men det är inte alla som börjar skolan och många tvingas sluta skolan i förtid. I städerna börjar nästan alla barn i grundskolan, på landsbygden gör tre av fyra barn det.
Runt hälften av barnen går i förskola mellan fyra och sex års ålder.
Formell skolplikt gäller för barn från sex års ålder och i nio år. Omkring 90 % av barnen fullföljer det första sexåriga stadiet. De barn som inte fullföljer skolan är framför allt flickor och barn på landsbygden. En del av barnen måste sluta skolan i förtid för att hjälpa till med familjens försörjning.
För de barn som fullföljt den nioåriga grundskolan följer ett treårigt gymnasium som har både teoretiska och yrkesinriktade grenar.
Vid sidan av det allmänna utbildningssystemet finns koranskolor som är inriktad på islamisk lag, Koranstudier, arabisk historia, vetenskap med mera. En minoritet av eleverna går i dessa skolor, som dock anses viktiga för att stärka den nationella och regionala identiteten. De flesta skolor i båda systemen är statliga och avgiftsfria. På högre stadier finns privata alternativ.
Vid självständigheten skedde all undervisning på franska. Numera sker undervisningen på arabiska utom i vissa kurser på gymnasienivå och högre, då det franska språket används. Franska står på schemat från årskurs tre och engelska lärs ut i gymnasiet som första främmande språk. I norr undervisas även i spanska. Sedan mitten av 1990-talet har berberspråket tamazight använts i skolorna i vissa områden.
Det finns både statliga och privata universitet, samt en lång rad andra högskolor. Det islamiska universitetet al-Qarawiyyin i Fès, som grundades år 859, anses vara världens äldsta.
Marocko turism
Marocko har det mesta en besökare kan önska sig, fina badstränder vid Medelhavs- och Atlantkusten, kulturupplevelser som sträcker sig tusentals år bakåt, berg att vandra i, en spännande och mäktig ökenmiljö, UNESCO-listade världsarv, kulinariska upplevelser och ett rikt och spännande folkliv.
Turismen betyder mycket för den marockanska ekonomin.
Marocko är ett spännande land att besöka. Dess varierande natur, gamla historia och kultur samt dess fascinerande folkliv, som ibland kan vara mycket påfrestande, bjuder på många intressanta upplevelser. Stundtals är landet dock lite ”svårrest” om man inte klarar av att hantera en del personers mycket närgångna och intensiva beteende.
Mer information om Marocko:
Marocko turism Visit Morocco
Sidan uppdaterad: 250126
Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik