Singapore socialt mm

På denna sida finns kort information om Singapore flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.

Bilder från min resa till Singapore

Här kan du läsa om Singapore sociala förhållande, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.

Singapore geografi

Singapores landyta uppgår till endast 697 kvadratkilometer, vilket motsvarar ungefär halva Ölands yta. Landet har en strategisk placering mellan Malackasundet i väster och Sydkinesiska Havet i öster där den kortaste sjövägen mellan Indien och Kina går.

Singapore består av en huvudö med samma namn som både landet och dess huvudstad samt 64 småöar har. Huvudön utgörs nästan helt av huvudstaden och är förenad med sitt grannland Malaysia via två broar över det smala Johoresundet.

Ursprungligen var huvudön täckt av tropisk regnskog och kantad av mangroveträsk. Skogen har dock avverkats i takt med att befolkningen ökat. För att få plats med nya industrier och bostäder har man utvidgat öarnas yta på konstgjord väg. Sedan 1960 har landets areal ökat med mer än en femtedel.

Singapore huvudstad: Singapore 3 548 000 invånare

Singapore klimat

Singapores läge vid havet och närheten till ekvatorn gör att det är alltid är hett och fuktigt. Temperaturen håller sig jämn och det regnar året om, dock är nederbörden rikligast mellan november och januari. Trots det rikliga regnandet måste Singapore importera en stor del av sitt dricksvatten från Malaysia.

Medeltemperatur i januari: dag / natt +30 C / + 25 C
Medeltemperatur i juli: dag / natt + 31 C / +26 C

Antal regndagar i januari: 0
Antal regndagar i juli: 0

Singapore befolkning

När britterna började bygga en handelsstation på Singapore år 1819 var ön knappt bebodd. Efter hand lockade hamnen till sig invandrare från framför allt Kina, Indien, Sumatra och Malackahalvön. Sedan dess är Singapores befolkning indelad i tre större folkgrupper, kineser, malajer och indier.

Kineser är flest till antalet, tre av fyra singaporianer har kinesiskt ursprung. De dominerar både det politiska livet och en stor del av affärslivet. Näst största folkgruppen är malajer som utgör lite drygt 13 % av befolkningen. De kommer i första hand från Malaysia men även från den indonesiska övärlden. Indierna är den tredje största folkgruppen och uppgår till omkring 9 % av befolkningen. Indier benämns personer med ursprung i Indien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka eller Myanmar. De flesta singaporianska indier är tamiler.

Under kolonialtiden levde de olika folkgrupperna åtskilda. Efter självständigheten 1965 har regeringen försökt skapa en gemensam nationell identitet. Den bygger på det som regeringen kallar asiatiska värden och ska stå i kontrast mot den västerländska individualismen. Dock uppmuntras ett multietniskt samhälle där folkgrupperna ska behålla sina egna språk, traditioner och religioner. Det finns dock en del spänningar mellan folkgrupperna. Malajer och indier har i genomsnitt lägre levnadsstandard än kineserna och mindre inflytande i samhället.

Drygt en tredjedel av de som bor i Singapore har varken medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. I första hand rör det sig om lågutbildade invandrare som arbetar i tillverkningsindustrin, byggbranschen eller servicesektorn. De kan bo och arbeta lagligt i landet i åratal, men saknar ofta arbetsrättsligt skydd och sociala förmåner.

Folkgrupper: Kineser 74.3 %, Malajer 13.4 %, Indier 9.0 %, Övriga 3.2 %

Singapore språk

Singapore har fyra officiella språk, engelska, kinesiska, malajiska och tamil. Malajiska har en särställning i författningen där det utnämns till det nationella språket. Det är dock bara engelska som talas av alla folkgrupper. Engelska används i domstolarna, förvaltningen, affärslivet, industrin och som undervisningsspråk i skolorna. Regeringen uppmuntrar invånarna att både lära sig engelska och behålla sitt modersmål.

Singapore sociala förhållande

Medellivslängden i Singapore är hög, högre än i Sverige till och med! Spädbarnsdödligheten är bland de lägsta i världen. Landets sjukvård hör till den bästa i Sydostasien och är statligt subventionerad. Den privata sjukvården är väl utbyggd, särskilt inom primärvården.

I Singapore finns inget allmänt pensionssystem eller allmän pensions-, sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring. Anställda och arbetsgivare betalar istället in pengar till en central omsorgsfond, Central Provident Fund (CPF). Anställda betalar, beroende på sin ålder, in 5,5–14 % av sin lön till fonden och deras arbetsgivare betalar in 5–18,5 %. Var och en har två eller tre konton i fonden, som kan användas från och med att man har gått i pension. År 2011 infördes en möjlighet för låginkomsttagare från 40 år och uppåt att få subventionerade mediciner för 15 olika sjukdomar, som astma, diabetes och depression.

Män och kvinnor är jämställda inför lagen, men i praktiken är det en bra bit kvar till jämställdhet. Kvinnor har i genomsnitt lägre löner än männen och de är betydligt sämre representerade i politiken.

Lagen förbjuder sexuella handlingar mellan män.

Singapore religion

Singapore är en sekulär stat och regeringen verkar för harmoni mellan anhängare av olika religioner. Så länge religionen inte utmanar staten betraktas den som en positiv motvikt till det västerländska inflytandet.

De flesta kineser är anhängare av traditionell kinesisk religion som kombinerar delar av buddism, taoism och konfucianism, men som också kommer till uttryck i dyrkan av förfäder och andar. Ett mindre antal kineser och invandrare från Sri Lanka är buddister i mer traditionell mening. Bland kineserna finns också en betydande grupp kristna.

Också indierna är uppdelade på flera religioner, hinduer, muslimer, sikher eller kristna.
Majoriteten av malajerna är muslimer, Regeringen är orolig över att fundamentalistiska strömningar i omvärlden ska sprida sig till Singapore och påverka politiken.

Även kristen mission har oroat statsmakten som slår ned på allt som anses kunna störa harmonin mellan folkgrupperna. Det kristna samfundet Jehovas vittnen är förbjudet på grund av anhängarnas vägran att göra militärtjänst.

Religion:
Buddism 33.9 %, Kristna 18.8 %, Islam 14.0 %, Taoism och Konfucianism 10.0 %, Hinduism 5.0 %, övriga religioner 0.6 %, ingen religion 18.5 %.

Singapore utbildning

Drygt 20 % av statens utgifter går till utbildning, med den uttalade målsättningen att stärka landets konkurrenskraft. Eleverna kompetensindelas tidigt och undervisningen är i stor utsträckning anpassad efter näringslivets behov. De allra flesta går både grundskola och gymnasium.

Undervisningen sker på engelska, men alla läser även ett modersmål tillhörande de officiella språken, malajiska, tamil eller kinesiska.

Sexårig skolplikt gäller sedan 2003 och barnen börjar skolan vid sex års ålder. Dessutom går de flesta barnen även minst ett par år i förskola. Redan efter fyra år i grundskolan grupperas barnen efter studieresultaten. Vid slutet av sjätte klass genomgår alla barn ett prov som avgör vilket program de ska följa i fyra eller fem år på högstadiet.

Gymnasieskolans två- eller treåriga kurser förbereder sedan eleverna för vidare studier eller yrkesliv. Nio av tio elever fullföljer gymnasiestudierna.

I Singapore finns sex universitet, varav två stora och fyra mindre med sammanlagt omkring 65 000 studenter. Störst och äldst är Nationella universitetet i Singapore (NUS) som har ett omfattande samarbete med högskolor i utlandet. Dessutom finns åtta högskolor i landet.

Singapore turism

För Singapore är turismen en betydelsefull inkomstkälla. Många människor som passerar den stora flygplatsen Changi på väg till andra länder väljer att stanna några dagar i landet. De flesta besökarna kommer från andra sydöstasiatiska länder samt Kina, Japan, Indien och Australien.

Singapore har marknadsförts som ”Asien för nybörjare”, eftersom den kombinerar asiatisk kultur och modernt stadsliv. Många kommer hit för att shoppa, även om det relativt sett har blivit dyrare för turister. Numera satsar landet på att saluföra sig som kulturstad med musik- och teaterföreställningar. Även stora internationella konferenser och mässor drar besökare till Singapore som sedan 1980-talet anses vara Asiens bästa konferenscentrum.

Mitt besök i Singapore var en trevlig och positiv upplevelse. Det är ett modernt land med goda kommunikationer och befolkningen är både trevlig och hjälp- sam. Överallt finns god mat att få tag på, men även ”specialiteter” som ”Frogporridge”. Singapore är ett bra land att ”träna sig på” för mera krävande resor i Asien.

Mer information om Singapore:

Min resa till Singapore

Singapore landsfakta

Singapore historia 

Singapore turism     Visit Singapore

Sidan uppdaterad 250204

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik