På denna sida finns kort information om Sri Lanka geografi, klimat, befolkning, språk, religion, socialt, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Bilder från min resa till Sri Lanka
Här kan du läsa om Sri Lanka sociala förhållande, flora och fauna, geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, turism mm, Rainer Stalvik.
Sri Lanka geografi
Sri Lanka, tidigare kallat Ceylon, är en önation i Indiska oceanen som ligger strax sydöst om Indiens sydspets. Landet består av en stor huvudö och närliggande småöar. Till ytan är Sri Lanka ungefär lika stort som Irland.
I de inre delarna av landets södra del ligger ett höglandsområde med bergstoppar på mer än 2 000 meters höjd. En av de högsta topparna är Adam’s Peak, Sri Pada. Buddister och hinduer vallfärdar hit, men berget hålls som heligt även av muslimer och kristna
Runt bergsområdet breder lågland ut sig. I sydväst där det regnar mycket dominerar regnskog. Låglandet består i övrigt mest av skoglös savann. Längs kusterna, som präglas av sandstränder och laguner, växer en del mangroveskog. Totalt är ungefär en femtedel av landytan täckt av skog
Sri Lanka har två huvudstäder.
Landets administrativa huvudstad heter Sri Jayewardenepura Kotte, 116 000 invånare
Sri Lankas kommersiella huvudstad är Colombo , 548 000 invånare
Andra större städer på Sri Lanka:
Dehiwala-Mount Lawinia 220 000 invånare, Moratuwa 185 000 invånare, Jaffna 169 000 invånare
Landets högsta berg heter Pidurutalagala som är 2 524 meter högt och landets viktigaste flod heter Mahaweli
Sri Lanka klimat
Klimatet på Sri Lanka är tropiskt och präglas av monsunvindar. Från december till mars blåser nordostmonsunen och från maj till oktober sydvästmonsunen. Mest nederbörd faller i landets sydvästra del, omkring 2 500 mm årligen. Även höglandet får en del regn, medan det är torrt i landets nordvästra och sydöstra delar.
Temperaturen ligger på en hög nivå och varierar lite mellan årstiderna och under dygnet, men skiljer sig mellan regionerna.
Medeltemperatur (Celcius)
Colombo April +28 °C / December +26 °C
Medelnederbörd (mm)
Colombo Januari 89 mm / Maj 370 mm
Sri Lanka befolkning
Sri Lankas sydvästra del är landets mest tättbefolkade. Här ligger de båda huvudstäderna. De torra områdena i norr och öster är glest befolkade, med undantag för Jaffna-halvön längst i norr.
Jämfört med andra utvecklingsländer är befolkningstillväxten låg i Sri Lanka då födelsetalen hållits nere genom familjeplanering. De relativt låga födelsetalen i kombination med en allt längre livslängd har gett Sri Lanka en av de äldsta befolkningarna i Asien.
Sri Lanka folkgrupper
På Sri Lanka lever flera olika folkgrupper
Landets största folkgrupp är singaleser som anses ha invandrat till Sri Lanka från norra Indien för cirka 2 500 år sedan. De utgör nästan 75 % av befolkningen.
Den näst största folkgruppen är tamiler, omkring som delas in i lankesiska och indiska tamiler. Båda grupperna har sitt ursprung i södra Indien. De lankesiska tamilerna kom liksom singaleserna till Sri Lanka före vår tideräkning. De indiska tamilerna däremot kom under kolonialtiden på 1800-talet för att arbeta på plantager. De lever fortfarande främst i plantageområdena i det centrala höglandet och kallas även bergstamiler.
Vid självständigheten år 1948 fick de indiska tamilerna inte medborgarskap i den nya lankesiska staten. Efter en uppgörelse med Indien flyttade ungefär 250 000 indiska tamiler till Indien, främst under 1970-talet. Först efter millennieskiftet hade alla de som valde att stanna kvar fått lankesiskt medborgarskap.
Uppskattningsvis utgör tamilerna lite drygt 15 % av befolkningen. Antalet är något osäker eftersom inbördeskriget 1983-2009 omöjliggjorde folkräkning i landets norra och östra delar där de lankesiska tamilerna är i majoritet. Under kriget dödades 80 000–100 000 människor. Över en halv miljon människor beräknas ha flytt landet medan drygt två miljoner tvingades lämna sina hem men blev kvar i Sri Lanka.
De båda grupperna har trots sitt gemensamma ursprung knappt några band till varandra och de indiska tamilerna stod utanför det inbördeskrig mellan singaleser och tamiler som pågick från 1983 till 2009. Tamilerna upplever sig ofta som andra klassens medborgare och anser sig vara diskriminerade på många samhällsområden.
Muslimerna, lite drygt 9 %, utgör en relativt stor minoritet, som räknas som och betraktar sig som en egen etnisk grupp. De kallas officiellt morer, och en del av dem har påbrå från arabiska handelsmän som kom till ön för många hundra år sedan. Muslimerna på Sri Lanka är dock till största delen etniska tamiler som konverterat från hinduismen. De bor utspridda längs kusterna, framför allt i den östra provinsen där de utgör ungefär en tredjedel av befolkningen.
Muslimerna kom ofta i kläm under inbördesstriderna mellan singaleser och tamiler. Under de senaste åren har de blivit måltavla för radikala buddistiska grupper som anser att muslimerna har för mycket inflytande i samhället.
En liten minoritetsgrupp bland muslimerna är malajer, vars förfäder kom från Java under det holländska kolonialväldet på 1600- och 1700-talet.
En annan liten befolkningsgrupp är burgerna, som är ättlingar till holländska och portugisiska kolonisatörer. Ursprungsbefolkningen vedda har nästan helt trängts undan av de andra folkgrupperna. Ett okänt antal, kanske tusen personer, lever i otillgängliga trakter.
Precis som indierna är lankeserna indelade i kaster, sociala klasser. Alla föds in i en viss kast och kasttillhörigheten avgör allt från personens karriärmöjligheter till val av partner. Trots att diskriminering på grund av kasttillhörighet är förbjuden spelar kastväsendet fortfarande en viktig roll, inte minst inom politiken. De flesta indiska tamiler tillhör lägre kaster.
Sri Lanka språk
Singalesiska eller sinhala, tillhör den indoeuropeiska språkgruppen som är besläktat med språk som talas i norra Indien. Tamilerna talar tamil, ett dravidiskt språk som även talas i den sydindiska delstaten Tamil Nadu.
Engelska, det gamla kolonialspråket, är på tillbakagång som förstaspråk men talas fortfarande av många i de övre samhällsklasserna. Engelska används också till viss del inom förvaltningen.
I religiösa sammanhang används pali, theravadabuddismens heliga språk, arabiska och sanskrit
Singalesiska gjordes till landets officiella språk år 1956. Efter kraftiga protester, och oroligheter, blev tamilska landets andra officiella språk år 1988.
Sri Lanka sociala förhållande
Fattigdomen i Sri Lanka har minskat kraftigt de senaste årtiondena. År 2000 ansågs ungefär 25 % av invånarna som fattiga. Senaste statistik visar att andelen sjunkit till strax under 7 %. Sett ur detta perspektiv är siffrorna för Sri Lanka låga. Jämfört med Indien och Pakistan är detta mycket bra.
Även om inkomsten per invånare är betydligt högre i Sri Lanka än i andra länder i regionen är tillgångarna mycket fördelade, och skillnaderna tenderar att öka. Över hälften av hushållens samlade inkomster går till den femtedel av lankeserna som är rikast i landet, medan närmare två miljoner invånare lever under existensminimum.
De fattiga lever främst på landsbygden, samt i de norra och östra delarna som drabbades av inbördeskriget som tog slut i maj 2009.
FN-organet UNDP, som bedömer utvecklingen i världens länder efter inkomstnivå, läskunnighet, medellivslängd, barnadödlighet med mera, ger Sri Lanka högsta betyg av länderna i Sydasien.
Sri Lanka har inget heltäckande socialförsäkringssystem, men ålderspensionärer och funktionshandikappade får ett engångsbelopp av staten. Socialhjälp kan ges till behövande. De belopp som betalas ut är mycket låga. De som har en formell anställning betalar till en försäkring som ger ytterligare förmåner. Offentliganställda omfattas av ett särskilt pensionssystem.
Landets vårdsystem är ganska effektivt med avgiftsfri sjukvård och relativt många sjukhus. Detta har resulterat i förhållandevis låg barnadödlighet och hög medellivslängd. Dock råder det brist på utbildad vårdpersonal, särskilt läkare och sjuksköterskor. Inbördeskrigets många tusen skadade och invalidiserade ger en ökad belastning på sjukvården. Antalet hivsmittade och aidssjuka är förhållandevis låg.
Kastväsendet påverkar det lankesiska samhället i stor omfattning där social ordning och status är viktigt. Kastsystemet skapar en strikt social rangordning där var och en från födseln anses ha en given plats.
Kastsystemet innebär att olika folkgrupper till stor del ägnar sig åt olika yrken. Singaleser är ofta statsanställda medan tamilerna i större utsträckning sysslar med handel. Bland de lägre kasterna finns grupper som av tradition ägnar sig åt särskilda hantverk, som mattvävare eller korgmakare.
Klasstillhörighet avgörs främst av språk- och utbildningsnivå, tillgångar och sociala nätverk snarare än av en nedärvd roll i hierarkin.
Sri Lanka religion
Författningen slår fast att religionsfrihet ska råda, men också att staten ska främja buddismen. Den religiösa toleransen är oftast stor, men det förekommer att extremister inom buddismen attackerar kristna som anklagas för påstridigt missionerande. Även muslimer attackeras av buddistiska extremister.
Majoriteten, drygt 70 %, av singaleserna bekänner sig till theravadabuddismen, det vill säga samma typ av buddism som förekommer i Myanmar (fd Burma), Thailand, Laos och Kambodja.
Det finns tre buddistiska munkordnar som tillsammans kontrollerar betydande egendomar i det inre av Sri Lanka. Dessa ordnar, med sina drygt 50 000 munkar, har ett stort inflytande över opinionsbildningen i landet. Det finns omkring 6 000 buddisttempel i Sri Lanka och i landet finns flera av de viktigaste buddistiska vallfärdsmålen.
Knappt 13 % av befolkningen är hinduer, däribland majoriteten av landets tamiler.
Islam kom till Sri Lanka på 700- och 800-talen med arabiska handelsmän. Muslimer antas också ha invandrat från Indien under århundradenas lopp. Muslimerna bekänner sig till islams huvudriktning sunni. Muslimerna uppgår till knappt 10 % av befolkningen.
Katolicismen dominerar inom landets kristna minoritet. Det finns både kristna singaleser och kristna tamiler. De lever huvudsakligen i den sydvästra delen av landet.
Sri Lanka utbildning
I Sri Lanka är utbildningsnivån högre än i många andra utvecklingsländer, drygt nio av tio lankeser kan läsa och skriva. Avgiftsfri och obligatorisk skola har funnits sedan 1940-talet. Skolsystemet är uppbyggt efter brittisk förebild.
Barnen i Sri Lanka börjar i skolan vid fem års ålder och måste enligt lag gå elva år i skolan
Nästan alla barn fullföljer det första, femåriga stadiet och omkring nio av tio även det fyraåriga högstadiet. Därefter följer fyra gymnasieår varav de första två är obligatoriska. De sista två gymnasieåren är högskoleförberedande. Ungefär var tionde student går vidare till universitet och högskola.
Bland minoritetsgrupperna är utbildningsnivån något lägre, speciellt bland de tamilska familjerna som bor i höglandet
Nästan alla skolor är statliga och undervisningen sker på singalesiska eller tamil. De olika folkgrupperna får undervisning i sina respektive religioner. Vissa buddisttempel driver skolor, så kallade pirivenas.
Sri Lanka har 15 universitet och flera högskolor, men antalet platser på de högre utbildningarna är begränsade. Utbildningsprogrammen är dåligt anpassade till efterfrågan på arbetsmarknaden, vilket gör att många unga akademiker är arbetslösa.
Sri Lanka turism
Sri Lanka har under perioder varit ett Asiens största resmål. Antika monument, flera av dem är med på UNESCO:s världsarvslista, religiösa festivaler, vacker natur och fantastiska badorter utgör grunden för turistindustrin.
Under inbördeskriget, 1983 – 2009, minskade turismen. Även finanskrisen 1998 påverkade turismen negativt. Sedan dess har turismen dock ökat stadigt.
Flest besökare kommer från Indien. Därefter kommer brittiska turister och sedan tyskar.
Resan i Sri Lanka överträffade mina förväntningar. Mina dagar var fyllda av intressanta kulturupplevelser och möten med människor. Det fanns så mycket att njuta av i denna lilla önation. Det är lätt att resa runt på egen hand i Sri Lanka om man är beredd på att ge avkall på en del komfort, för det händer att man inte får sittplats under långa buss- eller tågresor. Men vad gör det? Glädjande är även de mycket låga priserna på det mesta
Besök Sri Lanka för en riktigt fin reseupplevelse!
Mer information om Sri Lanka:
Min resa till Sri Lanka
Landsfakta Sri Lanka
Sri Lanka socialt mm
Sri Lanka turism Sri Lanka Travel
Sidan uppdaterad: 250205
Det finns många spännande och intressanta länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik