burma, myanmar-resa

Resa till Burma, Myanmar
Rangoon, Mandalay, Bagan, Inlesjön mm

Läs om min resa till Myanmar, Burma, och platser jag besökte som Rangoon, Mrak-U, Pathein, Sittwe, Mandalay, Mingun, Bagan Inlesjön mfl, reseberättelse och foton. Rainer Stalvik 

Klicka på bilden för större format
Bilderna är scannade från diabilder

Resa till Burma/Myanmar, Rangoon, Mandalay, Bagan, Inlesjön, Sittwe mm

rangoon, yangon, mingun, bagan, amarapura, mandalay, sittwe, mrak u, kalaw, inle, inlesjön och mount popa var några platser jag besökte under min resa till burma, myanmar, rainer stalvik 

Burma, eller som landet numera benämns av militärregimen Myanmar, Sverige har ej erkänt regimen och därmed  inte heller namnbytet, kallas ofta ”Det Gyllene Landet”.  Jag skulle vilja göra ett tillägg. ”Det Leende och Gyllene Landet”. Ett uttryck som alla besökare säkert håller med om. Vänligare och mera leende människor än de man möter i Burma får man leta efter!

Transportsätt under resan i Burma, Myanmar, var flodbåtar, långfärdsbussar, lokala bussar, flyg, cykel, till fots.  

Resa till Burma

Huvudstaden (dåvarande) Yangon och Deltaregionen

Första anhalten i Burma var den dåvarande huvudstaden Yangon som är en brusande stad i förändring. Sakta håller den på att moderniseras vilket syns på de många skyskrapor som sticker upp över den gamla bebyggelsen. Staden har cirka 4 miljoner invånare och bjuder på ett intressant folkliv, med stora marknader och många gamla, vackra pagoder. Stadens största sevärdhet är den, enligt vissa uppgifter, cirka 2 500 år gamla Shwedagon pagoden med sin nästan 100 meter höga, förgyllda spira. Det sägs att mer guld har använts för att pryda pagoden än det finns i Bank of Englands valv! Ett besök vid den ger en bra inblick i landets religiösa liv och burmesisk pagodtradition. Andra sevärda pagoder är, bland annat Sule Paya,  Botataung Paya. En ganska stor del av stadens befolkning utgörs av kineser och indier. Dessa bor i speciella stadsdelar.

Pathein

Pathein (Bassein) ligger cirka 190 kilometer väster om Yangon, i ett stort deltalandskap. Ett intressant sätt att besöka staden är att åka hit med en flodbåt, som går från huvudstaden på eftermiddagen och kommer fram till Pathein på morgonen. Man sover på däck och får uppleva ett intressant folkliv ombord. Pathein har cirka 200 000 invånare, huvudsakligen tillhörande folkgrupperna Kayin och Rakhaine. Staden har flera vackra pagoder som man kan besöka och en intressant nattmarknad vid floden. Pathein är känt för sin parasolltillverkning. Dessa används av både privatpersoner såväl som av munkar och nunnor. Cykelturerna på landsbygden runt staden gav en bra inblick i jordbrukslivet, som till största delen är inriktad på risproduktion. Odlingen sker med ålderdomliga metoder. Man plöjer fälten med hjälp av oxar och träplogar och skördar riset för hand.

Sittwe (Akyab), Mrauk U och Lemayo-floden

Sittwe har varit bebodd under minst 2 000 år och är en viktig hamnstad. Den ligger nära Bangladesh varför det indiska kulturarvet är påtagligt. Britterna ockuperade staden år 1826. Här hade jag turen att uppleva en tempelfest med burmesisk brottning och klättring på en oljad påle.

Från Sittwe kan man ta en flodbåt uppför Kaladan-floden till en av Burmas största turistattraktioner, templen i Mrauk U. Mrauk U var tidigare centrum för ett av Burmas starkaste kungariken. Kvar från denna tid finns många vackra och imponerande pagoder och tempel.

I Mrauk U fick jag hjälp att ordna ett specialtillstånd för att ta mig uppför Lemayo-floden och besöka några byar tilhörande chin-folket. Normalt är denna del av landet inte öppen för turister.
Chinfolket utgör cirka 2 % av landets befolkning. Deras tro är animistisk. Chin tvångstatuerade förr sina kvinnors ansikten för att de inte skulle vara attraktiva för andra. Några av dessa kvinnor finns fortfarande i livet.

Vid besök i en av byarna kom en 80-årig kvinna fram till oss och berättade att ”förra gången jag träffade människor av er sort förstörde ni vårt land”. Hon syftade på sina möten med vita under Andra Världskriget!

Mandalay, Amarapura, Mingun och Sagaing

Mandalay var Burmas sista huvudstad innan britterna ockuperade landet och har därför fortfarande stor betydelse som kulturellt centrum. Stadens befolkning uppgår till nästan en miljon invånare och är därmed landets näst största stad.
I Mandalay och dess omgivningar finns många intressanta historiska byggnader och platser att besöka.

Manadalays attraktioner, för att nämna några, är Mandalay Hill med gamla tempel och vidunderlig utsikt, Kuthodaw pagoden med världens största bok, Mahamuni pagoden med en av Burmas heligaste Buddha statyer; den helt förgyllda Mahamuni. Kvinnor tillåts inte att gå nära statyn. Här fick jag även tillfälle att besöka den regimkritiska teatern ”Moustach Brothers”. En intressant upplevelse!

Amarapura, Inwa och Sagain var alla tidigare huvudstäder under olika perioder.De gamla städerna är mycket intressanta att besöka. I Amarapura finns världens längsta teakbro, U Bein-bron som man helst skall besöka vid solnedgången, när munkar och andra sakta tar sig fram över bron. Här ligger också Burmas största kloster, totalt cirka 1 200 munkar lever och studerar här. Klostret har blivit en stor attraktion i samband med munkarnas förmiddagsmål när de står på långa rader med sina ”tiggarskålar” för att gå till matsalen.

Sagaing är i dag känt som religiöst centrum med dussintalet munk- och nunnekloster. På Sagaing Hill, ned mot Ayeyarwady-floden, trängs tusentals pagoder och tempel. Cirka tio kilometer utanför staden ligger den vackra Kaunghmudaw pagoden vars förebild, enligt legenden, var det formfulländade bröstet hos en känd burmesisk drottning!

I Mingun finns världens största, hela, gjutna klocka, med en vikt på 90 ton. I Moskva finns en som är tyngre, men den är sprucken. Här finns också ruinerna efter det som en gång skulle bli världens största pagod. Kung Bodawpaya började byggnationen år 1790. År 1819 dog kungen. Därefter saknades pengar till färdigbyggnation. I dag står den som ett monument över en svunnen tid, hårt ansatt av jordbävningar. Utsikten från fundamentet är imponerande.

Bagan, Shin-Pyu-ceremoni och Mount Popa

Bagan är med all sannolikhet Burmas största sevärdhet, kanske till och med sydöst Asiens! Regionen hade sin storhetsperiod från mitten av 1 000-talet till år 1287 då monoliska styrkor under ledning av Kublai Khan drev invånarna på flykt. Från denna period finns tusentals tempelruiner. De minner om den prakt och rikedom som en gång fanns i Bagan. Några av mest kända byggnaderna i Old Patan är Ananda Patho, Thatbyinnyu, Mingalazedi, Sulamani och Shwesandaw.

Under Bagan vistelsen hade jag turen att få uppleva en shin-pyu ceremoni, som är den viktigaste stunden i en burmesisk pojkes liv. Under denna tar han klivet från barndomen in i vuxenvärlden då han under en period blir novis hos munkarna. Innan pojkarna har genomgått ceremonin är de, enligt trosuppfattningen, inte mera värda än ett djur. För att bli ”människa” måste de dra sig undan det världsliga livet under en period, precis som Buddha gjorde innan han fick insikt om livet.
Ceremonin börjar med att pojkarna kläs som små ”prinsar” och slutar med att håret rakas av huvudet och att de får sin ”tiggarskål” och munkkåpa.

Mount Popa, även kallat Burmas Olympus, ligger inte långt från Bagan. Denna märkliga bergsknalle reser sig 737 meter över havet och tros vara kärnan av en slocknad vulkan. På toppen av berget ligger flera tempel och pagoder. Mt Popa anses vara hemvist för betydelsefulla nats, andar. Vid foten av berget ligger Mahagiri-templet med 37 nats-statyer. Har man tur kan man träffa på ”yetis”, pilgrimer som sakta vandrar uppför de många trapporna med en strutformad hatt på huvudet. De drar sig ofta tillbaka från det världsliga för meditation i grottor.

Vandringar i Kalaw-regionen

Staden Kalaw ligger drygt 1 300 möh på Shan-platåns västra kant. Tidigare fungerade den som en ”hill station” åt britterna. Hit kom de för att söka svalka i hettan. Kalaw blev startplatsen för en tredagars vandring till bergsbyar bebodda av olika folkgrupper; pao-o, palaung, danu mfl. Vandringen gav mig en bra inblick i människors hårda levnadsvillkor. Genom en av byarna jag besökte gick en smuggelväg. Man smugglade kor som skulle till Thailand!
En lönsam vandring som tog upp emot en månad.

Inlesjön och ”Jumping Cat Monastery”

Den grunda Inlesjön, 875 möh, ligger i Shanstaten. Den är 22 km lång, 11 km bred och enormt vacker. Sjön ligger inramad av de vackra shanbergen. Runt, och i sjön , finns 17 byar. De bebos huvudsakligen av inthafolket, som man tror kommer från södra Burma. Här lever de ett liv helt anpassat till vattenlandskapet. Husen är byggda på pålar, man fiskar med stora mjärdar eller nät. De odlar grönsaker, frukt och blommor på flytande öar. Nästan alla transporter sker med båtar. Inthas har utvecklat en speciell metod att paddla; man står i fören och paddlar med hjälp av ett ben! Inthas är buddhister vilket speglas i de många pagoderna i, eller runt sjön. Här finns också ett flertal kloster. Ett är det världsberömda ”Jumping Cat Monastery”. Munkarna i klostret har tränat sina katter till höga hopp. Något som de gärna visar upp för besökare.
Intressanta att besöka är också de marknader som hålls på olika platser runt sjön. Dit kommer olika minoritets- grupper.
Basen för mitt besök vid Inlesjön var staden Nyaungshwe. Här hade jag turen att uppleva en nat pwe och ett möte med några från minoritetsgruppen padaung, ”Lockneck people”.

Resa till Burma

Burma-besöket avslutades med en 18 timmar lång bussresa från Nyaungwe till Yangon. En tuff resa som avslutades strax innan jag klev ombord på planet för hemresa.  

Resan till Burma var en av mina bästa och starkaste, hittills. Med mig hem hade jag nya erfarenheter och minnen från ett vackert och intressant land. De starkaste intrycken från resan var nog mötena med, de alltid leende och vänliga, invånarna.  

Mer information om Myanmar, Burma:

Grundfakta (Historia, religion, utbildning mm)

Landsfakta (yta, folkmängd, folkgrupper, läskunnighet, befolkningspyramid, BNP, flagga mm)

min gamla hemsida 

Resan gjord 2000

Det finns många intressanta och spännande länder.
Läs om några av dessa på min hemsida
www.stalvik.se / rainer stalvik